hirdetés
Sajid-Javid.jpg

A pakisztáni származású Sajid Javid lett az új brit belügyminiszter

Elődje, Amber Rudd vasárnap éjjel adta be lemondását.
MTI - szmo.hu
2018. április 30.


hirdetés

Sajid Javidot nevezte ki belügyminiszterré hétfőn Theresa May brit miniszterelnök. Javid Amber Ruddot váltja a belügyi tárca élén.

Rudd vasárnap éjjel nyújtotta be lemondását, miután kiderült, hogy az illegálisnak minősített bevándorlók kitoloncolásának belügyminisztériumi gyakorlatával kapcsolatban akaratlanul ugyan, de félrevezető tájékoztatást adott a londoni alsóháznak.

A 48 éves, Manchesterben született Sajid Javid eddig az önkormányzatokért és helyi közösségekért felelős miniszteri tisztséget töltötte be Theresa May konzervatív párti kormányában, de korábban, még az előző tory kormányfő, David Cameron idején a kulturális, média- és sportügyi minisztériumot, illetve az üzleti ügyek minisztériumát is vezette.

Javid pakisztáni bevándorlók gyermekeként született Nagy-Britanniában. Apja buszsofőrként dolgozott, csakúgy, mint London munkáspárti polgármesterének, a szintén pakisztáni bevándorló családban született Sadiq Khannak az apja.

Sajid Javid és Sadiq Khan egyaránt az úgynevezett Windrush-nemzedék tagja.

Nagy-Britanniában közkeletűen így nevezik azt a generációt, amelynek tagjai, illetve közvetlen felmenőik a második világháború után, a felbomló brit gyarmatbirodalomból települtek át Nagy-Britanniába, és a korabeli nemzetközösségi törvény alapján brit állampolgárságot kaptak.

A háború utáni első bevándorlók között volt az a 693 egykori gyarmati polgár, aki az Empire Windrush nevű személyszállító hajón érkezett Jamaicából Londonba 1948-ban. Innen származik a 20. század második felében Nagy-Britanniába települt nemzetközösségi bevándorlók és leszármazottaik nemzedékeinek elnevezése.

Sajid Javid elődje, Amber Rudd lemondásának hátterében éppen a Windrush-nemzedék tagjaival szembeni brit kormányzati bánásmód miatt kirobbant belpolitikai botrány állt.

A botrány közvetlen előzményeként a The Guardian című baloldali napilap feltárta, hogy a brit kormány az elmúlt években a Windrush-nemzedék számos tagját minősítette illegális bevándorlóvá.

Sokan közülük még hivatalos értesítést is kaptak arról, hogy készüljenek közeli kitoloncolásukra, mivel nincsenek olyan hiteles okmányok, amelyek bizonyíthatnák tartózkodási jogosultságukat, jóllehet az egykori gyarmatbirodalomból érkezők a korabeli nemzetközösségi törvény alapján brit állampolgárságot kaptak.

Az érintettek és leszármazottaik zöme az elmúlt évtizedekben törvényesen dolgozott és adót fizetett, abban a biztos tudatban, hogy brit állampolgársága van.

Javid alig egy nappal belügyminiszteri kinevezése előtt, a The Sunday Telegraph című konzervatív vasárnapi brit lapnak nyilatkozva a Windrush-botrányról azt mondta: amikor az ügyről értesült, az első gondolata az volt, hogy szülei, hozzátartozói vagy második generációs bevándorlóként akár ő is kaphatott volna kitoloncolási értesítést a belügyminisztériumtól.

Amber Rudd - egyik utolsó belügyminiszteri ténykedésével - a múlt héten bejelentette az alsóházban, hogy

a minisztérium leállította a kitoloncolási értesítések kiküldését, és az érintettek soron kívül, ingyen kérelmezhetik állampolgársági státusuk rendezését.

Fotó forrása: Sajid Javid Facebook-oldala


KÖVESS MINKET:


Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
kamille-mckinney-gyerekrablas-gyilkossag-1000x583.jpg

Kukában találták meg a 3 éves kislány holttestét, akit egy szülinapi partiról raboltak el

Az amerikai Kamille McKinney 10 napja tűnt el egy parkból, és már csak holtan került elő.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. október 23.Holtan, egy kukában találták meg azt az amerikai kislányt, aki 10 napja tűnt el egy szülinapi buliról Alabamában.

Kedden este a rendőrség jelentette be, hogy Kamille McKinney maradványaira egy szemeteskukában bukkantak rá egy hulladéklerakóban az amerikai Birmingham városában.

A 3 éves kislány október 12-én egy szülinapi bulin vett részt egy park játszóterén, amikor este fél 9 körül eltűnt. A rendőrség múlt pénteken közzétette egy közeli térfigyelő kamera felvételét, amin az látszik, hogy

Kamille egy másik gyerekkel játszik, amikor egy férfi megjelenik és elkezd beszélgetni velük, majd kisétál velük együtt a képből.

Előtte egy másik férfi is elment mellettük, ő a rendőrök szerint szemtanú lehet, ezért azt kérik, hogy álljon elő, mert fontos információkat mondhat az üggyel kapcsolatban.

A rendőrség 24 órán belül két gyanúsítottat is megnevezett, akiket őrizetbe is vettek. Egyikük a 39 éves Patrick Devone Stallworth, a másik pedig a barátnője, a 29 éves Derick Irisha Brown.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x

hirdetés
72531583_601796160564630_1588485206224928768_n-1000x667.jpg

Évek óta halott nőt találtak egy családi házban Pápán

A rendőrök gondozási kötelezettség elmulasztása miatt folytatnak eljárást egy 61 éves nő ellen.
Forrás: police.hu - szmo.hu
2019. október 23.A rendőrségre 2019. október 21–én érkezett bejelentés arról, hogy egy pápai családi házban egy női holttestet találtak. A helyszíni szemle és a nyomozás adatai alapján a rendőrök megállapították, hogy

az idős asszony közel két évvel ezelőtt hunyt el.

A halálesettel kapcsolatban a Pápai Rendőrkapitányság gondozási kötelezettség elmulasztása miatt indított büntetőeljárást, melynek során a nyomozók egy 61 éves nőt gyanúsítottként kihallgattak.

A nyomozásról egyelőre további részleteket nem árultak el.


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
borkai-nyomozas.png

Hivatalosan is kezdeményezték Borkai életjáradékának megvonását a MOB-nál

A törvényjavaslatot a jobbikos Steinmetz Ádám terjesztette be, aki szintén olimpiai bajnok.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. október 23.Bár már eddig is volt szó arról, hogy Borkai Zsolttól botrányai miatt vonják meg az olimpikonokat megillető életjáradékot, most a parlamentben is kezdeményezték az eljárást - értesült a HVG.

Steinmetz Ádám, a Jobbik képviselője állt elő a törvényjavaslattal, miszerint a polgármester méltatlan viselkedése miatt a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) vonja meg tőle az életjáradékot. A javaslatot már benyújtotta a MOB jogi osztályának, ahol véleményezik azt, majd etikai bizottságot állítanak fel, hogy ők döntsenek a polgármester sorsáról.

Amennyiben arra jutnak, hogy Borkai valóban olimpikonhoz nem méltó magatartást tanúsított, megvonják tőle az életjáradékot.

Steinmetz, aki maga is olimpiai bajnok - 2004-ben Athénban nyert aranyérmet vízilabdázóként -, volt az, aki kedden megkérdezte a parlamentben Orbán Viktortól, mit gondol a kiszivárogtatott szexvideóról. Miután a miniszterelnök elmondta, hogy beteg dolognak tartja a szexuális együttlétek lefilmezését, azt tanácsolta Steinmetznek, hogy ha úgy ítéli, nyújtson be törvényjavaslatot ezzel kapcsolatban.


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
kyle-alwood-gyujtogato-kisfiu-csalad-1000x563.jpg

Szándékosan gyújthatta családjára a házukat a 9 éves kisfiú – öt rokona halt meg a tűzben

Egyedül az amerikai fiú és édesanyja élte túl a halálos tüzet, amelyben három kisgyerek is életét vesztette. A mentális betegségekkel küzdő gyereket fél évvel a tragédia után bíróság elé állították.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. október 23.Egy 9 éves fiút állítottak bíróság elé Amerikában öt családtagja szándékos megöléséért.

A tragédia még április elején történt Illinois állam Peoria városában, egy mobilházas lakóparkban, ahol a fiú családja élt. Az otthonukban késő este tűz ütött ki, és hiába érkeztek ki hat perc alatt a tűzoltók, a lángok addigra már felemésztették a mobilépületet. Egy szomszéd szerint hallani lehetett a házban rekedt emberek sikoltását, de a tűz olyan intenzív volt, hogy nem tudták kimenteni őket.

Öt családtag halt meg, mindannyian már a házban terjengő, nagy mennyiségű füst belélegzésétől életét vesztette. Köztük volt az említett kisfiú 34 éves mostohaapja, a 69 éves nagymamája, és három kisgyerek, az 1 éves és a 2 éves féltestvérei, valamint a szintén 2 éves unokatestvére.

A Kyle Alwood nevű fiút és édesanyját, Katrina Alwoodot kórházba szállították az eset után, de ők nem szenvedtek komolyabb sérülést a tűzesetben, mivel csak nekik sikerült kimenekülniük az otthonukból.

A családi tragédia kapcsán a 9 éves kisfiút vádolták meg a tűz okozásával. A vád szerint ugyanis szándékosan csinált tüzet, amely végül öt családtagját megölte.

A megyei államügyész azt mondta, nehéz döntés volt egy 9 éves gyereket megvádolni az egyik legsúlyosabb bűncselekménnyel, de az igazságszolgáltatás érdekében meg kellett tenni.

Kyle most először állt bíróság elé, ahová apai nagyszülei kísérték el, mivel jelenleg ők a hivatalos gondviselői. A CBS helyszínről tudósító riportere szerint a kisfiú alig volt magasabb, mint az a szék, amin ült, a lábai pedig épphogy leértek a padlóra. Ügyvédjének el kellett neki magyaráznia néhány olyan kifejezést, amit a bíró mondott. Ilyenek voltak például az "állítólagos", a "gyújtogatás" és a "lakók" szavak. A meghallgatás végén a beszámolók szerint sírva hagyta el a bíróság épületét.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy Kyle miért akarta rágyújtani családtagjaira az otthonukat.

Édesanyja, Katrina szerint a gyerek mentális betegségekben szenved: nemrég skizofréniát, bipoláris személyiségzavart és figyelemhiányos hiperaktivitási zavart (ADHD) állapítottak meg nála.

Azt is elárulta, hogy fia korábban érdeklődést mutatott a fények és a tűz iránt. Abban viszont biztos, hogy Kyle nem egy gonosz gyerek.

"Mindenki úgy néz rá, mintha valami szörnyeteg lenne, de ő nem az. Az emberek hibáznak, ez is ilyen eset. Igen, ez egy borzalmas tragédia, de akkor sem olyasmi, ami miatt el kell venni az életét"

- mondta a CBS-nek Katrina Alwood.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!