hirdetés
saul.jpg

A pokolban nincs megváltás – megnéztük a Saul fiát

A film úgy hatol a szívünkig, ahogy arra magyar film nagyon-nagyon ritkán képes.
Kovács Anna Dóra írása - szmo.hu
2015. május 25.


hirdetés

Az elmúlt hetekben csak az nem hallott Nemes Jeles László filmjéről, aki szándékosan törekedett erre. Az alkotás négy díjat is elnyert Cannes-ban, köztük a második legértékesebbet, a zsűri Nagydíját. Ám a Saul fiának nincs is szüksége semmiféle hírverésre, és aki egyszer is megnézi, az igazolhatja ezt.

A film képi világa és a rendező gondolkodásmódja úgy hatol a szívünkig, ahogy arra magyar film nagyon-nagyon ritkán képes.

Amikor kiderült, hogy milyen témát boncolgat Nemes alkotása, sokan egykedvűen legyintettek, hiszen sokan, sokféleképpen filmre vitték már a holokauszt témáját, és ezek közül lettek világhírűek vagy éppen feledhetőek is. Igazán nagy bátorság egy rendezőtől, ha első egész estés filmjében újat próbál megmutatni a történelem egyik legembertelenebb fejezetéből. Emellett pedig be kell látnunk, a második világháború alatti milliós pusztítás kibeszélhetetlen sebet ejtett Európa és az egész világ szívén, amelyről egyszerre szeretnénk nagyon sokat beszélni, vagy ha lehet, hallgatni örökre. A diktatúrák idején működtetett haláltáborok bizonyítékai a modern ember számára vállalhatatlannak hitt kegyetlenségről, barbarizmusról és mindezek csöndes tudomásul nem vételéről.

A rendezők előtt, akik bármilyen formában ezzel a témával szeretnének foglalkozni, többféle lehetőség áll. Választhatják a sematikus utakat, lehetnek gyűlölködők, ítélkezők, borzolhatják öncélúan a nézők kedélyét, vagy lehet mindez egy kis biokulissza egy háborús filmben.

Nemes Jeles László egy eddig nem látott utat választott: megmutatni az embert, aki nem keresi a menekülést, nem követeli a magyarázatot, egyetlen célja maradt: tisztes temetéssel búcsúzni fiától. Mindezt egy koncentrációs tábor közepén, tudva, hogy az ő órái is meg vannak számlálva.

hirdetés
nemesjeles

A Saul fia mégsem lesz ettől „izgalmas”. A néző tudja, hogy Sault nem különösebben érdekli a halál, sem a sajátja, sem másoké – túl sokat látott már ebből, hiszen a Sonderkommando tagjaként napi szinten vesz részt foglyok százainak kivégzésében, miközben tudja, hogy pár hónap után rájuk is a halál vár, és majd más veszi át a helyüket. Egyetlen reménye ő egy kis csapatnak, akik szökést terveznek, de saját fia eltemetése minden másnál fontosabb, és habár az élők feláldozása a holtakért tűnhet önző cselekedetnek, Saul a néző szemében percről-percre egyre emberibbé válik.saul fia

Mindehhez hozzájárul a kiváló operatőri munka és az emögötti elgondolás: a néző gyakorlatilag szinte végig csak a főhős arcát látja, mintha Sault követnénk közvetlen közelről, vagy vele szemben állnánk.

A koncentrációs táborok borzalmai így csak periférikusan jelennek meg, éppen annyira, hogy érzelmileg a befogadhatóság határán maradjon a film, de ne is váljon monotonná. Ez utóbbit lehet talán egyetlen apró hibaként felróni a filmnek, mert itt-ott elbírt volna még egy kis vágást.

Ám legyen akármilyen zajos sikere a filmnek, nem ajánljuk mindenkinek, sőt!

"
A Saul fia nem az a film, amit azért kell megnézni, mert mindenki erről beszél, hanem azért a csöndért, ami betölti a nézőteret az utolsó képkocka után.

Csak azoknak, akik rá tudnak szánni bő másfél órát arra, hogy teljes valójukkal megértsenek valakit, akinek a helyzetébe soha nem szeretnénk kerülni, így őszinte együttérzés sem lehet bennünk, csak a vágy, hogy egy pillanatra Saul válla fölött meglássunk egy kicsi fényt, és hogy el tudjuk fogadni, ha nem találjuk meg. Mert ez a film nem sebeket akar kötözni, csak mesélni akar apáról és fiáról, kötelességről és lehetetlenekről, emberiről a pokolban.

(A filmet jűnius 11-étől vetítik Magyarországon, de négy moziban premier előtt már korábban is megnézhetitek. Részletek EBBEN a Facebook-eseményben.)


hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
unikornis.jpg

Az Unikornis lett a búcsúzó az Álarcos énekesben, mindenki meglepődött

A nyomozók nagyon mellé tippeltek, senki nem találta el, hogy ki rejtőzött a maszk mögött.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. február 23.


hirdetés

Kénytelen volt búcsúzni a műsortól Unikornis, a nyomozók ugyanis Fagyinak és Szörnyecskének szavaztak meg egy újabb esélyt.

Már hárman vannak, akik lelepleződtek az Álarcos Énekesben! A korábbi műsorokban Panda és Alien búcsúztak, most pedig Unikornis lett a kieső, neki ért véget a verseny.

Most a nyomozók épp az ellenkezőjét gondolták róla, mind azt mondták, hogy profi, szakmabeli énekes van a jelmez alatt, míg a korábbi adásban inkább műkedvelőt sejtettek a maszk mögött.

Az unikornis fehér maszkjában a színpadon a titokzaos énekes a Queen dalát adta elő. Dancsó Péter szerint Vásáry André, Sebestyén Balázs egy opera vagy operett területen játszó énekesre tippelt, Nagy Sanyira, Csobot Adél Pintér Tenyára , Gáspár Laci pedig Kállay-Saunders Andrást sejtette a jelmez mögött.

hirdetés

Lapozz, hogy ki volt a maszk mögött:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
jobaratok-sorozat.jpg

Újra összeáll a Jóbarátok - hamarosan jön egy új rész a sorozatból

A sorozat legendás színészgárdája egyetlen új rész erejéig áll össze ismét. De ez az epizód mégis más lesz, mint korábban.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. február 22.


hirdetés

Hamarosan indul az HBO Max streaming szolgáltatása, a bevezető kampány részeként pedig leforgatnak egy új részt a Jóbarátokból. A sorozat 1994 és 2004 között futott, 15 évvel ezelőtt ért véget. Az utolsó részt 52,5 millióan nézték az Egyesült Államokban, amivel a legnépszerűbb sorozatepizód volt a 2000-es években.

A Jóbarátok legendás színészgárdája egyetlen rész erejéig áll újra össze - írja a BBC. Tehát,

a sorozat hat főszereplője, Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry és David Schwimmer mindannyian benne lesznek az új epizódban.

Bár az összes eredeti szereplő jelen lesz, azért mégsem lesz minden a megszokottak szerint. Az előzetes találgatások alapján ugyanis a legújabb rész egy forgatókönyv nélküli, improvizatív jellegű újraegyesülés lesz. Amikor elindul majd a WarnerMedia új szolgáltatása, az új rész és a korábbi 236 epizód elérhető lesz a rendszerben minden előfizető számára.

A hírt először a főszereplők jelentették meg a közösségi oldalaikon. Mindannyian ugyanazt a fotót és szöveget tették közzé.

hirdetés

"Megtörténik."

- írja a képhez Jennifer Aniston is.

Lapozz Matt LeBlanc trollkodásáért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
Billie-Eilish.jpg

Rekordot döntött az új James Bond-film főcímdala

Billie Eilish - No Time to Die című dala az Adele által énekelt Skyfall főcímdalt is lekőrözte.
MTI - szmo.hu
2020. február 21.


hirdetés

Minden más James Bond-főcímdalnál többet adtak el az első egy hétben Nagy-Britanniában Billie Eilish No Time To Die (Nincs idő meghalni) című számából, a legújabb Bond-film címadó dalából, amely a 007-es kaland- és akciófilmek főcímdalai közül másodikként került a brit slágerlista élére.

Az amerikai alternatív popénekes által előadott főcímdalt 90 ezer eladott lemeznek megfelelő mennyiségben vásárolták meg a brit rajongók különféle formában, benne 10,6 millió alkalommal streamelve. A Skyfall főcímdalát Adele előadásában 84 ezer lemeznek megfelelő mennyiségben adták el az első héten 2012 októberében, az egyetlen másik olyan 007-es főcímdal pedig, amely a brit sikerlista élére került, 70 ezer lemez-egyenértékben kelt el 2015-ben. Ez a Spectre - A Fantom visszatér Writing's On The Wall című főcímdala volt Sam Smith előadásában.

Billie Eilish tehetségét február elején négy Grammy-díjjal ismerte el az amerikai lemezakadémia, a Brit Awards keddi londoni gáláján pedig a legjobb nemzetközi női előadó díját vehette át az énekesnő.

A 18 éves Eilish a legfiatalabb énekes, aki a James Bond-filmek 57 éves történetében címadó dalt ad elő.

hirdetés

A dalt Billie írta testvérével Finneas O'Connell-lel, akivel tavaly adta ki When We All Fall Asleep, Where Do We Go? című első albumát, amelyet két Grammy-díjra jelöltek.

A legújabb, Daniel Craig főszereplésével forgatott Bond-filmet április 8-án mutatják be a hazai mozik 007 Nincs idő meghalni címmel.

Billie Eilish - No Time To Die

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
zongora.jpg

Liszt Ferenc szépunokájának olyan a keze és úgy is zongorázik, mint világhíres szépapja

Michael Andreas Häringer csodagyerekként nyolc évesen már komponált is.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. február 20.


hirdetés

Michael Andreas Häringer játékát sokan csodálják máris, közösségi oldalának közel egymillió követője van. A fiatal zongorista már nyolc évesen komponált és csodagyerekként ismerték.

A fiúnak még a keze is olyan, és úgy is zongorázik, mint világhíres szépapja Liszt Ferenc.

A Michael Barcelonában született, de családja német származású. Szüleinek semmi köze nem volt a zenéhez, így nagyon meglepődtek, mikor kiderült, hogy a gyerekük ekkora tehetség.

Az ifjú zongorista elmondta, hogy már 2-3 évesen is sokat énekelt, majd egy olyan iskolába került, ahol volt gyerekkórus. Ott látta meg, hogyan zongoráznak a tanárok, és onnantól kezdve ő is zenélni szeretett volna. Hamar kiderült, hogy mennyire kitűnően zongorázik. Nyolc évesen már a barcelonai konzervatórium hallgatója lett és hat év helyett négy év múlva el is végezte az iskolát. Azóta számos fellépése volt, de Magyarországon még nem adott koncertet.

Bár kedvence a klasszikus zene, ám a moderneket is szereti, és szívesen komponál ilyeneket is. A zongora mellett hegedül, táncol és klipeket is készít.

hirdetés

Egy brazil tévé készített vele egy interjút, ekkor tudta meg, hogy rokoni szálak fűzik a legendás magyar zenészhez. Liszt ugyanis egy nála jóval fiatalabb tanítványába lett szerelmes, és ebből a kapcsolatból született gyerek volt Michael egyik őse.

A szépunokát nagyon érdekli Liszt munkássága, rengeteget olvas róla, és érdeklődik utána.

VIDEÓ: Az RTL Fókusz beszámolója

Liszt Ferenc - II. Magyar rapszódia

Billie Eilish - James Bond No Time To Die

hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!