hirdetés
hirdetés
hirdetés
 
 
hirdetés
465464
A legjobb helyre került a Könyvkihívás félidei nyereménye
Sugár Kata Boglárkának valósággal az olvasás az élete. Az 50 ezer forintos könyvutalványból családtagjait is megajándékozta.
Fotók: Gergely Beatrix, Lauber Máté - szmo.hu
2015. október 20.


hirdetés

Megható pillanat volt, amikor az Olvasás Éjszakáján az Örkény István könyvesboltban kihirdették a sorsolás eredményét. A 26 éves jászberényi lányt családtagjai is elkísérték az eseményre, ahol átvehette a Kossuth Kiadó által felajánlott nyereményt.

Kata születéskori betegsége miatt idejének nagy részét otthon tölti, ezért is jelentik neki az egyik legfőbb vigaszt a könyvek. Már egészen kiskorában imádott olvasni, az iskolában is főként ezen a téren ért el sikereket. Édesanyja, Katalin kezdettől fogva támogatta ebben, sorra ajánlotta neki az újabb és újabb olvasmányokat.

skb2

Középen Kata az oklevéllel, balra Kruzslicz Dávid, a Szeretlekmagyarország.hu főszerkesztője, jobbra Kocsis András Sándor, a Kossuth Kiadó elnök-vezérigazgatója

Arra is ő biztatta, hogy jelentkezzen a Könyvkihívásra. A helyi könyvtár már az interneten terjedő felhívás megjelenése után kiadott egy kis füzetet segítségként, ezt kezdte el töltögetni. A Szeretlekmagyarország.hu és a Kossuth Kiadó által indított hivatalos honlapra viszont eleinte nem volt bátorsága regisztrálni - úgy gondolta, nem lesz képes ennyi különféle kategóriát teljesíteni.

Végül április 19-én mégis rászánta magát, és nem is akármilyen tempóban haladt tovább:

már most, októberben majdnem végzett a teljes, 52-es kihívással. Ez azt jelenti, hogy év eleje óta minden héten legalább egy, de inkább több könyvet olvasott el.

Édesanyja ezúttal is folyamatosan segítette a választásban: amellett, hogy ő maga is szépen haladt a kihívással, egymás után javasolta lányának azokat a műveket, amelyek kellően olvasmányosak és a feltételeknek is megfelelnek. De ugyanez fordítva is előfordult, kölcsönösen megbeszélték egymással élményeiket.

Olvasás éjszakája 2015 M és Ö könyvesboltban 133

Kata elmondása szerint sok olyan könyv volt, amit a kategóriák nélkül nem vett volna fel a listájára. Az egyik kedvence Wendy Holden Haatchi és Kicsi Pé című regénye volt. John Green Csillagainkban a hiba című regényét szó szerint sírva olvasta, illetve Szabó Magdától a Für Elise is dobogós nála.

Mindössze egyetlen könyv akadt, amivel nehezebben birkózott meg, mégpedig A kőszívű ember fiai. Végül ezt az 50. kategóriába tette ("Olvass el egy könyvet, amit többször elkezdtél, de sosem jutottál a végére"), és mostanra már szintén végzett vele.

És hogy mit szólt, amikor megtudta, hogy neki kedvezett a szerencse a félidei sorsoláson? Beszédes a válasza:

"
Ez a lehetőség eszembe sem jutott! Kétszer is el kellett olvasnom az e-mailt, hogy felfogjam, nyertem!!! A család valamennyi tagja, de régi osztálytársaim, tanáraim, sok kedves ismerős is örült velem a Facebookon.

Olvasás éjszakája 2015 M és Ö könyvesboltban 186

Katalin azt is elárulta nekünk, hogy lánya a kapott oklevelet fő helyre, érettségi bizonyítványa mellé tette a szobájában. Az 50 ezer forintos könyvutalványból Képes Enciklopédiát (például macskákról, a kedvenceiről), regényeket, valamint hangoskönyvet is vásárolt. Sőt, még családtagjainak is kedveskedett egy-két könyvvel. Ennél jobb helyre aligha kerülhetett volna a nyeremény.

"Kihívás nélkül is nagyon jó olvasni! Ezt az örömöt senki sem veszi el. Egyébként még lesz 3 sorsolás, sok klassz Kossuth Kiadós könyvvel. Jó olvasást kívánok!" - tette hozzá kérdésünkre, hogyan biztatná azokat, akik még csak most fontolgatják a csatlakozást a Könyvkihíváshoz. És ezzel mi is csak egyetérteni tudunk.

Nyomj egy lájkot, ha te is szeretsz olvasni!


KÖVESS MINKET:
Koppintással vádolják A Dal egyik továbbjutóját - akár a versenyből is kizárhatják
Plágiumbotrány miatt egyelőre még nem tudni, hogy ki az a nyolc ember, akinek esélye van bejutni az Eurovíziós Dalfesztiválra.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 17.


hirdetés

Hamarosan végre kiderül, mi lesz Magyarország kedvenc dala 2019-ben, és ki képviseli hazánkat az idei Eurovíziós Dalfesztiválon. A Dal döntős mezőnye azonban még nem biztos, hogy teljes, ugyanis az egyik csapat vagy előadó plágiumbotrányba keveredett - azaz lehet, hogy koppintották a műsorban előadott zenét.

Ha beigazolódik a gyanú, akkor az – egyelőre meg nem nevezett – érintettet kizárják, helyére pedig az elődöntőkből a döntő mezőnyébe be nem jutott, de a zsűri és a nézők által összesítve a legtöbb pontot kapott versenyző lép.

Egyelőre az alábbi indulók várják, hogy képviselhessék Magyarországot a 64. Eurovíziós Dalfesztiválon, amit május 18-án, Izraelben rendeznek meg:

Petruska, Acoustic Planet, Vavra Bence, The Middletonz, Pápai Joci, Szekér Gergő, Nagy Bogi és a Fatal Error.


KÖVESS MINKET:
Plágium miatt kizárták a versenyből a A Dal 2019 egyik indulóját
A szakértők szerint Petruska a Help Me Out of Here című szerzeményével követett el plágiumot.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 18.


hirdetés

Nem ez az első eset a köztévé eurovíziós selejtezőjében, hogy felmerült a plagizálás gyanúja, ám mindeddig egyszer sem sikerült rábizonyítani azt a versenyzőkre. Idén azonban az egyik döntős esetében a kizárás mellett döntöttek - írja az MTI.

A műsorkészítők szomorúan olvasták a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektorhelyettesének szakmai állásfoglalását Petruska dalával kapcsolatban. Mind kiderült, a produkció túl sok részletben egyezik a Vampire Weekend White Sky c. dalával, ezért plágiumnak minősül.

A dal tempója, hangneme, hangszerelése, harmóniastruktúrája, basszusmenete és dallamkezelése is nagyon hasonlít a amerikai indie rock zenekar említett számára.

A szakmai állásfoglalás egyértelműen fogalmaz, így a műsor készítőinek, A Dal 2019 szabályzata értelmében azonnal ki kell zárniuk Petruskát a további versenyből. Az élő műsorban elhangzottak értelmében a döntő nyolcadik versenyzője az elődöntőkben a zsűritől és a közönségtől legtöbb pontot kapott versenyző, Oláh Gergő lesz.

A helyzet egyik pikantériája, hogy az énekes 2016-ban is hasonló gyanúba keveredett, akkor Trouble in my mind című számát hasonlították az itthon Bigyó felügyelő, eredeti címen Inspector Gadget néven futó, 1999-es rajzfilmsorozat főcímzenéjéhez.

Petruska idén nevezett dala:

A Wampire Weekend trackje:


KÖVESS MINKET:
Messenger-üzenetként jelennek meg Petőfi és Radnóti versei Budapest különböző pontjain
Ilyenek lennének nagyjaink, ha a mai korban alkotnának.
Címkép: MyAd Marketing - szmo.hu
2019. február 17.


hirdetés

Február második felében a főváros számos pontján citylight plakátokon jelennek meg a magyar költészet nagyjainak versei, kicsit másképp - írja a színház.org. Budapest 30 különböző helyén ugyanis többek között Radnóti, Petőfi, Weöres és Karinthy műveivel találkozhatunk majd méghozzá párbeszédes Messenger üzenet formájában emojikkal kiegészítve.

Az ötletet a MyAd Marketing csapata találta, akiknek fő célja, hogy a költészet valóban maradandó legyen minden generáció számára. Szeretnék, ha már az iskolások is értékként tekintsenek irodalmunkra, szívesen olvassanak verseket, élményként éljék meg a kötelező irodalmak olvasását is.

Hiszen a világunk egyre inkább változik, a gyerekek érdeklődési körével együtt. A közösségi média pedig remek felületet biztosít arra, hogy az irodalom minél több korosztályhoz eljusson. A MyAd Marketing csapata azt képzelte el, hogy milyen lenne, ha nagyjaink a mai korban élnének és a Messenger alkalmazáson belül üzennének.


KÖVESS MINKET:

Petruska a plágiumbotrányról: "Le vagyok sokkolva"
Az előadó közleményben fejtette ki véleményét.
Címkép: Láng Péter - szmo.hu
2019. február 18.


hirdetés

Korábban már mi is beszámoltunk róla, hogy plágium miatt kizárták a versenyből a A Dal 2019 egyik indulóját, Petruskát. A műsorkészítőknek a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektorhelyettese küldte el szakmai állásfoglalását Petruska dalával kapcsolatban. Mind kiderült, a produkció túl sok részletben egyezik a Vampire Weekend White Sky c. dalával, ezért plágiumnak minősül.

Az ügyben most megszólalt az előadó is, aki egy közleményt adott ki a Facebook-oldalán. Ezt teljes terjedelmében, változatlanul közöljük.

"Szombat este egy kedves barátom meglepetés születésnapi bulijának emelkedett pillanatába csapott villámként az MTVA híre. Döbbent telefonváltások következtek a többi versenyzővel, a tv műsor záró perceiben egy döntőnyi muzsikusra sikerült ráijeszteni. Miért most került ez elő? Nem vizsgálnak át alaposan mindent már a beválogatások alkalmával jó füllel és szoftverrel? - tettük fel egymás között a kérdéseket.

Aztán jött a hétfő reggel. A műsorpróbán már zenélésre készen, bedrótozva álltunk a színpadon, amikor a stáb félrehívott, hogy szeretnének velem beszélni. Megosztották velem az előző nap befutott szakértői véleményt, ami szinte sokkolt. Mivel a dalom a popzenében használt 3 legalapvetőbb dúr hármashangzatra épül, és a blues zenékre is jellemző shuffle ritmusban van, ha valaki minden áron találni akar valamit, könnyen fog. Ez azonban nem jelent automatikusan plágiumot. A szakértői véleményt elolvastam, a műsorkészítők döntését tisztelettel tudomásul vettem. Mindezzel együtt vitatkozom az ítélettel. Nem kívánom visszaküzdeni magam A Dal 2019 mezőnyébe, azonban nem hagy nyugodni, hogy dalszerzőként egy ilyen méltatlan helyzetbe kerültem.

Ha forrásokat keresünk, a Help Me Out of Here-t Zimbabwe és Malawi tradicionális tánczenéinek hangulata inspirálta, és nem árulok el nagy titkot, hogy távolról sem én vagyok az egyetlen, aki innen merít. Az, hogy hasonló forrásból esetlegesen hasonló érzetű nyugati popdal születik, nem precedens nélküli, és olykor tudat alatt is létrejöhet egy szerencsétlen együttállás, bár le kell szögeznem, a szakértői véleménnyel a hangulati hasonlóság elismerése mellett továbbra sem értek egyet.

Jelenleg le vagyok sokkolva, szomorú vagyok, és korántsem a műsorban való szereplésem elvesztése miatt. Átgondoltan igyekszem építeni a szakmai életem, folyamatosan arra törekszem, hogy a dalaim mondjanak valamit, össze tudjunk általuk kapcsolódni, és nem mellesleg folyamatosan olyan zenei kifejezőeszközökkel kísérletezem, amivel talán színfolt lehetek az ország popkulturális palettáján. Nincs könnyű dolgom magammal, amikor hosszan ülök egy-egy dallam, vagy szöveg fölött, de mindig azt igazolja vissza élet – gondoljunk csak a Dalos zsűri szép szavaira is -, hogy megéri ez a befektetés. Egy kicsit az ebbe vetett erőm tört meg, remélem, csak időlegesen.

Nos, ha nem Dal, akkor új lemez, új koncertek várnak, ebből igyekszem töltekezni (és most átnéztem minden számomat, hogy ne érje szó a ház elejét).

Köszönöm, ha mellettem álltok ebben

Andris


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x