hirdetés
hirdetés
hirdetés
 
 
hirdetés
lh2
A legdurvább szegénységről írt könyvet L. Ritók Nóra
A több tízezer mélyszegénységben élő, éhező gyerekekről szóló Láthatatlan Magyarország nem lesz könnyű olvasmány.
Berei Dániel - szmo.hu
2017. november 28.


hirdetés

L. Ritók Nóra 1000 oldalnyi történetéből, blogbejegyzéséből szerkesztették össze a Láthatatlan Magyarország című könyvet, mely

több tízezer éhező gyermek életébe és a magyar mélyszegénységbe enged betekintést.

Kedd reggel a Katona Színházban, a könyv bemutatóján az Igazgyöngy Alapítvány vezetője kiemelte, a történetek összegyűjtésénél, szerkesztésénél nagyon fontos szempont volt, hogy

a történetek hatásosak legyenek, közben a könyv ne menjen át szegénység-pornóba.

Könyv a kilátástalan szegénységről

L. Ritók Nóra grafikusművész és tanár, az Igazgyöngy Alapítvány vezetője. 2000 óta dolgozik saját alapítású művészeti iskolájában Berettyóújfalun. Az alapítvány a mélyszegénységben elő gyermekeknek és családjaiknak igyekszik segíteni. L. Ritók Nóra rendszeresen megírja azokat a történeteket, amikkel a munkája során találkozik, ezekből az írásokból készült a Láthatatlan Magyarország című könyv.

lh3

A könyv személyes történeteken keresztül mutatja be, hogy gyermekek tízezrei élnek ma Magyarországon a 21. századi Európához méltatlan nyomorúságban:

éhesen, gyógyszer nélkül, teljes és végleges kilátástalanságban.

L. Ritók Nóra célja, hogy megmutassa a mai magyar közgondolkodás számára ismeretlen mélyszegénységet és ennek felszámolási nehézségeit.

Ne legyen szegénység-pornó

“Ennek a könyvnek a megjelenését az eddigi munkánk összegzésének élem meg” - kezdte az L. Ritók Nóra a könyvbemutatón. Elárulta azt is, hogy rengeteg, több mint 1000 oldalnyi írását nézték át, amiből először a könyv egy 580 oldalas verziója készült el, majd azt szűkítették még tovább, így lett a végleges hossz a 300 oldal.

A könyv szerkesztője, Kele Fodor Ákos elmondta, az 580 oldalas verzió borzasztó megterhelő lett volna az olvasóknak.

“A relatív felemelő részek, a pozitív példák kisebb arányban voltak jelen abban a verzióban. Így is nagyon nehéz olvasmányról beszélünk, de úgy annyira borús lett volna, hogy nagyon megviselte volna az olvasók szívét” - mondta.

L. Ritók Nóra megköszönte a szerkesztőnek, hogy a rengeteg, nagyon érzelmes anyagot egy emészthető könyvvé tudta szerkeszteni, majd elárulta, azért az olvasáskor többször is elsírta magát.

“Azon azért megdöbbentem az olvasás közben, hogy menyi munkát végeztünk a kollégáimmal már ezen a területen. Nem tagadom, vannak történetek, amik a mai napig megborzongatnak.”

L. Ritók Nóra azt is kiemelte, hogy ma már ráérzett arra, hogyan kell megírni úgy egy történetet, hogy az a közösségi médiában is “sikeres” legyen és így nagyobb eséllyel találjon támogatót a szereplőinek. Fontos, hogy a történetben konkrét, megnevezett személy és annak valós története köszönjön vissza, azonban

attól óvakodni kell, hogy ezt túlzásba vigye, kirakjon mindent az ablakba, mert akkor szegénység-pornó lesz belőle.

Műfajok között lebeg

Kele Fodor Ákos elmondta, a Láthatatlan Magyarország nehezen besorolható a klasszikus műfajok közé. A könyvben találunk publicisztikát, amiben nagyon velős, nagyon plasztikus véleményeket olvashatunk, melyek “visszaidézik a tárcairodalom legjobb korát”.

Egyszerre találunk a könyvben “énírásokat” - hiszen L. Ritók Nóra személyesen átélt történeteit olvashatjuk benne -, és erős szociografikus leírásokat is.

lh1

“Valamiféle furcsa, műfajközi térben bolyong ez a könyv” - mondta a könyv szerkesztője, aki kiemelte, addig gyűrték a művet, míg a blogszerűséget teljesen kiűzték belőle, így csak önmagukban is értelmezhető írások kerültek a kötetbe.

Hátha olvassák a jövő döntéshozói

L. Ritók Nóra elmondta, hogy a könyv segít az egyedi, konkrét problémákon keresztül megrajzolni egy problématérképet, ami nagyon súlyos nehézségekre hívja fel a figyelmet.

“Nem csak az a cél, hogy a Nóri, mint egy karizmatikus arc, eladja ezt a könyvet, hanem hogy ezzel egy időben készüljön egy korlenyomat is, ami felhívja a figyelmet Magyarország súlyos problémáira” - mondta Kele Fodor Ákos, aki kiemelte, hogy a nehezen áttekinthető internetes tartalmakhoz képest ez a könyv olyan időtálló tartalom lehet, ami tömörebben, rendezettebben mutat rá a már említett problémákra.

“Van bennem egy naív optimizmus, de ahhoz nagyon naívnak kell lennem, hogy azt higgyem, hogy ők fognak kapkodni ezért a könyvért” - válaszolta L. Ritók Nóra arra a kérdésre, vajon érzékenyítheti-e a döntéshozókat a könyv tartalma. “Még egyetlen regnáló politikus sem jött el a szegregátumokba” - tette hozzá.

A szerkesztő még ennél szigorúbban fogalmazott: Kele Fodor Ákos szerint annak nagyon kicsi az esélye, hogy a most közömbös döntéshozók a könyv hatására megváltoztassák a véleményüket és az elolvasott történetek miatt tegyenek lépéseket.

A szerző és a szerkesztő végül abban kiegyezett, hogy arra a mű tökéletes lehet, hogy a jövő döntéshozóinak szemét felnyissa.

Itt a könyvről még több infót találsz, és meg is tudod rendelni. Az L. Ritók Nóra által vezetett Igazgyöngy Alapítvány munkájáról pedig itt olvashatsz többet.


KÖVESS MINKET:
Kvíz: 10 világhírű film, ami elvérzett a legjobb film Oscar-kategóriában
Felismered őket egy képkockából? Segítséget is adunk hozzá.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 22.


hirdetés

Mutatunk 10 zseniális és korszakalkotó filmet, amely bár szerzett Oscar-díjat, de elvérzett a legjobb filmnek járó díjnál.

Egy képkockából felismered-e ezeket a filmeket úgy, hogy a jelölésük évét és az adott év nyertesét is eláruljuk.

A kvízt a bouvet.cafeblog.hu szerzője készítette.


KÖVESS MINKET:
Kiss Anna Laura: “Nagyon sok mindenben hasonlítunk Stefivel”
A Drága örökösök egyik főszereplője elmesélte, hogyan változtatta meg az életét az RTL Klub sikersorozata, miben hasonlít a karakterére, és van-e szerepálma, amit eddig még nem játszott el.
Interjú: Fartek Patrícia - szmo.hu
2019. február 20.


hirdetés

Januárban indult az RTL Klub újabb sikersorozata a Drága örökösök, melyben a Szappanos család a halott nagyapa utolsó kérésének eleget téve, na meg az örökölhető milliók után vágyakozva visszaköltözik Budapestről a vidéki kis faluba Ökörapátiba. A falusiak életét fenekestül felforgatja a budapestiek érkezése, hiszen nem igazán tapasztalnak sokat a falun kívüli világból. Így van ezzel a 21 éves Stefi is, aki sok újdonsággal találja szemben magát.

Az őt alakító Kiss Anna Laura azt mondja, sok mindenben hasonlít az általa megformált fiatal lányra, de interjúkban elmeséli azt is, hogyan lett színésznő, mi az álomszerep számára és, hogy miben változtatta meg az életét az, hogy a szereppel egy teljesen új világba csöppent.

Hogyan indult a karriered, mindig is színésznő szerettél volna lenni?

Mindig! Talán, mint minden kislány, én is színpadra vágytam. Táncoltam, énekeltem...de általános iskola végén, talán hetedikben döntöttem el, hogy színésznő szeretnék lenni.

Mi volt életed első szerepe, emlékszel még rá?

Gimiben a diákszínjátszóban álltam először színpadon előadásban 16-17 évesen. A Gyuri, ez volt a címe. A mi saját darabunk volt, amit később vittünk a Diákszínjátszó Fesztiválra is. Én egy naív lányt játszottam benne, mindjárt elsőre betaláltak. Nem volt túl nagy szerepem, de arra emlékszem, hogy Szalay Bencével karöltve kellett bejönnöm. Elméletileg ő szedett fel engem a könyvtárban, a történetben Emmának hívtak. Ő azt mondta, hogy “Emmával ugyanazt a könyvet szerettük volna kivenni”

az én első megszólalásom pedig az volt, hogy “Igen, Röné Deszkárc.”

Most a színházat említetted, de jelenleg az RTL Klub sorozatában láthatnak a nézők. Melyik áll közelebb hozzád?

Ez érdekes, mert, amikor végeztem a Pesti Magyar Színiakadémián akkor biztos voltam benne, hogy színházban fogok játszani. Nem tudom, miért, de akkor azt éreztem, hogy tuti az lesz az én utam. Aztán azóta inkább a kamera előtt álltam többet. De nagyon élvezem mindkettőt és olyan érdekes, hogy mennyire mások számomra, holott lényegében ugyanaz.

Téged a legtöbben a Holnap Tali! című sorozatból ismernek, most pedig Stefit alakítod a Drága örökösökben. Milyen változást hozott ez az életedben?

Elég nagy változást hozott ez számomra. Majdnem egy év telt el a két szerep között, nekem ezalatt nem is volt forgatásom, csak színházi munkáim voltak. Ez a sorozat teljesen más, kezdve a produkciótól, mert ez nyilván egy sokkal szélesebb korosztálynak szól, témájában is komolyabb, a karakter is teljesen más.

Mennyire hasonlít hozzád Stefi? Megtaláltad saját magad az ő karakterében?

Érdekes, de ahogy egyre jobban haladunk előre, történnek vele a dolgok és bontakozik ki, úgy egyre inkább azt veszem észre, hogy

nagyon sok mindenben hasonlítunk.

Én főként 16-17 évesen voltam olyan, mit ő most 21 évesen. Stefinek ugye nem volt könnyű élete, igazándiból csak sodródik az árral. Fiatalabbként én is ide-oda csapódtam, kerestem a boldogságomat bizonyos emberekben, vagy dolgokban mert nem volt meg saját magamban az, amit kerestem.

Mit gondolsz róla, tudnál például a barátnője lenni?

Én mindig azt mondom Stefire, hogy ő nem buta. Ő egyszerű.

Ez a kettő pedig teljesen más. Stefi itt van vidéken nincsen semmi behatás, csak a falu. Minden, ami most 21 évesen történik vele az tök új, először tapasztal rengeteg dolgot, amit lehet, hogy más lányok hamarabb átélnek. Ezért ő az én szememben egy kicsit nem is 21, hanem inkább 18 vagy 17.

Nehéz őt elképzelni úgy, hogy nem én alakítom. De, ha egy társaságba keverednénk, akkor megpróbálnék jóban lenni vele. Van egy barátnőm, aki nagyon bájos, pont, mint Stefi és őt nagyon imádom. De mondjuk arra is kíváncsi lennék, hogy Stefi hogyan viszonyulna hozzám.

Hogy érzed magad a forgatásokon, mit adott neked eddig a sorozat?

Egy teljesen új közegbe kerültem, megismertem egy csomó embert. Egy folyamatos bizonyítási vágy van bennem, főként saját magam felé. De emellett nagyon jól érzem magam, egyre szorosabb kapcsolatok, barátságok szövődnek az emberek között. Itt nem az van, hogy bejössz dolgozni, hanem kíváncsi vagy a többi emberre, aki itt van. Illetve hát tőlük rengeteget lehet tanulni.

Van példaképed a szakmában, akire nagyon felnézel?

Először Emmanuelle Seigner jutott eszembe a Keserű méz című filmben nyújtott alakítása miatt. Az egyszerűen utánozhatatlan, vagy legalábbis nem lehetne egykönnyen reprodukálni.

Eddig főként egyfajta “jókislány” szerepben láthatunk téged. Mi az a karakter, amit nagyon szívesen eljátszanál egyszer?

Nagyon szeretnék egyszer egy olyan típusú nőt eljátszani, mint a Drága Örökösökben Mónika. Egy ízig-vérig nőt.

Mert én amúgy nem is vagyok ilyen és nem is volt soha ez a típus a saját életemben sem. Pont ezért szeretnék egyszer ebbe belekóstolni, hogy milyen lehet egy jó határozott nőt játszani, aki mondjuk mindig mindent tud, ott van, iszonyat intelligens és lehet egy picit szemét is, azt se bánom. Kihívás lenne.

Mostanában nagyon sokat forgattok, elég pörgősek a napjaid. Mennyi szabadidőd van most, mit csinál Kiss Anna Laura, amikor nem forgat?

Hát, nem sok szabadidőm van, de változó egyébként. A színészkedés mellett nagyon szeretek dalokat írni meg zongorázni. De ez azért több, mint hobbi, mondjuk úgy, hogy egy másodlagos álmom egyébként, hogy a saját dalaim egyszer napvilágra kerüljenek és eljussanak emberekhez a baráti körömön kívülre. Ha úgy van szabadidőm, akkor szoktam néha festeni, de azt is csak inkább magamnak. Emellett fontos szerepet tölt be az életemben a sport, nagyon szeretek futni. De azt inkább olyankor, amikor jó idő van, mert edzőteremben annyira nem jó futni szerintem.


KÖVESS MINKET:

Ariana Grande elért egy rekordot, ami eddig csak a Beatlesnek sikerült
Az énekesnő egyszerre uralja a Billboard slágerlistájának első három helyét.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 20.


hirdetés

Ariana új albuma, a Thank U, Next nem is olyan rég, február 8-án látott napvilágot, mégis sikerült a rajta megjelent dalokkal egy olyan mérföldkövet elérnie, amit a poptörténelem során eddig mindössze a Beatles-nek sikerült, 1964-ben.

Az énekesnő 7 Rings című száma negyedik hete trónol Billboard 100-as listájának élén, a második helyen a Break Up With Your Girlfriend, I'm Bored szerepel, a harmadikon pedig a Thank U, Next áll.

Nem rossz ez a mesterhármas, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy a Beatles annak idején az első 5 helyet is magáénak tudhatta a Can't Buy Me Love, a Twist and Shout, a She Loves You, az I Want to Hold Your Hand és a Please Please Me című dalokka.

Forrás: 444.hu


KÖVESS MINKET:
Victor Máté: Petruska nem plagizált!
Az Artisjus korábbi elnöke részletes, alternatív szakvéleményében védelmébe veszi az énekest.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 21.


hirdetés

Amint arról mi is beszámoltunk, az énekes Help Me Out of Here című szerzeményével a szakértők szerint plágiumot követett el, ezért kizárták A Dal 2019 döntőjéből.

Petruska nem sokkal a kizárás után egy közleményben igyekezett tisztázni a helyzetet, illetve rajongói is kiálltak mellette, most pedig az Artisjus Szerzői Jogvédő Iroda volt elnöke, Victor Máté kelt védelmére, amit az énekes meg is osztott Facebook-oldalán.

Victor szerint nem igaz, hogy a paraméterek túl nagy számban megegyeznek. Szerinte a felhasznált zenei eszközök túl nagy számban térnek el egymástól ahhoz, hogy plágiumról lehessen beszélni.

Íme Petruska hálás szavai és a teljes, rendkívül aprólékos szakvélemény:


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x