hirdetés
465464.jpg

A legjobb helyre került a Könyvkihívás félidei nyereménye

Sugár Kata Boglárkának valósággal az olvasás az élete. Az 50 ezer forintos könyvutalványból családtagjait is megajándékozta.
Fotók: Gergely Beatrix, Lauber Máté - szmo.hu
2015. október 20.


hirdetés

Megható pillanat volt, amikor az Olvasás Éjszakáján az Örkény István könyvesboltban kihirdették a sorsolás eredményét. A 26 éves jászberényi lányt családtagjai is elkísérték az eseményre, ahol átvehette a Kossuth Kiadó által felajánlott nyereményt.

Kata születéskori betegsége miatt idejének nagy részét otthon tölti, ezért is jelentik neki az egyik legfőbb vigaszt a könyvek. Már egészen kiskorában imádott olvasni, az iskolában is főként ezen a téren ért el sikereket. Édesanyja, Katalin kezdettől fogva támogatta ebben, sorra ajánlotta neki az újabb és újabb olvasmányokat.

skb2

Középen Kata az oklevéllel, balra Kruzslicz Dávid, a Szeretlekmagyarország.hu főszerkesztője, jobbra Kocsis András Sándor, a Kossuth Kiadó elnök-vezérigazgatója

Arra is ő biztatta, hogy jelentkezzen a Könyvkihívásra. A helyi könyvtár már az interneten terjedő felhívás megjelenése után kiadott egy kis füzetet segítségként, ezt kezdte el töltögetni. A Szeretlekmagyarország.hu és a Kossuth Kiadó által indított hivatalos honlapra viszont eleinte nem volt bátorsága regisztrálni - úgy gondolta, nem lesz képes ennyi különféle kategóriát teljesíteni.

hirdetés

Végül április 19-én mégis rászánta magát, és nem is akármilyen tempóban haladt tovább:

már most, októberben majdnem végzett a teljes, 52-es kihívással. Ez azt jelenti, hogy év eleje óta minden héten legalább egy, de inkább több könyvet olvasott el.

Édesanyja ezúttal is folyamatosan segítette a választásban: amellett, hogy ő maga is szépen haladt a kihívással, egymás után javasolta lányának azokat a műveket, amelyek kellően olvasmányosak és a feltételeknek is megfelelnek. De ugyanez fordítva is előfordult, kölcsönösen megbeszélték egymással élményeiket.

Olvasás éjszakája 2015 M és Ö könyvesboltban 133

Kata elmondása szerint sok olyan könyv volt, amit a kategóriák nélkül nem vett volna fel a listájára. Az egyik kedvence Wendy Holden Haatchi és Kicsi Pé című regénye volt. John Green Csillagainkban a hiba című regényét szó szerint sírva olvasta, illetve Szabó Magdától a Für Elise is dobogós nála.

Mindössze egyetlen könyv akadt, amivel nehezebben birkózott meg, mégpedig A kőszívű ember fiai. Végül ezt az 50. kategóriába tette ("Olvass el egy könyvet, amit többször elkezdtél, de sosem jutottál a végére"), és mostanra már szintén végzett vele.

És hogy mit szólt, amikor megtudta, hogy neki kedvezett a szerencse a félidei sorsoláson? Beszédes a válasza:

"
Ez a lehetőség eszembe sem jutott! Kétszer is el kellett olvasnom az e-mailt, hogy felfogjam, nyertem!!! A család valamennyi tagja, de régi osztálytársaim, tanáraim, sok kedves ismerős is örült velem a Facebookon.

Olvasás éjszakája 2015 M és Ö könyvesboltban 186

Katalin azt is elárulta nekünk, hogy lánya a kapott oklevelet fő helyre, érettségi bizonyítványa mellé tette a szobájában. Az 50 ezer forintos könyvutalványból Képes Enciklopédiát (például macskákról, a kedvenceiről), regényeket, valamint hangoskönyvet is vásárolt. Sőt, még családtagjainak is kedveskedett egy-két könyvvel. Ennél jobb helyre aligha kerülhetett volna a nyeremény.

"Kihívás nélkül is nagyon jó olvasni! Ezt az örömöt senki sem veszi el. Egyébként még lesz 3 sorsolás, sok klassz Kossuth Kiadós könyvvel. Jó olvasást kívánok!" - tette hozzá kérdésünkre, hogyan biztatná azokat, akik még csak most fontolgatják a csatlakozást a Könyvkihíváshoz. És ezzel mi is csak egyetérteni tudunk.

Nyomj egy lájkot, ha te is szeretsz olvasni!


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
bika.jpg

Álarcos énekes: A Bika lepleződött le

A nyomozók megint tévúton jártak, egyikük tippje sem volt jó, sőt korábban sem merült fel az álarc mögött megbújó énekes neve.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. október 18.


hirdetés

Nagy Zsolt, Kovács Koko Istán, Növényi Norbert, Mészáros Árpád Zsolt neve is felmerült a Bikával kapcsolatban. Ám a végén

Kozsó bújt ki az álarc alól.

VIDEÓ: A Bika produkciója

VIDEÓ: Leleplezve! Ő volt a Bika álarc alatt


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
tv-adas.png

Megszűnik az RTL Spike, tiniknek szóló csatorna indul helyette

A TeenNick a Viacom negyedik „gyerekcsatornája” lesz.
Illusztráció: Pixabay - szmo.hu
2020. október 20.


hirdetés

Megszünteti a Viacom az RTL Spike-ot, tiniknek szóló tévét indítanak helyette - számolt be róla a SorozatWiki.

A közel négy éve, 2016 decemberében debütált RTL Spike-on az utóbbi időben szinte csak amerikai szériák voltak láthatók, nézettsége az elmúlt két évben már nagyon alacsony volt, feltehetőleg ez az oka a döntésnek.

Az RTL Spike helyett TeenNick néven új, tiniknek szóló tévét indítanak, mely a Nickelodeon, a Nick Jr és a Nicktoons után a Viacom negyedik „gyerekcsatornája” lesz

- jelentette be Harsányi Gábor, a ViacomCBS Networks International közép-kelet-európai és izraeli vezérigazgatója.

Az új adón élőszereplős vígjáték-sorozatok lesznek. A nemzetközi vezérigazgató egyelőre arról nem beszélt, hogy mikor cserélik le a Spike-ot a TeenNickre.

hirdetés

A Viacom másik tévécsatornáját, a Paramount Channelt érintő fontos változást is bejelentettek, melyet Paramount Networkre neveznek át.

Harsányi Gábor azt is elmondta, hogy a Paramount+ videótáruk egyre sikeresebb és 2020 első 7 hónapjában kétszer annyi tartalmat fogyasztottak rajta, mint 2019-ben. Bejelentette továbbá, hogy a video-on-demand szolgáltatás az ősz végére az Antenna Hungaria Mindig TV ügyfelei számára is elérhetővé válik.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
apatigris.jpg

Visszatér az Apatigris sorozat, amiből eddig csak egy részt adtak le a tévében

A mi kis falunk szünetre megy, helyette Scherer Péter vígjátéksorozatát láthatjuk szombat esténként az RTL Klubon.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. október 17.


hirdetés

Október 17-től ismét képernyőre kerül az Apatigris című sorozat az RTL Klubon, amely először áprilisban debütált a csatornán. Akkor azonban csak az első részt adták le a tévében, a többi epizódot az RTL Most+-on lehetett megnézni.

Az RTL szerint azonban most eljött az idő, hogy a tévé képernyőjén is taroljon a teljes egészében saját fejlesztésű heti vígjátéksorozat.

Most szombaton A mi kis falunk című sorozat után, este 9-kor kerül adásba az Apatigris első része, jövő héttől pedig már a sikeres falus széria helyett, este 8 órakor kezdődik majd minden szombaton.

A mi kis falunk ugyanis most egy ideig szünetelni fog. A most futó ötödik évadból eddig négy rész ment le a tévében, ma lesz az ötödik, a többi epizódot pedig várhatóan majd a jövő év első felében láthatják a rajongók, ahogy eddig is.

Scherer Péter a Válótársak után az Apatigrisben is megnevetteti a nézőket:

hirdetés

Az Apatigris főszereplője Péter (Scherer Péter), az egyedülálló apa, aki egész életét annak szentelte, hogy három lányát apatigrisként felnevelje. Most, hogy Vivien (Rujder Vivien), Laura (Schmidt Sára) és Szandra (Michl Juli) kirepülnek és önálló életet kezdenek, Pétert is megcsapja a szabadság szele, és „az ötven az új harminc” jegyében maga is elszánt párkeresésbe kezd. Online és offline, szárazon és vízen, vicces és kínos szituációkban keresi azt a bizonyos tűt a szénakazalban. Szerelmes lesz, csalódik, de megy tovább, ismerkedik, randizik, remél, miközben lányai ugyancsak szerelmi bánatukban egyesével visszaköltöznek hozzá.

Íme egy kis ízelőt az Apatigris első részéből:


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
1-2.jpg

A chicagói 7-ek tárgyalása – 7 ok, amiért ne hagyd ki az év egyik legjobb filmjét

A valós sztori alapján készült moziban Sacha Baron Cohen hatalmasat alakít.
Szajki-Vörös Adél, fotó: Netflix - szmo.hu
2020. október 21.


hirdetés

Tárgyalótermi dráma, vígjátéki elemek, vagány dialógusok, katartikus, hatalmas súllyal megnyomott drámai pillanatok? Aaron Sorkin korábban forgatókönyvíróként vívta ki magának Hollywood egyik legelismertebb szkriptírója címét egyedi, csak rá jellemző, pattogós párbeszédeivel. Aki emlékszik az Egy becsületbeli ügyre - ezzel a filmmel kapásból befutott Hollywoodban -, annak biztos megvannak a tárgyalótermi jelenetei Tom Cruise és Jack Nicholson között, ami alatt még mi is visszatartottuk a lélegzetünket. Különösen ez:

Most összegyűjtöttünk pár okot, ami miatt semmiképp ne hagyd ki Sorkin netflixes filmjét, A chicagói 7-ek tárgyalását, ami egyértelműen az év egyik legizgalmasabb mozija. Mind kivitelezésében - Sorkin ezúttal maga rendezte is a mozit - , mind üzenet-jellegében és aktuális áthallásaiban zseniális.

Mert igaz történet

1968-ban Amerikában - eddigre túl voltak John F. Kennedy, Marthin Luther és Bonny Kennedy, a vietnami háború nagy ellenzőinek lemészárlásán - a chicagói demokrata párti gyűlésre elindult az ország különböző pontjairól úgy tízezer ember. Békével mentek, de tüntetni: a háború ellen, a béke mellett. Ez persze volt, akinek nem tetszett. Ami ebből eszkalálódott, rengeteg, rendőrök által megsebesített tüntető, egy nagyon csúnya koncepciós per, ami végül az egyik legszórakoztatóbb és legigazabb találkozóvá alakult azok között, akik az egyik és a másik oldalon álltak.

Mert szinte mesei a sztori

hirdetés

Hét ember, mind más háttérből, egy céllal és egy védőügyvéd, aki annyira nagy pofájú, hogy állandóan figyelmeztetni kell. Egy olyan bűntény vádja, ami a történelemben először került bíróság elé - és azóta sem. Egy bíró, aki szűk látókörű, és az "elutasítom" instrukcióját már vele együtt skandálja a per közönsége a huszadik naptól, annyira kiszámítható. Egy ügyész - Joseph Gordon-Levitt formában van, pedig nagyon nehéz a karaktere - , aki csak azért vállalja a vádlottak börtönbe juttatását, mert muszáj neki. És a háttérben egy nemzet, akiknek már rohadtul elegük van a felesleges halottaikból és a tízezerszámra frontra küldött, kisorsolva toborzott, kiszolgáltatott katonasorsokból.

Mert Aaron Sorkin nagyon tud rendezni is

Ez persze nem újdonság, de az Oscar-díjas forgatókönyvíró eredeti profilja az volt, hogy zseniálisan okos szkripteket szállított a legnagyobb rendezőknek - Oscarját például David Fincher filmjéért, a Social Network - A közösségi hálóért kapta. A chicagói hetek tárgyalása ugyanolyan pontos ritmusú, sodró lendületű, mint amilyenek Sorkin forgatókönyvei. Nincs egy üres pillanat, sőt, figyelni kell, mert poén poént, fontos információ fontos információt követ

Mert Sacha Baron Cohen óriási színész

Azt például tudtad róla, hogy a társadalomtudomány antiszemita szegmensével foglalkozott az egyetemen és diplomamunkáját is hasonló témából írta, mint amiről a film szól? Ettől persze még nem lesz valaki jó színész, de évekkel ezelőtt, amikor még Spielberg volt a film rendezője - később kiszállt - maga kérte fel Cohent, mert minden benne van, ami filmbeli karakteréhez kellett: lázadó, óriási az igazságérzete és mindezt humorba csomagolja.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!