hirdetés
cholera-victim-at-sunderland-1832.jpg

A szörnyű betegség, ami egymillió embert ölt meg Magyarországon

A kolera megfékezése után hat évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy elérje a korábbi lélekszámot az ország lakossága.
Horváth Emese cikke - szmo.hu
2016. szeptember 14.


hirdetés

A kolera az 1700-as években ütötte fel a fejét Európában, a 19. században pedig már szinte minden évben pusztított Magyarországon is.

A fertőző betegség könnyen terjedhetett, hiszen az akkori közegészségügyi és higiénés viszonyok nem voltak épp rózsásak.

144 éve ezen a napon tört ki az utolsó nagy kolerajárvány Magyarországon.cholera

Kép a "halált hozó" koleráról a Le Petit Journal-ban

A lakosság több mint 70 százaléka szűretlen vizet ivott, a közterek mocskosak voltak, és nem volt korszerű csatornahálózat sem. Az emberek tájékozatlansága is problémát jelentett. A közhiedelem ugyanis hatékony módszernek tartotta a betegség megelőzésére a fokhagyma és a pálinkába áztatott borókabogyó fogyasztását. Ráadásul a felvilágosult abszolutista hatalom is csak megelőző rendeletekkel, felvilágosítással igyekezett csökkenteni a halálozás mértékét: vesztegzárat rendeltek el, őröket állítottak, és falvakat árkoltak körül.

hirdetés
Mi az a kolera?

A kolera a Vibrio cholerae baktérium által okozott betegség. Elsősorban széklettel, hányadékkal és szennyvízzel, illetve az ezekkel érintkező nyers élelmiszerek révén terjed. Súlyos hasmenéssel és hányással jár, gyors kiszáradáshoz vezet.800px-cholera_bacteria_sem

A kolerajárvány 1817-ben indult Bengáliából, és 1830-ra a Habsburg Birodalomba is eljutott. A magyar hatóságok decemberében katonai kordont állítottak fel a határon, hogy megakadályozzák a betegség elterjedését, ám túl korán bontották el a vesztegzárat. A kolera megjelent Magyarországon is, és megállíthatatlanul terjedt az országban. Hiába állítottak fel blokádokat, és hiába próbálkoztak különböző kezelési módokkal minden hatástalannak bizonyult. A járványban több mint a betegek fele, mintegy 250 ezer ember veszett oda.

A kolera áldozata lett többek közt az idős Kazinczy Ferenc is.kolera

1831-es kolerafelkelés

Koleralázadás névvel is emlegetik azt a parasztfelkelést, amely 1831 nyarán robbant ki Magyarországon a kolerajárvány következtében. Az idénymunkából élő szegény és elmaradott, északkeleti megyék lakóit a vesztegzár elvágta a munkahelyüktől. Élelmiszerhiány lépett fel, ráadásul

elterjedt az a szóbeszéd is, hogy a hatalom és a földesurak valójában nem védeni, hanem mérgezni akarják őket.

A kormány ugyanis olyan látványos, ám hatástalan intézkedéseket tett, mint a kútfertőtlenítés, és a bizmutpor gyógyszerként való felhasználása. Ezen felül a szláv paraszti körökben elterjedt az a vélemény is, hogy a hadsereget valójában nem a kolera, hanem a „jó cár”, I. Miklós felszabadító csapatainak visszatartására vonták össze a határokon.kolera-abrazolasa

Kolera ábrázolása

Az első zavargások Budán és Pesten robbantak ki július 17-én, de ezeket a hatalom még aznap leverte. Maga a felkelés végül a hónap végén kezdődött, és augusztusban terjedt el az északkeleti megyékben. A felkelés alatt a 45 ezer szegény paraszt számos kúriát és kastélyt dúlt fel. Egészségügyi biztosokat, vármegyei hivatalnokokat, földesurakat, papokat és zsidókat is megtámadtak. Nincs pontos adat, de körülbelül 13-15 fő lehetett a halálos áldozatok száma.

A megtorlás hamar érkezett. A teljhatalmú királyi biztossá kinevezett Eötvös Ignác sárosi főispán 52 századnyi katonaság bevetésével augusztus végére felszámolta a felkelést. 119 felkelőt végeztek ki, és közel négyezer részvevőt börtönöztek be vagy büntettek testi fenyítéssel.chol-his

Kolerás betegek kezelése Hamburgban

Az utolsó nagy kolerajárvány Magyarországon

Az utolsó nagy kolerajárvány Magyarországon 1872. szeptember 14-én tört ki, és két évig tartott. Ez volt minden idők legsúlyosabb járványa hazánkban.

A 19. században a kolera áldozatainak száma elérte az egymilliót.

Megfékezése után hat évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy elérje a korábbi lélekszámot az ország lakossága. Az 1831-es járványban 536 ezren betegedtek meg, és a betegek fele meg is halt. Az 1872-1873-as ragály idejéből 431 ezer betegről tudnak, 181 672-en meghaltak. Más források szerint a 250 ezret is meghaladta a halálos áldozatok száma.

Végül egész Európában a víz tisztítása és a higiéniás viszonyok javulása szorította vissza a betegséget, amely nem tűnt el teljesen, ha természeti katasztrófák történnek, és összeomlik a köztisztasági rendszer, ma is bárhol felütheti a fejét. Egyébként egyszerű klórozással is elejét lehet venni a járványnak, a kezelése pedig többnyire tüneti: meg kell óvni a beteget a kiszáradástól.

Forrás: Wikipédia, NatGeo

Címkép: A victim of the first British outbreak of ‘Asiatic Cholera’ in Sunderland in 1832. Wellcome Library, London

Horváth Emese írása

Ha érdekesnek találtad a cikket, nyomj egy lájkot!


hirdetés
KÖVESS MINKET:




Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
okmok-vulkán.jpg

Kitört egy hatalmas vulkán Alaszkában, felgyorsult a római köztársaság bukása

A Julius Caesar halála körüli évek írott forrásai szokatlanul hideg időjárásról, rossz termésről, éhínségről, betegségekről, békétlenségről számolnak be a Földközi-tenger partjainál. Ekkortájt két kitörés is volt, a klímamodellek szerint a nyár és az ősz akár átlagosan hét Celsius-fokkal is hűvösebb lehetett még Európában is.
MTI, fotó: Wikipedia - szmo.hu
2020. június 23.


hirdetés

Gyorsíthatta a római köztársaság és a Ptolemaioszok egyiptomi uralmának bukását az alaszkai Okmok vulkán kitörése i. e. 43-ban egy új nemzetközi kutatás szerint.

A Julius Caesar római államférfi i. e. 44-ben történt halála körüli évek írott forrásai szokatlanul hideg időjárásról, rossz termésről, éhínségről, betegségekről, békétlenségről számolnak be a Földközi-tenger partjainál. Ezek a tényezők vezettek végül a római köztársaság és a ptolemaioszi Egyiptom bukásához.

A történészek régóta sejtették, hogy a természeti jelenségek vulkánkitörés számlájára írhatók, de nem tudták megállapítani, hol, mikor és milyen erővel törhetett ki a tűzhányó.

Az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) megjelent tanulmány szerzői északi-sarkköri magmintákban talált tefra, vagyis vulkánok által kilövellt szilárd törmelékanyag elemzésével jutottak el oda, hogy az alaszkai Okmok vulkán i. e. 43-as, kalderát kialakító erupciója összefügghet a Mediterráneum eddig megmagyarázhatatlanul szélsőséges időjárásával.

- Lenyűgöző dolog, amikor bizonyítékot találunk arra, hogy egy tűzhányó a világ másik felén kitör, ezzel hozzájárul a római köztársaság és a hellenisztikus egyiptomi állam bukásához és a római birodalom felemelkedéséhez - mondta el a ScienceDaily.com-nak Joe McDonnell, a renói Sivatagkutató Intézet (DRI) tudósa, a kutatás vezetője.

hirdetés

A felfedezés tavaly történt a DRI jégminta-laboratóriumában, ahol McConnell és a svájci Michael Sigl egy mintában szokatlanul jó állapotban fennmaradt tefrára bukkantak. Ezután új vizsgálatokat végeztek grönlandi és oroszországi fúrások mintáin, melyeket még az 1990-es években gyűjtöttek és amerikai, dán és német intézetekben őriztek. Korábbi mérések eredményeit is figyelembe véve világosan kirajzolódott két kitörés, az egyik i. e. 45-ből, amelyik erőteljes, de rövid volt, és egy másik, sokkal hatalmasabb és elhúzódóbb esemény i. e. 43-ból, amelynek következményei több mint két további éven át nyomot hagytak a jégmintákban.

A második kitörést tovább vizsgálták a jégben talált tefra geokémiai elemzésével és megállapították, hogy a minták megegyeznek az Okmok alaszkai vulkán kitörésének apró szilánkjaival. Ez volt az elmúlt 2500 év egyik legpusztítóbb erupciója.

Ezután brit, svájci, ír, német, dán, alaszkai és connecticuti történészek és természettudósok az egész világról összegyűjtötték a különböző tudományágak bizonyítékait: többek között fák évgyűrűinek az éghajlatról tanúskodó adatait és barlangok kőzetrétegeinek mintáit.

Számítógépes szimulációval vizsgálták a vulkáni tevékenység idő- és térbeli hatásait az adott időszakban, hogy jobban megértsék, hogy befolyásolta az esemény az éghajlatot és a történelmet.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:




hirdetés
balassi-sztergom.jpg

Iszákos erőszakoló vagy nagy reneszánsz költő? Balassi Bálint ad okot bőven mindkét jelzőre

A magyar nyelvű irodalom első klasszikusa, Balassi Bálint, a XVI. század hírhedt „rocksztárja” is volt egyben. Kortársai inkább a tivornyáiról ismerték, mintsem a romantikus költeményeiről.
Tóth Noémi írása - szmo.hu
2020. június 30.


hirdetés

Bár Balassi Bálint (1554-1594) irodalmi érdemei elvitathatatlanok – hiszen ő volt az első tehetséges magyarul verselő költő, aki ráadásul elsőként rendezte ciklusokba a munkásságát –, de ez legfeljebb csak kicsit menti fel a többi, életét legalább ennyire meghatározó tette alól.

Az egész Felvidéket uraló főúr, Balassi János báró fiaként gyakorlatilag bármit megtehetett, és meg is tett. Családjának szerencséje volt, hiszen a törökök pont nem az ő birtokaikat foglalták el azokban a vészterhes időkben. Balassi a tipikus elkényeztetett, gazdag gyerekek életét élte Zólyom városában. Hiába a kitűnő neveltetés, csak az szórakoztatta igazán, ha ittasan embereket fosztogathatott, zaklathatott vagy éppen erőszakolhatott.

1583-ban olyan irományt rittyentett a zólyomi bírónak, miután beperelték, mert nyilvánosan ki akart rabolni és meg akart rontani egy polgárasszonyt, hogy a fal adta a másikat. Néhány idézet önmagáért beszél belőle:

„Írták azt énmagam felől, hogy én néminemű asszonyállatot szabad utában nemcsak megfertőztettem, hanem még ugyan megfosztottam volna. Erre azt felelem, hogy hazudtak tisztességemben praktikáló ároló kurvájok és beste kurvafiajok. … Írták azt is, hogy feleségek, sem gyermekek tőlünk békével nem maradhatnak, de ez eborcák bár ne többet nevezzenek, hanem csak egyet, mely asszonyembert avagy leánt igyekeztem én itt megszégyeníteni. Ha feleségek jámbor, miért féltik, ha tudják, hogy aranyat rozsda nem fog. Ha pedig nem az, miért őrzik, holott tudják, hogy az Philelphus gyűreje nélkül meg nem oltalmazhatják.”

hirdetés

Az említett hölgyet végül a szolgája mentette meg a részeg nemestől úgy, hogy ráfogta a fegyverét.

A költő élete jelentős részében rajongott valakiért, de igazi szerelmet egyedül Losonczi Anna iránt érzett, akivel egri szolgálata alatt ismerkedett meg, az ottani kapitány lányaként.

Sokéves viszonyuk szépséghibája, hogy a műveiben Júliának keresztelt asszony, egy tehetős főúr felesége volt, ráadásul szerelmüket kettévágta közben a költő érdekházassága is. És ha ez még nem lenne elég kacifántos, Balassi két duhajkodás között nem mást vett nőül 1584-ben, mint Dobó István lányát, azaz a saját unokatestvérét, Krisztinát. A kurafi úgy gondolta, vele együtt a sárospataki vár is hozományként jár, de az ottaniak kikergették onnan.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:





hirdetés
oshullo-tojas-fosszilia.jpg

Közel 10 év után derült ki, pontosan mi az a hatalmas fosszília, amit az Antarktiszon találtak

Egy focilabda méretű kőnek tűnik, de a tudósok szerint egy őshüllő hatalmas, megkövesedett tojásáról van szó.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. június 26.


hirdetés

Egy óriási, rejtélyes őskövületet találtak chilei kutatók még 2011-ben az Antarktiszon, de csak mostanra sikerült kideríteni, hogy pontosan mi is ez - írja a Science Alert a Nature szaklapban publikált tanulmány alapján.

A focilabda méretű fosszília egy megkövesedett lágy héjú tojás, amit még nagyjából 68 millió évvel ezelőtt rakott le egy állat. A tudósok szerint egy már kihalt tengeri hüllő tojása lehet.

A szakemberek azért nem jöttek rá sokáig, hogy a jókora ősmaradvány igazából egy tojás, mert nagyon ritka, hogy ilyen jó állapotban fennmaradjon egy lágy héjú tojás, ráadásul a mérete is átlagon felüli.

Lucas Legendre, az erről szóló tanulmány vezető kutatója azt mondta,

hirdetés

még soha nem fedeztek fel ekkora méretű lágy héjú tojást, a tudósok nem is tudták, hogy ilyen nagyra is meg tudnak nőni ezek a tojások. Ennél nagyobbat csak a már szintén kihalt elefántmadár rakott, amelyet a világ valaha élt legnagyobb madaraként tartanak számon.

Giant Egg Discovered In Antarctica Belonged To Marine Reptile

giantegg #mosasaur #reptile A large #fossil discovered in Antarctica by Chilean researchers in 2011 has been found to be a giant, soft-shell #egg from 66 mi...

Azt azonban még nem sikerült kideríteniük, hogy pontosan milyen állat rakhatta le ezt az óriási tojást. Ezt az is nehezíti, hogy a belsejében nem találtak csontvázat, amely alapján szűkíthetnék a kört.

Lapozz az óriáshüllő képéért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:





hirdetés
titanic-hajopincer-levele-northfoto-cimkep.jpg

Előre érezhette a bajt a Titanic egyik hajópincére: nyugtalanító sorokat írt levelében a feleségének

Három nappal az óceánjáró hajó elsüllyedése előtt írt a szerelmének az akkor 30 éves férfi. A céges papírra körmölt levele most egy vagyonért kelhet el egy árverésen.
Fotó: Northfoto/BNPS - szmo.hu
2020. június 22.


hirdetés

Megérezte a Titanic átkát egyik hajópincére, akinek szívszorító levelét rövidesen elárverezik. Az akkor 30 esztendős Edward Stone a szerencsétlenül járt óceánjáró tulajdonosának, a White Star Line-nak céges papírján írt levelet feleségének, Violetnek, nem sokkal azelőtt, hogy a Titanic elhagyta az írországi Queenstown kikötőjét New York-ba tartva 1912. április 11-én.

Ebben annak a félelmének adott hangot, hogy nem ez lesz „az életét megkoronázó útja”

– idézte az Express.

Elképzelhető persze az is, hogy a hajópincér csak a várhatónál kisebb anyagi haszonra célzott, mivel a Titanic indulása előtt országos szénbányász-sztrájk volt Nagy-Britanniában, ezért sokan lemondták vagy későbbre halasztották amerikai útjukat.

Stone utalt a két nappal korábbi esetre, amikor a Titanic kis híján összeütközött a New York óceánjáróval a southamptoni kikötőben, ami meghiúsította volna végzetes útját.

hirdetés

A férfi ajándékot is ígért kedvesének, és örök szerelméről biztosította „szívbéli kicsi feleségét”. Három nappal később Stone egyike lett annak az 1522 embernek, akik a jeges Atlanti-óceánban lelték halálukat, miután a Titanic jéghegynek ütközött. Holttestét néhány nappal később megtalálták, és Kanadában, Halifax-ben temették el.

A levelet Stone egyik rokona bocsátotta árverésre néhány fotóval együtt, amelyek a házaspárról készültek. Az aukciót a dél-angliai Devizes-ben tartják.

A levél értékét 18 ezer fontra (kb. 6,8 millió forint) becsülik,

mert a Titanic fedélzetén és a White Star céges papírján írt levelek, feljegyzések iránt mindig nagy az érdeklődés. Ezek ugyanis kézzelfogható kapcsolatot jelentenek az óceánjáróval - mondta az árverés szervezője.


hirdetés
KÖVESS MINKET:







Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!