hirdetés
hirdetés
hirdetés
 
 
hirdetés
A pécsi havihegyi mandulafa képviseli Magyarországot az Európa fája versenyen
Péntektől indul az online szavazás.
MTI - szmo.hu
2019. január 31.


hirdetés

A tavalyi Év fája versenyen győztes pécsi havihegyi mandulafa képviseli Magyarországot az Európa fája elnevezésű megmérettetésen - közölte a pécsi Janus Pannonius Múzeum (JPM).

Az Ökotárs Alapítvány által szervezett, tavaly júliustól október végéig tartó online szavazást 4779 vokssal - több mint ezer szavazat előnnyel - nyerte meg a pécsi havihegyi templom bejárata előtt álló pécsi mandulafa.

"Janus Pannonius pécsi püspök-költő, a múzeum névadója 1466-ban írt egy dunántúli mandulafáról, amely az örök megújulás sajátos szimbóluma lett a városban"

- írták többek között a múzeum tájékoztatójában. A havihegyi öreg fát a JPM Természettudományi Osztályának Jurassic családi túraklubja fogadta örökbe.

A pécsi mandulafa az Év fája versenyen - a Római-parti fákat, a különleges szebényi óriási tölgyfát is maga mögé utasítva - első helyezést ért el 2018-ban, így

a csavarodott törzsű, 135 év körüli növény képviseli Magyarországot az Európa fája versenyen.

A megmérettetésen eddig háromszor lett első magyar fa, illetve a második helyezést is sikerült többször elnyerni.

Az online szavazás pénteken indul treeoftheyear.org honlapon, az eredményeket március 19-én jelentik be a szervezők.

Címlapkép: MTI/Sóki Tamás


KÖVESS MINKET:

Flashmob és kirándulás: mindent megtesznek a helyiek a pécsi mandulafa sikeréért
Segíts te is, hogy a pécsi havihegyi mandulafa jól szerepeljen az Európa fája versenyen.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 14.


hirdetés

Pécsett járt szerdán Rob McBride tree hunter (fanagykövet), hogy megtekintse a havi-hegyi mandulafát, amely remekül tartja a helyét az Európai Év Fája verseny szavazásán. Február 16-án, szombaton túra is indul a Remeteréttől, a célpontja a Havi-hegy.

Rob McBride ellátogatott a Janus Pannonius Múzeum Természettudományi Osztályára, és egy általános iskolásoknak szóló foglalkozáson vett részt, ahol a gyerekek madárkalácsokat készítettek. Délután a havihegyi mandulafa előtt tartottak rövid flashmobot. A Pécsi Mátyás Király Utcai Általános Iskola tanulói a Tisza partján mandulafa virágzik című dal havihegyi parafrázisát adták elő. Rob McBride a nap során ellátogatott a Csontváry Múzeumba, ahol a figyelmét különösen felkeltette az alkotó A magányos cédrus című festménye.

A hétvége sem marad program nélkül.

A Baranya Megyei Természetbarát Szövetség (a Janus Pannonius Múzeummal közösen) szeretné bemutatni az érdeklődőknek a havi-hegyi mandulafát, ezzel is segítve azt, hogy a február 1-28-ig tartó szavazásra még jobban ráirányítsák a figyelmet.

Ezért február 16-án, szombaton túra indul a Remeteréttől, a kirándulás célpontja a Havi-hegy. A 12 kilométeres kirándulás a távolsági autóbusz-pályaudvarról indul 9.15-kor, a részvevők az Abaligetre induló busznál találkoznak. A templom előtt (kb. 14.00 órakor) a Janus Pannonius Múzeum munkatársai rövid ismertetőt adnak a fáról és a versenyről. A szervezők azt kérik, hogy a kirándulók csizmában vagy sárvédős bakancsban érkezzenek.

Mint azt megírtuk, idén a pécsi havihegyi mandulafa képviseli Magyarországot az Európa fája versenyen.

A pécsi mandulafára itt lehet szavazni.

Címlapfotó: Kiefer Béla


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
1970. január 01.


hirdetés


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
1970. január 01.


hirdetés


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
1970. január 01.


hirdetés


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x