A lélegzetből tudja kimutatni a rákot egy új készülék
Többféle daganatos betegséget is felismerhet, ráadásul olyan korai stádiumban, amikor még nem okoz tüneteket a betegnek.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. január 04.A rák gyógyítás egyik legfontosabb eleme az időben történő felismerés. Sokféle szűrés létezik már, de most egy új megoldásról számolt be a scienceblog.

A légzéstesztet végző készülék már klinikai tesztfázisban van. A többi vizsgálat idő- és pénzigényes, míg az új eszközbe csak be kell fújni, mint egy alkoholtesztbe. A cambridge-i rákkutató központ (Cancer Research UK Cambridge Centre) támogatja a kutatást.

A szonda használatát most kezdik embereken tesztelni. A leheletbiopszia műszerrel a leheletben lévő vegyületeket vizsgálják. Ha a sejtek anyagcseréjét valami megzavarja, akkor más vegyületeket bocsát ki a szervezet. Ilyen ok lehet például a rák is, ráadásul még igen korai stádiumban, amikor a tünetek még nem jelentkeznek.

Mivel többféle rákot is képes kimutatni, így ez lehetne az első univerzális rákszűrő berendezés, amellyel jelentősen javulhatnának a gyógyítás esélyei.

A tesztbe többféle pácienst bevonnak, egészségeseket és betegeket is. Elsőként a nyelőcső- és gyomorrákot tesztelik, majd a prosztatát, a vesét, a húgyhólyagot, a májat és a hasnyálmirigyet érintő daganatokat.

Forrás: 24.hu


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x