hirdetés
vaklarma2.jpg

A vakság is csak egy leküzdhető probléma

Juhász Tomi arra tette fel az életét, hogy profi zenésszé váljon. Az sem akadályozhatta meg ebben, hogy szinte egyáltalán nem lát.
Láng Dávid - szmo.hu
2015. december 27.


hirdetés

A vakokról az emberek többsége máig nehezen tudja elképzelni, hogy igenis lehet ugyanolyan normális életük, mint bárki másnak. Pedig Juhász Tomi példája a legjobb bizonyíték erre: nemcsak a középiskolát és az egyetemet végezte el integrálva, zenekarokban is tizenéves kora óta játszik. Vaklárma nevű projektjével nemrég adta ki első lemezét, jövőjét is ezen a pályán képzeli el. A zenei témák mellett arról is beszélgettünk, hogyan álltak hozzá tanárai és diáktársai, illetve hogy tanult meg boldogulni a mindennapok során.

– Hogyan élted meg a vakságodat gyerekkorodban, hogy csapódott le benned az egész először?

– Nehéz megmondani, mert egyrészt nagyon kicsi voltam, másrészt ha az ember eleve egy ilyen problémával születik, nincs igazán konkrét tudatosodási pillanat. Azt mondják, hogy a kisbabák születésük után egy ideig normális esetben is csak foltokat látnak, így ha ez adott esetben később sem változik meg, az nem feltétlenül jelentős különbség.

Persze a vakságnak vannak fokozatai: nekem hatéves koromra állt be a mostani szintre, addig folyamatosan romlott a szemem. Fényeket, árnyékokat, erősebb fényben színeket is látok. Másfél éves koromban viszont átestem egy műtéten, ami után 17 napig egyáltalán semmit nem láttam, tényleg vaksötét volt minden. Én erre nem emlékszem, de a szüleim szerint ezalatt teljes depresszióba estem. Volt egy kis játékszintetizátorom, állítólag egész nap csak feküdtem az ágyon és azt nyomogattam.

vaklarma4

hirdetés

– Tulajdonképpen ekkor jött a zenélés az életedbe?

– Én elsősorban nem ehhez kötöm, de nem kizárt, hogy abban a helyzetben nagyon mélyen belém vésődött, mint kifejezési forma. Az első komolyabb impulzus viszont négyévesen ért, amikor először hallottam a Beatles Please Please Me című lemezét, illetve néztem meg a Hard Day's Night című filmjüket. Ezek nagyon nagy hatással voltak rám, ahogy a családom által hallgatott más zenék (Zorán, Koncz Zsuzsa, Cseh Tamás, stb.) is. Leginkább nekik köszönhető, hogy a saját dalaimat is erőteljes szövegközpontúság jellemzi.

Névjegy

Juhász Tomi 1988-ban született. Két évig a vakok iskolájába (Vakoda) járt előkészítőbe, majd a Lauderben és az AKG-ban tanult. Érettségi után az ELTE bölcsészkarára jelentkezett, történelem alap- és mesterszakon is diplomát szerzett. 2013-ban felvételt nyert a szakmában komoly ranggal rendelkező Kőbányai Zenei Stúdióba, azóta ott tanul gitár szakon.

Dolgozott a Nézőművészeti KFT Vakság című színházi produkciójában, helyet kapott a Nemzeti Minimum 12 órás koncertsorozatában, valamint részt vett az Átértékeled? nevű integrálás-projekt Belga-átdolgozásában és az ehhez forgatott klip elkészítésében. Édesanyja, Sándor Erzsi két évvel ezelőtt könyvet írt róla "Szegény anyám, ha látnám" címmel, amelynek nemcsak szereplője, társszerzője is volt.

juhasztomi

– Hogy tudtál beilleszkedni a tanulmányaid során?

– Nem volt könnyű, mert bár mind a Lauder, mind az AKG egy magát rendkívül liberálisnak és alternatívnak tartó iskola, az integrációban nem igazán jeleskedtek. Mindkét esetben az volt a legnagyobb baj, hogy a diákok tulajdonképpen magukra vannak hagyva a problémájukkal. Ha bekerül egy fogyatékkal élő az (ő szavaikkal élve) épek közé, a tanároknak lenne a feladatuk, hogy közvetítsenek és kezeljék a felmerülő konfliktusokat. Erre viszont a többségnek sem ideje, sem energiája nincs, hogy a megfelelő képesítésről ne is beszéljünk.

Persze nagyon büszkék voltak rá, hogy ott tanulok – például

"
ha jött egy tévéstáb, mindig mutogattak, akár egy véres kardot, hogy 'nekünk még vakunk is van'. Minden más esetben viszont kényelmesen hátradőltek, hogy oldjam meg a saját magam integrálását, ahogy tudom.

Ami nem volt könnyű, különösen mert én sosem voltam egy háttérben csendesen meghúzódó típus, mindig is szerettem a középpontban lenni. A fiúk között meg persze ment az állandó rivalizálás, ahogy ez tizenéves korban megszokott.

Ezekben a helyzetekben az vakságom remekül felhasználható volt ellenem. És most nem arról van szó, hogy konkrétan amiatt bántottak. Az emberek többsége szerintem elfogadó annyira, hogy csak azért ne essen neki valakinek, mert kilóg a sorból. Viszont ha bármilyen más okból kivívom valaki ellenszenvét, ez is egy plusz fegyver lehet a kezében. Mindezt időbe telt megtanulnom kezelni, időnként még ma is problémát jelent.

vaklarma6

– Szerinted minden fogyatékossággal élőnek integrálva kellene tanulnia?

– Igen, én maximálisan ennek a pártján vagyok. A gond az, hogy a magyarországi intézmények többsége nincs rá felkészülve, sokuknak még csak nem is célja. Ha valaki nyolc általános után kerül be egy normál gimnáziumba (ekkor kezdődik leggyakrabban az integrált oktatás, hiszen a vakok iskolája csak alapfokú képzést ad), hatványozottan rossz helyzetben van: egy teljesen steril, jól ismert környezetből jut át egy minden szempontból idegen közegbe. Ezzel kellene minél gyorsabban megbarátkoznia, miközben 14 évesen a legtöbben még saját maguk elfogadásával küzdenek.

A középiskolák nagy része nem tud mit kezdeni ezzel a helyzettel, így leggyakrabban megpróbálják minél gyorsabban és fájdalommentesebben végignyomni a diákot a tanulmányain. Amiből lehet, felmentik, inkább átengedik akkor is, ha nem jó, csak szabadulhassanak tőle.

Az egyetemen így viszont még nehezebb lesz a dolguk, ha bejutnak, hiszen ott aztán tényleg nincsenek tanárok, akik segíthetnének nekik.

– A saját példádon is tapasztaltad a fentieket?

Valamennyire igen, de az én esetem azért más, mert nem hagytam magam. Sokszor konfliktust is okozott a tanáraimmal, akik leginkább úgy álltak hozzám, hogy biztos egy aranyos, kedves gyerek leszek, akit ha beállítanak a sarokba, ott marad. Nagyon meg voltak lepve, hogy nem maradtam ott.

vaklarma5

– A közlekedést és a számítógép használatát hogy tanultad meg?

– A Vakoda előkészítőjében megmutatták a fehér bot használatát, de csak nagyon alapfokon, mert egyébként az ott tanulók az alsó tagozat idején folyamatosan sajátítják el. Ötödikes koromig nagyrészt erre a kevés tudásra és a családtagjaim, ismerőseim segítségére támaszkodtam. Ekkor kezdett el foglalkozni velem egy ottani tájékozódástanár, mondván most már tényleg ideje lenne. Megtanította a legalapvetőbb útvonalakat (például a iskoláimból hazáig), a többi pedig szép lassan ragadt rám az idők során. Arra is volt példa, hogy egy-egy látó barátnőmnél jobban ismertem a várost, és én vezettem őt el a kinézett randihelyre.

A számítógép-használat alapjaira, illetve a tízujjas vakon gépelésre szintén a Vakoda egyik tanára tanított meg, miután egy pályázaton sikerült elnyernem a szükséges gépet. Ez mindet felolvas, ami a képernyőn látható. Aztán itt is jött sorban a többi funkció, az internet használatát például már egyedül tanultam meg. Nem tartom magam nagy számítástechnikai zseninek, de felhasználói szinten képes vagyok bánni vele.

– Mindent egybevéve mennyire érzed teljesnek az életedet?

– Úgy gondolom, hogy abszolút az. Nyilván vannak dolgok, amik kimaradnak, például nem járok rendszeresen képzőművészeti kiállításokra, de szerintem minden ember tudna hasonló területeket említeni. Például aki fizikával foglalkozik, annak jó eséllyel a történelem marad ki, ebből a szempontból ő sem él teljes életet. Oké, sosem fogom látni mondjuk a Mona Lisát, de nem hiszem, hogy ettől kevesebb lennék.

vaklarma1

– Hogy kezdtél el zenekarokban játszani?

– Először Nyeső Maritól tanultam klasszikus gitárt, de mivel ott kezdésként a Boci boci tarkához hasonló szintű dalokat vettünk, én pedig mindenáron Beatlest akartam játszani, hamar elment tőle a kedvem. Utána, tízéves koromban Kardos Dani kezdett el foglalkozni velem, tőle már tényleg azt tanulhattam, amit szerettem volna. Nagyjából fél év után nagy lelkesen meg is alapítottam az első zenekaromat Beatles Kommandó néven.

"
A gitárom szinte nagyobb volt nálam, a dobosunk pedig összesen egy tikfával és egy cintányérral rendelkezett.

Persze Danit – aki szintén beszállt mellénk – leszámítva borzalmasak voltunk, de hát minden kezdet nehéz... Ezután pár kevésbé érdekes fejezet következett az életemben, majd 2004-ben hoztunk létre egy zenekart a már említett dobossal, Vajda Tiborral. Először feldolgozásokat kezdtünk játszani First Age néven a '60-as, '70-es évekből, de elég hamar lettek saját dalaink is. A nevünket megváltoztattuk Davies Kornerre (két egykori nagy blueszenészt hívtak így), és ezzel koncerteztünk utána évekig.

A baráti alapon szerveződést aztán idővel felváltották a szakmai szempontok: sok volt a tagcsere, egyre inkább olyanokkal zenéltünk, akik profik voltak, viszont kevésbé érezték szívügyüknek a közös munkát. Igaz, a legutolsó felállás szerette csinálni, de inkább csak kellemes szabadidős tevékenységnek fogták fel. Mivel az én céljaim komolyabbak, úgy voltam vele, hogy akkor inkább ne erőltessük. Lehet, hogy valamikor még összeállunk, de egyelőre nem adnék rá túl nagy esélyt.

A Davies Korner Budapest című dala:

A Vaklárma projektről

"Szöveget sokáig egyáltalán nem írtam, ezért leginkább a dobosunk felelt, én a zenei részeket találtam ki. Viszont az utóbbi években rengeteget olvastam, aminek hatására egyre csak gyűltek a képek és gondolatok a fejemben. A végső fordulópont akkor jött el, miután szakítottam az előző barátnőmmel, és nagy szerelmi bánatomban egyszer csak leültem megírni az összesűrűsödött ötleteimet.

Rájöttem, hogy egész működőképes az eredmény. Egyre tudatosabban kezdtem gondolkozni témákon (a szerelmes vonalon túllépve is), és hamarosan összeállt egy egész albumra való. Sőt, most már a harmincadik szövegemnél tartok. Mivel ezek stílusukban nagyon elütöttek a dobosunk által írtaktól, adta magát, hogy önállóan valósítsam meg őket. A Profil lemez zeneileg is nagyon sokszínű, rengeteg műfaj megtalálható rajta a jazz-improvizációtól a sanzonon át a beatig vagy a hiphopig. Mindig olyan formákat használok, amelyek a legjobban illenek az adott szöveghez."

(Bővebben a lemez dalairól: KATT IDE)

– A Kőbányai Zenei Stúdióba hogy kerültél?

– Liverpoolban működik egy zeneiskola Paul McCartney védnökségével, a legnagyobb vágyam már érettségi előtt az volt, hogy oda bejussak. Az itteni barátaim és a zenekarom miatt viszont mindig halogattam, illetve

"
kicsit talán a gyávaság is belejátszott, hiszen vakként nekivágni Angliának bőven tartogatott volna nehézségeket.

Végül az egyetemi mesterképzés befejezése környékén letettem róla. Helyette úgy döntöttem, megpróbálom Kőbányát. Igaz, nem csak pozitív dolgokat hallottam róla ismerőseimtől, de úgy voltam vele, hogy ártani biztosan nem fog és kapcsolati tőkének sem utolsó.

Persze itt is rengeteg előítéletet le kellett küzdenem, már a jelentkezéskor nagyon megijedtek, hogy vajon hogyan tudok majd beilleszkedni. Emiatt először "próbaidőre" tettek: hónapokig be kellett járnom az egyik tanárhoz, illetve elmentem a gólyatáborba is, hogy lássák, a többiekkel megtalálom-e a közös hangot. Úgy tűnik, meggyőztem őket, mert a pótfelvételin közölték, hogy nekem tulajdonképpen játszanom sem kell, fel vagyok véve.

vaklarma7

– Az a célod, hogy zenélésből éljél?

– Igen, mindenképp. Nyilván a saját projektem a szívügyem, de adott esetben nem zárkóznék el attól sem, hogy mások jól ismert dalait játsszam egy-egy hakni keretében. Persze csak egy bizonyos szintig, lakodalmas zenésszé azért nem akarnék válni. Hajóra is nagyon szívesen mennék dolgozni, mindig is szerettem a saját határaimat feszegetni, és az igazi kihívás lenne számomra.

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel!


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
tabornok-ikrek.jpg

A magyar ikerpár mindkét tagjából kétcsillagos tábornok lett, most elárulják, hányszor keverték össze őket

Még a komoly katonai körülmények között is adódott vicces szituáció a hasonlóságból. Ugyanakkor a testvérek számos dologban különböznek is egymástól.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 07.


hirdetés

Szinte nincs olyan magyar katona, aki ne ismerné a Magyar Honvédség leghíresebb ikerpárját, a Sándor testvéreket - írja a Magyar Honvédség honlapja.

Mindketten évtizedek óta szolgálják a hazát. Sándor Zsolt vezérőrnagy, aki jelenleg a Magyar Honvédség Parancsnoksága törzsfőnökének műveleti helyettese, mindössze öt perccel született korábban, mint öccse, Sándor Tamás vezérőrnagy, különleges műveleti haderőnemi szemlélő.

Ahogy Sándor Zsolt elmondja, eredetileg nem is akartak katonák lenni, alapvetően szüleikhez hasonlóan a rendőri pályában gondolkoztak. Ám őt alkata predesztinálta arra, hogy lövész legyen. Ugyanakkor az fel sem merült bennük, hogy egy helyőrségbe kerüljenek, így pályafutásukat más településen kezdték.

Végül 1996-ban kerültek egy helyre. A testvérek elmesélték, hogy többször több helyen összekeverték őket, és ezek a szituációk bizony a komoly fegyelemhez szokott hadseregben is okozott néhány nevetésre okot adó pillanatot. Ahogy hozzátették,

egy idő után feletteseik is óvatosabban vonták őket felelősségre egy-egy kérdéses szituációban, nem mindig tudva, hogy éppen melyikükhöz beszélnek.

hirdetés

A Sándor-fivérek arról is beszélnek a videóban, hogy bizonyos tulajdonságaikban és hobbijaikban alapvetően különböznek egymástól. Ugyanakkor az életútjukból adódóan sem jellemző rájuk, hogy rivalizálnának egymással. Egyedül a testedzés az, ahol Zsolt saját bevallása szerint szeretné utolérni Tamást.

A történetüket megnézheted a Honvédség rövid videójában:

Kétszer két csillag a parolin

Szinte nincs olyan magyar katona, aki ne ismerné a Magyar Honvédség leghíresebb ikerpárját, a Sándor testvéreket. Mindketten évtizedek óta szolgálják a hazát...


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
barb-919x760.jpg

Esküvőszervezés, melldaganat, kemoterápia, koronavírus – Barbi számára 2020 mégis varázslatos év lesz

Bartus Barbarával legutóbb idén év elején beszélgettünk. Azóta túl van a kemón és férjhez ment. A Szeretlek Magyarországnak arról mesélt júliusban, hogyan érintette őt a járványhelyzet, hogyan viselte a kemoterápiát, hogyan éli meg a kezelések mellékhatásait és arról is beszélt, mit terveznek újdonsült férjével.
K.U.D. - szmo.hu
2020. július 09.


hirdetés

Aki követi Barbi blogját, az tudja, hogy a 29 éves lány igazi energiabomba, optimista, vidám, és igyekszik meglátni a jót még a legrosszabb helyzetekben is.

"7 hónap alatt kaptam 8 kemoterápiás kezelést, 7 hormoninjekciót, 40 fehérvérsejt képző injekciót, és ezen kívül még húszszor szúrtak meg különböző tűkkel. Engem, aki még a háziorvoshoz is csak akkor ment, ha lógni akart a suliból. Kihullott a hajam, klimaxolok, nem igazán érzek ízeket, dagad a lábam, kicsit hízok is, alig van szempillám, szemöldököm, nagyon hamar, nagyon kis dologtól is elfáradok, és még sorolhatnám. (…) Minden fentebb felsorolt tünet és kezelés ellenére nagyon szeretem az életem, és őszintén ki tudom jelenteni: köszönöm, az éppen aktuális kisebb rosszullétektől eltekintve JÓL VAGYOK"

– írta blogján, így, csupa nagybetűvel. Tényleg mindenben meglátja a jót, a Szeretlek Magyarországnak úgy fogalmaz, nem gondolta volna, de az esküvőnek sikerült 2020-at is varázslatossá tenni számára, mindig emlékezetes év lesz, sok-sok pozitív emlékkel.

Amikor kirobbant a koronavírus-járvány, eszébe sem jutott, hogy esetleg átszervezzék a nyárra tervezett esküvőt. Hitt benne, hogy június 20-án a családjuk és a barátaik körében mondhatják majd ki a boldogító igent.

hirdetés

"Május elejéig nem izgultam, addig még olyan messzinek tűnt, hogy nem foglalkoztatott a kérdés. Na de utána... Minden csütörtöki kormányinfót feszült figyelemmel hallgattam, és azt mantráztam magamban, hogy nincs az a bolygóegyüttállás, ami ezt elvegye tőlünk. Pontosan emlékszem arra a napra, május 14-e volt, és bejelentették, hogy 200 főig június 1-től lehet lagzit is tartani. Zokogtam a tv előtt. Annyi mindenen voltunk túl az év első felében, nem nagyképűségből, de tényleg megérdemeltük, hogy megtarthassuk az esküvőnket, úgy ahogy azt terveztük" – mondta Barbi, hozzátéve, az esküvőn aztán tényleg közel százan voltak, és ő maga is meglepődött, mennyire jól bírja, mert hajnalig tartott a mulatság.

"Csodálatos nap volt, semmit sem csinálnék másképp"

– jegyezte meg. A menyecsketánc végéig parókában volt, hajnalban vette csak le.

"Nagyon jól megcsinálta a fodrászom, és mivel nem volt annyira meleg, így teljesen jól bírtam. Persze azért a kreatív fotózáson készítettünk néhány képet kopaszon is" – mondta mosolyogva. A kopaszság sohasem feszélyezte, ahogy a kemoterápia többi mellékhatásában is igyekszik meglátni a jót, még ha ez furcsán is hangzik. Úgy fogalmaz, ez mind "új kaland" a számára.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
kutatok-koronavirus-fertozes-alkalamas-hatoanyag.jpg

A koronavírus-fertőzés kezelésére alkalmas hatóanyagot találtak pécsi és osztrák kutatók egy orrsprayben

A hatóanyag nem mint a fertőzést megelőző vakcina, hanem a már kialakult fertőzés, megbetegedés kezelésére ígéretes.
MTI, A címkép illusztráció: Pixabay - szmo.hu
2020. július 09.


hirdetés

Pécsi és osztrák kutatók együttműködésével olyan - jelenleg allergia elleni orrsprayben megtalálható - hatóanyagot azonosítottak, amely a későbbiekben a koronavírus-fertőzés kezelésében lehetséges gyógyszerként alkalmazható - közölte Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szentágothai János Kutató Központ virológiai kutatócsoportjának vezetője az MTI-vel.

A szakember tájékoztatása szerint

a pécsi kutatóközpont virológusai az osztrák Cebina biotechnológiai céggel közösen folytatott vizsgálat eredményeként találtak rá a lehetséges hatóanyagra, amely új terápiás gyógyszert jelenthet a koronavírus fertőzésben. A kutatók hangsúlyozzák, a hatóanyag nem mint a fertőzést megelőző vakcina, hanem a már kialakult fertőzés, megbetegedés kezelésére ígéretes

- fűzte hozzá.

Jakab Ferenc - aki a miniszterelnök által korábban bejelentett, egyebek mellett a vírus jobb megismerését, a lehetséges hatékony gyógyszer és gyógymódok későbbi kifejlesztését szolgáló akciócsoportot is vezette - közölte: az azelasztin nevű hatóanyagot egy általánosan használt antihisztamin orrspray alapanyagaként használják jelenleg, a hatóanyag pedig laboratóriumi körülmények között igen jó hatásfokkal csökkentette a vírus fertőzését.

hirdetés

A vizsgálat első lépéseként a Cebina kutatói számítógépes megközelítést alkalmaztak, hogy olyan meglévő és könnyen elérhető gyógyszereket azonosítsanak, amelyek a későbbiekben szerepet játszhatnak a koronavírus-fertőzés kezelésében. Ennek eredményeként sikerült kiszűrni az azelasztint, mint lehetséges hatóanyagot. Ezt követték a laboratóriumi vizsgálatok Pécsen, amelyek igazolták a számítógépes modellezés eredményét és beváltották a hozzá fűzött reményeket.

A professzor felhívta a figyelmet arra, hogy bár a laboratóriumi eredmények nagyon ígéretesek, a kísérleteket széles körű klinikai vizsgálatoknak kell követniük annak érdekében, hogy a hatóanyag tényleges terápiás alkalmazhatóságát is igazolják.

Jakab Ferenc szerint az eredmény azért is nagyon fontos, mert a gyógyszer engedéllyel rendelkező, széles körben - Magyarországon például vény nélkül - kapható orrspray formájában, és közvetlenül hat a vírusfertőzés kezdeti helyén.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
azevfagyija.jpg

A passió-karamell fantázianevű finomság lett idén az év fagylaltja

A Füredi Fagyizó cukrásza, Dobó Norbert készítette el a győztes fagyit, de ő vitte el az ezüstérmet is a törökmézes vanília fagylaltjával.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 07.


hirdetés

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete 1998 óta minden évben megszervezi szakmai megmérettetését, melynek célja a klasszikus és hagyományos jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése. A koronavírus-járvány miatt rendhagyó 2020-as év fagylaltja versenybe 62 alkotást neveztek, az öt régiós elődöntőből tizenhárom készítmény jutott be a keddi budapesti döntőbe, amelyet az ipartestület budapesti székházában tartottak. Az ünnepélyes eredményhirdetésnek pedig a Zila Kávéház-Krisztina Cukrászda adott otthont.

A zsűri döntése alapján

az Év fagylaltja címet 2020-ban a passió-karamell fantázianevű fagyi nyerte,

melyet a Füredi Fagyizót képviselő Dobó Norbert készített.

"Télen nagyon sokat szoktunk gondolkodni az új ízeken és akkor született meg ez a párosítás. Tavasszal elkezdtünk rajta dolgozni, kísérletezni, sokat kóstoltattuk a barátokkal is, hogy meglegyenek a megfelelő arányok. Végül úgy néz ki, hogy ez sikerült. Aztán ezt egészítettük ki egy kis pekándióval"

hirdetés

- mondta a Szeretlek Magyarországnak a cukrász.

De ő szerezte meg az ezüstérmet is a törökmézes vanília fagyijával.

Dobó Norbert mindkét fagyija tejes alapú készítmény. A maracujára - más néven passiógyümölcsre - épülő győztes párosítást pekándióval rétegezték, az ezüstérmes vaníliafagyit diókrémmel és törökmézzel dobták fel.

"A vaníliafagyiban kicsit klasszikusabb, hagyományosabb ízeket ötvöztünk, a passió-karamell az új vonalat erősíti, modernebb kombináció"

- mondta az eredményhirdetést követően az MTI-nek Dobó Norbert, aki azt is hozzátette, a két fagyi már tavasz óta kóstolható a 2007 óta működő Füredi Fagyizóban.

Az év fagylaltja versenyen két harmadik helyet osztottak ki. Somogyi Renáta a gyenesdiási Bringatanya Fagyizóból a zöldcitrom egy csipetnyi mentával elnevezésű édességével, illetve Koncz Andrea a gödöllői Sissi Fagyizóból a balzsamecetes Modena kincsével egyaránt bronzérmes lett.

Az év fagylaltja verseny valamennyi döntőse kedden átvehette a régió kiváló fagylaltja elismerő oklevelet. Megrendezték az alapanyaggyártók, -forgalmazók versenyét is, itt ropogós pisztácia szorbetjével Gácsi Zoltán győzött a nagytarcsai Goodwill Kft. képviseletében.

A díjátadón készült videónk:


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!