hirdetés
jokenyer (3)
A magyar pékmesternő, aki bebizonyította, hogy itthon is lehet jó kenyeret sütni
Ludwig Klára, a JÓkenyér alapítója az elsők között kezdett el itthon rozsos, magvas és teljes kiőrlésű pékárut készíteni.
Söptei Zsuzsanna írása - szmo.hu
2017. március 22.


hirdetés

A Pilis dombjai között, egy völgyben bújik meg Pilisszentiván. A hangulatos településre most nem kirándulni indultunk, hanem egy pékség miatt utaztunk el. Itt van ugyanis a központja a Ludwig & Mentesi Kft., JÓkenyér nevű cégnek, amely a tóparttól nem messze igazi pékbirodalomként állítja elő nap mint nap a finom, egészséges pékárut.

A pékség megálmodója és motorja, Ludwig Klára kalauzolt végig a modern épületben, ahol mindenki szeme láttára készítik el hagyományos módon a péktermékeket. Itt minden az, aminek hívják, semmilyen adalék- vagy színezőanyag nem kerül a kenyerekbe. Csak a nagymamától megtanult liszt, víz, só, élesztő - és persze a pék tudása.

jekenye_magyar_eva (2)
jekenye_magyar_eva (5)

Ludwig Klára hitvallása szerint a siker titka:

"
Szívvel, lélekkel élni, dolgozni.

Több mint húszéves szakmai múltja ellenére ugyanolyan lelkesen beszél munkájáról, mintha egy friss „szerelem” lenne.

jekenye_magyar_eva (14)jekenye_magyar_eva (16)jokenyer (1)

Ezt tanulta gyerekként otthon is. Sokat volt együtt nagymamájával, közösen jártak piacra, és együtt sütötték a család kenyerét. A pékszakmát édesapja javasolta neki, és bár sokakat meglepett, hogy törékeny nő létére ilyen kemény fizikai munkát választ, megszerezte a pékmesteri oklevelet.

A kenyér számára nagyon fontos. Hisz abban, hogy a boldogsághoz fontos az egészséges táplálkozás is. Kenyeret pedig naponta eszünk, így nem mindegy, hogy az milyen. Azt is elárulta, hogy naponta főz a családjának, sőt még kenyeret is szokott otthon sütni.

Az üzem

Sokunk számára a pékség egy forró hely, ahol liszt borít mindent, a lisztportól fehér hajú pékek kipirulva dagasztják a kenyeret. Ehhez képest a JÓkenyér pékjei a hatalmas üvegfal másik oldalán, tőlünk pár lépésre készítik éppen a kakaós csigát és a túrós batyut. Az üzem tiszta, még Klára (és persze mi is) csak egy zsilipen keresztül, beöltözve juthatunk be. Fontos a tisztaság és a higiénia.

jekenye_magyar_eva (1)
jekenye_magyar_eva (10)

A kenyér minősége már a kapunál eldől. Ide érkezik ugyanis a gabona és lisztszállító hatalmas autója. A különféle magvak, különféle lisztek külön gabonasilókba kerülnek, ahonnan az igényeknek megfelelő mennyiség automatizált csőrendszeren keresztül kerül a malomba, illetve a dagasztócsészékbe.

A termékeik azért is finomak, mert naponta őrlik a friss, teljes kiőrlésű lisztet.

A liszt innen jut a pékekhez, akik a hatalmas dagasztócsészékbe készítik össze a kenyér, vagy péksütemény tésztáját. A már kész tésztákat aztán kézzel dolgozzák fel a kenyértől a kalácsig, a batyutól a csigáig, sokféle termékké. Ezután megkezdődik a több órás pihentetés, majd a sütés. A kész termékek közül a kenyerek egy részét szeletelik és csomagolják.

jekenye_magyar_eva (13)jokenyer (11)

A végtermék még egy röntgengépen is átmegy, ami ellenőrzi, hogy semmilyen idegen anyag ne legyen benne.

Az üzemben éjjel-nappal folyik a munka, hiszen a reggeli friss árut - amit a pékségben előkészítettek - a saját boltokba éjjel szállítják ki, ahol a helyi kemencékben sütik meg. A csomagolt kenyerek is éjszaka érkeznek az üzlethálózatokba, és reggel, a nyitásra már a polcokon sorakoznak.

A vevők minden nap friss árut kapnak.

Az estére megmaradt kenyeret és péksüteményt saját boltjaikból karitatív szervezeteknek adják át, amelyek főleg gyerekintézményekbe viszik azokat.

Klárának fontos a környezet megóvása is. Ezért a sütéskor keletkezett hőt továbbhasznosítják, ebből fűtenek, és ezzel melegítik a vizet is.

jokenyer (9)jokenyer (10)

Út a JÓkenyérhez

Klára hazai tanulmányai után Németországba ment, ahol beleszeretett a német pékárukba. Ott tanulta meg a helyiektől a rozsos pékáruk készítésének titkát. Akkori férjével hazajöttek, és Magyarországon, Solymáron indították el vállalkozásukat. Az első pékségük 1995-ben nyílt meg, ahol saját recept alapján sütötték a német típusú rozskenyeret. Ezt akkoriban még csak a környékbeliek és néhány külföldi vásárolta, de hamar híre ment a ritkaságnak. Így beszállítói lettek a hazai szállodáknak és néhány boltnak is.

A JÓkenyér márkanév 2005-ben született meg. Az érdeklődés egyre nőtt a hiánypótló kenyérfélék iránt, ezért 2009-ben Pilisszentivánon felépítették az új üzemet, ahol egy mintabolt és kávézó is kapcsolódik a pékséghez.

Mára a cégnek több mint 130 alkalmazottja van, 450 helyre szállítják naponta termékeiket. Saját bolthálózatuk is szaporodott, Budapesten és Pest megyében 16 helyen nyitottak szaküzletet.

jokenyer (5)

Cukrászda

2014-ben a solymári pékség cukrászüzemként nyílt meg újra, ahol szintén főleg saját receptek alapján készülnek természetes alapanyagokból, adalékanyagoktól és mesterséges színezékektől mentesen a sütemények.

Csak vajat használnak, aroma helyett likőrt, és valódi gyümölcs kerül a süteményekbe, melyeket a pékáruhoz hasonlóan egyenként, kézzel készítenek el.

Kínálatukban a klasszikus Dobos mellett találni például Bajorkrém, Málnás túró és Epervarázs desszertet is.

jekenye_magyar_eva (6)

Mitől jó a JÓkenyér?

Teljes egészében természetes alapanyagból készül. Ráadásul hazai beszállítóktól veszik a lisztet, gabonát, magyar a gyümölcs, a tejtermék, csak a vajat hozzák Németországból.

A kenyerek alapja az általuk őrölt teljes kiőrlésű liszt, a só, a víz, az élesztő és a kovász. A kovászuk is saját, és persze titkos. A töltelékeket mind maguk főzik, keverik, készítik. Sem színezőanyagot, sem adalékot, sem előre összekevert lisztet nem használnak.

A kenyerek másik titka a szakmai megfogalmazás szerinti hosszú tésztavezetés. Azaz a megkelt, kiszaggatott kenyereket, pékárukat pihentetik, így az anyag érik, dolgozik, ízesebb és tartósabb is lesz.

jokenyer (13)

A gyártási folyamat is precízen kidolgozott. A recepteket pontosan követik, hogy minden nap azonos minőséget tudjanak kínálni. A tészták bekeverése nagy odafigyelést és szakértelmet követel, de olyan pékekkel dolgoznak együtt, akik szintén imádják munkájukat. Sokan már húsz éve dolgoznak Klárával, aki havonta két napot beáll a pékek közé, és ilyenkor megbeszélik például az új ötleteket is.

A JÓkenyér termékei között a legnépszerűbbek a rozsos, magos, teljes kiőrlésű kenyerek, zsemlék, kiflik. Sőt, már kakaós csiga, és diós, mákos péksütemény is kapható teljes kiőrlésű lisztből. Természetesen számos hagyományos péksüteményt is kínálnak a túrós batyutól a kalácsokig. Ám ezek is mind saját recept alapján készülnek, és a bennük lévő töltelék is mind természetes alapanyagból készül.

jokenyer (14)jokenyer (16)
Változnak a szabályok

A hazai boltokban sokféle kenyeret kínálnak, ám ezek tartalma és elnevezése nemsokára változni fog. Az új Magyar Élelmiszerkönyv azt írja elő, hogy június 22-től magasabb arányban kell például a rozst tartalmazniuk azoknak a kenyereknek, amelyeknek neve rozskenyér.

Rozskenyérbe az eddigi 40 helyett 60 százalék rozstartalom kell, a rozsos kenyérbe a 15,1 helyett 30 százalék.

Teljes kiőrlésűnek csak az a termék számít majd, amely minimum 60 százaléknyi teljes kiőrlésű lisztet tartalmaz.

A tönkölykenyérbe az eddigi 5 százalék helyett 60 százaléknyi tönkölybúza kell majd.

A Graham-kenyérbe pedig minimum 90 százalék Graham-lisztet kell használni.

A házikenyér megnevezés megszűnik, a kézműves kenyér pedig csak az lehet, amit főleg kézi technológiával, adalék és tartósítószer nélkül, kovásszal készítenek.

A só mennyisége is csökkenni fog, az adalékok használatát nem tiltják, de a JÓkenyér ezeket továbbra sem fogja alkalmazni.

Klára azt javasolja, hogy minden kenyérféle összetételét érdemes alaposan megnézni. Így biztosak lehetünk benne, hogy az a termék milyen alapanyagból, milyen összetevőkből áll, és van-e benne allergiát okozó anyag, illetve figyelhetünk arra is, hogy a kenyér mindenképpen adalékmentes legyen.

jokenyer (2)

Fontos a nevelés

Magyarországon elsőként itt, Pilisszentivánon indult el két éve a Gyerekpékség. Klára és csapata célja, hogy a gyerekeket megtanítsák az egészséges táplálkozásra.

A foglalkozásra érkezők játékos formában megismerkedhetnek a gabona útjával, a kenyérsütés fortélyaival és ízelítő kapnak a pékség termékeiből.

jokenyer (4)

A 3 órás programban maguk is készítenek pékárut, hiszen a Gyerekpékségben ugyanúgy van dagasztó, kemence, csak kisebb méretben. A kész finomságot pedig mindenki hazaviheti. A foglalkozásokat főleg a 4-6. osztályosoknak ajánlják, de egyre többen rendeznek itt születésnapi bulikat is, ilyenkor a tortát saját cukrászatuk készíti az ünnepeltnek.

Még több információ a JÓkenyér honlapján

Fotók: Magyar Éva, JÓkenyér Facebook-oldal


KÖVESS MINKET:

hirdetés
'Buta szőkének' csúfolták az iskolában, ott is hagyta, mára multimilliomos üzletasszony lett
Lisa Plamer exkluzív társkereső irodáját milliárdosok és hollywoodi sztárok keresik fel.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 22.A 45 éves Lisa Palmer tinédzserkora nem volt épp egy sikertörténet. A The Sun sikeres üzletasszonyokat bemutató sorozatában a szép, szőke édesanya - egy 15 éves fia van - elmesélte, hogy a gimnáziumban komoly csúfolódásoknak volt a céltáblája. "Buta szőkének hívtak, aki ugyan jól néz ki, de soha nem lesz belőle semmi" - mesélte Lisa, aki végül annyira elkeseredett, hogy 16 évesen ott is hagyta az iskolát.

Rengeteg félresikerült állása volt - takarító, fodrászsegéd -, míg végül 21 éves korában az édesapja elvitte vacsorázni, és az a beszélgetés mindent megváltoztatott. "Apa arról panaszkodott nekem, hogy a cégénél egyik férfi sem boldog. Nincsenek jól a feleségükkel, meg a barátnőjükkel, aki pedig randizik, az valahogy nem találja a hangot a nőkkel.

Mondtam apámnak, hogy másnap bemegyek hozzá, és engedje, hogy a 'problémás' férfikollégáival elbeszélgessek, külön-külön 15 percet. Akkor jöttem rá: jól megtalálom a hangot a férfiakkal, és sok használható párkeresési tanácsot tudok nekik adni."

A dolog végül oda vezetett, hogy Lisa megalapította Anglia egyik legexkluzívabb társkereső irodáját, Mogul Matchmakers néven. Az elején persze voltak nehézségei, de az idei évben a cég bevétele meghaladta az egymillió fontot, vagyis 370 millió forintot.

Lisa fotóiért és világhírű klienseinek kívánságlistájáért kattints a következő oldalra.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
A világon is egyedülálló tojásdíszítés a magyar tojáspatkolás
A karcolás, csipkézés, írókázás is nagy szakértelmet kíván.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 21.Húsvét nem telhet el díszes, festett tojások nélkül. A színesre festett tojások mellett azonban sokféle különleges, művészi alkotás is készül, melyekhez komoly szakértelem, mesterségbeli tudás szükséges.

A húsvéti napokban ezeket is megismerheted, ha ellátogatsz Magyar Kézműves Szövetség - Nyitott Műhely Programjára, szétnézel a budapesti Vigadó téren, ahol vasárnap és hétfőn is bemutatják a tojásfestést, -patkolást, -karcolást, -csipkézést, irókázást.

Patkolás

Van egy tojásdíszítési mód, amit a világon csak Magyarországon és a környező, magyarok lakta területeken készítenek. Ez a tojáspatkolás. A szájhagyomány szerint régen, az 1800-as évektől

a patkolókovácsok készítették, hogy ezzel is bizonyítsák szakmai tudásukat.

A kifújt tojásokra fém vereteket, abroncsokat, de többnyire patkókat szegeltek fel. A régi időkben nagy becsben tartott ünnepi ajándék volt. Ma már kuriózum, gyűjteményekben, aukciókon fellelhetők régi darabok is.

A magyar találmánynak számító nem mindennapi eljárás mai mestere, Kiss Kálmán. Ars poétikája szerint: „sok érdekes és világhírű dolog, amire büszkék lehetünk, de ez a találmány csak a miénk, a magyaroké. Máshol a világban nem művelik. A tojáspatkolás bizony hungaricum.”

Nem csak patkóval lehet ékesíteni a tojásokat. Általában jellegzetes kovács-szerszámok, de más érdekes tárgyak is kerülhetnek rá, ami fém.

Népszerűek például a sarkantyúk, abroncsok is. A művelet rendkívüli precízséget, fegyelmet és koncentrációt igényel.

Tojásfestés

Egyszínű, viaszolt tojásokra alkalmaznak más-más motívumokat, somogyi, zalai, tolnai, baranyai, erdélyi, felvidéki mintákat. Minden tájegységnek van saját minta-kincse, pont úgy, mint a népviseletben, vagy a fazekasságban. Vannak egyszerűbbek, ahol jellemző a piros, ez a leggyakoribb is. Minden területen más virág a jellemző minta, a Nyírségben például a búzavirág, de több tájegységre jellemző a tulipán.

Karcolás

A karcolás a legrégebbi technika. Kitűnő írónk, Móra Ferenc régész volt. Ő tárt fel avar kori sírokban a karcolt tojást. Régen általában a férfiak készítették, bicskával karcolták a mintákat a tojásra, de a motívumokat nem rajzolták le.

Csipkézés

Leginkább a halasi csipke mintáját használják. Ezzel a technikával leheletvékony vonalakat húznak, így a csipke vonalvezetése szemet gyönyörködtető.

Irókázás

A népi viaszolt technikához nem kell más, mint egy jó gica, más néven íróka. Ennek segítségével, forró viasszal „írnak", rajzolnak a tojásokra.

A tojások előkészítése

Sokan azt gondolják, nehéz kifújni a tojást. Pedig elég hozzá a patikából egy nagy fecskendő, és egy vastag tű. Hegyes késsel kell kilyukasztani a tojás két végét, majd az injekciós tűbe levegőt kell szívni, és azt belenyomni a tojásba. Ezt kétszer, háromszor célszerű megismételni, majd legalább kétszer ki kell öblíteni a tojást. Amint megszáradt, indulhat az alkotás.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
10+1 magyar játék, amit anyukák találtak fel
Milyen a hiteles gyerekjáték? Hát talán olyan, amit egy szülő, a saját tapasztalata alapján talált ki és hozott létre.
Bánhidi Dóra írása a PandArte blogon, Címkép: Laczkó Izabella - szmo.hu
2019. április 23.Mi is az a PandArte blog? Bánhidi Dóra több mint három éve a fejébe vette, hogy minden olyan dolgot megismertet a világgal, ami kreatív ötletből született. "Blogomon rengeteg hazai tervezőről, innovatív ötletről, helyről és designról írok, mert ezzel szeretném inspirálni az embereket arra, hogy megtalálják önmaguk 'ajándékát', vagyis azt, hogy ők miben a legkreatívabbak" - írja Dóra.

A sikeres játék valamilyen olyan igényből született, ami a gyerekekkel kapcsolatos... Egy biztos, hatalmas szeretettel fejlesztették az anyukák és végig az lebegett a szemük előtt, hogy gyermekük, és persze más gyerekek is, ettől boldogabbak, kiegyensúlyozottabbak és kreatívabbak lesznek. Ezek azok a valódi értékek, amit mi szülők is imádunk.

Nagyon örülök, hogy egyre több az olyan fejlesztő játék, ami 100% -ban magyar és a legtöbb esetben egy anyuka fejéből pattant ki a gondolata. Én is egy ilyen anyuka vagyok például a Jógakalanddal, de ehhez a tartalmas poszthoz gyűjtöttem még jó pár szuper ötletet, hiszen együtt csak erősítjük egymást és a tudatos szülők táborát.

1. Gyereknevelést segítő játékok - Plukkido

A Plukkido mágneses táblajátékait már több mint 4000 család használja. A dackorszaktól az agresszió kezeléséig, minden hétköznapi nevelési helyzetben segítséget nyújtanak, használatukkal elkerülhető a kiabálás és a büntetés.

A mesevilág és a pozitív kommunikáció segítségével, játékosan oldják meg a nevelésben előforduló konfliktusokat a kisgyermekes családokban és intézményekben. A mese alakulása és egyben a játékban való előrehaladás, a mágneses figurák mozgatása mindig a felnőtt és gyermek együttműködésének függvénye. A gyerekek a játék szereplőitől, a manóktól kapnak rendszeresen üzeneteket, melyekben mindig valamilyen jó cselekedetre kérik őket.

A játékainkkal lekerül a fókusz az ellenkezésről, a büntetésről, mert például a reggeli készülődés, az esti lefekvés, a testvérek megegyezése nem ellenállást szül, hanem egy játék és kaland része lesz. Azoknak a felnőtteknek ajánljuk, akik a körülöttük élő kisgyerekekkel szeretnének türelmesebben, és a játék erejét kihasználva eredményesebben kommunikálni.

- meséli Táncsics Judit, az egyik alapító és tulajdonos.

2. Kinyitható mesevilág - Mesebőrönd

Horváth Zsófi kislányának szerettet volna Karácsonyra egy hordozható babaházat, de nem talált olyat, ami igazán tetszett neki, így, mivel akkor már évek óta horgolt, elkészítette neki ezzel a technikával. A Mesebőrönd tehát egy horgolt hordozható játék, amivel bárhol lehet játszani. Sokféle készült már belőle, kislányoknak és kisfiúknak is!

Igyekszem a legapróbb részletekig kidolgozni és rengeteg kiegészítővel telepakolni, hogy kifogyhatatlan játékforrás legyen. Ha kinyitja a gyermek, egy kis mesevilág tárul a szeme elé. Semmit sem rögzítettem, így a matatásnak és kreativitásnak semmi sem szab határt.

3. Élj bátran, játssz vidáman - Jógakaland

Ha szeretnél a gyermekeddel együtt mozogni, közös kalandokat megélni, és sokat nevetni, akkor próbáld ki a Jógakaland játékait, amik abszolút egyedülállónak számítanak itthon! Mesekönyvük, társasjátékuk, kártyajátékuk és a legújabb párosító kirakójuk, a mozgás szeretete mellett minél több pozitív energiával, önbizalommal, és sikerélménnyel inspirálja a legkisebb jógikat fejlődésük útján.

A PandArte blog mellett másik nagy szenvedélyemmé vált a jóga. Amikor terhes voltam, megfogalmazódott bennem egy gondolat... Azt szerettem volna elérni, hogy a kisfiamnak átadhassak egy olyan szemléletmódot, ami a gyerekkorát izgalmassá, játékossá teszi, felnőtt korára pedig jó alapot biztosít a nyugodt és kiegyensúlyozott élethez.

Megalkottuk a Jógakaland világát, amit együtt fedezhet fel szülő és gyermek, közösen élhetik át a mesés kalandokat, miközben segít is a kicsiknek a testi-lelki fejlődésben. Kisfiam Ármin már magától hozza a mesekönyvünket, hogy jógázzunk ez elképesztően jó érzés, akár csak az, hogy szépen növekszik a Jógakaland közössége, több ezer gyerkőc próbálta már ki valamelyik játékunkat.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Magyar siker a 250 kilométeres Szakura Micsi japán ultrafutó versenyen
Maráz Zsuzsanna és Roskovics Miklós is dobogós lett, a két másik magyar futó is célba ért.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 21.Komoly kihívás a Japánban rendezett Szakura Micsi elnevezésű ultrafutó verseny, de a magyar versenyzők remekül szerepeltek.

A Spartathlon-győztes Maráz Zsuzsanna második lett, míg a férfiaknál Roskovics Miklós harmadik helyen ért célba.

Az „ázsiai Spartathlon”-on négy magyar versenyző indulhatott, és az út a Csendes-óceán partjától a Japán-tengerig tartott. A két másik versenyző, Büki Tivadar és Simonyi Balázs is teljesítette a távot - írta a Csupasport.hu.

Maráz Zsuzsanna a verseny előtt a közösségi oldalán írta meg, hogy mi vár rájuk:

"A 250 kilométeres Sakura Michi Nature Run verseny Japán egyik fő szigetét, Honsút szeli át a Csendes-óceán partjáról indulva a Japán-tengerig. A sziget közepén egy hegylánc van, így a táv első fele felfelé futással telik, majd hosszú lejtő következik, ami eléggé megviseli a lábakat. A futás a virágzó cseresznyefákról is szól, több ezer lesz belőlük az út mellett.

A verseny Rjódzsi Szatónak állít emléket, aki egy árvaházban dolgozva arról álmodozott, hogy ezt az útvonalat végigülteti cseresznyefákkal, a fák és az árva gyerekek közötti hasonlatosság miatt. Halálig kétezer fát tudott elültetni. Azóta önkéntesek folytatják a munkáját."

A táv teljesítésére 36 órájuk volt a versenyzőknek. Az időjárás is változatos, hiszen a hegyekben hó is van, így akár a négy évszakot is megtapasztalhatták.

Címlapfotó: illusztráció


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x