hirdetés
jokenyer-3-1.jpg

A magyar pékmesternő, aki bebizonyította, hogy itthon is lehet jó kenyeret sütni

Ludwig Klára, a JÓkenyér alapítója az elsők között kezdett el itthon rozsos, magvas és teljes kiőrlésű pékárut készíteni.
Söptei Zsuzsanna írása - szmo.hu
2017. március 22.


hirdetés

A Pilis dombjai között, egy völgyben bújik meg Pilisszentiván. A hangulatos településre most nem kirándulni indultunk, hanem egy pékség miatt utaztunk el. Itt van ugyanis a központja a Ludwig & Mentesi Kft., JÓkenyér nevű cégnek, amely a tóparttól nem messze igazi pékbirodalomként állítja elő nap mint nap a finom, egészséges pékárut.

A pékség megálmodója és motorja, Ludwig Klára kalauzolt végig a modern épületben, ahol mindenki szeme láttára készítik el hagyományos módon a péktermékeket. Itt minden az, aminek hívják, semmilyen adalék- vagy színezőanyag nem kerül a kenyerekbe. Csak a nagymamától megtanult liszt, víz, só, élesztő - és persze a pék tudása.

jekenye_magyar_eva (2)
hirdetés
jekenye_magyar_eva (5)

Ludwig Klára hitvallása szerint a siker titka:

"
Szívvel, lélekkel élni, dolgozni.

Több mint húszéves szakmai múltja ellenére ugyanolyan lelkesen beszél munkájáról, mintha egy friss „szerelem” lenne.

jekenye_magyar_eva (14)jekenye_magyar_eva (16)jokenyer (1)

Ezt tanulta gyerekként otthon is. Sokat volt együtt nagymamájával, közösen jártak piacra, és együtt sütötték a család kenyerét. A pékszakmát édesapja javasolta neki, és bár sokakat meglepett, hogy törékeny nő létére ilyen kemény fizikai munkát választ, megszerezte a pékmesteri oklevelet.

A kenyér számára nagyon fontos. Hisz abban, hogy a boldogsághoz fontos az egészséges táplálkozás is. Kenyeret pedig naponta eszünk, így nem mindegy, hogy az milyen. Azt is elárulta, hogy naponta főz a családjának, sőt még kenyeret is szokott otthon sütni.

Az üzem

Sokunk számára a pékség egy forró hely, ahol liszt borít mindent, a lisztportól fehér hajú pékek kipirulva dagasztják a kenyeret. Ehhez képest a JÓkenyér pékjei a hatalmas üvegfal másik oldalán, tőlünk pár lépésre készítik éppen a kakaós csigát és a túrós batyut. Az üzem tiszta, még Klára (és persze mi is) csak egy zsilipen keresztül, beöltözve juthatunk be. Fontos a tisztaság és a higiénia.

jekenye_magyar_eva (1)
hirdetés
jekenye_magyar_eva (10)

A kenyér minősége már a kapunál eldől. Ide érkezik ugyanis a gabona és lisztszállító hatalmas autója. A különféle magvak, különféle lisztek külön gabonasilókba kerülnek, ahonnan az igényeknek megfelelő mennyiség automatizált csőrendszeren keresztül kerül a malomba, illetve a dagasztócsészékbe.

A termékeik azért is finomak, mert naponta őrlik a friss, teljes kiőrlésű lisztet.

A liszt innen jut a pékekhez, akik a hatalmas dagasztócsészékbe készítik össze a kenyér, vagy péksütemény tésztáját. A már kész tésztákat aztán kézzel dolgozzák fel a kenyértől a kalácsig, a batyutól a csigáig, sokféle termékké. Ezután megkezdődik a több órás pihentetés, majd a sütés. A kész termékek közül a kenyerek egy részét szeletelik és csomagolják.

jekenye_magyar_eva (13)jokenyer (11)

A végtermék még egy röntgengépen is átmegy, ami ellenőrzi, hogy semmilyen idegen anyag ne legyen benne.

Az üzemben éjjel-nappal folyik a munka, hiszen a reggeli friss árut - amit a pékségben előkészítettek - a saját boltokba éjjel szállítják ki, ahol a helyi kemencékben sütik meg. A csomagolt kenyerek is éjszaka érkeznek az üzlethálózatokba, és reggel, a nyitásra már a polcokon sorakoznak.

A vevők minden nap friss árut kapnak.

Az estére megmaradt kenyeret és péksüteményt saját boltjaikból karitatív szervezeteknek adják át, amelyek főleg gyerekintézményekbe viszik azokat.

Klárának fontos a környezet megóvása is. Ezért a sütéskor keletkezett hőt továbbhasznosítják, ebből fűtenek, és ezzel melegítik a vizet is.

jokenyer (9)jokenyer (10)

Út a JÓkenyérhez

Klára hazai tanulmányai után Németországba ment, ahol beleszeretett a német pékárukba. Ott tanulta meg a helyiektől a rozsos pékáruk készítésének titkát. Akkori férjével hazajöttek, és Magyarországon, Solymáron indították el vállalkozásukat. Az első pékségük 1995-ben nyílt meg, ahol saját recept alapján sütötték a német típusú rozskenyeret. Ezt akkoriban még csak a környékbeliek és néhány külföldi vásárolta, de hamar híre ment a ritkaságnak. Így beszállítói lettek a hazai szállodáknak és néhány boltnak is.

A JÓkenyér márkanév 2005-ben született meg. Az érdeklődés egyre nőtt a hiánypótló kenyérfélék iránt, ezért 2009-ben Pilisszentivánon felépítették az új üzemet, ahol egy mintabolt és kávézó is kapcsolódik a pékséghez.

Mára a cégnek több mint 130 alkalmazottja van, 450 helyre szállítják naponta termékeiket. Saját bolthálózatuk is szaporodott, Budapesten és Pest megyében 16 helyen nyitottak szaküzletet.

jokenyer (5)

Cukrászda

2014-ben a solymári pékség cukrászüzemként nyílt meg újra, ahol szintén főleg saját receptek alapján készülnek természetes alapanyagokból, adalékanyagoktól és mesterséges színezékektől mentesen a sütemények.

Csak vajat használnak, aroma helyett likőrt, és valódi gyümölcs kerül a süteményekbe, melyeket a pékáruhoz hasonlóan egyenként, kézzel készítenek el.

Kínálatukban a klasszikus Dobos mellett találni például Bajorkrém, Málnás túró és Epervarázs desszertet is.

jekenye_magyar_eva (6)

Mitől jó a JÓkenyér?

Teljes egészében természetes alapanyagból készül. Ráadásul hazai beszállítóktól veszik a lisztet, gabonát, magyar a gyümölcs, a tejtermék, csak a vajat hozzák Németországból.

A kenyerek alapja az általuk őrölt teljes kiőrlésű liszt, a só, a víz, az élesztő és a kovász. A kovászuk is saját, és persze titkos. A töltelékeket mind maguk főzik, keverik, készítik. Sem színezőanyagot, sem adalékot, sem előre összekevert lisztet nem használnak.

A kenyerek másik titka a szakmai megfogalmazás szerinti hosszú tésztavezetés. Azaz a megkelt, kiszaggatott kenyereket, pékárukat pihentetik, így az anyag érik, dolgozik, ízesebb és tartósabb is lesz.

jokenyer (13)

A gyártási folyamat is precízen kidolgozott. A recepteket pontosan követik, hogy minden nap azonos minőséget tudjanak kínálni. A tészták bekeverése nagy odafigyelést és szakértelmet követel, de olyan pékekkel dolgoznak együtt, akik szintén imádják munkájukat. Sokan már húsz éve dolgoznak Klárával, aki havonta két napot beáll a pékek közé, és ilyenkor megbeszélik például az új ötleteket is.

A JÓkenyér termékei között a legnépszerűbbek a rozsos, magos, teljes kiőrlésű kenyerek, zsemlék, kiflik. Sőt, már kakaós csiga, és diós, mákos péksütemény is kapható teljes kiőrlésű lisztből. Természetesen számos hagyományos péksüteményt is kínálnak a túrós batyutól a kalácsokig. Ám ezek is mind saját recept alapján készülnek, és a bennük lévő töltelék is mind természetes alapanyagból készül.

jokenyer (14)jokenyer (16)
Változnak a szabályok

A hazai boltokban sokféle kenyeret kínálnak, ám ezek tartalma és elnevezése nemsokára változni fog. Az új Magyar Élelmiszerkönyv azt írja elő, hogy június 22-től magasabb arányban kell például a rozst tartalmazniuk azoknak a kenyereknek, amelyeknek neve rozskenyér.

Rozskenyérbe az eddigi 40 helyett 60 százalék rozstartalom kell, a rozsos kenyérbe a 15,1 helyett 30 százalék.

Teljes kiőrlésűnek csak az a termék számít majd, amely minimum 60 százaléknyi teljes kiőrlésű lisztet tartalmaz.

A tönkölykenyérbe az eddigi 5 százalék helyett 60 százaléknyi tönkölybúza kell majd.

A Graham-kenyérbe pedig minimum 90 százalék Graham-lisztet kell használni.

A házikenyér megnevezés megszűnik, a kézműves kenyér pedig csak az lehet, amit főleg kézi technológiával, adalék és tartósítószer nélkül, kovásszal készítenek.

A só mennyisége is csökkenni fog, az adalékok használatát nem tiltják, de a JÓkenyér ezeket továbbra sem fogja alkalmazni.

Klára azt javasolja, hogy minden kenyérféle összetételét érdemes alaposan megnézni. Így biztosak lehetünk benne, hogy az a termék milyen alapanyagból, milyen összetevőkből áll, és van-e benne allergiát okozó anyag, illetve figyelhetünk arra is, hogy a kenyér mindenképpen adalékmentes legyen.

jokenyer (2)

Fontos a nevelés

Magyarországon elsőként itt, Pilisszentivánon indult el két éve a Gyerekpékség. Klára és csapata célja, hogy a gyerekeket megtanítsák az egészséges táplálkozásra.

A foglalkozásra érkezők játékos formában megismerkedhetnek a gabona útjával, a kenyérsütés fortélyaival és ízelítő kapnak a pékség termékeiből.

jokenyer (4)

A 3 órás programban maguk is készítenek pékárut, hiszen a Gyerekpékségben ugyanúgy van dagasztó, kemence, csak kisebb méretben. A kész finomságot pedig mindenki hazaviheti. A foglalkozásokat főleg a 4-6. osztályosoknak ajánlják, de egyre többen rendeznek itt születésnapi bulikat is, ilyenkor a tortát saját cukrászatuk készíti az ünnepeltnek.

Még több információ a JÓkenyér honlapján

Fotók: Magyar Éva, JÓkenyér Facebook-oldal


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
adrienn_torta-1000x563.jpg

Pénzügyes szakmáját cserélte le a borsófőzelék-torta megálmodója

Hobbiként kezdődött, de mostanra Adrienn felhagyott korábbi munkájával, hogy az általa kreált kajatortáknak élhessen.
Szponzorált tartalom - szmo.hu
2019. december 09.


hirdetés

Nem cukrász az eredeti szakmája, ma mégis a saját fejlesztésű „kajatortáiról” ismerik. Kilenc éve kezdett el tortákkal foglalkozni, akkor még csak abszolút hobbiból: a fia harmadik születésnapjára szeretett volna egy különleges tortát készíteni. Aztán annyira megkedvelte a torták világát, hogy az ismerőseinek rendre ő készítette az ünnepi tortákat.

„Kilenc évig én ezzel csak hobbiszinten foglalkoztam. Ez nem volt könnyű, mert dolgoztam, két gyereket neveltem, közben elváltam, a tortákra többnyire éjszaka jutott időm” – mondja Adrienn.

hirdetés

VIDEÓ: Nézd meg Adriennel készült videónkat

Nem is készült profinak, azt gondolta, hogy megragad hobbiszinten. De miután a kajatortái egyre népszerűbbek lettek, egyre több megkeresést kapott és a média is elkezdett foglalkozni vele, úgy gondolta, hogy meg kell próbálnia ezt az utat.

De mik is azok a kajatorták?

„A kajatorták elsőre látványban nyújtanak különleges élményt azzal, hogy

megtévesztésig hasonlítanak valamilyen ételre. Mondjuk a borsófőzelékre, vagy a gulyáslevesre. Még sincs bennük semmilyen sós íz, belül édesek, ugyanúgy jó ízűen elfogyaszthatók, mint a hagyományos torták” – segít az értelmezésben Adrienn. Hogy mennyire jól sikerül neki az ételek tortaformába öntése azt az is igazolja, hogy előfordult már, hogy a tortáját a hűtőpulton a főételek közé helyezték, esetleg le akarták venni róla a szintén édes dekorációként odakerült konyharuhát.

Adrienn tehát úgy döntött, hogy tovább építi a kajatorták hírnevét. Felmondott korábbi munkahelyén, hogy most már csak az új szakmájának élhessen. Úgy fogalmaz, adott magának másfél évet, hogy kiderüljön, mire megy ezen az új területen – általában ennyi idő kellett neki a korábbi pénzügyes munkái során is ahhoz, hogy valamit felépítsen, elérje célját. Ha nem minden a tervek szerint alakulna, még mindig visszatérhet a pénzügyek világába. De azért reméli, hogy nem így lesz.

Szakácskönyvben adja át a tudását

Nagy tervei vannak: szeretne saját cukrászdát nyitni, ahol meg is lehetne vásárolni a kajatortáit, szeretné másoknak is átadni a tudását, és szeretne újabb szakácskönyvet kiadni.

Merthogy egy szakácskönyvet már jegyeznek a nevével, a „Hobbicukrászat – alapoktól a mesterfokig” c. könyv kiadásával indított, amelynek alapjait még a főállású munkája mellett rakta le. A könyv ráadásul magánkiadásban jelent meg, így komoly befektetést igényelt Adrienn részéről. „Nem kevés pénzbe kerül ma magánkiadásban megjelentetni egy szakácskönyvet, de úgy voltam vele, hogy

ez hosszú távon megtérülhet, mert a személyes brandemet építem vele” – magyarázza Adrienn.

hirdetés

Ha már csak a biztos anyagi háttér hiányzik az újratervezéshez...

Az Újratervezés sorozat inspiráló történeteit látva sokan érezhetik úgy, hogy bár megtehetnék ők is ezt a nagy lépést, de ahhoz, hogy merjenek valami újba fogni, hiányzik még valami: az anyagi háttér.

Mit mond a szakértő?

„Mindannyian rendelkezünk olyan tervekkel, amelyeket hosszú évek óta dédelgetünk, azonban valamilyen okból eddig még nem jutottunk el a megvalósításukig. Van, hogy a saját kételyeink szabnak gátat annak, hogy a hobbinkból hivatás lehessen. Pedig, ahogy az itt szereplő történet is mutatja, egy átgondolt döntés, egy bátor lépés teljesen új perspektívákat nyithat az életünkben, és az önmegvalósítás kezdetét jelentheti. Természetesen minden ilyen jellegű váltás az elején lemondásokkal és anyagi befektetéssel járhat, így érdemes előre felmérni a lehetőségeinket. Ügyeljünk arra, hogy döntésünkhöz pénzügyi tervet is készítsünk, amiben az álmok mellett a pénzügyekkel is tervezünk. Az első nagy lépés megtételéhez akár komoly pénzügyi befektetésre is szükség lehet, ilyenkor jelent hatékony segítséget a személyi kölcsön*, amelyet ma már néhány órán belül akár az otthonunkból, online is igényelhetünk. A felmerülő kérdések megválaszolásában pedig az ügyintézőink készségesen segítenek” – mondja Györkei Krisztián, az OTP Bank fogyasztási hitelek termékfejlesztési vezetője.

*THM mértéke: 7,3 - 24,1 %

Az akciós időszak 2019. október 7-től visszavonásig, de legkésőbb december 15-ig tart.

További részletek: www.otpbank.hu/szemelyikolcson

A könyvet csak Adrienntől lehet megrendelni, de máris sok helyre elkerült: Adrienn folyamatosan kap visszajelzéseket a tortakészítési próbálkozásokról, amiket meg is oszt a közösségi oldalán.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Tudom, tudom, most kellene szelfizgetnem a frissen kiszállított könyvvel, de jelenleg még retussal és filterekkel sem tudnám magam normálisan kinéző állapotba hozni. ? Ma utolsó pillanatban beesett minden, könyv, 2 féle csomagolóanyag, és dolgozom, hogy az előrendeléseket teljesítsem, ami 260 db. ☺ Őrület. A könyv szerintem gyönyörű lett, hála a profi ételfotósnak @elobbfotozunk_aztaneszunk . ? Köszi Orsi a szuper képeket! A fázisokat és néhány fotót én csináltam, nézzétek el nekem, de 35 tortánál beleőszült volna Orsi a fázisokba, egy torta legyártása 4-5 óra is megvolt. Na jó, voltak egyszerűbbek. ? Ígérem, nemsokára jön a szelfi, meg egy videó is a könyv belsejéről, addig is játsszatok Orsinál, mert könyvet nyerhettek! Részletek Orsi legújabb posztjában. Katt a profiljára! ? . . . . . #cake #cakestagram #cakeart #cakedesign #instacake #instahun#instadaily #cakeblogger #sculptedcake #3dcake #notwhatitseems #adriennsabjan #mik #mik_gasztro #pastrylife #kajatorta #foodcake #fuckdiet #mutimitsütsz #hobbicukraszatmesterfokon

Sabján Adrienn (@adriennsabjan) által megosztott bejegyzés,

Borsófőzeléket, gulyáslevest és rántott húst is mintázott már tortából

„Rendszerint az ismerősöktől kapott feladatok alapján jönnek az ötletek, hogy milyen torták készülnek el. Most már elég sok megkeresésem volt ahhoz, hogy sikerült kikísérleteznem az alapanyagokat. A borsófőzelékes torta viszont a saját ötletem, most ez számít a legtrendibbnek, a kislányom születésnapjára is ilyet kellett készítenem.”

A legextrémebb alkotás egy Valentin napra készített valósághű szívtorta volt, amit szintén megrendelésre készített. Az ételek közül pedig már alig van olyan, amit ne készített volna már el tortaként. Készült már torta gulyásleves, pizza, rántott hús és sushi formában is.

„A mostani életem sokkal kiszámíthatatlanabb, mint a korábbi volt. De sokkal kreatívabb. Soha nem tudhatom, épp ki fog megkeresni valamilyen különleges kívánsággal.

Azt remélem, hogy ha most is 100%-osan csak egy dologra koncentrálok, akkor ugyanolyan sikereket tudok elérni, mint korábban a kiszámíthatóbb területen.”


KÖVESS MINKET:

hirdetés
polgarjudit.jpg

Hatalmas elismerés: Polgár Judit kapja meg elsőként az Európai Sakk Legenda díjat

Ő a valaha volt legjobb női sakkozó, ezzel a díjjal ezt az európai sakkmozgalom újfent elismeri - mondta a Magyar Sakkszövetség elnöke.
MTI - szmo.hu
2019. november 29.


hirdetés

Polgár Judit veheti át az Európai Sakkszövetség első ízben odaítélt díját az Európai Sakk Legenda női kategóriában.

Az Európai Sakkszövetség European Golden Pawn (Európai Arany Gyalog) néven alapított új díjat, amit mostantól évente osztanak ki a sakkozásban elért teljesítményt és a sakkal kapcsolatosan végzett kimagasló tevékenységet díjazva, idén 12 kategóriában

- közölte a Magyar Sakkszövetség (MSSZ) pénteken.

hirdetés

"Szeretett sportágamnak, bár évezredes múltra tekint vissza, szüksége van új, a sakkozást elismerő és népszerűsítő eseményekre. Olyanokra, amelyek hűen tükrözik a sakkozás sokszínűségét, fontosságát és elismertségét a sport, a művészet, a tudomány és az oktatás területén"

- mondta Polgár Judit.

"Judit kitüntetése a magyar sakknak és egész Magyarországnak is nagy büszkeség: ő a valaha volt legjobb női sakkozó, ezt eddig is tudta mindenki, ezzel a díjjal ezt az európai sakkmozgalom újfent elismeri.

Örülök, hogy személyesen, közvetlenül, az elsők között gratulálhatok majd neki Monte-Carlóban. A gálán való részvételt pedig természetesen ki fogom használni arra, hogy építsem a magyar sakk nemzetközi kapcsolatait, különös tekintettel a 2024-es budapesti sakkolimpia esélyeinek növelésére" - nyilatkozott Szabó László, az MSSZ elnöke, aki részt vesz a díjátadón.

A kitüntetés rangját jelzi, hogy a férfiak között Garri Kaszparov kapja meg az elismerést.

A kétszeres sakkolimpiai bajnok Polgár Judit minden idők legsikeresebb női sakkozója, 15 éves és 4 hónapos korában szerezte meg a nagymester címet, így akkor minden idők legfiatalabb nemzetközi nagymestere lett, megelőzve Bobby Fischert.

Polgár Judit az egyetlen nő, aki a férfiak között világbajnoki döntőbe jutott, ugyancsak egyedülálló, hogy nőként elérte és túllépte a 2700 Élő-pontot.

Az Európai Sakkszövetség hagyományteremtő szándékai szerint a díjátadó ünnepséget ezentúl minden évben ugyanazon napon, azaz november utolsó szombatján rendezi, Monte-Carlóban, egy nagyszabású, a sakkozást népszerűsítő gálaest keretében. Az első ünnepségre szombaton kerül sor.

Egy korábbi írásunkban Polgár Judit többek között arról is mesélt, hogy a szülei mindenüket feltették rá.


KÖVESS MINKET:


hirdetés
1-2.jpeg

Herczeg Ágnes hivatalosan is a világ egyik legjobb borszakértője lett

A The Future 50 nevű díj a világ legkiemelkedőbb új generációs borszakértőinek munkáját ismeri el.
Fotók: Szmodits Balázs - szmo.hu
2019. november 30.


hirdetés

Egy magyar borszakértő nő,

Herczeg Ágnes kapta meg a The Future 50 nevű díjat, mellyel bekerült a világ legkiemelkedőbb új generációs borszakértőinek listájára

- közölte a WSET (Wine & Spirit Education Trust) és az IWSC (International Wine & Spirit Competition).

hirdetés

Ez a díj egy rangos nemzetközi elismerés, melyet a fiatal bor-, párlat- és szaké szakértők kaphatnak meg.

A kiválasztás során több mint 600 jelölt közül egy neves szakmai zsűri dönti el, hogy kik a legjobbak egy-egy kategóriában.

Herczeg Ágnes kiválasztásánál értékelték, hogy

az elmúlt három évben kimagasló eredményeket ért el tanácsadói- és oktatói munkájával, és jelentős szerepet vállal az ágazati innovációk, és a társadalmi felelősségvállalás terén

- írta meg a hvg.hu.

Önmagáról így vall a honlapján:

"2000 óta kutatom a borok világát. Az érdekel, mitől lesz jó egy bor. Az elmúlt közel 20 évben minden oldalról körüljártam. Dolgoztam borkereskedésben, telepítettem szőlőt, alapítottam, és vezettem is borászatot. Több bormárka, és bor létrejöttében, és készítésében vettem aktívan részt. 10 éven keresztül tanultam a legelismertebb nemzetközi boros képzési rendszerekben. 2007 óta a saját boros tanácsadó cégemet vezetem. 2015-ben megkaptam az Év női vállalkozója címet. Szerzőként, és társszerzőként 7 könyvet írtam. 2018-ban TEDx előadóként is debütáltam. 2019-ben a WSET és a IWSC Future 50 shortlist-jére választottak. Ez a szakma 50 legígéretesebb nemzetközi szakértőinek a listája.

2013 óta dolgozom együtt a Budapesti Metropolitan Egyetemmel. A borturisztikai szaktanácsadó szaknak, és az egyetem WSET képzésének vezetője vagyok. 2016-ban csatlakoztam a Lidl Magyarország csapatához külsős borstratégiai tanácsadóként, és márkanagyköveteként. Számos borászat stratégiai és márka tanácsadója vagyok, és rendszeresen bírálok a legrangosabb nemzetközi borversenyeken, mint például az International Wine Challenge, és a Decanter World Wine Award. Talákozhattok velem különböző rendezvényeken, és előadásokon is."


KÖVESS MINKET:


hirdetés
forisnorbi0.jpg

Ilyen egy Erasmus-félév vakként Finnországban

A 26 éves Norbi nem ismer lehetetlent: korábban már végigment a Caminón, versenyszerűen sportol, most pedig élete eddigi leghosszabb külföldi kalandját is bevállalta.
Láng Dávid - szmo.hu
2019. december 04.


hirdetés

Fóris Norbertet három éve ismertem meg, amikor arról tartott élménybeszámolót, milyen volt vakként – egyetlen kísérővel – végigmenni az El Camino zarándokúton. Legközelebb pedig azután írtam róla, hogy lediplomázott a Testnevelési Egyetemen, és különleges gesztusként segítő kutyája is kapott egy oklevelet.

Azóta is minden adandó alkalommal bebizonyítja, hogy nem létezik számára semmiféle akadály: több sportágat űz rendszeresen, két egyetemi szakot végez egyszerre, szabadidejében zenél, és időnként még stand up-olni is szokott.

Augusztus óta pedig a finnországi Tamperében él Erasmus-ösztöndíjasként. Az eddigi élményeiről mesélt.

hirdetés

– Az a benyomásom, hogy simán aktívabb életet élsz, mint a legtöbb látó. Sosem merültek fel benned kétségek, hogy valamire esetleg nem leszel képes?

– Nem igazán szoktak kétségeim lenni ezzel kapcsolatban. Ha kitűzök valamilyen célt, azt így vagy úgy, de mindenképpen igyekszem teljesíteni. Nem azt mondom, hogy egyszer sem jutnak eszembe a lehetséges nehézségek, vagy az, hogy akár kudarcot is vallhatok, de egyáltalán nem ez dominálja a hozzáállásomat. Persze könnyen lehet, hogy van ebben egyfajta bizonyítási vágy is önmagam felé, hogy „csak azért is sikerülni fog...”

– Mire vagy a legbüszkébb az eddig elért eredményeid közül? A diploma, a sportsikerek, a Camino, esetleg valami más?

– Minden sikeremnek egyformán örülök, de büszke arra vagyok igazán, hogy ahonnan indultam, el sikerült érni az egyetemet, tudok dolgozni, és még esélyem van nagy sportsikerekre. Sohasem adtam fel, bármilyen nehézség jött szembe.

– Találkoztál bármikor az életed során kétkedőkkel, akik azt mondták, neked ezek a dolgok vakként úgyse fognak sikerülni?

– Igen, előfordult, de ezek a megjegyzések nekem még inkább erőt adtak, hogy már csak azért is megcsinálom. Akaraterővel rendesen megáldott az Isten.

– Hogy kerültél Finnországba?

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!