hirdetés
city_urban_reflection_water_architecture_river_boats_cityscape-782189.jpgd_.jpg

A városi szmogos levegő belélegzése tényleg olyan, mintha napi egy doboz cigit szívnánk

A szmognak csak egy része látható szabad szemmel, de a láthatatlanok legalább annyira károsak. Különösen a talajmenti ózon, ami irritálja a nyálkahártyát és súlyos légzés-elégtelenséget okozhat.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. augusztus 19.


hirdetés

Egy, a Jama című tekintélyes orvosi szaklapban megjelent tanulmány szerint azoknak a légző szerveit, akik hosszabb távon ki vannak téve a légszennyezésnek, olyan hatás éri, mintha naponta egy doboz cigarettát elszívnának.

A kutatók 6 amerikai nagyvárosban, Baltimore-ban, Chicagóban, Los Angeles-ben, New York-ban, St.Paul-ban (Minnesota) és Winston-Salemben (Észak-Karolina) végeztek felmérést. Elsősorban a talajszintű ózon, a nitrogén-oxid és a széndioxid belégzését vizsgálták több mint 7 ezer, 45 és 84 év közötti felnőttnél 17 éven keresztül, 2000 és 2018 között – írta a ScienceAlert

A kutatók megfigyelték, hogy e szennyezők ugyanúgy krónikus és visszafordíthatatlan tüdőtágulatot okozhatnak. Ezt a betegséget, amely csökkenti a tüdő oxigénfelvevő képességét, általában a dohányzással hozzák összefüggésbe.

Mielőtt ezekre a következtetésekre jutottak, minden nap megmérték a szennyező anyagok szintjét a kísérleti alanyok lakhelyének körzetében. Olyan egészséges embereket választottak ki, akiknek nem voltak semmilyen tüdőproblémáik, és figyelembe vették korukat, életmódjukat is.

A szmognak csak egy része látható szabad szemmel, de a láthatatlanok legalább annyira károsak. Különösen a talajmenti ózon, amely a fosszilis fűtőanyagoknak a napfénnyel való interakciójából jön létre, irritálja a nyálkahártyát, és súlyos légzés-elégtelenséget okozhat.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
allatkinzasellen.jpg

A kutyakínzó nő házához vonult egy társaság, hogy bosszút álljon – rendőrök léptek közbe

A Szurkolók az állatkínzás ellen nevű csoport tagjai azt ígérték, visszatérnek.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. augusztus 19.Mint azt megírtuk, az autója lökhárítójához kötve kínozta halálra kutyáját egy balotaszállási nő.

Az esetről a Mancs a kézben Kutyamentő Alapítvány számolt be. Az asszony a kutyáját egy bálamadzaggal kötötte a kocsijához, majd elindult. Az állat az elején még szaladt, de nem sokkal később már elesett. Egy arra járó szólt rá a nőre, aki durván reagált, és közölte vele, hogy "Foglalkozz a családoddal!".

A kutya már félholt, mozdulatlan volt, mikor annyit mondott, hogy

"egyáltalán nem sajnálom (...), nincs szükségem rá". Mire a rendőrök kiértek a helyszínre, a kutya elpusztult.

Az esetet követően petíció indult, amelyben azt követelték, hogy az állatkínzó nő a lehető legszigorúbb büntetést kapja.

Kevésbé békés tiltakozók is akadtak:

vasárnap a nő házához vonult közel 30 ember, akik elmondták, hogy a céljuk az volt, hogy revansot vegyenek és a nő szemébe nézzenek, és arra is kíváncsiak voltak, a tanyán a többi állat milyen állapotban van.

A Szurkolók az állatkínzás ellen nevű facebookos csoport beszámolóhoz több fotót is mellékeltek, ezeken azt is illusztrálták, hogy mit terveztek. Egy gumibabát - rajta Magdi felirattal - a nyakánál fogva felkötöttek egy fára, illetve egy kocsi után kötöttek.

A bosszút nem részletezték, csak homályosan utalnak rá, hogy olyasmire készültek, amit mások esetleg megbánnak - írja az Index.

Posztjukban azt írják, rendőrök várták őket, így a tervük meghiúsult. A csapat tagjai azt mondják, később visszatérnek.


KÖVESS MINKET:hirdetés
vidi.png

„Undorító!” – egy csalódott helyi azt mondja, Dunába ömlő szennyvizet videózott le

Később Cserna Gábor dunaújvárosi polgármester oldalán meg is érkezett a válasz: szerinte nincs ok a pánikra.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. augusztus 19."Undorító! A dunaújvárosi szenyvíztelep alatt, a nagy Dunán ez fogadott!!! Tisztítás és fertőtlenítés nélkül ömlik a szenny a Dunába! Ebben pecázzunk! Hol élünk, ahol ez megengedhető? – kezdte Facebok-posztját az a felhasználó, aki videója mellé azt írja: a szennyvíz a Dunába ömlik, ami megengedhetetlen.

"Kinek szóljak, tisztelt Barátaim? Rendőrség??? Katasztrófavédelem? Önkormányzat??? Vagy a média?"

- folytatta a bejegyzését.

A kommentelők is feldühödtek a képkockák láttán, egyikük azt írja: "Ilyen sorrendben mindenkinek szólni kell!"

Zoltán Toriszky - Undorító!!! :( A dunaújvárosi...

Undorító!!! :( A dunaújvárosi szenyvíztelep alatt, a nagy Dunán ez fogadott!!! Tisztítás és fertőtlenítés nélkül ömlik a szenny a dunába!!! :( Ebben...

Később Cserna Gábor polgármester oldalán meg is érkezett a válasz. Posztjában a városvezető ezt írta:

"Nincs ok a pánikra. Az egyik oldalon olyan írások, kommentek jelentek meg, miszerint a szennyvíz a tisztítás nélkül kerül a Dunába. Szeretnék megnyugtatni mindenkit, hogy ez szerencsére nem így van, a szennyvíz tisztítás után kerül a folyóba.

A tapasztalt felhabzás csak egy jelenség, amely a szakértők szerint a nagy esőzések után időnként előfordul. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy baj van, lenne a tisztítóművel. A sodorvonali bevezetés hamarosan bekövetkező felújításával még ez a jelenség sem lesz látható."

Később a videós kommentben jelentkezett újra. Abban ezt írta:

"Én ott voltam, nem valótlant állítok. Sose tettem, és nem is fogom elkezdeni. A büdösség és a víz felületén látszódó, habnak mondó jelenség, borzasztó látványt és emlékeket okozott!

Ez megengedett, akkor és soha többet nem eszem halat! Ha nálunk, így vélekednek, máshol is ezt tehetik. Köszönöm a városvezetésnek, hogy mossa kezeit! Rendőrségnek és a Katasztrófavédelemnek jelentettem!" – írta a dühös felhasználó.

Reakcióért kerestük a Dunaújvárosi Szennyvíztisztító- és Szolgáltató Kft-t, amennyiben érdemben reagálnak, frissítjük a cikket.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Download-1.jpg

Angela Merkel Magyarországon van, világraszóló eseménynek nevezte a Páneurópai Pikniket

A kancellár köszönetét fejezte ki Magyarországnak a német egység megteremtésében játszott szerepéért.
Kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs, MTI/KKM/Kovács Márton - szmo.hu
2019. augusztus 19.Szijjártó Péter miniszter fogadta a Páneurópai Piknik 30. évfordulója alkalmából érkező Angela Merkel német kancellárt Sopron határában hétfőn. A német kancellár köszönetét fejezte ki Magyarországnak a német egység megteremtésében játszott szerepéért a soproni evangélikus templomban tartott hétfői istentiszteleten - írja az MTI.

"Mi, németek nagy hálával gondolunk arra, ahogy Magyarország hozzájárult Európa megosztottságának megszűnéséhez és a német egység megteremtéséhez. Köszönetet mondunk ezért Magyarországnak"

- hangsúlyozta Angela Merkel.

A kancellár felidézte: a 30 évvel ezelőtti piknik célja az volt, hogy a rendezők, a Magyar Demokrata Fórum és a Páneurópai Unió megünnepelje az európai békét, és azt tervezték, hogy néhány órára szimbolikusan megnyitják a magyar-osztrák határt. A magyar kempingekben nyaraló keletnémet állampolgárok között hamar elterjedt a rendezvény híre, és mindenüket hátrahagyva százával keltek útra Sopron felé, hogy kijussanak a szabadságba - tette hozzá.

Angela Merkel világraszóló eseménynek nevezte a Páneurópai Pikniket, és kiemelte: a magyar határőrök nem lőttek a keletnémet állampolgárokra,

és ezzel olyan bátorságról tettek tanúbizonyságot, amely a szolgálati előírások fölé helyezte az emberiességet.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
2671845245_9ebfd6be7c_b.jpg

Közeledik a fenyegető vízhiány – tudósok azzal kísérleteznek, hogy a levegőből állítanak elő vizet

Abban bíznak, hogy az új módszerrel még az elsivatagosodó területeken is megmenthetik az embereket a szomjhaláltól.
G. N. L. - szmo.hu
2019. augusztus 19.Tavaly Fokváros éppen csak elkerülte a „zéró napot”, amikor olyan alacsony lett volna a vízhozam, hogy a dél-afrikai metropolisz lakóinak csak a túléléshez szükséges vízadag jutott volna.

Az ENSZ becslései szerint 2025-re több mint 1,8 milliárd ember érinthet a vízhiány.

Az ENSZ-előrejelzés szerint még azok az országok sem lesznek biztonságban, amelyeknek lesz elég pénzük víztározók építésére, vízreciklálásra, vagy olyan technológiákra, mint a sótalanítás.

Óriási szükség van tehát új eljárásokra. Omar Yaghi és kollégái ilyesmikkel kísérleteznek a kaliforniai Berkeley egyetemen. Tavaly októberben legújabb vízgyűjtő készülékük prototípusával kivonultak Arizona sivatagos vidékére, és a szerkezetet egy ottani ház kertjében állították fel.

A prototípus csupán a napfény erejével elkezdte kiszívni a vizet a levegőből.

Ehhez úgynevezett fém-organikus kereteknek (MOF) nevezett anyagokat használtak fel, amely az éj folyamán magába szívta a levegő víztartalmát, nappal pedig a nap melegének hatására kibocsátotta. Ezt azután tartályba gyűjtötték.

Az ammani születésű, palesztin származású Yaghit azt mondja, saját gyerekkori élményei tanították meg arra, hogy mekkora érték minden csepp víz. Ez vezette arra, hogy korunk egyik legsúlyosabb problémájának szentelje kutatói munkáját.

A Yaghi által 20 évvel korábban feltalált, azóta többszörösen továbbfejlesztett MOF-vegyülettel már két éve végeztek eredményes laboratóriumi kísérleteket. A terepen végzett sikeres teszt pedig azt is bebizonyította, hogy a szerkezettel alacsony páratartalmú levegőből is lehet vizet gyűjteni. A kísérlet helyszínén, Scottsdale-ben ugyanis éjszaka 40%-os volt a relatív páratartalom, nappal viszont csupán 8%-os.

Addig azonban még hosszú út vezet, hogy a technológia tényleges megoldást kínáljon a világ elsivatagosodó vidékein élő emberek számára.

A legnagyobb gond, hogy a prototípus MOF-801 jelű aktív anyaga cirkóniumból készült, ami rettenetesen drága. Éppen ezért Yaghi és csapata már teszteli az alumínium alapú MOF-303-at, amely nemcsak 150-szer olcsóbb a cirkóniumnál, hanem a laboratóriumi tesztek szerint kétszer annyi vizet is képes lekötni – írja a Berkeley egyetem honlapja. Azt tervezik, hogy a nyár végére már a terepen tesztelik az új eszközt, méghozzá a kaliforniai Halál Völgyében. Ott a nappal hőmérséklet eléri a 43 C fokot, és éjszakára sem hűl le a levegő 21 C-nál jobban, a páratartalom pedig mindössze 25%-os.

VIDEÓ: így működik a prototípus

Vannak azonban más módszerek is a levegőből való vízkivonásra. Ilyenek például a kondenzációs állomások, amelyeknek több típusa működik Perutól Eritreáig, Nepáltól Chiléig.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x