hirdetés
A Magyar Dal Napja
Idén minden eddiginél hamarabb, már a mínusz kettedik napon elkezdődtek a programok a Szigeten. Vasárnap egy olyan hagyományt élesztettek fel, ami tulajdonképpen eddig is futott, csak független rendezvényként: a Magyar Dal Napja tért vissza 2008 után ismét a fesztiválra.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2012. augusztus 06.


hirdetés

Idén minden eddiginél hamarabb, már a mínusz kettedik napon elkezdődtek a programok a Szigeten. Vasárnap egy olyan hagyományt élesztettek fel, ami tulajdonképpen eddig is futott, csak független rendezvényként: a Magyar Dal Napja tért vissza 2008 után ismét a fesztiválra. Érdekesség, hogy ennek ellenére az utóbbi években megszokott szeptemberi dátum sem marad el, így idén két alkalommal is tisztelegnek a magyar dalok előtt. Első ízben egy monstre hosszúságú, kis híján 12 órás koncert keretében.

Láng Dávid cikke, Mervai Márk fotóival

Neoton


Tűző napsütésben kezdődtek a programok dél körül, és bár a hőséget némileg enyhítette a nagyszínpad előtti területre felszerelt permetezőberendezés, az első órákban érthető módon nem volt nagy tömeg. Akik viszont ott voltak, azok lelkesedése már a legelején sem hiányzott: Zalatnay Saroltától kezdődően gyakorlatilag minden fellépőnek sikerült megénekeltetnie a közönséget.

Ezt tette később a Pa-Dö-Dö, a Neoton Família, a (még itt is, talán egyedüliként playbackelő) Dolly Roll, a Republic, illetve a Karthago együttes is, hogy a csak délután 4-5 környékéig sorra kerülőket említsem.

A fenti névsorból jól kirajzolódik, kiket próbáltak megszólítani a szervezők a mínusz kettedik nappal, és sikerrel is jártak – a nézők között szinte kizárólag csak napijegyeseket lehetett látni, közülük is kiemelkedett az idősebb, 30-astól 50-esig húzódó korosztály, de hátrébb még napozószékben ülő nyugdíjasokat is lehetett látni.

Republic

A Somló

Geszti Péter

Nem akarok általánosítani, voltak persze fiatalok is, de a Magyar Dal Napjának annak ellenére sem ők voltak a fő célcsoportja, hogy az egyik blokkban direkt a Petőfi rádió által befuttatott előadók (Supernem, Kardos-Horváth János, Vad Fruttik) kerültek sorra, illetve egy külön hip-hop szakasz is volt többek között Sub Bass Monsterrel, a Punnany Massif-val, illetve a kihagyhatatlan Fluor Tomival, aki itt szerencsére nem a Mizut énekelte – bár Partyállat címet viselő szerzeménye, ha lehet, talán még idegesítőbb. Kontrasztként mindenesetre érdekes volt látni, hogy a nagy öregek dalait is sokan fújták kívülről a.tizen-huszonéves korosztályból.

Késődélután villámlás által kísért fenyegető viharfelhők jelentek meg, minden jel arra mutatott, hogy leszakad az ég. Novák Péter műsorvezető el is kezdte nyugtatni a megjelenteket, a zivatar azonban végül elkerülte a Szigetet, így a programok zavartalanul folytatódhattak.

Presser Gábor

Fél 8 környékére nem a legjobb időzítéssel beraktak egy jazz-blokkot, melynek keretében valószínűleg a legnagyobb tudású zenészek (például Szakcsi-Lakatos Béla, Borlai Gergő, Dés László) léptek színpadra a nap folyamán, műsoruk jellegéből adódóan mégsem tudták lekötni az emberek többségét: ebben a bő húsz percben könnyedén oda lehetett férni akár az első sor közepére is.

Utána viszont, nagyjából sötétedéssel egy időben következtek a ’70-es, ’80-as évek igazán nagy nevei, tovább fokozva a nosztalgiahangulatot. Egyenként két-három számot játszott a KFT, az Első Emelet és Fenyő Miklós, az utánuk következő Charlie saját műsorának végén pedig Szörényi Leventét hívta színpadra, aki az ekkor már tényleg nagy tömeg kitörő örömére három Illés-dalt énekelt el, az utolsót Bródy Jánossal kiegészülve. Bródy ezt követően egyedül folytatta, zárásként megénekeltetve a közönséget a 20 éves Sziget és az 5 éves Magyar Dal Napja tiszteletére, ezalatt konfettieső is volt.

Charlie

Fenyő Miklós

A lánc logikus folytatásaként Koncz Zsuzsa következett ezután a Valahol egy lány és a Ha én rózsa volnék című klasszikusokkal, majd Gerendás Péter adta elő talán legnagyobb slágerét, a Szép Júliát. És ezzel be is léptünk az utolsó órába, melyben először az újra összeállt LGT játszott két számot, februárra tervezett önálló nagykoncertjük felvezetéseként.

Majd jött a Beatrice az elmaradhatatlan Azok a szép napokkal és Nyolc óra munkával, utolsó előttiként pedig a Tankcsapda, akik érdekes módon két akusztikus gitár-dob-billentyű felállásban, zúzást mellőzve léptek fel, de csütörtökön hagyományos koncertjük is lesz ugyanezen a színpadon (mellesleg a rendes fesztiválnapok egyedüli magyarjaként).

A nap végére sikerült egy kis késést összeszedni, így a finálé már az elvileg csendrendelettel járó 11 óra után kezdődött, de ebből nem volt probléma. Bár ami azt illeti, akár ki is lehetett volna hagyni az utolsó műsorszámot, az ugyanis nehezen indokolható módon a Csík Zenekar fellépése volt.

Nem nagyon értettem ennek okát, hiszen a népzenei csapat egy nappal később (tehát ma) ad többórás megakoncertet ugyanazon a helyszínen, így talán kicsit túlzás volt velük zárni a vasárnapi programot is. De még ha ettől el is tekintünk, a többnyire nem túl tempós zenét játszó, egy sorban álló és alig mozgó népzenészek semmiképp sem hozták az ilyen monstre rendezvények végén megszokott együtténeklős és táncolós „We are the world” hangulatot.

Bródy János és Koncz Zsuzsa

Nagy Feró és a Beatrice


Tankcsapda akusztik

Legutolsóként Szabó Attila hegedűs-gitáros kislánya énekelt el egy népdalt minden kíséret nélkül, ami a délutáni-koraesti sávban rendben lett volna, de az egész este megkoronázásaként – bár nagy tapsot kapott, amit bátorsága miatt meg is érdemel – nem volt jó választás. Ha valami, sokkal inkább illett volna ide a fentebb említett Bródy-féle születésnapi köszöntő.

Összességében viszont úgy gondolom, sikeresnek mondható a Magyar Dal Napja, hiszen a nagyjából 15 ezer fős aznapi közönség jelentős része olyanokból állt, akik egyébként nem valószínű, hogy túl nagy érdeklődést tanúsítanak a Sziget programjai iránt, így viszont ők is belekóstolhattak a fesztiválhangulatba és élőben hallhatták fiatalságuk meghatározó zenéit.

Ha tetszett a cikk, nyomj egy lájkot! :)


KÖVESS MINKET:

hirdetés
Jön a 29. Művészetek Völgye: 35 helyszínen közel 1500 program vár Kapolcson és környékén
Szinte az összes zenei műfaj jelen lesz, de a színház, a tánc, az újcirkusz és az irodalom rajongói sem fognak csalódni.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 16.Július 19. és 28. között újra a Balaton-felvidék három apró települése, Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend lesz az ország központja. Tíz napon át koncertekkel, színházzal, irodalommal, tánccal, zöld programokkal, hangversenyekkel, újcirkusszal, beszélgetésekkel, gyerekprogramokkal telnek meg az utcák, az udvarok és a terek.

ÚJ HELYSZÍNEK

Taliándörögdön debütál a MANK Artporta, ahol az alkotóművészeté a főszerep. Rajzolásra, festésre és közös műkincsgyűjtésre hívnak, valamint beszélgetésekkel, workshopokkal, a Cziffra-központ programjaival, filmklubbal és Cseh Tamás dalokkal várják a látogatókat.

Kapolcson nyílik meg a Pest-Buda Udvar, ahol az izgalmas kerekasztal beszélgetések után minden nap koncertek zárják a napot. Fellép Pély Barna, az Európa Kiadó, Little G. Weevil, lesz Klasszik Lasszó és Bin Jip. Vigántpetenden a Fülig Jimmy Fényudvarban pálinkakóstolással, koncertekkel és hajnalig tartó tánccal készülnek.

ZÖLD ÚJÍTÁSOK, FEJLESZTÉSEK

Az elmúlt években számos korszerűsítés történt a fesztiválon a környezet megóvása érdekében, 2019-ben pedig újabb fejlesztések segítik a tovább zöldülést. Bevezetésre kerül az újrapohár rendszer, amivel akár a fesztiválokon keletkező hulladék 50%-a megelőzhető. A Művészetek Völgye felületein a látogatók buzdító üzenetekkel is találkozhatnak, miszerint bátran hozzanak saját poharakat,tányérokat, evőeszközöket és kérjék abba az ételeket, italokat.

A vendéglátóhelyeken cukornádból készült tányérokat, tálcákat és kukoricából készült evőeszközöket használnak majd, amiket a fesztivál végén Keszthelyen komposztálnak. Kevesen tudják, hogy minden hajnalban, amikor a fesztiválozók még alszanak, a Völgyes szemétgyűjtő csapat összeszedi és kiválogatja mindazt, ami előző este rossz helyre került, az asztalokon maradt vagy esetleg a földön hever. A hulladékot szétválogatják, hogy minél nagyobb részét lehessen komposztálni vagy újrahasznosítani.

Idén még több szelektív hulladékgyűjtő egységet helyeznek el a három településen és a látogatókat is több felületen ösztönzik majd a gyűjtők tudatos használatára. A Völgy udvaraiban, programjaiban is visszaköszön a fenntarthatóság és a környezetvédelem. A klímaváltozásról értekezik az NFFT, a V4SDG és az EIT Climate-Kic, workshopokat, játékokat szervez többek között a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, a WWF, a Bakony-Balaton Geopark, a ZöldZugoly, a Jane Goodall Intézet, és Varga Livius előadását vagy Kollár-Klemencz László kiállítását sem érdemes kihagyni.

Megújult a fesztivál mobil alkalmazása, a nyomtatott műsorfüzet már teljesen kiváltható a használatával. Vigántpetenden továbbra is ingyenes a parkolás, a cél az autómentes fesztiválozás. Ennek érdekében a települések között közlekedő Csigabuszok idén még sűrűbben járnak. Hogy mikor épp merre, az követhető a Művészetek Völgye mobilappal.

A helyszínekre lebontott programokért lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
Két nap, amikor a múzeumoké a főszerep – vár a Múzeumok Majálisa
Több mint száz múzeum és kiállítóhely veszi birtokba a megújult Múzeumkertet.
Szponzorált tartalom (x) - szmo.hu
2019. május 03.Május 18-án és 19-én a Nemzeti Múzeum ismét büszke házigazdája a majálisnak: színes programokkal, koncertekkel, kézművesvásárral, fesztiválhangulattal várja a családokat, érdeklődőket.

A lassan negyed évszázados Múzeumok Majálisa töretlen népszerűségét mutatja, hogy a látogatók száma évről évre nő. A két nap alatt több mint 40 ezren fordulnak meg a Múzeumkertben és a múzeum épületében. Jó lehetőség ez az ország legkülönbfélébb múzeumai számára: bemutathatják programjaikat, kiállításkínálatukat és kreativitásukat. A múzeumok közti szakmai eszmecserére is nyílik alkalom ezen a hétvégén.

A Múzeumok Majálisán idén is átadják az Év múzeuma- és Év kiállítása-díjakat, amelyet az előző év kiugró teljesítményével érdemelhetnek ki a kitüntetett intézmények. A díjazottakat egy kerekasztal-beszélgetésen ismerhetik meg a díjátadó után. Idén a szakmai programok színtere a múzeum Római udvara, ahol a majálisozók bekapcsolódhatnak a beszélgetésekbe, előadásokba, és bepillantást nyerhetnek a múzeumok szerteágazó életébe.

Idén az ICOM aktuális jelmondata: Museums as Cultural Hubs: The Future of Tradition - A múzeumok mint kulturális központok – A hagyomány jövője. Különös szerencse, hogy a 24. Múzeumok Majálisának első napja (2019. május 18.) a Múzeumok világnapjára, szombatra esik, a múzeum ezért 22 óráig nyitva tartja kapuit.

Az idei majális másik fő fókuszpontja 1989, azaz a rendszerváltoztatás. A Magyar Nemzeti Múzeum 2019-ben, a sorsfordító rendszerváltoztatás 30. évfordulójára emlékezve egész esztendőn átívelő programsorozattal készül KÖZÖS IDŐNK – 1989 címmel.

VIDEÓ: Ilyen volt a hangulat a tavalyi Múzeumok Majálisán

A Nemzeti Múzeum belső tereit behálózó Műtárgysétány’89 mindenki számára megidézi a rendszerváltoztatás évét. Rávilágítanak erre a korszakra az útvonallal összekötött tárgyak, némelyikére pusztán emlékezünk, mások az otthonokban rejtőznek még. A kiállítás 30 múzeum anyagából tevődik össze kifejezetten erre az alkalomra.

A Tudássétányon a vállalkozó szellemű látogatók tesztelhetik tudásukat. A különböző múzeumok sátrait összekapcsoló pontgyűjtő kirándulás kihagyhatatlan élményt nyújt. A játékban résztvevő múzeumok szórakoztató és tudásfejlesztő feladatokkal készülnek, és számtalan ajándék várja az érdeklődőket.

A 105 múzeum programkínálatát lehetetlenség lenne felsorolni, csak néhány a sok interaktív élmény közül: a majálisra érkezők belülről megtekinthetnek egy muzeális Nysa mentőautót, felülhetnek egy velocipédra. Egy látványos kísérlet során megismerkedhetnek a termonukleáris alapú villamosenergia-termeléssel, mikroszkóp alatt tanulmányozhatják a rovarokat.

Kipróbálhatnak büntetés-végrehajtási eszközöket, felölthetnek egy tűzoltó-, vagy postásegyenruhát vagy gázálarcot, ősállatot varázsolhatnak, és zsírkőből amulettet faraghatnak. Viseletbemutató után lovagi felszerelésbe bújhatnak, barokk és reformkori ruhában pózolhatnak, hennatetoválást készíthetnek és elsajátíthatják a korongozás fortélyait.

A kicsik résztvehetnek bányamanó-képzésen, rajzfilmfigurákat színezhetnek, gyöngyöt fűzhetnek, bűvésztrükköket tanulhatnak vagy éppen szalmát fonhatnak.

Az időben visszautazva: vajon ki emlékszik az 1989-es érettségi botrányra vagy Öveges professzorra? Milyen volt a táskamagnó, a Commodore 64 számítógép, vagy a diavetítő és az írógép? Hogyan telefonáltak a tárcsás telefonon, mekkora volt az első mobiltelefon? A múzeumok sátraikban dokumentumok, fotók, tárgyak segítik az emlékezést.

A kétnapos fesztiválon a neves művészeknek és a jó zenének is fontos szerep jut. A gyerekeket a Hahó Együttes és a Veronaki szórakoztatja legújabb lemezével. Egy vasárnap délelőtti programként: Béres Alexandra mozgatja meg a tornázni vágyókat „Jane Fonda” stílusában, a ’80-as évek aerobic lázát megidézve.

A Canarro magával ragadó zenéje a tradicionális gipsy jazz, más néven a manouche swing világába repít, de itt lesz a Valami Swing, a Petruska EgySzemélyes és a Kerekes Band is. A szombati zenei élményt az este 10-ig tartó utcabál zárja a ’80-as évek hangulatában. A Majális zárókoncertjét a VAN Filmzenekar adja, akik a Rossz versek című film zenéjét szerezték. A film megnyerte a legjobb játékfilmnek járó 2019-es Magyar Filmdíjat, a koncerten fellép Reisz Gábor, a Rossz versek rendezője is, aki a legjobb rendező díját kapta.

A 24. Múzeumok Majálisa védnökei: Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára, Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár és Sára Botond, Józsefváros polgármestere.

Nyitva tartás:

Május 18-19.

Nemzeti Múzeum és Múzeumkert

2019. május 18. 9:00–22:00 (Múzeumkert), 10:00–22:00 (MNM)

2019. május 19. 9:00–22:00 (Múzeumkert), 10:00–18:00 (MNM)

További infokat ezen az oldalon találsz!


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Ha mérnök vagy, neked is ott a helyed a Mach-Tech és Ipar Napjai szakkiállításon
Mutatjuk milyen programok várnak, ha ellátogatsz a Hungexpo-ra!
Szponzorált tartalom (X) - szmo.hu
2019. április 29.Május 14. és 17. között ismét várja a szakembereket Magyarország legnagyobb ipari seregszemléje a Hungexpón. A kiállításon valamennyi olyan ágazat részt vesz, mely vezető szerepet játszik az ipari digitalizáció, az ipar 4.0 térhódításában.

A rendezvényen idén is 19 ország közel 550 vállalata vonul majd fel. A kiállítás-együttes annyira sikeresnek bizonyult az elmúlt években, hogy idén egy újabb pavilont is megnyitnak, így 2019-ben már a D pavilont is megtölthetik a kiállítók.

Regisztrálj ingyen!

A szakmai eseményre a belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött.

Ha szakember vagy vagy műszaki felsőoktatásban tanulsz és szeretnél részt venni az eseményen, ezen a linken tudod leadni a jelentkezésedet.

A részletes programokért, kiállítók névsoráért pedig kattints IDE!

A látogatók rengeteg újdonságra készülhetnek, hiszen a folyamatos technikai változásoknak, fejlődésnek köszönhetően a kiállítók folyamatosan fejlesztik termékeiket, szolgáltatásaikat. Sőt, a kiállító cégek versenyre is kelhettek egymással a NAGYDÍJ versenyen, melyre azok a cégek pályázhattak, akik valamilyen újdonsággal, innovációs tartalommal rendelkező terméket, szolgáltatást, eljárást, technológiát tudnak kínálni ágazatukban, ipari szegmensükben. A pályázatokat egy szakértőkből álló zsűri bírálta el, a díjkiosztó pedig a kiállítás megnyitóján lesz.

Továbbra is kiemelt tematika az IPAR 4.0

A rendezvényen, mely komplex megoldásokat nyújt kis-, közép- és nagyvállalatok számára, 2019-ben is kiemelt téma lesz az IPAR 4.0, napjaink kulcsfontosságú technológiai irányzata. A kiállítók kiemelt figyelem mellett mutathatják be az IPAR 4.0 adta lehetőségeket, különös tekintettel az automatizálásban és az ipari elektronikában rejlő fejlődési irányokat, az egymással kommunikáló intelligens gépeket (M2M), az önbeállító gyártási folyamatokat és a rendkívül hatékony tömeggyártást.

Milyen programokra készülhetsz még?

A Mach-Tech és az Ipar Napja eseményen minden ipari szegmens képviselője – gépgyártás-technológia, hegesztéstechnika, ipari elektronika, automatizálás, ipari robotika – megtalálja a számításait. Az Ipar 4.0 konferenciája mellett többek között lesz mérnöktovábbképzés (PED tanfolyam), Hatékonyságfejlesztés és Ipar 4.0 workshop, Vasúti járműipari konferencia, Linde Targoncaverseny, a műszaki felsőoktatásban tanuló diákok pedig a Techtogether versenyen méretetthetik meg magukat. A részletes programlistát ide kattintva találod.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Ismét jön a Sun & Soda, Budapest legmenőbb nappali partisorozata
Az egyedülálló rendezvénysorozat keretében ismét világklasszis DJ-k zenélnek majd az Akvárium Klub teraszán.
Képek: Sun & Soda hivatalos Facebook oldala - szmo.hu
2019. május 16.A tavalyi óriási siker után idén is három alkalommal jelentkezik az Akvárium Klub tengerparti strandokat és trópusi hangulatú partikat idéző nappali bulisorozata, a Sun & Soda. Az egyedülálló rendezvénysorozat keretében ismét világklasszis DJ-k zenélnek majd a teraszon: június 22-én érkezik Sasha, július 20-án Guy J & Henry Saiz zenél majd, míg a koronát augusztus 18-án a GusGus párosa teszi majd fel az idei nyárra.

A Sun & Soda rendhagyó módon robbant be a köztudatba: unikális idő- és helyszínválasztása végett, világszínvonalú programmal a belvárosi urbánus környezetbe hozza a természetközeli élményt. A sorozat helyszíne az Akvárium Klub terasza, mely erre az időre egyfajta oázissá alakul:

műfű borítással, pálmák szegélyezte mini medencékkel, hangulatos árnyékolókkal, strand kiegészítőkkel és kényelmes nyugágyakkal készülnek a szervezők, hogy erre a napra garantált élmény legyen a kikapcsolódás, na meg a világsztár DJ-kel való bulizás.

A program pedig idén is felülmúlhatatlan, további részleteket a Sun & Soda Facebook oldalán találsz.


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x