A Luby-kastély körül található Magyarország legnagyobb tematikus, zenélő rózsakertje
A kastélyt Luby Géza, a Rózsakirály építtette, ma interaktív múzeum működik benne.
Söptei Zsuzsanna írása, Fotók: a szerző és Pótor Melinda - szmo.hu
2018. október 13.


Nagyar település nevével ma már összeforr a Luby-kastély. A szépen felújított épületet és a körülötte kialakított gyönyörű rózsakertet egyre többen keresik fel.

A község nevét már 1393-ban megemlítik, az akkor iratokban Nagor néven szerepelt. Történelme során olyan neves családok birtokában volt, mint a Báthoryak, a Bethlen-, majd a Rákóczi-család. A 19. század elején került Luby Károly, majd Luby Zsigmond és Géza tulajdonába.

A család bővelkedett kiváló szakemberekben. Az 1819-ben született Luby Zsigmond Kölcseyvel is kapcsolatban állt, és a nagyari házában Petőfi Sándor is vendégeskedett. Luby Károly szintén Nagyaron született 1830-ban. A földbirtokos híres geneológus (eredetkutató) is volt. Luby Géza ültette a híres rózsakertet, lánya, az 1885-ben született Luby Margit gyűjtötte össze a környék néprajzi emlékeit, amik máig forrásmunkának számítanak.

A kastély története

A kastélyt Luby Géza építtette 1879-ben klasszicista stílusban, és itt rendezkedett be feleségével, Okolicsányi Margittal. Az épület körül gyönyörű parkot létesített, amelyet betelepített rózsákkal. A Rózsakirálynak is hívott Luby Géza különösen rajongott ezekért a virágokért. Az akkoriban Magyarországon is egyedülálló rózsaligetet alakított ki.

Gézának a 20. század elején, anyagi nehézségei támadtak, ezért 1903-ban kénytelen volt eladni a kastélyt, majd tíz évvel később, 1913-ban meghalt. Fia - az ifjabb Luby Géza - végül 1936-ban visszavásárolta újra a családi otthont és itt élt feleségével Kölcsey Borbálával és annak gyermekeivel.

1946-ban államosították az épületet, és 1977-ig iskola működött benne. A leromlott, romos kastélyt 2010-ben Szabó Zoltán vette meg, és 2013-ben megnyitotta a felújított Luby-kastélyt.

Kiállítás, kert, pálmaház

A kastély állandó kiállításán Erdélyi Tibor táncos, koreográfus, népi szobrász faragóművész műveit lehet megnézni az emeleten. Az évtizedekig a néptáncnak élő kiváló művész hobbija a fafaragás. Különlegessége, hogy a néptánc mozdulatait is megörökítő alkotásai mellett vallási és misztikus szobrokat is készít. Elnyerte a Népi iparművész, a népművészet mestere címet és elérte a legrangosabb két elismerést is: Gránátalma- és Kapoli nagydíjat is.

Az épületben ma ideiglenes kiállításokat bemutató múzeum, interaktív kiállítás és foglalkoztató, szabaduló-szoba és étterem is működik. A bálteremben és a kerti színpadon rendszeresen tartanak programokat, és kedvelt helyszíne lett a romantikus esküvőket kedvelőknek. Sőt, még geoládát is rejt a kastély, ahová akár csak egy hangulatos sétára is érdemes betérni.

A parkot szintén rendbe hozták, jelenleg négyszáz fajból, közel ötezer tő rózsa virágzik az Antik Rózsák kertjében. A rosariumban ritkaságok és magyar rózsafajok is megtalálhatók. A parkban halk muzsika szól, a rózsák között pedig szökőkút és szobrok díszítik a kertet. Ez ma Magyarország legnagyobb tematikus zenélő rózsakertje.

A virágokból pedig különlegességeket is készítenek, például a rózsás limonádé remek frissítő. De ajándékként is lehet vásárolni sokféle rózsás érdekességet, a porcelántól a szappanig, a rózsavíztől az illatosítóig.

A kastély másik különlegessége a pálmaház, melyben trópusi hangulat és több száz különleges növény fogadja a belépőt.

A Luby Interaktív Kastélymúzeum, Pálmaház és Antik Rózsák Kertje egész évben látogatható:

Május – Szeptember:

kedd – vasárnap: 9:00-17:00

hétfő: zárva

Október – Április:

kedd – szombat: 9:00 – 17:00

Bővebb információk ITT.


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x