hirdetés
37058656890_36808655af_o.jpg

„A színháznak az is része, hogy a maszkon felfelé görbül a száj” – Vida Péter kapta idén a Karinthy-gyűrűt

44. alkalommal osztották ki a Magyar Rádió és a Rádiókabaré díját, a Karinthy-gyűrűt, amelyet Marton Frigyes alapított 1975-ben. Idén a Thália Színház színművésze vehette át az elismerést. Interjú.
Kövesdi Miklós Gábor - szmo.hu
2018. június 25.


hirdetés

Miután Péter régi "harcostárs" a Rádiókabaréból, tegeződünk.

– Szívből gratulálok. Mit jelent számodra ez a díj?

– Köszönöm szépen! Hát óriási megtiszteltetésnek tartom. Annál is inkább, mert színész ritkábban kapja meg. Legalábbis én úgy vettem észre, ahogy végignéztem a kitüntetettek listáját. És különösen nagy megtiszteltetés, ha végigolvasom, milyen névsor végére biggyesztenek oda engem. Igen fontos visszaigazolása ez annak, hogy színvonalasnak tartják azt, amit immár körülbelül 15 éve űzök.

hirdetés

– Mikor és hogy kerültél a Rádiókabaréba?

– Roppant érdekes a dolog, mert két szálon fut a cselekmény. 1996-ban, a főiskola után Miskolcra szerződtünk, és az azt követő évben, 1997-ben volt a humorfesztivál. Ugye? Akkor tűntek fel többen, Litkai, Kőhalmi...

– 98’-ban volt. Én is azon nyertem, azért tudom.

– Így van! Akkor 98-ban. Kardos Robi osztálytársammal és Kszel Attila miskolci amatőr színész, akkor már győri kollégámmal elindultunk a humorfesztiválon. Attilának voltak írásai, belegegeltünk és Robival ketten adtuk elő. Az elődöntőn továbbjutottunk, a másodikra is írtunk valamit. Én a Szomorú vasárnappal akkor voltam Clevelandben, Amerikában. Így a döntőre Attila ment Robival. Aztán behívtak minket egy irodába, ott ült Farkasházy, Sinkó és Boncz, kaptunk egy szép oklevelet, elmondták, hogy mindig szívesen látnak minket a Rádiókabaréban, de ők nem színészeket keresnek, mert azokkal Dunát lehet rekeszteni, hanem elsősorban írókat.

Aztán eltelt 4-5 év, amikor felhívott Aranyosi Péter. Ő akkoriban a Kabarécsütörtök adásait szerkesztette, és mi nagyon jó barátok vagyunk gimnazista korunk óta Miskolcról. A Kabinet Rt körüli rajongás hozott össze miket, ami egy kultikus miskolci ska zenekar, akik annakidején még a Ki mit tud-on is indultak. Szóval felhívott, hogy lesz egy Kabaréklub, aminek a lényege, hogy minden adást egy-egy fiatal tehetség szerkeszt és vezet. Ő is kapott lehetőséget, és Ürmös Zsoltnak van egy nagyon jó jelenete: „Eladó az MTV archívuma”. Ez a tévé székház előtti tüntetések után született. De ez még nem minden, mert Peti beajánlott Litkainak is az ő adásába, aki végül öt jelenetben osztott rám remek karaktereket. Lubickoltam. Azóta tart, és én nagyon élvezem.

– Valaha a Rádiókabaréba bekerülni egyfajta rangot jelentett, hisz a legnagyobb színészek játszottak ott, Major Tamás, Psota Irén, Gobbi Hilda, Sinkovits Imre, sorolhatnánk. Ma megvan még a műsornak ez a nimbusza a színész szakmában?

– Azt nem tudom, a szakmában mit gondolnak róla, csak hogy én mit gondoltam anno, amikor gyerekkoromban hallgattam a Rádiókabarét, és másodszorra fejből fújtam a számot. Én ezeket a jeleneteket vettem fel kazettára és nem a pop-slágereket. Az biztos, hogy Gálvölgyit, Csala Zsuzsát, Halász Lászlót, Verebély Ivánt hallgatva én nagyon szerettem volna bekerülni a Rádiókabaréba. Tulajdonképpen a gyerekkori álmom teljesült. És hogy idén a Karinthy-gyűrű engem illet, borzasztó boldog vagyok. Persze tudom, hogy a kabarét divat lenézni. De tessék megpróbálkozni vele, akkor majd kiderül, hogy nem is olyan könnyű! Lehet csinálni nívótlanul és nívósan is, ennek is megvannak a blöffjei, mint mondjuk a „modernnek”, de az mindig leleplezi magát.

Ahogy te is említetted, régen Major és Psota híres párost alkotott mint Jenő és Lujza. Básti Lajos leszólt a Kaposynak, hogy Mikikém, írjatok nekem a szilveszteri kabaréba valami jó kis marhaságot... Mert hogy a színháznak a görög maszkon az is a része, hogy felfelé görbül a száj. Tehát ki kell engedni néha a szelepet. Na és persze akikkel most a mikrofon mögött állhatok, azok sem kutyaütő senkik. Én azt élvezem a legjobban, hogy a Rádiókabaré felvételen lehetőség van olyan kollégákkal együtt dolgozni, akiket szeretek, tisztelek, de mivel egyébként más színházakban játszanak, ezért nem találkozhatnánk. Kaszás Gergő, Görög Laci, Bozó Andrea, Reviczky Gábor... Elek Feritől kezdve Kerekes Pubin (Kerekes József) át Csöre Gáborig, Bertalan Ági, Bezerédi, Szombathy Gyuszi... Félek, hogy kihagyok valakit, és megsértődik. Az is nagyon jó, hogy most állandó rendezőnk van Csizmadia Tibor személyében, és komoly próbák előzik meg a felvételt.

– A kabaré érdekes műfaj. Láttam már zseniális, neves színművészeket is elvérezni, és olyan is előfordul, hogy valaki, akiről valószínűleg soha nem fognak színházat elnevezni, a kabaréban brillírozik. Te szerencsére a kettő között vagy, a drámától a zenés színházon át a kabaréig mindenütt otthonosan mozogsz. Te hogy látod, miben más kabarét játszani?

– Ahogy Haumann Péter fogalmazott a róla írt diplomamunkámban, a színésznek ugyanazt a „kötelező szolgálati utat” kell bejárnia minden szerepnél, műfajtól függetlenül. Vagyis minél mélyebbre kell ásni, és megtalálni, hogy hogyan nem jó, a közönség elé már a legoptimálisabb megoldást kell vinni. És attól még, hogy a kabaréban – vagy akár egy hangjátéknál – ott van előtted a szöveg, attól még iszonyú nagy munka van mögötte. A befektetett energia megtérül, de ha ez hiányzik, akkor az a néző előtt azonnal lelepleződik.

hirdetés

Fiatalkorom egyik nagy tanulsága volt, hogy a színjátszó táborban bohóctréfát kellett csinálnunk. Amúgyis szerettem volna bohóc lenni. De mindenki legyintett rá, hogy ja, hát bohóctréfa, majd eljátsszuk, hogy nem megy fel a cipő, vagy valami. Hát… csúfos, izzadtságszagú bukás volt. Szinte sírva fakadtunk, amikor a táborvezető, Lengyel Pali leszúrt minket, hogy mi volt ez az igénytelen semmi. Majd elsüllyedtünk.

Persze a Rádiókabaréban ugyanúgy nagyon fontos az írott anyag, mint más műfajoknál. Persze, zseniális színdaraboknak is van gyönge előadása, vagy semmi kis, pimf darabokból is csodálatos előadás születhet. De ideális helyzetben fifty-fifty a dolog, mellérendelő a viszony. Viszonylag jól kell megírni, és a lehető legtökéletesebbre csiszolni.

Aztán el kell találni az arányt abban is, hogy a helyi közönség előtti improvizáció ide most ízléssel belefér-e, és ha igen, meddig mehetünk el benne.

– Jön a nyár, ami szünet a Rádiókabaréban és a színházakban is –de ha jól tudom, veled találkozhatunk a tévé képernyőn.

– Igen. Idén is műsorvezető vagyok a Balatoni Nyárban. A múlt héten Rátonyi Krisztával mi kezdtük az adássorozatot, tehát a páratlan heteken jövök. De aztán lesz érdekesség, mert új műsorvezetők is érkeznek, Kraszkó Zita mellé, Harsányi Levente helyett Forró Bence, mellém Tháliás kolléganőm, Szabó Erika. Ez a harmadik évem Révfülöpön, most már tényleg egészen különleges és meghatározó része az életemnek, hogy gyakorlatilag a fél nyarat ott töltöm a Balatonon.

– A tévén túl milyen szakmai feladatok várnak rád, hol találkozhatunk veled a nyáron, illetve a következő évadban?

– Mostanában inkább felfelé görbül az a bizonyos száj, ami a feladatokat illeti. A Thália Színházban futó kilenc darabomon kívül játszom az Operaházban Froscht, Latabár Kálmán híres szerepét A denevérben, illetve a Játékszínben Gombóc Artúrt, a dagadt madarat. Úgyhogy itt volt az ideje sötétebb húrokat is pengetni. Évek óta szeretném kipróbálni, hogy képes vagyok-e hetven percig egyedül uralni a színpadot. Nem gondoltam volna, hogy ilyen nehéz. Most pénteken volt az ősbemutatója Balatonbogláron a Kultkikötő gondozásában Pál Dániel Levente Anyám, a nyolcadik kerület! című monodrámájának, Znamenák István rendezésében.

A darab egy fiúról szól, „aki a nyolcadik kerületben lakik az anyukájával és egy mindenre alkalmas káddal. Lehet abban álmodozni, utazni, képzelegni, aludni, félni, elbújni, sőt, még fürdeni is. A szomszédok pedig nagyon irigykednek a kádra.” De persze a darab szól erkölcsről, felnövésről, szegénységről, és nem utolsó sorban az életről és a halálról!

– Hogy sikerült az ősbemutató?

– Sikerült jól tempíroznunk a főpróbahetet, a produkció beérett. Pedig nagy nehezítés volt az utolsó napokban, hogy ingáznom kellett a Balaton két partja között, mert közben elkezdődtek a „Balatoni nyár” élő TV-adásai Révfülöpön. Ennek ellenére a főpróba hét jól sikerült. A bemutató nagyon jó hangulatú volt a Varga Béla Kulturális Központban. A közönség remekül fogadta, jó volt játszani, mert érzékenyen reagáltak, ott és úgy, ahogyan szerettük volna. És ami a legnagyobb dicséret: előadás után a nézők közül sokan odajöttek és azt mondták, annyira meglepően izgalmas volt, hogy fel sem tűnt nekik, hogy eltelt hetven perc.

– Budapesten mikor láthatjuk?

– A budapesti bemutató szeptemberben lesz. Pontosan azért kezdtük el május 1-től próbálni, mert a volt Mikroszkóp Színpad átépítése miatt a Thália Színház május óta nem játszik, és csak október 1-én nyitunk, október 13-án lesz az első bemutatónk. Francis Veber: „Legyen férfi, Monsieur Pignon!”- c. darabjában Pindroch Csabi és Szabó Győző barátom mellett lépek színpadra, Paczolay Béla rendezésében. Majd Feydeau híres „Bolha a fülbe”c. komédiájának Dr.Finache szerepe vár rám. Új művészeti vezetőnk, Schell Judit kolléganőm az átépítés után TÉLIKERT névre keresztelt játszóhely decemberi gáláján is számít rám. Rendezői felkéréseket kellett lemondanom, de hát van feladat jócskán, szóval: Köszönöm, jól vagyok!


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
adrienn_torta-1000x563.jpg

Pénzügyes szakmáját cserélte le a borsófőzelék-torta megálmodója

Hobbiként kezdődött, de mostanra Adrienn felhagyott korábbi munkájával, hogy az általa kreált kajatortáknak élhessen.
Szponzorált tartalom - szmo.hu
2019. december 09.


hirdetés

Nem cukrász az eredeti szakmája, ma mégis a saját fejlesztésű „kajatortáiról” ismerik. Kilenc éve kezdett el tortákkal foglalkozni, akkor még csak abszolút hobbiból: a fia harmadik születésnapjára szeretett volna egy különleges tortát készíteni. Aztán annyira megkedvelte a torták világát, hogy az ismerőseinek rendre ő készítette az ünnepi tortákat.

„Kilenc évig én ezzel csak hobbiszinten foglalkoztam. Ez nem volt könnyű, mert dolgoztam, két gyereket neveltem, közben elváltam, a tortákra többnyire éjszaka jutott időm” – mondja Adrienn.

hirdetés

VIDEÓ: Nézd meg Adriennel készült videónkat

Nem is készült profinak, azt gondolta, hogy megragad hobbiszinten. De miután a kajatortái egyre népszerűbbek lettek, egyre több megkeresést kapott és a média is elkezdett foglalkozni vele, úgy gondolta, hogy meg kell próbálnia ezt az utat.

De mik is azok a kajatorták?

„A kajatorták elsőre látványban nyújtanak különleges élményt azzal, hogy

megtévesztésig hasonlítanak valamilyen ételre. Mondjuk a borsófőzelékre, vagy a gulyáslevesre. Még sincs bennük semmilyen sós íz, belül édesek, ugyanúgy jó ízűen elfogyaszthatók, mint a hagyományos torták” – segít az értelmezésben Adrienn. Hogy mennyire jól sikerül neki az ételek tortaformába öntése azt az is igazolja, hogy előfordult már, hogy a tortáját a hűtőpulton a főételek közé helyezték, esetleg le akarták venni róla a szintén édes dekorációként odakerült konyharuhát.

Adrienn tehát úgy döntött, hogy tovább építi a kajatorták hírnevét. Felmondott korábbi munkahelyén, hogy most már csak az új szakmájának élhessen. Úgy fogalmaz, adott magának másfél évet, hogy kiderüljön, mire megy ezen az új területen – általában ennyi idő kellett neki a korábbi pénzügyes munkái során is ahhoz, hogy valamit felépítsen, elérje célját. Ha nem minden a tervek szerint alakulna, még mindig visszatérhet a pénzügyek világába. De azért reméli, hogy nem így lesz.

Szakácskönyvben adja át a tudását

Nagy tervei vannak: szeretne saját cukrászdát nyitni, ahol meg is lehetne vásárolni a kajatortáit, szeretné másoknak is átadni a tudását, és szeretne újabb szakácskönyvet kiadni.

Merthogy egy szakácskönyvet már jegyeznek a nevével, a „Hobbicukrászat – alapoktól a mesterfokig” c. könyv kiadásával indított, amelynek alapjait még a főállású munkája mellett rakta le. A könyv ráadásul magánkiadásban jelent meg, így komoly befektetést igényelt Adrienn részéről. „Nem kevés pénzbe kerül ma magánkiadásban megjelentetni egy szakácskönyvet, de úgy voltam vele, hogy

ez hosszú távon megtérülhet, mert a személyes brandemet építem vele” – magyarázza Adrienn.

hirdetés

Ha már csak a biztos anyagi háttér hiányzik az újratervezéshez...

Az Újratervezés sorozat inspiráló történeteit látva sokan érezhetik úgy, hogy bár megtehetnék ők is ezt a nagy lépést, de ahhoz, hogy merjenek valami újba fogni, hiányzik még valami: az anyagi háttér.

Mit mond a szakértő?

„Mindannyian rendelkezünk olyan tervekkel, amelyeket hosszú évek óta dédelgetünk, azonban valamilyen okból eddig még nem jutottunk el a megvalósításukig. Van, hogy a saját kételyeink szabnak gátat annak, hogy a hobbinkból hivatás lehessen. Pedig, ahogy az itt szereplő történet is mutatja, egy átgondolt döntés, egy bátor lépés teljesen új perspektívákat nyithat az életünkben, és az önmegvalósítás kezdetét jelentheti. Természetesen minden ilyen jellegű váltás az elején lemondásokkal és anyagi befektetéssel járhat, így érdemes előre felmérni a lehetőségeinket. Ügyeljünk arra, hogy döntésünkhöz pénzügyi tervet is készítsünk, amiben az álmok mellett a pénzügyekkel is tervezünk. Az első nagy lépés megtételéhez akár komoly pénzügyi befektetésre is szükség lehet, ilyenkor jelent hatékony segítséget a személyi kölcsön*, amelyet ma már néhány órán belül akár az otthonunkból, online is igényelhetünk. A felmerülő kérdések megválaszolásában pedig az ügyintézőink készségesen segítenek” – mondja Györkei Krisztián, az OTP Bank fogyasztási hitelek termékfejlesztési vezetője.

*THM mértéke: 7,3 - 24,1 %

Az akciós időszak 2019. október 7-től visszavonásig, de legkésőbb december 15-ig tart.

További részletek: www.otpbank.hu/szemelyikolcson

A könyvet csak Adrienntől lehet megrendelni, de máris sok helyre elkerült: Adrienn folyamatosan kap visszajelzéseket a tortakészítési próbálkozásokról, amiket meg is oszt a közösségi oldalán.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Tudom, tudom, most kellene szelfizgetnem a frissen kiszállított könyvvel, de jelenleg még retussal és filterekkel sem tudnám magam normálisan kinéző állapotba hozni. ? Ma utolsó pillanatban beesett minden, könyv, 2 féle csomagolóanyag, és dolgozom, hogy az előrendeléseket teljesítsem, ami 260 db. ☺ Őrület. A könyv szerintem gyönyörű lett, hála a profi ételfotósnak @elobbfotozunk_aztaneszunk . ? Köszi Orsi a szuper képeket! A fázisokat és néhány fotót én csináltam, nézzétek el nekem, de 35 tortánál beleőszült volna Orsi a fázisokba, egy torta legyártása 4-5 óra is megvolt. Na jó, voltak egyszerűbbek. ? Ígérem, nemsokára jön a szelfi, meg egy videó is a könyv belsejéről, addig is játsszatok Orsinál, mert könyvet nyerhettek! Részletek Orsi legújabb posztjában. Katt a profiljára! ? . . . . . #cake #cakestagram #cakeart #cakedesign #instacake #instahun#instadaily #cakeblogger #sculptedcake #3dcake #notwhatitseems #adriennsabjan #mik #mik_gasztro #pastrylife #kajatorta #foodcake #fuckdiet #mutimitsütsz #hobbicukraszatmesterfokon

Sabján Adrienn (@adriennsabjan) által megosztott bejegyzés,

Borsófőzeléket, gulyáslevest és rántott húst is mintázott már tortából

„Rendszerint az ismerősöktől kapott feladatok alapján jönnek az ötletek, hogy milyen torták készülnek el. Most már elég sok megkeresésem volt ahhoz, hogy sikerült kikísérleteznem az alapanyagokat. A borsófőzelékes torta viszont a saját ötletem, most ez számít a legtrendibbnek, a kislányom születésnapjára is ilyet kellett készítenem.”

A legextrémebb alkotás egy Valentin napra készített valósághű szívtorta volt, amit szintén megrendelésre készített. Az ételek közül pedig már alig van olyan, amit ne készített volna már el tortaként. Készült már torta gulyásleves, pizza, rántott hús és sushi formában is.

„A mostani életem sokkal kiszámíthatatlanabb, mint a korábbi volt. De sokkal kreatívabb. Soha nem tudhatom, épp ki fog megkeresni valamilyen különleges kívánsággal.

Azt remélem, hogy ha most is 100%-osan csak egy dologra koncentrálok, akkor ugyanolyan sikereket tudok elérni, mint korábban a kiszámíthatóbb területen.”


KÖVESS MINKET:

hirdetés
polgarjudit.jpg

Hatalmas elismerés: Polgár Judit kapja meg elsőként az Európai Sakk Legenda díjat

Ő a valaha volt legjobb női sakkozó, ezzel a díjjal ezt az európai sakkmozgalom újfent elismeri - mondta a Magyar Sakkszövetség elnöke.
MTI - szmo.hu
2019. november 29.


hirdetés

Polgár Judit veheti át az Európai Sakkszövetség első ízben odaítélt díját az Európai Sakk Legenda női kategóriában.

Az Európai Sakkszövetség European Golden Pawn (Európai Arany Gyalog) néven alapított új díjat, amit mostantól évente osztanak ki a sakkozásban elért teljesítményt és a sakkal kapcsolatosan végzett kimagasló tevékenységet díjazva, idén 12 kategóriában

- közölte a Magyar Sakkszövetség (MSSZ) pénteken.

hirdetés

"Szeretett sportágamnak, bár évezredes múltra tekint vissza, szüksége van új, a sakkozást elismerő és népszerűsítő eseményekre. Olyanokra, amelyek hűen tükrözik a sakkozás sokszínűségét, fontosságát és elismertségét a sport, a művészet, a tudomány és az oktatás területén"

- mondta Polgár Judit.

"Judit kitüntetése a magyar sakknak és egész Magyarországnak is nagy büszkeség: ő a valaha volt legjobb női sakkozó, ezt eddig is tudta mindenki, ezzel a díjjal ezt az európai sakkmozgalom újfent elismeri.

Örülök, hogy személyesen, közvetlenül, az elsők között gratulálhatok majd neki Monte-Carlóban. A gálán való részvételt pedig természetesen ki fogom használni arra, hogy építsem a magyar sakk nemzetközi kapcsolatait, különös tekintettel a 2024-es budapesti sakkolimpia esélyeinek növelésére" - nyilatkozott Szabó László, az MSSZ elnöke, aki részt vesz a díjátadón.

A kitüntetés rangját jelzi, hogy a férfiak között Garri Kaszparov kapja meg az elismerést.

A kétszeres sakkolimpiai bajnok Polgár Judit minden idők legsikeresebb női sakkozója, 15 éves és 4 hónapos korában szerezte meg a nagymester címet, így akkor minden idők legfiatalabb nemzetközi nagymestere lett, megelőzve Bobby Fischert.

Polgár Judit az egyetlen nő, aki a férfiak között világbajnoki döntőbe jutott, ugyancsak egyedülálló, hogy nőként elérte és túllépte a 2700 Élő-pontot.

Az Európai Sakkszövetség hagyományteremtő szándékai szerint a díjátadó ünnepséget ezentúl minden évben ugyanazon napon, azaz november utolsó szombatján rendezi, Monte-Carlóban, egy nagyszabású, a sakkozást népszerűsítő gálaest keretében. Az első ünnepségre szombaton kerül sor.

Egy korábbi írásunkban Polgár Judit többek között arról is mesélt, hogy a szülei mindenüket feltették rá.


KÖVESS MINKET:


hirdetés
1-2.jpeg

Herczeg Ágnes hivatalosan is a világ egyik legjobb borszakértője lett

A The Future 50 nevű díj a világ legkiemelkedőbb új generációs borszakértőinek munkáját ismeri el.
Fotók: Szmodits Balázs - szmo.hu
2019. november 30.


hirdetés

Egy magyar borszakértő nő,

Herczeg Ágnes kapta meg a The Future 50 nevű díjat, mellyel bekerült a világ legkiemelkedőbb új generációs borszakértőinek listájára

- közölte a WSET (Wine & Spirit Education Trust) és az IWSC (International Wine & Spirit Competition).

hirdetés

Ez a díj egy rangos nemzetközi elismerés, melyet a fiatal bor-, párlat- és szaké szakértők kaphatnak meg.

A kiválasztás során több mint 600 jelölt közül egy neves szakmai zsűri dönti el, hogy kik a legjobbak egy-egy kategóriában.

Herczeg Ágnes kiválasztásánál értékelték, hogy

az elmúlt három évben kimagasló eredményeket ért el tanácsadói- és oktatói munkájával, és jelentős szerepet vállal az ágazati innovációk, és a társadalmi felelősségvállalás terén

- írta meg a hvg.hu.

Önmagáról így vall a honlapján:

"2000 óta kutatom a borok világát. Az érdekel, mitől lesz jó egy bor. Az elmúlt közel 20 évben minden oldalról körüljártam. Dolgoztam borkereskedésben, telepítettem szőlőt, alapítottam, és vezettem is borászatot. Több bormárka, és bor létrejöttében, és készítésében vettem aktívan részt. 10 éven keresztül tanultam a legelismertebb nemzetközi boros képzési rendszerekben. 2007 óta a saját boros tanácsadó cégemet vezetem. 2015-ben megkaptam az Év női vállalkozója címet. Szerzőként, és társszerzőként 7 könyvet írtam. 2018-ban TEDx előadóként is debütáltam. 2019-ben a WSET és a IWSC Future 50 shortlist-jére választottak. Ez a szakma 50 legígéretesebb nemzetközi szakértőinek a listája.

2013 óta dolgozom együtt a Budapesti Metropolitan Egyetemmel. A borturisztikai szaktanácsadó szaknak, és az egyetem WSET képzésének vezetője vagyok. 2016-ban csatlakoztam a Lidl Magyarország csapatához külsős borstratégiai tanácsadóként, és márkanagyköveteként. Számos borászat stratégiai és márka tanácsadója vagyok, és rendszeresen bírálok a legrangosabb nemzetközi borversenyeken, mint például az International Wine Challenge, és a Decanter World Wine Award. Talákozhattok velem különböző rendezvényeken, és előadásokon is."


KÖVESS MINKET:


hirdetés
forisnorbi0.jpg

Ilyen egy Erasmus-félév vakként Finnországban

A 26 éves Norbi nem ismer lehetetlent: korábban már végigment a Caminón, versenyszerűen sportol, most pedig élete eddigi leghosszabb külföldi kalandját is bevállalta.
Láng Dávid - szmo.hu
2019. december 04.


hirdetés

Fóris Norbertet három éve ismertem meg, amikor arról tartott élménybeszámolót, milyen volt vakként – egyetlen kísérővel – végigmenni az El Camino zarándokúton. Legközelebb pedig azután írtam róla, hogy lediplomázott a Testnevelési Egyetemen, és különleges gesztusként segítő kutyája is kapott egy oklevelet.

Azóta is minden adandó alkalommal bebizonyítja, hogy nem létezik számára semmiféle akadály: több sportágat űz rendszeresen, két egyetemi szakot végez egyszerre, szabadidejében zenél, és időnként még stand up-olni is szokott.

Augusztus óta pedig a finnországi Tamperében él Erasmus-ösztöndíjasként. Az eddigi élményeiről mesélt.

hirdetés

– Az a benyomásom, hogy simán aktívabb életet élsz, mint a legtöbb látó. Sosem merültek fel benned kétségek, hogy valamire esetleg nem leszel képes?

– Nem igazán szoktak kétségeim lenni ezzel kapcsolatban. Ha kitűzök valamilyen célt, azt így vagy úgy, de mindenképpen igyekszem teljesíteni. Nem azt mondom, hogy egyszer sem jutnak eszembe a lehetséges nehézségek, vagy az, hogy akár kudarcot is vallhatok, de egyáltalán nem ez dominálja a hozzáállásomat. Persze könnyen lehet, hogy van ebben egyfajta bizonyítási vágy is önmagam felé, hogy „csak azért is sikerülni fog...”

– Mire vagy a legbüszkébb az eddig elért eredményeid közül? A diploma, a sportsikerek, a Camino, esetleg valami más?

– Minden sikeremnek egyformán örülök, de büszke arra vagyok igazán, hogy ahonnan indultam, el sikerült érni az egyetemet, tudok dolgozni, és még esélyem van nagy sportsikerekre. Sohasem adtam fel, bármilyen nehézség jött szembe.

– Találkoztál bármikor az életed során kétkedőkkel, akik azt mondták, neked ezek a dolgok vakként úgyse fognak sikerülni?

– Igen, előfordult, de ezek a megjegyzések nekem még inkább erőt adtak, hogy már csak azért is megcsinálom. Akaraterővel rendesen megáldott az Isten.

– Hogy kerültél Finnországba?

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!