hirdetés
gergelypeter_cim
A magyar gitáros, akinek közel félmillió YouTube-feliratkozója van
Gergely Péter alig múlt 22 éves, de különleges hangulatú feldolgozásait világszerte imádják. Legnézettebb videója már 6 és félmillió megtekintés felett jár.
Láng Dávid - szmo.hu
2017. április 30.


hirdetés

Megszámolni is nehéz, hányan töltik fel nap mint nap valamelyik ismert sláger általuk készített egy szál gitáros feldolgozását a YouTube-ra. Ezek többsége azonban jó, ha a középszerű szintet megüti. Gergely Péter viszont kivétel: egyrészt sima akkordozós éneklés helyett teljesen egyedi, instrumentális átiratokban utazik, másrészt ezekhez rendkívül igényes klipeket is forgat.

Négy és fél évvel YouTube-csatornájának elindítása után már közel 100 videónál és – ami még nagyobb dolog – nem kevesebb, mint 451 ezer feliratkozónál tart.

Elmesélte, miért pont ez a műfaj lett a szenvedélye, mi az oka annak, hogy élőben csak ritkán lép fel, valamint hogy tervez-e saját számokat is írni.

– Hogyan jött a gitározás az életedbe?

– Mióta az eszemet tudom, mindig is nagyon szerettem zenét hallgatni, és a gitár különösen tetszett, így én lettem az első a családban, aki hangszeren tanult játszani. 9 évesen kezdtem el klasszikus gitárt tanulni egy helyi zeneiskolában, ami egy 6 éves kurzus volt. Az utolsó évre már alig maradt motivációm – egy alapvetően keményebb zenét hallgató tinédzser fiú klasszikus darabokat játsszon? –, amit csak tetézett, hogy ez egybeesett a középiskolai felvételi időszakával is. De végül elvégeztem, aminek örülök. Ezután 3-4 évig elektromoson gitáron játszottam, ezt magamtól tanultam meg. Végül pedig 4 éve kezdtem a szóló akusztikus/fingerstyle stílust képviselni, amit szintén önállóan sajátítottam el, bár a klasszikus alapjaim miatt úgy érzem, könnyebb volt ráéreznem az alapvető technikákra.

– Miért pont ez a műfaj lett az, ami mellett elkötelezted magad?

– A legtöbb ember ha az akusztikus gitárra gondol, akkor tipikusan a tábortűz melletti, éneklést kísérő akkordozás jut az eszébe.

"
Én szeretem megmutatni, mennyi lehetőség van csupán egyetlen gitárban – tetszik, hogy tulajdonképpen egy komplett "zenekar" vagyok így egyedül.

Emellett a lágy akusztikus gitár hangja számomra elvarázsoló, szóval lényeg a lényeg, ebben a stílusban megtaláltam a Nagy Őt, nem lesz több váltás.

gergelypeter

– Van konkrét példaképed akár itthonról, akár külföldről, aki inspirált téged?

– Több gitáros is van, aki inspirál, de ha a 3 legnagyobbat kellene kiemelnem, azok Mike Dawes, Maneli Jamal és Calum Graham lennének. Egyébként sokféle zenét hallgatok, így a különböző stílusok és előadók révén szintén inspirációt gyűjtök.

– Mi volt az első feldolgozás, amit elkészítettél, és később mi alapján döntötted el, miket vegyél fel és tegyél közzé?

– Technikailag a legelső YouTube videóm a Maroon 5 "Payphone" című száma volt, amit még elektromos gitáron játszottam, az első fingerstyle feldolgozásom pár hónappal később került fel, ami a Titanic című film betétdala volt. Ezt egyébként 4 év után idén újra átdolgoztam, mert úgy tekintek rá, mint az egész karrierem kiindulópontjára, így nagyon közel áll a szívemhez.

"
Az, hogy melyik dalokat dolgozzam át, viszonylag egyszerű: mindig figyelem a közönségem visszajelzéseit, és az esetek nagy többségében a legtöbbet kért dalt választom.

Persze csak akkor, ha nekem is tetszik, különben a végeredmény nem lenne hiteles.

– Átlagosan mennyi idő áthangszerelni egy dalt egy szál gitárra?

– Az áthangszerelés ideje az adott daltól függ. Átlagosan 20-60 perc, amíg összerakok egy feldolgozást, innen még néhány óra gyakorlás következik (általában több napra lebontva), majd jöhet a felvétel. Persze vannak olyan számok, amik nehezebb fogásokat igényelnek, vagy épp valami szokatlanabb technikával kísérletezek, ezeket nyilván valamivel tovább kell gyakorolni.

– A videóid is láthatóan igényesek, ezekre mennyi időt fordítasz pluszban? Magad találod ki a koncepciót, forgatod le és vágod meg őket, vagy valaki segít benne?

– A filmezést és a videó színezését az öcsém csinálja, akinek jó érzéke van ezekhez a dolgokhoz, a vágást pedig én. A koncepciókat illetően a fő vezérelv általában az, hogy próbáljuk meg az adott szám hangulatához igazítani a környezetet, néha esetleg inspirációt merítve az eredeti videoklipből is. Egy videó leforgatása átlagosan 30-60 perc között van, és az utómunka is körülbelül még egyszer ennyi időt vesz igénybe.

– Saját szerzeményeid is vannak?

– Igen, bár egyelőre még nem publikusak. 4-5 szám már készen van (legtöbbjük 2014-ből), és van több elkezdett, valamint rengeteg rövid riff/betét ötletem. Már évek óta tervezem az első 4 számos EP-m/kislemezem megvalósítását, de valamiért mindig elodázom a dolgot – a ténylegesen saját szerzeményével mindig kritikusabb az ember. Idén viszont kitűztem célul, hogy végre publikálom!

– Az éneklés nem vonz?

– De igen, és szeretek is énekelni, de inkább barátok közt, amikor úgymond nincs "közönség", mivel nem vagyok biztos az énekhangomban. Viszont ezen is szeretnék a jövőben dolgozni.

– Hogyan tettél szert a lassan félmillió YouTube-feliratkozóra? Egyenletesen nőtt a szám, vagy voltak robbanásszerű ugrások?

– Őszintén szólva, még mindig kicsit hihetetlen az egész.

"
Az első évemben 1000 feliratkozót szedtem össze, a második végére kb. 20 ezernél tartottam, most pedig, 4 és fél évvel a kezdés után 450 ezernél tartok, szóval a növekedés határozottan nem volt egyenes, de szerencsére exponenciális.

Időnként vannak videók, amik valóban robbanásszerű ugrást okoznak, az eddigi legnagyobb a "See You Again" feldolgozásom volt, amit már több, mint 6.5 millióan néztek meg.

– Az általad feldolgozott előadók valamelyikétől kaptál már visszajelzést, vagy értesültél róla, hogy eljutott hozzájuk a te verziód? Ha igen, mit szóltak hozzá?

– Nem tudok róla, hogy olyan sok előadóhoz eljutottak volna, de egyben biztos vagyok: a The Chainsmokers-nek elnyerte a tetszését, ahogy a "Closer" című számukat átdolgoztam. Mosolyt csalt az arcomra, amikor láttam a kommentjüket.

– Élőben is fel szoktál lépni?

– Jelenleg csak alkalmanként lépek fel élőben, ez legtöbbször a szponzor gitárcégemmel kapcsolatos (miattuk voltam Németországban és Svájcban), de itthon is álltam már színpadra, például a második OVS fesztiválon. Ezek mellett néha szoktam kisebb kaliberű fellépéseket is csinálni, de jelen pillanatban a YouTube-on való tevékenységem a hangsúlyos.

– Inkább hobbi ez számodra, vagy van kézzelfogható bevételed belőle? Ha az előbbi, mivel foglalkozol egyébként?

– Egyelőre köztes fázisban van, mivel már többnek tekintem, mint csak egy sima hobbit a lehetőségek és a bevétel miatt, ugyanakkor jelenleg nem ezzel foglalkozom hivatásosan.

"
Nem akartam mindent egy lapra feltenni, ezért a Debreceni Egyetemen tanulok pszichológiát, amit egyébként nagyon szeretek, és el tudnám képzelni foglalkozásként.

De a végső célom/álmom továbbra is a zenei karrier, és az utóbbi években egyre több jel mutat afelé, hogy valóra válhat.

– Meddig szeretnél eljutni, mekkora fejlődési lehetőséget látsz még akár ismertségben, akár technikai tudásban, vagy más egyéb területen?

– Statisztikákat tekintve az 1 millió feliratkozó a célom, ami belegondolva rengeteg ember, így még furcsább érzés, hogy mindjárt a felénél tartok. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy nem igazán érzem korlátoltnak az általam készített tartalmat: az emberek mindig is szerették a zenét, mindig lesznek új dalok (akár átdolgozás, vagy saját szerzemény), amiket fel lehet tölteni

Ez a stílus viszonylag egyedi, vagyis nincs olyan rengeteg képviselője, és tulajdonképpen nyelvfüggetlen, így univerzális.

Idei célom az is, hogy kissé próbáljak ismertebbé válni itthon is, meglátjuk ez mennyire fog sikerülni. Tudást illetően pedig mindig van hová fejlődni, akár legyen szó egy új technikáról, akár úgy, mint dalszerző – ez igazából szerintem egy soha véget nem érő út, de pont ez a szépsége.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Máté Bence békás fotója nyert a World Press Photo természetfotó kategóriájában
A világhírű magyar fotós az erdélyi Kovászna megyében készítette díjnyertes képét.
MTI - szmo.hu
2019. április 12.Máté Bence Túlélési ösztön című békás fotója nyert az év sajtófotóit elismerő World Press Photo-díj természetfotó kategóriájában - jelentették be csütörtökön Amszterdamban.

A magyar természetfotós fényképén levágott lábú békák láthatók, amint a felszín felé törekednek, miután visszadobták őket a békapetékkel teli vízbe. A fotó tavaly áprilisban készült az erdélyi Kovászna megyében és arra hívja fel a figyelmet, hogy tavasszal szerte a világon sok, párzásra összegyűlt béka lábát vágják le étkezési célra gyakran úgy, hogy az állat még él.

A díjnyertes fotót IDE KATTINTVA nézheted meg.

Az amerikai John Moore nyerte az év sajtófotója fődíját, képe egy síró hondurasi kislányt ábrázol Mexikó és az Egyesült Államok határán. A Getty Images ügynökség fotósa akkor készítette a felvételt, amikor a kétéves gyerek menedékkérő édesanyját letartóztatták az amerikai határőrök a texasi McAllenben. A fődíj 10 ezer eurós (3,2 millió forintos) pénzjutalommal jár.

Az év sajtófotóját IDE KATTINTVA nézheted meg.

Idén új díjkategóriával gazdagodott a mezőny: az elismerés az év fotóriportjának jár, nyertese a svéd-holland Pieter Ten Hoopen lett, aki latin-amerikai migránsok konvoját ábrázolta 2018 októberében-novemberében.

A képriportot IDE KATTINTVA nézheted meg.

Ha kíváncsi vagy Máté Bence többi lenyűgöző természetfotójára, lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
Ennek a fiatal amerikai nőnek köszönhetjük az első fekete lyukról készült fotót
Egy 29 éves amerikai számítógép-tudós hölgy munkája áll e szenzáció mögött.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 11.Katie Bouman vezette annak a komputer-programnak a kifejlesztését, amely által lehetővé vált ez az áttörés. A rendkívüli felvételen, amely szerdán került nyilvánosságra, egy, a Földtől 55 millió fényévre lévő por- és gázudvar látható.

Bouman még akkor is hihetetlennek tartotta ennek a tervnek a megvalósulását, amikor a képet letöltötte laptopjára, majd ezt a jelenetet feltette Facebook-oldalára – írja a BBC.

Katie a fotóhoz szükséges algoritmuson három évvel ezelőtt kezdett dolgozik, amikor végzős diák volt a massachusetts-i technológiai intézetben (MIT). Ezt követően ő vezette a projektet, amelyben részt vett a MIT számítógép-tudományi és mesterséges intelligencia-laboratóriuma, a Harvard-Smithsonian asztrofizikai központ, valamint a MIT Haystack Obszervatóriuma.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Magyar pisztáciafagyi lett Rómában a legjobb
A Gelato Festival Europa zsűrije szerint Fazekas Ádám cukrász fagylaltja vitte a prímet az új generációs kategóriában.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 15.Nemzetközi versenyen nyert első díjat magyar fagyi: a római Gelato Festival Europa zsűrije Fazekas Ádám cukrászt díjazta

pisztáciafagylaltjáért, az új generációs fagylaltok kategóriájában.

A győztes édességet a budapesti Fazekas Cukrászdában lehet megkóstolni, ahol a természetben megtalálható alapanyagokból készülnek a fagyik, főzött technológiával. Nem véletlen, hogy a római döntőt megelőző magyarországi versenyen Fazekas Ádám nemcsak kategóriájában lett első, de abszolút győztesként is vitte a prímet.

Rómában egy holland és egy svéd cukrászt megelőzve került a dobogó tetejére.

Isteni fagyis képekért lapozz:

háttérszínnel kiemelt szöveg

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Sztojka Edina diplomás ápolónő lett az év hétköznapi roma hőse
Ő kapta a legtöbb szavazatot interneten, így övé lett az idei Aranypánt-díj.
Fotó: Képernyőkép a Gyula Televízió felvételéből - szmo.hu
2019. április 11.Megvan az idei Aranypánt-díj nyertese.

Sztojka Edina ápolónő nyerte, ő kapta a legtöbb szavazatot az internetes voksoláson.

Mint arról mi is írtunk, a Roma Sajtóközpont idén is kereste, ki lesz a hétköznapok roma hőse, április 8-ig lehetett szavazni a jelöltekre.

Az idei 10 jelölt is olyan személyiség volt, akire büszkék a társai, akinek a munkáját megbecsülik, aki elismerésre méltóan végzi el a feladatait. A 10 jelölt a következő volt: Balog József, Kocsis Krisztián, Nagy Gusztáv, Rontó Renáta, Sztojka Edina, Salné Balogh Erzsébet, Puporka Elemér, Oláh József, Sőregi Tibor és Papp Róbert, akivel 2016-ban beszélgettünk.

Sztojka Edina a gyulai kórház hospice-osztályán 21 évesen kezdett el dolgozni segédápolóként - ma már diplomás ápolóként látja el feladatát. "Nővérke, maga a lelkével ápol" – ezt mondta neki egyszer egy idős asszony az osztályon.

A folytatásért kérjük, lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x