hirdetés
ceu-2.jpg

A magyar kormány már tárgyal New York állammal a CEU-ról

De az Egyesült Államokból addig nem kaphat akkreditációt az egyetem, amíg nincsenek biztosítékok az oktatási szabadságra. B-terv nincs.
hvg.hu - szmo.hu
2017. május 30.


hirdetés

Míg az egyetemmel továbbra sem hajlandó tárgyalni a kormány, addig New York állammal múlt hét pénteken elkezdődött a párbeszéd – derült ki Michael Ignatieff, a CEU rektorának keddi tájékoztatóján.

Hozzátette: ezzel párhuzamosan különböző szervezetek vizsgálják a CEU-törvény alkotmányosságát.

"
Egyetem vagyunk, folytatnunk kell a munkát. Nem zárunk be és Budapesten maradunk, ez az otthonunk, business as usual

– szögezte le a rektor, hozzátéve, hogy a jövő tanévre teli kurzusokkal indul az egyetem. Bár a Lex CEU nem teszi lehetővé, hogy új hallgatókat vegyenek fel a rákövetkező évre.

Az egyetem vezetője azt is elmondta, hogy világszerte gondok vannak az oktatási szabadsággal. Ennek a jelenségnek megvitatására szerveznek is egy konferenciát,

amelyre többek közt Mario Vargas Llosa Nobel-díjas író is eljön.

hirdetés

De Joachim Gauck volt német államfő is ellátogat a CEU-ra. Ő kapja egyébként idén a CEU Nyílt Társadalom díját az emberi jogok hősies védelméért és a szabad társadalmak szolgálatában kifejtett munkásságáért. Gauck a CEU diplomaosztó ünnepségén veszi majd át a díjat júniusban.

A teljes sajtótájékoztató:

Enyedi Zsolt rektorhelyettes a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy Altusz Kristóf, a kormány részéről a CEU ügyében megbízott tárgyaló egyeztet a New York-i kormányzóval, a Velencei Bizottság és az Európai Bizottság pedig vizsgálódik az ügyben.

Azt is elmondták: a CEU értesül a tárgyalásokról és azok tartalmáról is, de nincs hatásuk a párbeszédre.

Igantieff azt mondta, New York államtól addig nem kaphatnak akkreditációt, amíg nincsenek biztosítékok az oktatási szabadságra. "A magyar állam térfelén pattog a labda" - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy van-e az egyetemnek B-terve, a rektor azt mondta: nem akar kivárásos játszmát. Hozzátette, hogy a CEU optimizmusa egyelőre óvatos, de jó jelnek tartják, hogy megindultak a tárgyalások. "Csak akkor érhetsz el valamit, ha erős maradsz" – mondta Ignatieff.

Közlemény

Közleményt is kiadtak: a terveik szerint a 2017-18-as tanévben minden tevékenységet Budapesten fognak végezni, és bíznak abban, hogy hosszú távú megoldás születik majd a tárgyalások során.

Emellett üdvözölték a New York állammal folytatott tárgyalások megkezdését, és nagyra értékelték az Egyesült Államok Külügyminisztériumának és New York állam kormányzójának közleményeit, amelyekben a Magyarországon működő amerikai akkreditációjú intézmények függetlenségének és tanszabadságának védelmezésére szólították fel a magyar kormányt.

Igantieff azt is elmondta, hogy ők nem kérnek privilégiumot, csak annyit, hogy álljanak velük szóba. De szerinte a törvény általánosan rombolja az ország megítélését.

Üzent a hezitáló diákoknak is:

"
Jelentkezzenek holnap

– mondta. "Száz év múlva is itt lesz a CEU" – állítja Enyedi. Szerinte egyetemszervezési szempontból Budapest a legjobb hely a világon.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
mti-kobanya-tuz5.jpg

Fotókon a hatalmas füsttel égő tűz Kőbányán

A lángok nyomán keletkezett füst 50-100 méter magasba csapott fel az égő hulladék felett, ám a tűz nem veszélyeztet épületeket.
MTI, fotó: MTI: Mihádák Zoltán - szmo.hu
2020. június 05.


hirdetés

Bontásra váró hűtőszekrények és egyéb fémhulladékok gyulladtak meg a főváros X. kerületében, Kőbányán, egy Sírkert utcai ipartelepen péntek késő délután - tájékoztatta a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-t.

A lángok nyomán keletkezett füst 50-100 méter magasba csapott fel az égő hulladék felett, ám a tűz nem veszélyeztet épületeket - közölte Kisdi Máté.

Elmondta: a fővárosi tűzoltók öt vízsugár bevetésével kezdték meg a 300 négyzetméternyi területen pusztító lángok oltását, és megakadályozták a tűz továbbterjedését.

A Katasztrófavédelmi Mobil Labor végigjárta a környező utcákat, és a szakemberek megállapították, hogy a füstnek nincs környezetkárosító hatása az utcaszinten - közölte a szóvivő.

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
deli-palyaudvar-budapest-vasut-vonat-tapolca-keses-35perc.jpg

35 perc késéssel indult a tapolcai vonat, mert a vezetőnél nem voltak iratok

A Pesti Hírlap szerint az eset pénteken délután történt.
Fotó: Illusztráció/Szeretlek Magyarország/Déli pályaudvar - szmo.hu
2020. június 06.


hirdetés

Késett a tapolcai vonat indulása, mert a vezető nem vitt iratokat magával - írja a Pesti Hírlap.

A portál információi szerint pénteken délután a Déli pályaudvarról menetrend szerint 13:30-kor indult volna Tapolcára a 1974-es számú gyorsvonat.

A mozdonyvezetőnél hatósági ellenőrzést tartottak, a mozdonyvezető pedig nem tudta bemutatni a vasúti járművezetéshez szükséges iratokat – közölte a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága, miután a lap megkereste őket.

A MÁV tájékoztatása szerint a mozdonyvezetőknek szolgálatban maguknál kell tartaniuk a vasúti járművezetői engedélyt, a kiegészítő tanúsítványt, valamint az érvényes orvosi alkalmasságit. Az iratok megléte a mozdonyvezető felelőssége.

"A tapolcai gyorsvonatra a Déli pályaudvaron egy másik mozdonyvezetőt vezényelték át, a gyorsvonat 35 perc késéssel indulhatott el" - írja a Pesti Hírlap.

hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
hid.jpg

Nemrég felújították, de egy hónapig sem lehetett autózni az M0-ás Hárosi Duna-hídján

Egy szakértő szerint súlyos probléma lehet a háttérben, amiért a lezárás mellett döntöttek. A kisebb hibák ugyanis nem indokolják a forgalom letiltását.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. június 06.


hirdetés

Nemrég felújították, de egy hónapig sem lehetett autózni az M0-ás Hárosi Duna-hídján. Ezt azzal magyarázzák a nemzeti infrastruktúrafejlesztőnél, hogy újra fel kell mérni a híd állapotát, azt azonban nem árulták el, hogy miért.

Az autósokat és bicikliseket is váratlanul érte a lezárás. Többen nem értik, miért kell megint kerülniük. Egy motoros szerint - aki naponta jár arra - nem látni, hogy folyna a munka.

Az RTL Híradónak nyilatkozó szakújságíró azt mondja:

egy felújított hídon is előfordulhatnak hibák, de a lezárás szerinte súlyos problémára utal. Úgy véli, az ilyen eseteknél kell új szakvélemény. Szerinte akár hónapokig is le lehet zárva a híd.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
kobanya-gyilkossag-bantalmazas-haromgyermekes-anya-dobbenetes-tettre-keszult-a-gyilkos.jpg

„A sátán segítségével megpróbálok gyilkolni” - írta naplójában a háromgyermekes édesanyát halálra késelő férfi

Kiderült, hogy a tavaly december végén történt gyilkosság elkövetője korábban erőszakos bűncselekmény miatt felfüggesztett börtönt kapott.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. június 05.


hirdetés

Mint arról mi is beszámoltunk korábban, még tavaly, december 30-án a budapesti, X. kerületi Harmat utcában, egy társasházi lakásban egy férfi bántalmazott egy nőt.

A nőt bozótvágó késsel szurkálta meg egy fiatal férfi. A mentők kórházba vitték a nőt, ám a szakszerű ellátás ellenére meghalt.

Az áldozat egy háromgyermekes édesanya volt, egyedül nevelte a gyerekeket, és a család csak pár hónappal azelőtt költözött a házba.

A 22 éves elkövetőt később elfogták. Ugyanabban a lépcsőházban lakott, és nem volt különösebb oka a gyilkosságra.

A Blikk információi szerint más bűncselekményt is tervezett a fiatal férfi.

hirdetés

"A gyilkosság napján K. Dániel az Óhegy utcai parkban meglátott két fiatal lányt. Elhatározta, hogy megismerkedik velük, az egyiket kikötözi, majd arra kényszeríti, hogy nézze végig, amint a barátnőjét megerőszakolja és megöli"

– állította a Blikknek egy, a neve elhallgatását kérő informátor.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!