hirdetés
olimpikonok.png

A NUBU öltözteti a magyar versenyzőket a 2020-as tokiói olimpiára

A kimonós jegyeket is felvonultató ruhadarabok a fenntarthatóság jegyében biopamutból és újrahasznosítható anyagokból készültek.
MTI - szmo.hu
2019. szeptember 12.


hirdetés

Korábban mi is megmutattuk azokat a formaruhákat, amik versenybe szálltak a magyar olimpikonok és paralimpikonok öltöztetéséért a 2020-as tokiói játékokon.

Csütörtökön kiderült:

a NUBU divatcég kollekciója lett a befutó.

A eredményhirdetéssel egybekötött sajtótájékoztatón Kulcsár Krisztán, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke elmondta: a formaruhák határozzák meg a sportolói küldöttség arculatát, és kiemelte, hogy a nyolc pályázó, illetve a közülük kiemelt három "döntős" márka rendkívül színvonalas kollekciót mutatott be.

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke kifejtette, hogy a fogyatékkal élő sportolók miatt olyan szempontokat is figyelembe kellett venni, hogy például egy kerekesszékes versenyzőnél különösen kényelmesnek kell lennie a ruhaujjnak.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem campusán tartott eseményen a Nanushka, a Nubu és a Tomcsanyi ruhatervező cég kollekcióját mutatták be, a modellek között ott volt Karakas Hedvig világbajnoki bronzérmes cselgáncsozó és Drávucz Rita világ- és Európa-bajnok vízilabdázó. A zsűriben a divatszakma képviselői mellett helyet kapott Verrasztó Evelyn Európa-bajnok úszó és Szilágyi Áron olimpiai bajnok vívó is.

A győztes Nubu képviselői beszédükben azt mondták: a magyar identitás, a márka megjelenése és a rendező Japán iránti tisztelet volt a tervezőmunka során a három fő szempont. A kimonós jegyeket is felvonultató ruhadarabok a fenntarthatóság jegyében biopamutból és újrahasznosítható anyagokból készültek.

A zsűri részéről Lakatos Márk stylist nyilatkozott. Szerinte a formaruhákon keresztül egy egész ország beszélhet magáról szavak nélkül, így tudathatják a magyarok a világgal, hogy mit üzennek a ruhák nyelvén.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
vegan.jpg

Csak nyers gyümölcsön és zöldségen él a kismama, a gyermekét is így szeretné majd nevelni

A 23 éves dán nő nyers gyümölcsön és zöldségen kívül nem visz be más tápanyagot a szervezetébe. 3 éve így él, és saját bevallása szerint remekül érzi magát, a terhesség miatt sem változatott az étrendjén.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. szeptember 11.Anne Jensen egy 23 éves dán diáklány, aki már számtalan helyen élt a világban és immár 3 éve a fruitarianizmus követője.

Elmondása szerint annyi energiája van, hogy minden reggel 5 órakor kel és fut egy 10 kilométeres kört.

A gyümölcsdiéta lényege, hogy nyers gyümölcsön és zöldségen kívül nem visz be más tápanyagot a szervezetébe.

Anne 19 évesen fáradtsággal, izomremegéssel és hajhullással küzdött, ekkor talált rá erre a táplálkozási rendszerre, aminek a segítségével vissza tudta szerezni az önbizalmát és az életenergiáját.

"Imádom az érzést, ami eltölt ezzel a diétával. Imádom, hogy ennyi energiám van. Imádom, hogy a bőröm mennyire kitisztult, miután áttértem a nyers ételekre.

Anne jelenleg 25 hetes terhes az első gyermekével, és úgy döntött, hogy ezért a hatalmas változásért sem adja fel a kialakított életvitelt.

22 éves barátja teljesen egyetért döntésével.

Azért a terhességi hányinger leküzdése érdekében bevett pár főtt vegán ételt az étrendjébe, de amint életet ad gyermekének, visszatér a száz százalékos nyers veganizmushoz.

Emellett úgy tervezi, hogy amíg ő saját maga tartani tudja, addig gyermekét is ennek szellemében fogja nevelni.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
spar-kornyezetbarat-zacsko-1000x583.jpg

Környezetbarát zöldség-gyümölcs tasakokat vezet be a Spar

Egy csomagban 3 darab újrahasználható zsákot lehet venni, amely mosható és szalaggal jól zárható, többszöri használatra alkalmas.
MTI - fotók: Spar - szmo.hu
2019. szeptember 10.Teljes hálózatában elérhetővé teszi a többször használatos zöldség-gyümölcs tároló tasakokat a Spar Magyarország - közölte a cég kedden.

A társaság húsz - győri, szegedi és tatabányai - áruházában március végétől tesztelte újdonságként az újrahasználható zöldség- és gyümölcstároló tasakokat, amelyekből a tesztidőszakban több tízezer talált gazdára.

A vásárlói érdeklődés jelentősen meghaladta a cég által vártat, ezért szeptember 10-től teljes magyarországi hálózatában árusítja ezt a csomagolóeszközt.

Az áruházak zöldség-gyümölcs részlegeire kihelyezett újrahasználható tasakokat a vásárlók 599 forintért szerezhetik be. A zsákok egységcsomagjai 3 darab mosható és szalaggal jól zárható, többszöri használatra alkalmas tasakot tartalmaznak.

A vásárlók a tasakokat kétféle módon tudják használni, attól függően, hogy az adott áruházban a zöldségrészlegen önkiszolgáló mérleg működik, vagy a pénztár futószalagjába beépített berendezés méri le a választott termék súlyát. Ha önkiszolgáló mérleges üzletben történik a vásárlás, le kell mérni a terméket zsák nélkül, ezután kell belehelyezni a terméket a zsákba, majd ráragasztani az árcímkét, otthon pedig el kell távolítani azt.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló Facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
melissa.jpg

„Túl csúnyának” bélyegeztek az internetes trollok egy fogyatékossággal élő újságírónőt - frappáns módon reagált

Melissa Blake három szelfivel válaszolt és az internet a védelmére kelt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. szeptember 09.Melissa Blake egy szabadúszó újságírónő hatalmas szívvel, éles aggyal és szemfelnyitó gondolatokkal.

Párkapcsolati kérdésekről, fogyatékkal élő emberek mindennapjairól vagy épp a popkultúrában aktuális történésekről készült írásai olyan oldalakon jelennek meg, mint a CNN, a Cosmopolitan és a New York Times.

'So About What I Said' c. blogját rengeten olvassák, melyben inspiráló személyes élményeket oszt meg arról is, hogy milyen a Freeman-Sheldon szindrómával, vagyis a vele született genetikai csontokat és izomzatot érintő betegséggel együtt élni.

Melissa szakterületei mellett gyakran politikai kérdésekben is kiírja magából meglátásait.

Azonban, habár véleménye ugyanolyan érvényes és elgondolkodtató, mint bárki másé, előfordul, hogy az emberek inkább úgy döntenek, hogy fogyatékosságán köszörülik a nyelvüket és bántó megjegyzéseket tesznek rá.

Sajnálatos módon Melissa rengeteg ilyen támadást szenved el karrierje során, ám most nála is betelt a pohár.

A sértő megjegyzések ellenére kiáll magáért és nem fogadja el, hogy anonim profilok mögé bújó emberek pocskondiázzák.

Így történt ez a közelmúltban is, az esetről Twitter-oldalán fakadt ki:

"Emlékeztető, hogy milyen is fogyatékkal élő női írónak lenni az interneten ÉS #ThisIsAmerica 2019-ben: egy konzervatív YouTuber megemlítette az #UnfollowTrumpról szóló legutóbbi cikkemet. A hozzászólások? Kövér és csúnya vagyok, és úgy nézek ki, mint egy psychrolutes marcidus halféle, egy lufi és egy arccal ellátott burgonya keveréke"

- írta, majd kommentekben folytatta:

"Az újságírói tehetségem firtatása nem zavar, de tudjátok mit? Nagyon unom már azokat az embereket (férfiakaz), akik úgy gondolják, hogy nyugodtan sértő megjegyzéseket fűzhetnek a nők külsejéhez. Igen, a fogyatékosságom miatt másként nézek ki. Hidd el, tudom. Tisztában voltam vele egész életemben.

És az emberek még csodálkoznak, hogy miért küzdöttem annyit az önelfogadással, amikor az jön szóba, hogy én hogyan nézek ki és hogy mi a társadalmunk fogalma a szépségről.

Pont az ilyen kommentek tehetnek róla - megjegyzések, amik elutasítanak engem és értéktelennek bélyegeznek.

Ez csak egy újabb példa arra, hogy a fogyatékossággal élő embereknek mikkel kell szembe néznie minden nap, és én állandóan azon vagyok, hogy ezen változtassak"

- zárta sorait.

Majd, hogy nyomatékosítja gondolatait és ellentmondjon az olyan kijelentéseknek, hogy "ő túl csúnya ahhoz, hogy saját magáról posztoljon képeket", három szelfit is kirakott - az internet népe pedig rögtön a védelmére kelt.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
anyasag_ck.jpg

„Te lettél az anya, aki nem bír a gyermekével” – amikor az anyaság hirtelen szívássá változik

Elég egy kistesó születése, egy költözés, óvodaváltás, válás, egy közeli szerettünk halála, és ha nem vigyázunk, könnyen belekerülhetünk egy olyan spirálba, melynek hatására anyai létünk a megtestesült boldogságból földi pokollá változik.
Csercsa-Kincses Anita írása az Ipszilonanyu blogon, Fotók: Pexels, Pixabay - szmo.hu
2019. szeptember 10.Csercsa-Kincses Anita Y-generációs anyuka. Az Ipszilonanyu blog pedig arról szól, hogyan válik egy Y-generációs pár családdá? Milyen kihívásokkal küzd egy mai anyuka? Babamozi, pocakfotók, kismamajóga, szülésfelkészítés... és mi jön utána?

Mosolygós totyogósod játszik a téren. Motorozgat, barátkozik. Öröm nézni, ahogy játszik. Szelíd szóval, vagy akár csak egy-egy pillantással is terelgetheted, bízol benne, tudod, hogy szót fogad, és jelez, ha segítségre lesz szüksége. Sokan megnézik, mosolyognak rá, bárhová mentek, elismerő pillantásokkal és kedves szavakkal fogadnak benneteket.

Nem is csoda, hiszen türelmes, odaadó és tudatos édesanya vagy, és el sem tudod képzelni, hogy néhány apró változás miatt mekkorát fordulhat a világ. Akkor tudod meg igazán, hogy egy kisgyermek életében mennyire fontos az állandóság és kiszámíthatóság, amikor egy ideig ez nincs jelen az életetekben.

Vegyünk egy hétköznapi, szinte minden családot érintő forgatókönyvet: költözés

Demokratikusan nevelt, jól kötődő gyermekedet igyekszel a saját szintjén beavatni. Sok-sok mesével, játékkal bevonjátok őt is, próbáljátok felkészíteni. Arra azonban nehéz felkészíteni, ami még egy felnőtt idegeit is igénybe veszi.

Ovi után a játszótér és közös játék helyett egyre gyakoribbá válnak a háznézők. Feszült takarítás, várakozás, random idegenek a házunkban. Bemennek a gyerekszobába, persze mindenki próbál nem zavarni és kedves lenni, de egy kisgyermek biztonságérzetét és türelmét már önmagában ez az aktus is komolyan próbára teszi. Főleg, ha addig a családi fészek nem volt átjáróház.

Ha megvannak a vevők, azután kezdődik el igazán a buli. Munka utáni, vagy hétvégi háznézések, amikor Apa is ráér, játszótér és közös családi együttlét helyett. Idegen házakban, idegen bútorok között. Amikor már-már feloldódna, akkor el kell köszönni és továbbmenni. Ha a szülők nem is veszekszenek, érződik a hangulaton a feszültség. Persze, hogy feszültek, hiszen meg kell találniuk a családi fészket, ügyintézni, minden papírt beszerezni, hitel miatt izgulni, később pedig dobozolni, esetleg felújítást intézni...

Mindeközben a gyerek érzi a bizonytalanságot, fél a változástól, nem tetszik neki, hogy más a rutin, kevesebb figyelmet kap, és változni kezd. Provokálni kezd, hogy figyelj rá. Mindegy, mi az ára, de figyelmet szeretne.

Neked pedig nem elég a költözés miatti leterheltség, egyre gyakrabban érzed azt, hogy rossz anya vagy. A gyermek, akivel eddig jó volt megjelenni, akinek elég volt elmondani, aki szívesen segített most "elromlott". Akárhova mentek, hisztizni kezd. Hol azért, mert nem azt a bizonyos cipőt adtad rá, hol azért, mert nem jól nyitottad ki a banánt, de ha bárhonnan haza kell jönni, abban biztos lehetsz, hogy ő lesz az, akit a végén visítva vonszolsz haza.

"Elfelejt" köszönni, kérni. Az utca népe, akik addig olyan szeretettel néztek rátok, már nem ezt teszik.

Te lettél az anya, aki nem bír a gyermekével.

Mindegy, mit teszel, ha erélyes vagy, azért, ha engedsz neki, azért fognak megszólni. Bármikor kiléptek az utcára, vagy közösségbe mentek azt kell tapasztalnod, hogy újra és újra megaláznak, csatát nyernek ellened. Megaláz gyermeked a viselkedésével nap, mint nap, újra és újra, és beléd rúg az arctalan tömeg, aki megsemmisülésed szemtanúja.

Otthon sem jobb a helyzet. Manócskád kisajátít, rád mászik, tépi a füled, hajad, rángat, türelmetlenkedik, duzzog, folyamatosan elégedetlen. Ha leülnél, az öledbe ül, ha telefonálsz, vigyorogva beleordít a beszélgetésbe. Ha rászólsz, megsértődik, bevágja az ajtót, tör-zúz, kiabál, sírva fakad. Altatásnál mesélhetsz neki akár három mesét is, végül összevesztek, úgy alszik el, mert nem tud megnyugodni. Látod rajta, hogy szenved, de nem tudod, hogyan segíthetnél.

Csalódott vagy, fáradt, leterhelt. Nem is a fáradság a legnagyobb gondod, hiszen fáradt voltál akkor is, amikor még pici volt és éjszakáztál miatta. Fáradt voltál, de mégis más volt, hiszen hittél magadban. Tudtad, hogy jó anya vagy, jól csinálod. Öröm volt az utcára menni, mindenki mosolygott rátok, a kisbabád nyugodt volt, mosolygós és nagyon szépen fejlődött. Minden nap kaptad a pozitív megerősítést, így sokkal könnyebben vetted az akadályokat.

Amikor Anya kiegyensúlyozott, és van elég önbizalma, az meglátszik a gyerekkel való viszonyában is.

Ha boldogok vagyunk, sokkal nyugodtabbak, türelmesebbek vagyunk. A szavaink hatásosabbak.

Egy bizonytalan anya felemeli a hangját. Keveset dicsér, kevesebbet mosolyog.

Ha mesél, ha játszik, azt kötelességből teszi, nem önfeledten. Könnyebben kapcsolja be a tv-t egy kis nyugalomért, és édességből is többet enged. Bizonytalanságát hamar megérzi a gyerek, ezért nem hatékony, amikor felállítja a korlátokat, vagy kér valamit, főleg egy változó élethelyzetben, amikor már a napi rutin és a környezet sem állandó.

Nagyon könnyű egy kisgyereket kizökkenteni és jó anyából "szaranyává" válni.

A jó hír viszont az, hogy nem nehéz visszafordítani!

Először is tudatosítsd magadban, hogy milyen változások történtek a családi életetekben. Tudatosítsd magadban, hogy gyermekednek kapaszkodók kellenek és egy nyúzható, magabiztos édesanya, ha pedig eddig megvolt a biztonságos kötődés és harmonikus anya-gyerek kapcsolat, ezt újra megélhetitek.

Néhány jó tanács, ha hasonló helyzetben vagy:

* Szerezz magadnak egy kis nyugalmat, énidőt, boldogságot.

* Csinálj olyan dolgokat, amik sikerélményhez vezetnek és megerősítik benned újra és újra, hogy értékes, kompetens nő vagy, aki épp nehezebb időszakon megy át.

* Bár ilyen helyzetben tíz körömmel kapaszkodik beléd gyermeked, szerezz segítséget, aki vigyáz rá néhány órára, vagy időközönként, hiszen a megoldás kulcsa az, ha te jól vagy.

* Ha sikerült picit kipihenned magad, menjetek ki a szabadba! Lehet, hogy a vége hiszti lesz, amikor haza kell indulni, de addig a jó levegő, napfény, és a közös élmények újra közelebb fog hozni benneteket egymáshoz.

* Tartsatok egy olyan napot, amikor csak vele foglalkozol, és csak azt veszed észre benne, ami jó! Figyeld meg, mennyi változást érsz el vele!

* Csikizd, birkózzatok, simogasd, ölelgesd sokat! Szagolgasd a fejecskéjét, mint kisbaba korában. Jót fog tenni nagyon.

Hidd el, minden visszafordítható, bízz magatokban!

Ha szeretnéd megismerni az Y-generációt, mert te is oda tartozol, vagy a gyerekeid, kollégáid viselkedését akarod megérteni, kattints az Ipszilonanyu blogra!

KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x