A mohácsi busójárásról nyílik kiállítás a Hagyományok Házában, Budapesten
Kiderül, honnan ered a hagyomány és az is, miként maradt a mai napig fenn.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. január 06.A mohácsi busójárás megújuló hagyományát bemutató kiállítás nyílik a Hagyományok Háza Kallós Zoltán termében. A nagyszabású tárlaton a leghíresebb helyi álarc-készítők munkái mellett Répásy Zsolt képei és Kolbe Mihály grafikái is megtekinthetők.

Az egyedülálló kiállításon részt vesznek a helyi hagyományt éltető busók is, akik a mohácsi Poklade zenekarral dél-szláv táncházat is tartanak.

A mohácsi busójárás története során különböző változásokon ment keresztül, de megújult formájában napjainkig fennmaradt. A kiállítás arra is választ ad, hogy miképp marad élő és hogyan tud megújulni a néphagyomány.

A mohácsi Kanizsai Dorottya Múzeumból és a helyi Népi Iparművészektől érkező tárgyak segítségével az érdeklődők párhuzamot állíthatnak múlt és jelen között, megismerhetik a hagyomány régi, és napjainkra megújult formáját.

A Poklade zenekar 18 órától a mohácsi busókkal tánctanítással egybekötött dél-szláv táncházat is tart. A poklade kifejezést a mohácsi sokácok a farsang megnevezésére is használták, de a szó átöltözést, átváltozást is jelent, hiszen a zenekar tagjai a busójáráson nem csak zenészként, hanem busóként is rendszeresen részt vesznek.

Információ

Kiállításmegnyitó: 2019. január 12. 16 óra

A kiállítást megnyitja: Verebélyi Kincső, folklorista

Közreműködik: A Poklade zenekar és a mohácsi busók

További információk itt.


KÖVESS MINKET:

Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x