hirdetés
saul.jpg

A pokolban nincs megváltás – megnéztük a Saul fiát

A film úgy hatol a szívünkig, ahogy arra magyar film nagyon-nagyon ritkán képes.
Kovács Anna Dóra írása - szmo.hu
2015. május 25.


hirdetés

Az elmúlt hetekben csak az nem hallott Nemes Jeles László filmjéről, aki szándékosan törekedett erre. Az alkotás négy díjat is elnyert Cannes-ban, köztük a második legértékesebbet, a zsűri Nagydíját. Ám a Saul fiának nincs is szüksége semmiféle hírverésre, és aki egyszer is megnézi, az igazolhatja ezt.

A film képi világa és a rendező gondolkodásmódja úgy hatol a szívünkig, ahogy arra magyar film nagyon-nagyon ritkán képes.

Amikor kiderült, hogy milyen témát boncolgat Nemes alkotása, sokan egykedvűen legyintettek, hiszen sokan, sokféleképpen filmre vitték már a holokauszt témáját, és ezek közül lettek világhírűek vagy éppen feledhetőek is. Igazán nagy bátorság egy rendezőtől, ha első egész estés filmjében újat próbál megmutatni a történelem egyik legembertelenebb fejezetéből. Emellett pedig be kell látnunk, a második világháború alatti milliós pusztítás kibeszélhetetlen sebet ejtett Európa és az egész világ szívén, amelyről egyszerre szeretnénk nagyon sokat beszélni, vagy ha lehet, hallgatni örökre. A diktatúrák idején működtetett haláltáborok bizonyítékai a modern ember számára vállalhatatlannak hitt kegyetlenségről, barbarizmusról és mindezek csöndes tudomásul nem vételéről.

A rendezők előtt, akik bármilyen formában ezzel a témával szeretnének foglalkozni, többféle lehetőség áll. Választhatják a sematikus utakat, lehetnek gyűlölködők, ítélkezők, borzolhatják öncélúan a nézők kedélyét, vagy lehet mindez egy kis biokulissza egy háborús filmben.

Nemes Jeles László egy eddig nem látott utat választott: megmutatni az embert, aki nem keresi a menekülést, nem követeli a magyarázatot, egyetlen célja maradt: tisztes temetéssel búcsúzni fiától. Mindezt egy koncentrációs tábor közepén, tudva, hogy az ő órái is meg vannak számlálva.

nemesjeles

A Saul fia mégsem lesz ettől „izgalmas”. A néző tudja, hogy Sault nem különösebben érdekli a halál, sem a sajátja, sem másoké – túl sokat látott már ebből, hiszen a Sonderkommando tagjaként napi szinten vesz részt foglyok százainak kivégzésében, miközben tudja, hogy pár hónap után rájuk is a halál vár, és majd más veszi át a helyüket. Egyetlen reménye ő egy kis csapatnak, akik szökést terveznek, de saját fia eltemetése minden másnál fontosabb, és habár az élők feláldozása a holtakért tűnhet önző cselekedetnek, Saul a néző szemében percről-percre egyre emberibbé válik.

saul fia

Mindehhez hozzájárul a kiváló operatőri munka és az emögötti elgondolás: a néző gyakorlatilag szinte végig csak a főhős arcát látja, mintha Sault követnénk közvetlen közelről, vagy vele szemben állnánk.

A koncentrációs táborok borzalmai így csak periférikusan jelennek meg, éppen annyira, hogy érzelmileg a befogadhatóság határán maradjon a film, de ne is váljon monotonná. Ez utóbbit lehet talán egyetlen apró hibaként felróni a filmnek, mert itt-ott elbírt volna még egy kis vágást.

Ám legyen akármilyen zajos sikere a filmnek, nem ajánljuk mindenkinek, sőt!

"
A Saul fia nem az a film, amit azért kell megnézni, mert mindenki erről beszél, hanem azért a csöndért, ami betölti a nézőteret az utolsó képkocka után.

Csak azoknak, akik rá tudnak szánni bő másfél órát arra, hogy teljes valójukkal megértsenek valakit, akinek a helyzetébe soha nem szeretnénk kerülni, így őszinte együttérzés sem lehet bennünk, csak a vágy, hogy egy pillanatra Saul válla fölött meglássunk egy kicsi fényt, és hogy el tudjuk fogadni, ha nem találjuk meg. Mert ez a film nem sebeket akar kötözni, csak mesélni akar apáról és fiáról, kötelességről és lehetetlenekről, emberiről a pokolban.

(A filmet jűnius 11-étől vetítik Magyarországon, de négy moziban premier előtt már korábban is megnézhetitek. Részletek EBBEN a Facebook-eseményben.)


KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
horvath-adrian-feeling-good-michael-buble-valogato-produkcio_image_0fd0f710c150abf2f8da30f98169_16-9.jpeg

X-Faktor: Megjött A Versenyző, Akin Mindenki Röhög, Aztán Mindenki Jól Elszégyelli Magát

De még előtte a mentorok szakítottak azzal a kényszerképzettel, hogy az X-Faktor egy énekes tehetségkutató, és megalapították a Rendezvény kategóriát.
Kövesdi Miklós Gábor - szmo.hu
2019. október 13.Elnézést kérek, de most elfogult leszek. Sok mindent láttunk már az X-Faktorban az elmúlt kb. 10 évben,

de arra nem voltam felkészülve, hogy az adás elején a saját általános iskolai énektanárom néz majd velem szembe.

Töreky Erzsébetnek nem sikerült Pavarottit varázsolnia belőlem, de ez nem az ő hibája. Viszont mások mellett ő is sokat tett azért, hogy zeneszerető ember legyek. Egyébként tudom róla, hogy énekel –szerintem nem is rosszul –, bár az X-Faktor világa talán tényleg nem neki való.

Nehéz számot választott, hiszen Mima dala nem csak énekben, de színészileg is nagy kihívás. Ráadásul, ahogy Miska szerepe annak idején összeforrt Feleki Kamillal, úgy Mima amíg világ a világ, Für Anikó lesz, tehát aki ezt a dalt énekli, azt mindenki hozzá fogja mérni.

Szerencsére a zsűri magát meghazudtolva kedvesen és korrekten bánt Erzsi nénivel, két igent is kapott. Így tovább ugyan nem jutott, de emelt fővel távozhatott. Azt nem lehet elvitatni, hogy szórakoztató előadást kaptunk, és ami a legfontosabb,

látszott rajta, hogy szívből csinálja, szereti, önazonos.

A Tanárnő amúgy tud ilyet is:

Ami ezután következett a műsorban, az maga a döbbenet. A Nosztalgia duó – egy aranyos, idős házaspár – lakodalmas előadása után Laci közölte:

„Erről két szó jut eszembe: Boldogság! és Rendezvény!”

Hazaküldték őket, de a Dallos-Gáspár-Puskás trió saját hatása alá kerülve létrehozta a nem létező Rendezvény kategóriát – ami kb. annyit tesz, hogy még falunapon is vállalhatatlan –, és sorra továbbjuttatták a repedtfazék hangú, extrovertált bohócokat. Hogy miért tették ezt, arra ép ésszel nehéz magyarázatot találni, ezért különböző konteókat költöttem.

1: A munkáját egyedül komolyan vevő Alexet leszámítva a mentorok úgy döntöttek, eleget tettették, hogy X-Faktor egy zenei tehetségkutató, coming outolnak. A producereket úgyis csak a cirkusz és a nézettség érdekli.

2: A sok gagyi előadó között ott volt valakinek a valakije, akit nem mertek rögtön az elején kiszórni, és így próbálták fedezni a dolgot.

Ez a két legvalószínűbb magyarázat, az nyilván nem lehetséges, hogy a tisztelt mentorok ennyire lenézik mind a fellépőket, mind a közönséget, mind az X-Faktort, hogy úgy érzik, ez belefér.

Ezekkel a szavazatokkal a saját - vélt vagy valós - hitelességüket teszik semmissé.

Minden esetre ez az a pont, ahol kábé fölöslegessé vált az első kör. Ha Szabó Antal, Borbély Helén vagy Csóka-Nyánkú Tímea továbbjuthatott, akkor mindenkinek az élő műsorban a helye.

Persze az egész „rendezvény” szekciónak az volt a lényege, hogy megágyazzon Horváth Adriánnak, aki a színpadra lépve meglehetősen bizonytalanul viselkedett, ha valakinek teszem azt egy nyuszi jutott eszébe róla, az tökéletesen érthető. Gáspár Laci kihúzta belőle, hogy falu napokon szokott fellépni, és rögtön meg is kapta a „rendezvény” címkét. Ráadásul Michael Bublé nevét is elrontotta.

Aztán elkezdett énekelni, és leesett az állunk. Rögtön megérthettük, hogy a magyar Susan Boyle-lal van dolgunk:

Adrián maga A Versenyző, Akin Mindenki Röhög, Mikor Bejön, És Aztán Mindenki Jól Elszégyelli Magát.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x

hirdetés
gaspar-laci-15-eves-fiu-x-faktor-1000x583.jpg

X-Faktor: Gáspár Laci végigsírta ennek a 15 éves fiúnak az éneklését

Mind a négy mentort lenyűgözte Gyetyinás Attila produkciója, aki Máté Péter egyik érzelmes dalát adta elő a válogatón.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. október 13.Nagyon meghatóra sikerült az X-Faktor második válogatójának egyik produkciója. A 15 éves Gyetyinás Attila Máté Péter Mondd, miért szeretsz te mást? című dalával állt ki a színpadra. A dalválasztás nem volt véletlen, ugyanis a fiú ezzel édesapjának akart üzenni, aki hat évvel ezelőtt elhagyta a családjukat.

Gáspár Laci kérdésére elmondta, hogy az apa azóta nem is tartja a kapcsolatot velük.

"Haragszom rá, anya miatt, mert azért csak öten vagyunk tesók. Igazából ez a dal egy szerelmes dal, amivel jöttem, de hát ha úgy értelmezzük, akkor apukámról is szólhat"

- mondta a fiú a bemutatkozó háttérvideóban.

A mentorokat láthatóan meghatotta Attila érzelmes éneklése, Gáspár Laci nem is bírta visszafojtani a könnyeit. A produkció végén ő és Puskás Peti is felállva tapsolta meg a fiút.

"Az, hogy ilyen fiatalon már ilyen érzelmek vannak benned az szomorú is, de szép dolog is. Jó az, hogy a zenébenezt ki tudod adni. Ezt a dalt ilyen felfogásban még nem éltem meg, mint ahogy most. Úgyhogy nagyon remélem, hogy ezt apukád látja és fel fog téged keresni és meg fogja újítani a kapcsolatát veled"

- mondta még mindig könnyes szemmel az énekes.

Azt is elmondta, hogy Attila nagyon tehetséges, emiatt helye van az X-Faktorban.

Dallos Bogi azt emelte ki, hogy a fiúnak a szíve-lelke benne volt ebben az előadásban, a saját élményeiből pedig később is tud meríteni éneklés közben.

ByeAlex szerint pedig Attila első szereplése már felért egy versenyszámmal.

A 15 éves fiú ezután természetesen tovább is jutott négy igennel.


KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
mirigy-Copy.jpg

Hatalmas hazai slágert dolgozott fel az Irigy Hónaljmirigy

A Follow The Flow eredeti dalát már több mint 49 millióan nézték meg a videómegosztón, így érthető, hogy most ők kerültek sorra.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. október 13.Újabb fergeteges paródiával jelentkezik az Irigy Hónaljmirigy. A közelmúlt egyik nagy slágerét dolgozták át "mirigyesre".

A Follow The Flow: Nem tudja senki című dala a videómegosztón már több mint 49 milliós nézettséget ért el, így nem csoda, hogy a népszerű zene a Mirigyeket is megihlette.

Íme az eredmény:

VIDEÓ: Irigy Hónaljmirigy: Follow de flow Nem tudja senki paródia

Ha pedig kíváncsi vagy az eredetire:

Follow The Flow - Nem tudja senki


KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
x-faktor-dolce-vita-1000x678.jpg

Gáspár Laci csak hunyorítva merte végignézni az X-Faktorban táncoló „Dolce Vita” előadását

Puskás Peti felment a színpadra bulizni, ByeAlex pedig csak annyit mondott: 'a pokol az itt van a földön'.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. október 13.Megosztotta a mentorokat az X-Faktor idei második válogatóján Rácz Vanessza, azaz művésznevén Dolce Vita produkciója. A tehetségkutató indulója állítása szerint külföldi szórakozóhelyeken szokott fellépni, az éneklés mellett szeret táncolni is. Ezúttal is az X-Faktor koreográfusával készült, a Desperado "Táncolj" című dalát adta elő.

Puskás Peti már a bemutatkozása után nagyon biztatta Vanesszát, majd a színpadra is felment hozzá, és ő is elkezdett táncolni. Eközben ByeAlex és Gáspár Laci láthatóan nem volt elragadtatva a látottaktól és a hallottaktól.

Utóbbi a produkció végén be is vallotta, hogy csak hunyorítva tudta nézni Dolce Vitát, mert nem akarta, hogy "valami kivillanjon vagy kibuggyanjon."

A versenyző erre azt mondta, hogy ő leginkább ByeAlex véleményére kíváncsi, akinek az első dolog, ami eszébe jutott, az volt, hogy: 'a pokol az itt van a földön'.

Dallos Bogi és Puskás Peti velük ellentétben finomabban fogalmazva közölték Vanesszával, hogy nem üti meg az X-Faktor szintjét.


KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!