hirdetés
Magyar-Termék-Nd.jpeg

A legjobb magyar csoki

Igazi csoki már nemcsak Nyugaton készül, hanem itthon is találkozhattok csúcskategóriával. Az idei Magyar Termék Nagydíjat a chocoMe manufaktúra nyert el. Képes beszámolónkból minden titokra fény derül, megtudhatjátok, hogyan készül ez a csoki.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2011. szeptember 03.


hirdetés

Igazi csoki már nemcsak Nyugaton készül, hanem itthon is találkozhattok csúcskategóriával. Az idei Magyar Termék Nagydíjat a chocoMe manufaktúra nyert el. Képes beszámolónkból minden titokra fény derül, megtudhatjátok, hogyan készül ez a csoki.

Gerlachfalvy Réka és Mervai Márk képes beszámolója

A chocoMe kicsivel több, mint egyéves pályafutása alatt nagy sikereket ért el. Júliusban elnyerte az Aranypenge díjat, most pedig Magyar Termék nagydíjat kapott, sőt, az Innovációs Nívódíjat is elnyerték. A gyártás központjába látogattunk, hogy bemutassuk nektek a csokikészítés folyamatát.

hirdetés

A kis üzem Angyalföldön van, és kívülről szemlélve nem is gondolnátok, milyen finomságok készülnek odabent. Az ajtón belépve megcsap minket a finom illat, itt még az is csokifüggő lesz, aki korábban nem is szerette az édességet.

Az eredetileg közgazdász végzettségű Mészáros Gábor a válság után Belgiumba utazott és kitanulta a csokikészítés mesterségét. 2010-ben nyitotta meg üzemét, ahol ma már egy komplex kis csapattal dolgozik együtt.

A teremben található három temperáló gép szinte folyamatosan üzemel. Első lépésként ide kerülnek az ét-, tej-, és fehércsokoládé pasztillák, amelyek hő hatására megolvadnak és folyékonnyá válnak.

Az eljárás aprólékos, a csokoládét magas hőfokon kezdik el melegíteni, majd fokozatosan visszahűtik, hogy megfelelő kristályszerkezetű legyen.

Itt nemcsak a munkafolyamaton, hanem az összetevőkön is sok múlik. A chocoMe száz százalékos kakaóvajból készült belga Callebaut terméket használ.

Amikor a folyékony massza megfelelően lehűl, tölcséren keresztül műanyagformákba töltik. Gyorsan és precízen kell dolgozni a szilárdulási folyamat miatt. Ezt követi a díszítés. Hetvennégy feltét közül lehet választani, egy táblára maximum ötféle kerül.

Vannak sztenderd termékek, de az a legjobb, hogy az interneten keresztül akár ti is megtervezhetitek az ízesítést.

A liofilizált virágok és gyümölcsök legalább annyira csábítóak, mint a különleges fűszerek, vagy a prémium pisztácia és az extra robbanócukor. Az aranypehely pedig különösen vonzó. Utóbbinak nincs íze, de élettani hatása kiváló, ráadásul nagyon látványos.

hirdetés

Az alapanyagok nagy része itthon sajnos nem beszerezhető, így Franciaországból, Németországból és Olaszországból rendelik őket, ami az árukon is meglátszik.

A minőségük azonban elsőosztályú. Nagyon fontos tényező, hogy itt egy kockára jóval több feltét jut, mint az ipari változatoknál.

A szépen kirakott táblák speciális hűtőbe kerülnek. A legvégső fázis a csomagolás. Általában kakaóbabmintás fekete dobozba kerülnek, amit arany embléma díszít.

Az ünnepek alkalmával azonban egyedi külsőt kapnak. A megjelenést a tulajdonos, Ebedli Gyula belsőépítésszel közösen tervezte, ezzel megnyerték a Pack design versenyt.

Ma már nem újdonság, hogy a csokoládé illik a borhoz. Az viszont számunkra is meglepő volt, hogy vannak olyan változatok, amelyeket pálinkához alkottak.

Szakértelem nem kell a párosításhoz, a kollekció eleve úgy készül, hogy meg van adva. melyik borfajtával, illetve pálinkával harmonizál.

Az interneten kívül a jelentős gasztronómiai fesztiválokon, kulináris boltokban találkozhattok a chocoMe-vel. Már épül az új és nagyobb üzem itthon és egy leányvállalat Ausztráliában, szeptembertől a környező országok is elkezdték árusítani a terméket.

Sőt, Mészáros Gábor még magasabbra tette a mércét: Magyarország legszebb csokoládéboltját szeretné megnyitni.


A csokik napfénytől védve, hűvös helyen, átlagosan nyolc hónapig őrzik meg szavatosságukat. Drágábbak az ismert márkáknál, de az összetevőket és az eljárást ismerve ez érthető. Elsősorban különleges alkalmakra és ajándéknak ajánljuk.

További infókért KATTINTS IDE

Ha szereted a csokit, nyomj egy lájkot! :)

Reklámvideó, katt:

Tetszett? Nézd meg a többi új cikkünket is! :)


KÖVESS MINKET:





Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
F_extraszendvics_DSC02530_FB-1.jpg

Tízórai és uzsonna ötletek iskolakezdésre

Kezdődik a suli, és vele együtt megnövekednek a szülői terhek is. Hiába van a gyerkőc jó kezekben, azért csak próbálunk neki egy kis hazai szeretetet csomagolni, ha máshogy nem megy, hát tízórai és uzsonna formájában.
Szponzorált tartalom (x) - szmo.hu
2018. augusztus 31.


hirdetés

Egyezzünk meg abban, hogy menzás kaja elenyésző esetben lesz csak csemeténk kedvence. Ha általában jól is fogadja a sulikosztot, vannak azok a napok, amikor pont olyat főznek amit nem ehet vagy nem szeret. Ilyenkor nagy öröm, ha nem csak egy alma lapul a táskában, hanem valami finomság is.

Inkább mi csomagoljunk

Lehet adni zsebpénzt, de a gondoskodás a legjobban házi falatok formájában adható át. Nem kell feltétlenül kenyeret vagy kakaós csigát sütni minden reggel, de csomagoljunk mi a gyereknek. Olyat, amit szeret, olyat, amivel kihúzza a napot, ha más nem ízlik neki a suliban.

Mindent házilag?

Persze klassz, ha az ember mindent maga készít házilag, de sok családban ez egyszerűen idő hiányában nem megoldható.

Ha te sem tudsz több órát a konyhában tölteni, hát válogasd meg gondosan az alapanyagokat, amiket hazaviszel, és készíts belőlük akár csak egy laktató szendvicset.

hirdetés

Fehér liszt helyett válassz teljes kiőrlésű lisztből készült pékárukat, cukorka és chips helyett pedig tömd tele az uzsidobozt különféle zöldségekkel és gyümölcsökkel.

Magadnak is!

A gyerek elsősorban tőlünk tanul! Ha azt látja, hogy mi is friss zöldségeket nassolunk, akkor ez neki sem lesz idegen. Készíts tízórait és uzsonnát az egész családnak, és legyetek egy ritmusban. Ha te is azt eszed, amit ő, érezni fogod ha éppen unalmassá válik a menü.

Színek és ízek

Készülj fel egy hétre előre, és tervezd meg a menüt. Ne legyen minden nap szalámis kenyér, még ha az mindenkinek meg is felel. Tegyél a csomagba müzlit, magokat, és kisérőnek salátákat vagy krémeket és mártásokat is.

Csinos körítés

Egy figurás doboz nem csak a kicsik kedvét hozhatja meg, hanem a nagyobbakét is. Kedves mintájú kulacsból jobban fogy még a sima víz is. Érdemes egy évben egyszer rászánni egy kis pénz.

Ha tartalmas kell

Ha tudod előre hogy melyik nap mi az ebéd a suliban, azt is tudod, hogy mikor fog a csemetéd sztrájkolni. Ezeken a napokon érdemesebb combosabb tízórait vagy uzsonnát csomagolni, hogy ne maradjon éhen.

Egy tésztasaláta a nehezebb napokra, egy gurmé szendvics menő hétkezdés gyanánt, és egy tortilla a változatosság kedvéért. A variációk száma pedig szinte végtelen.

Mutatjuk a recepteket!

Tartalmas tésztasaláta

állatos tészta

póréhagyma

paprika

cukkini

koktélparadicsom

csicseriborsó

hirdetés

magvas kenőmargarin

bors

kurkuma

petrezselyem

Csak főzd meg a tésztát, közben pedig a másik serpenyőben fonnyaszd össze a zöldségeket. Ha a tészta megfőtt, kevés főzővíz és egy jó kanál magvas kenőmargarin kíséretében keverd hozzá a zöldségekhez. Melegítés nélkül is tökéletes!

Olaszos szendvics

hagymás bagett

olasz szalámi

szeletelt sajt

kaliforniai paprika (több színben)

uborka

szárított paradicsom

magvas kenőmargarin

A lényeg, hogy színes és ízletes legyen. A szárított paradicsomtól új dimenzióba emelkedik ez a kreáció.

Csirkés tortilla

kukorica

csirke

avokádó

magvas kenőmargarin

olaj

bors

pirospaprika

A csirkét akár a sütőben is megsütheted, így míg készül, mással is haladhatsz. Ízesítésnek elég egy kis olaj, só, bors meg pirospaprika. Miután kész a husi, kend meg a tortilla lapot a magvas kenőmargarinnal, szórj rá kukoricát, halmozz rá csirkét és szeletelj bele avokádót (ha egy kis citrommal is megkínálod, nem fog bebarnulni), majd tekerd fel. Csomagolhatsz mellé majonézes káposztasalátát is.

Jövő héten tölts a tekercsbe valami mást.

A Vénusz új magos kenőmargarinja nem csak azért szuper, mert egy plusz ízt visz a szendvicsekbe, de az íz mellett a termék egyedisége az, hogy a ropogós magvak és a lágy margarin krém különleges harmóniát alkot. Plusz pont, hogy a termék nem tartalmaz állati eredetű zsiradékot, így a tejérzékenyek és a vegánok is bártran fogyaszthatják, de emellett a gluténérzékenyek is.


KÖVESS MINKET:





hirdetés
bestof_palacsinta_ck.jpg

Különleges ételek palacsintából: ezeket feltétlenül próbáld ki, ha újdonságra vágysz

Ha felülemelkedsz a lekváros-kakaós vonalon, rengeteg izgalmas dolgot hozhatsz ki belőle. Íme pár ötlet!
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2018. augusztus 16.


hirdetés

Kétségtelen, hogy a legnépszerűbb palacsinta a lekváros és a kakaós. Azért, hogy meg ne unjátok, összegyűjtöttünk 5 palacsinta csodát. Azok kedvéért pedig, akik nem szeretik az édeset, lesz sós palacsinta is.

A lista nem minőségi sorrend. Azt, hogy melyik a legfinomabb, mindenki döntse el maga és írjátok meg nekünk!

1. Púpos rakott palacsinta

hirdetés

Az alap diós palacsintából ezzel a recepttel olyan csodát varázsolhattok, ami bármilyen ünnepi asztalnak is a dísze lehet. A palacsintákra isteni vaníliaöntet kerül, a tetejére pedig cuki rózsákat formázzatok tojáshabból.

2. Úsztatott palacsinta

Természetesen nem vízben kell úsztatni, hanem csokiöntetben. Többet nem is árulnánk el a receptről, de ha kipróbáljátok és megkóstoljátok, majdnem a mennyországban érzitek majd magatokat.

3. Álomtorta palacsintából

A túrós palacsinta turbó változata ez a gyönyörű torta. Akár szülinapi ajándék is lehet és mindössze 10 db palacsinta kell hozzá.

4. Amivel nem lehet melléfogni

A Nutellával töltött palacsinta már klasszikusnak számít. De ebben a receptben nem simán fel kell tekerni a palacsintát, hanem bele kell sütni a Nutellát.

És végül a SÓS palacsinta

hirdetés

Neeeeem, nem a hortobágyi! Ebben gombakrém van, tejszín és baconba kell tekerni. Legvégül márványsajttal pirosra sütni.


KÖVESS MINKET:






hirdetés
37471031841_73e737e4e1_b.jpg

Jamie Oliver elismerte, hogy még életében nem írt le eredeti receptet

Napjaink egyik leghíresebb sztárséfjét kulturális lopással vádolják híressé vált 'jerk' rizse miatt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2018. szeptember 03.


hirdetés

Jamie Oliver azután került a támadások kereszttűzébe a Twitteren és más közösségi oldalakon, miután Dawn Butler jamaikai származású képviselő nekiment a hagyományos karibi recept, a „jerk” meghamisítása miatt. A képviselő-asszony egyenesen „kulturális érték eltulajdonítását” rótta fel az utazó konyhashowman-nek, akinek mikrosütőbe való„jerk rizsét”, amelyet zacskónként 2,35 fontért árusították, máris hiánycikk lett. „Nem tudom, tudja egyáltalán mi az a jerk. Nem csupán egy szó, amit rá lehet tenni egy termék címkéjére” – írta Dawn Butler, aki mellesleg a munkáspárti árnyékkormány esélyegyenlőségi minisztere.

A celebséf egyúttal azt is kénytelen volt bevallani, hogy még soha életében nem írt le autentikus receptet. „Ezt a szót nagyon óvatosan kell használni” – nyilatkozta Oliver a Hello! magazinnak. Hogy megmagyarázza „bűnét”, azzal példálózott, hogy a Cumberland-mártás Németországból származik, és hogy a népszerű indiai tikka masala csirkét Angliában találták ki. Hozzátette, hogy amikor arra próbálja ösztönözni az embereket, hogy próbáljanak ki valami újat, kissé „átszerkeszti” az eredeti recepteket – idézte a Daily Mail .

Ugyanez vonatkozott a „jerk” rizs nevére is, amelyet már korábban is támadott Rustie Lee jamaikai szakács, aki egyenesen közösségével szembeni sértésnek nevezte Jamie szerinte olcsó üzleti fogását. Emlékeztetett arra, hogy a „jerk” egy főzési módszer, pontosan meghatározott hozzávalókkal. Oliver azzal védekezett, hogy egész pályafutása során a világ minden tájáról felhasznált ízeket és fűszereket, különböző országokból és kultúrákból tanult és kapott ihletett, hogy megújítsa a mindennapi táplálkozást. „Amikor a rizsemet elneveztem, csak azt akartam jelezni, hogy honnan jött az ihlet” – mondta.

A Twitter-hozzászólók egy része egyetértett azokkal, akik számon kérték az autentikus receptekhez való hűséget, mások viszont Olivernek adtak igazat. „Remélem, hogy a jövőben is élvezhetjük más kultúrák legfinomabb falatjait anélkül, hogy bárkit lopással vádolnánk” – írta egyik híve.

hirdetés

KÖVESS MINKET:






hirdetés
anyukam.jpg

Kiderült, melyik lett a 10 legjobb vidéki étterem

Továbbra is az Anyukám mondta a legjobb.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. március 05.


hirdetés

A Dining Guide idén is összeállította a legjobb éttermeket felvonultató listáját, amiből kiderül: a vidéki éttermi kínálat egyre erősebb. Encs, Tata, Balatonszemes, Szeged, Villány, Balatonfüred, Őriszentpéter, Eger és Érsekcsanád is jó célpont lehet egy-egy hétvégi gasztrotúrára.

A legjobb 20 étterem közé idén a Platán és a Kistücsök, a legjobb 10 étterem közé az Anyukám mondta fért be.

A Dinig Guide szerkesztősége több mint 200 étterem meglátogatását követően dönti el az éttermek TOP100-as listáját. Anonim tesztelők ezt követően az év folyamán többször is ellátogatnak a helyekre. A legjobb 20 éttermet nemzetközi szaktekintélyek vizsgálják meg, így alakul ki a legjobb 10 étterem sorrendje.

Íme a vidék legjobb éttermei a Volkswagen-Dining Guide TOP100 Étteremkalauz szerint, az ítészek véleményével:

hirdetés

Anyukám Mondta – Encs

Az ország egyik legszerethetőbb étterme a Dudás Szabolcs és Dudás Szilárd alkotta testvérpárhoz köthető. A példásan működő családi vállalkozás megcsinálta a lehetetlent, és az ország egy eldugott kisvárosában országos hírű étteremmé, afféle kulináris zarándokhellyé nőtte ki magát az Anyukám Mondta. Az Olaszországból és New Yorkból hozott, világra nyitott attitűd a magyar konyha és vendéglátás iránti alázattal ötvöződik a Borsod­Abaúj­Zemplén megyei étteremben. A top minőségű olasz alapanyagok – legyen az burrata vagy kiválasztott sonkamestertől érkező prosciutto – mellett ott a helye az étlapon a magyar malacfülnek, a házilag savanyított zöldségeknek, a saját készítésű szörpöknek. Fogások szintjén pedig a pizzák és tiramisu mellett megtaláljuk a tejfölös bablevest, a rántott húst és a töltött káposztát is. A közvetlen, laza hangnem mögött megbízható, komoly munka áll, ennek is köszönhető, hogy a szomszédos Szlovákiából is nagy számban érkeznek a vendégek Encsre.

Platán – Tata

A Platánban Pesti István séf bebizonyította, hogy nem kell ahhoz népszerű turistadesztinációnak lenni egy helynek, hogy megtalálja a maga gourmet közönségét. A neves séf sikerre vitte a festői környezetben, egy tó és egy öreg platánfa mellett található éttermet. Az ebédmenü és a vacsorakínálat egyaránt színes, eklektikus képet mutat: prémium külföldi és magyar alapanyagokat egyaránt találunk az étlapon, a „magyar hozzávalók mindenekfelett” elvét itt a „minőség határok nélkül” írja felül. Kóstolhatunk itt Omaha steaket és Szent Jakab­kagylót épp úgy, mint véres hurkát, rántott mangalicát és magyar fürjet. Erős ázsiai behatás érzékelhető az étlapon. A klasszikus magyar ételek kis kikacsintással jelennek meg, például ’Harcsa­Kárpáti’, ’Esztiházy’ és ’Nem zserbó, dió’ elnevezésekkel. Az igényesen tálaló séf a klasszikus fine dining világát idézi, csapatával pedig törekszik arra, hogy a világtrendnek megfelelően egyre több mindent termesszenek a saját kertjükben. Még sok ilyen felfogású éttermet elbírna a hazai vidék.

Kistücsök – Balatonszemes

A Kistücsök az egyik legismertebb étterem az úgynevezett gasztroforradalom elindulása óta. Nem érdemtelenül, ugyanis egy olyan étteremi kategóriát képvisel, amelyből fájóan kevés van szerte az országban: tisztességes magyar (kortárs) konyha, közérthető ételekkel. Az étterem motorja Csapody Balázs, aki a Kistücsök irányításán túl a hazai, azon belül is a balatoni gasztronómia egyik megkerülhetetlen figurája. A balatonszemesi étterem iránymutató törekvése, hogy élteti, és folyamatos megrendelésekkel látja el a színvonalas munkát végző környékbeli termelőket, és ebben az elsők között volt az országban. A Kistücsök nem ijed meg az olyan hagyományosan falusi ételektől, mint a kacsanyakleves, a sertésfül vagy a kakaspörkölt deszkás galuskával. Jahni László séf mellett Pohner Ádám sous chefet is meg kell említeni, aki ez év elején Lyonban a Bocuse d’Or­on képviselte Magyarországot a szakácsverseny világdöntőjén.

Tiszavirág – Szeged

A dél­alföldi régió legjobb étterme és Szeged városának gyöngyszeme a Tiszavirág. Az ugyanezen a néven futó butikhotelben találjuk az éttermet és a kávézót is, a belső építészet és a gasztronómia itt kéz a kézben jár. A fővárosi minőségi éttermekben is tapasztalatot szerzett Kurucz Attila séf konyhája egyszerre hagyománytisztelő és kreatív, felvállalva a helyi értékeket. Húsok széles spektrumát kínálja az étterem: többek között érlelt mangalicával, tanyasi gyöngytyúkkal, akasztói szikiponttyal, szivárványos pisztránggal, vadhúsokkal teljes az étlap. Esztétikus tálalások jellemzik a séf munkáját, és topéttermi igényességgel készül a pogácsa vagy a marhaburger szalmakrumplival is. Szeged legizgalmasabb ebédmenü ajánlatát itt találjuk. A Dining Guide 2019­ben a METRO támogatásával, Kurucz Attila kortárs, újító modern magyar étlapját az Év Innovatív Konyhája díjjal ismerte el. Ez a legelőremutatóbb, kísérletező kedvű konyha, egyaránt jellemzi magas színvonalú technológia használata és a regionális alapanyagok újrafelfedezése.

Sauska 48 – Villány

Villány egyik gasztronómia célpontja kétségtelenül a Sauska 48. Bicsár Attila itt tűnt fel újra 2017­ben a külföldön szerzett tapasztalatait követően, és alkotta meg a „felszabadult falusi gourmet konyha” fogalmát. A Sauska borászat ehhez igazán méltó helyszínt és hátteret biztosított. A tehetséges és nagy múltú séfnek köszönhetően a Sauska 48 már a legelső pillanattól kimunkált ételekkel, magabiztosan teljesítő konyhával várja a Villányba utazókat. A fine dining világából ismert, három összetevőre épülő fogásokat hozza a Sauska 48 étlapja is. A kezdeti ételsorhoz képest (pl. zöldcitromos bárányleves, ceviche) egyre határozottabban a vidéki magyar konyha felé fordul a konyha, és marhahúsleves gyufatésztával, gombapaprikás, főzelékek, véreshurkával töltött fürj, szarvas vadasan, zsemlegombóccal szerepel az étlapon, könnyed és kifinomult újraértelmezésekben. Tokaji és villányi Sauska borok kísérik az étlapot.

Bistro Sparhelt – Balatonfüred

Balatonfüred fő turistavonalaiból kieső Sparhelt Bistro évek óta az Észak­-Balaton legjobbja a Volkswagen-Dining Guide TOP100­ban. A rusztikus stílusban berendezett étterem konyháját évek óta Elek Balázs séf vezeti. Modern felfogású magyar ételei közérthetőek, de kifinomult igénnyel készülnek. A havonta változó étlapon üdvözlendő a törekvés a környékbeli alapanyagok használatára (legemblematikusabb ezek közül a bácshegyi sajtok), de a regionalitás irányelvét indokolt esetben felülírja a minőségi alapanyag igénye, ezért akasztói szikipontyot épp úgy találunk az étlapon, mint wagyu marhát. A velős pirítós és a csirkebecsinált mellett pedig megfér a crėme brulée és a csokoládé mousse. Az egész évben nyitva tartó Sparhelt méltán a helyiek kedvence.

Pajta – Őriszentpéter

Az őriszentpéteri Pajta a térség legizgalmasabb étterme. Egy igazi sikersztori az övék: folyamatosan bővítik az éttermet és a kertet, a 2017-­es séfváltással pedig egy igazán rátermett konyhafőnököt tudhat magáénak az étterem. A fiatal séf, Farkas Richárd fantáziadúsan és nagy szorgalommal él a vidékiség és természetközeliség adta lehetőségekkel. A korábban a Zónában és a MÁK­-ban dolgozó ifjú tehetség tányérjain a skandináv szellemiség jegyében nagy számban jelennek meg a helyi alapanyagok, a Pajta kertjének, valamint a közeli erdők kincsei. Az ifjú séf a fővárosi életmódot váltotta egy természetközeli életre, ami visszaköszön az étterem tányérjain is. Az utóbbi időkben igazi gasztronómiai úti célponttá vált az ő munkája által az Őrség. A modern technológia és a regionális gondolkodás eredménye egy izgalmas, gourmet menüsor, mindig az adott szezonhoz igazodva. A szomszédos országokból is érkeznek kifejezetten a Pajtába a vendégek, az étterem árai pedig a minőség tekintetében kifejezetten barátiak. A Pajta mára a régió legjobbja.

Macok – Eger

Az országszerte ismert egri bisztró bizonyítja, hogy az oldott elegancia és játékosság nem egymást kizáró tényezők, sőt! Egerben és az észak-­magyarországi régióban a Macsinka János séf vezette étterem megkerülhetetlen szereplő a vendéglátásban. A Macok Bisztró szerencsés ötvözetét nyújtja a hagyományos magyar konyhának és a fine diningnak. A látványosan tálalt ételek karakteres ízvilággal bírnak, és magabiztos technológiai tudásra utalnak. Az étlap ebben a kategóriában kifejezetten széles választékúnak számít, az ebédmenü és az este kínált 4 vagy 6 fogásos degusztációs menü pedig az ország legjobb ár-­érték arányú ajánlatai közé sorolható. Amit ki kell próbálni:

marhanyakleves, marhapofa, a környék gombái és a túrógombóc.

hirdetés

Neked főztem – Balatonfüred

Az étteremkalauz korábbi kiadásában még a zánkai Neked főztem szerepelt a Top100 étterem között. A 2018 nyári, balatonfüredi nyitás azonban a Dining Guide tesztjei alapján a balatonfüredi formációt találta a legerősebbnek, jóllehet nem kis vállalásnak számít egy 180 férőhelyes éttermet működtetni. A Neked főztem ékes példa arra, hogy egy jó ötletből – jelesül egy minőséget nyújtó strandbüféből – hogyan lehet lépésről lépésre építkezni, és egyre komolyabb kaliberű vendéglátóhelyet létrehozni. A füredi étterem szerves folytatása az előzőeknek: közérthető konyha a környékbeli és szezonális alapanyagok preferálásával, egy szívvel­-lélekkel dolgozó étteremtulajdonos executive chef irányítása alatt. Épp úgy megjelenik az étlapon a trendi pulled pork, mint a csirkezúza, a rakott krumpli Széll Tamás után szabadon, tejszínnel. A füredi étterem látványkonyhával és BBQ Pit boxszal várja a vendégeit.

Rév Csárda – Érsekcsanád

A Bács­Kiskun megyei Érsekcsanád megér egy kitérőt is, ha igazi, hosszú évek alatt tökélyre fejlesztett bajai halászlére vágyunk. A stílusosan a Duna­part mentén található étteremre a legjobb szívvel mondhatjuk, hogy csárda, ahol a mindig friss napi leves kis piros fazékban érkezik az asztalra. Ez az a fajta vidéki vendéglő, amivel, ha tele lenne az ország, egészen más összképet mutatna a hazai gasztronómia. Ilyen típusú helyeknek kellene adnia a vendéglátás legjavát. Az állandó kínálatban szerepel a remek ízű haltepertő, marinált édesvízi halak, halpörköltek, kukoricalisztben sült süllő, kárász, ponty, kecsege és szürke harcsa, pontyot pedig füstben sülve is kínálnak. A Rév Csárdában nem elírás az étlapon a „Halászos halászlé pontyból a Mi tésztánkkal”. A híresen finom halászlébe a

hal dunai halásztól érkezik, és csakis házi tészta kerülhet bele. A friss főzésre legalább 50 percet kell várnunk.

A TOP10 VIDÉKI ÉTTERM A VOLKSWAGEN-DINING GUIDE TOP100 ÉTTEREMKALAUZ 2018 SZERINT:

1. Anyukám Mondta / Encs

2. Platán / Tata

3. Kistücsök / Balatonszemes

4. Tiszavirág / Szeged

5. Sauska48 / Villány

6. Bistro Sparhelt / Balatonfüred

7. Pajta / Őriszentpéter

8. Macok / Eger

9. Neked főztem / Balatonfüred

10. Rév Csárda / Érsekcsanád


KÖVESS MINKET:








Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!