hirdetés
bob-weighton-a-vilag-legidosebb-embere-northfoto.jpg

A spanyolnátha durvább volt a koronavírusnál a világ legidősebb férfija szerint

A 111 éves brit férfi nem maga miatt tart a koronavírustól, hanem családját félti tőle. Szerinte ő már eleget élt, de azért óvja magát a fertőzéstől.
Fotó: Northfoto - � Solent News & Photo Agency - szmo.hu
2020. március 10.


hirdetés

A koronavírus-járvány nem olyan vészes eddig, mint amilyen az 1918-as spanyolnátha volt - véli a világ legidősebb férfija.

Az Angliában élő Bob Weighton 1908-ban született, 111 éves, nincs nála öregebb férfi a Földön. Sok mindent túlélt és megélt már, például mindkét világháborút és több járványt is.

Most megkérdezték arról, mennyire tart a koronavírustól, amire meglepő választ adott:

"Nagyon aggódok, ahogy mindenkinek kellene, de inkább a gyerekeim és az unokáim miatt. Magam miatt is kellene, de én már eleget éltem."

Az idős férfinek három gyereke, 10 unokája és 25 dédunokája van, így sok szerette miatt kell aggódnia. Azért próbálja védeni magát is a fertőzéstől: sokkal gyakrabban mos kezet, és a körmeit is alaposan tisztítja.

hirdetés

Mint mondta,

ijesztő látni, hogy hányan haltak már bele a koronavírus-fertőzésbe Kínában, de szerinte Európában és más országokban még közel sincs annyi áldozata a járványnak, mint ahányan a spanyolnátha idején meghaltak.

A spanyolnátha volt ugyanis az emberiség talán eddigi legpusztítóbb, a teljes bolygót érintő, világméretű járványa. Hasonló tünetei voltak, mint az influenzának (és a most terjedő koronavírus-fertőzésnek): magas láz, fejfájás, végtagfájdalom, levertség. A legtöbben pár nap alatt kigyógyultak belőle, jellemzően azok haltak bele, akik tüdőgyulladást is kaptak. A járvány 1918-ban tetőzött, és több áldozatot követelt, mint az egész első világháború. Először a katonák betegedtek meg, tőlük terjedt át a civil lakosságra. A spanyolnáthába több tízmillióan haltak bele, egyes becslések szerint a 70 milliót is elérte az áldozatok száma.

Weighton még csak 10 éves volt, amikor kitört a járvány, és a mai napig tisztán emlékszik arra, hogy olvasta az újságban, hogy milyen sokan belehaltak. Szerencsére ő nem kapta el a fertőzést, és egész életében sikerült elkerülnie a komolyabb betegségeket. Egy nagyobb műtétje volt, amikor a fél gyomrát kioperálták belőle egy duzzanat miatt.

A férfi reméli, hogy a koronavírus nem szed ennyi áldozatot, de szerinte nem lehet tudni, hogy mennyire lesz "gyilkos" a kórokozó.

Forrás: Mirror


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
villam.jpg

Brutális villám csapott a Washington-emlékműbe, nappali fénybe borult az égbolt

A találat pillanatát egy helyi televízió webkamerája rögzítette az amerikai fővárosban.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. június 05.


hirdetés

Hatalmas villám csapott a Washington-emlékműbe csütörtök este, amikor heves vihar csapott le az amerikai fővárosra. A találat pillanatát egy helyi televízió webkamerája rögzítette. A felvételen látszik, ahogy a becsapódás ereje egy pillanatra nappali fénybe borítja az éjszakai égboltot. A város fölé magasodó, obeliszk alakú Washington-emlékmű az Egyesült Államok egyik nemzeti szimbóluma, amely az ország első elnökének állít mementót.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
grumpycat.png

Mémgyanús macska – színre lépett az új Grumpy Cat

Gazdája szerint természete szöges ellentéte az arckifejezésének.
Fotó: Grumpy Kitzia Instagram - szmo.hu
2020. június 05.


hirdetés

Mintha csak 2020 eddigi történéseire reagálva termelte volna ki az internet az újabb mogorva macskát, itt az új Grumpy Cat. A tavaly májusban elpusztult híres macska utáni űrt hivatott betölteni floridai fajtársa, Itzia, aki hasonlóan morcos arckifejezéssel szemléli a világot. Gazdája, az ukrán származású fotós, Viktoriia Otdielnova természetesen meglátta az elutasító ábrázatban a több ezer Instagram-követő lehetőségét, és létre is hozta a profilt macskájának, aki így meg is indult az instacelebség útján.

Ennek már két éve, ám akkor volt éppen ügyeletes Grumpy Cat, az internet pedig csak most fedezte fel magának a sajátos arcberendezésű állatot. Kitzia - akinek a neve cicát jelent - hat esztendős, és gazdája szerint természete nem tükrözi azt, ami az arcára van írva, kifejezetten kedves állat.

Lapozz a képért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
elefant_petarda.jpg

Gyümölcsbe rejtett petárda robbant fel egy elefánt szájában Indiában

Az állat belepusztult súlyos sérüléseibe, a helyiek nagyon felháborodtak.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. június 05.


hirdetés

Meghalt egy vemhes elefánt az indiai Kerala államban, miután egy gyümölcsbe rejtett petárda robbant fel a szájában - írja a CNN.

A robbanás több csontot is eltört az állat szájában, ami nem csak komoly fájdalommal járt, de azt is megakadályozta, hogy az elefánt enni tudjon, aminek következtében végletekig legyengült

- mondta el Ashique Ali helyi vadőr.

Az elefánt végül négy nap szenvedés után, május 27-én múlt ki. Az állaton a legjobb szándék ellenére sem tudtak segíteni. Amikor be akarták fogni, egy folyóba menekült. Ott azonban nem merték kábító lövedékkel elaltatni, mert féltek, hogy megfullad.

Az eset nagyon felháborította a helyi lakosságot. A rendőrfőnök, Surendra Kumar elmondta, hogy

hirdetés

a helyiek gyakran tesznek petárdákat a gyümölcsösökbe, hogy ezzel riasszák el a vaddisznókat.

Az elkövetőket egyelőre nem sikerült elkapni, de már nyomoznak utánuk.

Forrás: 24.hu

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
asteroid-3642332_1920-1000x563.jpg

Stadion méretű aszteroida suhan el szombaton a Föld mellett

Ráadásul elég közel jön bolygónkhoz.
Kép: Illusztráció (Pixabay) - szmo.hu
2020. június 05.


hirdetés

Bár viszonylag gyakran suhannak el bolygónk mellett aszteroidák, általában elenyésző nagyságúak. A 2002 NN4 névre hallgató objektum viszont közel fél kilométer széles - írja a Ladible - nagyjából olyan, mintha egy stadion suhanna el Földünk mellett - nagyobb, mint az aszteroidák 90 százaléka. Ha becsapódna, elég komoly rombolást tudna okozni, de szerencsére elkerüli a bolygót: 5,1 millió kilométerre halad majd el tőlünk, amely ugyan soknak hangzik, ám csillagászati mértékkel nézve tényleg nagyon közel lesz.

Olyannyira, hogy komolyabb felszerelés nélkül, amatőr távcsövekkel is látható lesz a megfelelő időjárási körülmények mellett.

Az Aten-aszteroida-családhoz tartozó égitest egyébként ismerős lehet bolygónk számára, ugyanis Nap körüli pályán kering, és visszajáró vendég: legközelebb például 9 év múlva jön majd ismét közel, bár nem annyira, mint most: akkor 8 millió kilométerre lesz.


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!