hirdetés
hirdetés
hirdetés
 
 
hirdetés
Ezek a legnépszerűbb diákmunkák idén nyáron
Utánajártunk, mit dolgoznak legszívesebben a fiatalok, illetve miből van munkaerőhiány az idei szezonban.
Fotó: MTI/Balázs Attila - szmo.hu
2018. július 13.


hirdetés

A nyári szünidővel együtt beindult a nyári diákmunkaszezon is. Bár sokan egész évben hajtják az igát tanulmányaik mellett, a legtöbben mégis ilyenkor vállalnak munkát. Az ok változó:

valaki zsebpénzt akar a bulizáshoz, nyaraláshoz, fesztiválozáshoz, más félreteszi későbbre, de olyanok is vannak, akik saját megélhetésükért vagy családjuk kisegítéséért dolgoznak.

Ma már egész sok választási lehetőségük van a tanulóknak: a legegyszerűbb, semmilyen tapasztalatot vagy tudást nem igénylő munkák mellett olyan helyekre is jelentkezhetnek, amelyekhez nyelvtudásukat, adott területen való tájékozottságukat, folyamatban lévő tanulmányaikat, eddig megszerzett szakmai tapasztalataikat, vagy a pozícióhoz szükséges tanfolyamon elsajátított tudásukat kamatoztathatják munkájuk során.

Természetesen mindenki a számára lehető legkedvezőbb pozíciókat igyekszik megszerezni, ahhoz azonban, hogy válogatni lehessen, időben el kell kezdeni a keresgélést. Ma már a legtöbben diákszövetkezeteken keresztül jutnak nyári munkához, amelyeknél már a nyári szünet előtt megkezdődik a jelentkezési időszak.

„Már május végén, az iskolaidő végezte előtt hatalmas az érdeklődés, hogy a legjobb nyári munkákat megszerezzék a diákok. Az első nyári hetekben hatalmas tömegek kezdenek érdeklődni a különböző diákmunkák iránt, szó szerint az utcán szokott állni a több méteres sor. A diákok között szinte harc van a legjobb munkákért, ezért mindig tanácsoljuk, hogy érdemes előre gondolkodni és már akár május végén jelentkezni”

– nyilatkozta portálunknak Pataki Zoltán, az euDIÁKOK Iskolaszövetkezet elnöke.

Mint elmondta, a nyári diákmunkában júniusban és júliusban van a főszezon, majd augusztus utolsó két hetében érezhető egy hanyatlás, főleg a 18 év alattiak körében, mert sokan már az iskolára készülnek, kiélvezik az utolsó pár szabad hetet.

Az iskolaszövetekhez nyáron a legnagyobb létszámban a 16-17 éves középiskolások jelentkeznek, de mivel már egyre több munkahelyen előírják a 18 éves életkort, a kiskorúak lehetőségei korlátozottak. Ők főként könnyű fizikai munkát vállalnak, de egyre többen próbálnak irodákban is elhelyezkedni.

De melyek a legnépszerűbb munkák idén nyáron a fiatalok körében?

Több budapesti, valamint vidéki diákszövetkezet megkérdezésével jártunk utána, milyen pozíciókért megy a harc ebben a szezonban. Ezek alapján kiderült, hogy most főleg

a call centeres, a mozis és a rendezvényes munkák a menők, de sokan szeretnének irodai asszisztensként és bolti kisegítőként elhelyezkedni.

Sok lehetőség áll rendelkezésre ezeken a területeken, ám mindenkinél meghatározó a bér, illetve a munkahely végzésének közelsége is.

Ezzel szemben vannak olyan területek, amelyekre

egyre nehezebb munkaerőt találni, ilyen például a vendéglátóipar vagy a turizmus, de a nehéz fizikai, illetve a szakképzettséget igénylő fizikai munkák sem kelendőek a diákok körében.

Meglepő módon már a gyorséttermi álláslehetőségek sem vonzzák a fiatalokat, pedig korábban sorban álltak a jelentkezők ezekre a pozíciókra.

További probléma, hogy

a diákmunkások már egyre kevésbé terhelhetőek, hamar feladják még a legkönnyebbnek számító fizikai munkákat is.

Hiába jelentkeznek sokan például csomagolásra, válogatásra, vagy egyéb gyári munkára, rövid időn belül már fel is mondanak, az új munkaerőkkel pedig ugyanez történik előbb-utóbb. De ezért nem találnak diákokat a vendéglátósok sem, ami főleg a Balatonon jelent komoly problémát. A vidéki diákszövetkezeteknél a mezőgazdasági munkáknál is gyorsan lemorzsolódnak a tanulók. Míg a szezont akár több százan is megkezdik, egy hónap múlva már csak körülbelül feleannyian dolgoznak a földeken. Sok más, magasabb kompetenciát igénylő pozíciókra pedig azért nincs elég munkaerő, mert csak a jelentkezők egy része felel meg a feltételeknek.

Összességében elmondható, hogy

szinte minden terület küzd a munkaerőhiánnyal.

Ezt bizonyítja az is, hogy egyre több vállalat keres diákmunkásokat a munkaerő kivándorlás miatt. Nyáron viszont egyelőre még nem kritikus a helyzet - az ország legnagyobb iskolaszövetkezete, a Meló-Diák szerint ugyanis az év ezen szakaszában elegendő munkaerőt lehet biztosítani.

„Szerencsére továbbra is jellemző, hogy ebben az 1-2 hónapban azért még mindig inkább diákból van több, mint pozícióból. Ellenben az év túlnyomó többségében szembesülünk ezzel a problémával” – mondta érdeklődésünkre Majzik Nándor cégvezető.


KÖVESS MINKET:
Sorstársait keresi, és küzd a lehetetlennel a szegedi édesanya
A diagnózis szerint disszociatív (konverzió) zavar miatt ráng mindene. Sem dolgozni, sem magát, sem gyermekét nem tudja ellátni. Most sorstársakat, vagy gyógymódot keres.
Dobó Maitz Petra cikke - szmo.hu
2019. február 19.


hirdetés

Szabó Szilviát (43) kilenc éve ismerem. Akkoriban még hosszú haja volt és annyira vágyott saját gyermekre. Egy teljesen energikus, pozitív szemléletű harmincas nőt ismertem meg benne, aki olyan volt, mint bármelyik kortársa.

Részesei voltunk egymás életének akkor, amikor megszületett a kisfia, aki ma már másodikos általános iskolás. És akkor is, amikor úgy döntött, a hosszú haj helyett egy cuki, rövidebb frizurára vált.

Aztán elsodródtunk egymás mellől, míg tavaly decemberben nagyon keresett engem. Arra kért, szóljak a férjemnek, hogy menjen el érte autóval és vigye őt a kórházba, mert baj van. Mert nagy a baj.

Egész teste rángatózott, szinte alig tudott a korlátba kapaszkodva lejönni az ötödik emeleti lakásából. Ezt követte sok-sok hétnyi kórházi ápolás, benne karjaikat széttáró orvosok hadával, akik számtalan vizsgálat, koponya MRI, EEG, röntgen után sem tudták megmondani, konkrétan mi a baja.

Ő változatlanul remegett, önműködően, tehát nem ő irányítja és ez a remegés azóta is az élete része.

Szilvi régen és most:

Saját felelősségére immár otthon van, édesanyja ápolja, gyógyul, de ... nem gyógyul. Mert semmilyen biztatót nem mondanak neki. Csupán a diagnózis született meg: disszociatív (konverzió) zavar.

A történetbe már a közepén folytunk bele, volt egy előzménye is 2018 szeptemberében. Ekkor Szilvinél a pánikbetegség jelei mutatkoztak, amire gyógyszert kapott. A gyógyszerek viszont inkább ártottak, mint segítettek, hiszen ennek lett a folyománya ez a bizonyos remegés. Ma már mindössze egy gyógyszert, Seduxent szed a tünetekre.

Szilvi élete eközben romokban hever. Ő küzd, de egyelőre kilátástalan minden perce.

A munkahelyén elköszöntek tőle, határozott időre vették fel az előző helyre, ami lejárt december 31-én. A munkaügyi központba nem tud bejelentkezni, hiszen egyrészt nem tud eljutni oda, másrészt a központ által kiadott munkahelyekre sem, sőt, tanfolyamokra sem tudna beülni.

A rokkantosítási folyamat egyelőre nem játszik, hiszen Szilvia egyrészt még bizakodik, hogy egyszer majd elmúlik ez az egész és a jövőben nem lesz más, mint rémálom, másrészt maga a diagnózis is nem olyan régen fogalmazódott meg.

A kisfia az elmúlt hónapokban az édesapánál és annak új kedvesénél van. Az egész történetben talán ez a legnagyobb tragédia.

A gyereket ellátni nem tudná, de nem is tenné ki őt annak a látványnak, amely Szilvia életét most kíséri. Karácsonykor, Szentestén egyszer hazamehetett a kórházból és akkortájt megölelhette a fiát.

"Zombi vagyok, ugráló lábakkal, kezekkel" - fogalmaz és arra is utal, hogy bár a Seduxen szorongásgátló, nyugtató gyógyszer, de aludni immár hetek óta képtelen. 1-3 óra a maximum, amikor már a végkimerültségtől alszik, de alvás közben is tart a remegés, így az minden, csak nem pihentető.

Néha hajnal 5-kor, 6-kor képes valamennyit aludni, de napközben erre már képtelen,

akkor azonnal hányinger fogja el. Nagyon fontos, hogy tudd, ez nem epilepszia.

Szilvi mindig is filigrán, vékony nő volt, akin az is meglátszódott azonnal, ha egy kisebb vírus miatt 1-2 kilót fogyott. Jelenleg mínusz 7 kilónál tart és nekem nincs jogom kimondani olyat, hogy csont és bőr, de tényleg nagyon lesoványodott.

Hogy miért is született ez a cikk? A saját eszközeimmel szeretnék abban segíteni neki, hogy a története nyilvánosságot kaphasson. Sorstársak jelentkezését várja a szasziszi@gmail.com e-mail címre. Hátha van, aki ezt a betegséget már maga mögött tudhatja. Hátha van egy olyan közeg, ahová fordulhat, ahol sorstársakra lel, ahol megértik mindazt, amin keresztül megy. Vagy valaki, aki ebből már sikeresen kigyógyult és tudja, mi a gyógyír.

Arra kérlek, ha tudsz ilyenről, írj!


KÖVESS MINKET:
Az utolsó pillanatban mentették meg az egyéves gyerek életét, aki félrenyelt egy csokidarabot
A kicsit autóval vitték szülei a mentők elé, félúton találkoztak.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 20.


hirdetés

Csokoládédarabkát nyelt félre az az egyéves kisgyermek, akihez a gyöngyösi mentőket riasztották egy közeli településre - számolt be az esetről Facebook-oldalán az Országos Mentőszolgálat.

A szülők pánikba esve hívták a segélykérő vonalat, miközben próbálták eltávolítani a szemmel nem látható idegentestet a kicsi torkából. A mentésirányító azonnal indította a legközelebbi esetkocsit, miközben folyamatosan instruálta a szülőket, hogy mit tegyenek. Miután a csoki eltávolítása sikertelen volt, a gyermeket azonnal saját autójukba tették a szülők és elindultak a mentővel szembe.

A pár perces út felénél találkoztak a mentővel, talán az utolsó pillanatban. Az esetkocsi személyzete, az akkor már eszméletlen gyermeket, gyér légzéssel, és éppen megtartott keringéssel vette át a szülőktől.

A kiérkező mentőtiszt gyorsan, és helyesen az azonnali emelt szintű légútbiztosítás mellett döntött, ami megmentette a gyermek életét. A kicsit ellátás után, végül stabil állapotban szállították kórházba.


KÖVESS MINKET:

Bálint gazda szívhez szóló levelet és kézzel készített díszpolgári kitüntetést kapott a "néptől"
Az ország kertésze számára ez az ajándék többet ért bármilyen hivatalos kitüntetésnél.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 22.


hirdetés

Az idén 100 esztendős, legendás agrárszakemberben egyáltalán nincs hiányérzet amiatt, hogy végül nem kapott díszpolgári címet a főváros XVI. kerületétől.

A közvéleményt azért meglehetősen felborzolta a hír, az ország taláb legismertebb gazdáját több helyről is megkeresték ezzel az apropóval, miután saját kerületében leszavazták, most pedig egy igazán szívmelengető meglepetés fogadta, amit többre értékel a formális elismerésnél is.

Bálint Györggyel a Magyar Hang készített interjút, melyben kifejtette azt is, hogy a történtek miatt kicsit sem neheztel.

"Számos elismerést, díjat kaptam, díszpolgára vagyok Gyöngyösnek és Budapestnek is. Semmi hiányérzet, neheztelés, rossz érzés nincs bennem az egésszel kapcsolatban, hiszen épp az ügy kapcsán rengeteg szeretetteljes üzenetet kaptam, több település is díszpolgári kinevezésben részesítene"

– mesélte a lapnak azt követően, hogy az adott kerületben egykori politikai szerepvállalása miatt (a kilencvenes években az SZDSZ-ben tűnt fel) nem kapta meg a címet.

"Sőt, tegnap egy kis csomagot hozott a postás, amelynek feladója „A nép” volt. Kis díszdobozka, abban pedig egy kézzel készített kitüntetés érkezett, ami nekem, mint a XVI. kerület díszpolgárának szól egy szívhez szóló levéllel"

– mesélte a gazda, az SZDSZ-es idők kapcsán pedig elismerte, hogy zsákutca volt számára a politizálás, rossz döntést hozott a szerepvállalással.


KÖVESS MINKET:
Több mint 37 millió forint gyűlt össze a kollégiumtűzben meghalt férfi családjának
A megözvegyült édesanya négy gyermeket nevel egyedül a családapa halála után.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 20.


hirdetés

A református egyház nyilvános gyűjtést szervezett a kollégiumtűzben meghalt férfi családjának még a történtek után. Most azt is kiderült, hogy rengeteg adomány érkezett a félárván maradt négy gyerek és az özvegy édesanya számára.

"A felhívásra február 20-ig 37.555.320 forint érkezett. A pénzt a református egyház szerdán átutalta az özvegy számlájára."

- írja a 24.hu.

Az egyház még a temetés előtt 3 millió forintos gyorssegélyt küldött az édesanyának, ezután különítettek el egy számlát, amin az adományokat gyűjtötték.

A református kollégium még január 23-án este gyulladt ki. A legtöbb ott tartózkódó ember még időben kijutott, de egy 45 év körüli férfi bent rekedt a tűzben. Később kiderült, hogy egy veszprémi családapa volt az áldozat, aki négy gyermeket hagyott hátra. A férfi az egyik fővárosi egyetemen végzett doktori munkája miatt minden héten egy napot Budapesten töltött, ilyenkor a kollégiumban szállt meg egy vendégszobában.

Később pedig bebizonyosodott, hogy szándékos gyújtogatás okozta tüzet, három fiatalt gyanúsítanak a tűz keletkezésével kapcsolatban.

A kollégium épülete a tűz után teljesen használhatatlanná vált, ezért rövid időre felfüggesztették a vizsgaidőszakot. A diákokat sikerült máshol elszállásolni, de mivel a holmijaik bennégtek a tűzben, gyűjtést indítottak számukra. A jótékony segítőknek köszönhetően pedig rengeteg ruhát kaptak. A Károli Gáspár Református Egyetem számláján összesen 24 és fél millió forintnyi adomány gyűlt össze a tanulók megsegítésére.


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x