01
A Római-part régen és most
Ottjártunkkor maga volt a nyugalom szigete a fővárosi Balaton-part. Lazuljatok el ti is és tegyetek velünk egy sétát!
Képek: Fortepan, Kardos Ildikó - szmo.hu
2014. augusztus 14.


A Duna óbudai partszakasza régóta kedvelt színhelye családi programoknak, kirándulásoknak, edzéseknek és a meghitt hangulatú randevúknak. Nyaranta kivirul és egy kis balatoni hangulatot csempész a fővárosban rekedteknek, az éheseket hekk- és lángosillattal, a gyerekeseket a tartalmas szabadtéri, „frisslevegős” időtöltéssel, a szerelmeseket a vízparti romantika ígéretével csábítgatva.

1930

Már az 1800-as években is pezsgett itt az élet. A Rómain rendezték meg az első hazai evezőversenyt 1842-ben, melynek győztese nem mellesleg Clark Ádám, a Lánchíd építője volt. Az Evezős Szövetség 1892. évi megalakulása után nagy lendülettel fejlődött itt a dunai vízisport, nem hiába működött ezekben az években a Római-parton huszonhárom csónakház működött – úgy mint a Bíbic, a Csillag, a Hattyú – csárdákkal, vendéglőkkel és szabadstrandokkal.

19371938adria_csonakhaz_1930

A vendéglők közül a legrégebbi és legnagyobb hírnévvel büszkélkedő volt a Bivalyos, 1798-ban építették a gázlónál kialakult vásártér mellé. Nevét a bivalykereskedők után kapta, akik a helyszínen vásárolták meg a gazdáktól az állatokat. A csárda az 1930-as évektől a fejlődő római-parti élet és a vadevezősök kedvelt szórakozóhelyévé lett.

Az idő során jócskán átalakult a part hangulata. A változás mindig is a sajátja volt, már csak a természetnek köszönhetően is: a laposan ereszkedő partot (és ezzel együtt a csónakházakat, vendéglőket, nyaralókat) gyakran öntötte el az árvíz. Miután a főváros vízisport-paradicsomává vált, vállalati, egyesületi és magán-csónakházak tucatjait építették fel itt; a tömeges érdeklődés a ’70-es évek végétől azonban hanyatlásnak indult, a vízminőség romlása miatt pedig a kijelölt fürdőhelyeket is megszüntették. Az új évezred lakópark-építési tervek tömkelegét hozta magával, aminek sajnos a régi csónakházak és műemlék-épületek látták kárát.

0203040506

A rendszerváltás után egyre több szórakozóhely, étterem nyílt a parton. Attól függően, hogy milyen illatfoszlány számotokra a legínycsiklandozóbb, válogathattok a lángososbódék, hekk-sütödék, pizzázók, palacsintázók örökzöld kínálatából, de ha inkább gyrost ennétek a görögös hangulatú tavernában vagy limonádét szürcsölnétek csíkos napozóágyakban az olaszos hangulatú bisztrónál, akkor is akad számotokra hely.

0809101112
1314162122

Ha szerinted is hangulatos, nyomj egy lájkot!


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x