hirdetés
 
 
gergelypeter_cim
A magyar gitáros, akinek közel félmillió YouTube-feliratkozója van
Gergely Péter alig múlt 22 éves, de különleges hangulatú feldolgozásait világszerte imádják. Legnézettebb videója már 6 és félmillió megtekintés felett jár.
Láng Dávid - szmo.hu
2017. április 30.


hirdetés

Megszámolni is nehéz, hányan töltik fel nap mint nap valamelyik ismert sláger általuk készített egy szál gitáros feldolgozását a YouTube-ra. Ezek többsége azonban jó, ha a középszerű szintet megüti. Gergely Péter viszont kivétel: egyrészt sima akkordozós éneklés helyett teljesen egyedi, instrumentális átiratokban utazik, másrészt ezekhez rendkívül igényes klipeket is forgat.

Négy és fél évvel YouTube-csatornájának elindítása után már közel 100 videónál és – ami még nagyobb dolog – nem kevesebb, mint 451 ezer feliratkozónál tart.

Elmesélte, miért pont ez a műfaj lett a szenvedélye, mi az oka annak, hogy élőben csak ritkán lép fel, valamint hogy tervez-e saját számokat is írni.

– Hogyan jött a gitározás az életedbe?

– Mióta az eszemet tudom, mindig is nagyon szerettem zenét hallgatni, és a gitár különösen tetszett, így én lettem az első a családban, aki hangszeren tanult játszani. 9 évesen kezdtem el klasszikus gitárt tanulni egy helyi zeneiskolában, ami egy 6 éves kurzus volt. Az utolsó évre már alig maradt motivációm – egy alapvetően keményebb zenét hallgató tinédzser fiú klasszikus darabokat játsszon? –, amit csak tetézett, hogy ez egybeesett a középiskolai felvételi időszakával is. De végül elvégeztem, aminek örülök. Ezután 3-4 évig elektromoson gitáron játszottam, ezt magamtól tanultam meg. Végül pedig 4 éve kezdtem a szóló akusztikus/fingerstyle stílust képviselni, amit szintén önállóan sajátítottam el, bár a klasszikus alapjaim miatt úgy érzem, könnyebb volt ráéreznem az alapvető technikákra.

– Miért pont ez a műfaj lett az, ami mellett elkötelezted magad?

– A legtöbb ember ha az akusztikus gitárra gondol, akkor tipikusan a tábortűz melletti, éneklést kísérő akkordozás jut az eszébe.

"
Én szeretem megmutatni, mennyi lehetőség van csupán egyetlen gitárban – tetszik, hogy tulajdonképpen egy komplett "zenekar" vagyok így egyedül.

Emellett a lágy akusztikus gitár hangja számomra elvarázsoló, szóval lényeg a lényeg, ebben a stílusban megtaláltam a Nagy Őt, nem lesz több váltás.

gergelypeter

– Van konkrét példaképed akár itthonról, akár külföldről, aki inspirált téged?

– Több gitáros is van, aki inspirál, de ha a 3 legnagyobbat kellene kiemelnem, azok Mike Dawes, Maneli Jamal és Calum Graham lennének. Egyébként sokféle zenét hallgatok, így a különböző stílusok és előadók révén szintén inspirációt gyűjtök.

– Mi volt az első feldolgozás, amit elkészítettél, és később mi alapján döntötted el, miket vegyél fel és tegyél közzé?

– Technikailag a legelső YouTube videóm a Maroon 5 "Payphone" című száma volt, amit még elektromos gitáron játszottam, az első fingerstyle feldolgozásom pár hónappal később került fel, ami a Titanic című film betétdala volt. Ezt egyébként 4 év után idén újra átdolgoztam, mert úgy tekintek rá, mint az egész karrierem kiindulópontjára, így nagyon közel áll a szívemhez.

"
Az, hogy melyik dalokat dolgozzam át, viszonylag egyszerű: mindig figyelem a közönségem visszajelzéseit, és az esetek nagy többségében a legtöbbet kért dalt választom.

Persze csak akkor, ha nekem is tetszik, különben a végeredmény nem lenne hiteles.

– Átlagosan mennyi idő áthangszerelni egy dalt egy szál gitárra?

– Az áthangszerelés ideje az adott daltól függ. Átlagosan 20-60 perc, amíg összerakok egy feldolgozást, innen még néhány óra gyakorlás következik (általában több napra lebontva), majd jöhet a felvétel. Persze vannak olyan számok, amik nehezebb fogásokat igényelnek, vagy épp valami szokatlanabb technikával kísérletezek, ezeket nyilván valamivel tovább kell gyakorolni.

– A videóid is láthatóan igényesek, ezekre mennyi időt fordítasz pluszban? Magad találod ki a koncepciót, forgatod le és vágod meg őket, vagy valaki segít benne?

– A filmezést és a videó színezését az öcsém csinálja, akinek jó érzéke van ezekhez a dolgokhoz, a vágást pedig én. A koncepciókat illetően a fő vezérelv általában az, hogy próbáljuk meg az adott szám hangulatához igazítani a környezetet, néha esetleg inspirációt merítve az eredeti videoklipből is. Egy videó leforgatása átlagosan 30-60 perc között van, és az utómunka is körülbelül még egyszer ennyi időt vesz igénybe.

– Saját szerzeményeid is vannak?

– Igen, bár egyelőre még nem publikusak. 4-5 szám már készen van (legtöbbjük 2014-ből), és van több elkezdett, valamint rengeteg rövid riff/betét ötletem. Már évek óta tervezem az első 4 számos EP-m/kislemezem megvalósítását, de valamiért mindig elodázom a dolgot – a ténylegesen saját szerzeményével mindig kritikusabb az ember. Idén viszont kitűztem célul, hogy végre publikálom!

– Az éneklés nem vonz?

– De igen, és szeretek is énekelni, de inkább barátok közt, amikor úgymond nincs "közönség", mivel nem vagyok biztos az énekhangomban. Viszont ezen is szeretnék a jövőben dolgozni.

– Hogyan tettél szert a lassan félmillió YouTube-feliratkozóra? Egyenletesen nőtt a szám, vagy voltak robbanásszerű ugrások?

– Őszintén szólva, még mindig kicsit hihetetlen az egész.

"
Az első évemben 1000 feliratkozót szedtem össze, a második végére kb. 20 ezernél tartottam, most pedig, 4 és fél évvel a kezdés után 450 ezernél tartok, szóval a növekedés határozottan nem volt egyenes, de szerencsére exponenciális.

Időnként vannak videók, amik valóban robbanásszerű ugrást okoznak, az eddigi legnagyobb a "See You Again" feldolgozásom volt, amit már több, mint 6.5 millióan néztek meg.

– Az általad feldolgozott előadók valamelyikétől kaptál már visszajelzést, vagy értesültél róla, hogy eljutott hozzájuk a te verziód? Ha igen, mit szóltak hozzá?

– Nem tudok róla, hogy olyan sok előadóhoz eljutottak volna, de egyben biztos vagyok: a The Chainsmokers-nek elnyerte a tetszését, ahogy a "Closer" című számukat átdolgoztam. Mosolyt csalt az arcomra, amikor láttam a kommentjüket.

– Élőben is fel szoktál lépni?

– Jelenleg csak alkalmanként lépek fel élőben, ez legtöbbször a szponzor gitárcégemmel kapcsolatos (miattuk voltam Németországban és Svájcban), de itthon is álltam már színpadra, például a második OVS fesztiválon. Ezek mellett néha szoktam kisebb kaliberű fellépéseket is csinálni, de jelen pillanatban a YouTube-on való tevékenységem a hangsúlyos.

– Inkább hobbi ez számodra, vagy van kézzelfogható bevételed belőle? Ha az előbbi, mivel foglalkozol egyébként?

– Egyelőre köztes fázisban van, mivel már többnek tekintem, mint csak egy sima hobbit a lehetőségek és a bevétel miatt, ugyanakkor jelenleg nem ezzel foglalkozom hivatásosan.

"
Nem akartam mindent egy lapra feltenni, ezért a Debreceni Egyetemen tanulok pszichológiát, amit egyébként nagyon szeretek, és el tudnám képzelni foglalkozásként.

De a végső célom/álmom továbbra is a zenei karrier, és az utóbbi években egyre több jel mutat afelé, hogy valóra válhat.

– Meddig szeretnél eljutni, mekkora fejlődési lehetőséget látsz még akár ismertségben, akár technikai tudásban, vagy más egyéb területen?

– Statisztikákat tekintve az 1 millió feliratkozó a célom, ami belegondolva rengeteg ember, így még furcsább érzés, hogy mindjárt a felénél tartok. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy nem igazán érzem korlátoltnak az általam készített tartalmat: az emberek mindig is szerették a zenét, mindig lesznek új dalok (akár átdolgozás, vagy saját szerzemény), amiket fel lehet tölteni

Ez a stílus viszonylag egyedi, vagyis nincs olyan rengeteg képviselője, és tulajdonképpen nyelvfüggetlen, így univerzális.

Idei célom az is, hogy kissé próbáljak ismertebbé válni itthon is, meglátjuk ez mennyire fog sikerülni. Tudást illetően pedig mindig van hová fejlődni, akár legyen szó egy új technikáról, akár úgy, mint dalszerző – ez igazából szerintem egy soha véget nem érő út, de pont ez a szépsége.


KÖVESS MINKET:
Modell lett a Down-szindrómás tornászbajnok lány - minden sztereotípiát ledöntött
Chelsea a legelső fotózását követően világszenzációvá vált.
Truth Theory, fotók: Facebook - szmo.hu
2019. február 07.


hirdetés

Mindenki gyönyörű a maga módján, tanítják nekünk jó esetben a szüleink gyermekkorunkban - csakhogy a világ mást üzen, elég csak kinyitni egy női magazint, vagy átkapcsolni egy könnyűzenei csatornára a tévében. A média azt közvetíti számunkra, hogy a másságnak, a másképp kinézőnek nincs hely. Ezzel a közgondolkodással ment szembe s döntötte le a szépséggel és a sikerrel kapcsolatos előítéleteket Chelsea Werner, egy Danville-i (Kalifornia) tornász, aki nemrég tört be a modellvilágba, hogy saját különleges tökéletlenségét megmutathassa, s ezzel egy pozitív üzenetet közvetítsen.

A lány Down-szindrómás, mely betegség rendszerint az adott személy intellektuális és fiziológiai fejlődését akadályozza, egyénileg különböző mértékben. Chelsea Werner mégis felülírta az elvárásokat: tornászként már komoly nevet szerzett magának. Négy alkalommal megnyerte az Egyesült Államok nemzeti speciális olimpiáját, kétszer pedig a világbajnokságot is.

Négyéves volt, amikor a torna az élete részévé vált, mert erősítenie kellett az izmait. Hamarosan már tornászbajnokként bizonyíthatta a tehetségét, versenyről versenyre. Bevallása szerint a torna új képességeket erősített fel benne, ráadásul az önbizalmát is felturbózta.

Mindez segítette abban, hogy elérje az álmait, olvasható a Truth Theory cikkében. A családja is támogatta a következő célja eléréseben: modell akart lenni. Chelsea története egy ideig nagyon hasonlított bármely más, modellkarrierre vágy Down-szindrómás lányéhoz. Akárkihez fordult a divatszakmában, visszautasították s elvették a kedvét, mivel az ügynökségek szerint a Down-szindrómás jelölteknek nincs sem esélye, sem helye a szakmában. Csakhogy Chelsea nem adta fel, és mögötte állt a családja is.

Kitartása kifizetődött. A közösségi médiának hála hamarosan felfedezte a We Speak nevű cég, mely épp a pozitív testtudatot tűzte ki zászlajára, s így igyekszik modelleket bevezetni a divat világába. Chelsea is meglátta annak lehetőségét, hogy a modellszakmában kevesen képviselik a Down-szindrómásokat, s ezen változtatni akart. Szerencséjére a We Speak alapítója, Briauna Mariah meglátta őt egy videóban, s magával ragadta a lány optimizmusa. Lehetőséget látott benne, úgy érezte, a lány akár el is kezdhetne lépegetni a divatvilágba vezető lépcsőkön.

És így is lett. Chelsea a legelső fotózását követően világszenzációvá vált. A közösségi média imádja, a Down-szindrómás gyerekek szülei pedig a remény sugarát látják meg benne. Igazi példaképévé vált az elnyomottaknak, kiközösítetteknek, a másképp szépeknek.

Mariah szerint Chelsea nagyon magasra is juthat a modellszakmában, jelenleg épp a portfólióját készítik és kamerateszteken vesz részt. Vannak elődjei is: Maran Avilla és Madeline Stuart szintén Down-szindrómás modellek, akik mára komoly szakmai sikereket könyvelhetnek el. Stuartnak már saját divatcége is van, a 21 Reasons Why, ami a Down-szindrómások extra, 21. kromoszómájára utal.

Chelsea küldetésének érzi, hogy változtasson az emberek gondolkodásmódján: azt állítja, hogy ebben a megosztó időszakban az embereknek meg kellene szabadulniuk az előítéleteiktől a fogyatékkal élőkkel kapcsolatban.


KÖVESS MINKET:Betegsége miatt támadt remek ötlete a kismamának – milliomos lett belőle
A szükség az ötlet szülőanyja – vallja Helen Rankin, aki egy kellemetlen betegségnek köszönheti vállalkozásának sikerét.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 09.


hirdetés

A 45 éves, négy gyermekes brit asszonyé a Cheeky Wipes újra felhasználható nedves törlőkendő ötlete, amelynek kitalálását valóban egy kényszerhelyzet felismerésének köszönheti.

Helen egész életében ekcémával bajlódott, és amikor megszületett első gyermeke, a most 14 éves Archie, hamar rájött, hogy nem használhatja a forgalomban lévő egyik törlőkendőt sem, mert azok csak súlyosbítanák bőre állapotát.

Egyedül azt engedhette meg magának, hogy régi törölközőket szabdalt fel, és azokat olajesszenciákba mártotta. Az így készült törlőket műanyagdobozban tárolta.

Így született meg a Cheeky Wipes gondolata. Közben megszületett második gyermeke, a most 11 éves Felix, amikor már az is eszébe jutott, hogy az általa kitalált módszer másoknak is hasznos lehet. Terhessége 37. hetében volt harmadik gyermekével, Jennie-vel, amikor 2007-ben elindította a céget, amelynek forgalma 2018-ra elérte az 1,3 millió fontot (kb 650 millió forint) – írta a Mirror.

A cégnek van egy raktára Newhavenben, amelyet három anya vezet, és Helen alkalmaz egy negyediket is, aki otthonról látja el a vevőszolgálati teendőket. Munkaidejüket a főnökasszony úgy állapította meg, hogy az összhangban lehessen gyermekeik gondozásával. Ő csak tudja, négy gyermekkel... a legkisebb, Aerin most hét éves.

Kezdetben a vállalat fő terméke az újra felhasználható nedves törlőkendő volt, amelyet a csecsemők pelenka-cseréjénél használnak. A kendők frottírból készülnek, és olyan dobozban kerülnek forgalomba, amelyben külön hely van a tiszta és szennyes kendőknek. Tartalmaz továbbá olajesszenciákat és használati utasítást. Ára nagyságtól függően 20-tól 45 fontig terjed.

Az Észak-Írországból származó, jelenleg a Brighton melletti Seafordban élő Helen Rankin azóta már szélesítette termékeinek palettáját, a sminklemosó törlőkendőktől a menstruáció idején használatos bugyiig.


KÖVESS MINKET:
Valóra válhat egy álom: Kovács Jónás LEGO-terve bekerült a legjobbak közé
A 19 éves egyetemista alkotását egy exkluzív készletben lehet megrendelni.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 14.


hirdetés

Egy 19 éves egyetemista fiú nagy álma kezd valóra válni: Kovács Jónás hivatalos LEGO-tervezőnek készül, és legújabb készlete most bekerült a LEGO AFOL Designer Program pályázat legjobb 16 alkotása közé. A Vajdaságban élő tervező a Szegedi Tudományegyetem hallgatója programtervező informatikus szakirányon.

Az általa kitalált játék a LEGO saját történetét eleveníti meg

a BrickLink és a LEGO közös programjában, melynek célja a 60 éves évforduló megünneplése.

Kovács Jónás The LEGO® Story-jában időrendi sorrendben mutatja be a LEGO gyártás főbb korszakait. Szerepel benne a 30-as évek asztalosműhelye, a 40-es évek első generációs fröccsöntőgépe, egy modern tervezőiroda, és a gyártósor.

A LEGO a tervezőjelölteknek egy több napos műhelymunkát szervez, és ott különféle feladatokat kell megoldaniuk. Jónásnak a feladat kivitelezésére csak pár hete volt, és nagyon örült, hogy a tervét nagyobb módosítások nélkül jóváhagyták.

A műből előrendeléssel maximum 2500 készletet lehet megvásárolni még április 15-ig.

VIDEÓ: A LEGO-készletről

Forrás: Into.hu


KÖVESS MINKET:

Liu Shaolin Sándort és Kozák Danutát választották meg 2018 legjobb sportolóinak
Mindketten először nyerték meg az Év Női Sportolója, illetve az Év Férfi Sportolója címet, a gyorskorcsolyázó ráadásul első téli sportolóként, az olimpiai bajnok kajakozó pedig Hosszú Katinkát legyőzve.
MTI, fotók: MTI/Illyés Tibor - szmo.hu
2019. február 15.


hirdetés

A férfiaknál a rövidpályás gyorskorcsolyázó Liu Shaolin Sándort, a nőknél a kajakos Kozák Danutát választotta a 2018-as év sportolójának a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ).

A 61. alkalommal rendezett szavazás győzteseit az M4 Sport-Az Év sportolója gálán, a Nemzeti Színházban hirdették ki, itt vehették át díjaikat a kategóriák legjobbjai. A sorrend 439 szavazat alapján alakult ki, ez pedig rekord, a tavalyi csúcs alkalmával 436-an vettek részt a voksoláson.

A férfi győztes címét a Phjongcshangban történelmi olimpiai aranyérmet nyerő rövidpályás gyorskorcsolyaváltó alapembere, Liu Shaolin Sándor érdemelte ki, aki a montreali világbajnokságon összetettben ezüstérmet szerzett.

"Hatalmas megtiszteltetés, hogy első téli sportolóként lehetek az év legjobbja. Bácsi Péter hazai közönség előtt nyert világbajnokságot, megemelem előtte a kalapom - utalt a legjobb három közé került birkózóra. - Nagyon köszönöm, az edzőimnek, a csapatomnak a támogatást. Egy sportoló a kemény munkával tudja kihozni magából a legjobbat, nekem sikerült minden reggel úgy felkelnem, hogy az edzéseken a legkeményebben tudjak edzeni, és ezáltal elérjem a sikereimet"

- értékelt a színpadon.

A férfi győztesnek járó díjat Tarlós István főpolgármesterrel együtt Carl Lewis kilencszeres olimpiai, nyolcszoros világbajnok amerikai atléta adta át.

"Különleges érzés, hogy itt lehetek, először az 1984-es olimpia után jöttem Budapestre, most vagyok itt harmadik alkalommal. Fantasztikus ez az esemény, mindig is azt vallottam, hogy ha a sportot és a szórakoztatást összehozzuk, abból lehet igazi brandet építeni" - mondta, majd úgy folytatta, természetesen tervezi, hogy visszatér a 2023-as világbajnokságra is. - "Már öt éve edzősködöm, várhatóan indul néhány versenyzőm Budapesten".

A női győztes a kajakos Kozák Danuta lett, aki szülés után visszatérve két aranyat és egy ezüstöt szerzett a belgrádi kontinensviadalon, majd triplázott a portugáliai világbajnokságon.

"Sportolóként nap mint nap azért edzek, hogy a versenyen a legjobbamat nyújtsam. A díjakkal máshogy van, általában nem nyerek, most azonban ennek nagyon örülök, mert nem mindenki mondhatja el magáról, hogy megelőzte Hosszú Katinkát"

- fogalmazott.

Liu Shaolin Sándor és Kozák Danuta is először nyert.

Az edzők kategóriájában az olimpiai bajnok rövidpályás gyorskorcsolyaváltót felkészítő Bánhidi Ákos és Csang Csing Lina kapta a legtöbb szavazatot. Előbbi egy kanadai magyar kollégáját idézte, aki azt mondta neki: nem jó, hanem szerencsés edző akar lenni.

"Én pedig az vagyok, mert olyan szenzációs versenyzőkkel dolgozhatok együtt, mint a férfi váltó tagjai. Szerencsés, mert olyan kollégáim vannak, mint az itt mellettem álló kolleganőm, de a csapatunk minden tagjának hálás vagyok a magas szintű munkáért."

Az év legjobbja a hagyományos csapatsportokban a női kézilabda Bajnokok Ligája-győztes Győri Audi ETO KC lett, az egyéni sportágak csapatversenyei kategóriában pedig a férfi rövidpályás gyorskorcsolyaváltó végzett az élen a szavazáson.

"Négyen vagyunk a színpadon, de egy hatalmas csapat kellett ehhez a sikerhez. Nekem pedig sokat kellett várnom, hogy felnőjenek mellém a többiek"

- mondta Knoch Viktor.

Az év férfi labdarúgójának Gulácsi Pétert, az RB Leipzig és a magyar válogatott kapusát választották, az év női futballistája Jakabfi Zsanett, a Wolfsburg játékosa lett. Az év találatára a szurkolók szavazhattak, a legtöbben a ferencvárosi Sigér Dávid MTK-nak lőtt gólját látták a legszebbnek. A Magyar Labdarúgó Szövetség életműdíját az olimpiai és Eb-bronzérmes Rákosi Gyula kapta.

A Magyar Olimpiai Bizottság és az MSÚSZ életműdíját az 1979-ben világbajnoki aranyérmes férfi asztalitenisz-csapat tagjainak, Jónyer Istvánnak, Klampár Tibornak és Gergely Gábornak ítélték.

Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke az elismerés átadását úgy vezette fel, hogy méltánytalan, ha egy sportolónak a pályafutása zenitjén a sportága még nem olimpiai sportág, de most ezzel a díjjal is szeretnék elismerni a nagyszerű sportpályafutásokat.

"Bennünk volt még két-három világbajnoki cím, és nagyon sajnáljuk, hogy nem nyerhettünk olimpiai aranyat" - mondta Jónyer István.

A fogyatékos sportolókkal foglalkozó edzők közül a kerekesszékes vívókat felkészítő Beliczay Sándor kapta az elismerést, az év fogyatékos csapata a női kerekesszékes vívóválogatott lett, a férfiaknál Gelencsér Róbert szervátültetett atléta, a nőknél Gyurkó Alexandra szervátültetett úszó volt a tavalyi év legjobbja.

A győztesek csavart elemeket tartalmazó, aranyozott részekkel díszített porcelánserleget kaptak. A díjátadó ceremóniákat elválasztó öt produkcióban csaknem háromszázan léptek színpadra.


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x