hirdetés

„Ilyenkor a szennyeződés legcsúnyább arcát látjuk” – ám a Pet Kupa egész évre elfoglaltságot ad a szervezőknek

- A Pet Kupának mára komoly önkéntes közössége lett, és korábban is terveztük, hogy ne csak nyáron csináljunk valamit, hanem egész évben őrizzük meg a lelkesedést - Bitter Zsuzsannával, a Pet kupa egyik szervezőjével beszélgettünk.
Szegedi Éva, Fotó és videó: Természetfilm.hu - szmo.hu
2020. július 04.


hirdetés

Az utóbbi napokban áradt a Tisza és a Szamos is, a vízgyűjtő területekről pedig hatalmas mennyiségű szemetet hoznak magukkal a folyók.

A sajtót bejárta az a felvétel, amit a Pet Kupa szervezői osztottak meg Facebookon. A videó vasárnap készült Kárpátalján, és rémisztő látni, ahogyan a gallyakat, törmelékeket, szemetet sodorja magával a víz.

„Ez mindennapos, Felső-Tisza vidékén, így kell elképzelnünk, hogy csak hömpölyög a végeláthatatlan, brutális szemétáradat?”

- kérdezem Bitter Zsuzsannától, a Pet kupa egyik szervezőjétől, a Természetfilm.hu irodavezetőjétől.

hirdetés

„Most éppen egy zöldár után vagyunk, és ez mindig nagyobb hulladékmennyiséget hoz”

– válaszolja.

„Ilyenkor egyrészt jól látható az áradás, másrészt ilyenkor az szemét is a folyó hullámaira kerülhet, ami lehet, hogy évek óta az ártérben lerakva pihent, ám eddig nem láttuk a zöld növényzettől, a bokrok alatt.

Amikor a folyó a medréből kilépve a hátára veszi és felkapja ezt a szemetet, és viszi kilométereken át, a mennyiség tényleg hatalmas, és látvány valóban drámai. De azért ez nem mindennapos, ilyenkor a szennyeződés legcsúnyább arcát látjuk.”

Bitter Zsuzsanna azt is elmagyarázza: a cél az lenne, hogy ezt a szemétmennyiséget a víz ne rakja le újra, és ezen a magyar vízügyi hatóságok hatékonyan dolgoznak. A Szamosnál elképzelhető, hogy azért tűnik fel számunkra ez a látványos mennyiség, mert ott helyezték el azt a gépláncot, ami hulladékzárt képez a Tiszán, és lehalássza a folyón érkező szemetet. Ha ezt időben beállítják, óriási hatékonysággal termeli le a hulladékot.

„Látszik, hogy a hulladékzár fölötti szakaszon érkezik mindenféle a folyó habjain, viszont lejjebb már nem megy tovább.”

Arra is rátérek beszélgetésünk során, hogy a szkeptikusok szerint nincs értelme összegyűjteni a szemetet, Pet Kupát és hulladékgyűjtő akciókat rendezni, mert ez csak csepp a tengerben, az emberek úgyis szemetelnek az egész világon.

„Mi is gyakran találkozunk ezzel a véleménnyel” – mondja Bitter Zsuzsanna. „Valahol mindannyiunk igazságérzetét bántja, hogy nem feltétlenül a saját hulladékunkat látjuk viszont a saját árterünkön – bár azért előfordul magyar PET palack is a Tisza árterében.

Csakhogy a Tiszának ez a szakasza a miénk, itt mi vízitúrázunk, a mi gyerekeinknek fogjuk megmutatni a vízparti élet szépségeit, és ezt PET palackokon taposva nem tudjuk majd élvezni. Ezért nem mások felelősségét keressük, hanem a lelkesedésünktől hajtva meg szeretnénk valósítani a programjainkat és javasolni szeretnénk azoknak, akik érdeklődnek irántuk.”

Bár ezt sokan kívülről nem mindig és nem mindenki látja, a Pet Kupa szervezői és önkéntesei nem csak egy évben egyszer aktívak. És a céljuk sem csupán abban merül ki, hogy évente egyszer szemetet szednek, hanem azon dolgoznak, hogy lehetőleg megelőzzék a szemetelést. Például évek óta együttműködnek a kárpátaljai vízügyes kollégákkal, civil szervezetekkel, és a Pet Kupán az egyik legeredményesebb csoport éppen a Kárpátaljáról érkezett környezetvédelmi szervezet önkénteseiből álló csapat volt. Idén egy hulladékgazdálkodó vállalkozót is támogatott a Pet Kupa, hogy a saját településén hatékony szelektív-hulladék gyűjtő programot valósíthasson meg.

És ehhez a stratégiához kapcsolódik az új, 2020-as Mosolygó Zsákok program is. Na, de mi ez egyáltalán? „A Pet Kupával már évek óta rendezzük a folyami hulladékszedő versenyeket, de úgy gondoltuk, hogy kellene olyan program is, ami azokon a területeken zajlik, ahol valamilyen okból kifolyólag nem vagyunk ott a versenyeinkkel” – magyarázza Bitter Zsuzsanna.

„A Tisza számos pontján nem tervezünk versenyt. A Mosolygó Zsákokkal az volt a tervünk, hogy egy szakaszon a helyiek, vízitúrázók, horgászok, iskolások bevonásával, az ő kapacitásukra, lelkesedésükre építve szervezzünk ártéri hulladékmentesítő programot.”

VIDEÓ: A Mosolygó Zsákok Tiszabábolnán:

Pet Kupa on Facebook Watch

Mosolygó Zsákok leptek el a napokban több Tisza menti települést. Júliustól bevetésre készek az ártéri hulladékkal szemben. Az üres zsákok felvételi...

A Mosolygó Zsákok kísérleti program, júliustól indult, szeptember végéig tart, 15 település csatlakozott Tiszadadától Tiszabábolnáig. Egyelőre nem tudni, mennyi szemetet fognak összeszedni a programban, mert az a résztvevők számától és aktivitásától is függ, de körülbelül 3 tonnára számítanak, annyira mint amit a Tisza-tavi Pet Kupán a koncentrált gyűjtéssel, sok önkéntessel, intenzív munkával szedtek össze.

Egy dolog nehezítette a Mosolygó Zsákok promotálását: a koronavírus-járvány és a veszélyhelyzettel járó korlátozások. „Amikor kitaláltuk a programot, akkor ezzel nyilván nem számoltunk” - mondja Bitter Zsuzsanna.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
hoseg-meleg-kanikula-pixabay.jpg

Tartós kánikula jön Magyarországra, Európa egyes részein hőhullámok lesznek

Nálunk stabilan 30 fok felett alakulnak majd a csúcsok, míg Spanyolország és Franciaország térségében több helyen akár 40 fok is lehet.
MTI, címkép: Bru-nO/Pixabay - szmo.hu
2020. augusztus 07.


hirdetés

Európában és Magyarországon is beköszönt a tartós hőség - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken a Facebook-oldalán.

Azt írták:

stabil anticiklon épül ki a kontinens nagyobb részén, ami klasszikus nyári időt, Európa egyes részein hőhullámot is okoz.

Az anticiklonok az óramutató járásával megegyező irányban örvénylenek, aminek jelentős következményei vannak: a magasnyomás nyugati oldalán dél felől nagyon meleg levegő áramlik Spanyolország, Franciaország térségébe. Azokon a tájakon jelenleg is több helyen 35-40 Celsius-fokos csúcsokat mérnek, és mérséklődés nem is várható egy ideig.

Magyarország az anticiklon déli peremén helyezkedik el, így ide egyelőre nem közvetlenül a szubtrópusi térségből érkezik a levegő. Emiatt a hőmérsékleti értékek nem "szállnak el", de

hirdetés

stabilan 30 fok felett alakulnak majd a csúcsok.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint az ország jelentős részén elsőfokú figyelmeztetés van érvényben hőség miatt.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
mti-fullajtar.jpg

„Erőszakos hatalomátvétel történik” a Színművészetin Fullajtár Andrea szerint

A színésznő azt mondta, hogy csak azért tanít még az egyetemen, hogy a diákok ne maradjanak egyik napról a másikra tanár nélkül.
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt - szmo.hu
2020. augusztus 07.


hirdetés

Egy éven belül a káosz fogja szétszedni a Színház- és Filmművészeti Egyetemet – mondta Fullajtár Andrea a Pesti Hírlapnak adott interjúban. (A címképen Fullajtár Andrea Anna Politkovszkaja szerepében Stefano Massini Az átnevelhetetlen című monodrámájában.)

A Katona József Színház színésze elmondta, hogy az újságokból tudta meg az egyetem, hogy van új kuratórium. Vidnyánszky Attila érkezésére válaszul távozott Zsámbéki Gábor, aki 40 éve tanított az intézményben. Fullajtár szerint lesznek még további távozók, ő csak azért marad, hogy

„azok a diákok, akiket mi vettünk fel, ne maradjanak egyik napról a másikra tanár nélkül. Nekem személy szerint ez az egyetlen indokom, hogy én még bemegyek az egyetem épületébe”.

Fullajtár szerint Vidnyánszky nem egyeztetett senkivel az egyetemről, ez pedig „a vitakultúra teljes hiányát mutatja, vagyis a kuratórium elnökét egyáltalán nem érdekli, hogy tárgyalni kellene ilyen helyzetben. Erőpolitika van. Idáig a modellváltást emlegették, és hogy reformról van szó, de most már egészen világos: ez nem reform, ennek semmi köze nincs a jobbító szándékhoz.”

hirdetés

"Arcpirítónak és szégyenteljesnek” nevezte, hogy a kuratórium tagjai közé senki nem került be, akit az egyetem szenátusa javasolt.

Fullajtár szerint szó sincs semmiféle reformról, ha lenne, akkor felállítanának egy szakmai bizottságot, amely együtt dolgozna a szenátussal.

„De erőszakos hatalomátvétel történik, semmi más” – mondja.

Kijelentette, hogy azóta sem kaptak semmilyen jelzést a kuratóriumtól.

„Hogy tekintsem legitimnek azt a kuratóriumot, amely minden egyeztetés nélkül, valahol, zárt ajtók mögött megszületik, tagjai nem mutatkoznak be, nem ülnek le az egyetem polgárságával, csak véletlenül kiderül, hogy vannak?! - kérdi a színésznő. - Még egy kisbolt átalakításánál is tudják az ott dolgozók, hogy tulajdonoscsere történik, leülnek velük előtte egyeztetni.”

Azt mondta, csak akkor jöhet érdemi változás, ha "komolyan veszik a reform szót, ha leülnek az egyetemi polgársággal, ha garantálják az egyetemi autonómiát és a szenátus jogköreit".

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
koronavirus-spanyolorszag-nyaralas-mti-ap.jpg

Nagy a tanácstalanság a Spanyolországba utazók között, miután az ország zöld helyett sárga besorolású lett

Sokan még akkor utaztak Spanyolországba, amikor az zöld jelzésű ország volt és jelenleg is ott tartózkodnak. A közösségi médiában próbálnak segítséget kérni egymástól, hogy pontosan milyen szabályok fognak rájuk vonatkozni, amikor hazajönnek.
Fotó: MTI/AP/Joan Mateu - szmo.hu
2020. augusztus 07.


hirdetés

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy zöld helyett sárga besorolású ország lett Spanyolország. "A koronavírus-járvánnyal kapcsolatban a kormány szerdai ülésén arra jutott, hogy sajnos a helyzet Európában az országok többségében romlik, valahol elég drámai számok is vannak. Ezért egy ország,

Spanyolország esetében döntött úgy a tisztifőorvos javaslatát támogatva a kormány, hogy az eddigi zöldről sárga minősítést kapjon.

Szóba kerültek további országok is, de kevésbé volt radikális az emelkedés, egyelőre kivárunk" - fogalmazott Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón.

A határozat péntektől, azaz mától érvényes. Az Utazómajom Facebook-oldalán viszont az látható, hogy nagy a káosz és a tanácstalanság a Spanyolországba induló, vagy már ott lévő magyar nyaralók között.

hirdetés

Több kérdést is felvetett ugyanis a jelenlegi helyzet. Vannak, akiknek már lefoglalt helyük van, de nem tudják, hogy el merjenek-e indulni.

De a legtöbben arról próbálnak érdeklődni, hogy milyen feltételekkel nem kell karanténba vonulniuk, ha sárga jelzésű országból érkeznek.

A koronavirus.gov.hu oldalon kiadott közlemény szerint: külön szabályok vonatkoznak a magyar állampolgárokra és hozzátartozóikra, illetve a nem magyarokra.

Magyar állampolgár zöld jelzésű országból kontroll nélkül léphet be.

Sárga vagy piros jelzésű országból belépve a határon egészségügyi ellenőrzés alá vetik és 14 napos karanténba kell vonulnia. Ez alól kivételt az jelent, ha a megelőző 5 napban 48 óra időeltéréssel két negatív koronavírustesztet tud hitelt érdemlően felmutatni. A sárga jelzésű országból érkező magyar állampolgár az első koronavírustesztet követően szabadulhat a karanténból, míg vörös jelzésű ország esetében két negatív tesztre van ehhez szükség.

Nem magyar állampolgárok esetén sárga jelzésű ország állampolgárai ugyanolyan feltételekkel léphetnek be, mint a magyar állampolgárok, vörös jelzésű országból történő belépésre viszont nincs lehetőség.

Azzal kapcsolatban azonban nagy a tanácstalanság a nyaralók között, hogy mi a helyzet azokkal, akik még korábban utaztak Spanyolországba és jelenleg is ott vannak. Hiszen, amikor még elutaztak, Spanyolország a zöld jelzésű országok közé tartozott.

Az Utazómajom posztjában kiemelik, hogy

a Spanyolországra vonatkozó határozat péntektől már érvényben van, "így, aki éppen nyaral, már úgy fog tudni csak hazajönni, ha vállalja a kéthetes házi karantént".

Az üggyel kapcsolatban megkerestük az operatív törzset is, hogy pontosítsák, milyen szabályok vonatkoznak azokra, akik még akkor utaztak Spanyolországba, amikor az zöld jelzésű országnak számított. Amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
koronavirus-jarvanyugyi-bevetesi-egyseg.jpg

Koronavírus: felkészült a járványügyi bevetési egység

Elsődleges feladatuk a a fertőzési gócpontok lokalizálása és a vírus továbbterjedésének megakadályozása.
MTI, fotó: MTI/Kovács Tamás - szmo.hu
2020. augusztus 07.


hirdetés

A járványügyi bevetési egység elsődleges feladata a fertőzési gócpontok lokalizálása és a vírus továbbterjedésének megakadályozása - hangzott el az egység pénteki budapesti, sajtótájékoztatóval egybekötött bemutatóján.

Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa hangsúlyozta: Magyarország ugyan sikeresen védekezett a járvány első szakaszában, ám a járványveszély nem múlt el. A veszélyhelyzet megszüntetése után létrehozták a járványügyi bevetési egységet.

Elmondta: az egység feladata az együttműködő szervezetek - a honvédség, a katasztrófavédelem, a tisztiorvosi szolgálat és a mentőszolgálat - munkájának koordinálása és az erőforrások hatékony felhasználásának biztosítása. Munkájukat az ügyeleti központ által működtetett értesítési és jelentőrendszer segíti. Az egység jogosult korlátozó intézkedések elrendelésére - tette hozzá.

Jackovics Péter, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság osztályvezetője közölte: elsődleges feladatuk a területi védelmi bizottságok munkájának összehangolása. Az egység rendelkezésére áll a katasztrófavédelem által működtetett mobil labor is.

hirdetés

Pápai György, az Országos Mentőszolgálat orvosigazgatója arról számolt be, hogy a járvány kezdete óta részt vesznek a határátkelőhelyeken a beutazók szűrésében, és több mint 60 ezer mintavételt hajtottak végre a lakosság körében. Emellett részt vesznek a fertőzésgyanús betegek ellátásában, szállításában.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!