hirdetés
kitzloch-1000x478.png

A síparadicsom, ahonnan szétáradhatott a koronavírus Európában

A sípálya nagy népszerűségnek örvendő éttermében, a Kitzlochban fordult meg a betegek nagy százaléka. A helyi hatóságok nem vették elég komolyan a vészjósló jeleket.
Kép: Google Maps - szmo.hu
2020. március 24.


hirdetés

Ausztria egyik legnépszerűbb síparadicsoma, azon belül is egy étterem lehet a vírus európai terjedésének egyik fontos állomása, többszáz koronavírussal fertőződött beteg útja követhető ugyanis vissza Ischglbe - írja a CNN.

Azon belül is a sípálya nagy népszerűségnek örvendő éttermében, a Kitzlochban fordult meg a betegek nagy százaléka.

Az 56 éves Henrik Lerfeldt például napokig bulizott esténként a bárként is működő étteremben, amelyről azt írja, hogy mindig tömve volt. Hazaérkezése után négy nappal tesztelték Dániában koronavírusra, amely pozitív lett - ahogy a vele utazó barátaié is. Lerfeldt egyébként elmondta, hogy a viszonylag kicsi - 100 fő befogadására alkalmas - Kitzloch ottjártukkor zsúfolásig volt tele, főleg német, norvég és svéd turistákkal. Ő és barátja öt napon át buliztak ott.

A CNN megkereste a helyet is, ám nem kommentálták a dolgot. Bernhard Zangler, a Kitzloch tulajdonosa még március 16-án nyilatkozott a német t-online-nak:

szerinte arcátlanság azt mondani, hogy a Kitzloch szerepet játszott sok ember megfertőződésében, hiszen valakinek oda is be kellett hoznia a vírust valahonnan.

hirdetés

Március 4-én, Izlandon egy baráti társaság összes tagjánál kimutatták a koronavírus jelenlétét, az izlandiak Ischglből érkeztek éppen haza. Az izlandi hatóságok már ekkor hivatalos figyelmeztetést adtak ki, miszerint az osztrák síparadicsom a vírus melegágya lehet. Ausztria a figyelmeztetés ellenére továbbra sem szólt bele a síparadicsom működésébe, egészen március 13-ig nyitva tartottak, az ischgli éttermeket és bárokat március 10-én zárták be.

Kilenc nap telt el tehát a figyelmeztetés és a lezárás közt.

A helyi média sem lihegte túl a fertőzéseket, miután március 8-án az egyik pultost is fertőzöttnek találták, még mindig azt nyilatkozták, hogy "nincs miért aggódni". A CNN szintén megkereste a tiroli egészségügyi hatóságok igazgatóját, Franz Katzgrabert, aki nem kívánt nyilatkozni.

Tirolban egyébként a síturizmus az elsőszámú bevételi forrás. Évente több mint félmillió látogató keresi fel a síszezonban, sőt

az olyan hírességeknek is kedvelt síparadicsoma, mint Paris Hilton, Naomi Campbell és Bill Clinton.

A CNN a helyi hatóságokat is megkereste, akik magabiztosan nyilatkoztak a témában: "A megtett intézkedésekkel a hatóságok képesek voltak megakadályozni, hogy fertőzések láncolata alakuljon ki" - mondta Bernhard Tilg, Tirol egyik tartományi tanácsosa.

A szakértők azonban nem értenek vele egyet. Jan Pravsgaard Christensen, a koppenhágai egyetem professzora szerint

már akkor intézkedni kellett volna, amikor Izland jelezte, hogy Ischgl fontos fertőzési pontja lehet a betegségnek.

A szigetország a hivatalos figyelmeztetést követően március 5-én tette a veszélyzónákat tartalmazó listájára a síparadicsomot olyan helyszínek mellé, mint Kína, Irán, Olaszország vagy Dél-Korea. A CNN visszakereste, hogy mit reagáltak az tiroliak akkor a hírekre: Katzgraber március 5-i nyilatkozata szerint valószínűtlen, hogy náluk fertőződhettek meg az izlandiak, sokkal nagyobb az esély arra, hogy hazaútjuk során szedték össze a betegséget.

Forrás: Pixabay

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
orban-viktor-csak-vedofelszerelesben-mehetett-a-janos-korhazba.jpg

Orbán Viktor teljes védőfelszerelésben ment be a János kórházba a fertőző betegekhez

A kardiológiai osztályt a koronavírusos betegek fogadására készítették elő – ezt nézte meg a miniszterelnök.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. április 09.


hirdetés

A budapesti Szent János Kórházba ment ellenőrzésre Orbán Vikor.

Az intézményben a kardiológiai osztályt a koronavírusos betegek fogadására készítették elő. A miniszterelnöknek is fel kellett vennie a védőruhát, enélkül nem is léphetett be arra a területre, ahol több beteget is kezelnek.

A látogatásról videó is készült, Orbán Viktor Facebook-oldalán tették közzé.

VIDEÓ:

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
facebook-uj-funkcio-koronavirus-1.jpg

A koronavírus miatt új funkciót kapcsolt be nálad is a Facebook

A járványról kaphatsz információkat.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. április 09.


hirdetés

Élesítette a magyar felhasználóknál is a koronavírus elleni küzdelem jegyében tervezett funkciót a Facebook.

Külön hírfolyamot indítottak el, ahol információk olvashatók a járványról.

Ezt a Felfedezés fül alatt találod, bal oldalon, Koronavírus COVID-19-tájékoztatási központ néven. Ha rákattintasz, előugrik a hírfolyam, a jobb felső sarokban a Követés gombra kattintva, értesítést kapsz az új bejegyzésekről.

Egyelőre csak a magyarországi kormányzati portál, a koronavirus.gov.hu, a WHO és a UNICEF olvasható rajta.

Forrás: hvg.hu

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
operativ-sajttaj_0409.jpg

Száznál is több koronavírusos beteg van a Pesti úti idősotthonban

Müller Cecília személyesen fog tájékozódni a helyzetről – hangzott el az Operatív törzs sajtótájékoztatóján.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. április 09.


hirdetés

Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta:

személyesen fog elmenni tájékozódni a Pesti úti idősek otthonába, ahol eddig több mint száz koronavírus-fertőzést regisztráltak, és öten meghaltak a betegségben.

A Rózsa úti idősotthonban egyelőre tíz alatti a fertőzöttek száma.

Müller azt is elmondta, öt főt megint sikerült levenni lélegeztetőgépekről, annyit javult az állapotuk. De 58-an még gépi lélegeztetésre szorulnak.

„Ez a húsvét nem lesz olyan, mint az eddigiek” - közölte a tisztifőorvos.

hirdetés

Gyakorlati tanácsként azt javasolta: takarításkor hipót bátran használjunk, de csak megfelelő higítással, és csak olyan felületen, ami biztosan bírja. A hölgyek a rúzsok és szemceruzák külső felületét töröljék át kendővel.

Ahol főzünk, alaposan takarítsuk. A vágódeszka és a mosogatórongy különösen fertőzött. Rongy helyett szivaccsal, kefével mosogassunk. A deszka helyett üveg vágófelületet használjunk.

A belső megtisztulás azonban nehéz lesz – tette hozzá. Az ölelés helyett találjunk ki más módszert szeretetünk kifejezésére.

Újságírói kérdésre azt is elmondta, hivatalos és bizonyítottan hatékony otthoni gyorsteszt a koronavírus kimutatására nem létezik. Aki mégis ilyen ígérettel találkozna, jelentse azt a hatóságoknak. Azt is hozzátette, hogy a Kínából érkező felszerelések minősége változó. A CE jelzéssel ellátottak bejöhetnek az EU-ba, azokat már tesztelték.

A tájékoztatón Lakatos Tibor ezredes elmondta: folyamatosan érkeznek a védőfelszerelések, szerdán három gép jött Kínából, egy Hongkongból. További 39 kórházba már el is juttatták ezeket az eszközöket. Egyre többen szegik meg ugyanakkor a kijárási korlátozásokat is, szerdán közel ötszázszor intézkedtek ezzel kapcsolatban a rendőrök.

„Ez is mutatja, honfitársaink türelme elfogy”

- tette hozzá az ezredes.

Lakatos újságírói kérdésre elmondta: a büntetés-végrehajtási intézetekben nincs megerősített koronavírusos, de olyan sincs, akinek erre utaló tünetei lennének.

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
futas.jpg

Itt a bizonyíték: nem elég a 2 méteres távolság, ha futunk vagy biciklizünk

Sokkal nagyobb távot kéne tartanunk, mert az aktív mozgás közben messzebb jut el a kilélegzett levegő.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. április 09.


hirdetés

A járvány idején ajánlott egymástól tartott kb. másfél méteres távolság bőven elegendő, ha szélcsendes időben nyugodtan álldogálunk vagy ülünk egymás mellett.

Kevésnek bizonyul azonban, ha aktív sportolást végzünk, mert az aerodinamika és az erősebb kilégzés felülírja ezt a szabályt

- írja tanulmányában a Leuveni és Eindhoveni Egyetem.

A koronavírus szimulálására a sportolók egymás szélárnyékában való futásának szimulációit vették elő. Amint elkezdünk sétálni, futni vagy biciklizni, a kilélegzett levegő mögöttünk kezd örvényleni, benne a kilélegzett, esetleg kiköhögött részecskékkel. Pont ezt a részecskefelhőt szeretnénk járvány idején minél inkább elkerülni.

A javasolt távolság séta esetén 5 méter, futásnál 10, míg biciklis tempónál elvileg 20 métert kellene tartanunk.

hirdetés

Ezért a tudósok azt javasolják, igyekezzünk olyan helyen sporttevékenységet végezni, amely nem túlzsúfolt. Hogy erre itthon hol és mennyi lehetőségünk lesz, a csütörtök délután a kijárási korlátozásról szóló kormányzati bejelentésektől is függ.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!