hirdetés
A Luby-kastély körül található Magyarország legnagyobb tematikus, zenélő rózsakertje
A kastélyt Luby Géza, a Rózsakirály építtette, ma interaktív múzeum működik benne.
Söptei Zsuzsanna írása, Fotók: a szerző és Pótor Melinda - szmo.hu
2018. október 13.


hirdetés

Nagyar település nevével ma már összeforr a Luby-kastély. A szépen felújított épületet és a körülötte kialakított gyönyörű rózsakertet egyre többen keresik fel.

A község nevét már 1393-ban megemlítik, az akkor iratokban Nagor néven szerepelt. Történelme során olyan neves családok birtokában volt, mint a Báthoryak, a Bethlen-, majd a Rákóczi-család. A 19. század elején került Luby Károly, majd Luby Zsigmond és Géza tulajdonába.

A család bővelkedett kiváló szakemberekben. Az 1819-ben született Luby Zsigmond Kölcseyvel is kapcsolatban állt, és a nagyari házában Petőfi Sándor is vendégeskedett. Luby Károly szintén Nagyaron született 1830-ban. A földbirtokos híres geneológus (eredetkutató) is volt. Luby Géza ültette a híres rózsakertet, lánya, az 1885-ben született Luby Margit gyűjtötte össze a környék néprajzi emlékeit, amik máig forrásmunkának számítanak.

A kastély története

A kastélyt Luby Géza építtette 1879-ben klasszicista stílusban, és itt rendezkedett be feleségével, Okolicsányi Margittal. Az épület körül gyönyörű parkot létesített, amelyet betelepített rózsákkal. A Rózsakirálynak is hívott Luby Géza különösen rajongott ezekért a virágokért. Az akkoriban Magyarországon is egyedülálló rózsaligetet alakított ki.

Gézának a 20. század elején, anyagi nehézségei támadtak, ezért 1903-ban kénytelen volt eladni a kastélyt, majd tíz évvel később, 1913-ban meghalt. Fia - az ifjabb Luby Géza - végül 1936-ban visszavásárolta újra a családi otthont és itt élt feleségével Kölcsey Borbálával és annak gyermekeivel.

1946-ban államosították az épületet, és 1977-ig iskola működött benne. A leromlott, romos kastélyt 2010-ben Szabó Zoltán vette meg, és 2013-ben megnyitotta a felújított Luby-kastélyt.

Kiállítás, kert, pálmaház

A kastély állandó kiállításán Erdélyi Tibor táncos, koreográfus, népi szobrász faragóművész műveit lehet megnézni az emeleten. Az évtizedekig a néptáncnak élő kiváló művész hobbija a fafaragás. Különlegessége, hogy a néptánc mozdulatait is megörökítő alkotásai mellett vallási és misztikus szobrokat is készít. Elnyerte a Népi iparművész, a népművészet mestere címet és elérte a legrangosabb két elismerést is: Gránátalma- és Kapoli nagydíjat is.

Az épületben ma ideiglenes kiállításokat bemutató múzeum, interaktív kiállítás és foglalkoztató, szabaduló-szoba és étterem is működik. A bálteremben és a kerti színpadon rendszeresen tartanak programokat, és kedvelt helyszíne lett a romantikus esküvőket kedvelőknek. Sőt, még geoládát is rejt a kastély, ahová akár csak egy hangulatos sétára is érdemes betérni.

A parkot szintén rendbe hozták, jelenleg négyszáz fajból, közel ötezer tő rózsa virágzik az Antik Rózsák kertjében. A rosariumban ritkaságok és magyar rózsafajok is megtalálhatók. A parkban halk muzsika szól, a rózsák között pedig szökőkút és szobrok díszítik a kertet. Ez ma Magyarország legnagyobb tematikus zenélő rózsakertje.

A virágokból pedig különlegességeket is készítenek, például a rózsás limonádé remek frissítő. De ajándékként is lehet vásárolni sokféle rózsás érdekességet, a porcelántól a szappanig, a rózsavíztől az illatosítóig.

A kastély másik különlegessége a pálmaház, melyben trópusi hangulat és több száz különleges növény fogadja a belépőt.

A Luby Interaktív Kastélymúzeum, Pálmaház és Antik Rózsák Kertje egész évben látogatható:

Május – Szeptember:

kedd – vasárnap: 9:00-17:00

hétfő: zárva

Október – Április:

kedd – szombat: 9:00 – 17:00

Bővebb információk ITT.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
Mutatunk egy holland virágoskertet, ami pont olyan, mintha maga tavasztündér ültetné bele a virágokat
A virághagymákat úgy ültették szorosan egymás mellé, hogy amikor az egyik elvirágzik, közvetlenül mellette virágba borul egy másik.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 02.Nemrégiben bemutattuk a holland Keukenhof virágoskertet úgy, ahogy az Instagramon látják. A márciustól május közepéig nyitva tartó kert hetente más-más virággal kápráztatja el a látogatókat.

A virághagymákat úgy ültették szorosan egymás mellé, hogy amikor az egyik elvirágzik, közvetlen mellette virágba borul egy másik. Március végén sajnos a tulipánok még csak fedett helyen virágoztak, de a krókuszok között már bontogatták leveleiket. A jácintültetvényeknek pedig olyan illatuk van, hogy még a madarak is dalra fakadnak tőle.

A virágoskertet kishajóval is körüljárhatjátok, a tulipánföldeket pedig egy hatalmas szélmalomból csodálhatjátok meg, de ezekért az élményekért hosszú sor végére kell beállni. A parkban egyébként számtalan pihenőhely van különböző stílusokban: van hippi-sarok, és van hatalmas, fűvel borított franciaágy is. Az ügyesebbek a tavon farönkökön is átkelhetnek: nem kell megijedni, nem lebegnek, hanem stabilan állnak, de azért szédítő az élmény.

A belépőt és a parkolójegyet legegyszerűbb online megvenni és nem árt nyitásra odaérni.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
Újabb szuper helyekre repülhetünk olcsón Budapestről fapados légitársaságokkal
16 lehetőséggel bővült a kínálat, érdemes időben és alaposan tájékozódni.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. március 02.2019-ben újabb célállomásokra indítanak járatokat Budapestről fapados légitársaságok.

Eddig a Wizz Air három, a Ryanair pedig tizenegy, míg a Laudamotion és a Transavia Airlines egy-egy új városba repül majd a budapesti Liszt Ferenc repülőtérről.

Vannak olyan helyek, ahová több társaság is indít járatot, így a Wizz Air és a Ryanair is megy Londonban a Gatwick repülőtérre, vagy például a görögországi Szalonikibe és a spanyol Palma de Mallorca szigetére is.

Ha most tervezed az utadat, akkor érdemes megnézni több légitársaság ajánlatát is az adott időszakra, mert a kínálat bővült. Több szempontot is érdemes figyelembe venni, mielőtt döntesz, hiszen némi rugalmassággal, vagy korai foglalással sokat spórolhatsz.

Vannak népszerű helyek és népszerű időszakok, ezekre már hónapokkal korábban célszerű a jegyet megvásárolni. Ám a kevésbé kapós időkben lehet, hogy épp az indulás előtt 1-2 hónappal lesznek olcsóbbak a jegyek. Ugyanígy egyes hétköznapok kisebb összegbe kerülnek, vagy ha vállalod a kora reggeli vagy késő esti indulást, további komoly kedvezményt érhetsz el.

Ha gyakran utazol, akkor iratkozz fel a légitársaságok hírleveleire, mert ezekből értesülhetsz az akciókról. Vannak olyan cégek, akik a törzsutasoknak külön kedvezményt is adnak, ezért ezt is gondold végig, az éves tagdíjért cserébe számos helyen spórolhatsz.

A keresgélésben pedig több honlap is segít, például a Google Flights és az azair.com, de kérhetsz hírlevelet a repjegy.hu-tól is ahonnan az akciókról küldenek értesítést.

Forrás: Blikk

Címlapkép: illusztráció, forrás: Pixabay


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Sopron: a romantikus kisváros legszebb kora tavaszi pillanatai
Az öreg házak, a virágzó növények, a hangulatos esti utcák, és a nyugalmas természet... Ez mind-mind Sopron.
Fotók: Pölcz Klaudia - szmo.hu
2019. március 06.Itt minden együtt van, ami egy romantikus kikapcsolódáshoz szükséges: a virágzó kerttől a kanyargós utcácskáig, a susogó fáktól az esőtől csillogó kövekig... És persze maga a városka, Sopron, amelyet nem lehet megunni.

Ha kíváncsi vagy a többi képre, lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Virágba borult Eger - még elbűvölőbbé vált ez a gyönyörű város
A kertek, a parkok, a sétány menti fák mind színpompás díszbe öltöztek.
Fotók: Vámossy Béla - szmo.hu
2019. április 15.Eger történelmi falai között sétálva elvarázsol mindenkit a sokféle virágdísz.

Igazi mediterrán hangulatot kölcsönöz a városnak a színkavalkád.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x