hirdetés
cm17.jpg

A negyed évezredes épület titkai

Az egri Líceum épülete sokszor elkerüli a városba látogatók figyelmét. Pedig az egyik legérdekesebb látnivaló a hevesi székhelyen.
Miliosz Katalin cikke, Fotók: Lénárt Márton, egriprogramok.hu - szmo.hu
2014. október 14.


hirdetés

Egerbe látogatva a turisták általában az egri várat vagy a belvárost célozzák meg, a Líceumra, ha vetnek is egy pillantást, azt kívülről teszik. Pedig érdemes bemenni az épületbe, és felfedezni, mit rejtenek a negyed évezredes falak.

Egyetemnek építették - líceum lett belőle

Az, hogy a székesegyházzal szemben magasodó méltóságteljes épület létrejött, egy gyönyörű álom megvalósulását jelentette. Két évtizedbe telt, mire Barkóczy Ferenc és Eszterházy Károly püspökök elképzelése testet öltött, és minden akadályt áthidalva felépült az akkor egyetemnek szánt létesítmény. Eszterházy jómódú grófi származásának köszönhetően vált az építkezés mecénásává. Pár évvel az átadás előtt azonban megszületett a Ratio Educationis, mely értelmében Magyarország terültén mindössze egy ilyen felsőfokú intézmény működhet, mégpedig Budán. Ezért líceumi rangot kapott és 1793-ban megkezdődött az oktatás.

Mi is az a líceum?

A líceum a XVIII. században olyan intézményt jelentett, ahol a gimnáziumhoz felsőfokú képzést nyújtó tagozat is társult.

kivul1

k3bejarat

udvar1

udvar2

udvar3

Az impozáns, háromszintes épület késő barokk stílusú, hatalmas, kétemeletes szárnyai egy négyszög alakú belső teret fognak közre. Rendkívül jó akusztikájának köszönhetően gyakran rendeznek itt szabadtéri előadásokat.

Az első emelet jobb oldalán találjuk a ma már kb. 120 ezer kötetből álló könyvtárat. Kódexek, ősnyomtatványok otthona ez, ahol még

"
Mikes Kelemen törökországi leveleinek kéziratait, az 1473-ból származó Budai Krónikát és az egyetlen Magyarországon fellelhető Mozart-levelet is meg lehet nézni.

Ha itt jártok, pillantsatok a magasba, és vegyétek szemügyre a 132 alakos, 1545-1563-as tridenti zsinatot ábrázoló festményt. Talán hihetetlen, de a látszatarchitektúrának köszönhetően igencsak magasnak tűnő kupola a fal tetejétől számítva mindössze 80 cm-re tetőzik. Az is legalább ennyire érdekes és kevéssé köztudott, hogy a tölgyből készült bútorzat egyetlen szöget sem tartalmaz.

k1

k2

k3kupola

Vitavizsgák, Spekula és Délvonal

A főbejárat felett találjátok a dísztermet. A könyvtárhoz hasonlóan ez a helyiség is két emelet magas, gyönyörű mennyezetfreskója azt a négy fakultást ábrázolja, melyet Eszterházy megálmodott az egyetem számára: jog-, orvos-, hit- és bölcsészettudomány. A terem két oldalán egy-egy erkélyt láthattok, melyek régen a vitavizsgák színterei voltak. A vitafelek egymással szembe állva itt képviselhették álláspontjukat. A terem ma ünnepélyes események, konferenciák, házasságkötések helyszíne.

Ugyancsak ezen a szinten találjátok a kápolnát, mely hasonlóképpen csodás freskóval büszkélkedhet. Légiesen könnyű, a szenteket felvonultató mennyezete ámulatba ejtő. Ha figyelmesek vagyok, láthatjátok, hogy a falak és a mennyezet között semmiféle kapcsolat nincs, melynek köszönhetően valóban olyan, mintha az égre tekintenétek fel. A helyiség rendívül hangulatos koncertek színtere manapság.

ablak

diszterem

Pár lépcsőfok megmászása után juthattok fel az ún. Spekulába, vagyis nézőtoronyba. A kor legmodernebb csillagászati eszközeit rejti a Líceum ezen része.

"
A hatodik emeleten található a délvonal, melyet a falon fúrt lyukon keresztül bejutó fénysugár a padlóra vet. Amikor a fény egybeesik a vonallal, akkor van dél.

A régi időkben ilyenkor eldördült az itt álló ágyú, mely hangra a település összes temploma harangszóval reagált. Mielőtt tovább haladnátok a magasba, térjetek be a csillagászati múzeumba, mely különféle eszközöket, föld- és éggömböket, napórákat rejt. Érdemes bekukkantani a csillagász hajdani melegedőjébe is; a tudós ide menekült a fűtetlen teremből.

lepcso

belter

folyoso

A gyönyörű kilátásért pedig érdemes kisétálni a teraszra, ahonnan minden irányba gyönyörködhettek Eger csodás panorámájában. Ha kinézelődtétek magatokat, már csak pár lépcsőfok választ el a torony tetejétől, a sötétszobától, vagyis a camera obscurától. A szűk teremben, egy fehér asztalt körbeállva, egy forgó hengerben lévő tükör és lencse segítségével jelenik meg előttetek az élő város képe: az utcán dolgukra siető emberek, a teraszokon ücsörgő vendégek, a gondtalanul játszó gyerekek. A szerkezet varázslatnak számított a régi időkben, de most is ámulatba ejtő.

Mi az a camera obscura?

A mai fényképezőgép egyik őse. Egy doboz, mely egyik oldalán egy apró lyukon keresztül a fénysugár a közbeeső tárgyról a szemközti oldalra vetíti a tárgy lenyomatát. A XVIII. században tükröt raktak a szerkezetbe, így a kép álló helyzetbe fordult.

kivul2

kivultavol

Nem sokan mondhatják el magukról, hogy egy múzeumot is magába foglaló, évszázados relikviákat őrző felsőoktatási intézményben szerezték meg diplomájukat, szakmai oklevelüket. Talán ezért, talán az ódon falak nyújtotta békés harmónia miatt térnek vissza ide újra és újra nem csak a véndiákok, de a turisták mellett a helyiek is. Mert az egriek által csak Líceumnak hívott épületet érdemes újra és újra felfedezni.

Nyitva tartás

Főegyházmegyei Könyvtár

október 18-november 30: 12: 9:30-13:30 (szombat-vasárnap)

december 1-február 28: zárva

Más időpontokban egyeztetés szükséges!

Belépő: felnőtt: 800 Ft, diák: 500 Ft

Spekula Csillagvizsgáló

október 1-december 22.: 9:30-13:00 (szombat, vasárnap)

január 6-március 31.: 9:30-13:00 (szombat, vasárnap)

A képeket köszönjük az egriprogramok.hu-nak!

Ha te is megnéznéd az egri Líceumot, nyomj egy lájkot!


KÖVESS MINKET:
hirdetés
nyito-11.jpg

A 700 lelkes falu, amit a pékség, a gyógyvizű fürdő, és a Holt-Duna tett híressé

Lipót vadregényes vidékén a természet szerelmesei, a gyógyulni vágyók, a finom falatokat kedvelők és a sportos, aktív pihenést keresők is remekül érzik magukat.
Söptei Zsuzsanna - szmo.hu
2019. július 21.A vadregényes Lipót, ez a 700 fős kis falu számtalan vonzó programmal várja a látogatóit. Az ország a pékségéről ismerte meg, de a természetimádók, a Szigetköz szerelmesei már korábban is felfedezték ezt a barátságos, virágos települést, ahol a családias vendéglátás mellett sportolni, fürdőzni, lovaskocsikázni is lehet.

A régi lipótiak a vízből éltek

A Duna jobb partján, Győr-Moson-Sopron megyében található Lipót, a település egy Lipót nevű emberről kapta a nevét, aki egykor a hely birtokosa volt. Már a 13. században is okleveleken szerepelt a neve, Lypoldt-ként, később Lypolthfalva néven a Héderváry-család birtokaként említik.

A vidék sok vészt megélt, a Duna áradása miatt az itt élőknek gyakran kellett a közeli szigetekre menekülniük. A falut többször is újjáépítették más-más területen, míg a mai helyén is szükség volt az ár miatti újjáépítésre 1954-ben.

A régi falusiak a vízből éltek, halásztak, és a zsákmányt – a legkeresettebb a viza volt – Bécsben és Pozsonyban adták el.

A vidék híres volt az aranymosásról, a vízimalmokról, többeknek adott megélhetést a révészkedés, hajóvontatás, hajózás.

A Duna szabályozás után azonban már leginkább a földművelés, állattartás volt a fő megélhetési forrásuk.

1968-ban az első fúrások után tört a felszínre a termálvíz, amelyhez fürdő épült, és a mai napig fontos vonzerőt jelent.

Innen indult a ma már országosan is ismert Lipóti pékség hálózata is, amely egyre több embernek ad munkalehetőséget is.

Híres vadgesztenye fasor és díjazott virágos falu

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
gyula009.jpg

10 gyönyörű és romantikus dolog Gyulán a Váron és a fürdőn kívül

Adunk pár tippet a sétákhoz, mert ezeket muszáj látnod.
Szöveg és fotó: Helló, Gyula - szmo.hu
2019. június 23.Tényleg lenyűgöző a gyulai vár, izgalmas a története. A fürdő is kihagyhatatlan program, és a Százéves Cukrászdába is érdemes beülni.

Ám Gyula ennél jóval több érdekességet kínál neked. Ha egy teljes hetet töltesz el itt, akkor is lesz, ami kimarad. Adunk néhány tippet a szokásos, jól ismert látnivalókon kívül.

Kóborolj a Németvárosban

Gyula évszázadok óta több nemzetiségű város, magyarok, németek, románok és szerbek (rácok) éltek a városban, és a várban katonaként szolgáló szerbeket kivéve mindegyik nagyobb népcsoportnak megvolt a maga negyede. Ezt a városrészek elnevezése (Magyarváros, Románváros, Németváros) is őrzi.

Németváros vagy Józsefváros központja az Apor tér. Itt áll a klasszicista-romantikus stílusban, 1863-ban épült római katolikus Szent József templom, mellette egy-egy fülkében Nepomuki Szent János és Szűz Mária szobra. A templom mögött áll Erkel Ferenc szülőháza, az Ajtósy utca felőli oldalon a legendás Máriás ház, Gyula legrégebbi műemlék lakóépülete. Az 1770-es években épült, túlélte az 1801-es tűzvészt, és hálából került falára a szűzanya szobra.

Sétálj végig az Élővíz-csatorna partján

A Fehér-Körös egyik ága évszázadokon át végighúzódott a városon. Sőt: a 19. századig számos ág és csatorna folyt keresztül a városon, ezek nyoma ma is látszik. Az 1850-es években biztonsági okokból egy Gyulát elkerülő mesterséges mederbe terelték a folyót. A régi mederből lett az Élővíz-csatorna gyulai szakasza, amelyik mindig tiszta vizet kap a Fehér-Körösből. A partot szépen kiépítették, érdemes végigsétálni a Németvárostól a Várfürdőig. Nyaranta csónakázni is lehet a vízben.

Ülj be Gyula legkisebb kávézójába

Az 1810-es években épült belvárosi Kapus híd egyik hídfőjében létesült az aprócska kávézó. A híd tervezőjéről, Bodoky Mihályról kapta a nevét. Ha éppen nincsen teltház, érdemes beülni egy kávéra vagy kiülni a kis teraszra.

Nézd meg híres búcsújáró templomot!

A Nádi Boldogasszony plébánia helyén már a török idők előtt is templom állt, itt őrizték a "Nádi Szűz Mária" képet. A török hódoltság alatt a kép és a templom is megsemmisült. 1775-ben Harruckern Ferenc kezdeményezésére kezdték el építeni az új templomot, két évvel később fel is szentelték. A plébániát a XVIII. században klasszicista elemekkel alakították át. Ma híres búcsújáróhely.

A gyönyörű Petőfi téren az ország legjobb Petőfi-szobra áll

A gyulai Petőfi téren álló oroszlános díszkutat 1927-ben állították fel Heilinger Antal tervei szerint, egy korábban itt álló, tönkrement építmény helyére. A Petőfi-szobor Ferenczy Béni munkája, 1960-ban állították fel, és ez az egyik legjobb és legvagányabb magyarországi Petőfi-szobor.

A téren áll ódon, romantikus kerttel övezve a református templom. Copf stílusban épült 1791-1795 között. 1801-ben a nagy gyulai tűzvészben leégett, 1804-re építette újjá Czigler Antal. A 19. században többször átalakították, bővítették.

A tér díszkút mögötti oldalán, az Erkel-szobor közelében általános iskolai épületet láthattok - ez egykor a törökök fürdője volt. (És ha ragaszkodtok a Százéves Cukrászdához, az is ttt van, nem messze.)

Vadássz szecessziós épületekre!

Gyermekkorom óta az egyik kedvencem az 1916 és 1919 közt tervezett Krész-ház. A napraforgó mintákkal díszített szecessziós épület Benkő János építész munkája.

A németvárosi temető közelében álló polgárház, az 1912 és 14 között épült Marosán-ház (a Vár utca sarkán), Stéberl-ház és a Komló Hotel a Béke sugárúton, és a Vár utca és az Eminescu utca sarkán álló Miskucza-ház (jelenleg a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának épülete) is megér egy kiadós sétát.

És ha már végigsétálsz a városon, az egyik legszebbet, a most csak szellemházként vegetáló egykori általános iskolát se hagyd ki! A gyönyörű, "mézeskalács" stílusú, népies szecessziós sgraffitókkal díszített épület a Kossuth Lajos utca 24. szám alatt látható.

A román katedrálist se hagyd ki!

A görögkeleti román templom az 1801-es tűzvészben leégett korábbi templom helyére épült, a talaj miatt cölöpökre. (Az első román ortodox templomot 1721-ben építették, fából.)

A Szent Miklóst 1812-ben fejezték be, részben a a Nicoresti család adományából. Ikonosztáza Asza Teodorovics szerb ikonfestő munkája, az ikonokat fából faragott arannyal bevont rózsamotívum díszíti. A mennyezet freskóit 1928-ban Predmerszky Béla festő újította fel. A katedrális - Catedrala San Nicoara - Magyaroország egyetlen román ortodox műemléki temploma.

Itt áll az Alföld egyetlen római szobra

Békés megye egyetlen római kori szobra az 1870-es években került múzeumi tulajdonba. A tógát viselő márvány férfialakot Déva környékén találták. Korábban a már lebontott Dürer-terem előtt állt, most az Almásy-kastély mellett találod.

Sétálj el Sisi (Sissi) szobráig

A romantikus Csiga-kertben található gyönyörű Erzsébet királyné-szoborról már írtuk, az egész történetet nem idézzük fel újra.

Keresd meg a ferences-rendi romkertet

1410-ben települtek a gyulai uradalomba a ferences rendi szerzetesek, az itt álló templomuk és rendházuk 1420-tól 1566-ig működött. A ferences rend többször tartotta itt tartományi gyűlését, és a szentélybe temették 1508-ban Mátyás király fiának, Corvin Jánosnak feleségét, Frangepán Beatrixot és a kislányát, Corvin Erzsébetet, a Hunyadi család utolsó sarját. Amikor a törökök 1566-ban lerohanták a várost, a szerzetesek elmenekültek, a templom és a kolostor pedig lassan az enyészetté lett. 1931-ben tárták fel és 1960-ban restaurálták a romok egy részét.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
bujtosito_nyirdron-2-1.jpg

40 évig hulladéklerakónak használták, mostanra kedvelt horgászparadicsommá váltak a Bujtosi-tavak

A Nyíregyháza belterületén található tórendszernél már sokféle halat lehet fogni.
Fotók: Nyírdrón, szöveg: Söptei Zsuzsanna - szmo.hu
2019. június 09.Kedvelt horgászhelye a nyíregyháziaknak és a környéken élőknek a Bujtosi-tavak. A 11,5 hektáros vízfelületű tavakat mesterségesen alakították ki, a Barzó-féle téglagyár agyagnyerő gödreinek helyén.

1995-ben döntöttek egy városliget kialakításáról, ekkor kotorták ki a medret, és a vízutánpótlás megoldására két kutat fúrtak. A tórendszer környékét parkosították és sétányokat csináltak.

Korábban - mintegy negyven évig - a tórendszer elhanyagolt volt, a lakók hulladéklerakónak használták. A víz rossz minőségű volt, hal is alig volt a tóban.

A Bujtosi-tavak Nyíregyháza belterületén található, és ma egy egyesület gondozása alatt áll. Halakat telepítenek, vigyáznak a környezetre, hogy megóvják a ma már igen kedvelt helyet.

Sokféle halat lehet itt fogni, van például compó, aranykárász, ezüstkárász, dévérkeszeg, karikakeszeg, vörösszárnyú keszeg, bodorka, szélhajtó küsz, ponty, amúr, fehér busa, fogassüllő, csapósügér, csuka, vágódurbincs, lesőharcsa.

Bővebben ITT.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
csaj-1.jpg

Napi 10 eurót költ ez a világutazó, elmondja, hogyan csinálja

Néha fél, de alapvetően imádja ezt az életformát a fiatal nő.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 23.A világutazás nem feltétlenül költséges hobbi - állítja a blogger Imogen Blow, aki naponta csak 10 eurót költ utazásai során. A Mirrorban megjelent története és Instagram-képei tanúsága szerint az alacsony költségvetés ellenére elég menő helyeken jár és egy rakás izgalmas programon vesz részt.

A takarékos utazóblogger tíz hónap alatt 65 városban járt,

köztük Lisszabonban, Velencében és Párizsban - utóbbi a közelmúltban a világ legdrágább városainak listájára került.

A nő azt mondja, habár úgy tűnik, hogy luxuséletet él, az egész bárki számára megvalósítható alapos tervezéssel és sok mosollyal.

Szerencsére azt is elárulta, hogy érti ezt.

"A pénz egy eszköz, hogy megszerezz dolgokat, de ne felejtsd el, hogy a kedvesség is az" - kezdte tanácsait a fiatal nő. Kiemelte: először is a szállások megtalálásához egy applikációt használ, aminek lényege, hogy az emberek ingyen biztosítanak egymásnak szállást a világ minden pontján.

Lapozz a további érdekességekért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x