hirdetés
photo-1543589365-3cc63c87243f.jpg

A térbűbáj - avagy hogyan varázsolj kis térből nagyot

Az ingatlan és az albérlet piac is tele van pici, huszonpár négyzetméteres lakásokkal. Bár elsőnek kicsinek hangzik, okos berendezéssel igazi kis ékszerdobozt lehet varázsolni az ilyen otthonokból.
Szponzorált tartalom (X) - szmo.hu
2019. december 02.


hirdetés

Ha már nem szeretnél lakótársakkal osztozni, hanem szívesebben élsz egyedül vagy éppen osztod meg otthonod egy különleges személlyel, akkor bizonyára már veled is szembejöttek a pici, akár csak húsz- harminc négyzetméteres lakások. A kis otthon hosszú távon jó befektetés, hiszen méretéből adódóan jóval kissebbek a fenntartási költségei is és mivel népszerű az albérlet piacon, így befektetésnek sem utolsó. Ha pedig igyekszel praktikusan kihasználni a tereket, egy igazán kedves otthont rendezhetsz be magadnak, arról nem is beszélve, hogy az alacsony rezsi mellett a kis lakással kevesebb takarítandó felület is jár!

1. Fel a plafonig!

hirdetés

Ha kicsi az alapterület, a legegyszerűbb ha felfele kezdesz el építkezni! Nagyon sok helyet lehet spórolni például egy nagy, mindent elnyelő beépített szekrénnyel, aminek tolós az ajtaja, így az ajtónyitáshoz sem kell helyet kalkulálnod. Emellett a könyveidet, csecsebecséidet költöztesd fali polcokra. Ne feledkezz meg a sarkokról sem, hiszen így hasznossá teheted azokat is.

2. Galéria

Jelentősen egyszerűbb a dolgod, ha nagy a lakás belmagassága, hiszen egy galériával rengeteg extra teret szerezhetsz magadnak és jobban tudod szeparálni a hálóteredet is. Amellett, hogy a galériára költözteted az ágyadat, a lépcsők is rengeteg lehetőséget rejtenek magukban, hiszen akár fiókok, okos tárolók is beépíthetők a fokokba. De akár a galéria alatti rész egy beépített szekrénynek, vagy gardróbnak is otthont adhat.

Szeretnél garzonlakást vásárolni?

„A kis garzonlakások ára fekvéstől és a felújítás igényességétől, a berendezéstől függően, jellemzően 20-40 százalékkal meghaladja az adott környék átlagos négyzetméterárait. Budapest turisták által látogatott belső kerületeiben a minigarzonok négyzetméterárai már jelentősen túllépték az 1 millió forintot. Aki tehát ilyen ingatlanra vágyik magasabb négyzetméterárakkal, de jóval alacsonyabb fenntartási költségekkel érdemes számolnia, arról nem is beszélve, hogy hosszú vagy rövidtávú lakáskiadásra is kifejezetten alkalmas, így befektetésnek sem utolsó. Mivel kifejezetten népszerűek a garzonok a piacon, a jó vételekre hamar lecsapnak a szemfüles vásárlók, ezért azt javasoljuk, hogy mindenki úgy kezdjen bele a keresésbe, hogy már pontosan tudja, milyen pénzügyi lehetőségei vannak és milyen támogatásokat vehet igénybe” – javasolja Kormos Zoltán, az OTP Bank ingatlanhitelezésért felelős vezetője.

3. Nappali

Egy kis otthonnak is kell egy nappali rész, ahol szívesen elücsörögsz, filmezel és van hely egy kisebb baráti összejövetelnek is. Ennek általában a szíve egy kényelmes kanapé, melyekből érdemes eleve olyat választani, aminek van ágyneműtartója vagy egyéb tárolórésze. Ide rejtheted azokat a tárgyakat, melyekre nincs minden esetben szükséged, például a nyári ruhákat. Dohányzóasztalból is választhatsz már eleve olyat, ami alatt polc vagy fiók képében egy extra tároló is megbújik, de ha szuper praktikus akarsz lenni, akkor a kanapé mögé rejtett polccal vagy a karfára tehető fa mini polccal még több helyet spórolhatsz.

4. Mi van az ágy alatt?

Ha a galéria nálad nem opció, akkor is hasznodra válhat még az ágy alatti felület. Egy nagy ágyneműtartó nemcsak az ágyneműt tudja elrejteni, de anélkül is beszerezhetsz kis tárolókat, melyeket az ágy alá csúsztathatsz. Ma már gyártanak kifejezetten olyan ágyakat is, melyek aljában fiók van.

5. Akasztók

A falra nemcsak polcokat tehetsz, de sok-sok akasztót is, melyek megint segítenek a helytakarékos megoldásban. Egy kis fürdőszobában például a törölköző akasztók mellett vannak felakasztható tárolók is, ahová a pipere holmidat teheted, de kis kreativitással saját, falra akasztható ékszertartót is készíthetsz, ha átfúrsz például egy képkeretet. Ilyen ötletes megoldás lehet az is, ha például egy bortartót fúrsz fel a fürdőszobába, ezek tökéletes törülköző tartónak bizonyulhatnak. Ha nem szeretnél mindenhol fúrni, akkor beszerezhetsz olyan akasztókat is, melyeket elég az ajtóra tenned. Ez remek tárolóhely lehet például táskák, sálak számára.


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
Aqua-Stella-bisztro-2.jpg

Csillaghegyi fürdővendéglátás kicsit másképp...

A Csillaghegyi Árpád Forrásfürdő szaunavilággal, pazar panorámával, úszómedencével, gyerekparadicsommal várja egész évben a lazítani vágyó családokat.
Szponzorált tartalom (X) - szmo.hu
2019. november 25.


hirdetés

A Csillaghegyi Árpád Forrásfürdő Budapest legrégebbi és legszebb ősfás parkkal körülölelt strandja, amely a több, mint hárommilliárdos beruházás eredményeként 2018 októberétől egész évben várja a fürdőzni vágyókat. A hegyoldalban épült, hétszintes létesítményben helyet kapott többek között egy 33x25 méteres úszómedence, tanmedence, valamint a szaunavilág, amely a fürdő legfelső szintjét elfoglalva, városra néző terasszal és egy látványos medencével csábít relaxálásra.

Ha pedig mindez nem lenne elég, az 500 négyzetméteren kialakított, varázslatos gyerekparadicsom - a fővárosban egyedülállóan - egész évben biztosítja a kisgyermekek és családjaik számára a fürdőzés és önfeledt kikapcsolódás lehetőségét.

A fürdő éke és büszkesége a régi újpesti fürdőből örökölt, Barcsay Jenő által készített mozaik.

hirdetés

A Csillaghegyi fürdő méltán közkedvelt a lakossági és a sportoló közönsége körében egyaránt: színvonalas szolgáltatásain és tiszta, langyos vizén túl változatos domborzati viszonyainak köszönhetően is egyedülálló élményt nyújt vendégeinek. A fürdő több, mint 90 ezer nm parkosított területen helyezkedik el és jelenleg 15 medencével rendelkezik. Mai formáját 2000-ben nyerte el, amikor minden medencéjét vízszűrő-forgató berendezéssel látták el.

Vize mérsékelt ásványianyag-tartalmú, nátriumszegény, kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos természetes ásványvíz, forrásai télen-nyáron 23 °C-os hőmérséklettel természetes törésen fakadnak fel.

Nagy mennyiségben tartalmaz kovasavat. Dr. Hankó Vilmos és Schafarzik Ferenc műegyetemi tanár szerint vize ugyanaz, mint a budai (Császár, Lukács, Király, stb.) fürdők vize, ezekkel közös vízmedencéből származik.

A fürdővendégek elégedettségét és teljes körű kikapcsolódását szolgálja az újonnan megnyitott panorámás étterem, az Aqua Stella bisztro is, amely a fürdővendéglátást „kicsit másképp”, azaz új alapokra helyezve álmodta meg: eredeti olasz recept alapján sütött pizzával, tészta ételekkel, minőségi alapanyagokból, frissen készült kézműves hamburgerrel, desszerttel várja a vendégeket minden nap 8:00-20:00 között.

További információért kattints IDE!


KÖVESS MINKET:

hirdetés
michael-longmire-3Mu0iQgLQto-unsplash.jpg

Mitől van az aprónak jellegzetes szaga? - 10 érdekesség a pénzről

A pénz létezése óta az emberek mindennapjainak része, mostanra pedig szinte elképzelhetetlen a társadalmunk nélküle. Mutatunk pár érdekességet róla!
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 20.


hirdetés

Életünk egyik fő mozgatórugója a pénz. Folyamatosan használjuk és a fél életünk körülötte forog, mégis úgy általánosságba véve nagyon keveset tudunk róla. Cikkünkben most összeszedtünk pár érdekességet!

1. Első cserekereskedelem

Az első cserekereskedelem az ókori Egyiptomban volt 4500 évvel ezelőtt. Mezőgazdasági termékeket és nyers anyagokat kezdtek egymás közt becserélni a termelők.

2. Első aranypénz

Az első aranypénzt a mai Törökország területén verték. Lídia királya, Krőzus uralkodása alatt lett bevezetve i.e. 550 körül. Nem tiszta aranyból, hanem nyersen, ezüsttel és sóval keverve álították elő.

hirdetés

3. A világ legnagyobb és legnehezebb pénzei

A Csendes-óceán nyugati részén, Mikronéziában található apró trópusi szigetet ősidők óta egy bennszülött törzs lakja, és ez a távoli közösség szolgál számunkra egy pénztörténeti érdekességgel. Évszázadokon keresztül mészkőből faragott pénzt használtak, kőpénzben fizettek egymásnak.

A kőpénzeiről híres Yap-szigeten a mészkő olyannyira ritka és nehezen hozzáférhető, hogy a bennszülöttek a kövek beszerzéséért több száz kilométert hajóztak kezdetleges kenuikkal a szomszédos szigetcsoportig. Az utak hosszú és kockázatos expedíciók voltak, amelyek gyakran követeltek emberéletet is. Jó néhány kőbe bele is vésték a beszerzés során életüket vesztettek számát, ami a kő értékét tovább növelte.

A fánk alakúra faragott kövek mérete változó volt, a néhány centistől a több méteresekig. A legnagyobbak több tonnát nyomtak, amelyek megmozdítása rengeteg ember összehangolt munkáját követelte meg, de a közepes méretűeknek is igen nehézkes volt mozgatása.

A Yap-szigeten élők ezért kialakítottak egy sajátos fizetési módszert. Rájöttek, hogy nem szükséges fizikailag is átadni egymásnak a kőpénzeket, hanem azokat nyugodtan egy helyben hagyhatják. Ha a tulajdonviszonyokban változás történt, akkor azt egyszerűen elmondták a többieknek, vagyis szájhagyomány útján fizettek és a közösség minden tagja pontosan tudta, hogy melyik kőpénz éppen kinek a tulajdona.

20. század elejétől nem fogadtak be több követ így a pénzmennyiség állandó volt és tökéletesen kielégítette a helyiek igényeit a pénzforgalomhoz.

4. Első magyar pénz

Az első magyar érme, Szent István ezüstdénárja 1001-ből származik, ez mai ismereteink szerint nemzetközileg elismert pénz volt, hiszen külföldön is sok példányt találtak a különböző ásatásokon.

A leghíresebb pénzverdét Körmöcbányán alapították Károly Róbert uralkodása alatt, 1328-ban, itt többek között aranyforintokat vertek. A körmöcbányai verde évszázadokon keresztül a legjelentősebbnek számított, 1918-ban azonban el kellett költöztetni Budapestre.

A 2, 10 és 20 filléres, valamint 1, 2 és 5 forintos címletekkel 1946-ban készítették el. Később az 50 fillérest, valamint a 10 és 20 forintost is bevezették. A rendszerváltozás után újratervezték az érméket, a filléreket pedig fokozatosan kivezették 1999-ig.

A első bicolor (kétszínű) érménk a mai napig forgalomban lévő 100 forintos, amit 1996-ban hoztak forgalomba. A 200 foritos érme első változatát alig 10 év után kivonták, 2009-ben viszont újra bevezették, ezúttal bicolor formában.

5. A világtörténelem legnagyobb áremelkedése

hirdetés

Magyarországon következett be a világtörténelem addigi legnagyobb áremelkedése a második világháborút követően. A havi infláció mértéke megközelítette a 41900 billió (4,19 x 1016) százalékot, az árak 15 óránként duplázódtak. A krízishelyzet 13 hónapon át tartott, de az újjáéledő ipari termelés és a pénzügyi reform végül legyőzte a hiperinflációt. 1946. augusztus 1-jén az addigi fizetőeszközt, a pengőt felváltotta a forint, ekkor 400 000 000 000 000 000 000 000 000 000 pengő (ezt 400 ezer kvadrilliónak kell mondani) ért egy forintot. Az 1945–46 során zajló magyarországi hiperinfláció a gazdasági összeomlás szomorú iskolapéldája lett, amit sok évtizeddel később csak a Robert Mugabe uralma alatt álló Zimbabwe dollárjának 2008-as mélyrepülése tudott felülmúlni.

Te magabiztosan mozogsz a pénz világában?

Tedd próbára pénzügyi ismereteidet a Nagy Diák Pénzügyes Teszten! Ha készen állsz, ide kattintva mérettetheted meg tudásodat egészen február 16-ig és tiéd lehet egy Samsung Galaxy Note 10! További nyereményekért katt ide.

A három fordulóból álló teszt első szakasza online zajlik, a legjobb eredményt elérő diákok pedig tovább jutnak a következő két fordulóba. A tesztet bárki kitöltheti, de a nyereményjátékban csak a 14-20 év közöttiek vesznek részt.

A DUE Médiahálózat, a Pénzügyminisztérium, a Diákhitel Központ, a Magyar Biztosítók Szövetsége és a Pénziránytű – Alapítvány a Tudatos Pénzügyekért által megalkotott teszt azzal a céllal jött létre, hogy kitöltői magabiztosabban mozogjanak a pénz világában és hatékonyan osszák be jövedelmüket.

A Nagy Diák Tesztek sorozat keretében ezt a versenyt immáron másodszor rendezik meg a korábbi sikerére alapozva. Az első Nagy Diák Pénzügyes Teszten 11 500 fiatal indult, közülük a versenyt a debreceni Csahóczi Máté Benedek nyerte.

6. A világ legnagyobb forgalomba helyezett bankjegye

A világ legnagyobb méretű, hivatalosan is forgalomba került bankjegye Kínához fűződik. Az 1 jüan értékű papírpénz 22,8 x 33 centiméteres volt és a Ming Dinasztia (1368-1399) idejében adták ki. A világ legkisebb bankjegyét, a 2,28 x 3,8 centis, 10 bani értékű papírpénzt pedig Romániában használták 1917-től, de csak ideiglenesen.

7. A pénznek nincs szaga?

Biztos mindenki hallotta már a mondást, miszerint a pénznek nincs szaga. A tudósok szerint tulajdonképpen a vas és az emberi izzadságban található lipidek kölcsönhatásának köszönhetjük az aprópéz jellegzeteg fémes illatát.

8. ATM-ek a világban

Nincs a világnak olyan egzotikus csücske, ahol ne lennének bankautomaták, hiszen ez a készpénzfelvétel legpraktikusabb formája. Valószínűleg épp emiatt a felismerés miatt létezik belőlük már több mint másfélmillió darab világszerte. Így már annyira nem is meglepő, hogy nem csak a Vatikánban van latin nyelvű bankautomata, de a Déli-sarkra is jutott belőlük. Sőt, egyszerre kettő!

Hallottak már a McMurdo Állomásról? A NASA által 1956-ban alapított kutatóközpont az Antarktisz legnépesebb települése. A két ATM-et a Wells Fargo Bank működteti az állomáson és még a Guinness Rekordok Könyvében is szerepel, mint a világ legdélebbi pontján található bankautomaták.

9. Monopoly pénz

Azt valószínűleg sokan tudjátok, hogy a Monopoly a világ egyik legnépszerűbb társasjátéka, azonban azt talán már kevesebben, hogy több Monopoly-pénzt nyomtatnak, mint amerikai dollárt. Az amerikai pénznyomtató minden évben hozzávetőleg 1 milliárd dollárt bocsát ki, ezzel szemben a Monopoly emberei ennél nagyságrendekkel többet, nagyjából 30 milliárd dollárt. És ez csak a dollár. Mostanra több, mint 1100 fajta Monopoly létezik, így a Föld rengeteg valutája megtalálható papírpénz formájában. A Monopoly gyártók egy év alatt, több pénzt nyomnak, mint a világ összes jegybankja együtt.

10. A fémpénz gyártás veszteséges

A világ legtöbb országában a fémpénz gyártás veszteséges. A legkisebb értékű érmék legyártása többe kerül, mint az adott pénz értéke. Az amerikai dollár egy centesét például, több, mint két cent előállítani. Az Amerikában régóta zajló Penny vitának ez az egyik alapja, de sokan azzal védik, hogy a kerekítések nem tennének jót a gazdaságnak. Amerikával ellentétben, Magyarország már lépett egy nagyot az ügyben, amikor kivonták a forgalomból az egy és a két forintost, de még így sem lett megoldva az érme gyártás helyzete, ugyanis 5, 10 és 20 forintosunk is van. Az 50 forintos az első, amit megéri megcsinálni.


KÖVESS MINKET:


hirdetés

David Attenborough tippje a Black Fridayre: fekete péntek helyett tarts zöld pénteket!

Inkább a természetet válaszd az üzletek helyett - javasolja a híres természetfilmes.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 29.


hirdetés

David Attenborough-nak is van egy tippje Black Friday-re - szúrta ki a 24.hu.

Most zajlik ugyanis világszerte a Black Friday, a karácsonyi előtti vásárlások és leértékelések napja. Ilyenkor sokan a webshopokban vadásszák az akciókat, vagy megrohamozzák az áruházakat, hogy kedvezményesen jussanak mindenféle termékhez.

Ilyenkor a különböző civil szervezetek arra hívják fel a figyelmet, hogy ne a mértéktelen fogyasztás legyen az első, sőt, ilyenkor szokták megrendezni a "Ne vásárolj semmit" napot, ami egyfajta demonstráció a mértéktelen túlfogyasztás ellen.

És ne feledjük: ma tartják a Globális Klímasztrájkot is.

hirdetés

David Attenborough is megosztott a Facebook-oldalán egy posztot, amit a Wildlife tett ki.

A szövege csak ennyi:

"Tedd zölddé a fekete pénteket. Ne boltba menj, hanem a természetbe."

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló Facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


KÖVESS MINKET:


hirdetés
kapszulas-kavekat-tesztelt-a-nebih.jpg

Két tucat kapszulás kávét tesztelt a Nébih – nem mindben azt találták, ami rá van írva

Az is kiderült, elkészítve melyik a legjobb a szakemberek szerint.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 28.


hirdetés

A népszerű kapszulás kávék „eszpresszó” típusainak átfogó vizsgálatára került sor a legújabb Szupermenta teszten. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei összesen 24 terméket vizsgáltak, ebből 16 koffeintartalmú, míg 8 koffeinmentes változat volt.

Jelölési hibák miatt összesen 6 esetben indult hatósági eljárás, amelyből háromnál megtévesztő jelölés miatt bírságot is kiszabtak a hivatal felügyelői. A komplex ellenőrzés alapján azonban elmondható, hogy a kapszulás kávék biztonsággal fogyaszthatók.

A Nébih 5 évvel ezelőtt indult termékteszt programjában az „eszpresszó” vagy ilyen módon is elkészíthető kapszulás kávékat vizsgálta. Koffeintartalmú és koffeinmentes termékeket is teszteltek.

hirdetés

Ehhez több mint 1400 laboratóriumi vizsgálatot végeztek el a szakemberek. A kapszulák beltartalmi értékét és az elkészített kávék minőségét is ellenőrizték,

valamint kávéfajtáknak, a termékek koffeintartalmának és az alumínium kioldódásának analízisét is elvégezték. A gluténtartalmat is megmérték, hiszen annak jelenléte felveti a hamisítás gyanúját. Jó hír, hogy ilyen problémával nem találkoztak a szakemberek.

2 terméknél nem egyezett a kapott laboratóriumi eredmény és a csomagoláson jelölt kávéfajta. Az egyik kávé jelölése szerint a termék csak arabica kávét tartalmaz, az analízis azonban 86% arabica és 14% robusta fajtát bizonyított. A másik érintett termék jelölésén arabica és robusta szerepelt, miközben a termék 100% robusta kávét tartalmazott.

Továbbá egy termék jelölésén feltüntették, hogy a koffeinmentes kávé természetes úton, mindenfajta kémiai adalékanyag hozzáadása nélkül lett előállítva. Ez a tájékoztató információ is megtévesztőnek minősült, mivel a koffeinmentesítés etil-acetát oldószerrel történt.

A komplex ellenőrzés biztonsági és minőségi hibát nem tárt fel, a kapszulás kávék biztonsággal fogyaszthatók. A laboratóriumi vizsgálatok és a kockázatértékelés alapján az is elmondható, hogy alumínium bevitel szempontjából – az átlag fogyasztói bevitelhez viszonyítva – még napi fogyasztás mellett sem jelentenek élelmiszerbiztonsági kockázatot a vizsgált kávék.

A vizsgált 8 koffeinmentes kávé megfelelt a Magyar Élelmiszerkönyvben előírtaknak.

24 termékből 6-nál indult hatósági eljárás. Néhány kisebb jelölési hiba miatt az élelmiszer-vállalkozók figyelmeztetésben részesültek, a súlyosabb jelölési hiányosságok miatt élelmiszer-ellenőrzési bírságot és eljárási költséget szabtak ki, összesen 440.000 Ft értékben.

A hibák kijavítására az érintetteknek intézkedési tervet kell benyújtaniuk a hivatalhoz.

A laboratóriumi-hatósági vizsgálatok eredményeként a súlyosabb, fogyasztót megtévesztő jelölési hibák miatt az összesített rangsorból végül kizártak 3 kapszulás kávét.

A Szupermenta termékteszt kedveltségi vizsgálatán ezúttal is szakértő és laikus kóstolók pontozták a termékeket „vak-kóstolásos” módszerrel. A koffeinmentes és a koffeint tartalmazó kapszulás kávék esetében külön Szupermenta rangsor született.

A koffeintartalmú kapszulás kávék versenyében első helyen a Nespresso Espresso Livanto végzett. Második helyezést ért el a Lavazza Espresso Armonico, harmadikat a Bellarom Classico Espresso.

A koffeinmentes kapszulás kávék között az Amaroy Bar Italia Decaffeinato lett az első. A második helyezést a L’OR Espresso Decaffeinato, míg a harmadikat a Nespresso Arpeggio Decaffeinato érdemelte ki.

hirdetés

VIDEÓ: A kapszulás kávék tesztje


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!