hirdetés
sziami-ikerpar-mutet.jpg

A sziámi ikerpár eddig kritikus állapotú tagja kinyitotta a szemét

Rukaya sokáig volt altatásban a műtét után, nagyon megviselte a speciális vírusos láz. 19 nap elteltével lett jobban.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. augusztus 21.


hirdetés

A Dakkában szétválasztott bangladesi sziámi ikrek mindkét tagja stabil állapotban van - közölte a Cselekvés Alapítvány szerda este az MTI-vel.

Az augusztus elsején elkezdett maratoni, 33 órás végső szétválasztó műtét után 19 nappal

az eddig altatásban lévő Rukaya is önállóan kinyitotta a szemét.

Ikertestvérét, Rabeyát - aki két hete tért magához, és azóta egész mondatokban beszél és szájon át eszik - édesanyjuk már ölbe is veheti.

A speciális vírusos láz után - amelyen mindkét gyermek átesett, és Rukaya állapotát néhány nappal ezelőtt kritikussá tette - már mindkettejük állapota stabil.

Azt írták:

Rabeya és Rukaya állapotából előreláthatólag három-hat hét múlva lehet hosszú távú következtetéseket levonni.

A fejüknél összenőtt sziámi ikreket a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány magyar orvosai választották szét a bangladesi Dakkában.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
kozig.jpg

Súlyos adminisztrációs hiba miatt főhet a közszolgák feje

Egy augusztus 14-én hozott, azonnal érvénybe lépő határozat szerint nem lehet felvenni embereket közigazgatási intézményekbe, a minisztériumok és közigazgatási szervek viszont szeptember 2-vel kalkuláltak.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. augusztus 21.Az Index azt írja, egy augusztus 14-én hozott, azonnal érvénybe lépő határozat értelmében a határozat visszavonásáig nem lehet felvenni embereket közigazgatási intézményekbe.

A lap emlékeztet, hogy a kormány tavaly nyáron létszámstopot hirdetett a közigazgatásban, ugyanakkor egy idén márciusban életbe lépő, a kormányzati igazgatásról szóló törvény értelmében ismét fel lehetett venni embereket.

A minisztériumok és közigazgatási szervek úgy tervezték, hogy szeptember 2-ig vehetnek fel embereket,

mert a jogszabály kitétele az volt, hogy ha március 1-től hat hónapig nem töltik be az álláshelyet, akkor az elvész.

Sok munkavállaló kalkulált úgy, hogy majd szeptember elején munkába állnak, addig például felmondási idejüket töltik. Emiatt többen is felmondtak a munkahelyükön.

Az Index olyan személyről is tud, aki az új álláshely közelében már az albérletét is lefoglalózta.

Az intézményvezetőknek kivételes esetben megvan az a lehetőségük, hogy mentesítési kérelmet adjanak be, aminek elbírálásáról a kormány dönt. A közigazgatási vezetőknek ezért ebben a helyzetben egyénileg, név szerint meg kell indokolniuk, hogy miért van szükségük olyan alkalmazottakra, akik az utóbbi időszakban hiányoztak.

Az Indexnek egy közigazgatásban dolgozó forrás azt mondta:

lehetséges, hogy súlyos adminisztrációs hiba történhetett.

Valószínűleg le akarták zárni a kormányzati igazgatásról szóló törvény értelmében nyitott munkahelyeket, azonban ezt nem szeptember 2-án tették meg, hanem augusztus 14-én.


KÖVESS MINKET:hirdetés
amazonas-cimkep.png

Olyan brutálisan ég az Amazonas vidéke, hogy már az űrből is jól látszik

Rekordszámú erdőtűz sújtja a térséget. Instagramon terjed a #prayforamazonia hashtag, fotók és videók ezrei mutatják meg a szörnyű állapotokat.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. augusztus 21.Korábban mi is megírtuk, hogy rekordszámú erdőtüzet észleltek az Amazonas vidékén. Csütörtök óta a műholdak 9507 új erőtüzet figyeltek meg Brazíliában, többségüket a világ legnagyobb esőerdőjének otthont adó területen.

Az idén észlelt 72 843 erdőtűz 83 százalékkal több, mint amennyit 2018 azonos időszakában jegyeztek fel, és a legmagasabb szám 2013 óta.

Roraima északi szövetségi államot sötét füst borítja. Az állam déli részén már szükségállapotot hirdettek, és fővárosában, Manausban környezetvédelmi riadókészültséget rendeltek el augusztus 9-én a tüzek miatt.

Az erdőtüzek nem ritkák a száraz időszakban, de a gazdák szándékosan is felgyújtanak erdőterületeket, hogy illegálisan irtsák a fát legelők létrehozása céljából.

Az erdőtüzek számának példátlan növekedését azóta észlelték, hogy januárban hivatalába lépett Jair Bolsonaro új köztársasági elnök, aki meghirdette az Amazonas vidékének mezőgazdasági és bányászati célú fejlesztését.

A most zajló extrém tűzről a NASA is készített felvételeket, igaz, még korábban: augusztus 11 és 13 között. Azóta sajnos nem lett kisebb a probléma.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló Facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
bangladesi-sziami-ikrek-1000x666.jpg

Tucatnyi műtét vár még a szétválasztott bangladesi sziámi ikrekre

Az egyik kislány egyre jobban van, testvérét viszont még lélegeztető gépen tartják.
MTI, fotó: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány - szmo.hu
2019. augusztus 21.Tucatnyi műtétet kell még elvégezni a fejüknél összenőtt és augusztus elején sikeresen szétválasztott bangladesi sziámi ikreken, de ezek kisebb beavatkozások lesznek - közölte a teljes egészében magyar tervezésű és kivitelezésű, Operation Freedomnak elnevezett műtétsorozat fő koordinátora szerdán az M1 aktuális csatornán.

Pataki Gergely azt mondta, jelenleg az intenzív terápiás szakasz tart,

a további műtétek csak akkor kezdődhetnek el, ha a két kislány állapota stabilizálódik.

A beavatkozások plasztikai helyreállító műtétek lesznek, többek között a koponyaboltozat további helyreállítását végzik majd.

Elmondta, hogy

Rabeya egyre jobban van, Rukaya viszont még lélegeztető gépen van, de reményei szerint fel tudják majd ébreszteni a kislányt.

A műtét világújdonságot jelent, és az is egyedülálló, hogy technikai transzferrel egy fejlődő országban végezték el, viszont - amíg mindkét kislány fel nem épül - a műtét csak technikai siker - hangsúlyozta.

Csókay András, a műtétsorozat harmadik fázisának vezetője közölte:

a műtétek előtt minden vizsgálat azt mutatta, hogy az egyik kislány veséje csak 11 százalékosan működik, műtét közben azonban "csoda" történt, mert a vese elkezdett jól működni.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
nyito-5.jpg

Országszerte látványos tűzijátékok voltak az államalapítás ünnepén

A közösségi oldalakon számtalan remek felvételt osztottak meg, ezekből válogattunk.
Címlapfotó: MTI/Mónus Márton - szmo.hu
2019. augusztus 20.A budapesti tűzijátékot élőben közvetítettük, ha lemaradtál róla, akkor most visszanézheted.

Sokan készítettek szép fotókat és látványos videókat az ország több pontján is a helyi tűzijátékokról, most ezekből válogattunk.

#tuzijatek #budapest

0 Likes, 0 Comments - Utazdabacsi (@utazdabacsi2) on Instagram: "#tuzijatek #budapest"

#tuzijatek #tuzijatek? #augusztus20 #szolnok #jóestétszolnok #államalapítás #hungary #calabration #fire

0 Likes, 0 Comments - allilaciram (@rodinia211) on Instagram: "#tuzijatek #tuzijatek? #augusztus20 #szolnok #jóestétszolnok #államalapítás #hungary #calabration..."

#tuzijatek #haztetorol #budapest

1 Likes, 0 Comments - Bea Forgó (@bejcus) on Instagram: "#tuzijatek #haztetorol #budapest"

20 * #augusztus20 #huszadika #fireworks #tuzijatek #love #home #hungary

1 Likes, 0 Comments - Anna Kezia Williams (@keziaanna) on Instagram: "20 * #augusztus20 #huszadika #fireworks #tuzijatek #love #home #hungary"

Fireworks in Budapest 2019 - like it? ? #chainbridge #budapest #lanchid #fireworks #nationalholiday #tuzijatek #hungary #amazing #instagood

2 Likes, 0 Comments - Szilágyi Imre Adam (@adam_hun) on Instagram: "Fireworks in Budapest 2019 - like it? ? #chainbridge #budapest #lanchid #fireworks #nationalholiday..."

#augusztus20 #tuzijatek #tűzijáték2019 #magyarország #hungary #august20 #fireworks #kazincbarcika #kolorcity

2 Likes, 0 Comments - Andrea Bodnárné Sósik (@bodnarnesosik) on Instagram: "#augusztus20 #tuzijatek #tűzijáték2019 #magyarország #hungary #august20 #fireworks #kazincbarcika..."

? #balaton #siofok #hungary #fireworks #tuzijatek #travelphotographer #travel #travelling #travelphotography #traveller #travelgram #wandergo #wanderlust #globetrotter #firework #august2019 #landscapephotography #landscapephotographer #cityview #cityscapes #lakebalaton #beautifulplaces #skyline #balatonnight #happytraveller #home

9 Likes, 0 Comments - Travel & nature photographer ? (@nyariszello) on Instagram: "? #balaton #siofok #hungary #fireworks #tuzijatek #travelphotographer #travel #travelling..."

Minden évben Szent Anna a legszebb. Fotó: Képes Gábor #víziváros #vizivaros #SzentAnnatemplom #tuzijatek #tűzijáték #augusztus20

5 Likes, 0 Comments - Víziváros (@vizivaroskg) on Instagram: "Minden évben Szent Anna a legszebb. Fotó: Képes Gábor #víziváros #vizivaros #SzentAnnatemplom..."

Happy foundation day, Hungary! I hope your next year will be better. . . . #hungary #magyarország #europe #tuzijatek #augusztus20 #peace #humanrights #acceptance #tolerance #tricolor #pirosfeherzold #szabihid #szabadsaghid #civilsociety #democracy

3 Likes, 0 Comments - Fruzsi K (@zsizsina) on Instagram: "Happy foundation day, Hungary! I hope your next year will be better. . . . #hungary #magyarország..."

Fireworks 2019 - Happy birthday Hungary! ? #magyarország #augusztus20 #magyarig #ig_hungary #ig_hun #budapest #tuzijatek #beautifulbudapest #szeretlekmagyarorszag #fireworks

2 Likes, 0 Comments - Kaposi Krisztina (@krisztina_kaposi) on Instagram: "Fireworks 2019 - Happy birthday Hungary! ? #magyarország #augusztus20 #magyarig #ig_hungary #ig_hun..."

Isten éltessen Magyarország! ?#augusztus20 #tuzijatek #ilovebudapest #budapest #hungary #budapest #mik

8 Likes, 0 Comments - RozeKacsa (@rozekacsa) on Instagram: "Isten éltessen Magyarország! ?#augusztus20 #tuzijatek #ilovebudapest #budapest #hungary #budapest..."

#tuzijatek ?✨

4 Likes, 0 Comments - Brigitta Lakatos (@brigitta_lakatos) on Instagram: "#tuzijatek ?✨"

Helló augusztus 20 ????#spiccbistrobalaton#balatonfured#molo#kikoto#augusztus20#tuzijatek#balaton#nyar

1 Likes, 0 Comments - SpiccBistro (@spiccbistro) on Instagram: "Helló augusztus 20..."

#citadella#budapest#budapestpalace#tuzijatek#augusztus20?

0 Likes, 0 Comments - ??????? (@nikolas_nemeth) on Instagram: "#citadella#budapest#budapestpalace#tuzijatek#augusztus20?"


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x