hirdetés
hirdetés
hirdetés
 
 
hirdetés
A szorgos méhek és a Pesti Hazai Első Takarékpénztár esete
És ki volt a „nemzet mindenese?” Budapest ABC rovatunkban a Pesti Hazai Első Takarékpénztár méheit ismerheted meg.
MAGYARORSZÁG BUDAPEST I. Clark Ádám (Lánchíd) tér a Lánchíd utcából nézve. Jobbra a Fő utca, szemben a Budai Takarékpénztár székháza (megsemmisült). A felvétel 1873-1879 között készült. A kép forrása: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.05.042 - szmo.hu
2019. február 08.


hirdetés

Hogy jutunk el a szorgos méhektől a takarékpénztárakig? A logikai sor nagyon is érthető: ha szorgalmasan dolgozunk, mint a dolgos rovarok, és félretesszük megtakarításainkat, akkor szép lassan gyarapodni kezd a vagyonunk.

E gondolatok mentén alapította meg Fáy András a Pesti Hazai Első Takarékpénztár Egyesületet a 19. század első felében, hogy a kisembernek is legyen lehetősége egy, számára jelentékeny összeget felhalmozni, vagy ha hirtelen pénzre van szüksége, akkor ne uzsoráshoz kelljen fordulnia, amivel akár az egész családot veszélybe sodorhatja.

A bankok megalapítása előtt (és után is) az uzsora felvétele ugyanis nagy kockázatot jelentett, a kölcsönért legtöbbször aránytalanul nagy kamatot kellett fizetni, és fizetésképtelenség esetén pedig előfordult, hogy veréssel és gyilkossággal fenyegetőztek. Fáy András indítványa tehát kedvező lehetőséget kínált a pénz szűkében lévőknek és a megtakarítással rendelkezőknek egyaránt. Sőt, világjobbító szándéka is volt: szerette volna a szegény parasztot vagy a cselédet okos pénzgazdálkodásra tanítani.

Az ötletgazda újító kezdeményezéseiről és gyakorlatias hozzáállásról ismert volt országszerte. Ahogy Mikszáth Kálmán írta róla, kár, hogy a „legnagyobb magyar”, és a „haza bölcse” megtisztelő elnevezések már foglaltak, mert rá is illett volna mindkettő.

Így Fáy végül a „nemzet mindenese” címet kapta.

A pénztár megalakulását megyei és állami tisztviselők, nagybirtokosok, vagyonos kereskedők és értelmiségiek támogatták, több mint 300-an vettek részt a megalapításában. 1844-re már nyereségesen működött, és sorra nyíltak vidéken a fiókintézetei. A takarékpénztár gyorsan gyarapodott, és a nyereségéből gyakran szánt jótékony tevékenységekre. A kiegyezéstől a pénzintézet nagy szerepet vállalt Budapest világvárossá formálásában.

Ismerd meg Budapest láthatatlan arcát

Ha érdekelnek még ehhez hasonló történetek, hogy miként nézett ki Budapest egykor és hogyan alakult ki a mai városkép, szeretnéd tudni milyen történeteket mesélnek el egyes épületek és hol találsz rejtett kincseket, akkor az ImagineBudapest sétáit neked találták ki. Több tucat séta közül válogathatsz, a barangolások közben pedig feltárul előtted Budapest ismeretlen arca. A sétákról bővebben itt olvashatsz.

Kálvin tér, a Pesti Hazai Első Takarékpénztár bérháza a Baross utca torkolatánál (lebontották). A felvétel 1874 és 1882 között készült. Kép forrása: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.05.012

Ezek után nem meglepő, hogy a virágzó Pesti Hazai Első Takarékpénztár igényt tartott egy nevéhez méltó palotára. Szerencsére az épülete ma is áll és megleshető.

És itt térjünk vissza a méhekre! Keressük őket a Károlyi Mihály utcában! Az egykori székház kupolás, sarki ház, ahol a szorgos rovarok a legfőbb díszítőmotívumok a homlokzaton. Ma Ybl Palota Irodaházként ismert. A neve árulkodik arról, hogy Ybl Miklós tervezte. A takarékpénztárnak több székháza is épült az fővárosban a 19. század második felében. Érdekes módon a sztárépítész volt majdnem mindegyiknek megálmodója. A második épületet a Kálvin téren kereshetnénk, de sajnos a II. világháború során megsemmisült. A budai párjával hasonló történt. viszont van egy, melyet kivételesen nem Ybl, hanem Alpár Ignác tervezett. Híres „banképítész” volt ő is: a Tőzsdepalota és a Nemzeti Bank a Szabadság téren az ő nevéhez fűződik. A Pesti Hazai Első Takarékpénztár remekét, a Váci utca 1-ben kell keresni, szabadon bejárható. Vásárolgatás közben pont útba esik.


KÖVESS MINKET:
1,8 millió forintos rekordbüntetést fizetett ki a BKK-nak egy bliccelő
205 jegyellenőr és 58 HÉV-jegyellenőr kéri a jegyeket és bérleteket.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 19.


hirdetés

Többeknek nagyon mélyen a zsebükbe kellett nyúlniuk tavaly a lógások miatt tudta meg a 24.hu a Budapesti Közlekedési Központtól. Az öt legnagyobb egyösszegű befizetés így alakult:

• 1 848 648 Ft

• 1 792 069 Ft

• 1 745 977 Ft

• 1 462 081 Ft

• 1 332 905 Ft

Mellettük több százan fizettek be a BKK-nak több mint 100 ezer forintot. A közlekedési vállalat tájékoztatása szerint tavaly mintegy 220 ezer esetben büntettek meg – hivatalosan: pótdíjaztak – utasokat. 2017-ben a megbüntetett utasok száma még 250 ezer volt. A BKK szerint az utasok többsége ugyan csak egy-egy alkalommal mulasztja el a jegy- vagy bérletvásárlást, de vannak olyanok is, akik havonta 10-20 pótdíjat begyűjtenek, és ezzel több százezer vagy akár több millió forintos tartozást halmoznak fel.

A 24.hu információi szerint 2018 év végére 205 jegyellenőr és 58 HÉV-jegyellenőr kérte a jegyeket és bérleteket.


KÖVESS MINKET:Minden eddiginél nagyobb sportcsarnok épülne Budapesten
Itt rendeznék a 2022-es férfi kézilabda Európa-bajnokságot.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 21.


hirdetés

Húszezer férőhelyesnél is nagyobb sportcsarnok építéséről döntött a kormány.

A hírt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be a február 21-én rendezett kormányinfón.

Az építkezés pontos helyét Gulyás Gergely nem mondta meg, az államnak még meg kell vásárolnia a területet. a 2022-es férfi kézilabda Európa-bajnokságra, aminek Magyarország Szlovákiával közösen lesz a házigazdája. A döntő itt lenne a budapesti sportcsarnokban.

Ahhoz, hogy megépülhessen, legkésőbb ősszel dönteni kell a kivitelezőről, és legkésőbb 2020 januárjában meg kell történnie az első kapavágásnak - mondta egy kérdésre válaszolva Gulyás Gergely. Arról is beszélt, hogy a kézilabda bajnokságnak több helyszíne lesz Szegeden és Veszprémben is lesznek emiatt sportfejlesztések.


KÖVESS MINKET:

66,7 milliárd forint hitelt vesz fel Budapest - nagy lyuk van a költségvetésben
Az önkormányzati cégekben is lépést kell tartani a béremelésekkel a Világgazdaság című lap szerint.
Forrás: Világgazdaság, Fotó: Mervai Márk - szmo.hu
2019. február 19.


hirdetés

A Fővárosi Közgyűlés a napokban tárgyalja Budapest idei költségvetésének tervezetét – írja a Világgazdaság.

A lap azt írja, a javaslat szerint Budapestnek idén 266 milliárd forint bevétele és 380 milliárd forint kiadása lesz.

A különbséget a tervezet három forrásból pótolná: 25,3 milliárdot az elmúlt évek maradványaiból, 66,7 milliárdot új hitelek felvételéből, 27,9 milliárdot pedig a meglévő befektetések értékesítéséből.

Ez egyébként együttvéve 119,9 milliárd forint, ami 6 milliárddal több, mint a finanszírozási hiány.

A működési kiadásokat növeli a Világgazdaság szerint az, hogy az önkormányzati cégekben is lépést kell tartani a béremelésekkel, mert így lehet megtartani a munkavállalókat.

A lap megjegyzi, hogy a költségvetés

egyik legnagyobb tétele és kockázata a M3-as metró felújítása,

mert az állami költségvetés ugyan 217,5 milliárd forintot áll a beruházásból, Budapestnek nincs tartaléka arra az esetre, ha a költségek tovább emelkednének.

A kiadások közül jelentős tétel a Fővárosi Állatkert Pannon Park projektje - erre 28,7 milliárd forintot szánnak.

Az útfelújításokra közel 20 milliárdot költene Budapest.


KÖVESS MINKET:

Nehezebb lesz Budapesten közlekedni: megint felújítanak egy villamosszakaszt június közepétől
A 4-es és 6-os vonalán lesz fennakadás.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 21.


hirdetés

A 4-es és a 6-os villamos vonalának két végén is felújítás lesz 2019 nyarán. Az Infostart információi szerint

nyáron a Széll Kálmán tér és a Mechwart liget, illetve a Margit utca között felújítják a 4-es és a 6-os villamos pályáját.

Leállhat a közlekedés a körúti villamosvonal másik végén is: az Üllői út és a dél-budai végállomások közötti szakasz vágányfelújításáról jelenleg is zajlik a közbeszerzési eljárás.

Az Index megkereste a BKV-t, és a vállalat a kérdésükre azt válaszolta, hogy

a 4-es-6-os villamos Széna tér – Margit utca közötti szakaszának felújítását 2019. június 15 és augusztus 10. között tervezik.

A munkát két ütemben végzik el: a Széll Kálmán tér és a Mechwart liget, illetve a Mechwart liget és a Török utca között, és emiatt a 17-es villamos menetrendje is változni fog.

Az Indexnek a BKV azt is elmondta, hogy azért kell ilyen gyakran felújítani a Nagykörúton a villamosvonalat, mert ez "Európa egyik legnagyobb forgalmú városi vasúti viszonylata, számos helyen extrém nagy keresztirányú gépjárműforgalom is terheli. A villamosvonal vágányhálózata ezért az átlagosnál nagyobb igénybevételnek van kitéve, a sínek jobban kopnak, a csatlakozó burkolatok hamarabb elhasználódnak." Átfogó felújítás több mint 10 éve volt, de ha a nyári felújításnak vége, újabb 5-10 évig nem kell hozzányúlni ehhez a vonalhoz.


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x