hirdetés

„Ilyenkor a szennyeződés legcsúnyább arcát látjuk” – ám a Pet Kupa egész évre elfoglaltságot ad a szervezőknek

- A Pet Kupának mára komoly önkéntes közössége lett, és korábban is terveztük, hogy ne csak nyáron csináljunk valamit, hanem egész évben őrizzük meg a lelkesedést - Bitter Zsuzsannával, a Pet kupa egyik szervezőjével beszélgettünk.
Szegedi Éva, Fotó és videó: Természetfilm.hu - szmo.hu
2020. július 04.


hirdetés

Az utóbbi napokban áradt a Tisza és a Szamos is, a vízgyűjtő területekről pedig hatalmas mennyiségű szemetet hoznak magukkal a folyók.

A sajtót bejárta az a felvétel, amit a Pet Kupa szervezői osztottak meg Facebookon. A videó vasárnap készült Kárpátalján, és rémisztő látni, ahogyan a gallyakat, törmelékeket, szemetet sodorja magával a víz.

„Ez mindennapos, Felső-Tisza vidékén, így kell elképzelnünk, hogy csak hömpölyög a végeláthatatlan, brutális szemétáradat?”

- kérdezem Bitter Zsuzsannától, a Pet kupa egyik szervezőjétől, a Természetfilm.hu irodavezetőjétől.

hirdetés

„Most éppen egy zöldár után vagyunk, és ez mindig nagyobb hulladékmennyiséget hoz”

– válaszolja.

„Ilyenkor egyrészt jól látható az áradás, másrészt ilyenkor az szemét is a folyó hullámaira kerülhet, ami lehet, hogy évek óta az ártérben lerakva pihent, ám eddig nem láttuk a zöld növényzettől, a bokrok alatt.

Amikor a folyó a medréből kilépve a hátára veszi és felkapja ezt a szemetet, és viszi kilométereken át, a mennyiség tényleg hatalmas, és látvány valóban drámai. De azért ez nem mindennapos, ilyenkor a szennyeződés legcsúnyább arcát látjuk.”

Bitter Zsuzsanna azt is elmagyarázza: a cél az lenne, hogy ezt a szemétmennyiséget a víz ne rakja le újra, és ezen a magyar vízügyi hatóságok hatékonyan dolgoznak. A Szamosnál elképzelhető, hogy azért tűnik fel számunkra ez a látványos mennyiség, mert ott helyezték el azt a gépláncot, ami hulladékzárt képez a Tiszán, és lehalássza a folyón érkező szemetet. Ha ezt időben beállítják, óriási hatékonysággal termeli le a hulladékot.

„Látszik, hogy a hulladékzár fölötti szakaszon érkezik mindenféle a folyó habjain, viszont lejjebb már nem megy tovább.”

Arra is rátérek beszélgetésünk során, hogy a szkeptikusok szerint nincs értelme összegyűjteni a szemetet, Pet Kupát és hulladékgyűjtő akciókat rendezni, mert ez csak csepp a tengerben, az emberek úgyis szemetelnek az egész világon.

„Mi is gyakran találkozunk ezzel a véleménnyel” – mondja Bitter Zsuzsanna. „Valahol mindannyiunk igazságérzetét bántja, hogy nem feltétlenül a saját hulladékunkat látjuk viszont a saját árterünkön – bár azért előfordul magyar PET palack is a Tisza árterében.

Csakhogy a Tiszának ez a szakasza a miénk, itt mi vízitúrázunk, a mi gyerekeinknek fogjuk megmutatni a vízparti élet szépségeit, és ezt PET palackokon taposva nem tudjuk majd élvezni. Ezért nem mások felelősségét keressük, hanem a lelkesedésünktől hajtva meg szeretnénk valósítani a programjainkat és javasolni szeretnénk azoknak, akik érdeklődnek irántuk.”

Bár ezt sokan kívülről nem mindig és nem mindenki látja, a Pet Kupa szervezői és önkéntesei nem csak egy évben egyszer aktívak. És a céljuk sem csupán abban merül ki, hogy évente egyszer szemetet szednek, hanem azon dolgoznak, hogy lehetőleg megelőzzék a szemetelést. Például évek óta együttműködnek a kárpátaljai vízügyes kollégákkal, civil szervezetekkel, és a Pet Kupán az egyik legeredményesebb csoport éppen a Kárpátaljáról érkezett környezetvédelmi szervezet önkénteseiből álló csapat volt. Idén egy hulladékgazdálkodó vállalkozót is támogatott a Pet Kupa, hogy a saját településén hatékony szelektív-hulladék gyűjtő programot valósíthasson meg.

És ehhez a stratégiához kapcsolódik az új, 2020-as Mosolygó Zsákok program is. Na, de mi ez egyáltalán? „A Pet Kupával már évek óta rendezzük a folyami hulladékszedő versenyeket, de úgy gondoltuk, hogy kellene olyan program is, ami azokon a területeken zajlik, ahol valamilyen okból kifolyólag nem vagyunk ott a versenyeinkkel” – magyarázza Bitter Zsuzsanna.

„A Tisza számos pontján nem tervezünk versenyt. A Mosolygó Zsákokkal az volt a tervünk, hogy egy szakaszon a helyiek, vízitúrázók, horgászok, iskolások bevonásával, az ő kapacitásukra, lelkesedésükre építve szervezzünk ártéri hulladékmentesítő programot.”

VIDEÓ: A Mosolygó Zsákok Tiszabábolnán:

Pet Kupa on Facebook Watch

Mosolygó Zsákok leptek el a napokban több Tisza menti települést. Júliustól bevetésre készek az ártéri hulladékkal szemben. Az üres zsákok felvételi...

A Mosolygó Zsákok kísérleti program, júliustól indult, szeptember végéig tart, 15 település csatlakozott Tiszadadától Tiszabábolnáig. Egyelőre nem tudni, mennyi szemetet fognak összeszedni a programban, mert az a résztvevők számától és aktivitásától is függ, de körülbelül 3 tonnára számítanak, annyira mint amit a Tisza-tavi Pet Kupán a koncentrált gyűjtéssel, sok önkéntessel, intenzív munkával szedtek össze.

Egy dolog nehezítette a Mosolygó Zsákok promotálását: a koronavírus-járvány és a veszélyhelyzettel járó korlátozások. „Amikor kitaláltuk a programot, akkor ezzel nyilván nem számoltunk” - mondja Bitter Zsuzsanna.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
novakkatalin-Copy.jpg

Új otthonfelújítási támogatás: 25 éves életkorig számítanak a gyerekek

Január elsejével elindulhat az öt elemből álló otthonteremtési program - közölte Novák Katalin, a családokért felelős tárca nélküli miniszter.
MTI, fotó: MTI/Kovács Attila - szmo.hu
2020. október 29.


hirdetés

Január elsejével a gyakorlatban is elindulhat Magyarország legnagyobb otthonteremtési programja - közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter csütörtökön Budapesten.

Novák Katalin az öt elemből álló otthonteremtési programról tartott összegző sajtótájékoztatón beszélt a gyermeket nevelőket és gyermeket tervezőket érintő áfacsökkentésről, áfamentességről, az illetékmentességről, az otthonfelújítási támogatásról és a többgenerációs otthonteremtésről.

Kifejtette:

január elsejétől az új értékesítésű ingatlanok áfája 27-ről 5 százalékra csökken.

Ha viszont valaki családi otthonteremtési kedvezményt (csok-ot) is igénybe vesz, akkor az áfa 0 százalék lesz, oly módon, hogy az 5 százalékos áfát utólag lehet majd visszaigényelni. Ez a családok megtakarítása lesz majd - közölte. Példaként azt mondta: ha egy fiatal, három gyermeket tervező pár felveszi a babaváró támogatást, az 10 millió forintos kezdőtőke. A teljes áfamentességnek köszönhetően egy nettó 50 millió forintos ingatlan vásárlása esetén 13,5 milliót spórolhatnak meg.

hirdetés

Az otthonfelújítási támogatás azoknak szól, akiknek már megvan a saját otthona, nem szeretnének költözni. Ők egy 6 millió forintos felújítás esetén 3 milliót tudnak visszaigényelni.

A miniszter azt mondta: az eddigi visszajelzések alapján az otthonfelújítási támogatás a legnépszerűbb. Ezzel kapcsolatban azt is bejelentette:

a családban minden - a saját tulajdonú otthonban nevelt - gyermek számít 25 éves életkorig.

Ha pedig súlyosan beteg, folyamatos gondozásra szoruló gyermeket nevelnek a családban, és a gyermekek otthongondozási díjára (gyod) jogosultak, akkor nincs életkori határ - tette hozzá.

Kérdésre válaszolva azt is elmondta: ezt a támogatást egy család egyszer veheti igénybe.

Az otthonteremtési program negyedik eleme az illetékmentesség. Január elsejétől a gyermekesek, vagy gyermeket tervezők csokkal vásárolt ingatlan esetén illetékmentességet élveznek. Így az ingatlan értékének 4 százalékát jelentő illeték is a családok megtakarítása lesz.

A program ötödik, a héten bejelentett eleme

a többgenerációs otthonteremtés.

Ez megteremti a lehetőséget, hogy jövő január elsejétől, aki beépíti egy családi ház tetőterét, igénybe veheti a csokot, ami akár 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatást jelenthet.

Novák Katalin kérdésre válaszolva azt is mondta: az otthonteremtési programról terveznek egy tájékoztató kampányt, mert céljuk, hogy minél többen éljenek a lehetőségekkel.

A miniszter kiemelte: az otthonteremtési tervek most megvalósulhatnak. Céljuk, hogy minden gyermeket nevelő és gyermekvállalás előtt álló családnak segítséget nyújtsanak. Indoklása szerint ez azért fontos, hogy azok a fiatal párok is tudjanak otthont teremteni, akiknek nem rendelkeznek hozzá elegendő önerővel. Továbbá, hogy azok is előre tudjanak lépni, akiknek már megvan az otthonuk, hogy jobb körülményeket tudjanak teremteni gyermekeik számára.

Novák Katalin kiemelte: a kormány az elmúlt öt évben több mint 600 ezer család otthonhoz jutását segítette. Öt év alatt több mint ezer milliárd forint támogatást adtak valamilyen formában a családoknak - jelentette ki.

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
falu.jpg

Egy magyar falu, ami teljesen bezárkózott a járvány miatt

Az osztrák határnál fekvő Szentpéterfán önként döntöttek a lezárások mellett, mert több áldozata is volt a koronavírusnak a községben.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. október 29.


hirdetés

Bezárkózott a falu a járvány miatt – nem működik az óvoda és a bölcsőde, zárva tartanak a kocsmák és a vendéglők Szentpéterfán.

A polgármester a közösségi oldalon azt írta, kritikus lett a járványhelyzet, miután az elmúlt héten három olyan ember halt meg a községben, akinek pozitív lett a koronavírustesztje.

Az RTL Híradónak annyit mondott, hogy a hatóságoktól várnak segítséget, mert nem tudják kontroll alatt tartani a járványt. Hivatalosan nem kapott arról tájékoztatást, hogy hány aktív fertőzött van a faluban.

A helyieket megosztja a döntés. Sokan félnek a betegségtől, de vannak, akik azért aggódnak, mert a bezárás híre árt a vállalkozásaiknak.

Az osztrák határnál fekvő községben önként döntöttek a lezárások mellett.

hirdetés

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
hatarzar-koronavirus-mti-foto.jpg

A kormány meghosszabbította a határzárat

Eredetileg november elsején lejárt volna, de újabb 1 hónapig marad a határzár.
Címkép: MTI/Máthé Zoltán - szmo.hu
2020. október 30.


hirdetés

A kormány ismét meghosszabbította a korábban elrendelt határzárat - derült ki a csütörtök este megjelent Magyar Közlönyből, szúrta ki a hvg.hu.

A határzár eredetileg november elsején veszítette volna hatályát, de a csütörtökön megjelent Magyar Közlöny szerint

a hosszabbítás újabb 1 hónapot jelent, és a rendelet értelmében december 1-ig tart.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter még augusztusban jelentette be, hogy szeptember 1-től Magyarország lezárja a határait. Így külföldi állampolgár csak indokolt kivételekkel léphet be az országba, a külföldről hazatérő magyar állampolgároknak pedig karanténba kell vonulniuk.

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
bringa.jpg

Vitézy Dávid: pályázatot írnak ki elektromos rásegítésű kerékpárok megvásárlására

Magánszemélyek kaphatnak támogatást, pedálszenzoros kerékpárok vásárlásához maximum 90 ezer forintot, nyomatékszenzoros kerékpárok esetében 150 ezer forintot.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. október 29.


hirdetés

Vitézy Dávid a Facebook-oldalán írta meg, hogy október 30-tól érhető el az elektromos rásegítésű kerékpárok vásárlására kiírt 1 milliárdos pályázat. Ezt Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Kaderják Péter államtitkár jelentették be.

"Ahogy szeptemberben is írtam itt róla: pályázatot ír ki elektromos rásegítésű kerékpárok megvásárlására az Innovációs és Technológiai Minisztérium,

a keretösszeg 1 milliárd forint.

Sokat dolgoztunk ezért Révész Máriusz kormánybiztossal és a Magyar Kerékpárosklubbal, a Budapesten és az agglomerációban élők számára is nagy lehetőség most új elektromos rásegítésű kerékpár beszerzésében.

Magánszemélyek juthatnak hozzá kedvezményesen kerékpárokhoz, elsősorban a munkába járás megkönnyítése érdekében.

hirdetés

- A támogatás elérheti a jármű értékének felét.

- Az első pályázási időszak november 23-án kezdődik.

- Jelentkezni elektronikus úton, a pályázati portálon lehet ITT

- Az elektronikus ügyintézéssel gyorsul az elbírálás és a kifizetés időszaka.

A pályázat keretében magánszemélyek kaphatnak támogatást, pedálszenzoros kerékpárok vásárlásához maximum 90 ezer forintot, nyomatékszenzoros kerékpárok esetében 150 ezer forintot, legfeljebb a jármű árának felét, és mivel elsősorban a munkába járást kívánják segíteni, ezért a pályázat benyújtáshoz munkaviszonyt igazoló dokumentum csatolása is szükséges lesz.

Például Budapest és az agglomeráció hegyes-dombos területein, a külső kerületekben és agglomerációs településeken is a mindennapi munkába járásra alkalmas eszköz lehet egy elektromos rásegítésű kerékpár, érdemes élni a lehetőséggel"

- írja Vitézy.

Log into Facebook | Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!