A tigrisek 95 százaléka halt ki az utóbbi 100 évben, és erről az ember tehet
Sir David Attenborough Dinasztiák című természetfilm-sorozatának utolsó része mégis reménykedik.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2018. december 11.A brit kritikusok szerint azonban a helyzet sokkal rosszabb, mint ahogy a neves természetfilmes láttatni próbálja.

Jim Shelley a Daily Mailben a tigriscsaládokról szóló rész kapcsán felhívja a figyelmet egy nagy ellentmondásra: egyfelől emberileg lehetetlen nem imádni a tigriskölyköket, és nem csodálni a felnőtt tigrisek erejének és kecsességének lenyűgöző kombinációját; másfelől viszont nemcsak hagyjuk kipusztulni - sok mással egyetemben - ezt a nemes fajt, hanem nagymértékben hozzá is járulunk ahhoz, hogy eltűnjenek a Földről. Száz évvel ezelőtt még kb. 100 ezres volt a tigrispopuláció, ma már legfeljebb 4000-en vannak.

Ez pedig azt jelenti, hogy a legnagyobb szárazföldi ragadozók 95%-a halt ki alig egy évszázad alatt. Éppen ezért a jelenlegi állapot fenntartása melletti kiállás nem éppen lelkesítő

– írja Shelley a BBC-n öt héten át vetített sorozatról.

Az epizód egy Raj Bhera nevű nőstény tigrist követett az indiai Bandhavgarh rezervátumban, és bemutatta a falkavezér harcát a fiatalabb, erősebb riválisokkal, de az emberekkel szemben is.

Bár Attenborough „a legnagyobb és legerősebb nagymacskának” nevezte a tigrist, látható volt, hogy amikor Raj Bhera világra hozta kölykeit, nagyon is sebezhetővé vált, a kicsinyekkel együtt. Valahányszor vadászni indult, kénytelen volt őket magukra hagyni, és kitenni őket olyan potenciális ellenségeknek, mint a sasok, vagy lajhármedvék. Nem is szólva azokról a kölykökről, amelyeket a felnőtt hímek megölnek, mert nem az övéik.

Látjuk az anyatigris négy szuperügyes kölykét, de ekkor Attenborough tudtunkra adja, hogy a kis tigriseknek csak 50%-a éri meg a felnőttkort.

Ahhoz ugyanis, hogy eléggé megerősödjenek, az anyának ki kell terjesztenie vadászterületét. Ezért elhagyja a viszonylag biztonságos rezervátumot, és a környező falvak mentén próbál zsákmányt szerezni. Ez pedig ugyanolyan tragikusan végződhet, mint az oroszlánokról szóló részben, ahol a pásztorok egyszerűen megmérgezték a nagy vadat, hogy megóvják nyájaikat. Riadóztatták is az embereket a tigris elejtésére. A nézők csak azt láthatták, hogy a tigrist egy dzsipen szállítják vissza a rezervátumba, és Attenborough csak ezután árulja el, hogy Raj Bhera túlélte az emberekkel való összecsapást.

„Ezúttal Raj Bherának szerencséje volt. De ami a családja és a tigrisek jövőjét illeti, nem túl jók az esélyek” – írja Jim Shelley.

.


KÖVESS MINKET:

Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x