hirdetés
gergelypeter_cim.jpg

A magyar gitáros, akinek közel félmillió YouTube-feliratkozója van

Gergely Péter alig múlt 22 éves, de különleges hangulatú feldolgozásait világszerte imádják. Legnézettebb videója már 6 és félmillió megtekintés felett jár.
Láng Dávid - szmo.hu
2017. április 30.


hirdetés

Megszámolni is nehéz, hányan töltik fel nap mint nap valamelyik ismert sláger általuk készített egy szál gitáros feldolgozását a YouTube-ra. Ezek többsége azonban jó, ha a középszerű szintet megüti. Gergely Péter viszont kivétel: egyrészt sima akkordozós éneklés helyett teljesen egyedi, instrumentális átiratokban utazik, másrészt ezekhez rendkívül igényes klipeket is forgat.

Négy és fél évvel YouTube-csatornájának elindítása után már közel 100 videónál és – ami még nagyobb dolog – nem kevesebb, mint 451 ezer feliratkozónál tart.

Elmesélte, miért pont ez a műfaj lett a szenvedélye, mi az oka annak, hogy élőben csak ritkán lép fel, valamint hogy tervez-e saját számokat is írni.

– Hogyan jött a gitározás az életedbe?

– Mióta az eszemet tudom, mindig is nagyon szerettem zenét hallgatni, és a gitár különösen tetszett, így én lettem az első a családban, aki hangszeren tanult játszani. 9 évesen kezdtem el klasszikus gitárt tanulni egy helyi zeneiskolában, ami egy 6 éves kurzus volt. Az utolsó évre már alig maradt motivációm – egy alapvetően keményebb zenét hallgató tinédzser fiú klasszikus darabokat játsszon? –, amit csak tetézett, hogy ez egybeesett a középiskolai felvételi időszakával is. De végül elvégeztem, aminek örülök. Ezután 3-4 évig elektromoson gitáron játszottam, ezt magamtól tanultam meg. Végül pedig 4 éve kezdtem a szóló akusztikus/fingerstyle stílust képviselni, amit szintén önállóan sajátítottam el, bár a klasszikus alapjaim miatt úgy érzem, könnyebb volt ráéreznem az alapvető technikákra.

– Miért pont ez a műfaj lett az, ami mellett elkötelezted magad?

– A legtöbb ember ha az akusztikus gitárra gondol, akkor tipikusan a tábortűz melletti, éneklést kísérő akkordozás jut az eszébe.

"
Én szeretem megmutatni, mennyi lehetőség van csupán egyetlen gitárban – tetszik, hogy tulajdonképpen egy komplett "zenekar" vagyok így egyedül.

Emellett a lágy akusztikus gitár hangja számomra elvarázsoló, szóval lényeg a lényeg, ebben a stílusban megtaláltam a Nagy Őt, nem lesz több váltás.

gergelypeter

– Van konkrét példaképed akár itthonról, akár külföldről, aki inspirált téged?

– Több gitáros is van, aki inspirál, de ha a 3 legnagyobbat kellene kiemelnem, azok Mike Dawes, Maneli Jamal és Calum Graham lennének. Egyébként sokféle zenét hallgatok, így a különböző stílusok és előadók révén szintén inspirációt gyűjtök.

– Mi volt az első feldolgozás, amit elkészítettél, és később mi alapján döntötted el, miket vegyél fel és tegyél közzé?

– Technikailag a legelső YouTube videóm a Maroon 5 "Payphone" című száma volt, amit még elektromos gitáron játszottam, az első fingerstyle feldolgozásom pár hónappal később került fel, ami a Titanic című film betétdala volt. Ezt egyébként 4 év után idén újra átdolgoztam, mert úgy tekintek rá, mint az egész karrierem kiindulópontjára, így nagyon közel áll a szívemhez.

"
Az, hogy melyik dalokat dolgozzam át, viszonylag egyszerű: mindig figyelem a közönségem visszajelzéseit, és az esetek nagy többségében a legtöbbet kért dalt választom.

Persze csak akkor, ha nekem is tetszik, különben a végeredmény nem lenne hiteles.

– Átlagosan mennyi idő áthangszerelni egy dalt egy szál gitárra?

– Az áthangszerelés ideje az adott daltól függ. Átlagosan 20-60 perc, amíg összerakok egy feldolgozást, innen még néhány óra gyakorlás következik (általában több napra lebontva), majd jöhet a felvétel. Persze vannak olyan számok, amik nehezebb fogásokat igényelnek, vagy épp valami szokatlanabb technikával kísérletezek, ezeket nyilván valamivel tovább kell gyakorolni.

– A videóid is láthatóan igényesek, ezekre mennyi időt fordítasz pluszban? Magad találod ki a koncepciót, forgatod le és vágod meg őket, vagy valaki segít benne?

– A filmezést és a videó színezését az öcsém csinálja, akinek jó érzéke van ezekhez a dolgokhoz, a vágást pedig én. A koncepciókat illetően a fő vezérelv általában az, hogy próbáljuk meg az adott szám hangulatához igazítani a környezetet, néha esetleg inspirációt merítve az eredeti videoklipből is. Egy videó leforgatása átlagosan 30-60 perc között van, és az utómunka is körülbelül még egyszer ennyi időt vesz igénybe.

– Saját szerzeményeid is vannak?

– Igen, bár egyelőre még nem publikusak. 4-5 szám már készen van (legtöbbjük 2014-ből), és van több elkezdett, valamint rengeteg rövid riff/betét ötletem. Már évek óta tervezem az első 4 számos EP-m/kislemezem megvalósítását, de valamiért mindig elodázom a dolgot – a ténylegesen saját szerzeményével mindig kritikusabb az ember. Idén viszont kitűztem célul, hogy végre publikálom!

– Az éneklés nem vonz?

– De igen, és szeretek is énekelni, de inkább barátok közt, amikor úgymond nincs "közönség", mivel nem vagyok biztos az énekhangomban. Viszont ezen is szeretnék a jövőben dolgozni.

– Hogyan tettél szert a lassan félmillió YouTube-feliratkozóra? Egyenletesen nőtt a szám, vagy voltak robbanásszerű ugrások?

– Őszintén szólva, még mindig kicsit hihetetlen az egész.

"
Az első évemben 1000 feliratkozót szedtem össze, a második végére kb. 20 ezernél tartottam, most pedig, 4 és fél évvel a kezdés után 450 ezernél tartok, szóval a növekedés határozottan nem volt egyenes, de szerencsére exponenciális.

Időnként vannak videók, amik valóban robbanásszerű ugrást okoznak, az eddigi legnagyobb a "See You Again" feldolgozásom volt, amit már több, mint 6.5 millióan néztek meg.

– Az általad feldolgozott előadók valamelyikétől kaptál már visszajelzést, vagy értesültél róla, hogy eljutott hozzájuk a te verziód? Ha igen, mit szóltak hozzá?

– Nem tudok róla, hogy olyan sok előadóhoz eljutottak volna, de egyben biztos vagyok: a The Chainsmokers-nek elnyerte a tetszését, ahogy a "Closer" című számukat átdolgoztam. Mosolyt csalt az arcomra, amikor láttam a kommentjüket.

– Élőben is fel szoktál lépni?

– Jelenleg csak alkalmanként lépek fel élőben, ez legtöbbször a szponzor gitárcégemmel kapcsolatos (miattuk voltam Németországban és Svájcban), de itthon is álltam már színpadra, például a második OVS fesztiválon. Ezek mellett néha szoktam kisebb kaliberű fellépéseket is csinálni, de jelen pillanatban a YouTube-on való tevékenységem a hangsúlyos.

– Inkább hobbi ez számodra, vagy van kézzelfogható bevételed belőle? Ha az előbbi, mivel foglalkozol egyébként?

– Egyelőre köztes fázisban van, mivel már többnek tekintem, mint csak egy sima hobbit a lehetőségek és a bevétel miatt, ugyanakkor jelenleg nem ezzel foglalkozom hivatásosan.

"
Nem akartam mindent egy lapra feltenni, ezért a Debreceni Egyetemen tanulok pszichológiát, amit egyébként nagyon szeretek, és el tudnám képzelni foglalkozásként.

De a végső célom/álmom továbbra is a zenei karrier, és az utóbbi években egyre több jel mutat afelé, hogy valóra válhat.

– Meddig szeretnél eljutni, mekkora fejlődési lehetőséget látsz még akár ismertségben, akár technikai tudásban, vagy más egyéb területen?

– Statisztikákat tekintve az 1 millió feliratkozó a célom, ami belegondolva rengeteg ember, így még furcsább érzés, hogy mindjárt a felénél tartok. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy nem igazán érzem korlátoltnak az általam készített tartalmat: az emberek mindig is szerették a zenét, mindig lesznek új dalok (akár átdolgozás, vagy saját szerzemény), amiket fel lehet tölteni

Ez a stílus viszonylag egyedi, vagyis nincs olyan rengeteg képviselője, és tulajdonképpen nyelvfüggetlen, így univerzális.

Idei célom az is, hogy kissé próbáljak ismertebbé válni itthon is, meglátjuk ez mennyire fog sikerülni. Tudást illetően pedig mindig van hová fejlődni, akár legyen szó egy új technikáról, akár úgy, mint dalszerző – ez igazából szerintem egy soha véget nem érő út, de pont ez a szépsége.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
zigzag.png

Óriási elismerés, hogy maga David Lynch értékeli a filmemet - Interjú Hadnagy Eszterrel

Eszter ZIGZAG c. kisfilmje a Műcsarnok pályázatán különdíjas lett, így a Twin Peaks írója és rendezője videóüzenetben fogja értékelni.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 12.Hadnagy Eszter számára eddig sem volt ismeretlen a színház és a filmezés világa - lakberendezőként számos hazai film és színházi előadás enteriőrjén dolgozott már. Mikor részt vett a Mesharray tavaszi “Vizuális effektek a filmkészítésben” előadásán, akkor határozta el, hogy a filmkészítés területén képzi magát tovább.

Jelentkezett a Mesharray Short Film Maker képzésére, majd ennek lezáró ZIGZAG című vizsgafilmjét küldte be a pályázatra. A pályázatot a jelenleg is megtekinthető David Lynch fotópályázathoz kapcsolódóan írta ki a Műcsarnok. A „Kis történetek, kis titkok” professzionális rövidfilm pályázatra 3 percnél rövidebb kisfilmeket vártak. A siker nem maradt el: a ZIGZAG a szakmai zsűri döntése alapján különdíjban részesült.

Interjú Hadnagy Eszterrel:

A kisfilm egy David Lynch rajongóról szól, aki pszichés problémákkal küzd és alvás és meditációs állapotaiban különböző víziók gyötrik. Térben és időben nem lehet beazonosítani a film pontos menetét, de ezekben az állapotokban lapozgatunk végig.

Az öt díjazott film jelenleg is megtekinthető a Műcsarnok David Lynch: Small Stories/Kis történetek című kiállításán. Emellet a filmeket maga David Lynch fogja videochat-en értékelni.

Nézd meg Hadnagy Eszter ZIGZAG c. kisfilmjét:


KÖVESS MINKET:hirdetés
utazas.png

Ez a 21 éves lány a legfiatalabb utazó, aki már a világ összes országában járt

Észak-Korea volt a lány utolsó állomása.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 10.A 21 éves Lexie Alford a világ legfiatalabb utazója azok közül, akik már a világ minden országába eljutottak. Június 2-án Lexie feltöltött egy fotót az Instagram-fiókjába, mely szerint Észak-Korea volt az utolsó mérföldkő az utazásai sorában, és egyben a világrekord befejező lépése.

"Furán hangzik, de több ember jutott már el az űrbe, mint a világ minden országa" - mondta Alford Bored Pandának .

"A becslések szerint 150 vagy annál több embernek sikerült, és közöttük kevesebb, mint 10 volt nő" - magyarázta.

A kalandor Instagramján dokumentálta utazásait, ahol jelenleg több mint 200 ezren követik mindennapjait.

Indonéziában búvárkodott:

Lapozz a legjobb fotóiért!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
szin-jazmin-szamolo-kislany-1000x717.jpg

Fejben szoroz össze húszjegyű számokat egy 10 éves magyar diáklány

Szin Jázmin lett az első magyar, aki részt vett a mentális matematika junior-Európa-bajnokságon, ahol kiemelkedő eredményt ért el.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 07.Elképesztő tehetsége van egy 10 éves szegedi lánynak. Szin Jázmin a mentális matematikában teljesít egyre jobban, nemrég a junior Európa-bajnokságon is versenyzett, ahol remekül teljesített - írja a Délmagyar.

A mentális matematika Magyarországon még nem annyira ismert módszer, csak Szegeden tanítják. A lényege az, hogy megtanítanak fejben számolni, de gyorsabban, mintha számológéppel tennék. A legjobbak versenyeken mérhetik össze a tudásukat, magyar induló viszont még sosem volt.

Szin Jázmin viszont most megtörte a jeget, múlt héten ugyanis részt vett a németországi Rekenben rendezett junior Európa-bajnokságon, ráadásul kiemelkedő eredményt sikerült elérnie.

Kis Zseni Mentális Aritmetikai Iskola Szeged

Kis Zseni Mentális Aritmetikai Iskola Szeged added a new photo.

Felkészítő tanára, Soós Boglárka, a Kis Zseni Mentális Aritmetika Iskola magyarországi koordinátora elmondta, hogy 9 ország 60 fiatalja mérte össze a tudását a nemzetközi versenyen, ahol az átlagos diákok, de talán még a kevésbé jól számoló felnőttek számára is igencsak nehéz feladatokkal kellett megküzdeniük, több mint 17 feladatkörben.

"Volt, hogy húszjegyű számot kellett húszjegyűvel fejben összeszorozni, míg a második feladatsorban 15 perc alatt ötven olyan feladványt kellett megoldani, ahol a megadott számokat különböző matematikai műveletekkel végeredményként százra kellett kihozni. A fő tesztben pedig két órán keresztül végeztek köbgyökvonást, valutaváltást, bázis- és évszámításokat"

- sorolta a feladatokat a tanárnő.

A versenyzők dolgát nehezítette, hogy nem használhattak papírt és ceruzát sem, csak a végeredményt írhatták le. Mivel az első két kategóriában nem voltak korosztályi kategóriák, a 10 éves Jázmin 19 évesek ellen is versenyzett, így pláne szép eredménynek számít a fő teszten elért 5. helyezés. Akik megelőzték, mindannyian már több éves tapasztalattal rendelkeznek.

A versenyről a szegedi Kis Zseni Mentális Aritmetikai Iskola közölt képeket a Facebookon.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
parlagfu-illusztracio-picabay-1000x750.jpg

Parlagfűből készített gyomirtót egy középiskolás magyar diák – különdíjat kapott érte

Hrubos Gergő kutató biológusnak készül, már több versenyen is szép eredményt ért el.
Címkép: Pixabay - szmo.hu
2019. június 08.Hrubos Gergő még csak 11. osztályba jár az Audi Hungaria ÁMK-ba, de a móri fiú már most nagyszerű sikereket ért el. Az idei országos tanulmányi versenyre is több témát dolgozott fel, de elmondása szerint a természettudományok foglalkoztatják őt a legjobban.

"A jövőképemben fontos helye van a biológiának. Már általános iskolában is a természettudományok érdekeltek a legjobban. Sokan kérdezik, hogy orvos szeretnék-e lenni, de erre mindig nemet válaszolok, mert hozzám jóval közelebb áll a kutató biológusi pálya"

- mondta a Kisalföldnek Gergő, aki azt kutatja, hogyan lehet természetes anyagokból előállítani gyomirtót.

A fiatal a parlagfűvel kísérletezett, ugyanis leszárította annak különböző részeit, majd desztillált víz segítségével hideg és meleg kivonatokat gyártott belőlük. Ezzel locsolta meg a mustár- és kukoricamagokat, és azt figyelte, hogy a parlagfű melyik részéből készült kivonat gátolja a csírázást, a legjobbnak pedig a parlagfű levele bizonyult.

"Ez egy olyan folyamat, amit a természetben alapból is megfigyelhetünk: a nagyobb/erősebb kiszorítja a kisebb/gyengébb élőlényt. Könnyen megfigyelhető, hogy ahol parlagfű terem, ott nem igazán van a környéken más növény. A belőle kioldódott anyagok gátolják más növények növekedését, magjaik csírázását"

- mesélte a fiú a portálnak.

Gergő először a TUDOK-on, Szekszárdon mérettette meg magát februárban. Itt negyedik helyezést ért el, majd áprilisban a Hlavay József Országos Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencián is bemutatta a kísérletét, ahol különdíjat kapott érte. Végül Mosonmagyaróváron, a "Növények Napja" rendezvényen 200 ember előtt is bemutatta a prezentációt.

Beleásta magát a parlagfűbe - Különdíjas lett a győri diák kutatása, tanára pedig példakép-elismerést kapott

"A jövőképemben fontos helye van a biológiának. Már általános iskolában is a természettudományok érdekeltek a legjobban. Sokan kérdezik, hogy orvos szeretnék-e lenni, de erre mindig nemet válaszolok, mert hozzám jóval közelebb áll a kutató biológusi pálya.


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x