hirdetés
hirdetés
hirdetés
 
 
hirdetés
„A színháznak az is része, hogy a maszkon felfelé görbül a száj” – Vida Péter kapta idén a Karinthy-gyűrűt
44. alkalommal osztották ki a Magyar Rádió és a Rádiókabaré díját, a Karinthy-gyűrűt, amelyet Marton Frigyes alapított 1975-ben. Idén a Thália Színház színművésze vehette át az elismerést. Interjú.
Kövesdi Miklós Gábor - szmo.hu
2018. június 25.


hirdetés

Miután Péter régi "harcostárs" a Rádiókabaréból, tegeződünk.

– Szívből gratulálok. Mit jelent számodra ez a díj?

– Köszönöm szépen! Hát óriási megtiszteltetésnek tartom. Annál is inkább, mert színész ritkábban kapja meg. Legalábbis én úgy vettem észre, ahogy végignéztem a kitüntetettek listáját. És különösen nagy megtiszteltetés, ha végigolvasom, milyen névsor végére biggyesztenek oda engem. Igen fontos visszaigazolása ez annak, hogy színvonalasnak tartják azt, amit immár körülbelül 15 éve űzök.

– Mikor és hogy kerültél a Rádiókabaréba?

– Roppant érdekes a dolog, mert két szálon fut a cselekmény. 1996-ban, a főiskola után Miskolcra szerződtünk, és az azt követő évben, 1997-ben volt a humorfesztivál. Ugye? Akkor tűntek fel többen, Litkai, Kőhalmi...

– 98’-ban volt. Én is azon nyertem, azért tudom.

– Így van! Akkor 98-ban. Kardos Robi osztálytársammal és Kszel Attila miskolci amatőr színész, akkor már győri kollégámmal elindultunk a humorfesztiválon. Attilának voltak írásai, belegegeltünk és Robival ketten adtuk elő. Az elődöntőn továbbjutottunk, a másodikra is írtunk valamit. Én a Szomorú vasárnappal akkor voltam Clevelandben, Amerikában. Így a döntőre Attila ment Robival. Aztán behívtak minket egy irodába, ott ült Farkasházy, Sinkó és Boncz, kaptunk egy szép oklevelet, elmondták, hogy mindig szívesen látnak minket a Rádiókabaréban, de ők nem színészeket keresnek, mert azokkal Dunát lehet rekeszteni, hanem elsősorban írókat.

Aztán eltelt 4-5 év, amikor felhívott Aranyosi Péter. Ő akkoriban a Kabarécsütörtök adásait szerkesztette, és mi nagyon jó barátok vagyunk gimnazista korunk óta Miskolcról. A Kabinet Rt körüli rajongás hozott össze miket, ami egy kultikus miskolci ska zenekar, akik annakidején még a Ki mit tud-on is indultak. Szóval felhívott, hogy lesz egy Kabaréklub, aminek a lényege, hogy minden adást egy-egy fiatal tehetség szerkeszt és vezet. Ő is kapott lehetőséget, és Ürmös Zsoltnak van egy nagyon jó jelenete: „Eladó az MTV archívuma”. Ez a tévé székház előtti tüntetések után született. De ez még nem minden, mert Peti beajánlott Litkainak is az ő adásába, aki végül öt jelenetben osztott rám remek karaktereket. Lubickoltam. Azóta tart, és én nagyon élvezem.

– Valaha a Rádiókabaréba bekerülni egyfajta rangot jelentett, hisz a legnagyobb színészek játszottak ott, Major Tamás, Psota Irén, Gobbi Hilda, Sinkovits Imre, sorolhatnánk. Ma megvan még a műsornak ez a nimbusza a színész szakmában?

– Azt nem tudom, a szakmában mit gondolnak róla, csak hogy én mit gondoltam anno, amikor gyerekkoromban hallgattam a Rádiókabarét, és másodszorra fejből fújtam a számot. Én ezeket a jeleneteket vettem fel kazettára és nem a pop-slágereket. Az biztos, hogy Gálvölgyit, Csala Zsuzsát, Halász Lászlót, Verebély Ivánt hallgatva én nagyon szerettem volna bekerülni a Rádiókabaréba. Tulajdonképpen a gyerekkori álmom teljesült. És hogy idén a Karinthy-gyűrű engem illet, borzasztó boldog vagyok. Persze tudom, hogy a kabarét divat lenézni. De tessék megpróbálkozni vele, akkor majd kiderül, hogy nem is olyan könnyű! Lehet csinálni nívótlanul és nívósan is, ennek is megvannak a blöffjei, mint mondjuk a „modernnek”, de az mindig leleplezi magát.

Ahogy te is említetted, régen Major és Psota híres párost alkotott mint Jenő és Lujza. Básti Lajos leszólt a Kaposynak, hogy Mikikém, írjatok nekem a szilveszteri kabaréba valami jó kis marhaságot... Mert hogy a színháznak a görög maszkon az is a része, hogy felfelé görbül a száj. Tehát ki kell engedni néha a szelepet. Na és persze akikkel most a mikrofon mögött állhatok, azok sem kutyaütő senkik. Én azt élvezem a legjobban, hogy a Rádiókabaré felvételen lehetőség van olyan kollégákkal együtt dolgozni, akiket szeretek, tisztelek, de mivel egyébként más színházakban játszanak, ezért nem találkozhatnánk. Kaszás Gergő, Görög Laci, Bozó Andrea, Reviczky Gábor... Elek Feritől kezdve Kerekes Pubin (Kerekes József) át Csöre Gáborig, Bertalan Ági, Bezerédi, Szombathy Gyuszi... Félek, hogy kihagyok valakit, és megsértődik. Az is nagyon jó, hogy most állandó rendezőnk van Csizmadia Tibor személyében, és komoly próbák előzik meg a felvételt.

– A kabaré érdekes műfaj. Láttam már zseniális, neves színművészeket is elvérezni, és olyan is előfordul, hogy valaki, akiről valószínűleg soha nem fognak színházat elnevezni, a kabaréban brillírozik. Te szerencsére a kettő között vagy, a drámától a zenés színházon át a kabaréig mindenütt otthonosan mozogsz. Te hogy látod, miben más kabarét játszani?

– Ahogy Haumann Péter fogalmazott a róla írt diplomamunkámban, a színésznek ugyanazt a „kötelező szolgálati utat” kell bejárnia minden szerepnél, műfajtól függetlenül. Vagyis minél mélyebbre kell ásni, és megtalálni, hogy hogyan nem jó, a közönség elé már a legoptimálisabb megoldást kell vinni. És attól még, hogy a kabaréban – vagy akár egy hangjátéknál – ott van előtted a szöveg, attól még iszonyú nagy munka van mögötte. A befektetett energia megtérül, de ha ez hiányzik, akkor az a néző előtt azonnal lelepleződik.

Fiatalkorom egyik nagy tanulsága volt, hogy a színjátszó táborban bohóctréfát kellett csinálnunk. Amúgyis szerettem volna bohóc lenni. De mindenki legyintett rá, hogy ja, hát bohóctréfa, majd eljátsszuk, hogy nem megy fel a cipő, vagy valami. Hát… csúfos, izzadtságszagú bukás volt. Szinte sírva fakadtunk, amikor a táborvezető, Lengyel Pali leszúrt minket, hogy mi volt ez az igénytelen semmi. Majd elsüllyedtünk.

Persze a Rádiókabaréban ugyanúgy nagyon fontos az írott anyag, mint más műfajoknál. Persze, zseniális színdaraboknak is van gyönge előadása, vagy semmi kis, pimf darabokból is csodálatos előadás születhet. De ideális helyzetben fifty-fifty a dolog, mellérendelő a viszony. Viszonylag jól kell megírni, és a lehető legtökéletesebbre csiszolni.

Aztán el kell találni az arányt abban is, hogy a helyi közönség előtti improvizáció ide most ízléssel belefér-e, és ha igen, meddig mehetünk el benne.

– Jön a nyár, ami szünet a Rádiókabaréban és a színházakban is –de ha jól tudom, veled találkozhatunk a tévé képernyőn.

– Igen. Idén is műsorvezető vagyok a Balatoni Nyárban. A múlt héten Rátonyi Krisztával mi kezdtük az adássorozatot, tehát a páratlan heteken jövök. De aztán lesz érdekesség, mert új műsorvezetők is érkeznek, Kraszkó Zita mellé, Harsányi Levente helyett Forró Bence, mellém Tháliás kolléganőm, Szabó Erika. Ez a harmadik évem Révfülöpön, most már tényleg egészen különleges és meghatározó része az életemnek, hogy gyakorlatilag a fél nyarat ott töltöm a Balatonon.

– A tévén túl milyen szakmai feladatok várnak rád, hol találkozhatunk veled a nyáron, illetve a következő évadban?

– Mostanában inkább felfelé görbül az a bizonyos száj, ami a feladatokat illeti. A Thália Színházban futó kilenc darabomon kívül játszom az Operaházban Froscht, Latabár Kálmán híres szerepét A denevérben, illetve a Játékszínben Gombóc Artúrt, a dagadt madarat. Úgyhogy itt volt az ideje sötétebb húrokat is pengetni. Évek óta szeretném kipróbálni, hogy képes vagyok-e hetven percig egyedül uralni a színpadot. Nem gondoltam volna, hogy ilyen nehéz. Most pénteken volt az ősbemutatója Balatonbogláron a Kultkikötő gondozásában Pál Dániel Levente Anyám, a nyolcadik kerület! című monodrámájának, Znamenák István rendezésében.

A darab egy fiúról szól, „aki a nyolcadik kerületben lakik az anyukájával és egy mindenre alkalmas káddal. Lehet abban álmodozni, utazni, képzelegni, aludni, félni, elbújni, sőt, még fürdeni is. A szomszédok pedig nagyon irigykednek a kádra.” De persze a darab szól erkölcsről, felnövésről, szegénységről, és nem utolsó sorban az életről és a halálról!

– Hogy sikerült az ősbemutató?

– Sikerült jól tempíroznunk a főpróbahetet, a produkció beérett. Pedig nagy nehezítés volt az utolsó napokban, hogy ingáznom kellett a Balaton két partja között, mert közben elkezdődtek a „Balatoni nyár” élő TV-adásai Révfülöpön. Ennek ellenére a főpróba hét jól sikerült. A bemutató nagyon jó hangulatú volt a Varga Béla Kulturális Központban. A közönség remekül fogadta, jó volt játszani, mert érzékenyen reagáltak, ott és úgy, ahogyan szerettük volna. És ami a legnagyobb dicséret: előadás után a nézők közül sokan odajöttek és azt mondták, annyira meglepően izgalmas volt, hogy fel sem tűnt nekik, hogy eltelt hetven perc.

– Budapesten mikor láthatjuk?

– A budapesti bemutató szeptemberben lesz. Pontosan azért kezdtük el május 1-től próbálni, mert a volt Mikroszkóp Színpad átépítése miatt a Thália Színház május óta nem játszik, és csak október 1-én nyitunk, október 13-án lesz az első bemutatónk. Francis Veber: „Legyen férfi, Monsieur Pignon!”- c. darabjában Pindroch Csabi és Szabó Győző barátom mellett lépek színpadra, Paczolay Béla rendezésében. Majd Feydeau híres „Bolha a fülbe”c. komédiájának Dr.Finache szerepe vár rám. Új művészeti vezetőnk, Schell Judit kolléganőm az átépítés után TÉLIKERT névre keresztelt játszóhely decemberi gáláján is számít rám. Rendezői felkéréseket kellett lemondanom, de hát van feladat jócskán, szóval: Köszönöm, jól vagyok!


KÖVESS MINKET:
Óriási hazai siker: Palvin Barbi lett a Victoria's Secret első magyar angyala
'Büszke vagyok, hogy Magyarországot képviselhetem' - írta a modell Instagramján.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. március 14.


hirdetés

Palvin Barbi egyik régi vágya teljesült, mikor tavaly novemberben a Victoria's Secret kifutóján szerepelhetett, mai bejelentése pedig végképp megkoronázta a modell sikerét.

Mint kiderült, Barbi mostantól hivatalosan is a fehérneműmárka angyala lesz, így rendszeresen láthatjuk őt a VS kampányaiban.

"Nem tudom, hol is kezdhetném, de megpróbálom: soha nem gondoltam volna, hogy ez megtörténhet, és minden ábrándom felülmúlja, ami történt. Nagy örömmel jelentem be, hogy most már hivatalosan is a Victoria's Secret angyala lettem! Köszönöm a belém vetett hitet. Volt idő, amikor hagytam, hogy a saját gondolataim hátráltassanak engem, és nagyon nehéz volt elszakadni ettől, de a családom, a csapatom, Ed, és mindenki más támogatott engem a VS-nél, és felemeltek engem. Büszke vagyok, hogy Magyarországot képviselhetem"

- írta a modell, akiről már egy bemutatkozó videót is közzétett a márka.

OFFICIALLY A @victoriassecret ANGEL ! I don't know where to begin but I'll try : I never thought it would happen and it has exceeded all my expectations. I'm very excited to announce that I'm officially a @victoriassecret ANGEL ! Thank you for believing in me. There were times where I let my own thoughts hold me back and it was a hard climb away from those but my family , my team, Ed, and everyone at VS they were always there to support me and uplift me. I am proud to represent Hungary, and most importantly, all of you in this new chapter of my life! Thank you all so much again ♥️♥️♥️

815.6k Likes, 16.6k Comments - Barbara Palvin (@realbarbarapalvin) on Instagram: "OFFICIALLY A @victoriassecret ANGEL ! I don't know where to begin but I'll try : I never thought..."


KÖVESS MINKET:
Fair Play-díjas a 14 éves magyar evezős, aki szólt a bíróknak, hogy nem ő lett a bajnok
Gosztonyi László Pétert tavaly júliusban hirdették ki győztesként a magyar bajnokságon, de jelezte, hogy szerinte meg kéne nézni a célfotót, mert versenytársa megelőzte. Neki lett igaza, így ő a második helyen végzett.
Címkép: illusztráció, Pixabay - szmo.hu
2019. március 18.


hirdetés

Az evezős Gosztonyi László Péter révén magyar sportolót is elismerésben részesít a Nemzetközi Fair Play Bizottság, írja az MTI.

A szervezet vasárnapi közleménye szerint a végrehajtó bizottság a hétvégén Budapesten tartotta idei első ülését. A Kamuti Jenő vezette testület számos fontos döntést hozott, többek között határoztak a nemzetközi fair play díjazottakról is. A hétvégi ülésen több mint 40 jelölést vitattak meg a tagok, majd hoztak döntést az elismerésekről.

A világ minden tájáról beérkezett javaslatok közül idén egy magyar sportoló elismeréséről is határoztak: az evezős Gosztonyi László Péter a Nemzetközi Olimpiai Bizottság korábbi elnökéről, Jacques Rogge-ról elnevezett ifjúsági kategória trófeáját veheti majd át fair play cselekedetéért.

A tavaly júliusi magyar bajnokság 1000 méteres távján az akkor 13 éves versenyzőt győztesnek hirdették ki a célba érkezés után. Ő maga ezt nem így érezte, ezért jelezte a bíróknak, hogy szerinte nézzék meg a célfotót. Neki lett igaza, a fotó alapján nem ő, hanem egy versenyzőtársa lett a táv győztese, ő pedig így második helyen végzett.

A díjazottak listáját, valamint az idei díjátadó helyszínét és időpontját később teszi közzé a testület.


KÖVESS MINKET:
Itt találod Magyarország legjobb cukrászdáit
Hol kapható Magyarország legjobb krémese? Hol kapsz Dobos desszertet? És merre indulj ha valami újhullámos édességre vágysz? Nézd meg a listát!
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. március 13.


hirdetés

A magyarországi gasztronómiai kalauz, a Volkswagen-Dining Guide TOP100 Étteremkalauz az ország legjobb cukrászdáit is listára gyűjtötte.

2019-ban a Dining Guide Az Év Cukrászdája Díj nyertese a váci Mihályi Patisserie.

A korábban Desszert Szalon nevű cukrászda ma a Mihályi Patisserie, és az idén márciusban ünnepli 11. születésnapját. A Dining Guide 2018-ban az Év Cukrászdája díjjal értékelte Mihályi László desszert szalonjának teljesítményét.

Az alapító Mihályi László a klasszikus, a szó minden értelemben vett cukrász, az úgynevezett francia cukrászati stílus magyarországi megteremtője, úttörője. Dolgozott számos helyen, Ausztriától Norvégián át Sanghajig, de megfordult és többször tanult Japánban és Franciaországban is.

Elhivatott ember, aki a külföldön megszerzett tudást és tapasztalatot építette be karrierjének soksok előkelő állomása után a váci cukrászdába. A Mihályi Patisserie ma Magyarország legjobb cukrászdája. Ez a bátor kijelentés magabiztosan az idén is vállalható. Amit ma Mihályi László képvisel a cukrászatban, azt nagyon kevesen tudják az országban, a cukrászdájának hosszú évek óta töretlen a sikere. A desszertek választékában megtalálhatóak a tökéletesen elkészített magyar klasszikusok, a mára már ikonikussá vált Dobos desszert, vagy a “Csík” somlói, a Rákóczi túrós és az Eszterházy Art Cafe, de a választék részét képezik a formabontó megvalósítások, például a nagyon sikeres, ma már 10 éves Barangoló desszert, a francia és olasz inspirációk, a csúcsminőségű alapanyagok.

A Top 10 Cukrászda a Volkswagen-Dining Guide TOP100 Étteremkalauz 2019 szerint:

1. Mihályi Patisserie

Auguszt Cukrászda (Budapest, Fény utca)

Bergmann Cukrászda

Cake shop

Desszert.neked

Édességlabor

Gerbeaud

Harrer csokoládéműhely és cukrászda

Málna The Pastry Shop

Százéves cukrászda

"A felsorolás nem rangsor. Csak a legjobbat választottuk ki, a többieket ABC sorrendben tesszük közzé" - írják a lista készítői.

TOP 10 vidéki cukrászda a 2018-as étteremkalauz szerint:

1. Mihályi Patisserie – Vác

Apátsági Rege Cukrászda – Tihany

Bergmann Cukrászda – Balatonfüred

Damniczki – Székesfehérvár

Desszertem – Miskolc

Édes Piros Cukrászda – Siófok

Harrer Csokoládéműhely és Cukrászda – Sopron

Kiss Virág Cukrászda – Vámospércs

Mónisüti – Gyenesdiás

Százéves Cukrászda – Gyula

A felsorolás nem rangsort jelent, a legjobbat emelték ki külön, a többi cukrászda ABC-rendben szerepel a listán.

Apátsági Rege Cukrászda

A tihanyi Rege cukrászda üzemeltetését két évvel ezelőtt vette át a Pannonhalmi Apátság. Ezzel a legjobbat tették a Balaton legszebb teraszán működő cukrászdával. A kínálata teljesen megújult, egy klasszikus cukrászda mai felfogásban, részben egyedi választékkal, amelynek részét képezik a Tihanyi Bencés Apátság saját termékei is, a helyi édességek, Gellért atya gyógyteái, likőrök, valamint a Tichon apátsági sörök. A cukrászda többfunkciós, a téli időszakban csak korlátozott nyitvatartással, de a nyári időszakban reggeliző és ebédelőhelyként is kiváló alternatívát nyújt.

Auguszt Cukrászda (Fény utca)

Auguszt Elek 1870-ben nyitotta meg az első cukrászdáját. A mai, klasszikus magyar értékeken alapuló cukrászda tradíciójának, minőségének záloga Auguszt József cukrász, aki az ötödik generációja a nagy múltú családnévnek. Ennek megfelelően a Fény utcai Auguszt cukrászda falai között igazi magyar klasszikus desszerteket kaphatunk, ugyanakkor az újító törekvés sem idegen Auguszt Józseftől. Budapesten három helyen találkozhatunk Auguszt cukrászdával, a Dining Guide tesztelései alapján a Fény utcai Auguszt Cukrászda bizonyult a legmagasabb színvonalúnak.

Bergmann Cukrászdák

Az ikonikus balatonfüredi cukrászat, a Bergmann családi vállalkozásként működik. A cukrászda a klasszikus polgári cukrászdák, kávéházak hangulatát idézi, és a kínálat is igazodik a hely stílusához, de a nem mindennapi minőségű, klasszikus magyar desszertek mellett a Bergmann ház saját kreáció is kínálatban vannak. A vendégek szerint Magyarország egyik legjobb, ha nem a legjobb krémese a híres Bergmann krémes, már csak ezért is sokan érkeznek hozzájuk. A cukrászda kiemelkedő kenyereket is kínál vendégei számára.

Cake Shop

Sallay Fanni újhullámos édességeit két helyen is majszolhatjuk Budapestben. Az otthon melegében, majd Franciaországban cukrászmesterséget tanuló lány szenvedélyes édességpárti, és mindenkinek a villája alá szeretne tenni valami finomságot. A Cake Shop cukrászműhelyben glutén-, laktóz és cukormentes desszertek és sütemények is készülnek, így mindenki tobzódhat az endorfinban. Az üzletek is két irányt képviselnek, az egyik az Cake Shop Healthy az egészségtudatosabb kínálatot képviseli, míg a másik a Cake Shop Budapest a hedonistáknak ad lehetőséget.

Damniczki Cukrász Manufaktúra

A több mint 25 éves székesfehérvári cukrászda vezetője Damniczki Balázs cukrász, aki elkötelezett híve a magas minőségű alapanyagoknak. A Damniczki cukrászda komoly utat tett meg az indulása óta. A többszörösen díjazott különleges fagylaltjaik mellett a cukrászat mára az újhullámos vonalú francia desszertek irányában is elmozdult. A desszertkínálat kialakításában fontos szempont a régi hagyományos receptekből való kiindulás, modern korszerű megközelítésben és a Damniczkira jellemző egyedi ízvilág megtalálása.

Desszert.Neked

A Desszert.Neked története egy újlipótvárosi szuterénben kezdődött, és egy ékszerdoboz-szerű, modern, oldott hangulatú franciás hangulatú üzletben csúcsosodott ki a Paulay Ede utcában, amely azóta is a város egyik vezető újhullámos cukrászdája. Az elmúlt másfél évben egy észrevehető változás történt: az addig erősen tarte-okra koncentrált kínálat mellett mára erősödött, szélesedett a modern francia desszert kínálat is. A Desszert.Neked mindig híres volt a vendégei, vevői részére szervezett „edukációs képzésekről”, a Desszertkurzusokról, a tematikus oktatások ma is jellemzik a cukrászda mindennapjait.

Desszertem Cukrászműhely és Kávézó

Kelet-Magyarországon a cukrászdák kínálata kevésbé tart lépést a haladó gondolkodású éttermek egyre emelkedő színvonalával. Épp emiatt is bátor lépés volt egy francia (és modern magyar) stílusú desszertműhely létrehozása a miskolci színház közelében. A tulajdonosok a város egyik legjobb éttermét, a Végállomás Bistorant-ot is működtetik. Az ott tapasztalható gondolkodásmód, a magas minőségű alapanyag és a helyes technológia tudás tisztelete jelenik meg a Desszertem cukrászdában is.

Édes Piros Cukrászda

A halászteleki kastélyparkban található a 2017. szeptember elején megnyíló új Édes Piros Cukrászda. A klasszikus kézműves sütemények választéka mellett francia stílusú desszertek és speciality kávé, édes és sós aprósütemények, valamint reggeli kínálatot hoz a Csepel-szigeti egység. A házi krémes kimagasló minőségű, maradandó élményt okoz, a tepertős szilvás papucs felejthetetlen, az újhullámos választékából a búzaliszt-mentes „Mandorla” és a diós „Légies Eszti” egyaránt finom, lágy ízű desszertek.

Édességlabor

Az ÉdességLabor az egyik legletisztultabb cukrászda az újlipótvárosi helyek, cukrászdák, kávézók forgatagában. A név nem véletlen, az ÉdességLaborban valóban nem mindennapi kísérletezés folyik. A hely nagy erőssége a rendelésre készült különleges és magasminőségű torták választéka és az igazán innovatív, folyamatosan változó és mindig újító szellemben készülő szezonális desszert és süteménykínálatok. Az ÉdességLabor egyik szinte mindig elérhető „klasszikusa” a vendégek körében nagy sikert arató túrós csusza, mármint annak francia desszert változata.

Gerbeaud

A Gerbeaud Kávéház nemzetközileg ismert vendéglátóhely, ahol egyszerre fontos a tradíció őrzése és az innovációra való törekvés. A cukrászok újító szellemben vezetik a Gerbeaud műhelyét, hogy a népszerű klasszikusok a lehető legszebb formájukban kerülhessenek tányérra. A Gerbeaud csak a legjobb minőségű alapanyagokkal dolgozik, és tartja a lépést a legmodernebb technológiákkal is. Az árak a belvárosi turistákhoz vannak igazítva, de ha a süteményeket elvisszük, azt fél áron tehetjük. A világhírű Gerbeaud így is folyamatosan teltházzal megy.

Harrer Csokoládéműhely és Cukrászda

Az osztrák Harrer cukrászdinasztia már négy generáció óta működő családi vállalkozás, melynek első magyarországi üzlete a soproni. Karl Harrer egykor Ausztria legfiatalabb cukrászmestere volt, versenyzett Kanadában, Japánban és Szingapúrban. Az első soproni üzletet 1995-ben nyitotta, a csokoládéműhely pedig nagy népszerűség mellett 2009 óta üzemel. Ez utóbbiban csokoládékóstolókat is rendeznek. A magas minőségű Harrer Csokoládéműhely és Cukrászda hűen képviseli az ígéretét, amely a tudáson, a tapasztalaton és a magas színvonalon alapszik.

Kiss Virág Cukrászda

A helyiek körében népszerű vámospércsi cukrászda több mint húszéves múltra tekint vissza, ezt a két évtizedet azonban végig újító szellemű gondolkodásmód és magas minőségű alapanyagok keresése és használata jellemzi. A kínálatban ennek megfelelően a hagyományos desszertek újra gondolt, modernizált változatai szerepelnek. A Kiss Virág műhelyében nagyon jó és friss alapanyagokkal dolgoznak, ez folyamatosan érezhető a minőségen is. Kiváló cukrászda, jó volna, ha ilyen és ehhez hasonló cukrászdák jellemeznék a magyar vidék felhozatalát!

Málna The Pastry Shop

Az 2018-as év nagy cukrászda nyitása mindenképpen az óbudai Málna The Pastry Shop. Az egység szakmai vezetője és cukrásza az ismert, komoly szaktekintélynek számító Kolonics Zoltán. Az észak-budai régió ezzel rögtön kapott egy nagyon komoly, modern felfogású francia cukrászdát. A Málna desszert koncepciói nem „viccelnek”, komoly cukrászat nagyon finom, érzékeny süteményekkel. A Dining Guide tesztjeinek alapján a tavasz óta nyilvántartó cukrászda, a rövid idő ellenére egyértelműen a toplista második helyére került.

Mónisüti

A tavaly még rendhagyó módon, klasszikus értelemben vett cukrászda nélkül, csak, mint más cukrászdáknak, kávézóknak beszállító cukrászüzem szerepelt a Mónisüti, Kövérné Kalmár Mónika vállalkozása a Dining Guide topcukrászdákat ajánló listáján. Az addig csak megrendelésre, valamint a térség vendéglátó helyeire szállító cukrászat mára megnyitotta a cukrászdáját. A Mónisütikkel találkozhatunk még kb. 15 városban, a teljesség igénye nélkül Keszthely, Sopron, Szombathely, Hévíz, Balatonfüred, Zalaegerszeg, Sárvár, Balatonföldvár.

Százéves Cukrászda

A legendás gyulai cukrászda lassan 180 éves lesz, hiszen 1840-ben alapította Salis András cukrászmester. A helyet 2004 óta Balogh László üzemelteti, tiszteletben tartva a hely múltját. Balogh László cukrász elkötelezettsége a magyar, színvonalas cukrászat és a magas minőségű alapanyagok használata mellett teljesen új minőséget hozott Gyulára, Kelet-Magyarország legjobb cukrászdájába. A cukrászdában kaphatók a Kézműves Cukrászat által előállított minőségi sütemények és főzött fagylaltok, illetve Cadeau kézműves bonbonok, csokoládék.


KÖVESS MINKET:
Ananászlevélből és parafából készít minőségi táskákat Szakáll Anetta, hogy óvja a környezetet
A SACAL márka alapítója a környezettudatosság és a fenntarthatóság jegyében varr a legkülönbözőbb természetbarát alapanyagokból. Most például ananászlevélből készült textillel dolgozik.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. március 14.


hirdetés

„A varrás terápia” – ezt vallja Szakáll Anetta, akinek már gyermekkora óta meghatározó szerepet tölt be a tű és cérna, illetve a legkülönbözőbb anyagok, amikből alkotni lehet. Csak hét éves volt, amikor először próbálta a tűbefűzést, 16 évesen pedig már géppel kezdett dolgozni. A varrás azonban már nem csak hobbi és kikapcsolódás számára, hiszen 2017-ben elindította saját márkáját, a SACAL-t, amely környezetbarát és természetes alapanyagokból készített táskák, tárcák és egyéb kiegészítők gyártásával foglalkozik. Geográfusként célul tűzte ki, hogy

a varrás során minimalizálja az ökológiai lábnyomot, hiszen saját bevallása szerint az ember életének alapvető sajátossága a környezettel való együttélés, ezért törekedni kell a fenntarthatóságra.

A varrás „varázserejéről”, a nem mindennapi anyagfelhasználásról és vállalkozásáról beszélgettünk Szakáll Anettával.

Mi vagy ki indította el benned a varrás iránti szeretetet?

A dédnagymamám imádott varrni. A legelső kis játék állatkák a gyerekszobában mind az ő keze munkái voltak. Hét éves voltam, amikor megtanított hímezni. A kedvencem volt a szebbnél-szebb minták kivarrása. Nagymamám is szabta-varrta ruháit. Gyakran adtunk új fazonokat a megunt daraboknak, sőt Anya szerint túl gyakran. Pedig ő is varrt. Kitalálta, kiválasztotta, kiszabta, megvarrta, kibontotta, összevarrta a legkülönlegesebb menyecskeruhát, pontosan azért, mert maga a menyecske varrta. A gépi varrást ők tanították, így a varrás szeretete generációkon át ível nálunk.

Mikor és miért gondoltad úgy, hogy a varrás nem csak hobbi lesz számodra, hanem vállalkozás is?

Még most is hobbiként tekintek rá. A SACAL márka 2017-ben született, jelenleg egy kis műhely lakója. Számomra a varrás terápia, és szeretném, ha az is maradna.

A termékeid az egyszerűséget és a letisztultságot képviselik. Miért a minimalista stílust választottad?

Szeretem a csendet, szeretem az egyszerű dolgokat, számomra a kevesebb mindig több. Ilyen az életem, törekszem a minimalizmusra.

Eddig milyen különleges, környezetbarát alapanyagokat használtál a termékeidhez?

2013-ban találkoztam a patchworkkel. Habár varrni tudtam, mégis rengeteg dologra tanított meg a foltvarrás - alázatra, türelemre és segítőkészségre. Megmutatta azt, hogy nem a tudás birtoklása a cél, hanem annak átadása. Geográfusként környezettudatos szemléletem miatt a patchwork maga volt a megvalósult álom, hiszen minden anyagdarab felhasználásra került. Ezt a felfedezett világot igyekszem továbbalakítani, ezért kutatok olyan természetes alapanyagok után, melyek magukban hordozzák ezt a szellemiséget, így találtam rá a parafára és a Pinatexre.

Nehezíti a munkát az, hogy nem átlagos, hanem környezetbarát alapanyagokból dolgozol?

Nem mondanám, hogy nehezíti a munkát. Nagyon jó érzés olyan textilekkel dolgozni, amelyek mögöttes tartalommal bírnak. Ezért szeretek régi textilekkel dolgozni a "nagyim bőröndjéből", ezért használom a parafát, és ezért fantasztikus felfedezés számomra a Pinatex.

Ami ugye az ananászlevélből készült textil. Mi a jellemző erre az anyagra?

Az ananász a mangó után a legtöbbet termesztett növény a világon. A Pinatex az ananász leveleiből készül, ami gyakorlatilag a termelés mellékterméke. A feldolgozáshoz semmilyen vegyszert nem használnak, csak megújuló erőforrásokat, folyóvízzel mossák át, napon szárítják. Különleges alapanyaggal van dolgunk. Vízlepergető, erős, könnyű és rugalmas egyszerre.

Ezek után milyen alapanyagokkal tervezel még dolgozni a jövőben?

Mindenképpen környezetbarát vonalon haladok tovább. Számomra rendkívül fontos, hogy odafigyeljünk arra a környezetre, ahol élünk. Van már tervem a jövőre, de egyelőre ez maradjon az én titkom.

A SACAL termékeit ide kattintva nézheted meg. Még több képért kattints ide!


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x