hirdetés
1981_ck.jpg

A merényletek és a halál éve: 1981

Az év, amikor majdnem meggyilkolták a világ két leghatalmasabb vezetőjét, és rettegést hozott az AIDS.
Forrás: Tó-retró blog - szmo.hu
2020. március 04.


hirdetés

A régi, balatoni nyarak illata Pálma gumimatraccal és bambival, a SZOT üdülők strandján... Ezt mind újraélheted vagy megismerheted a Tó-retro blog írásaiból.

Számmisztika, jóslatok, halálos vírus

Bár a számmisztikában semmi nyomát nem találtuk annak, hogy 1981 különösen szerencsétlen év lett volna,

az asztrológusok állítólag sejtettek valamit a sötétség évéről.

Elisabeth Tessier például, a Chanel-modellből Mitterand francia elnök kedvenc asztrológusává avanzsált jósnő napra pontosan megmondta, hogy mikor követnek el merényletet az amerikai elnök és a pápa ellen.

A baljós horoszkóp pedig szóról-szóra bevált.

hirdetés

Sőt a két gyilkossági kísérlet mellett ebben az évben hunyt el a buddhista világ második legjelentősebb egyházi méltóságának számító 16. Gyalva Karmapa is, és ekkor ölték meg Egyiptom nyugatbarát elnökét, Anvar Szadatot. Az pedig csak tovább borzolta az emberek kedélyét, hogy nyáron bejelentették a halálos AIDS betegséget, ami rohamosan terjedt és nem volt ellene gyógymód.

Merénylet az amerikai elnök ellen

1981 januárjában még senki nem sejtette, hogy milyen tragikus év kezdődik, ami sokak számára szomorúságot és fájdalmat hoz majd Amerikától kezdve Európán keresztül egészen Ázsiáig.

De március 30-án megtörtént az elképzelhetetlen, egy őrült merénylő lelőtte az amerikai elnököt, Ronald Reagant.

John W. Hinckley - aki saját bevallása szerint már az előző amerikai elnököt is le akarta lőni, de akkor nem volt hozzá bátorsága - nem is politikai indokokból követte el tettét, hanem Jodie Foster színésznőt szerette volna ezzel elkápráztatni. A kissé zavart Hinckley szerencsére nem volt igazán jó lövész, így az elnök helyett annak sajtótitkárát és a testőröket sebesítette meg komolyabban.

Az egyik lövés azonban a new yorki Hilton előtt, az éppen megérkező elnöki limuzinról olyan szerencsétlenül pattant vissza, hogy a golyó Reagan elnök tüdejébe fúródott. A merénylet végül szerencsésen végződött és

mind az elnök, mind pedig az agyi sérüléseket szenvedett szóvivő és a testőr is felépült.

A Hinckley-t az amerikai bíróság végül nem találta beszámíthatónak, így kényszer-gyógykezelésre ítélték élete végéig.

Egy év - három merénylet. Balról-jobbra: Ronald Reagan, II. János Pál és Anwar Szadat

1981 következő áldozatai: a pápa és a buddhista vezető

A világ közvéleménye és Amerika fel sem ocsúdott a meglepetésből, hogy majdnem meggyilkolták első számú vezetőjüket, és újabb gyilkossági kísérlet történt.

1981. május 13-án II. János Pál pápa ellen követett el merényletet egy török fanatikus a vatikáni Szent Péter téren.

Mehmet Ali Ağca négy lövést adott le a pápára, aki súlyos hasi sérüléseket és kézcsonti töréseket szenvedett. A keresztény egyházfő hetekig kórházban volt, és rengeteg műtéten esett át, de az orvosok szerencsére megmentették az életét.

Állítólag ezt a merényletet a fatimai gyermekeknek maga Szűz Mária jósolta meg az egyik jelenés alkalmával, és II. János Pál élete végéig úgy tartotta, hogy a szűzanyának köszönheti az életét. Hálája és tisztelete jeléül később ellátogatott Fatimába is, ahol a testéből kioperált egyik golyót ma is láthatja a nagyközönség ereklyeként, Szűz Mária koronájába építve.

A pápa egyébként később megbocsátott a merénylőnek és a börtönben is meglátogatta, sőt segítette és támogatta a családját is.

A keresztény világnak így végül nem kellett gyászolnia, nem úgy, mint a buddhistáknak, akik szintén ebben az évben vesztették el szeretett vezetőjüket a XVI. Gyalva Karmapát, bár az ő halála legalább természetes volt.

A halálos vírus

A baljós eseményeknek a nyár sem vetett véget, hiszen

az Amerikai Egyesült Államokban ekkor jelentették be hivatalosan az AIDS felfedezését.

Addig ugyanis csak egy kaposi szarkómát és titokzatos tüdőgyulladást okozó halálos kórról beszéltek, amely főként a homoszexuális férfiak körében szedte áldozatait. 1981-re viszont felfedezték, hogy a ritka betegségek mögött a test általános immunhiányos állapota áll, és hogy az immunrendszer teljes megsemmisülését valószínűleg egy vírus okozza.

kalhh képe a Pixabay -en.

Ezután kezdődtek el a rettegés évei, amikor az emberek nemigen tudták, hogy miként védekezhetnének a 100%-os halálozási rátával járó AIDS ellen.

S legalább 40 évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy az orvostudomány eljusson odáig, hogy ma már egy HIV fertőzött ne legyen automatikusan gyors halálra ítélve.

Még mindig 1981: meggyilkolták Egyiptom elnökét

Az ősz pedig tovább rontotta 1981 negatív történési statisztikáját, ugyanis

a saját emberei meggyilkolták Anvar Szadatot, Egyiptom több, mint 10 évig hivatalban lévő elnökét.

Szadat pedig a demokráciát pártolók között egy pozitív figura volt, aki bevezette Egyiptomban a többpárt-rendszert és számtalan intézkedésével nyitott a nyugat felé.

Ugyanakkor az iszlám hívei nem nézték jó szemmel ezt a politikát, és végül egy katonai felvonuláson az elébe járuló tisztek közül, Halid Iszlambuli megölte. A hadnagy három gránátot dobott Szadat felé, melyek közül csak a harmadik robbant fel, majd pedig az őt kísérő fegyveresek is lövéseket adtak le az elnökre, aki azonnal életét vesztette.

Az év pedig még cifrább lett volna, ha nem a naptári esztendőt vesszük, hanem a Szadat előtti 12 hónapot, ugyanis ebbe még John Lennon tragikus halála is belefért volna, 1980. december 8-án.

Végül csak lezárult 1981 sötét krónikája, amelyre azóta sincs semmilyen misztikus vagy reális magyarázat, egyszerűen sokan voltak rossz időben, rossz helyen.

Ha a múlt században imádtál a Balatonnál nyaralni vagy szeretnéd tudni, hogyan nyaraltak a szüleid, neked írták a Tó-retró blogot. Ha pedig szeretnél visszaemlékezni a régi ízekre, kíváncsi vagy, hogy milyen kreatív recepteket lehetett konzervekből összeállítani, vess egy pillantást a Tó-retró Kádár-kori receptkártya-gyűjteményére!


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
adolf_hitler_northfoto.jpg

Eddig sosem látott fotók kerültek elő Adolf Hitlerről és Joseph Goebbelsről

A képeket röviddel a II. világháború kitörése után készítette egy Luftwaffe-pilóta.
Fotók: Northfoto/Hansons/SWNS - szmo.hu
2020. július 22.


hirdetés

Néhány nappal Lengyelország megszállása, vagyis a II. világháború kezdete után készültek Adolf Hitlerről és Joseph Goebbelsről azok a fotók, melyeket augusztus elején több száz fontért árverezhetnek el, írja a Daily Mail. A képeket egy ismeretlen Luftwaffe-pilóta készítette, feltehetően Lengyelország területén.

Némelyik fotó hátuljára rövid szöveget és dátumot is írtak, utóbbi teszi történelmileg még jelentősebbé a 9x6 centiméteres képeket. Ezek szerint a felvételek 1939. szeptember 14-én készültek a náci vezérekről. Márpedig semmilyen feljegyzésben nem találni nyomokat arra vonatkozóan, hogy ezekben a napokban hol tartózkodott a Führer és végsőkig hűséges minisztere.

A náci diktátor látogatása az ideiglenes lengyelországi légitámaszponton szigorúan őrzött titok lehetett, valószínűleg ezért is nem maradt nyoma sehol.

A képek Lengyelország szeptember 1-i lerohanása után két héttel készültek, napokkal azután, hogy a szövetségesek szeptember 3-án háborút hirdettek Németország ellen. Ennek ellenére mind Hitler, mind pedig propagandaminisztere, Goebbels meglehetősen vidámnak és mosolygósnak tűnnek a régi fotók alapján.

Az egyik képen Joseph Goebbels beszélget a légierő egyik parancsnokával, miközben közösen ellenőrzik a repülőgépeket:

hirdetés

Szakértők szerint a Hitlerhez kapcsolódó tárgyak világszerte slágernek számítanak az aukciókon, és intenzív érdeklődést váltanak ki a gyűjtőkből. Feltehetően így lesz a kis kopott könyv esetében is, ami a két náci vezér fotóin felül a Luftwaffe több katonáját is bemutatja, és részletes betekintést enged a flotta mindennapjaiba.

A II. világháború Lengyelország megszállásától egészen 1945-ig tartott. Hat év alatt több mint 30 országot érintett, a halálos áldozatok számát 70-85 millióra becsülik.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
level.jpg

Egy második világháborús palackba zárt levelet találtak, melyet két férfi írt az utókornak

Az üzenet alapján megpróbálják most megkeresni a hozzátartozókat.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 10.


hirdetés

Egy második világháborús palackba zárt levelet találtak egy lengyel vasútállomás falába rejtve. Az üzenetre az épület felújításakor bukkantak rá. A kis települést eddig szinte alig ismerték, ám a különös lelet óta hirtelen híressé vált.

Mint kiderült, az elrejtett levelet 1941-ben írta két lengyel férfi. Az akkor 39 és 41 éves férfiak egy náci táborban dolgoztak kényszermunkásként. A levélben az általuk átélt szörnyűségekre akarták felhívni a világ figyelmét.

Egy történész szerint 1940-41-ben sokakat vittek el táborokba és a levél írói bizonyára tanúi lehettek a borzalmaknak. A városka állomásán tranzitállomás működött, ahonnan koncentrációs táborokba szállították az embereket.

Az üzenetet írók későbbi sorsáról semmit nem lehet tudni. A hatóságok most megpróbálják felkutatni hozzátartozóikat.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója

hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
noi3.jpg

Olyan volt felnőni a ’90-es években, mint belehemperegni egy marék zizibe, miközben a walkmanből szól a Spice Girls

Ha te is telefonbetyárkodtál a tudakozóval, és köpte ki hibásan a CD-író a válogatáslemezedet, akkor tudod, miről mesélek.
Tóth Noémi írása - szmo.hu
2020. július 29.


hirdetés

Nézem reggelente az üveggolyó-tekintetű embertársaimat a villamoson, ahogy – akár egy ingaóra mutatója – betokosodott hüvelykujjal lapozgatják a Facebook-hírfolyamot. Eszembe jut róla, hogy gyerekként a hírolvasás még közös program volt az iskolában.

Az osztály legmenőbb csaja mindig elsőként vette meg a Bravo magazint, ami persze nem a Backstreet Boys albumkritikánál volt szamárfüles: az egész osztály rongyosra járatta a pad alatt a Szex, szerelem, gyengédség rovatot.

Néha megpróbáltam megelőzni, hogy én lehessek magazin-díler, mert akkor enyém lehetett belőle a poszter és az ajándék nyakpánt.

Amikor egyszer ő volt a gyorsabb, sírva jött be a terembe, és alig bírta kimondani, hogy Geri Halliwell kiszállt a Spice Girls-ből. Hazaérve első dolgom volt, hogy dühösen áthúzzam egy vastag tollal a kedvenc lánybandám dögös vörösét a szekrényemre ragasztott plakáton.

Amikor még nem volt internet és mobiltelefon, azzal szórakoztunk a suliszünetben, hogy telefonkártyáról felhívtuk a tudakozót, és nettó sületlenségeket kérdeztünk faarccal a diszpécsertől, aki igyekezett mindenre komolyan felelni.

hirdetés

Néha csak úgy ismeretlen számokat tárcsáztunk, és telefonbetyárkodtunk, ami persze kimerült némi idétlen heherészésben. De akkora adrenalint adott, mint kinyitni egy Kinder-tojást, és megpillantani pont azt a kék vízilovas figurát, ami még nem volt meg.

Imádtam matricákat gyűjteni, nyolc albumom lett tele velük az általános iskola végére. Életem első és utolsó lopása is ehhez köthető: kinéztem egy iskolatársam hologramos pufi-matricáját (értitek, nem ám csak simán pufi vagy hologramos, hanem a kettő egyszerre!), de nem volt hajlandó elcserélni velem, pedig ötöt is adtam volna érte.

Erre egyszer kiloptam az áhított darabot, de belecsempésztem a helyére az előzőleg felajánlott sajátjaimat, amiből persze rögtön tudta a lány, hogy ki lehetett a fehérgalléros bűnöző. Szerintem bosszúból ő lopta el utána a tamagocsimat, amiért mondjuk hálás voltam, mert ajándékba kaptam, ezért sosem mertem bevallani, hogy mennyire irritál a csipogása.

A legmenőbb dolog persze a kötelezően kikunyerált walkman volt a ’90-es évek végén. A kazettáimnál alig győztem kivárni a B-oldalt, ezért néha beletekertem ceruzával a közepébe, ahogy a nagyok mutatták.

Persze amikor megjelent a CD, mindenki hirtelen discmant akart, úgyhogy én is, de rajtam idétlenül nézett ki, mintha leszállt volna a csípőmre egy ufó.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Fischer_Annie_zongoramuvesz.jpg

A láncdohányos magyar zongoraművész 8 éves korától 80 éves koráig koncertezett világszerte

A XX. század egyik legnagyobb zongoristáját mindenhol éltették. Ő mégis a balatoni naplementénél érezte igazán jól magát imádott férjével, Tóth Aladárral.
Tóth Noémi, fotó: Dudva/Wikimedia Commons/CC BY-SA 4.0 - szmo.hu
2020. július 14.


hirdetés

Nem volt kérdés, hogy milyen pályára szánják a kis Fischer Annie-t (1914-1995) a szülei, mivel már kisgyerekként döbbenetes jelét adta őstehetségének. Alig érte még fel a zongorát a kislány, amikor a szomszédban lakó zenetanár miatt átszűrődő dallamokat egy az egyben lejátszotta rajta. A család rögtön taníttatni kezdte Annie-t, aki 8 évesen adta első koncertjét – Beethoven C-dúr zongoraversenyét adta elő –, 11 évesen pedig már Zürichben Mozart és Schumann műveit adta elő. A Zeneakadémiára rögtön felvették korengedménnyel, és 16 évesen bekerült a Zenei Lexikonba. Alig múlt nagykorú, amikor 1933-ban a legfiatalabb versenyzőként megnyerte az I. Nemzetközi Liszt-zongoraversenyt, az ebből kerekedő botránytól még sokáig hangos volt a szakma.

A tehetséges emberek sajátossága, hogy hamar rájönnek, kevés gyakorlással is eredményesek, ezért nehéz őket rábírni a kemény munkára. Erről kering egy legenda Annie-val kapcsolatban, amikor fiatal leányként éppen Amszterdamban lépett fel. Amikor a pályaudvarra érkezett, nem igazán fűlt a foga a gyakorláshoz, mert fáradt volt. Erre az őt fogadó híres karmester, Willem Mengelberg nemes egyszerűséggel egy zongoraterembe vitte, rázárta az ajtót, majd közölte vele, hogy „tessék gyakorolni!”

Fischer Annie tudását senki nem vitatta, egymás után hívták Európa-szerte, hogy élőben láthassák, ahogyan a fekete és fehér billentyűk szenvedélyesen megelevenednek a kezei alatt. Sokat járt Angliába, Franciaországba, Hollandiába, Svájcba, sőt, előbb-utóbb más kontinenseken is szívesen látott vendég volt. Később Amerikában és Japánban is leborultak az előtt, ahogyan visszaidézte Mozart, Beethoven, Schubert, Schumann, Chopin vagy Liszt életművét. Legnagyobb példaképének egyébként Bartók Bélát tekintette.

Egy ismert zenekritikus és esztéta, Tóth Aladár “kivételes kis zongorazseninek” nevezte Annie-t, aztán évekkel később, 1937-ben el is vette feleségül a nála bő másfél évtizeddel fiatalabb lányt. Házasságuk legendásan harmonikusan alakult, és életük végéig tartott. A házaspár a II. világháború idején Svédországba emigrált, de 1946-ban hazatértek, és a sikertörténet folytatódott: Tóth Aladár az Operaház igazgatója lett, Annie hangversenyeit pedig kitörő ováció övezte, akárhová ment. Amikor a londoni Royal Festival Hallban volt visszatérő vendég, a Times zenekritikusa ezt írta: „A reklám teljes hiánya ellenére egyetlen üres hely sem maradt Fischer Annie második londoni hangversenyén. A harmadikra London egyik legnagyobb termét, az ünnepi csarnokot kell majd kibérelni.”

A művésznő zenei nagykövetként járt-kelt az egész világban, mégis sehol nem volt szívesebben, mint Balatonaligán, a szerényen berendezett nyaralójukban. Egyszer azt nyilatkozta, hogy a balatoni naplementét semmiért sem cserélte volna el. Férjével, Tóth Aladárral éjszakai baglyok voltak, előszeretettel hallgattak és kommentáltak komolyzenei felvételeket, Annie pedig színvonalas vacsorák készítésével és rejtvényekkel is töltötte az időt.

hirdetés

A mindig elegáns, csinos asszonynak volt egy kevésbé nőies szokása is: erős láncdohányos hírében állt, akár napi négy doboz cigarettát is elszívott. A koncertjein már a közönség tapsolása alatt meg kellett gyújtani neki a dohányt a színfalak mögött, hogy amint a függöny mögé ért, rögtön beleszívhasson. A zongoristának voltak más allűrjei is: nem szerette, ha gyakorlás közben figyelték, és interjút sem szívesen adott, sőt, a stúdiófelvételeket is kerülte. Annie-val azért volt nehéz lemezfelvételt készíteni, mert örökké elégedetlen volt a végeredménnyel, és egyfolytában újrajátszotta a műveket. Végül pedig általában nem a hibátlanul előadott változatra esett a választása, hanem a technikailag tökéletlenebb, de kifejezőbb előadásmódra, amiben megvolt az a bizonyos varázslat. Annie egyébként is híres volt arról, hogy soha nem játszott el darabot kétszer ugyanúgy, emiatt a karmesterek nem szerettek vele dolgozni, mert túlságosan szabadon értelmezte a darabokat.

Mivel a felvétel-undora miatt kevés hanganyag maradt fenn Fischer Annie-ról az utókornak, sok kalózfelvétel kering a zenerajongók köreiben. Volt, hogy titokban kazettás magnót csempészett be egy rajongója a koncertjére, és amikor be akarta kapcsolni a készüléket, véletlenül rossz gombot nyomott meg, és az ülés alól Szepesi György sportkommentátor futballközvetítése hallatszott, egy lelkes „GÓÓÓL” felkiáltással. Fischer Annie állítólag az előadás végén csak annyit kérdezett, hogy „mi történt”?

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!