hirdetés
gergelypeter_cim.jpg

A magyar gitáros, akinek közel félmillió YouTube-feliratkozója van

Gergely Péter alig múlt 22 éves, de különleges hangulatú feldolgozásait világszerte imádják. Legnézettebb videója már 6 és félmillió megtekintés felett jár.
Láng Dávid - szmo.hu
2017. április 30.


hirdetés

Megszámolni is nehéz, hányan töltik fel nap mint nap valamelyik ismert sláger általuk készített egy szál gitáros feldolgozását a YouTube-ra. Ezek többsége azonban jó, ha a középszerű szintet megüti. Gergely Péter viszont kivétel: egyrészt sima akkordozós éneklés helyett teljesen egyedi, instrumentális átiratokban utazik, másrészt ezekhez rendkívül igényes klipeket is forgat.

Négy és fél évvel YouTube-csatornájának elindítása után már közel 100 videónál és – ami még nagyobb dolog – nem kevesebb, mint 451 ezer feliratkozónál tart.

Elmesélte, miért pont ez a műfaj lett a szenvedélye, mi az oka annak, hogy élőben csak ritkán lép fel, valamint hogy tervez-e saját számokat is írni.

– Hogyan jött a gitározás az életedbe?

– Mióta az eszemet tudom, mindig is nagyon szerettem zenét hallgatni, és a gitár különösen tetszett, így én lettem az első a családban, aki hangszeren tanult játszani. 9 évesen kezdtem el klasszikus gitárt tanulni egy helyi zeneiskolában, ami egy 6 éves kurzus volt. Az utolsó évre már alig maradt motivációm – egy alapvetően keményebb zenét hallgató tinédzser fiú klasszikus darabokat játsszon? –, amit csak tetézett, hogy ez egybeesett a középiskolai felvételi időszakával is. De végül elvégeztem, aminek örülök. Ezután 3-4 évig elektromoson gitáron játszottam, ezt magamtól tanultam meg. Végül pedig 4 éve kezdtem a szóló akusztikus/fingerstyle stílust képviselni, amit szintén önállóan sajátítottam el, bár a klasszikus alapjaim miatt úgy érzem, könnyebb volt ráéreznem az alapvető technikákra.

– Miért pont ez a műfaj lett az, ami mellett elkötelezted magad?

– A legtöbb ember ha az akusztikus gitárra gondol, akkor tipikusan a tábortűz melletti, éneklést kísérő akkordozás jut az eszébe.

"
Én szeretem megmutatni, mennyi lehetőség van csupán egyetlen gitárban – tetszik, hogy tulajdonképpen egy komplett "zenekar" vagyok így egyedül.

Emellett a lágy akusztikus gitár hangja számomra elvarázsoló, szóval lényeg a lényeg, ebben a stílusban megtaláltam a Nagy Őt, nem lesz több váltás.

gergelypeter

– Van konkrét példaképed akár itthonról, akár külföldről, aki inspirált téged?

– Több gitáros is van, aki inspirál, de ha a 3 legnagyobbat kellene kiemelnem, azok Mike Dawes, Maneli Jamal és Calum Graham lennének. Egyébként sokféle zenét hallgatok, így a különböző stílusok és előadók révén szintén inspirációt gyűjtök.

– Mi volt az első feldolgozás, amit elkészítettél, és később mi alapján döntötted el, miket vegyél fel és tegyél közzé?

– Technikailag a legelső YouTube videóm a Maroon 5 "Payphone" című száma volt, amit még elektromos gitáron játszottam, az első fingerstyle feldolgozásom pár hónappal később került fel, ami a Titanic című film betétdala volt. Ezt egyébként 4 év után idén újra átdolgoztam, mert úgy tekintek rá, mint az egész karrierem kiindulópontjára, így nagyon közel áll a szívemhez.

"
Az, hogy melyik dalokat dolgozzam át, viszonylag egyszerű: mindig figyelem a közönségem visszajelzéseit, és az esetek nagy többségében a legtöbbet kért dalt választom.

Persze csak akkor, ha nekem is tetszik, különben a végeredmény nem lenne hiteles.

– Átlagosan mennyi idő áthangszerelni egy dalt egy szál gitárra?

– Az áthangszerelés ideje az adott daltól függ. Átlagosan 20-60 perc, amíg összerakok egy feldolgozást, innen még néhány óra gyakorlás következik (általában több napra lebontva), majd jöhet a felvétel. Persze vannak olyan számok, amik nehezebb fogásokat igényelnek, vagy épp valami szokatlanabb technikával kísérletezek, ezeket nyilván valamivel tovább kell gyakorolni.

– A videóid is láthatóan igényesek, ezekre mennyi időt fordítasz pluszban? Magad találod ki a koncepciót, forgatod le és vágod meg őket, vagy valaki segít benne?

– A filmezést és a videó színezését az öcsém csinálja, akinek jó érzéke van ezekhez a dolgokhoz, a vágást pedig én. A koncepciókat illetően a fő vezérelv általában az, hogy próbáljuk meg az adott szám hangulatához igazítani a környezetet, néha esetleg inspirációt merítve az eredeti videoklipből is. Egy videó leforgatása átlagosan 30-60 perc között van, és az utómunka is körülbelül még egyszer ennyi időt vesz igénybe.

– Saját szerzeményeid is vannak?

– Igen, bár egyelőre még nem publikusak. 4-5 szám már készen van (legtöbbjük 2014-ből), és van több elkezdett, valamint rengeteg rövid riff/betét ötletem. Már évek óta tervezem az első 4 számos EP-m/kislemezem megvalósítását, de valamiért mindig elodázom a dolgot – a ténylegesen saját szerzeményével mindig kritikusabb az ember. Idén viszont kitűztem célul, hogy végre publikálom!

– Az éneklés nem vonz?

– De igen, és szeretek is énekelni, de inkább barátok közt, amikor úgymond nincs "közönség", mivel nem vagyok biztos az énekhangomban. Viszont ezen is szeretnék a jövőben dolgozni.

– Hogyan tettél szert a lassan félmillió YouTube-feliratkozóra? Egyenletesen nőtt a szám, vagy voltak robbanásszerű ugrások?

– Őszintén szólva, még mindig kicsit hihetetlen az egész.

"
Az első évemben 1000 feliratkozót szedtem össze, a második végére kb. 20 ezernél tartottam, most pedig, 4 és fél évvel a kezdés után 450 ezernél tartok, szóval a növekedés határozottan nem volt egyenes, de szerencsére exponenciális.

Időnként vannak videók, amik valóban robbanásszerű ugrást okoznak, az eddigi legnagyobb a "See You Again" feldolgozásom volt, amit már több, mint 6.5 millióan néztek meg.

– Az általad feldolgozott előadók valamelyikétől kaptál már visszajelzést, vagy értesültél róla, hogy eljutott hozzájuk a te verziód? Ha igen, mit szóltak hozzá?

– Nem tudok róla, hogy olyan sok előadóhoz eljutottak volna, de egyben biztos vagyok: a The Chainsmokers-nek elnyerte a tetszését, ahogy a "Closer" című számukat átdolgoztam. Mosolyt csalt az arcomra, amikor láttam a kommentjüket.

– Élőben is fel szoktál lépni?

– Jelenleg csak alkalmanként lépek fel élőben, ez legtöbbször a szponzor gitárcégemmel kapcsolatos (miattuk voltam Németországban és Svájcban), de itthon is álltam már színpadra, például a második OVS fesztiválon. Ezek mellett néha szoktam kisebb kaliberű fellépéseket is csinálni, de jelen pillanatban a YouTube-on való tevékenységem a hangsúlyos.

– Inkább hobbi ez számodra, vagy van kézzelfogható bevételed belőle? Ha az előbbi, mivel foglalkozol egyébként?

– Egyelőre köztes fázisban van, mivel már többnek tekintem, mint csak egy sima hobbit a lehetőségek és a bevétel miatt, ugyanakkor jelenleg nem ezzel foglalkozom hivatásosan.

"
Nem akartam mindent egy lapra feltenni, ezért a Debreceni Egyetemen tanulok pszichológiát, amit egyébként nagyon szeretek, és el tudnám képzelni foglalkozásként.

De a végső célom/álmom továbbra is a zenei karrier, és az utóbbi években egyre több jel mutat afelé, hogy valóra válhat.

– Meddig szeretnél eljutni, mekkora fejlődési lehetőséget látsz még akár ismertségben, akár technikai tudásban, vagy más egyéb területen?

– Statisztikákat tekintve az 1 millió feliratkozó a célom, ami belegondolva rengeteg ember, így még furcsább érzés, hogy mindjárt a felénél tartok. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy nem igazán érzem korlátoltnak az általam készített tartalmat: az emberek mindig is szerették a zenét, mindig lesznek új dalok (akár átdolgozás, vagy saját szerzemény), amiket fel lehet tölteni

Ez a stílus viszonylag egyedi, vagyis nincs olyan rengeteg képviselője, és tulajdonképpen nyelvfüggetlen, így univerzális.

Idei célom az is, hogy kissé próbáljak ismertebbé válni itthon is, meglátjuk ez mennyire fog sikerülni. Tudást illetően pedig mindig van hová fejlődni, akár legyen szó egy új technikáról, akár úgy, mint dalszerző – ez igazából szerintem egy soha véget nem érő út, de pont ez a szépsége.


KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
hosszu-katinka2.jpg

Rommá verte Hosszú Katinka Shane Tusup új tanítványát, meg az egész mezőnyt

Hosszú 400 méter vegyesen oktatott. Több magyar győzelem is született az úszók világkupa-sorozatának budapesti állomásán.
MTI - szmo.hu
2019. október 05.Hosszú Katinka 400 méter vegyesen fölényes győzelmet aratott az úszók világkupa-sorozatának budapesti állomásán, a szombati versenynapon.

A háromszoros olimpiai bajnok a Duna Arénában 4:34.37 perces idővel nyert, s több mint hét másodperccel előzte meg a második Jakabos Zsuzsannát (4:41.73). A kilencszeres világbajnok Hosszú a nagymedencés eseményen 100 méter háton gyűjtött be még egy bronzot (1:00.69).

Jakabos 200 méter gyorson is másodikként csapott célba (1:59.82).

A második hazai győzelem a "legmagyarabb" számban, 200 méter pillangón született, ahol ugyan nem indult el a világbajnok és világcsúcstartó Milák Kristóf, valamint az olimpiai bronzérmes Kenderesi Tamás sem, távollétükben Biczó Bence nyert 1:58.67 perces idővel.

A szombati program egyik magyar meglepetésével Szentes Bence rukkolt ki, aki 50 méter háton egyéni legjobbjától mindössze négy századdal elmaradva, 25.09 másodperccel második lett az összetett világkupa-versenyben vezető orosz Vlagyimir Morozov mögött.

Lapozz a továbbiakért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x

hirdetés
urrepulo2.png

Egy szigorúan őrzött katonai űrbázisra lógott be két magyar srác Kazahsztánban

Ozsváth Gergely 'Mentha' és Ákos a Buran nevű szovjet űrrepülőgépet akarták megkeresni. Sikerült.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. október 09.Az orosz űrprogram központjának számító Bajkonur állomáshoz egy több mint 40 kilométeres sivatagi út után lehet eljutni és ez a két fiatalember volt az első két magyar, akiknek ez sikerült, egy urbex-túra keretében.

"Urbex körökben ez a helyszín nagyon felkapott, világszinten a top 3-ban benne van, ha nem a top 1-ben"

- magyarázza a veszélyes út egyik résztvevője, Mentha, akit a Hősök zenei formációjából ismerhetünk, de azt kevesebben tudják, hogy hobbiként imád elhagyatott, különleges építményeket felfedezni szerte a világban.

Az urbex jelentése ugyanis urban exploration, ami a turizmus ezen rendhagyó formájára utal. Szerelmesei homokos tengerpartok helyett az izgalmas, nehezen megközelíthető és hétköznapi emberek számára általában nem látogatható létesítményekbe vagy városokba szeretnének eljutni.

A Buran nevű szovjet űrrepülőgépet akarták megkeresni, ami 1988 november közepén járt az űrben, kétszer kerülte meg a Földet. Az űrrepülő 1992 óta elhagyatottan áll egy bajkonuri hangárban, amit katonák őriznek.

50 kilós hátizsákkal, több napi élelemmel indultak útnak az éjszaka közepén. Az őrség többször is észrevette őket, de végül sikerült elbújniuk, és egy kis ablakon bejutottak. Testközelből is láthatták a két Buran űrrepülőt. Szerettek volna bejutni a gépekbe is, de addigra jöttek az őrök. Kihallgatták őket a katonai bázison, végül 8 órával később engedték el őket.

VIDEÓ: a Fókusz riportja


KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
nyitoo.jpg

Gyerekként verték és száraz kenyéren élt, ma kick-box-bajnok és címlaplány

Anyja a kórházban hagyta, állami gondozottként nevelkedett, ma pedig már kick-box-bajnok Zsiga Melinda.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. október 09.Zsiga Melinda 52 kilóban indul majd az október végi kick-box világbajnokságon. A 33 éves kick-box-bajnok korábban kézilabdázott, fitneszmodellkedett, ökölvívásban magyar bajnoki címig jutott, és elvégzett egy főiskolát. De történhetett volna másképp is, például, ha annak idején nem hagyja magára az édesanyja a siófoki kórházban.

„A siófoki kórházban születtem, ott voltam három hónapos koromig, és találtam egy iratot, ami szerint egy időre az egyik somogyi gyermekotthonban helyeztek el. Szerintem innen kerülhettem el az első nevelőszülőkhöz, Marcaliba, de róluk semmilyen iratom és emlékem sincs”

– árulja el az ELLE legfrissebb számában Zsiga Melinda, aki egyben a novemberi magazin címlaplánya is.

Második nevelőszüleire már jól emlékszik, de ezek az élmények még a sportban képviselt attitűdjét is meghatározzák. „Amikor kiborítottam a virágföldet, nekivágtak az ajtónak. De a legkellemetlenebb az volt, amikor az osztálytársam előtt vertek meg, mert elkéstem” – folytatja tovább a történetet Melinda, és hozzáteszi, erről az egészről nem tudtak az iskolában, még a gyámja sem.

„Én mindig csak csendben tűrtem, és próbáltam megfelelni az anyukámnak. Mert ugye őket a szüleimnek hittem, és fogalmam sem volt arról, hogy állami gondozott vagyok. Amúgy ez a kick-boxban is előjön: a meccseken nagyon keveset támadok.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
innabraverman.jpg

Csernobil előtt két héttel született, majdnem meghalt a sugárzástól – a megújuló energiára tette fel az életét

Inna Bravermant nemrég a világ 100 legnagyobb hatású személyisége közé választották, Mark Zuckerberg és Elon Musk mellé. Még csak 33 éves, de cégével a bolygó lakosságának több mint felén segíthet.
Láng Dávid - szmo.hu
2019. október 11.Létezik egy technológia, amivel önmagában kétszer annyi energia állítható elő, mint amit a világon jelenleg termelnek, ráadásul teljesen tisztán, káros melléktermékek nélkül. Valószínűtlennek hangzik? Pedig ez az igazság.

A hullámenergiáról van szó, melynek kinyerése pár évvel ezelőttig megfizethetetlenül drága és bonyolult volt, egy fiatal vállalkozónőnek köszönhetően azonban fordult a kocka. A Föld lakosságának több mint fele tengerpartok közelében él, számukra ez óriási lehetőség arra, hogy szakítsanak a környezetszennyező, fosszilis energiahordozók használatával.

Az ukrán származású, Izraelben élő Inna Braverman az E.ON Energy Globe díjátadó gála díszvendégeként látogatott Budapestre, ennek során beszélgettünk.

– Ha pár szóban kellene összefoglalnia, miért igazán fontos a megújuló energia az emberiség számára?

– A legfontosabb ok, hogy belátható időn belül kifogyunk a fosszilis energiahordozókból: egy friss kutatás szerint maximum 100, de inkább 50 évre elegendőek a kőolaj- és földgáztartalékok. De még ha végtelen mennyiség is állna rendelkezésre belőlük, tegyük fel a kérdést, tényleg ezeket akarjuk használni? Hiszen rendkívül szennyezőek, komoly károkat okoznak a természetnek, az állatvilágnak és a gyerekeinknek. Az ENSZ szerint a környezetszennyezés fő okozója az energiatermelés – ennek fényében nem nehéz belátni, hogy a megújuló energia kulcsfontosságú.

Inna szülővárosa alig 300 kilométerre található a csernobili atomkatasztrófa helyszínétől. Az erőmű felrobbanása idején mindössze két hetes volt. Amikor édesanyja ezután nem sokkal a bölcsőjéhez lépett, azt vette észre, hogy a kislány arca hamuszürke, és nem lélegzik.

Mivel ápolónőként dolgozott, hatalmas szerencséjére értett a szájon át lélegeztetéshez. Így sikerült őt újraélesztenie és megmenteni az életét, azonban a légzőszervei maradandóan károsodtak.

A térképen azok a helyek vannak bejelölve, amelyeket valamilyen természeti katasztrófa sújtott

– Abban, hogy ezt vallja, mekkora szerepet játszott a Csernobil közelében töltött gyerekkora?

– Nyilván nagyot, hiszen alapvető benyomásom, hogy az emberek többsége azokat a dolgokat tartja igazán fontosnak, amelyek hatását a saját bőrén tapasztalja. Ami közvetlenül nem befolyásolja őket – vagy legalábbis nincsenek ennek tudatában –, arra sokkal kevésbé figyelnek oda.

Hogy csak egy példát mondjak: a világon több ember hal meg légszennyezés következtében, mint autóbalesetek miatt. Mégis, utóbbival kapcsolatos hírből, megelőző kampányból és hasonlókból sokkal több jön szembe napi szinten.

Ennek pedig az az oka, hogy míg egy autóbaleset hatásai azonnal láthatóak, a légszennyezés sokkal kevésbé észrevehető. A nukleáris energia is csak akkor kerül be a hírekbe, ha valamilyen rendellenesség történik, aminek legszélsőségesebb példája a csernobili katasztrófa volt.

– Nyilván azért, mert ha egy atomerőmű rendeltetésszerűen működik, nincs igazán káros hatása. Ön minden körülmények között, teljesen ellenzi?

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!