hirdetés
digitalis-oktatas-hipersuli.jpeg

A tanároknak az élettől teljesen elrugaszkodott környezetben kell oktatniuk – hangzott el a HiperSuli program tanévzáróján

Sok diák megtáltosodott a távoktatás alatt, páran pedig végiglógták a második félévet. A Hiper Suli program szakértői értékelték az elmúlt időszakot.
Kövesdi Miklós Gábor, A címkép illusztráció: Unsplash - szmo.hu
2020. június 21.


hirdetés

Körülbelül egy hónapja a digitális oktatásról beszélgethettünk a HiperSuli program szervezésében, most pedig tanévvégi összegzésre invitálták az érdeklődőket.

A beszélgetést most is Koren Balázs matematika szakos tanár, a HiperSuli program vezetője koordinálta. Ezúttal a távoktatásban töltött elmúlt három hónap tanulságait vonták le a programban részt vevő szakértők: Lászlóné Durecz Andrea az alsó tagozatos, Varga Krisztina, a felső tagozatos, Medvegy János pedig a gimnáziumi tapasztalatokról számolt be.

Bár mindhárom tanár más korosztállyal foglalkozik, meglehetősen hasonlóan látják az elmúlt időszakot.

Elmondták, jobb lett volna, ha a veszélyhelyzet elején rendelkezésre állt volna egy hét a szülők betanítására, mint az, hogy mindenkinek menet közben kellett belerázódni az új körülményekbe.

hirdetés

A távoktatás mindenkinél másképp vált be. Volt olyan diák, aki korábban jó tanuló volt, de az otthoni tanulás során leszakadt, de az ellenkezőjére is akadt példa, korábban bukdácsoló diák megtáltosodott.

Nem győzték hangsúlyozni a szülők felelősségét.

Sok múlt azon, hogy a felnőttek mennyi időt tudtak a gyerekekre fordítani, mennyire vették komolyan a feladatot. Medvegy János elmondta, náluk – egy hódmezővásárhelyi gimnáziumban – az igazgató úgy rendelkezett, egy diák sem kaphat elégtelent, mulasztás esetén sem.

Volt olyan tanuló, aki visszaélt ezzel. Miután március elején már kellő számú osztályzata volt, hogy le lehessen zárni történelemből, onnantól nem vett részt a tanulásban. Kiszámolta, hogy neki így is megéri.

Abban mindenki egyetértett, hogy a nyárnak a pihenésről kell szólnia, persze aki valamiért lemaradásban van, az kihasználhatja ezt az időszakot a felzárkózásra.

A Hiper Suli szakértői összeállítottak egy letölthető TudásPakkot is. A TudásPakk többek között a következő javaslatokat teszi a szülők számára:

• Lemaradás esetén érdemes megbeszélni a gyermekkel, hogy a nyári pihenés mellett lehetősége van felzárkózni és ez azt a célt szolgálja, hogy a jövőben könnyebb dolga legyen.

• Ha úgy érzik, a gyermek lemaradt, konzultáljanak a tanárokkal, akik akár egy kisebb feladat-csomagot is összeállíthatnak a nyárra. Személyes tanácsaikat mindenképpen érdemes kikérni.

• Számos tudásmegosztó felület és applikáció született az elmúlt időszakban, amelyeket a gyerek önállóan is kezelhet, valamint segítségükkel játékosan tanulhat. Ezek használatával nyáron is lehet folytatni a felzárkóztatást.

A digitális oktatás kapcsán a HiperSuli tanárai abban egyetértenek, hogy nincs univerzális igazság,

mindenkinek magának kell megtalálnia a számára legjobb platformokat.

Elképzelhető, hogy szeptembertől hagyományos módon folytatódik az oktatás, de a most megszerzett online képességeket érdemes tovább vinni majd a hétköznapokba, hogy a klasszikus oktatást kiegészítve alkalmazhatóak legyenek, valamint jelen pillanatban még arra is fel kell készülni, hogy újra visszatérhet egy karanténhelyzet.

Koren Balázs – akivel nemrég interjúztunk is – ezúttal is kihangsúlyozta az online biztonság fontosságát. A TudásPakk általános aranyszabályokat igyekszik megfogalmazni. A legfőbb tudnivalók röviden:

• Év elején tisztázni kell az adatvédelmi szabályokat, kereteket a gyerekekkel és szülőkkel egyaránt.

• Felvételt csak a lehető legszükségesebb esetben érdemes készíteni vagy bekérni.

• A felvételeket a tanárnak az értékelés után azonnal törölnie kell. Ez a diákokra is vonatkozik: a tanár tudta nélkül nem készíthet és alapesetben a diák sem oszthat meg semmilyen felvételt az online oktatásról.

A beszélgetés végén feltettem a kérdést:

Mennyire van létjogosultsága a lexikális tudás magolására építő tantervnek és számonkérésnek? Vajon fontos-e tudnom, hogy mikor született Arany János, amikor egy másodperc alatt rá tudok keresni a Google-ben?

Koren Balázs egyetértett abban, hogy az oktatási rendszer sok ponton nem túl életszerű. Medvegy János pedig így foglalta össze a jelenlegi helyzetet: Nagyon várnám, hogy legyen ilyen koncepció.

Jelenleg az élettől teljesen elrugaszkodott környezetben kell oktatnunk, de a pedagógusok között nagy az ellenállás.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
remdesivir.jpg

Kiderült, mennyibe fog kerülni a koronavírus gyógyszere

A remdesivirről van szó, és nem lesz olcsó.
Fotó: U.S. Army – Jason W. Edwards - szmo.hu
2020. június 29.


hirdetés

390 dollár lesz majd egy fiola a Gilead Sciences remdesivir nevű koronavírus kezelését szolgáló gyógyszerből, de mivel öt napig kell kezelni vele a pácienseket, ezért egy kezelés 2340 dollárba kerül majd – írja a Washington Post.

A közel 120 ezer forintos fiolaár ráadásul jelenleg akcióban ennyi, mert kormányoknak adják el. Amikor már a biztosítóknak fogják árulni, akkor 520 dollárba fog kerülni, vagyis 30 százalékkal drágábban adják majd.

A gyártó a magas költséget nyilvánvalóan arra való tekintettel számolta ki, hogy ez az egészségügynek még mindig olcsóbb, hiszen sokkal többe kerül hetekig kezelni egy beteget, esetleg ha lélegeztetésre vagy más komolyabb beavatkozásra van szükség, akkor különösen.

A remdesivir egyébként nem új gyógyszer, már 10 éve kifejlesztette az amerikai Gilead Sciences vállalat az ebola lehetséges ellenszereként, csak most kiderült, hogy a koronavírus tüneteit is enyhíti és gyorsabban épültek fel a betegek a betegségből, ha ezt adták nekik.

Nem egyértelmű azonban a gyógyszer fogadtatása: a The New England Journal of Medicine című folyóirat egy tanulmánya szerint a remdesivir bár 70 százalékban hatékony, viszont komoly mellékhatásai lehetnek a vesére nézve.

hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
urballon-urturizmus.jpg

Űrballonnal szállítanának turistákat a sztratoszférába, akár már jövőre

A hőlégballonhoz hasonlító járműben 8 utas csodálhatja meg az űrből a Földet. Persze nem lesz olcsó a jegy a különleges űrutazásra.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. június 26.


hirdetés

Az űrturizmus egyik legújabb dobása lehet az úgynevezett űrballon, amely a Föld sztratoszférájába repítené az embereket.

Egy új űrturizmussal foglalkozó cég, a Space Perspective találmánya

a hőlégballonhoz hasonlító jármű, amely természetesen zárt, a hermetizált kapszulában 8 utas és egy pilóta fér el. A nagyjából focipálya nagyságú Spaceship Neptune 30,5 kilométer magasra repülne fel az űrbe, majd a hatórás utazás végén az óceánba csobbanva térne vissza a Földre.

A cég szerint az utasok számára az egész olyan lesz, mintha repülőn utaznának, nem jár semmiféle kényelmetlenséggel.

hirdetés

Ráadásul olyan extrákat is élvezhetnek a kapszulában, mint a kellemes, "rövidujjú pólós" klíma, egy frissítő italokat kínáló bárpult, internethozzáférés, sőt még vécé is lesz.

Azt még nem fixálták le, hogy mennyibe fog kerülni egy ilyen űrutazás, de a cég vezetői 125 ezer dolláros (39,5 millió forint) jegyben gondolkodnak. Ugyanakkor azt szeretnék, ha minél több ember számára elérhetővé válna ez a lehetőség, mert szerintük most minden eddiginél fontosabb, hogy a Földet bolygóként, az emberiség és a globális bioszféra otthonaként lássuk.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
digitalis-kezfertotlenito-northfoto.jpg

10 másodperc alatt megöli a baktériumokat egy okostelefonhoz rögzíthető, digitális fertőtlenítő eszköz

A Dél-Koreában készült hordozható fertőtlenítővel akár naponta 50-szer is lehet fertőtleníteni a kezet vagy akár az arcmaszkot, és alig több mint 7000 forintba kerül.
Fotó: Northfoto - UVLEN/Solent News & Photo Agency - szmo.hu
2020. június 22.


hirdetés

Mindössze 25 dollárba, azaz nagyjából 7700 forintba kerül az az okostelefonokhoz illeszthető eszköz, amely UV-sugarak segítségével fertőtlenítheti kezünket. Dél-Koreában készült az UVLEN nevű hordozható digitális fertőtlenítő eszköz, amely kompatibilis minden fajta okostelefonnal. A baktériumokat és csírákat ölő ibolyántúli (UV) sugarak által használhatónak hirdetik a koronavírus elleni felszíni küzdelemben.

A gyártó UVLEN Technologies szerint az eszköz, amely biztonságos emberekre és háziállatokra egyaránt,

10 másodperc alatt fertőtleníti a felhasználó kezét, és ezt a műveletet akár naponta 50-szer is meg lehet ismételni vele. Előnye továbbá, hogy nem bocsát ki irritáló illatokat. Nemcsak kéz, hanem arcmaszkok, vagy képernyők felszínének fertőtlenítésére is alkalmas.

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy az UV-sugarak a koronavírus 96%-át képesek három, 99%-át pedig 6 másodperc alatt megsemmisíteni – írja a Science Times.

Az UVLEN ibolyán túli csíraölő sugarakat használ a mikroorganizmusok elleni fertőtlenítőként. Ha a DIO Bio-Sheet UV convertert hozzákötjük egy ragasztó szalaggal egy okostelefon elemlámpájához, a fénykombináció elpusztítja a mikroorganizmusokat. Egy ingyenes alkalmazás is jár hozzá, ami ellenőrzi a baktériumok és vírusok megöléséhez szükséges UVC-sugarak mennyiséget, hogy az ne károsítsa a felhasználók bőrét.

hirdetés

Az UVLENt a Xenex nevű texasi cég ihlette meg, amely UV sugarakkal működő fertőtlenítő robotokat gyárt ipari és orvosi célokra. Ilyen gépeket használtak fel számos amerikai kórházban a koronavírus ellen. Ennek nyomán készítették el a széleskörű alkalmazásra szánt eszközt.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
timbertower-1000x528.png

Íme a jövő: Sydney-ben épül a világ legmagasabb fából készült hibrid felhőkarcolója

A fenntartható építészet legújabb mintapéldánya százalékban megújuló energiát használ majd.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. június 29.


hirdetés

Sydney-ben fog állni a világ legmagasabb hibrid építménye, amelynek most tették közzé látványterveit, és igencsak lenyűgöző építményről van szó - írja a CNN.

A BVN design stúdió és a New York-i SHoP Architects építésziroda közös tervezésében valósul meg az egyedülálló épület, amelyet fából készítenek. Amint elkészül, ide költözik be az Atlassian nevű szoftvercég, amelynek ez lesz a főhadiszállása. A 180 méter magas épületben 40 emelet kap majd helyet, ahol körülbelül 4000 alkalmazott fér majd el. Az épület egyik sajátossága, hogy több szinten is helyet kapnak a növényekkel beültetett teraszok.

Az épület egy speciális technikával készül, amely során több rétegnyi puhafát préselnek össze, és ebből hoznak létre ultraerős építőanyagot.

A torony acélvázon fog nyugodni, ám az építőanyagok legnagyobb részét a speciális faanyag adja majd. Nem csak az építőanyagában különleges azonban a készülő torony, hanem azért is, mivel ez az egyik leginnovatívabb módja annak, hogy az épületek karbonlábnyomát a lehető legkisebb mértékűre redukálják.

hirdetés

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!