hirdetés
snapshot-2..jpg

A rejtélyes 27-esek klubja – a legnagyobb rocklegendákat vitte el fiatalon a halál

Rock-történelmet írt 1969. július 5-én a Rolling Stones negyedmillió néző előtt adott koncertjével, amely egyben az egyik alapító tag, Brian Jones gyászszertartása volt.
Göbölyös N. László - szmo.hu
2019. július 05.


hirdetés

A 60-as évek második felében a rock új dimenziókat keresett. Ezt a zenészek nemcsak magában a zenében, hanem a mesterséges tudattágításban is, jobb esetben csak a marihuánában, de inkább az új szintetikus sztárdrogban, az LSD-ben és/vagy a heroinban keresték.

És persze sokan a jól bevált alkoholt sem vetették meg. Néhány, kisebb-nagyobb port felvert rendőrségi ügyet, botrányosan rossz koncertet vagy túlságosan "elszállt" lemezt kivéve

egy ideig nem is volt ezekkel komoly baj, sőt, sokan úgy érezték, hogy a fű vagy az LSD-s "utazás" felszabadítja a kreatív ösztönöket

és bátrabbá teszi az alkotást. Aztán jött egy két évig tartó sorozat, amikor a műfaj öt legendájának intett a kaszás. És hogy az egész történet még hátborzongatóbb legyen: valamennyien 27 évesek voltak, amikor meghaltak.

Az első a sorban Brian Jones volt, a Stones legsokoldalúbb, leginkább kísérletező kedvű tagja.

A felsőbb középosztályból származó szőke fiatalember az együttes felvételein összesen 15 féle hangszert szólaltatott meg, neki köszönhetjük a Ruby Tuesday blockflőtéjét és zongoráját, a Paint It Black szitárját, sőt, a Lady Jane-ben ő játszik a barokk eredetű dulcimeren is.

Hiába volt azonban zeneileg felkészültebb társainál, Mick Jagger mellett nem lehetett vezéregyéniség. Egy idő után ő jelentette a Rolling Stonesban a különlegességet, a hagyományos rock and rolltól és rhytm and bluestól eltérő hangzásokat. Az ő törekvéseit tükrözte teljes egészében az 1967-ben megjelent His Satanic Majesty's Request című pszichedelikus-elektronikus album.

Ezt követően azonban Brian egyre inkább magára maradt, előfordult, hogy hangszerszólóit a stúdióban egyedül vette fel. Magánélete is csődöt mondott, éppen zenekartársai, Jagger és Keith Richards szerették el barátnőit, Marianne Faithfullt, majd Anita Pallenberget. Az 1968 decemberi balul sikerült tv-felvétel, a Rolling Stones Rock and Roll Circus volt az utolsó szereplése a Stonesszal. Kilépett, helyét Mick Taylor vette át. Brian új életet akart kezdeni. A keleti zenék izgatták, Marokkóba ment, készített is egy lemezt a helyi Joujouka együttessel, amelyet sokan a "világzene" születésének is tekintenek.

Brian állapota azonban egyre romlott az alkohol és a kábítószer miatt, és ezek csak súlyosbították születése óta kínzó asztmáját. 1969. július 3-ra virradóra holtan találták London melletti villájának úszómedencéjében, egy kerti mulatság után.

Két nappal később a Stones a Hyde Parkban negyedmillió néző előtt emlékezett meg róla. Mick Jagger Percy Bysshe Shelley Adonais című költeményéből olvasott fel búcsúzásképpen. A verset költőtársa, John Keats halálakor írta Shelley. A koncerten a papírdobozokból felszálló ezer fehér lepke azt a Briant szimbolizálta, aki az élettel szemben megmérettetett és könnyűnek találtatott.

Brian Jones halálának körülményei máig tisztázatlanok. Bár a boncolás jelentős mennyiségű alkoholt és drogot talált szervezetében, hamar lábra kaptak azok a mendemondák, mely szerint a zenész nem véletlenül fulladt bele a medencébe. Az egyik változat szerint Brian a buli során összeszólalkozott egy szintén ittas pincérrel, aki belökte őt a vízbe és nem vette észre, hogy Brian nem bukkan fel.

Ennél lényegesen durvább az a feltételezés, amely szerint Jones-t házának építésze, Frank Thorogood ölte meg, miután a muzsikus felmondott neki, mert úgy érezte, becsapja őt.

Ezt a verziót mindenekelőtt Anna Wohlin, Brian svéd barátnője táplálja, aki szerint az ügyet azért simították el, hogy ne ártson a Stones imázsának. Pedig Anna szerint még el is akartak menni a Hyde Park-ba, mert Brian nem táplált haragot volt társaival szemben. Thorogood állítólag 1993-ban, halálos ágyán bevallotta tettét…

1970 őszén egy hónap alatt hárman is sokkolták a rock-világot idő előtti távozásukkal, ráadásul olyanok, akik az egy évvel korábbi woodstock-i fesztivál sztárjai voltak.

A legnagyobb amerikai fehér blues-zenészek egyikének tartották a következő 27 éves áldozatot, Alan Wilsont, a Canned Heat énekes-gitáros-szájharmonikását, akit csak "Vak Bagolyként" (Blind Owl) emlegettek.

Érdekes módon akárcsak Brian Jones, ő is kilógott saját bandájából: zeneakadémiát végzett, a 30-as évek fekete blues-zenéjét kutatta, ebből írta diplomamunkáját is. E gyökerekből született a zenekar tán leghíresebb a dala, a filmekben azóta is gyakran felhangzó On The Road Again, de Wilson olyan kortárs zenei kísérletekbe is belevitte társait, mint a Parthenogenesis című 20 perces darab. A rendkívül rossz látása miatt is visszahúzódó Wilson, hiába volt zenekara rendkívül sikeres, nem tudott mit kezdeni a rock-világgal, állandó depresszióval küzdött, még pszichiátriai kezelés alatt is állt. Egy idő után pedig gyógyszerfüggő lett, amit még LSD-vel is súlyosbított.

1970. szeptember 3-án holtan találták zenésztársa, Bob Hite kaliforniai házának kertjében. Először gyilkosságra gyanakodtak, az első sajtójelentések még azt írták, hogy Alan egy kínai drogdíler áldozata lett. A törvényszéki orvos kábítószer-túladagolást állapított meg nála, de azóta is mindenki meg van győződve arról, hogy a Vak Bagoly szándékosan vette magához a halálos dózist.

Szeptember 18 immár 49 éve gyásznap a zenében: ezen a napon halt meg londoni lakásában Jimi Hendrix, a rock legnagyobb újítója, aki nemcsak a gitárt, mint hangszert értelmezte újra, hanem olyan utakat nyitott meg a modern zenében, amelyen az utódok ma is csak tapogatózva tudnak előre haladni.

Az Are You Experienced? és az Electric Ladyland korszakalkotó albumok megálmodója önmagával is folytonosan kísérletezett, és miközben a legkülönbözőbb drogokkal próbálkozott, a végtelenségig hajszolta magát, mintha érezte volna, hogy kevés ideje van. A hivatalos verzió szerint élete utolsó éjszakáján, mivel álmatlanságban szenvedett, nagy mennyiségű altatót vett be vörösborral, álmában rosszul lett, és megfulladt.

Halálának körülményei most is zavarosak. Élettársa, a német Monika Dannemann vette észre hajnalban, hogy baj van, de elmondása szerint előbb Jimi néhány barátját hívta fel, köztük Eric Burdont, akivel előző este Hendrix együtt játszott, és csak utána a mentőket. A halottkém jelentésében az állt, hogy Hendrix már nem élt, amikor a mentő kiért hozzá, a mentősök viszont arra emlékeztek, hogy a zenész az úton végig eszméleténél volt. Lehet, hogy a gitárzsenit egyszerűen megölték?

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

hirdetés
1-33.jpg

Ennyi dráma két életre is elég - Hulk, azaz Mark Ruffalo 800 meghallgatáson járt, mielőtt befutott

Megálmodta, hogy agydaganata van. Nem gyúr, nem extra jóképű, és csak jóra használja a hírnevét generációjának egyik legnagyszerűbb színésze.
fotó: Instagram - szmo.hu
2019. július 19.Háromszor jelölték Oscar-díjra, számtalan remek rendezővel dolgozott együtt, és az utóbbi években a Bosszúállók-franchise egyik vezető alakja annak ellenére, hogy éveken át főként kisebb költségvetésű független produkciókhoz adta a nevét. Sokszínű a karrierje, és sokan nem tudják róla, hogy sokáig komoly személyes dráma árnyékolta be a magánéletét. Összegyűjtöttünk pár érdekességet a Hulk alakítójáról.

Küzdelmes gyermekévek

Mark Ruffalo 1967-ben született a Wisconsin állambeli Kenoshában. Boldog gyermekkora volt, de nem nehézségek nélküli. Diszlexiás volt, ami azt jelentette, hogy hiába volt intelligens, az olvasás fájdalmasan küzdelmes volt a számára. Ezen kívül figyelemzavaros is volt, azaz ADD-vel diagnosztizálták, amitől csak még jobban szenvedett az iskolában, és amikor a tanulásra került a sor.

Nem verekedett, inkább birkózott

Nem csoda hát, hogy inkább a fizikai területen találta meg önmagát. Mivel édesapja háromszoros birkózóbajnok volt a városban, ő is kacérkodni kezdett a sportággal, és általános és középiskolai éveiben is birkózott, sőt, versenyekre járt több államban. Ez a tapasztalata aztán nagyon jól jött akkor, amikor egy gyilkosságot elmesélő, valós történet alapján készült Foxcatcherben hivatásos birkózót kellett alakítania (ennek a filmnek köszönheti az egyik Oscar-jelölését is).

Ha elesett, felállt, és felállt újra

#TBT

824.3k Likes, 7,785 Comments - Mark Ruffalo (@markruffalo) on Instagram: "#TBT"

A küzdés, a nehézségekkel való találkozás úgy tűnik, Ruffalo egész életét végigkísérte. Állhatatos személyisége segítette át a kemény időszakokon. Egy, a Moviemaker magazinnak adott interjújában elárulta, hogy 800 (!!) meghallgatáson vett részt, mielőtt befutott volna filmszínészként.

Egy évtizeden keresztül bárpultosként dolgozott

Sok sztár élettörténetében hasonló motívum, hogy pincérként, éttermi/kávézói alkalmazottként keresték a kenyerüket, míg a nagy lehetőségre vártak. Ruffalo azonban nem pár hónapot, vagy évet, hanem egy egész évtizedet töltött a bárpult mögött, míg felelősséggel otthagyhatta a melót, hogy átnyergeljen a színészetre. A bárpultosoknak egyébként nem árt, ha jó a humorérzékük, a szociális és kommunikációs képességeik, tehát nem volt hiábavaló ez az évtized sem. Végül egy Kenneth Lonergan nevű drámaíró fedezte fel egy véletlen találkozás során, és kezdte felkérni a munkáiban való szereplésre.

Agytumorral műtötték

Éppen kezdett komolyabb filmekben szerepelni és eljött a várva várt siker, amikor a színészt agydaganattal diagnosztizálták 2002-ben. Szerencsére a daganat jóindulatú volt és gyorsan eltávolították, ám a betegség következtében Ruffalo arca részlegesen lebénult. Mégis sikerült teljesen felgyógyulnia, a karrierje pedig még nagyobb sebességgel indult be, mint valaha. 2003-ban már Az élet nélkülem című drámában játszott Sarah Polley oldalán, 2004-ben pedig mellékszereplő volt minden idők egyik legegyedibb szerelmes filmjében, az Egy makulátlan elme örök ragyogásában. Az agydaganatra egyébként úgy derült fény, hogy Ruffalo megálmodta - majd elment az orvoshoz, hogy vizsgálják meg.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
Thor_Comic-Con_Panel.jpg

Mindenkit meglepett a Marvel, amikor 10 új szuperhősfilmet jelentett be

Ováció fogadta, hogy Mahershala Ali játssza majd a vámpírvadász Pengét, de jön a The Eternals Angelina Jolie és Salma Hayek főszereplésével. Az persze nem meglepetés, hogy egy raklapnyi folytatás is érkezik.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. július 21.Egy sor új szuperhősfilmet és folytatást jelentett be a Marvel filmstúdió a San Diegó-i Comic Con szórakoztatóipari vásáron a hétvégén - számolt be a BBC News.

A popkultúra rajongóinak legnagyobb éves találkozóján az egyik legnagyobb meglepetést az a bejelentés okozta, hogy az Oscar-díjas Mahershala Ali játssza majd a vámpírvadász Pengét. Ezt a szerepet korábban Wesley Snipes alakította.

A Marvel stúdió elnöke, Kevin Feige több tucatnyi hollywoodi filmsztár kíséretében beszélt a közönségnek a stúdióban készülő tíz új szuperhősfilmről. Mahershala Ali megjelenését nagy ováció fogadta.

Natalie Portman megerősítette, hogy a negyedik Thor-filmben is szerepelni fog. A Thor: Love and Thunder című produkcióban ismét Jane Fostert játssza, de ezúttal vele lesz Thor pörölyének ereje is. A 2021. november 5-én debütáló filmet Taika Watiti rendezi, Thor szerepében Chris Hemsworth látható.

Lapozz a többi filmért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
tomcruise-Copy-1000x618.jpg

Egyszerűen hihetetlen, hogy Tom Cruise nem öregszik - kijött a Top Gun 2 trailere

És egy nap alatt már majdnem 10 millióan nézték meg.
Metro - szmo.hu
2019. július 19.Tom Cruise-ról mostanában elég ellentmondásos híreket hallhattunk. Például azt, hogy Justin Bieber kihívta őt egy nyilvános bunyóra Twitteren, de az 57 éves szupersztár nem reagált a merész húzásra.

Vagy azt, hogy Tom megtiltotta volt feleségének, Nicole Kidmannek, hogy részt vegyen közös fogadott fiuk, Connor esküvőjén, mivel a színésznő válásukkor elhagyta a szcientológus vallást is.

Most viszont Hollywood egyik legidőtállóbb nagyágyúja olyasvalamivel állt elő, amiben - valljuk be - ő az egyik legjobb. Kijött ugyanis az 1986-os filmklasszikus, a Top Gun folytatásának első előzetese.

A film címe Top Gun - Maverick (Maverick volt a beceneve a Cruise által játszott, fiatal, szemtelen és ambíciózus vadászgép-pilótának az első részben).

A sztár elárulta, hogy rajongói harminc éve nyüstölik a vadászgépes filmlegenda folytatásáért, ezért "ideje volt, hogy szállítsam nekik."

A filmet, amely 2020-ban kerül a mozikba, a Paramount Pictures jegyzi, Joseph Kosinski rendezi, és elképesztő sztárparádé vonul fel benne.

A filmben szereplő sztárokért és a trailerért kattints.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
1-35.jpg

Fehér éjszakák: könny hull, vér fröccsen, tűz a nap és elrohad egy kapcsolat az év horrorjában

Magyarországon forgott az Örökség rendezőjének filmje, amiben számos tabudöngető dolog történik, de nem öncélúan.
Szajki-Vörös Adél, fotó: YouTube - szmo.hu
2019. július 22.Ari Aster 1986-os születésű, szakmájában fiatalnak számító rendező, aki számos rövidfilm után 2018-ban hirtelen megrendezte az Örökséget, amivel meglehetősen felforgatta a horrorfilmes műfajt. Állóvíznek azért mondjuk nem nevezném a zsáner tavaly előtti állapotát, hiszen időről időre felbukkannak markánsan egyedi darabok, de amit Aster csinált az Örökségben, az egyedibb volt az egyedinél is.

Egyszerre volt gyomorforgató és szívszorító, irritáló és mélyen elgondolkodtató, drámai horror és horrorisztikus dráma. Az Örökség egy családban történt, az elképzelhető legborzalmasabb tragédia utóéletét mesélte el, de igazából azt mutatta meg egy kis okkult csavarral, hogy

milyen az, amikor az élet legszorosabbnak szánt közössége, a család valójában széttartó

és csak a felszínen működőképes, a mélyben valójában rothadó, nihilista közeg, amiben egy kisgyereknek is csak a legiszonyatosabb sors juthat.

Az Örökség Aster elmondása szerint eredetileg drámának indult, végül a horror zsáner-fiókjában kötött ki egyes erős jelenetei miatt, pedig valójában beskatulyázhatatlan. A Fehér éjszakák is nehezen bekategorizálható - mint amúgy számtalan fontos film a filmtörténetből - , de azért érződik rajta a szerzői szándék, vagyis az, hogy Asternek elvileg ez lett volna az első horrorfilmje. De azért drámából is van bőven.

LET THE FESTIVITIES BEGIN. From @Ari.Aster, writer and director of @HereditaryMovie​, this is #MIDSOMMAR ? Join us - July 3

5,486 Likes, 761 Comments - Midsommar (@midsommarmovie) on Instagram: "LET THE FESTIVITIES BEGIN. From @Ari.Aster, writer and director of @HereditaryMovie​, this is..."

A film erős jelenetsorral indít, ami rendesen megadja az alaphangot. Spoilermentesen: a főszereplő lánnyal, Danival (Florence Pugh fantasztikusan megrázó alakítást nyújt) egy borzalmas családi tragédia történik, ami szinte feldolgozhatatlan. Ő is küzd vele. Közben van egy pasija, Christian (Jack Reynor), aki nem épp az érzelmi intelligenciájával menőzhetne, és már a baj előtt is szakítani akarna a lánnyal, és ráadásul van egy haveri köre, akik arra biztatják, hogy hagyja már ott a csajt, keressen egy másikat, aki biztos nem depizne ennyit, viszont jókat akarna szexelni.

Christian azért még annyit tesz a kapcsolatért és a lányért - és kábé ez az utolsó dolog, amit megtesz érte - , hogy elviszi magával Svédországba, ahová eredetileg a fiú baráti társaságával indult volna. Egyikük, Pelle a helyi faluból származik, ő vezeti be a társaságot a közösség hagyományaiba. Igazából egy nyári fesztivál miatt jöttek, ez lesz az az esemény és a hosszú, véget nem érő svéd nappalok és fehér éjszakák, valamint a csodás magyar - khm, bocsánat, svéd - táj, zöldellő-virágos dombok, fehér ruhás férfiak-nők képe, ami magával ragadja Danit.

A lány már érkezésekor hallucinálni kezdi a lábába kapaszkodó füvet-természetet, és ezek a képek - például a lélegző virágok képei - végig fel-feltűnnek a filmben, vizuálisan még emlékezetesebbé téve azt.

Közben azonban elég ellentmondásos ez a természetközeli univerzum: a közösség - ami valójában egy szekta - törvényei, szabályrendszerei sokszor erőltetettnek, erőszakosnak, épp természetellenesnek hatnak. Persze a film tele van utalásokkal, szimbólumokkal - például a szereplők bibliai nevei, illetve a Christian nevű karakter sorsa -, de egyes motívumok néhol kimódoltnak tűnnek.

A Fehér éjszakák olyan látványvilággal bír, amit nem felejt el egyhamar az ember. A vakító világosban, napsütötte, idilli környezetben történő borzalmak új szintre emelik a horrort, és bár a film rokonságot mutat bizonyos svéd folk-horrorokkal, az idei érkező amerikai főhősök kívülállósága az ő szemszögükből ábrázolja ezt a nagyon furcsa univerzumot.

Az érkező társasággal ugyanis már egészen hamar szokatlan dolgok történnek, és mire a végére ér a történet, egyértelmű lesz, hogy mi miért történt, minden körbeér, és hogy Dani miért tudja meghozni úgy a végső, drámai döntését, hogy azt érezzük: az ő figurája, az ő háttértörténetével az egyetlen, akitől el tudjuk fogadni a megdöbbentő tettet.

☼ "WICKED" (@vanityfair) ☼ "FEROCIOUS" (@variety) ☼ "DELIRIOUSLY FUN" (@thrillist) ☼ "LIVES UP TO THE HYPE" (@wmag) On the longest day of the year, let the countdown to #MIDSOMMAR⁠ ⁠ begin. Happy Solstice! ?

3,680 Likes, 261 Comments - Midsommar (@midsommarmovie) on Instagram: "☼ "WICKED" (@vanityfair) ☼ "FEROCIOUS" (@variety) ☼ "DELIRIOUSLY FUN" (@thrillist) ☼ "LIVES UP TO..."

Előtte azonban még látunk szerelmi mágiát a gyakorlatban, rituális öngyilkosságot, darabokra hasadó koponyákat és loccsanó vért, tradicionális nemi erőszakot és eközben egy olyan jelenetet, ami talán a leghatásosabb mind közül: nők veszik körbe a hősnőt és mélyről üvöltenek, sírnak vele, őserővel. Asternek már két filmjében hallottam ugyanazt a szörnyű, női gyászüvöltést, amit úgy tűnik, csak ő tud kihozni a színésznőiből.

Reposting from @thehaxancloak ?? - - - - - - In early 2017 I met @ari.aster on the premise that he had written a script almost entirely while listening to my music. What followed, I don't think either of us could have anticipated. Writing the music for @midsommarmovie has been an amazing experience and true collaboration. The film is a truly unique vision, executed by a true artist, and it's a complete joy to have been invited on the journey of its creation. Soundtrack out 5 July @officialmilanrecords and @archaicdevices

2,634 Likes, 49 Comments - Midsommar (@midsommarmovie) on Instagram: "Reposting from @thehaxancloak ?? - - - - - - In early 2017 I met @ari.aster on the premise that he..."

Ari Aster szándékai szerint ez volt az utolsó horrorfilmje. Viszonylag gyorsan megvolt vele, egyből az Örökség tavalyi premierje után zöld utat kapott, majd

röpke egy év alatt el is készült vele, mintha le akarta volna tudni ezt a fajta filmnyelvet.

Talán tényleg mindent elmondott így, amit akart, és lehet, hogy ezt nem is tudta volna fokozni. Mindkét film a szeretetvágyról, a szeretet haláláról és valamiféle sötét újjászületésről mesél, és meglehetősen borúlátóan beszél az emberi természetről. Kíváncsi vagyok, mit mond majd rólunk legközelebb.


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x