hirdetés
terhesseg.jpg

A terhesség alatti stressz miatt sokkal nagyobb eséllyel lesz személyiségzavaros a gyerek

Ezeknek az embereknek nagyobb eséllyel alakul ki egyéb mentális zavaruk, többek között depresszió, alkohol- vagy drogproblémák.
MTI, fotó: Pixabay - szmo.hu
2019. szeptember 07.


hirdetés

A várandósság alatti súlyos stressz majdnem 10 százalékkal növeli a gyerek későbbi személyiségzavarának kockázatát - derült ki egy 30 évet felölelő, nagyszabású finn kutatásból.

A British Journal of Psychiatry című szaklap friss számában megjelent tanulmány szerzői több mint 3600 várandós nőt kérdeztek meg havona arról, hogy éltek-e át stressz, ha igen, kisebb vagy nagyobb jelentőségűt - számolt be róla a BBC hírportálja.

A résztvevők Helsinki környékén laktak, a gyerekeik 1975-1976-ban születtek.

Amikor a gyerekek 30 évesek lettek, megvizsgálták, hánynál diagnosztizáltak személyiségzavart. Negyven olyan esetet találtak, ahol kórházi kezelésre is szükség volt.

A tanulmány azt állapította meg, hogy a várandósság alatti súlyos stressznek hosszú távú hatása lehet a gyerekekre.

Akiknek az édesanyja súlyos stresszt élt át terhesen, azok 9,53-szor nagyobb eséllyel lettek személyiségzavarosak, mint akiket nem ért stressz magzatként. Akik enyhe stresszt éltek át, négyszer akkora kockázatnak voltak kitéve.

Az anyákat sújtó stressz forrása lehetett többek között a párkapcsolati, szociális vagy lelki problémáknak.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

hirdetés
lak.png

Íme a legolcsóbb Airbnb szállás Angliában: egy miniudvaron elhelyezett egyszemélyes sátor

A sátor eddig csak ötcsillagos értékelést kapott, igaz, eddig csak egyetlen vendége volt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. szeptember 03.Kalandvágyóknak végül is nem lehet rossz megoldás az a sátor, amit Anglia legolcsóbb szállásának kiáltott ki a helyi média. Tulajdonosa másokkal ellentétben nem a kiváló, tiszta környezettel, kényelemmel érvel, hanem "szoba" árával.

A Mirror azt írja: Anglia legolcsóbb Airbnb szállása kiváló helyen, a kenti Sheppey-szigeten, a tengerparti strandtól csak egy ugrásra van. A nomád lak mindössze 8 fontba, plusz 1 font kezelési költségbe, vagyis összesen alig több, mint 3 ezer forintba kerül egy éjszakára.

A sátor szinte luxusfelszereltségű a maga nemében:

a vendégnek rendelkezésére áll egy darab konnektor, folyóvíz egy csappal ellátott befőttesüvegből, gumimatrac, hálózsák, és külön sátorban egy kempingvécé.

A szállás tulajdonosa Desiré Cyprien azt mondja, a kis hátsóudvart évekig felverte a gaz, aztán amikor a párja végre rávette magát, hogy rendbe tegye, rájöttek, hogy sokkal nagyobb hely, mint gondolták. Ekkor döntöttek a kiadás mellett.

A sátor eddig csak ötcsillagos értékelést kapott, igaz, eddig csak egyetlen vendége volt. A Constance nevű nő azt írta, az ágy nagyon kényelmes volt, és felejthetetlen volt korán reggel, mindössze két életmentő társaságában úszni a tengerben. A környéken egy medence mellett még le is tudott zuhanyozni.


KÖVESS MINKET:hirdetés
melissa-kutya.jpg

„Az én lányomnak mancsai vannak” - egyre több a gyermektelen pár, aki házi kedvencére tekint gyerekként

Vajon mi áll a növekvő tendencia hátterében?
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. szeptember 02.Az Egyesült Államokban rohamosan csökken a gyermeket vállaló párok száma, ezzel szemben azoké azonban nő, akik pontosan úgy kényeztetik háziállataikat, különösképp kutyáikat, mintha azok a gyermekeik lennének.

Hogy ennek a hátterében az űr betöltése vagy nem létezése, esetleg a világ változásai, avagy pénzügyi okok állnak-e, annak a BBC járt utána.

A tendencia iskolapéldája Lisa Rochow és Cameron Wheeler kis családja, akik elképzelései mindenképp elgondolkodtatóak és valószínűleg megosztóak is.

A 24 éves fiatal nő végzős hallgató és a szociális munka világa a második szerelme, míg a 26 éves férfi középiskolai történelem tanár - egyikük sem szeretne gyermeket.

A michigani Ypsilanti városban élnek és kis famíliájuk harmadik meghatározó tagja a 9 hetes Aery is, egy szibériai husky kölyök, aki mellett a két fiatal pontosan úgy viselkedik, mintha első gyermekük feküdne az ölükben.

"Úgy érzem, hogy rengeteg dolgot feladnék az életemből, ha szülő lennék. Pénzbe, időbe és olyan dolgokba kerülbe, amiket nem szeretnék feláldozni"

- fogalmazta meg Lisa.

Párja pedig azon a véleményen van, hogy ő folyamatosan aggódna a gyermek jólétéért, "jobban, mint a legtöbb szülő".

Ugyanakkor gyermektelenként régóta vágytak egy kutyusra.

Lisa már középiskolás korában is tudta, hogy semmiképp nem szeretne korán gyermeket vállalni - sőt, az is lehet, hogy talán soha. Szerelmét Tinderen ismerte meg egy fesztivál közben és örült, hogy ő is hasonlóképp vélekedik.

"Azt hiszem, hogy valamikor az egyetemi éveim alatt, talán a mesterképzés környékén, elkezdtem jobban beleásni magam a politikai légkör tanulmányozásába és sokat tanultam a klímaváltozás problémáiról. Elkezdtem olyan szemszögből látni a dolgokat, hogy nem hiszek abban, hogy felelős döntés lenne részemről, ha egy gyermeket 'hoznék' ebbe a világba"

- magyarázza a fiatal férfi.

A pár úgy érzi, hogy azzal a pénzzel, amit döntésükkel megspórolnak, a karrierjüket és a hobbijaikat táplálhatják - illetve Aery jólétére is többet költhetnek.

De a pénzmegtakarításon kívül Lisa szerint döntésüknek érzelmi háttere is van: szociális munkásként nehéz sorsokkal találkozik és azt érzi, hogy képtelen lenne megadni egy gyermeknek mindazt, amire annak szüksége lenne.

A hasonló gondolkodású emberek tábora pedig egyre csak nő.

"Az én lányomnak mancsai vannak"

- állítja Melissa Grieco, aki párjával, Johnnal együtt nem érzi magát "gyermektelennek". Azt vallják, hogy ők egy emberi gyermek helyett egy kutya megmentését választották, jelenleg a harmadik kutyusukkal élnek.

Melissa főz rá, ajándékokat vesz neki és gondoskodik róla, akárcsak egy tipikus anyuka.

Az elmúlt néhány évtized során az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban bizonyíthatóan nőtt a gyermekek nélküli házaspárok száma.

A statisztika szerint az USA-ban 1970-ben a házaspárok 40%-ának volt gyereke, míg 2012-ben ez a százalék csak 20%.

Ugyan ezekbe az adatokba nem számolták be a hivatalosan nem házas, ám gyermekkel élő párokat, azért így is látható a tradicionális családi minták változása.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
nails-1420329_1920.jpg

„Akárhányszor elindítom a lányomat az iskolába, attól félek, hogy most látom utoljára élve”

Egy 39 éves anya vallomása a félelemről, amit 9 éves lánya allergiái ültettek el benne.
Címkép: illusztráció (Pixabay) - szmo.hu
2019. szeptember 03.Az iskolakezdés a szülők zöme számára stresszesen indul: tanszerek vásárlása, időbeosztás, gyermekek furikázása, házi feladatok ellenőrzése...

A 39 éves portsmouth-i anyuka, Clare Hussein azonban örülne, ha "csupán" ennyi aggodalommal kellene számolnia.

Neki ugyanis minden egyes iskolai nap egyenlő a folyamatos félelemmel, hogy talán soha többé nem láthatja 9 éves lányát épen és egészségesen.

A gyermek ugyanis amióta az eszét tudja, életveszélyes allergiákkal küzd.

11 olyan allergiával diagnosztizálták, amelyek anafilaxiás sokkot okozhatnak, leállíthatják a légzését, így a kislány bármikor meghalhat.

A veszélyt okozó tényezők között vannak a diófélék, a tej, a paradicsom és a por is.

Nem csoda hát, hogy amikor Clare a tízórai mellé becsomagol egy orvosi készletet is - két adrenalin autoinjektorral és utasításokkal az iskolai személyzet számára - a szíve a torkában dobog.

"Ilyenkor valaki másnak adjuk át az irányítást, valakinek, aki még nem élt így, feltehetően nem látott súlyos reakciót, és 30 gyermekre kell felügyelnie"

- magyarázta a Mirror hasábjain az anya, aki folyamatosan olyan kérdésekkel birkózik magában, minthogy adott-e elég információt, fel lesznek-e készülve az iskola pedagógusai, mi lesz az ebédidővel és az ételekkel, biztonságosak lesznek-e, és hasonlók.

"Nem telik el nap anélkül, hogy ne filóznék, aggodalmaskodnék és kérdőjelezném meg saját magam"

- tette hozzá Clare, aki szerint a világ legfélelmetesebb dolga volt a gyermekét az iskola első napján útnak engedni.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
womenirl_instagram.jpg

„Filtermentes” női pillanatokat gyűjt egy Instagram-oldal - az eredmény őszinte és zseniális

A Women in Real Life oldalnak már közel 150 ezer követője van.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. szeptember 06.A nők számtalan "szerep" között váltogatnak nap mint nap - legyen ez ösztönös, vagy épp megtervezett lépés.

Anyák, barátok, vezérigazgatók, feleségek, kollégák, szerelmek, testvérek, együttérzőek és elég erősek ahhoz, hogy sebezhetőek is legyenek. Sok esetben életet teremtenek, szó szerint és átvitt értelemben is.

A @womenirl, azaz Women in Real Life nevezetű Instagram-oldal célkitűzése pedig az, hogy bebizonyítsa, nem kellenek ahhoz Insta-filterek és pózolás, hogy a nők csodálatosak legyenek. Hanem pont a mindennapi életük valódi és nyers pillanataiban látszik igazán a szépségük és erejük.

A szemfelnyitó kezdeményezés mindkét nem képviselőit elgondolkodtathatja és akárki részt vehet benne, csupán a #WomenIRL hashtag társaságában kell feltöltenie a megosztani szánt képét, és lehet, hogy az lesz a következő, amit a projekt is közzé tesz.

Íme néhány szívmelengető és gondolatébresztő pillanat valódi nők valódi életeiből - de ez csak pár kiragadott példa a rengeteg topik közül.

Egyébként a képek szokásukhoz híven "beszélnek", de érdemes az oldalon elolvasgatni a leírásaikat is, melyekben a készítőik elmesélik az adott pillanattal, problémával, örömteli momentummal kapcsolatos gondolataikat.

#1

A szoptatás nem mindig "szivárvány és napsütés", hanem olykor frusztráló, fájdalmas és fárasztó, de mégis a legbékésebb, legvarázslatosabb dolog a világon.

#repost @advoflittle: "The many faces of breastfeeding. It's not all beautiful sunshine and rainbows. Sometimes it's super frustrating. Sometimes it's painful. Sometimes it's tiring. Sometimes it's the most peaceful place on earth. It's not perfect but damn...it's pretty magical"

422 Likes, 1 Comments - Women in Real Life (@womenirl) on Instagram: "#repost @advoflittle: "The many faces of breastfeeding. It's not all beautiful sunshine and..."

#2

A gyerekkor velejárói az őrült ötletek és jó esetben a türelmes és pozitív anyukák.

#repost @studiodiy: "This is what childhood is all about! ❤️ Getting to do crazy things like paint all over the walls before construction day. He may be too young to remember this but I sure hope he does. So much FUN!"

1,065 Likes, 14 Comments - Women in Real Life (@womenirl) on Instagram: "#repost @studiodiy: "This is what childhood is all about! ❤️ Getting to do crazy things like paint..."

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x