hirdetés
IMG_1634.jpg

A Szegedi Tudományegyetem diákjai 2020-tól egyszerre öt egyetemen is tanulhatnak

Az EUGLOH projektnek köszönhetően Párizsban, Lundban, Portóban és Münchenben is tanulhatnak. A projektről és a lehetőségekről az egyetem nemzetközi és közkapcsolati igazgatójával, a stratégiai rektorhelyettesével és az egyik Erasmusos diákjával beszélgettünk.
Szponzorált tartalom (x) - szmo.hu
2020. február 06.


hirdetés

Mindig is arról álmodoztál, hogy egyetemistaként külföldön is tanulj? Most az SZTE-n ez az álmod jó eséllyel teljesülhet. Az egyetem ugyanis társalapítója az European University Alliance for Global Health – röviden EUGLOH – elnevezésű, öt egyetemből álló európai egyetemi szövetségnek. Ennek köszönhetően az egyetem hallgatói választhatnak, hogy melyik külföldi partneregyetemben szeretnének külföldi ösztöndíjjal tanulni, de kutatási projekthez is csatlakozhatnak.

Így tanulhatsz a Paris-Saclay Egyetemen Franciaországban, a svéd Lundi Egyetemen, Portugáliában a Portói Egyetemen vagy éppen a müncheni Ludwig Maximillian Egyetemen Németországban.

Hogy miről is szól az EUGLOH projekt és mire számíthatnak 2020-tól a diákok, Széll Mártát az egyetem stratégiai rektorhelyettesét kérdeztük:

- A projekt alapötlete 2017-re datálható, mikor az Európai Bizottság egy olyan határozatot hozott, amelyben kijelentették, hogy Európa jövőbeli erősségét a felsőoktatási intézmények fogják nagymértékben elősegíteni. Emmanuel Macron elnöknek volt ezzel kapcsolatban egy nagyhatású beszéde, és ezután egy év alatt dolgoztak ki egy olyan program tervezetet, amely megalapozhatja a közös európai felsőoktatási tér létrehozásának lehetőségét.

A Szegedi Tudományegyetemet 2018 nyarán érte a megkeresés, a müncheni egyetemen keresztül, hogy csatlakozzunk egy európai egyetemeket tömörítő konzorciumhoz. Ebben a szövetségben rajtunk kívül még, Svédországban a lundi egyetem, Portugáliából a portói egyetem, Németországból a müncheni Ludwig Maximilian egyetem, és Franciaországból a párizsi Párizs-Saclay Egyetem tartozik.

hirdetés

A projekten belül kiírásra kerülnek pályázatok, amelyre európai egyetemeknek a konzorciumai pályázhatnak, és 3 éves futamidővel megvalósított közös projektekben kerül tesztelésre, hogy hogyan működnek ezek a szövetségek. Az első ilyen pályázati kiírás 2018 októberében jelent meg. Február végén volt lehetőség leadni az egyetemeknek a pályázatokat és mi a fentebb felsorolt egyetemekkel pályáztunk, amit végül el is fogadtak. - mesélte el nekünk.

 

Közösen szervezett konferenciák, oktatásfejlesztési programok várhatóak a négy partneregyetemmel

Széll Márta továbbá elmondta nekünk milyen projektekbe csatlakozhatsz az egyetem tanulójaként és min dolgoznak jelenleg is a projekt munkatársai:

- Az egész program kiemelt célja, hogy mind az egyetemek hallgatói és oktatói, az úgynevezett szakmobilitást elsősorban egymás között hajtsa végre.

Tehát, hogyha egy tanuló az SZTE hallgatója lesz, akkor ezen keresztül egy 220 ezres egyetemi európai közösségnek lesz a tagja. Innentől kezdve a másik 4 partneregyetem közül bármelyik oktatási programjába be tud csatlakozni.

Ugyanakkor az is hozzátartozik, hogy egyfajta tematikát kellett adni ennek a projektnek. Ez pedig a globális egészség tematikája, amely abba az értelemben is globális, hogy nem csak az európai egészségügyi térben gondolkodik a projekt, hanem globális vonatkozásban.

Nem csak szorosan az orvos és egészségügyi ellátás területén próbáljuk összehangolni a oktatási, kutatási tevékenységeinket, hanem az egészség értékláncnak a számos tagját és a legdiverzebb tagjait is belevonva. Kezdve az egészséges talajjal, az egészséges étkezéssel, az egészség megőrzésének a témájával, az orvos egészségtudományokkal, rehabilitációval, az egészségügyi ellátás a jogi és gazdasági aspektusaival. Lesznek közösen szervezett konferenciák, oktatásfejlesztési programok, amelyhez az oktatóknak illetve a hallgatók minél szélesebb körének csatlakozását várjuk.

Jelenleg azon is dolgozunk, hogy egymás között megemeljük az Erasmus csere kapcsolataink keretszámait, és kidolgozzunk olyan virtuális és blended képzési programokat is, amelyeken keresztül a hallgatóknak fizikai mobilitást nem is kell végrehajtani, hanem online tudnak csatlakozni. 

Tervezzük továbbá, hogy legyenek olyan kurzusaink, ahova mind a négy partneregyetem hallgatója tud majd csatlakozni és azon is dolgozunk, hogy olyan témában kerüljenek meghirdetésre, amelyhez minél több hallgató tud egyszerre csatlakozni.

Az SZTE-n kívül a Pécsi Tudományegyetem, a Magyar Képzőművészeti Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Central European University nyertek még ilyen európai egyetem projektlehetőséget.

A végkimenetele ennek a projektnek majd az lesz, hogy megteremtsük az alapjait ez európai közös diplomának, de ehhez még sok előkészítő munkára van szükség. Tulajdonképpen ez a projektindítás ennek a célját is szolgálja többek között.

Tehát elkezdtünk dolgozni azoknak a programoknak a kidolgozásán, amelyeket beemelünk ebbe a közös munkába és nagyon szorosan riportáljuk az Európai Unió felé, hogy hogy történik ezeknek a megvalósítása.- avatott be minket Széll Márta a projekt részleteibe.

 

Az Erasmus nem csak a hallgatók, de az oktatók körében is népszerű

A Szegedi Tudományegyetem Erasmus kapcsolatairól Bene Tamást, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati igazgatóját kérdeztük. Az egyetem jelenleg 31 országban 540 intézménnyel áll kapcsolatban 1035 bilaterális szerződés keretében (ezek listáját itt találod), így kiváncsiak voltunk arra, hogy az SZTE diákjai és oktatói körében, mennyire népszerű az Erasmus és vajon melyik ország a legnépszerűbb a hallgatók körében.

- Egy évben átlagosan hány hallgató pályázik az Erasmus ösztöndíjra és hány hallgató nyer felvételt? 

- Az elmúlt évek adatai alapján éves szinten kb. 250-300 hallgató utazik külföldre az ösztöndíjjal.

- Melyik országból érkeznek legtöbben a külföldi hallgatók?

-A TOP 3 ország Törökország, Olaszország, Spanyolország. További országokat ezen a linken találtok!

- Az SZTE-s hallgatók melyik országokat választják legszívesebben?

-A TOP 3 ország Németország, Olaszország, Franciaország. További országokat ezen a linken találjátok!

Az Erasmus nem csak a hallgatók, de az oktatók körében is népszerű. 2019-ben európai szinten is első helyen végzett a Szegedi Tudományegyetem a kiküldött oktatói mobilitási adatok alapján. A közel 370 kiutazással az európai mobilitási projektek több mint egy százalékát az SZTE valósította meg. A kiutazó hallgatói mobilitás alapján a szegedi egyetem a legaktívabb vidéki felsőoktatási intézmény.

Bene Tamástól megtudtuk azt is, hogy az SZTE-n Erasmus ösztöndíjat az 1998/1999. tanév óta 5264 kiutazó hallgató,  3275 Szegedre érkező hallgató, 3231 kiutazó és 1627 Szegedre jövő oktató vette igénybe.

Közéjük tartozik az egyetem egyik joghallgatója Klucsai Nóra is, aki Belgiumban töltött, több mint 4 hónapot. Őt Erasmusos élményeiről kérdeztük:

- Miért jelentkeztél Erasmusra?

- Már középiskolás koromban is tudtam, hogyha egyetemista leszek, akkor szeretnék Erasmusra menni. Szerettem nyelveket tanulni, szerettem mindig utazni, meg külföldre menni. Emiatt ezt egy nagyon jó lehetőségnem tartottam. Mindenképpen francia nyelvterületre szerettem volna menni, mert középiskolában már tanultam franciául viszont az egyetemi évek alatt, eléggé elhanyagoltam és úgy gondoltam, így tudnám frissíteni és a szakmai nyelvet is meg tudnám tanulni.

- Melyik országban voltál és melyik egyetemet választottad?

- Belgiumban voltam, az Université catholique de Louvain-en. Belgium egy nagyon szimpatikus ország volt és még soha nem voltam ott, de nagyon szerettem volna megnézni, meg kiváncsi voltam, hogy milyen kint élni.

Az egyetemről nagyon jókat olvastam. Én jogot tanulok, azon belül is üzleti jogot és abból a szempontból is egy jó nevű egyetemnek számít.

Ez egy egyetemi város, tele van fiatalokkal, kicsit hasonló is mint Szeged. Nem akartam semmiképpen sem egy nagyvárosba menni, pl. Párizsba, ahol elveszik egy kicsit az ember. Egy jó kis egyetemi közösségbe szerettem volna menni, és végül ki is derült, hogy jól választottam.

A kinti óráimat itthon is el tudtam fogadtatni. Volt egy kötelező tantárgyam is, a versenyjog, amit el tudtam fogadtatni, illetve tanultam még fogyasztóvédelmet is, ami nagyon jó volt, mert abból írom most a szakdolgozatomat. A versenyjogot pl. angolul tanultam, a fogyasztóvédelmet pedig franciául, ami azért is volt jó, mert mind a két nyelvet gyakorolhattam és megismertem egy kicsit a szakmai nyelvet is.

- Mennyi időt töltöttél kint és mik voltak a tapasztalataid az iskoláról, a hallgatókról, az oktatásról?

- 4 és fél hónapot voltam kint összesen. A belga diákoknál azt vettem észre, hogy ők annyira nem nyitottak a külföldiek felé, ők viszonylag zárkózottabbak voltak. Viszont nagyon sok Erasmusos hallgató volt kint, csak a jogi karon 60-70 Erasmusos diák volt és ebből egy jó kis közösség alakult ki.

Maga az oktatás nagyon színvonalas volt, sokszor hallottam, hogyha valaki Erasmusosként külföldre megy, elnézőbbek a tanárok. Hát itt nem voltak. Magasak voltak a követelmények. A tanárok is neves tanárok voltak. Az iskola Belgiumban van, ott az Európai Uniónak elég sok intézménye van, és a versenyjog és a fogyasztóvédelem is mind Európai Uniós területek, emiatt a tanáraink is szakértők voltak, akik napi szinten is részt vesznek jogalkotási folyamatokban. Nagyon jó dolgokat tanulhattunk tőlük és nagyon nyitottak és segítőkészek voltak.

- Mit adott neked az Erasmus?

- Sok élményt.

Már maga az, hogy fiatalon majdnem egy félévet kint töltöttem egy teljesen idegen környezetben, ez azért sokszor talpraesettségre meg önállóságra neveli az embert. Nagyon sokat fejlődött a francia és az angol tudásom, beleértve a szakmai nyelvet is, ami nagyon minimális volt előtte.

Ennek köszönhetően el tudtam indulni egy nemzetközi párbeszéd versenyen, ami nagy dolognak számít és nagyon sokat hozzáadott, hogy kint voltam. Emellett nagyon sokat utaztunk kint, egész Belgiumot bejártuk, nagyon szép helyeken voltunk és néhány új baráttal is gazdagabb lettem.

- Mi volt a legemlékezetesebb élményed?

- Talán az volt, amikor elmentünk Brugge-be kirándulni, ami egy igazi kis mesebeli város és pont úgy tudtunk elmenni, hogy a karácsonyi vásár már megkezdődött, ami miatt még inkább varázslatos volt. Ráadásul akkor jött ki a családom is meglátogatni.

- Mit mondanál azoknak a hallgatóknak, akik még nem jelentkeztek Erasmusra vagy hezitálnak?

- Mindenképpen jelentkezzenek! Én is hezitáltam, attól függetlenül, hogy évek óta szerettem volna kimenni, azért elgondolkodtam, biztos szeretnék-e menni.

Én azt javaslom mindenképpen menjenek ki, mert ezzel csak nyerni lehet. Külföldön lehetsz, világot láthatsz, tanulhatsz, fejlődhetsz minden szempontból, új dolgokat, embereket és kultúrákat ismerhetsz meg.

Akinek felmerült a gondolat, hogy szeretne menni, ne hagyja ki!

A cikk az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával jelent meg. Pályázati azonosító: EFOP-3.4.4-16-2017-00015 A pályázat címe: A Szegedi Tudományegyetem készségfejlesztő és kommunikációs programjainak megvalósítása a felsőoktatásba való bekerülés előmozdítására és az MTMI szakok népszerűsítésére.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
82357396_2448498622079082_1921025686227648512_n-1.jpg

Miért utálják a macskák a vizet? – 10 érdekesség a cicákról

Az internetet elborítják a cuki macskás videók, de ezek a négylábú kis szőrgombócok sok esetben még a mai napig misztikumnak számítanak. Összeszedtünk róluk 10 érdekességet.
Szponzorált tartalom (X) - szmo.hu
2020. február 10.


hirdetés

Vajon milyennek látnak bennünket ők? Tényleg tudnak gyógyítani és megérzik a földrengést? Ma már rengeteg kutatást végeztek a macskákkal kapcsolatban, de még mindig sok a rejtély körülöttük.

1. Istenként tisztelték őket

És ha valakinek van otthon cicája, tudja nagyon jól, hogy a mai napig képesek úgy viselkedni, mintha ők lennének a világ közepe. Mintha a génjeikben őriznék azt az ősi emléket, miszerint a macskákat az ókori Egyiptomban istenként tisztelték. Aki megtehette, ékszerekkel, nyakékkel is kényeztette kedvencét. Mivel a macskákat ekkora tisztelet övezte, ha valaki véletlenül vagy akarattal megölt egyet, azt halálbüntetéssel sújtották. A legenda szerint éppen ezt használta ki egy perzsa király, Kambüzész is, aki a III. Pzsammetich fáraó elleni hadjáratára macskákat köttetett a katonák pajzsára. A csel bevált, az egyiptomiak inkább megadták magukat.

2. Miért dorombolnak?

Cicás gazdiként nincs is kellemesebb hang. A dorombolást általában az elégedettséggel, örömmel kötjük össze, de nyugtató hatása is van. A mamacica is így kommunikál a kicsikkel és a beteg, stresszes állatok is így nyugtatják magukat. A dorombolás hangját a gége és a hangszalagok rezgése bocsátja ki be- és kilégzés közben, de arra a mai napig nem született pontos magyarázat, hogy a macskák agya pontosan miként is koordinálja ezeket.

hirdetés

3. Életük kétharmadát alvással töltik

A cicák a nap kétharmadát átaludják, azaz az életük háromnegyedét is. Nem csoda, ha belegondolunk mennyi fáradtsággal járhat, hogy ébrenlétük harmadában tisztára nyalják bundájukat, egyenek, játszanak és tárgyakat borogassanak le a gazdi nagy örömére…

4. A macskák egymás közt nem nyávognak

A macskák rengeteg különféle hang kiadására képesek, egymás közt különféle hangjelzésekkel kommunikálnak. Egyes állítások szerint a nyávogással elsősorban az ember számára jeleznek. És rengeteget is tudnak „dumálni”, ha itt a vacsoraidő és még nem szolgáltad fel a harapnivalót… Ha szeretnél olvasni kedvenced testbeszédéből, érdemes odafigyelni a farkára is. Ha rezegteti, akkor boldog, hogy lát, ha a lábad köré penderíti pedig egyenértékű egy öleléssel. Azonban ha csapdos vele, akkor valami nagyon nem tetszik neki.

5. Cirmoscica haj!

Bár a Macskaarisztokratákban is azt tanultuk, hogy a cicák imádják a meleg tejecskét, az igazság az, hogyha tejtermékkel eteted kedvencedet, könnyen megbetegedhet. Az életkor előrehaladtával ugyanis romlik a tejben levő cukor, azaz a tejcukor bontó enzim aktivitása. A belekben visszamaradó tejcukor pedig hasmenést eredményez. A tehéntej összetételénél fogva nem alkalmas a kis kölyökmacskák táplálására, nem tartalmaz elegendő mennyiségben pl. egy a számukra szükséges zsírsavat, a DHA-t.  A legjobb ha minél frissebb ivóvizet biztosítasz számára. Már kaphatók külön a macskák számára tervezett ivókutak is. Nekik ugyanis nagyon fontos a hidratáltság!

6. Utálják a vizet

Bár ez a rejtély sincs 100%-ig megfejtve, de a legtöbb magyarázat szerint azért gyűlölik a vizet, mert a szőrük nagyon nehezen szárad. Ha vizes a macska, akkor pedig sokáig fázik, rosszul érzi magát és védtelennek. És még a tisztálkodást is kezdheti elölről. Persze itt is vannak kivételek, de azért a legtöbb cica igen harcias tud lenni, ha fürdetni szeretnéd. Vannak azonban olyan macskafajták, amelyek szeretnek úszni. Sok macska szeret pl .az akváriumba benyúlva „halászni”. A fürdetéshez azonban általában hozzá kell őket szoktatni.

7. Már messziről hallják, ha nyitod a tápot

A macskák fülében 32 izom található, ennek köszönhetően pedig szuper a hallásuk. Ez az oka annak, amiért a legtöbb cica inkább elbújik a hangos hajszárító vagy porszívó elől, ugyanakkor pillanatokon belül megkerül, ha a konyhában kinyitod az eledelét. Ha eléd megy a bejárati ajtóhoz azt is a kiváló hallásának köszönheted. Igen, ez azt jelenti, hogy azt is tökéletesen hallja ha rászólsz vagy hívod, csak éppen nem érdekli.

8. A legfontosabb érzékszervük a bajusz

Bár sem a látásukra, sem a hallásukra nem lehet panasz, a macskák legfontosabb érzékszerve éjszaka azonban mégis a bajusz. A bajusz huszonnégy finom érzékelőből áll és még a legenyhébb levegő mozgást is képesek érzékelni vele. A bajszuknak köszönhetően így éjjel is tökéletesen tudják például beférnek-e egy nyílásba vagy sem. Fontos tudni azonban, hogy a bajszát sosem szabad levágni vagy megrövidíteni.

9. Ilyennek látják a gazdit

John Bradshaw szakértő Cat Sense című könyvében fejtegette, mit is gondolhatnak a macskák az emberről. Tanulmányai során arra a megfejtésre jutott, hogy a cicák hasonlóan kezelik az embereket, mint macskatársaikat és valószínűleg bennünket is valami irreálisan nagyra nőtt cicának tartanak. Csak éppen olyannak, amelyik bénán vadászik, de leginkább sehogy és elviselik a furcsa szeretetrohamokat is ettől a másik jószágtól.

10. Nesze neked babona

Bár sok országban - nálunk is és Európa nagyobbik felében - a fekete macskát a balszerencsével és a boszorkánysággal azonosítják, addig Angliában és Ausztráliában éppen ellenkezőleg: úgy tartják, hogy a fekete cica szerencsét hoz. Babona ide vagy oda, mi úgy gondoljuk, hogy egy kedvenc sem jelent balszerencsét, sokkal inkább örömöt hozhat a házhoz egy szőrös, doromboló jószág.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
youtuber-nem-iszik-vizet.jpg

Egy éve nem ivott vizet egy osztrák Youtuber az új „száraz böjt” diéta miatt

A nő azt állítja, ez volt élete eddigi legjobb döntése.
Címkép: YouTube - szmo.hu
2020. február 24.


hirdetés

Nagy port kavart a napokban annak a vegán osztrák nőnek a videója, aki elmondta: egy éve nem iszik vizet az új „száraz böjt” diétának köszönhetően - írja a Mirror.

Az Ausztriában élő Youtuber, Sophie Prana elmondta, ez volt élete legjobb döntése, és mind a testére, mind a környezetére nagyon pozitív hatást gyakorolt a változás.

A nő a videójában azt mondta, a lakásában egyáltalán nem tart vizet, és már nem is emlékszik, mikor vett utoljára palackozott ásványvizet. Saját bevallása szerint a folyadékot kizárólag friss gyümölcsökből és zöldségekből szerzi, amik a sima csapvízzel ellentétben szerinte „élő vizet” tartalmaznak.

Ehhez azt is hozzátette, hogy az emberi izomszövetek 99%-ban vízmolekulákat tartalmaznak, azonban a sejtjeinkben található víz nem sima, hanem nagyon összetett szerkezetű víz, amely különleges tulajdonságokkal bír.

Ez az összetett víz állítása szerint már nem H2O, hanem H3O2, amit élő víznek is neveznek. Ez egy viszkózusabb, tömörebb és lúgosabb folyadék, mint a sima víz, negatív töltésű és képes az energia tárolására és továbbadására.

hirdetés

„A megfelelő lúgosság és negatív töltés fenntartása a sejtjeidben és a testedben kulcsfontosságú az optimális egészségi állapot megőrzéséhez”

– mondta Sophie a videójában. – „Ezért nem iszom már sem sima csapvizet, sem palackozott vizet már több, mint egy éve. Gyümölcsökből, zöldségekből és kókuszból szerzem be az élő vizet a sejtjeim számára, hiszen ezekben található a legtisztább formában H3O2.”

Prana állítása szerint már egyáltalán nem érzi magát szomjasnak, hiszen az élő víz folyamatosan hidratálja a testét.

Azonban a megkérdezett szakértők arra intettek, hogy ez az új trend veszélyes, és csodálkozva álltak a Youtuber elmélete előtt az élő víz koncepciójával kapcsolatban.

Az egyik megkérdezett táplálkozási szakértő, Jackie Newgent, azt mondta, komoly szövődményekkel is járhat a száraz böjt a szervezetünk számára, ugyanis a nem megfelelő hidratáltság növeli a vesekő és a húgyúti megbetegedések kockázatát.

„A víz az első számú és legfontosabb tápanyag a szervezetünk számára, hiszen olyan folyamatokban játszik kulcsfontosságú szerepet, mint az emésztés, vagy a tápanyagok szállítása. Ahhoz is vízre van szükségünk, hogy kiürítsük a salakanyagot a szervezetünkből. A víz elengedhetetlen az élet számára.”

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
haztartasi-szerzodest-koto-anya-northfoto.jpg

Szerződést kötött egy anya trehány gyerekeivel: fizetniük kell, ha nem tartanak rendet

Pénzbüntetés és telefonmegvonás jár a szabályok megsértéséért. Eddig úgy tűnik, hatásosak a szankciók...
Fotó: Northfoto - © Tony Kershaw / SWNS - szmo.hu
2020. február 19.


hirdetés

Elege lett egy angol nőnek abból, hogy állandóan tinédzser gyerekei után kell takarítania és rendet csinálnia.

Katrina Neathey radikális lépésre szánta el magát két fiával, Haydennel (19), Joshuával (18) és Oliviával (13) szemben, akik rendszeresen ruhás szekrényük mögé rejtették el piszkos ruháikat, tányéraikat, sőt, egy alkalommal még egy használt húsvágó deszkát is talált.

Az anyánál ott szakadt el végleg a cérna, amikor sarat talált új, 2000 fontos (kb. 800 ezer forintot érő) szőnyegükön. Akkor az ebédlőasztalhoz hívta a bandát, és átadott nekik egy tízpontos szerződést. Ebben egyebek között arról rendelkezett, hogy be kell ágyazniuk, a piszkos mosnivalót a szennyes kosárba teszik, és tilos enni vagy szénsavas üdítőt inni a hálószobában. Olivia nem tarthat ágya mellett sminkkészletet.

Szabálysértések esetén a két ipari tanuló fiúnak alkalmanként 5 fontot (2000 forint) kell fizetnie, húguktól pedig egy napra megvonja a telefonját – írta a Sun.

A West Sussexben élő Katrina, aki egy tisztító cég társtulajdonosa, úgy véli, hogy ez a „szigorú, de igazságos” terv működik, és annak egy hónappal ezelőtti bevezetése óta mindössze 20 fontot (8000 forint) zsebelt be a büntetésekből, pedig szigorúan ellenőrizte, hogy a felek betartják-e a szerződést.

hirdetés

A fiúkat érzékenyen érintette, hogy fizetniük kell, és azóta kétszer is meggondolják, hogy érdemes-e rendetlennek lenni. Anyjuknak pedig sokkal könnyebb lett az élete, még korholni sem kell csemetéit.

Nem Katrina az első édesanya, aki remek ötletet talált ki arra, hogy rávegye gyerekeit a házimunkára.


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
hamburger.jpg

Csökkenő spermaszám: a pizza, a hamburger és az édességek miatt kisebb eséllyel lehetsz apa

Aki viszont szuperspermát szeretne, az fogyasszon sok zöldséget, gyümölcsöt és halat.
képünk illusztráció, fotó: Pixabay - szmo.hu
2020. február 22.


hirdetés

A rossz étrend és az alacsony spermaszám összefüggésben lehet egymással, legalábbis egy friss kutatás szerint, írja a Daily Mail. A felmérés során közel 3000 férfi spermaminőségét elemezték, akik részletesen beszámoltak étkezési szokásaikról is a kutatóknak.

A mintában átlagosan 19 éves dán férfiak vettek, mert az országban 18 év felett kötelező a katonai sorozás. Ennek során egy általános fizikai felmérést végeznek el, ami magában foglalja a sperma vizsgálatát is.

Ezek alapján kiderült, hogy a pizzát, hamburgert és cukros desszerteket előnyben részesítők átlagos spermaszáma 122 millió volt, szemben az egészségesen táplálkozók 167 milliójával, akik sok halat, gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanak. A két szélsőség között helyezkednek el azok, akik vegetáriánus étrendet követnek: ők átlagosan 151 millió spermiumot produkáltak milliliterenként.

Az eredetileg a JAMA Network Open nevű szakfolyóiratban megjelent elemzés szerzői végül arra a megállapításra jutnak, hogy a modern élet és a megváltozott, egészségtelen táplálkozási szokások

"spermageddonhoz" vezethetnek.

hirdetés

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!