hirdetés
snapshot-2.jpg

„A történelem jó oldalára álltunk” – Új-Zéland megszavazta a karbonsemlegességet

Az új-zélandi miniszterelnök szerint a klímaváltozás korunk legnagyobb kihívása, ők pedig ennek a törvénynek az elfogadásával az élen járnak a világban.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 07.


hirdetés

Pártérdekeken felülemelkedve fogadta el az új-zélandi parlament az ország mérföldkövet jelentő új klímatörvényét.

A Jacinda Ardern miniszterelnök által előterjesztett törvény, amely a párizsi klímaegyezményekben tett vállalás értelmében 2050-re nullára kívánja redukálni az ország CO2-kibocsátását, 119-1 arányban ment át a voksoláson. Az ellenzéki Nemzeti Párt képviselői annak ellenére a törvény mellé álltak, hogy egyetlen módosító javaslatukat sem fogadták el.

A törvény nem csupán arról rendelkezik, hogy Új-Zéland kiáll a globális felmelegedés 1,5 C fok alatt tartása mellett, hanem keretet biztosít annak is, hogy ehhez miként alkalmazkodjon a szigetország 5 millió lakosa, és hogyan készüljenek fel a klímavészhelyzetre.

Mindennek külön költségvetést biztosítanak. A célkitűzéshez két egymástól elkülönített tervet dolgoztak ki: az egyik az állati eredetű metánkibocsátás, a másik pedig az egyéb üvegház-hatású gázok csökkentésének hosszú távú programját tartalmazza.

hirdetés

„A világ előtt jártunk a nukleáris leszerelésben, a nők szavazati jogának megadásában, és most ismét élen járunk" – jelentette ki a szavazás után James Shaw klímaváltozási miniszter. –

"A klímaváltozás nemzedékünk hosszú távon meghatározó kérdése, amellyel a korábbi, egymást követő kormányok képtelenek voltak megfelelően foglalkozni. Új-Zéland a történelem helyes oldalára állt. Meggyőződésem, hogy a klímaváltozás korunk legnagyobb kihívása”

– idézte a miniszterelnök-asszonyt a Guardian.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
varos_gyarak.jpg

11 ezer tudós: a klímaváltozás miatt elképzelhetetlen kínok várnak az emberekre

Elég volt a sehova nem vezető konferenciákból és tanácskozásokból: minden eddiginél gyorsabb és konkrétabb cselekvést sürgetnek a tudósok.
Fotó: Unsplash - szmo.hu
2019. november 06.


hirdetés

"A klímavészhelyzet megérkezett, és jóval gyorsabban fokozódik, mint ahogy a tudósok többsége várta. A helyzet a vártnál sokkal súlyosabb, a klímaváltozás veszélyezteti a természetes ökoszisztémákat és az emberiség sorsát."

Ez a két mondat foglalja össze a legjobban azt a nyilatkozatot, amit eddig 150 ország 11 ezer tudósa írt alá. Az 1979-ben Genfben tartott első klímakonferencia 40. évfordulójára a BioScience-ben kedden publikált írás semmi jót nem vetít előre a bolygó sorsával kapcsolatban, ha nem változtatunk azonnal és radikálisan az életmódunkon.

A kutatóknak elegük van a klímakonferenciákból és tanácskozásokból, mert ezek nyomán lényegi előrelépés szerintük nem történt. Csak az egyre szaporodó globális klímatüntetéseket tartják reményt keltőnek, talán az elégedetlen tömeg hangjának hatására megváltozhat valami.

hirdetés

A tudósok hat területet neveztek meg, ahol haladéktalan cselekvésre szólítják fel a világ vezetőit.

1. Energia-előállítás: magas adó kivetése a szénre, ami eltántorít a fosszilis üzemanyagok használatától. Az ilyen üzemanyagot előállító cégek állami támogatásának megszüntetése, a kőolaj és a földgáz mielőbbi lecserélése megújuló energiára.

2. Rövid életű szennyező anyagok: a metán és a korom csökkentésével megfelezhető lehet a következő évtizedekben a rövid távú felmelegedés.

3. Erdőirtás: a már kiirtott erdők, mezők és mangrove erdők helyreállítása és az erdőirtás leállítása létfontosságú, mivel ezek segítik a szén-dioxid elnyelését.

4. Étrend: kevesebb állati eredetű termék fogyasztása, áttérés a növényi eredetű étrendre. Az élelmiszerhulladék mennyiségének visszaszorítása.

5. Gazdaság: ne a GDP-növekedés legyen az elsődleges szempont, a gazdagságra törekvést szorítsuk háttérbe.

6. Túlnépesedés: a világ népesség-növekedésének stabilizálása. Manapság naponta 200 ezer fővel gyarapszik a Föld lakóinak száma.

A nyilatkozat aláírói szerint amennyiben a kormányok tovább halogatják a fontos döntéseket, akkor a bolygó lakói

kimondhatatlan emberi szenvedésekkel néznek szembe.

Elismerik ugyanakkor, hogy az elmúlt időszakban volt némi előrelépés is: a megújuló energiahasználat jelentősen nőtt (a nap- és szélenergia 373 százalékkal), de még ez is jócskán elmarad a fosszilis üzemanyagok használatától.

Budapest épp tegnap kötelezte el magát a változás mellett: az új főpolgármester a fővárosi közgyűlés alakuló ülésén hirdette ki a klímavészhelyzetet:

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


KÖVESS MINKET:
hirdetés
1.png

Megfigyelőrendszerek fejlesztéséhez használják a gyerekekről feltöltött Flickr-képeket

A gyerekeikről fotókat feltöltő szülők többségének fogalma sincs arról, hogy a családi képeik a MegaFace nevű alkalmazáshoz kerültek.
Fotó: Flickr - szmo.hu
2019. november 06.


hirdetés

2005-ben egy anya feltöltött pár fotót a gyerekeiről a Flickr alkalmazásba. Aztán meg is feledkezett a dologról. Majdnem 15 évvel később egy olyan adatbázisban látta viszont a képeket, amit a világ legfejlettebb mesterséges intelligencia rendszereinek tesztelésére és betanítására használnak.

Így kezdődik a New York Times oknyomozó cikke, amelyben a neves amerikai lap annak próbált utánajárni, mégis hogyan történhetett ez.

A lap szerint a MegaFace nevű óriási arcfelismerő adatbázisban közel 700 ezer ember 4 millió fotóját gyűjtötték be. A képeket a legkülönbözőbb cégek, köztük a Google, az Amazon, a Philips, a japán Mitsubishi Electric, a kínai Tencent vagy a hongkongi SenseTime használják. Ezek segítségével fejlesztik az arcfelismerő algoritmusok új generációját, amelyekkel nyomon követhetik például a tüntetőket, megfigyelhetik a terroristákat, vagy kiszűrhetnek bárkit a tömegből.

hirdetés

Az adatbázisban felhasznált képek között sok az ártatlan családi fotó, és az érintettek zömének fogalma sincs arról, hogy például a gyerekeik arcképe odakerült.

Az újság felidézi, hogy az arcfelismerő technológia megjelenésének kezdetén az egyetemi kutatók a közreműködők egyértelmű beleegyezésével használtak fotókat algoritmusaik fejlesztéséhez. Az egyetemek önkénteseket hívtak be, hogy fényképeket készítsenek róluk. Aztán hamarosan más, kevésbé átlátható módszerekre álltak át, például egyetemi kávézók és közterületek biztonsági kameráinak képeit használták, vagy a netről gyűjtöttek össze fotókat. Csakhogy ezek nem mindig voltak megfelelő minőségűek.

2014 júniusában azután a Yahoo bejelentette, hogy egy minden eddiginél nagyobb nyilvános multimédia-gyűjteményt hozott létre, 100 millió fotóval és videóval. A felvételeket egyik leányvállalatától, a Flickr-től kapta, és a cég közlése szerint mindegyik Creative Commons licensz alá tartozott, vagyis szabadon felhasználható besorolást kapott a feltöltőktől.

Az arcfelismerő technológiákat fejlesztő kutatóknak a nagy számítási kapacitás mellett égető szükségük volt hatalmas adathalmazokra is, a gépi tanulás módszerével működő algoritmusokat ugyanis csak ezek segítségével lehet tanítani.

A gépi tanulás a mesterséges intelligencia egy részterülete, amikor a gép előre lefektetett szabályok helyett menet közben, magától tanul. Az ilyen rendszerek a környezetből érkező visszajelzések alapján módosítják saját működésüket, hogy minél jobb eredményeket érjenek el. Ehhez azonban rengeteg adat kell, vagyis jelen esetben rengeteg jó minőségű arckép.

Mint David Ayman Shamma, a Yahoo korábbi kutatási igazgatója, a Flickr-projekt egyik létrehozója a New York Times-nak elmondta: az ő céljuk is elsősorban a kutatói közösség támogatása volt az adatbázis megteremtésével.

A Flickr-felhasználókat ugyan nem értesítették képeik felhasználásáról, de Shamma szerint beépítettek egy biztosítékot: nem magukat a fotókat terjesztették közvetlenül, hanem linkeket adtak hozzájuk. Így aztán, ha a felhasználó törölte a fotóját, vagy megszüntette a nyilvános hozzáférést, akkor már az adatbázisban sem lehetett megtalálni.

Csakhogy a New York Times talált olyan képeket, amelyek a nem nyilvánossá minősítés után is elérhetőek maradtak. Ráadásul egyes kutatók az adatbázisból egyszerűen letöltötték a fotókat.

2015-ben így született meg a Washingtoni Egyetemen a MegaFace.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

hirdetés
laboratorium_kutato.jpg

Tudományos szenzáció: 3D nyomtatóval alkottak élő bőrt, amiben érhálózat is van

A speciális műbőr képes kapcsolódni a vérkeringéshez.
képünk illusztráció, fotó: Unsplash - szmo.hu
2019. november 06.


hirdetés

A világon először állítottak elő 3D nyomtatóval élő bőrt, számolt be a sikerről a Futurism. A New York-i Rensselaer Politechnikai Intézet kutatói ráadásul azt állítják, hogy

a benne található érhálózat sikeresen kapcsolódott egy egér véredényeihez.

A tudományos áttörésről Pankaj Karande, a kutatás vezetője részletesen beszél egy, az intézet YouTube-csatornájára feltöltött videóban. Ebből kiderül, hogy

hirdetés

a mesterséges bőr állati kollagén és emberi bőrsejtek felhasználásával jött létre, ráadásul néhány hét alatt erek képződtek a műbőrben, ezek csatlakoztak az egér érhálózatához.

Karande és csapata a folytatásban különböző génszerkesztő technikákkal azon dolgozik majd, hogy a donor sejteket minél hasonlóbbá tegyék a befogadó sejtekhez. Így minimalizálható lenne annak az esélye, hogy a gazdatest kilökje magából a beültetett anyagot.

A laboratóriumi körülmények között előállított bőr a későbbieknek nagy segítség lehet azoknak, akiknek lassan gyógyulnak a sebei. Áttörés lehet a felfekvések gyógyításában, később pedig az égési sérülések kezelését és egyéb bőrbeültetéseket is forradalmasíthatja.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
hullam.jpg

Ha betartanák a klímaegyezményt, akkor is 20 centimétert emelkedhet a tengerek vízszintje

Sőt elképzelhető, hogy még rosszabb lesz a helyzet. Ráadásul a gyakoribb és hevesebb áradások kockázata is nő.
MTI - szmo.hu
2019. november 04.


hirdetés

A jelenlegi klímavédelmi intézkedések a kutatók szerint nem elegendőek a tenger vízszintemelkedésének megállításához. Úgy vélik,

ha az országok 2016 és 2030 között tartják magukat a párizsi klímaegyezményben meghatározott célokhoz, a tengerszint 2300 januárjáig akkor is 20 centimétert fog emelkedni.

A tudósok a Proceedings of the National Academy of Sciences című szaklapban hétfőn bemutatott tanulmányukban jutottak erre a következtetésre.

hirdetés

A tanulmány szerzői követelik a klímavédelmi ígéretek utólagos módosítását. "A tengerszint hosszú távú emelkedésének korlátozásához döntő jelentőségű, hogy javítsák az egyes országok klímatervét és szigorítsák az emisszió visszafogását célzó intézkedéseket" - fogalmazott Johannes Gütschow, a Potsdami Klímakutató Intézet (PIK) munkatársa, a jelentés társszerzője.

A tudósok számításai szerint a tengerszint-emelkedés várható mértéke az üvegházhatású gázok öt legnagyobb kibocsátójára vezethető vissza: Kínára, az Egyesült Államokra, az Európai Unióra, Indiára és Oroszországra.

Ezeknek az országoknak a számlájára írható a 20 centiméteres várható emelkedésből 12 centiméter - ráadásul csak abban az esetben, ha sikerül betartani 2030-ig a Párizsi klímaegyezmény céljait.

Ha ez nem sikerül, akkor még nagyobb mértékben emelkedik a tengerek vízszintje.

A tanulmányt a berlini Climate Analytics és a PIK kutatói készítették, akik elsőként vizsgálták meg a párizsi klímaegyezmény keretében az egyes országok által vállalt ígéretek konkrét hatásait a tengerszint hosszú távú emelkedésére.

Az óceánok, a jégtakaró és a gleccserek lassan reagálnak a globális felmelegedésre, ezért "az üvegházhatású gázkibocsátás valódi következményei csak évszázadok alatt bontakoznak ki" - figyelmeztetett Alexander Nauels, a Climate Analytics munkatársa. Hozzátette: "minél több szén-dioxid szabadul fel, annál erőteljesebben befolyásoljuk már most a jövő tengerszint-emelkedését".

A tengerek vízszintjének emelkedésével együtt növekszik a gyakoribb és hevesebb áradások kockázata is a kutatók szerint. Ez sok partvidéki és szigeteken élő közösség számára megsemmisítő hatásokkal járhat.

"Eredményeink alapján világos, hogy mai emissziónk mértéke tagadhatatlanul oda vezethet, hogy a tengerek vízszintje a jövőben tovább emelkedik. Ez a folyamat nem visszafordítható, ez lesz a hagyatékunk az emberiség számára" - fogalmazott Carl-Friedrich Schleussner, a tanulmány társszerzője.


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!