hirdetés
hirdetés
hirdetés
 
 
hirdetés
cm
A negyed évezredes épület titkai
Az egri Líceum épülete sokszor elkerüli a városba látogatók figyelmét. Pedig az egyik legérdekesebb látnivaló a hevesi székhelyen.
Miliosz Katalin cikke, Fotók: Lénárt Márton, egriprogramok.hu - szmo.hu
2014. október 14.


hirdetés

Egerbe látogatva a turisták általában az egri várat vagy a belvárost célozzák meg, a Líceumra, ha vetnek is egy pillantást, azt kívülről teszik. Pedig érdemes bemenni az épületbe, és felfedezni, mit rejtenek a negyed évezredes falak.

Egyetemnek építették - líceum lett belőle

Az, hogy a székesegyházzal szemben magasodó méltóságteljes épület létrejött, egy gyönyörű álom megvalósulását jelentette. Két évtizedbe telt, mire Barkóczy Ferenc és Eszterházy Károly püspökök elképzelése testet öltött, és minden akadályt áthidalva felépült az akkor egyetemnek szánt létesítmény. Eszterházy jómódú grófi származásának köszönhetően vált az építkezés mecénásává. Pár évvel az átadás előtt azonban megszületett a Ratio Educationis, mely értelmében Magyarország terültén mindössze egy ilyen felsőfokú intézmény működhet, mégpedig Budán. Ezért líceumi rangot kapott és 1793-ban megkezdődött az oktatás.

Mi is az a líceum?

A líceum a XVIII. században olyan intézményt jelentett, ahol a gimnáziumhoz felsőfokú képzést nyújtó tagozat is társult.

kivul1

k3bejarat

udvar1

udvar2

udvar3

Az impozáns, háromszintes épület késő barokk stílusú, hatalmas, kétemeletes szárnyai egy négyszög alakú belső teret fognak közre. Rendkívül jó akusztikájának köszönhetően gyakran rendeznek itt szabadtéri előadásokat.

Az első emelet jobb oldalán találjuk a ma már kb. 120 ezer kötetből álló könyvtárat. Kódexek, ősnyomtatványok otthona ez, ahol még

"
Mikes Kelemen törökországi leveleinek kéziratait, az 1473-ból származó Budai Krónikát és az egyetlen Magyarországon fellelhető Mozart-levelet is meg lehet nézni.

Ha itt jártok, pillantsatok a magasba, és vegyétek szemügyre a 132 alakos, 1545-1563-as tridenti zsinatot ábrázoló festményt. Talán hihetetlen, de a látszatarchitektúrának köszönhetően igencsak magasnak tűnő kupola a fal tetejétől számítva mindössze 80 cm-re tetőzik. Az is legalább ennyire érdekes és kevéssé köztudott, hogy a tölgyből készült bútorzat egyetlen szöget sem tartalmaz.

k1

k2

k3kupola

Vitavizsgák, Spekula és Délvonal

A főbejárat felett találjátok a dísztermet. A könyvtárhoz hasonlóan ez a helyiség is két emelet magas, gyönyörű mennyezetfreskója azt a négy fakultást ábrázolja, melyet Eszterházy megálmodott az egyetem számára: jog-, orvos-, hit- és bölcsészettudomány. A terem két oldalán egy-egy erkélyt láthattok, melyek régen a vitavizsgák színterei voltak. A vitafelek egymással szembe állva itt képviselhették álláspontjukat. A terem ma ünnepélyes események, konferenciák, házasságkötések helyszíne.

Ugyancsak ezen a szinten találjátok a kápolnát, mely hasonlóképpen csodás freskóval büszkélkedhet. Légiesen könnyű, a szenteket felvonultató mennyezete ámulatba ejtő. Ha figyelmesek vagyok, láthatjátok, hogy a falak és a mennyezet között semmiféle kapcsolat nincs, melynek köszönhetően valóban olyan, mintha az égre tekintenétek fel. A helyiség rendívül hangulatos koncertek színtere manapság.

ablak

diszterem

Pár lépcsőfok megmászása után juthattok fel az ún. Spekulába, vagyis nézőtoronyba. A kor legmodernebb csillagászati eszközeit rejti a Líceum ezen része.

"
A hatodik emeleten található a délvonal, melyet a falon fúrt lyukon keresztül bejutó fénysugár a padlóra vet. Amikor a fény egybeesik a vonallal, akkor van dél.

A régi időkben ilyenkor eldördült az itt álló ágyú, mely hangra a település összes temploma harangszóval reagált. Mielőtt tovább haladnátok a magasba, térjetek be a csillagászati múzeumba, mely különféle eszközöket, föld- és éggömböket, napórákat rejt. Érdemes bekukkantani a csillagász hajdani melegedőjébe is; a tudós ide menekült a fűtetlen teremből.

lepcso

belter

folyoso

A gyönyörű kilátásért pedig érdemes kisétálni a teraszra, ahonnan minden irányba gyönyörködhettek Eger csodás panorámájában. Ha kinézelődtétek magatokat, már csak pár lépcsőfok választ el a torony tetejétől, a sötétszobától, vagyis a camera obscurától. A szűk teremben, egy fehér asztalt körbeállva, egy forgó hengerben lévő tükör és lencse segítségével jelenik meg előttetek az élő város képe: az utcán dolgukra siető emberek, a teraszokon ücsörgő vendégek, a gondtalanul játszó gyerekek. A szerkezet varázslatnak számított a régi időkben, de most is ámulatba ejtő.

Mi az a camera obscura?

A mai fényképezőgép egyik őse. Egy doboz, mely egyik oldalán egy apró lyukon keresztül a fénysugár a közbeeső tárgyról a szemközti oldalra vetíti a tárgy lenyomatát. A XVIII. században tükröt raktak a szerkezetbe, így a kép álló helyzetbe fordult.

kivul2

kivultavol

Nem sokan mondhatják el magukról, hogy egy múzeumot is magába foglaló, évszázados relikviákat őrző felsőoktatási intézményben szerezték meg diplomájukat, szakmai oklevelüket. Talán ezért, talán az ódon falak nyújtotta békés harmónia miatt térnek vissza ide újra és újra nem csak a véndiákok, de a turisták mellett a helyiek is. Mert az egriek által csak Líceumnak hívott épületet érdemes újra és újra felfedezni.

Nyitva tartás

Főegyházmegyei Könyvtár

október 18-november 30: 12: 9:30-13:30 (szombat-vasárnap)

december 1-február 28: zárva

Más időpontokban egyeztetés szükséges!

Belépő: felnőtt: 800 Ft, diák: 500 Ft

Spekula Csillagvizsgáló

október 1-december 22.: 9:30-13:00 (szombat, vasárnap)

január 6-március 31.: 9:30-13:00 (szombat, vasárnap)

A képeket köszönjük az egriprogramok.hu-nak!

Ha te is megnéznéd az egri Líceumot, nyomj egy lájkot!


KÖVESS MINKET:
Újabb szuper helyekre repülhetünk olcsón Budapestről fapados légitársaságokkal
16 lehetőséggel bővült a kínálat, érdemes időben és alaposan tájékozódni.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. március 02.


hirdetés

2019-ben újabb célállomásokra indítanak járatokat Budapestről fapados légitársaságok.

Eddig a Wizz Air három, a Ryanair pedig tizenegy, míg a Laudamotion és a Transavia Airlines egy-egy új városba repül majd a budapesti Liszt Ferenc repülőtérről.

Vannak olyan helyek, ahová több társaság is indít járatot, így a Wizz Air és a Ryanair is megy Londonban a Gatwick repülőtérre, vagy például a görögországi Szalonikibe és a spanyol Palma de Mallorca szigetére is.

Ha most tervezed az utadat, akkor érdemes megnézni több légitársaság ajánlatát is az adott időszakra, mert a kínálat bővült. Több szempontot is érdemes figyelembe venni, mielőtt döntesz, hiszen némi rugalmassággal, vagy korai foglalással sokat spórolhatsz.

Vannak népszerű helyek és népszerű időszakok, ezekre már hónapokkal korábban célszerű a jegyet megvásárolni. Ám a kevésbé kapós időkben lehet, hogy épp az indulás előtt 1-2 hónappal lesznek olcsóbbak a jegyek. Ugyanígy egyes hétköznapok kisebb összegbe kerülnek, vagy ha vállalod a kora reggeli vagy késő esti indulást, további komoly kedvezményt érhetsz el.

Ha gyakran utazol, akkor iratkozz fel a légitársaságok hírleveleire, mert ezekből értesülhetsz az akciókról. Vannak olyan cégek, akik a törzsutasoknak külön kedvezményt is adnak, ezért ezt is gondold végig, az éves tagdíjért cserébe számos helyen spórolhatsz.

A keresgélésben pedig több honlap is segít, például a Google Flights és az azair.com, de kérhetsz hírlevelet a repjegy.hu-tól is ahonnan az akciókról küldenek értesítést.

Forrás: Blikk

Címlapkép: illusztráció, forrás: Pixabay


KÖVESS MINKET:
Sopron: a romantikus kisváros legszebb kora tavaszi pillanatai
Az öreg házak, a virágzó növények, a hangulatos esti utcák, és a nyugalmas természet... Ez mind-mind Sopron.
Fotók: Pölcz Klaudia - szmo.hu
2019. március 06.


hirdetés

Itt minden együtt van, ami egy romantikus kikapcsolódáshoz szükséges: a virágzó kerttől a kanyargós utcácskáig, a susogó fáktól az esőtől csillogó kövekig... És persze maga a városka, Sopron, amelyet nem lehet megunni.


KÖVESS MINKET:

Utazz és dolgozz Új-Zélandon: évente 100 magyar fedezheti fel a világ egyik legszebb országát
Heti néhány nap munkával fenn tudod tartani magad, és a természeti kincsek megismerésére is bőven marad időd. Egy magyar pár mesélte el, miért érdemes megpályázni a Working Holiday vízumot.
Láng Dávid - szmo.hu
2019. február 21.


hirdetés

Magyar turistaként ma már a világ legtöbb országába gond nélkül el lehet jutni, ha azonban dolgoznál is az utazgatás mellett (például azért, hogy tovább maradhass), általában sokkal szigorúbb feltételek vonatkoznak rád.

Létezik azonban egy áthidaló megoldás: a Working Holiday vízum – amit jelenleg 6 országba lehet igényelni – munkavállalási engedélyt is tartalmaz, így nem kell kizárólag a megtakarításaidra hagyatkoznod.

Fruzsi és Miki Új-Zélandot választották: az elmúlt egy évben gyakorlatilag az egész országot bejárták, nagyrészt önfenntartó módon. Az alábbi interjúban a praktikus tanácsok mellett kalandjuk árnyoldalairól is mesélnek.

– Mennyit tudtatok Új-Zélandról, mielőtt megérkeztetek? Mi volt a vonzereje számotokra?

– Tudtuk, hogy a világ túloldalán van, hogy ami otthon tél, az itt nyár és fordítva, hogy ami otthon reggel az itt este, csodálatos természeti kincseket rejt, hatalmas túrákon lehet részt venni, sok a bárány, a tehén és a hátizsákos utazó. Tudtuk, hogy létezik ez a Working Holiday vízum, amivel évente 100 magyar (18-35 év közötti) fiatal, akár több mint egy évet is eltölthet Új-Zélandon, munkával fedezve itteni költségeit. Ezen kívül próbáltuk felkészíteni magunkat az itteni akcentusra filmekkel (kedvenceink: Boy, What we do in the shadow, Wellington Paranormal), videókkal, valamint olvasgattunk blogokat, csoportokban bejegyzéseket, kommenteket.

– Mennyi megtakarított pénzre van szükség ahhoz, hogy valaki egyáltalán belevághasson?

– 4200 NZD (körülbelül 810.000 Ft) az összeg, amit megérkezéskor kérhetnek bemutatásra a reptéren.

Ha ezt nem sikerül igazolni, akár küldhetnek is haza. Kellemetlen lehet ezt a hosszú utat megtenni, és emiatt azonnal visszafordulni, szóval ezzel nem érdemes játszani.

Amennyiben nincs “visszajegyed”, ennél többet is számon kérhetnek rajtad, bár az nincs meghatározva, hogy hová is kell a visszaútnak szólnia. Nekünk sem volt, nem is tudtuk, mennyit leszünk itt. Ez az összeg egyébként elsőre soknak tűnik, de egy autóvásárlás és néhány hét utazgatás után a legtöbben hamar kikötnek a melókeresésnél. Ketten persze sokkal könnyebb.

Ha sikerül bejutni a 100-ba, és komolyan gondolod ezt az utazást, a vízum kiállításától számolva van egy kerek éved, hogy ezt összegyűjthesd és felkészülj. A 12 hónapot pedig az országba való belépéstől számítják.

– Mi a jelentkezés menete? Hányan várnak átlagosan a 100 helyre, mennyire kell sietni a megnyitásakor?

– Minden év áprilisában, egy bizonyos napon (idén új-zélandi idő szerint április 26-án 10:00-kor) megnyílik a regisztráció.

Csodák mindig vannak, hallani olyanokról, akik órákkal később is bejutottak, de jobb tudni, hogy általában néhány percen belül már betelik a 100 hely.

Ráadásul maga a regisztrációs felület több oldal, kérnek különböző személyes adatokat, kérdeznek egészségügyi, képzettségi, stb. témakörökben, mindezt természetesen angolul és az is megesik, hogy az oldal kifagy, újratölt, stb. Nekünk is csak második évben jött össze, elsőre nagyon elszomorodtunk, de hiszünk a Sorsban, és már tisztán látjuk, hogy ennek így kellett lennie.

Amit biztosan ajánlunk annak, aki szeretne bejutni: olvass utána csoportokban, keress rá, hogy milyen kérdések fognak várni, regisztrálj már előre az oldalon, készítsd ki az (utazáskor is érvényes) útleveled és dombornyomott bankkártyád, hogy azon a bizonyos éjszakán már csak az időn, az interneten és a Sorsodon múljon, bekerülsz-e a 100-ba.

– Mi volt a következő lépés, miután elnyertétek? Hogyan és mennyi idő alatt készültetek fel az indulásra?

– A vízumdíjat, ami kb. 47.000 Ft, a regisztráció végeztével azonnal kell fizetni (természetesen csak amennyiben bejutottál). Nagyon fontos, hogy következő lépésként, pár héten belül szükséged lesz egy tüdőröntgenre, amit Magyarországon mindössze egy bizonyos helyen, egy budai klinikán készíttethetsz el. Ők fel vannak erre készülve, nagyon kedvesek, és igyekeznek mindenkinek segíteni. Az egész herce-hurcára azért van szükség, mert hazánk nincs az alacsony TBC rizikójú országok között.

Amikor mi jelentkeztünk, éppen Franciaországban workawayeztünk (önkéntes munka), ráadásul a következő hétre már Spanyolországban terveztünk lenni, így végül Barcelonában jutottunk el a röntgenre. Ezután nekünk a jogosítvány tűnt a legfontosabb célnak: kitűztük, hogy még az utazás előtt legalább egyikünknek meg kell kapnia (nemzetközi jogosítványt kell csináltatni).

Nem mondjuk, hogy lehetetlen, de autó nélkül ez az ország nehéz falat. Hatalmas távolságok vannak és nagyon gyenge tömegközlekedés, ráadásul a munkák nagy részénél elvárás, hogy legyen saját autód, meg kell tudnod oldani, hogy eljuss a farmokra időben, ahová aztán nem jár busz.

– Hogy működik a munkakeresés? Már itthonról elkezdtétek, vagy csak a megérkezést követően?

– Nem érdemes otthonról, hiszen a legtöbb munka itt olyan, hogy akár már holnap is kezdhetsz. A legfontosabb a megbízhatóság, ha Te nem jelensz meg, jön majd más. Lehet önkéntes munkákat (Workaway, WWOOFing, HelpX) is végezni, ami egy tök jó kezdés is tud lenni. Néhány óra ház-körüli segítségért cserébe kaphatsz szállást és kaját, gyakorolhatod a nyelvet és megismerhetsz helyieket, akik aztán lehet, hogy tudnak segíteni a továbbiakban is.

– Milyen lehetőségek vannak? Ti mit próbáltatok ki eddig?

– Ez az ország leginkább mezőgazdaságban és farmozásban erős, rengeteg embert keresnek gyümölcsszedésre, csomagolásra (kiwi, alma, áfonya…) faiskolákba, vagy tehenészetbe. Ezek a legáltalánosabb “backpacker” munkák.

Nem szeretnénk viszont ezt úgy beállítani, mintha mindig minden csodálatos lenne. Könnyű a napsütésben, boldogságot hashtagelve fotózkodni a piros almák közt, de simán előfordulhat az is, hogy esőben, szélben kell dolgoznod.

Szintén probléma lehet, ha munkát egy nap alatt találsz, de aztán a közelében szállást sokkal nehezebben. Az építkezések és a vendéglátás is nagyon megy, ha pedig bármilyen “kétkezi munkában” van tapasztalatod, nyert ügyed van. Rengeteg szakácsot, felszolgálót vagy éppen autószerelőt keresnek, és az ország nagyon be van rendezkedve erre az “utazós” kultúrára.

– Heti hány órát kell dolgozni, és mennyit lehet keresni egy átlagos munkahelyen? Félretenni tudtok belőle, vagy pont elég a megélhetési költségek fedezésére, esetleg még arra se?

– Nagyon fontos, hogy NEM KELL dolgozni, a vízum nem kötelez erre, csak megadja a legális lehetőséget, amit a 3 hónapos turista vízum nem ad meg. Ha fenn tudod magad tartani helyi munka nélkül ilyen hosszan, megteheted. Másfelől, a saját igényeidtől függ, mire van szükséged.

Ha dolgozol, néhány nap munkával könnyedén el tudod tartani magad egész hétre, de a legtöbb munkaadó azért elvárja, hogy maradj legalább néhány hétig és lehessen rád számítani.

Vannak helyek, ahol lehet 10-12 órákat dolgozni, akár minden nap. Ilyenkor nagyon szépen lehet félretenni, de amikor utazgatsz és elkezdesz “élményeket gyűjteni”, szépen el is lehet költeni, amit félretettél. Ebben az országban a minimálbér egy teljesen jó átlag életet biztosít, lakhatással, autófenntartással, és könnyen marad a hét végére is valamid. Ettől függetlenül fontos kiemelnünk, hogy ez a vízumtípus nem a meggazdagodáshoz segít hozzá, hanem ahhoz, hogy eltarthasd magad egy drága országban, amit közben felfedezhetsz.

– Ki kell tölteni az egy évet, vagy ha valaki úgy dönt, maradhat kevesebb ideig is?

– Semmi sem kötelező. A mi tanácsunk az, hogy kár az elején korlátozni magad határidővel, vagy repülőjeggyel. Hagyd, hogy sodorjon az óceánok szele, ha pedig valami nem jó, állj tovább. Nem azért jössz Új-Zélandra, hogy rosszul érezd magad.

– Voltak nehezebb pillanatok, amikor akár azt is megbántátok, hogy belevágtatok?

– Van amit utólag másképp csinálnánk, de végül minden összeállt, és leülepedve rájöttünk, hogy a rosszabb emlékek is sodortak valamerre, hoztak valami újat.

Mikor kijöttünk, nyár vége volt már, kevés időnk volt kiélvezni, és hamar egy nagyon hosszú tél következett, jóval kevesebb impulzussal és ebből adódó rossz döntésekkel. Szerencsénkre annyira pozitív környezet vesz itt körül, hogy segített átevickélni a nehezebb időkön.

– Van-e kapcsolatotok a másik 98 emberrel, aki veletek egyszerre nyerte el a vízumot? Szoktatok beszélni, vagy akár közös programokat csinálni?

– A mi “százasunkból” csak egyvalakit ismerünk, de vannak már itt élő magyar és helyi barátaink is. Az pedig külön öröm, hogy állítólagos “merészségünk” másokat is inspirált, és nemrég többen is érkeztek, némileg a mi hatásunkra is. Karácsony előtt sikerült 9 magyart összehoznunk egy vacsorára és biliárdozásra. Véletlenszerűen csak már itt élő magyarokkal futottunk össze, autószerelővel, lángosossal, vagy épp a minap egy Canyoning túravezetővel. A kempingekben nehéz is lenne a német és francia fiatalok között meghallani azt a néhány magyart. Talán csak neki kéne állnunk gulyást főzni a kis gázrezsón, így adva jelet magunkról?

– Mivel töltitek a szabadidőtöket? Merre jártatok eddig?

– Kijelenthetjük, hogy az elmúlt immáron több mint egy évben beutaztuk majdnem egész Új-Zélandot. Idén nyáron végigkempingeztük a Déli-Szigetet is, de egy hétre átruccantunk Ausztráliába (Sydney-Melbourne) és Tongára is, ami egy kis polinéz ország. Sokat “roadtrip”-ezünk, túrázunk, gyönyörködünk a természetben. Egy hétüléses autónk van, amit átalakítottunk mini “campervan”-né, építettünk bele egy ágyat és most tulajdonképpen ebben élünk. Persze ez néha unalmas is, rengeteget ülünk a kocsiban vagy próbáljuk elütni az időnket kempingekben, de sokat olvasunk, tanulunk és sikerült “lenyugodnunk”.

Egy kapcsolat szempontjából is érdekes dolog ez az egész: láttunk olyanokat, akik innen hazaérve szétváltak, minket pedig nagyon megerősített. Néhány remek koncertre is eljutottunk, most épp Eminemet várjuk.

A legnagyobb élményeink között ott van a Tongariro crossing vulkanikus túra, amely csúcspontja a Gyűrűk ura filmből ismert, de néhány nap eltéréssel jártunk óriási gleccserek közt, vagy éppen esőerdőben.

– Azoknak is javasolnátok a jelentkezést, akik egyedül vágnának bele? 

– Az utazást leginkább egy önismereti kalandnak tekintjük. Nem kell persze rögtön ennyire messze vagy ilyen sok időre menni, de kiszakadni a megszokottból, rengeteg újat hozhat. Ha megvan benned a vágy, ne engedd, hogy a félelem, a sok “de…” visszatartson. Ha elég nyitott vagy, úgyis találsz barátokat útközben, akik talán jobban meg is értenek, mint az eddigi közeged.

A vízumról további részleteket magyar nyelven az alábbi honlapon olvashatsz: WorkingHoliday.hu


KÖVESS MINKET:
A városka, aminek szinte az ÖSSZES lakója ugyanabban a házban lakik
Ráadásul csak egy alagúton át, vagy vízi járművel lehet eljutni a településre. Bemutatjuk az alaszkai Whittiert!
Nyitókép: Wikipédia/Jessica Spengler - szmo.hu
2019. február 15.


hirdetés

Azt, hogy Alaszka különös hely, már régóta tudjuk, a Miért éppen Alaszka? vagy A férfi fán terem című sorozatokból. Na jó, ez csak poén akart lenni.

De Alaszka tényleg különös, misztikus és távoli hely számunkra, ahol csoda dolgok eshetnek meg. Itt van például mindjárt Whittier, az Anchorage-tól 100 kilométerre, délre található kisváros.

214 lakója van, és szinte mindannyian ugyanabban az egy házban élnek. A település ráadásul csak hajóval vagy egy alagúton át közelíthető meg.

Autóval csak ez az alagút áll rendelkezésre, ha el akarod hagyni a várost. És a vonat is ezt az alagutat használja:

A festői környéken található Whittier:

A városka legtöbb lakójának otthona, a Begich Towers, a hidegháború idején, az 1950-es években épült eredetileg katonai célra, és az 1970-es években kapta a nevét. Egy rendőrállomás, egy élelmiszerbolt, egy klinika, egy metodista templom, egy kisbolt, egy mosoda, egy szálloda és egy iskola is tartozik hozzá.

A Reddit egyik felhasználója, aki pár éve járt ott, és fotókat is készített - ezt az Insider cikkében láthatjátok - , a közösségi oldalon azt mesélte, hogy Whittierbe tett látogatása egészen szürreális élmény volt.

Például ha akarod, ha nem éjszaka nem hagyhatod el a várost, mivel az alagutat este 10 óra és hajnali 5 között lezárják.

Szerinte amúgy is kihozza az emberből a klausztrofóbiát a szűk alagút. Furcsának találta, hogy ilyen kevesen laknak a településen, mert így azonnal feltűnik, ha valaki nem odavalósi. De az emberek kedvesek voltak velük, a helyi vezető tanára beszélgetett is velük, és mesélt Whittier történetéről.

Az iskola a lakóépület mögött található, és alagúton át lehet odajutni, így a gyerekeknek télen a nagy hidegben nem kell kimenniük a szabadba. Amikor a városkában jártak, nagyon hideg volt, a gyerekek a társasház emeleti folyosóján játszottak.

Whittiert a második világháborúban alapították, katonai és logisztikai bázis volt. 1964-ben egy földrengés miatt szökőár pusztított a településen, de szerencsére nem tarolta le.

Korábban a település lakói egy másik háztömbben éltek, ez azonban mára elhagyott szellemtanyává vált, és a Reddit-felhasználó szerint az üres épület és a környéke Silent Hillre emlékeztet. Azt is elmondta, hogy bár ők csak egy éjszakát maradtak, mert Whittier csupán az utazásuk egyik állomása volt, azt tanácsolja, hogy aki arra jár, ne hagyja ki ezt az élményt.

Az egyik közösségi oldalon a kommentelők élvezettel poénkodnak a városkán: "Elvállalod a közös képviselői posztot, azután rádöbbensz, hogy te lettél a polgármester" vagy: "Az elutazunk a nagyihoz, azt jelenti, hogy lemegyünk hozzá az ötödikre."

Via: Business Insider Italia

Neked hogy tetszik Whittier?


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x