hirdetés
DSC_9312-1.jpg

A libanoni étterem, ahol az ízek akkorát jönnek, mint a reggeli váci vonat

Szöveg és fotó: Csákvári Péter - szmo.hu
2019. szeptember 04.


hirdetés

De a forma és a helyzet megkívánta, hogy ránézzek a báránybordára is, ami mégiscsak, tudod... bárányborda. A bárány ugye egy olyan erős ízű húst ad, mint a kecske is. Ha nem jön át az istálló íze, akkor soha nem csavarodsz rá, max imádkozol a kevésbé faggyús bárányért, de ha elég érett vagy már az érettebb ízekhez, akkor azonnal menj bárányozni a Noorba. Ezeken kívül persze még rengeteg - szó szerint - izgalmas salátát is találunk, akár egy fattoush vagy egy tabouleh formájában, ami konkrétan felrobban a szádban, annyira friss.

És ha desszert-pályára érkezünk, akkor egészen nyilvánvalóan baklava, ami a Közel-Kelet leigázhatatlan sztárja. És nem, nem igaz, hogy mindenhol egyforma, csak az egy kaptafára vett török láncoknál ugyanaz, valamint a szupermarketekben. A Noor igenis megmutatta, hogyan kell tisztességesen baklavát felszolgálni: az az igazi ragadós-tocsogós bakla, combosan megküldve eperrel és pisztáciával. Bamm, nincs több kérdés.

Maga a miliő pedig szívesen marasztalja az embert még emésztgetni, és a vízipipázás lehetősége annyira kacsingat, hogy ha nem rohantam volna tovább, biztos pörköltem is volna már alá annak a szénnek (a padló mondjuk árulkodik arról, hogy ezt gyakran meglépik mások is). Azt hiszem, a legegyszerűbben úgy tudnám jellemezni a Noor-t, hogy

egy felpimpelt sisha bár, ami az Alagútból egyből balra sem lesz tájidegen, mert egyszerűen csak tök jó, hogy létezik korrekt sisha bár Budapesten is.

 

NOOR

1013 Budapest Alagút utca 4.


KÖVESS MINKET:





hirdetés
DSC_6502.jpg

6 szuper hely a Badacsony körül, ahol mennyei finomságokat és gyönyörű panorámát is kapsz

Hol lehet igazán jókat enni és inni, közben a Balatonban és a tájban gyönyörködni? Utánajártunk.
Szöveg: Vass Adrienn Fotó: Csákvári Péter - szmo.hu
2019. július 31.



A Balaton napjainkban egész évben virágzik. Több olyan kiadvány is van, amiben utánanézhettek, hogy mi jót lehet csinálni a tó körül,

de számunkra a legizgalmasabbak kérdés mindig az, hogy hol lehet igazán jókat enni és inni páratlan panoráma mellett.

Így nem csoda, hogy egyre többször kötünk ki az északi parton és barangolunk a tanúhegyek között. Badacsony és a Szent György-hegy pedig nem csak nekünk kedvencünk. Remek éttermek és borozók sorakoznak már itt.

Induljunk neki úgy, mintha csak a sétánkat vagy egy túrázós, esetleg biciklizós napot kezdenénk, és essünk neki a Badacsony lábának.

Ha Badacsony, akkor Laposa

Nem buzdítanálak titeket arra, hogy egy családhoz ragaszkodjatok, ha nem lenne eszméletlenül jól összerakva a "Laposa élmény". De Badacsonyban olyan erős a jelenlétük, és annyira csodálatos és különböző helyeket üzemeltetnek, hogy szerintem érdemes az összeset kipróbálni.

 

Hableány

A Hableány a Laposa birodalom újonnan felavatott tagja. A vasúttól és a tótól is csak pár perc sétára helyezkedik el, így az ember nyugodt szívvel kezdheti itt a Badacsonyi túráját.

Ultramodern helyről van szó, miközben a retró életérzés sem veszett el teljesen. Az éttermi szolgáltatás mellett a család szőlőfeldolgozása is itt zajlik. Szóval ha kérsz egy pohár bort, annak túl nagy utat biztosan nem kell bejárnia a poharadig.

Van itt egy mini helytörténeti kiállítás, és elvitelre is be lehet ugrani a különböző nedűkért, de én azt mondom, hogy az ebédedet is itt költsd el. Izgalmas és nagyon mai konyha. Az adagokkal jól lehet lakni és vannak benne ismerős hangulatok, de mégsem a magyarosfatál és rántotthalrudacska típusú üzem ez.

Friss Terasz

Ha elindulunk fel a hegyre, az első laza fröccsöt már dobhatjuk is be a Friss Terasznál. Ezen a helyen gyerekprogramok és koncertek is akadnak szép számmal, és a laza, kötetlen hangulat garantált. Lángos van meg hamburger, ha túlinná magát az ember, vagy ha nem a késselvillávalevős helyeket részesíti előnyben.

Itt már alakul a panoráma is, de van még feljebb...

Szőlőhegy Bisztró

Ez a hely a személyes kedvencem. A szőlő itt tényleg egy karnyújtásnyira van. Az egész teraszt átszövi és a panoráma legnagyobb részét is szolgáltatja.

Közben meg olyan igazi pincés, tradicionális a hangulat. Jó húsleves, velős csont, túrógombóc. Régi tárgyak, fa bútorok, kemence.

A klasszikus balatoni életérzés kicsit leporolva, és a mai ember számára újraértelmezve.

 Laposa Borbirtok

A nagyágyú van legmagasabban. A hegy déli oldalának közepe már elég tisztes távolságra fekszik a tótól. Innen fogod a legszebb képet készíteni, és itt nem tudsz majd percekig vagy akár órákig a kilátáson kívül semmi másra koncentrálni.

Itt inni kell egy pohár bort, és maximum sajtot kell majszolni mellé. Itt lassítani kell, és élvezni a természetet.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:



hirdetés
23131973_1949069918442627_8616325726808175997_n.jpg

Az őszi utazás varázsa - 5 úticél, ahova most érdemes ellátogatni

Az őszi nyaralás jóval költségkímélőbb megoldás, és az időjárás miatt kirándulni is sokkal élvezetesebb.
Szöveg: Vass Adrienn, Fotó: Csákvári Péter - szmo.hu
2019. szeptember 15.



Van olyan szerencsétlen, aki pont csak nyáron nem jut el soha nyaralni?

Én egyértelműen ezt a tábort erősítem. Mindegy, hogy hova sodor az élet, nyáron sose állok készen. Vagy szabadidő nincs, vagy a pénz nem elég... de már a bánkódásra is sajnálom az időt, hiszen ősszel mindig jön a kárpótlás.

Ősszel utazni remek! Jóval költségkímélőbb megoldás, és a legtöbb helyen a gatya se rohad le rólunk, így komolyabb felfedezésekbe foghatunk, mintha kánikulában mennénk.

Persze nem minden hely alkalmas a szezon utáni lazításra. Azok a helyek, amik kifejezetten a strandolásra és a partyzásra építenek, szomorúan festhetnek egy novemberi napon, de vannak olyan úti célok, amik ilyenkor is tündökölnek.

Fogadjátok szeretettel a szubjektív, letesztelt 5-ös listánkat!

Dubaj

Kezdem a kakukktojással, a legnagyobb falattal. Hiszen Dubajban csak ősszel kezdődik a szezon.

Nyáron konkrétan olyan eszeveszett hőség van, hogy turistaként totálisan felesleges arra járni. Egy csomó hely zárva van ilyenkor, így a plázában hesszelésen kívül nem sok jót lehet csinálni a 43 fokban.

De tavasszal és ősszel beindul a buli!

Míg mások a ballonkabátot kotorják elő otthon, te bikinit ránthatsz és válogathatsz a luxus programokat ígérő partok közül.

Ha pedig nem a tengerparton fekvés vonz, akkor is találhatsz kedvedre valót.

Növényekkel és bazárokkal teli parkok, hegyek, völgyek és tavak várnak a felfedezésre. Dubajban az turizmust évről évre komolyabban veszik, így az európai turista is tárt karokkal van várva.

Bővebben Dubajról itt olvashatsz:

„Van az a klasszikus dubajos program – na ez most más volt” – dubaji luxus turistaszemmel

Izrael

Ha Izrael, akkor Tel-Aviv, igaz? Hát én most pont egy másik várost ajánlanék: Menj Eilatba ősszel, és egy igazán pihentető pár napban lehet részed.

A repülő a sivatag közepén fog letenni, így élből egy lenyűgöző túra után jutsz majd be a városba. Itt remek szállások, bevásárlóközpontok és éttermek várnak majd, de a nyári nyüzsi helyett élhetőbb hangulat vesz majd körbe. Itt is örömmel fogadják a turistákat, és a legtöbb helyen igazán kellemes beszélgetésekbe is keveredhet az ember.

A természeti adottságok pedig szintén lenyűgözőek. Jordánia hegyei úgy magasodnak a tenger mellett, hogy a világ egyik legszebb partját hozzák ezzel létre. Napokig el lehetne itt üldögélni a víz mellett, de ha a sivatagba merészkednél, akkor is komoly meglepetésekben lehet részed. A Red Canyon például igazi fotózkodós helyszín.

Jah, és Eilattal pénzügyileg is jobban jössz ki, mint ha Tel-Avivot választanád. Csak keress rá a szezonon kívüli szállások áraira!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:





hirdetés
MOT_egyutt_feher.jpg

Maga a málnás ízorgazmus - megkóstoltuk az Ország Tortáját

Soha nem volt még ennyire gyümölcsös Magyarország Tortája! Megkóstoltuk a Boldogasszony csipkéjét, és a cukormentes győztest, a Kicsi Gesztenyét is.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. augusztus 01.



A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idén tizenharmadik alkalommal hirdette meg a Magyarország Tortája versenyt. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány közreműködésével pedig idén nyolcadik alkalommal a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt is megrendezték.

Idén Tóth Norbert dunaföldvári cukrászmester alkotása, a Boldogasszony csipkéje viselheti a Magyarország Tortája címet. Magyarország Cukormentes Tortája pedig Gyuris László szegedi cukrászmester Kicsi Gesztenye tortája lett.

Mi ott voltunk tegnap a Parlamentben, egy teremnyi éhes újságíróval egyetemben, és alig vártuk, hogy belemerítsük a villánkat a sütikbe.

Tóth Norbert győzelme valahol sejthető volt. Hiszen a dunaföldvári cukrász negyedik alkalommal indult a megmérettetésen, és eddig minden alkalommal be is jutott a legjobbak közé.

Harmincegy tortát sikerült maga mögé utasítania egy idén is erős mezőnyben. Ráadásul magát a versenykiírást sem egyszerű megugrani.

Mindenkinek 22-25 centi átmérőjű tortát kell készíteni, aminek 16 szeletesnek kell lennie. A magassága 10 cm-nél nem lehet több, és jellemzően magyar, természetes összetevőkből álló alapanyagokat kell használni. (Nem használhatnak margarint, növényi tejszínt, mesterséges színezéket és aromát sem.)

Norbert a kész süteményről így nyilatkozott még májusban a DUOL.hu-nak:

"Idén a málnát választottam. Azért, mert szép a színe, zamatos és a vendégek is nagyon szívesen fogyasztják. A Boldogasszony csipkéjét úgy jellemezhetném: egyféle íz, többféle textúra. Minden rétegében visszaköszön a málna. Alul egy málnás, ropogós réteg található, utána egy málnapürével dúsított tésztaréteg következik, majd a cremeux (tejszínnel lazított krém), végül a teteje, amin egy bazsalikomos, citromos ganache (csokoládé és tejszín) található."

A névválasztással kapcsolatban pedig a következőket osztotta meg:

"A málna volt a kiindulópont. Megtudtam, hogy a Dunántúl egyes részein a málna népies neve a boldogasszony csipkéje. Rögtön megtetszett, mert egy torta esetében a névválasztás is nagyon fontos: hangzatosnak, fülbemászónak kell lennie."

A tortából a sajtótájékoztatóra szerencsére nem csak egy 16 szeletes példánnyal készültek, hanem egy asztal méretű adagot szeleteltek fel. A kóstolás után pedig bátran állíthatom, hogy az idei győztes valóban különleges.

Az elmúlt években sokszor tört előre a francia vonal. Kevés tészta, sokféle markáns krémréteg. Biztos vagyok benne, hogy nem csak nekem hiányzott már egy kicsit magyarosabb vonal, ahol a tészta több szerephez jut. Remek csavar az is, hogy a lapok is erősen málnásak, hogy tényleg minden morzsában ott a gyümölcs. A bazsalikommal és citrommal kiegészülve igazán üdítő szelet ez, a megjelenése pedig valóban ünnepi, mégis természetes.

Egy szó, mint száz, nem hallottam panaszt rá senkitől. A gyümölcsös ízeket kedvelők szeretni fogják!

Természetesen a cukormentes verziót is megkóstoltuk.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:




hirdetés
ĺSC_5522-1.jpg

Fiastyúk: az étterem, amely a kertjéből főz

Van egy apró falu Fejér megyében, ahol tyúklábon forog a ház. Ez a hely pont olyan, mint álmaid étterme.
Szöveg és fotó: Csákvári Péter - szmo.hu
2019. szeptember 18.



Amikor először hallottam a Fiastyúkról, azonnal elöntött valami pozitív érzés, mielőtt még bármit tudtam volna róla. Egyszerűen a neve, és az abban lévő tyúknak a hangzása is valami olyan gondolatáramlatot gerjeszt bennem, ami a vidék, a természetközeliség, és a nyugalom tengelyén mozog. A csirke annyira városi szó, annyira elcsépelt és rideg. Tyúk... A tyúk az már valami.

És be is igazolódtak az érzéseim a Fiastyúk mivoltával kapcsolatban, ugyanis ez bizony egy udvarház mindentől távol, Csóron. A ház, ami az étterem és a gazdaság bázisa is egyben, egy apró dombon uralja a tájat és a Rostás-Szabó család saját biogazdálkodásának egy része öleli körbe.

Amint beléptünk az udvar kapuján illatok százai csapnak meg a házhoz vezető út mellett elterülő fűszerkertből. Az esszenciális alap fűszerek mellett,(mint a kakukkfű, bazsalikom, petrezselyem) rengeteg féle zöldséget (találtam még articsókát is) és gyümölcsöt termesztenek. Ezen felül saját szőlőik vannak, amiből bort készítenek (jé), egy csirkegazdaságuk, ahol őshonos magyar sárga tyúkokat (a tojásért) és francia bressi tyúkokat (a húsáért) tartanak. Bent a faluban is van egy telkük, ahol veteményesük, bogyós gyümölcsös, fűszerkert és virágok találhatóak. A Keleti-Bakony déli lejtőin pedig gyümölcsfáik vannak (barack, körte, birs, cseresznye,miegymás). Csak azt szerzik be máshonnan, amit muszáj. Ebben az esetben is ügyelnek arra, hogy amennyire lehet környékbeli gazdáktól oldják meg. Hölgyeim és Uraim, ez az úgy nevezett farm to table csontig való kimaxolása.

Még asztalhoz sem ültem már egy órát kóboroltam a fűszerkertben, amit bőven felírhatunk egy piros pontnak, mert eszméletlen hangulata tud lenni, ha ebéd előtt eszegetünk pár szem málnát, megszaglásszuk a kaprot, majd ugyanabból a kirobbanó ízű zöldségekből és gyümölcsökből dolgozó konyha elé vethetjük magunkat. A menüt kinyitva láthatjuk, hogy egy direkt karcsún hagyott választék tárul elénk, hiszen így tudják tartani azt, amiben hisznek.

Van azonban egy azonnal szembetűnő érdekesség: olyan elemek is játszanak a fogásokban, amiknek ősszel abszolút nincs az a klasszikus szezonja. Ilyen például a málna, amire gyönyörű a magyarázat: a folyton érő málnájuk bizony aktívan terem, tehát a Fiastyúkban igenis szezonja van!

Ez a csavar több más alapanyaggal is előfordul, így mondhatni ennél szezonálisabb menü nem igen van az országban.

Az erős kezdés után igazából nem is kételkedtem abban, hogy jót fogok enni, főleg, hogy már a kenyér+vaj kombótól elájultam, és majdnem jól laktam. A friss helyben sült kovászos kenyér, a kecskesajt, és isteni zöldségkrémek már önmagukban elegek, hogy az embernek jó napja legyen. Szinte hallottam a fanfárt a gyomromban. Előételként parádésan szerepelt a füstölt lazacpisztráng szívsalátával és petrezselymes majonézzel, felkeltette az étvágyam kíváncsiságát és nyitva hagyta a kaput a következő versenyzőknek. Ezután muszáj voltam rámenni a csirkelevesre (ha már saját csirke), ami tárkonyos daragaluskával volt felszerelve. Igazi klasszik csirkehúsleves, baromi kraftos ízekkel, és tökéletesen eltalált sózással, ami kurva ritka főleg olyan helyeken, ahol elvárják a bizalmat a konyha felé azzal, hogy nem tesznek az asztalra ki sószórókat. 

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:







Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x