hirdetés
viking2-1000x542.jpg

A rendőrség elárulta, miket foglaltak le a Viking szállodahajón

A BRFK azt is közölte, hogy a szállodahajó visszatartását a tragédia után semmi nem indokolta.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 12.


hirdetés

A Viking Sigyn május 29-én este a Margit hídnál ütközött össze a Hableány sétahajóval, amely az ütközés után felborult és néhány másodperc alatt elsüllyedt. Fedélzetén egy 33 fős dél-koreai turistacsoport és a kétfős magyar személyzet tartózkodott, a balesetet 7 ember élte túl, jelenleg még négy embert keres a rendőrség, a többi áldozat holttestét, beleértve a magyar kapitányt és a matrózt is, már az elmúlt két hétben a Duna különböző pontjain, vagy a kiemeléskor a roncsban megtalálták.

A Viking Sigyn ukrán kapitányát egy hónapra letartóztatták, azonban szerdán 15 milliós óvadék ellenében szabadlábra került, de nyomkövetőt kell viselnie és nem hagyhatja el Budapestet. A szállodahajó viszont nemsokkal a tragédia után már továbbutazott, ugyanis a magyar hatóságok nem foglalták le. Dél-Korea ugyanakkor azon az állásponton volt, hogy a hajót vissza kellene hívni és le kellene foglalni.

A szállodahajó menetrend szerint közel két héttel a tragédia után, június 10-én jött ismét Magyarországra, Visegrádon kötött ki, ahol a rendőrség ismét átvizsgálta. Dél-koreai értesülések szerint ugyanakkor a két hét alatt átfesthették a baleset nyomait a Vikingen.

Korábban a 24.hu elérte a Hableány sétahajó matrózának családját képviselő ügyvédet, Magyar Györgyöt is, aki azt mondta a portálnak, hogy szerinte "a bűnpártolás gyanúját is felvetheti az, hogy a magyar hatóságok engedik szabadon közlekedni a Viking Sigynt". A jogász arról is említést tett, hogy a szállodahajót egy tüzetesebb szakmai vizsgálatnak kellett volna alávetni, amely során különösen azt a részt kellett volna átvizsgálni, ami két méterre a vízszintje alatt helyezkedik el.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
sea-1835620_1280.jpg

Ártatlan lányt gyanúsított meg a teknősgyilkossággal egy hírportál, a Facebook-profilját is közzétették

Az ózdi lány rengeteg fenyegető és gyűlölködő levelet kapott, végül Vujity Tvrtko vette védelmébe
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 15.Miután a rendőrség elfogta pénteken azt az ózdi nőt, akit azzal gyanúsítanak, hogy a fővárosi állatkertben egy kővel agyonütött egy teknőst, az egyik szélsőséges magyar portál közzétette egy vétlen lány adatlapját, tévesen megvádolva őt azzal, hogy ő tette a szörnyűséget - szúrta ki az Index.

Az oldal üzemeltetői a "leszarjuk a személyiségi jogait, ő a teknős gyilkosa" felirattal posztolták a nő adatlapját, ám mire rájöttek, hogy összekeverték valakivel, már késő volt. Az ártatlan lány profilját elárasztották a fenyegető és zaklató üzenetek, ezt követően közölte, hogy feljelentést tesz a portál ellen.

Az említett cikket azóta eltávolították, és elnézést kértek, de ezt is azzal a megjegyzéssel tették, hogy "elhisszük neki egyelőre".

Vujity Tvrtko ennek kapcsán arra kérte az embereket, hogy - bár valóban nagyon felháborító, ami a budapesti állatkertben történt - , legyenek mértékletesek, és a bűnös előállítását bízzák a hatóságokra. Tvrtko itt megemlítette a szerencsétlenül járt ózdi lány esetét is:

Azért is kell a mértéktartás, mert egy szélsőséges internetes portál fényképpel és adatokkal közzétette egy teljesen vétlen, ártatlan hölgy adatlapját, teljen nevét és fényképét; az ügyben érintőlegesen sem érintett lány és családja pedig folyamatosan kapta a létező legdurvább fenyegetéseket!!!"

- fejtette ki.


KÖVESS MINKET:hirdetés
rain-84648_1280.jpg

Riasztást adott ki az OMSZ: zivatar és jégeső is bezavarhat a kánikulába

Mutatjuk, az ország mely részein van rá esély.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 15.Szombat délután keleten (főként a Tiszántúlon és a Tisza vonalához közelebbi tájakon) egy-egy zivatar kialakulása valószínű, melyhez viharos (60-80 km/h) szél, jégeső társulhat. Este, késő este az északnyugati határvidéken van esély zivatarra - írja a met.hu.

Vasárnap a déli óráktól az országban többfelé várható zivatar.

A zivatarokhoz helyenként felhőszakadás (rövid idő alatt 20-50 mm csapadék), jégeső (akár 2 cm-t meghaladó átmérővel), illetve 60-70, egy-egy helyen 80-100 km/h-s szélrohamok társulhatnak. Heves zivatarok kiemeltebb eséllyel a középső országrészben, az Alföldön fordulnak elő a délutáni, kora esti órákban, de kialakulásukhoz máshol is elégségesek a feltételek.

A napi középhőmérséklet szombaton az ország nagyobb részén még meghaladja a 26, 27 fokot, de vasárnapra már mérséklődik a nappali felmelegedés. A középhőmérséklet északnyugaton már 25 fok alatt, keleten, északkeleten ugyanakkor még 27 fok körül valószínű.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
monorvonat.jpg

Megállt a monori vonat a semmi közepén, 40 embernek kellett visszagyalogolnia a sínek mentén

A MÁV diszpécsere szerint a szerelvényt kiállították a forgalomból, de az utasok azt mondják, erről nekik nem szóltak.
Illusztráció: Wikipédia - szmo.hu
2019. június 15.Pénteken hivatalosan 17.38-kor indult volna Monorra a 2786-os vonat, azonban már az első percektől kezdve probléma állt fel a járattal, írja az Index.

Bár a kijelző szerint 10 perc késéssel indult, valójában 18.20-kor mozdult meg a jármű. Ám itt közel sem ért véget a sokk: a vonat egy kilométerrel arrébb megállt, az utasok pedig se a kalauzzal, se a vonat vezetőjével nem tudtak beszélni.

Az utasok ekkor már hosszú ideje ültek a forróságban, tájékoztatás nélkül, majd mikor felhívták az információt, közölték velük, hogy nem tartózkodhatnak a járaton. Az indoklás az volt, hogy "ilyen vonat nincs, és kiállították a forgalomból."

Bár a diszpécser megígérte, hogy küld hozzájuk egy biztonsági őrt, aki segít az állomásra való visszajutásban, végül elindultak gyalog a sínek mellett.

Levélben – az Indexhez hasonlóan – mi is rákérdeztünk az ügyre a MÁV-nál, amint válaszolnak, megjelentetjük azt is.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
icebergs-932963_1920.jpg

Egyetlen nap alatt kétmilliárd tonna jég olvadt el Grönlandon

A Jeges-tenger jégtakarója még sosem volt ilyen vékony júniusban.
Címkép: illusztráció - szmo.hu
2019. június 15.Az időjárási műholdak 1979 óta követik nyomon és még sosem olvadt olyan gyorsasággal az Északi-sark jégtakarója, mint ahogy a mostani nyár beköszöntével teszi - adta hírül a The Washington Post. Csütörtökön nem kevesebb, mint 2 milliárd tonna jég olvadt el egyetlen nap alatt.

Grönlandon az eddigi rekordot 2012-ben mutatták ki, ám a szakértők szerint a 2019-es év még ijesztőbb változásokat produkálhat.

Az utóbbi napokban a megfigyelések rekorddöntögető olvadást mutattak Grönland jégtábláján, míg a Jeges-tenger feletti jég mértéke még sosem volt olyan alacsony a június közepi időszakban, mint amilyen most.

A hőmérséklet jóval az átlag felettire kúszott, Alaszka északi területein pedig nyílt vizet lehet látni, márpedig erre szinte soha nincs példa.

"Ez egy újabb extrém eseménysorozat, amely összhangban van a felmelegedéssel és a változó sarkvidékkel"

- mondja Zachary Labe, az Irvine-i Kaliforniai Egyetem éghajlati kutatója.

És az Északi-sarkvidék szokatlan melegsége és olvadása az időjárásunkra is rányomhatja a bélyegét.

"Az olvadás nagy és korai"

- hangsúlyozza Jason Box, klimatológus is. Arra is felhívja a figyelmet, hogy a nyugat-grönlandi jégtábla hőmérséklete abnormálisan magas, míg a hó mértéke jóval a normál érték alatti.

Marco Tedesco, a Columbia Egyetem jégkutatója hozzáteszi, hogy szokatlanul meleg volt Grönland keleti és középső részén is.

"Ez kiterjedt olvadást váltott ki, amely elérte a jégtakaró mintegy 45 százalékát."

Márpedig ilyen mértékben általában csak a nyár közepén figyelhetünk meg hasonló folyamatokat, akkor is ritkán.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x