Innen ered a magyar operett ünnepe
Kálmán Imre születésének napja 2002 óta A magyar operett napja. Ezen a napon halt meg a másik híres operettszerző, Lehár Ferenc.
címképen: Kálmán Imre - szmo.hu
2014. október 24.A műfaj elkötelezettjei 2002-ben, Kálmán Imre születésének 120. évfordulóján A magyar operett napjává nyilvánították október 24-ét, a zeneszerző születésnapját. Ezen a napon halt meg a másik híres operettszerző, Lehár Ferenc.

A magyar operett klasszisai érdekes módon nem annyira itthon, mint inkább Bécsben alkottak és érték el világraszóló sikereiket. A bécsi operett ezüstkorszakának is nevezik az 1900-1920 közti időszakot, amely két kiváló zeneszerzőnkhöz kötődik.

Kálmán Imre első operettjét, a Tatárjárást 1908-ban mutatták be a Vígszínházban. Ezután Bécsbe költözött és 1938-ig ott is élt. 1915-ben mutatták be legsikeresebb művét, a Csárdáskirálynőt, amely meghozta számára a nemzetközi hírnevet. Az Anschlusst követően zsidó származása miatt Amerikába kényszerült menekülni. Nagysikerű művei még a A cigányprímás, A bajadér, a Marica grófnő és a Cirkuszhercegnő.

Lehárnak 1902-ben mutatták be az első operettjét, a Bécsi asszonyokat, amely rögvest világsiker lett. Igazi elismerésre azonban A víg özvegy (1905), a Luxemburg grófja és a Cigányszerelem (1910) bemutatásával tett szert. Lehár családja német származású volt, ő maga azonban 12 éves koráig csak magyarul beszélt. Életének legnagyobb részét ő is az osztrák fővárosban (és rövid ideig Berlinben) töltötte, itt mutatták be nagysikerű operettjeit.

Puccini egyszer azt nyilatkozta, hogy ha Lehárt az operák világa érdekelte volna, akkor a legnagyobb ellenfele lett volna.

Tavaly Bordás Barbara kapta az Év operettszínésze díjat, aki Zerkovitz Béla Csókos asszonyában remekelt, Szulák Andrea pedig az Év musicalszínésze díjat a Ghost című musical Oda Mae Brown szerepében nyújtott teljesítményéért. Az évad legígéretesebb ifjú művészének járó Marsallbot-díjat Brasch Bence, a Musica Hungarica Kiadó életműdíját Bede-Fazekas Csaba, a Győri Nemzeti Színház művésze vehette át. A Bársony Rózsi-emlékgyűrű, amellyel minden második évben a legígéretesebb szubrettet jutalmazzák, Dancs Annamarié lett. A tavalyi gálán főigazgatói nagydíjat is átadtak, amelyet Kálmán Yvonne, Kálmán Imre lánya kapott a zeneszerző életművének ápolásáért és műveinek terjesztéséért.

Brasch_Bence

Brasch Bence

Ha ismered és szereted az operettet és a musicalt, nyomj egy lájkot!


KÖVESS MINKET:

Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x