hirdetés

A példátlan velencei árhullám csak a kezdet: a tengerek emelkedése 300 millió embert fenyeget

Velence történelmi városrészének 70 százalékát elöntötte az ár. És a legújabb adatok azt mutatják, hogy a korábban becsültnél sokkal több várost fenyeget a víz.
Fotó: Wikipedia - szmo.hu
2019. november 16.


hirdetés

Pénteken már a Szent Márk teret is le kellett zárni Velencében. Aznap dél körül másfél méterrel a tengerszint felett tetőzött az ár.

A történelmi város utcáinak 70 százalékát borította el a víz. Ekkora áradás fél évszázada nem sújtotta a várost.

És sajnos úgy tűnik, ez csak a kezdete egy olyan folyamatnak, amit elsősorban a globális éghajlatváltozás és a tengerszintek emelkedése okoz.

hirdetés

VIDEÓ: a velencei helyzetről készített Euronews-riport

A németországi Kiel és az angliai Southampton egyeteme 2018-ban tanulmányt készített arról, hogy az évszázad végéig milyen kulturális kincseket fenyeget az éghajlatváltozás. Ferrara reneszánsz város, Aquileia reneszánsz belvárosa és patriarchális bazilikája mellett Velence és a lagúnája álltak a lista élén. Ezek a helyszínek az Adriai-tenger partján fekszenek, ahol a vízszint emelkedésének veszélye rendkívül magas.

De a folyamat nemcsak a műemlékeket, hanem a nagyvárosokat is komolyan fenyegeti világszerte.

A világtengerek szintje 2006 óta évente 3,6 milliméterrel növekszik. A klímaszakértők szerint az emelkedés az évszázad végére 40-80 cm-es lehet, de a legpesszimistább számítások még a 2 métert meghaladó emelkedést sem zárják ki, ha a jelenleginél gyorsabb ütemben olvadna az Antarktisz és Grönland jégtakarója.

A Scott A. Kulp és Benjamin Strauss kutatók által vezetett csoport mesterséges intelligencia segítségével elemezte, hogyan hat mindez a szárazföldekre - írja a Nature. Ehhez világszerte megmérték a szárazföldek valódi kiemelkedését, mert a korábbi műholdas technológiával készült mérések gyakran a fák és az épületek magasságát vették figyelembe.

Arra jutottak, hogy három évtized múlva, vagyis 2050-re több mint 300 millió ember lakhelye lesz a tengerszint alatt. Ez a szám a háromszorosa a korábbi becsléseknek.

Térkép: kék a régi, lila az új becslés

Az új eredmények alapján különösen nagy veszély fenyegeti, Indonéziát, Bangladest és Vietnamot: utóbbi lakosságának csaknem negyede, több mint 20 millió ember él ma olyan területen, amely várhatóan a tengerek martaléka lesz. Ez a sors vár Ho Si Minh-városra, az egykori Saigonra, az ország gazdasági központjára.

Thaiföldön a tengerszintek emelkedése a lakosság 10%-àt veszélyezteti, holott a korábbi becslések csak 1%-ról szóltak. Különösen kritikus lehet a Bangkokban élők helyzete. Sanghajban, amelyet ma Ázsia egyik legfontosabb gazdasági motorjának tekintenek, a városközpontot fenyegeti a víz.

hirdetés

Nem sok jóval kecsegtetik az eredmények Mumbai lakóit sem. India pénzügyi fővárosát és egyben a világ egyik legnépesebb városát ugyanis szigetekre építették.

Víz alá kerülhet olyan ősi történelmi örökségű város is, mint a Földközi-tenger partján álló, Nagy Sándor király által alapított Alexandria, de nem lehet nyugodt Franciaország Atlanti-óceáni partvidékének közel egymillió lakosa sem, a La Manche-csatornától a Pireneusokig.

Térkép: a kék színűek a legkevésbé, a sárgák a leginkább veszélyeztetett országok

Benjamin Strauss szerint már ma 110 millió ember él a tengerek dagályszintje alatt, de a katasztrófát eddig meg tudták akadályozni falakkal, gátakkal. A tengerszint alatt fekvő New Orleans kiterjedt gátjai és egyéb védelmi rendszerei ugyanakkor 2005-ben összeomlottak a Katrina hurrikán csapásai alatt.

A kutatók szerint a városoknak minél előbb rá kell szánniuk magukat jelentős védelmi beruházásokra.

Dina Ionesco, az International Organization for Migration kormányközi szervezet egyik vezetője azt mondja, az érintett országoknak már most fel kell készülniük arra is, hogy nagyszámú lakosságot kell áttelepíteni biztonságos szárazföldi területekre. Ez nem lesz kis feladat, mert ekkora tömegek vándorlására kevés precedens van a modern történelemben.

A tenger elől menekülők migrációja ráadásul kiélezhet amúgy is robbanásveszélyes regionális konfliktusokat is. John Castellaw, egykori tengerészgyalogos tábornok, aki az iraki háború idején az Egyesült Államok középső parancsnokságának volt a vezérkari főnöke, a második legnagyobb iraki város, Bászra elsüllyedését tartja ilyen fenyegetésnek. A tábornok szerint a területveszteség akár újabb háborúhoz is vezethet, és növelné a terrorizmus kockázatát is.

„A tengerszintek emelkedése nemcsak környezeti, hanem humanitárius, biztonsági és katonai probléma is” – mondja Castellaw.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés

Újrahasznosított szennyvízzel öntözött erdő áll az egyiptomi sivatag közepén

A Nagy Zöld Fal program egész Afrikában mesterséges erdőket hozna létre.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. december 29.


hirdetés

Az elsivatagosodás szerte a világon aggasztja a tudósokat immár egy évtizede, de Egyiptomban különösen jelentős problémának számít, hiszen az ország területének 96%-át borítja sivatag.

A Serapium erdő egy 2007-ben indított, Nagy Zöld Fal névre keresztlet program részeként jött létre, amely az afrikai Száhel-övezet sivatagos területeit szeretné visszaerdősíteni.

Az övezet a 70-es években még sűrű növényzettel borított terület volt, ám a lakosság terjeszkedése, a nem fenntartható földművelés és a klímaváltozás együttes hatására rövid idő alatt teljesen elsivatagosodott.

Az alig 2 négyzetkilométeres erdő a 400.000 lakosú Iszmáilija város közelében fekszik, ahol a lakosság évente többmillió liter szennyvizet termel.

hirdetés

Az erdőtől nem messze a szennyvizet óriási, mikroorganizmusokkal teli tartályokba vezetik, ahol külön oxigén hozzáadásával gyorsítják a bakteriális tisztítási folyamatot. Ezután a megtisztított vizet csöveken keresztül vezetik át az erdőbe.

Az öntözővíz nitrogén és foszfor tartalma még tisztítás után is jelentős, ami hatékonyan járul hozzá a növényzet gyors növekedéséhez. Az egyiptomi kutatók szerint az erdősítésre tett erőfeszítésekkel akár 6500 négyzetkilométernyi sivatagot is megművelhető területté lehetne tenni.

Bár az elsivatagosodásra néha hajlamosak vagyunk úgy gondolni, mintha a sivatag bekebelezné a vele szomszédos termőföldeket, valójában ez a folyamat általában egy korábban termékeny terület megművelhetetlenné válását jelenti, akár emberi tevékenység, akár egy hosszan tartó aszály következtében.

Az afrikai Nagy Zöld Fal program több, mint 20 ország részvételével igyekszik gátat szabni az elsivatagosodásnak, és újra művelhetővé tenni a sivatag bizonyos területeit.

A program eddig a vártnál is jobban teljesít Afrikában, hiszen amellett, hogy munkalehetőséget teremt, termőterületet is létrehoz, széndioxidot köt meg és ételt termel a helyieknek.

Hasonló programba kezdtek tavaly a kínaiak is, akik több, mint 60.000 katonát helyeztek át szolgálatukból azzal a feladattal, hogy új fákat ültessenek az ország területén.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

KÖVESS MINKET:

hirdetés

Saját áramrendszert épített ki egy kaliforniai törzs, ami még a legnagyobb áramszünetek idején is működött

Az egész környék sötétbe borult, ők azonban megúszták. Ráadásul a károsanyag-kibocsátásuk is rengeteget csökkent.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. január 05.


hirdetés

Kaliforniában évről évre súlyos erdőtüzek pusztítanak, amelyek egyre nagyobb károkat okoznak: tavaly már kétmillió ember maradt áram nélkül az állam területén, mert a szolgáltató inkább lekapcsolt mindent, nehogy még tovább terjedjen a tűz az elavult rendszer miatt.

Egy helyi törzs tagjai ezt megelégelve úgy döntöttek, saját kezükbe veszik a dolgot, és alternatív megoldást keresnek a problémára – számolt be a Washington Post.

A Blue Lake Rancheria 40 hektáros rezervátumában egy teljesen önellátó microgrid-nek nevezett rendszert építették ki, amihez saját nappanelek, tároló kapacitás és hálózat is tartozik.

hirdetés

Ez azért is érdekes, mert a klímaváltozás miatt valószínűleg a Föld egyre több részén válik gyakorivá a szélsőséges időjárás, így a jövőben másoknak is komoly hasznot hozhat az ötlet.

Tavaly októberben, a legutóbbi súlyos áramszünetek idején már élesben is tesztelték, és olyan jól működött, hogy saját szükségleteik mellett másoknak is segíteni tudtak vele: helyet biztosítottak például az egyik a helyi újságnak, valamint a közeli kórház súlyos betegeit is náluk látták el.

Nyitva maradt a kisbolt és a benzinkút is, szinte egyedüliként a környéken, így nem csoda, ha mindkettő óriási forgalmat bonyolított.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

KÖVESS MINKET:


hirdetés
175355168_3ed908c375_b.jpg

Mesterséges anyaméh, szingli apa: ez lesz 2050-ben a tipikus családmodell?

Elképzelhető, hogy 30 év múlva már ritkaságszámba megy a mai fogalmaink szerinti család a technológiai és gazdasági fejlődés miatt. Persze az sem kizárt, hogy a jósok ismét tévednek.
Fotó: Flickr - szmo.hu
2020. január 04.


hirdetés

A Guardian felidézte egy saját 2004-es cikkét, amelyben azt jósolta, hogy 2020-ra már kisebbségben lesznek azok a gyermekek, akik egy háztartásban élnek mindkét biológiai szülőjükkel. Ami a brit viszonyokat illeti, ezzel alaposan mellélőttek, mert napjainkban a szigetország gyermekeinek 84%-a házasságban, de legalább élettársi kapcsolatban élő szülőktől születnek, és a gyermeket nevelő családok 61%-ban ugyanilyen a szülők viszonya. Ez utóbbi számarányból nem derül ki, hogy a szülőknek ez az első, vagy a második házassága, és hogy az előzőből vittek gyermeket az új kapcsolatba. Az Egyesült Államokban például a gyermekeknek kevesebb, mint a felét nevelik első házasságukat élő biológiai szülők.

Azt viszont helyesen jósolták, hogy egyre több lesz az olyan család, ahol a nő a fő kenyérkereső, miként azt is, hogy elsősorban anyagi okok miatt a fiatalok egyre később hagyják el a szülői házat.

Nőtt a szabad akaratukból szingli anyák száma, akik donorok révén termékenyültek meg, de immár megjelentek azok az egyedülálló férfiak, akik béranyák által vagy spermadonorként válnak apává. És az újabb előrejelzés az ő számuk növekedését várja.

hirdetés

És ez már a 2050-es távlatokat vetíti előre. Napjainkra valósággá vált a lombikbébi-programokon keresztül az olyan embriók kiválasztása, akiknél ki lehet szűrni az örökölt betegségeket. Harminc év múlva azonban az előrelátó szülők már nemcsak az egészséges magzatokat választhatják ki, hanem akikből intelligens, vonzó vagy sportos felnőttek válhatnak. Ez már komoly etikai problémákat is felvethet, hiszen az ilyen különleges szelekció vélhetően még akkor is pénzkérdés lesz, így a gazdag szülők gyermekei genetikailag erősebbek lesznek, mint azok, akik alacsonyabb jövedelmű családokba születnek.

Susan Golombok, a cambridge-i egyetem családkutató központjának igazgatója szerint már csak idő kérdése a mesterséges petesejtek és spermák megjelenése, ami nemcsak a terméketlen heteroszexuális, hanem az azonos nemű párok és egyedülállók számára is lehetővé teszi, hogy gyermekeik biológiai szülei legyenek.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


hirdetés
mellrak.png

Előbb felismeri a mellrákot a Google mesterséges intelligenciája, mint az orvosok

Az algoritmus több olyan esetben is jelzett, ami elkerülte az orvosok figyelmét.
Fotó: CBC News - szmo.hu
2020. január 03.


hirdetés

Forradalmasíthatja a daganatos megbetegedések diagnosztizálását a Google mesterséges intelligenciája. A vállalat a 2014-ben felvásárolt DeepMind nevű céggel közösen fejlesztett ki egy olyan algoritmust, mely már a kísérletek során nagyobb hatásfokkal azonosította a mellrákot, mint tapasztalt radiológusok, írja a CNN.

A szoftver a kísérleti fázisban is több olyan esetben felismerte a kezdődő betegség veszélyét, amit a szakemberek nem vettek észre, de előfordult ennek az ellenkezője is: a program nem jelezett problémát olyan eseteknél, amit az orvos potenciális veszélyforrásnak ítélt meg. Így az Egyesült Államokban végzett tesztek alatt 5,7 százalékkal csökkent a hamis pozitív, és 9,4 százalékkal a hamis negatív eredmények száma, míg az Egyesült Királyságban 1,2 és 2,7 százalékkal lettek pontosabbak a diagnózisok.

hirdetés

Az algoritmus több tízezer nő röntgenképének elemzésével tanulta meg a mammográfiai eredmények értékelését. Bár a mesterséges intelligencia még csak korai tesztfázisban van, a Nature-ben közzétett eredmények biztatóak: a Google Health fejlesztése már most jobb eredményeket ért el a mellrák korai felismerésében, mint hat elismert szakorvos, így nem kizárt, hogy a jövőben forradalmasíthatja a nők körében leggyakrabban előforduló daganatos betegség szűrését.

Az algoritmus sikereiről a CBC News részletesebben is beszámolt:

Néhány hónapja egy Németországban élő magyar nőgyógyász vallott hosszabban betegségéről. Mágenheim Rita történetét itt olvashatod el:


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!