hirdetés
37058656890_36808655af_o.jpg

„A színháznak az is része, hogy a maszkon felfelé görbül a száj” – Vida Péter kapta idén a Karinthy-gyűrűt

44. alkalommal osztották ki a Magyar Rádió és a Rádiókabaré díját, a Karinthy-gyűrűt, amelyet Marton Frigyes alapított 1975-ben. Idén a Thália Színház színművésze vehette át az elismerést. Interjú.
Kövesdi Miklós Gábor - szmo.hu
2018. június 25.


hirdetés

Miután Péter régi "harcostárs" a Rádiókabaréból, tegeződünk.

– Szívből gratulálok. Mit jelent számodra ez a díj?

– Köszönöm szépen! Hát óriási megtiszteltetésnek tartom. Annál is inkább, mert színész ritkábban kapja meg. Legalábbis én úgy vettem észre, ahogy végignéztem a kitüntetettek listáját. És különösen nagy megtiszteltetés, ha végigolvasom, milyen névsor végére biggyesztenek oda engem. Igen fontos visszaigazolása ez annak, hogy színvonalasnak tartják azt, amit immár körülbelül 15 éve űzök.

– Mikor és hogy kerültél a Rádiókabaréba?

– Roppant érdekes a dolog, mert két szálon fut a cselekmény. 1996-ban, a főiskola után Miskolcra szerződtünk, és az azt követő évben, 1997-ben volt a humorfesztivál. Ugye? Akkor tűntek fel többen, Litkai, Kőhalmi...

hirdetés

– 98’-ban volt. Én is azon nyertem, azért tudom.

– Így van! Akkor 98-ban. Kardos Robi osztálytársammal és Kszel Attila miskolci amatőr színész, akkor már győri kollégámmal elindultunk a humorfesztiválon. Attilának voltak írásai, belegegeltünk és Robival ketten adtuk elő. Az elődöntőn továbbjutottunk, a másodikra is írtunk valamit. Én a Szomorú vasárnappal akkor voltam Clevelandben, Amerikában. Így a döntőre Attila ment Robival. Aztán behívtak minket egy irodába, ott ült Farkasházy, Sinkó és Boncz, kaptunk egy szép oklevelet, elmondták, hogy mindig szívesen látnak minket a Rádiókabaréban, de ők nem színészeket keresnek, mert azokkal Dunát lehet rekeszteni, hanem elsősorban írókat.

Aztán eltelt 4-5 év, amikor felhívott Aranyosi Péter. Ő akkoriban a Kabarécsütörtök adásait szerkesztette, és mi nagyon jó barátok vagyunk gimnazista korunk óta Miskolcról. A Kabinet Rt körüli rajongás hozott össze miket, ami egy kultikus miskolci ska zenekar, akik annakidején még a Ki mit tud-on is indultak. Szóval felhívott, hogy lesz egy Kabaréklub, aminek a lényege, hogy minden adást egy-egy fiatal tehetség szerkeszt és vezet. Ő is kapott lehetőséget, és Ürmös Zsoltnak van egy nagyon jó jelenete: „Eladó az MTV archívuma”. Ez a tévé székház előtti tüntetések után született. De ez még nem minden, mert Peti beajánlott Litkainak is az ő adásába, aki végül öt jelenetben osztott rám remek karaktereket. Lubickoltam. Azóta tart, és én nagyon élvezem.

– Valaha a Rádiókabaréba bekerülni egyfajta rangot jelentett, hisz a legnagyobb színészek játszottak ott, Major Tamás, Psota Irén, Gobbi Hilda, Sinkovits Imre, sorolhatnánk. Ma megvan még a műsornak ez a nimbusza a színész szakmában?

– Azt nem tudom, a szakmában mit gondolnak róla, csak hogy én mit gondoltam anno, amikor gyerekkoromban hallgattam a Rádiókabarét, és másodszorra fejből fújtam a számot. Én ezeket a jeleneteket vettem fel kazettára és nem a pop-slágereket. Az biztos, hogy Gálvölgyit, Csala Zsuzsát, Halász Lászlót, Verebély Ivánt hallgatva én nagyon szerettem volna bekerülni a Rádiókabaréba. Tulajdonképpen a gyerekkori álmom teljesült. És hogy idén a Karinthy-gyűrű engem illet, borzasztó boldog vagyok. Persze tudom, hogy a kabarét divat lenézni. De tessék megpróbálkozni vele, akkor majd kiderül, hogy nem is olyan könnyű! Lehet csinálni nívótlanul és nívósan is, ennek is megvannak a blöffjei, mint mondjuk a „modernnek”, de az mindig leleplezi magát.

Ahogy te is említetted, régen Major és Psota híres párost alkotott mint Jenő és Lujza. Básti Lajos leszólt a Kaposynak, hogy Mikikém, írjatok nekem a szilveszteri kabaréba valami jó kis marhaságot... Mert hogy a színháznak a görög maszkon az is a része, hogy felfelé görbül a száj. Tehát ki kell engedni néha a szelepet. Na és persze akikkel most a mikrofon mögött állhatok, azok sem kutyaütő senkik. Én azt élvezem a legjobban, hogy a Rádiókabaré felvételen lehetőség van olyan kollégákkal együtt dolgozni, akiket szeretek, tisztelek, de mivel egyébként más színházakban játszanak, ezért nem találkozhatnánk. Kaszás Gergő, Görög Laci, Bozó Andrea, Reviczky Gábor... Elek Feritől kezdve Kerekes Pubin (Kerekes József) át Csöre Gáborig, Bertalan Ági, Bezerédi, Szombathy Gyuszi... Félek, hogy kihagyok valakit, és megsértődik. Az is nagyon jó, hogy most állandó rendezőnk van Csizmadia Tibor személyében, és komoly próbák előzik meg a felvételt.

– A kabaré érdekes műfaj. Láttam már zseniális, neves színművészeket is elvérezni, és olyan is előfordul, hogy valaki, akiről valószínűleg soha nem fognak színházat elnevezni, a kabaréban brillírozik. Te szerencsére a kettő között vagy, a drámától a zenés színházon át a kabaréig mindenütt otthonosan mozogsz. Te hogy látod, miben más kabarét játszani?

– Ahogy Haumann Péter fogalmazott a róla írt diplomamunkámban, a színésznek ugyanazt a „kötelező szolgálati utat” kell bejárnia minden szerepnél, műfajtól függetlenül. Vagyis minél mélyebbre kell ásni, és megtalálni, hogy hogyan nem jó, a közönség elé már a legoptimálisabb megoldást kell vinni. És attól még, hogy a kabaréban – vagy akár egy hangjátéknál – ott van előtted a szöveg, attól még iszonyú nagy munka van mögötte. A befektetett energia megtérül, de ha ez hiányzik, akkor az a néző előtt azonnal lelepleződik.

Fiatalkorom egyik nagy tanulsága volt, hogy a színjátszó táborban bohóctréfát kellett csinálnunk. Amúgyis szerettem volna bohóc lenni. De mindenki legyintett rá, hogy ja, hát bohóctréfa, majd eljátsszuk, hogy nem megy fel a cipő, vagy valami. Hát… csúfos, izzadtságszagú bukás volt. Szinte sírva fakadtunk, amikor a táborvezető, Lengyel Pali leszúrt minket, hogy mi volt ez az igénytelen semmi. Majd elsüllyedtünk.

Persze a Rádiókabaréban ugyanúgy nagyon fontos az írott anyag, mint más műfajoknál. Persze, zseniális színdaraboknak is van gyönge előadása, vagy semmi kis, pimf darabokból is csodálatos előadás születhet. De ideális helyzetben fifty-fifty a dolog, mellérendelő a viszony. Viszonylag jól kell megírni, és a lehető legtökéletesebbre csiszolni.

Aztán el kell találni az arányt abban is, hogy a helyi közönség előtti improvizáció ide most ízléssel belefér-e, és ha igen, meddig mehetünk el benne.

– Jön a nyár, ami szünet a Rádiókabaréban és a színházakban is –de ha jól tudom, veled találkozhatunk a tévé képernyőn.

– Igen. Idén is műsorvezető vagyok a Balatoni Nyárban. A múlt héten Rátonyi Krisztával mi kezdtük az adássorozatot, tehát a páratlan heteken jövök. De aztán lesz érdekesség, mert új műsorvezetők is érkeznek, Kraszkó Zita mellé, Harsányi Levente helyett Forró Bence, mellém Tháliás kolléganőm, Szabó Erika. Ez a harmadik évem Révfülöpön, most már tényleg egészen különleges és meghatározó része az életemnek, hogy gyakorlatilag a fél nyarat ott töltöm a Balatonon.

– A tévén túl milyen szakmai feladatok várnak rád, hol találkozhatunk veled a nyáron, illetve a következő évadban?

– Mostanában inkább felfelé görbül az a bizonyos száj, ami a feladatokat illeti. A Thália Színházban futó kilenc darabomon kívül játszom az Operaházban Froscht, Latabár Kálmán híres szerepét A denevérben, illetve a Játékszínben Gombóc Artúrt, a dagadt madarat. Úgyhogy itt volt az ideje sötétebb húrokat is pengetni. Évek óta szeretném kipróbálni, hogy képes vagyok-e hetven percig egyedül uralni a színpadot. Nem gondoltam volna, hogy ilyen nehéz. Most pénteken volt az ősbemutatója Balatonbogláron a Kultkikötő gondozásában Pál Dániel Levente Anyám, a nyolcadik kerület! című monodrámájának, Znamenák István rendezésében.

A darab egy fiúról szól, „aki a nyolcadik kerületben lakik az anyukájával és egy mindenre alkalmas káddal. Lehet abban álmodozni, utazni, képzelegni, aludni, félni, elbújni, sőt, még fürdeni is. A szomszédok pedig nagyon irigykednek a kádra.” De persze a darab szól erkölcsről, felnövésről, szegénységről, és nem utolsó sorban az életről és a halálról!

– Hogy sikerült az ősbemutató?

– Sikerült jól tempíroznunk a főpróbahetet, a produkció beérett. Pedig nagy nehezítés volt az utolsó napokban, hogy ingáznom kellett a Balaton két partja között, mert közben elkezdődtek a „Balatoni nyár” élő TV-adásai Révfülöpön. Ennek ellenére a főpróba hét jól sikerült. A bemutató nagyon jó hangulatú volt a Varga Béla Kulturális Központban. A közönség remekül fogadta, jó volt játszani, mert érzékenyen reagáltak, ott és úgy, ahogyan szerettük volna. És ami a legnagyobb dicséret: előadás után a nézők közül sokan odajöttek és azt mondták, annyira meglepően izgalmas volt, hogy fel sem tűnt nekik, hogy eltelt hetven perc.

– Budapesten mikor láthatjuk?

– A budapesti bemutató szeptemberben lesz. Pontosan azért kezdtük el május 1-től próbálni, mert a volt Mikroszkóp Színpad átépítése miatt a Thália Színház május óta nem játszik, és csak október 1-én nyitunk, október 13-án lesz az első bemutatónk. Francis Veber: „Legyen férfi, Monsieur Pignon!”- c. darabjában Pindroch Csabi és Szabó Győző barátom mellett lépek színpadra, Paczolay Béla rendezésében. Majd Feydeau híres „Bolha a fülbe”c. komédiájának Dr.Finache szerepe vár rám. Új művészeti vezetőnk, Schell Judit kolléganőm az átépítés után TÉLIKERT névre keresztelt játszóhely decemberi gáláján is számít rám. Rendezői felkéréseket kellett lemondanom, de hát van feladat jócskán, szóval: Köszönöm, jól vagyok!


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
barb-919x760.jpg

Esküvőszervezés, melldaganat, kemoterápia, koronavírus – Barbi számára 2020 mégis varázslatos év lesz

Bartus Barbarával legutóbb idén év elején beszélgettünk. Azóta túl van a kemón és férjhez ment. A Szeretlek Magyarországnak arról mesélt júliusban, hogyan érintette őt a járványhelyzet, hogyan viselte a kemoterápiát, hogyan éli meg a kezelések mellékhatásait és arról is beszélt, mit terveznek újdonsült férjével.
K.U.D. - szmo.hu
2020. július 09.


hirdetés

Aki követi Barbi blogját, az tudja, hogy a 29 éves lány igazi energiabomba, optimista, vidám, és igyekszik meglátni a jót még a legrosszabb helyzetekben is.

"7 hónap alatt kaptam 8 kemoterápiás kezelést, 7 hormoninjekciót, 40 fehérvérsejt képző injekciót, és ezen kívül még húszszor szúrtak meg különböző tűkkel. Engem, aki még a háziorvoshoz is csak akkor ment, ha lógni akart a suliból. Kihullott a hajam, klimaxolok, nem igazán érzek ízeket, dagad a lábam, kicsit hízok is, alig van szempillám, szemöldököm, nagyon hamar, nagyon kis dologtól is elfáradok, és még sorolhatnám. (…) Minden fentebb felsorolt tünet és kezelés ellenére nagyon szeretem az életem, és őszintén ki tudom jelenteni: köszönöm, az éppen aktuális kisebb rosszullétektől eltekintve JÓL VAGYOK"

– írta blogján, így, csupa nagybetűvel. Tényleg mindenben meglátja a jót, a Szeretlek Magyarországnak úgy fogalmaz, nem gondolta volna, de az esküvőnek sikerült 2020-at is varázslatossá tenni számára, mindig emlékezetes év lesz, sok-sok pozitív emlékkel.

Amikor kirobbant a koronavírus-járvány, eszébe sem jutott, hogy esetleg átszervezzék a nyárra tervezett esküvőt. Hitt benne, hogy június 20-án a családjuk és a barátaik körében mondhatják majd ki a boldogító igent.

hirdetés

"Május elejéig nem izgultam, addig még olyan messzinek tűnt, hogy nem foglalkoztatott a kérdés. Na de utána... Minden csütörtöki kormányinfót feszült figyelemmel hallgattam, és azt mantráztam magamban, hogy nincs az a bolygóegyüttállás, ami ezt elvegye tőlünk. Pontosan emlékszem arra a napra, május 14-e volt, és bejelentették, hogy 200 főig június 1-től lehet lagzit is tartani. Zokogtam a tv előtt. Annyi mindenen voltunk túl az év első felében, nem nagyképűségből, de tényleg megérdemeltük, hogy megtarthassuk az esküvőnket, úgy ahogy azt terveztük" – mondta Barbi, hozzátéve, az esküvőn aztán tényleg közel százan voltak, és ő maga is meglepődött, mennyire jól bírja, mert hajnalig tartott a mulatság.

"Csodálatos nap volt, semmit sem csinálnék másképp"

– jegyezte meg. A menyecsketánc végéig parókában volt, hajnalban vette csak le.

"Nagyon jól megcsinálta a fodrászom, és mivel nem volt annyira meleg, így teljesen jól bírtam. Persze azért a kreatív fotózáson készítettünk néhány képet kopaszon is" – mondta mosolyogva. A kopaszság sohasem feszélyezte, ahogy a kemoterápia többi mellékhatásában is igyekszik meglátni a jót, még ha ez furcsán is hangzik. Úgy fogalmaz, ez mind "új kaland" a számára.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
tabornok-ikrek.jpg

A magyar ikerpár mindkét tagjából kétcsillagos tábornok lett, most elárulják, hányszor keverték össze őket

Még a komoly katonai körülmények között is adódott vicces szituáció a hasonlóságból. Ugyanakkor a testvérek számos dologban különböznek is egymástól.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 07.


hirdetés

Szinte nincs olyan magyar katona, aki ne ismerné a Magyar Honvédség leghíresebb ikerpárját, a Sándor testvéreket - írja a Magyar Honvédség honlapja.

Mindketten évtizedek óta szolgálják a hazát. Sándor Zsolt vezérőrnagy, aki jelenleg a Magyar Honvédség Parancsnoksága törzsfőnökének műveleti helyettese, mindössze öt perccel született korábban, mint öccse, Sándor Tamás vezérőrnagy, különleges műveleti haderőnemi szemlélő.

Ahogy Sándor Zsolt elmondja, eredetileg nem is akartak katonák lenni, alapvetően szüleikhez hasonlóan a rendőri pályában gondolkoztak. Ám őt alkata predesztinálta arra, hogy lövész legyen. Ugyanakkor az fel sem merült bennük, hogy egy helyőrségbe kerüljenek, így pályafutásukat más településen kezdték.

Végül 1996-ban kerültek egy helyre. A testvérek elmesélték, hogy többször több helyen összekeverték őket, és ezek a szituációk bizony a komoly fegyelemhez szokott hadseregben is okozott néhány nevetésre okot adó pillanatot. Ahogy hozzátették,

egy idő után feletteseik is óvatosabban vonták őket felelősségre egy-egy kérdéses szituációban, nem mindig tudva, hogy éppen melyikükhöz beszélnek.

hirdetés

A Sándor-fivérek arról is beszélnek a videóban, hogy bizonyos tulajdonságaikban és hobbijaikban alapvetően különböznek egymástól. Ugyanakkor az életútjukból adódóan sem jellemző rájuk, hogy rivalizálnának egymással. Egyedül a testedzés az, ahol Zsolt saját bevallása szerint szeretné utolérni Tamást.

A történetüket megnézheted a Honvédség rövid videójában:

Kétszer két csillag a parolin

Szinte nincs olyan magyar katona, aki ne ismerné a Magyar Honvédség leghíresebb ikerpárját, a Sándor testvéreket. Mindketten évtizedek óta szolgálják a hazát...


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
bor2.jpg

Hatalmas sikert értek el magyar borászok Bordeaux-ban, a világ legrangosabb borminősítő eseményén

A Challenge International du Vin nemzetközi borversenyen 10 arany- és 10 ezüstérmet szereztek.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 10.


hirdetés

Komoly nemzetközi elismerést kaptak megint a magyar borászok. A június végén megrendezett Challenge International du Vin nemzetközi borversenyen tíz arany és tíz ezüstérmet szereztek a magyar borok.

A világ legrangosabb és legnagyobb múltra visszatekintő borminősítő eseményén, a Challenge International du Vin nemzetközi borversenyen június 26-án kimagasló magyar siker született. A franciaországi Bordeaux-ban - az 1976 óta megrendezett - idei bormustrán 33 ország 3544 versenyző bora közül húsz magyar bor is felkerült a top-listára.

A díjazott borok egy rosé kivételével fehérborok, melyek közül 11 édes - írja a Bor és piac.

Aranyérmes tételek:

Söptei Varázslat 2018 (Balatonfüred-Csopak)

hirdetés

Bárdos Irsai Olivér 2019 (Mátra)

Bujdosó Csomó 2019 (Balatonboglár)

Orosz Gábor Tokaji Hárslevelű Király dűlő 2012

Pannon Tokaj Tokaji Szamorodni Édes 2017

Bujdosó Tramontana 2018 (Balatonboglár)

Varga Pincészet Royal Egri Hárslevelű 2018

Varga Pincészet Royal Egri Hárslevelű 2017

Orosz Gábor Tokaji Aszú 6 puttonyos 2005

Pátzay Pinot Noir rosé 2019 (Balaton)

Ezüstérmes tételek:

Nyakas Irsai Olivér 2019 (Etyek-Buda)

Varsányi Pincészet Grand Selection Debrői Hárslevelű Superior 2017 (Eger)

Nyakas Menadok Rajnai Rizling 2017 (Etyek-Buda)

Patricius Tokaji Furmint Selection 2018

Varga Pincészet Aranymetszés Friss Irsai Olivér 2019 (Balaton)

Pannon Tokaj Tokaji Dominium Aszú 6 puttonyos 2013

Petrény December 2016 (Eger)

Zörgő Édes 2017 (Felső-Magyarország)

Patricius Tokaji 5 puttonyos Aszú Selection 2016

Béres Tokaji Aszú 6 puttonyos 2016

Az egyik győztes a csopaki Söptei Pincészet, amely az 2018-as “Varázslat” olaszrizlingjével nyert a fehér bor kategóriában aranyérmet.

A borászat vezetőjének tájékoztatása szerint a Balatonfüred-Csopaki Történelmi Borvidéken immár több mint 150 éves termelői hagyományokkal büszkélkedő Söptei családi pincészet nem először kap különleges elismerést a legjelentősebb francia borversenyen. 2017-ben “Hangulat” névre keresztelt 2015-ös évjáratú száraz sárgamuskotályuk aranyat, a 2015-ös “Harmónia” nevű pinot blanc-chardonnay-szürkebarát házasításuk, valamint a 2013-as kései szüretelésű sárgamuskotályuk ezüstöt hozott haza, míg 2011-ben két bronz, 2010-ben pedig egy ezüstéremmel díjazták boraikat.

A pincészetet vezető Söptei Zsolt tételei a Balatonfüred-Csopaki Történelmi Borvidék legrangosabb minősítő eseményének is rendszeres díjazottjai. Legutóbb épp a francia eredményhirdetéssel egy időben, június 25-26-án zajlott XXIX. Balatonfüredi Borversenyről hoztak el Aranyérmet borai. Köztük a Challenge-en is díjazott 2018-as “Varázslat” olaszrizlingje, vagy a szintén 2018-as évjárat kései szüretelésű „Desszert” sárgamuskotálya.

Fotók forrása: Söptei Pincészet

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
kutatok-koronavirus-fertozes-alkalamas-hatoanyag.jpg

A koronavírus-fertőzés kezelésére alkalmas hatóanyagot találtak pécsi és osztrák kutatók egy orrsprayben

A hatóanyag nem mint a fertőzést megelőző vakcina, hanem a már kialakult fertőzés, megbetegedés kezelésére ígéretes.
MTI, A címkép illusztráció: Pixabay - szmo.hu
2020. július 09.


hirdetés

Pécsi és osztrák kutatók együttműködésével olyan - jelenleg allergia elleni orrsprayben megtalálható - hatóanyagot azonosítottak, amely a későbbiekben a koronavírus-fertőzés kezelésében lehetséges gyógyszerként alkalmazható - közölte Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szentágothai János Kutató Központ virológiai kutatócsoportjának vezetője az MTI-vel.

A szakember tájékoztatása szerint

a pécsi kutatóközpont virológusai az osztrák Cebina biotechnológiai céggel közösen folytatott vizsgálat eredményeként találtak rá a lehetséges hatóanyagra, amely új terápiás gyógyszert jelenthet a koronavírus fertőzésben. A kutatók hangsúlyozzák, a hatóanyag nem mint a fertőzést megelőző vakcina, hanem a már kialakult fertőzés, megbetegedés kezelésére ígéretes

- fűzte hozzá.

Jakab Ferenc - aki a miniszterelnök által korábban bejelentett, egyebek mellett a vírus jobb megismerését, a lehetséges hatékony gyógyszer és gyógymódok későbbi kifejlesztését szolgáló akciócsoportot is vezette - közölte: az azelasztin nevű hatóanyagot egy általánosan használt antihisztamin orrspray alapanyagaként használják jelenleg, a hatóanyag pedig laboratóriumi körülmények között igen jó hatásfokkal csökkentette a vírus fertőzését.

hirdetés

A vizsgálat első lépéseként a Cebina kutatói számítógépes megközelítést alkalmaztak, hogy olyan meglévő és könnyen elérhető gyógyszereket azonosítsanak, amelyek a későbbiekben szerepet játszhatnak a koronavírus-fertőzés kezelésében. Ennek eredményeként sikerült kiszűrni az azelasztint, mint lehetséges hatóanyagot. Ezt követték a laboratóriumi vizsgálatok Pécsen, amelyek igazolták a számítógépes modellezés eredményét és beváltották a hozzá fűzött reményeket.

A professzor felhívta a figyelmet arra, hogy bár a laboratóriumi eredmények nagyon ígéretesek, a kísérleteket széles körű klinikai vizsgálatoknak kell követniük annak érdekében, hogy a hatóanyag tényleges terápiás alkalmazhatóságát is igazolják.

Jakab Ferenc szerint az eredmény azért is nagyon fontos, mert a gyógyszer engedéllyel rendelkező, széles körben - Magyarországon például vény nélkül - kapható orrspray formájában, és közvetlenül hat a vírusfertőzés kezdeti helyén.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!