hirdetés
20150115-IMG_8564kl.jpg

A legdurvább Provence-i csodavilág a Borárosnál vár

A Patrisa Provence olyan budapesti kávézó, hogy csak bámultunk. Aztán baromi sokat ettünk.
Szöveg: Csákvári Péter, Fotó: Mervai Márk - szmo.hu
2015. január 22.


hirdetés

Provence-ról mindenkinek egyből a levendulamezők ugranak be. Nálunk van itt egy csokor, de ennyi. Mi Provence ízeit és hangulatát akarjuk továbbadni - meséli Olga, a Patrisa Provence üzletvezetője, miközben mi arra gondolunk, hogy bakker, nekünk is a levendula ugrott be.

Hé, ez nem a levendulákról szól!

Miután lokalizáltuk a helyet és összepárosítottam azt a Facebook-oldalukon látott képekkel, nehezen emésztettem meg azt, hogy a kilencedik kerület ezen részén mi keresni valója van egy ilyen cuki kis kávézónak? Olyan, mintha a szegedi Csillagba bevágnának egy budai kiskamaszt, mert továbbadta a spanglit. A helyszínen már nem tűnt olyan zordnak a dolog, a környék irodaházait bemérve pedig egyből világossá vált, hogy jó helyen van ez.

Belépve minden kis szütyőben, festményben, polcban, bútorban, de még a padlóban is Dél-Franciaország köszön vissza. Ez a nyugati falusi kopottság, a vintage olyan hangulatot ad, hogy nem körbenézel, hanem leülsz és körbenézel. Két pultos lány, plusz Olga dolgozik éppen az üzletben. Nincsenek konkrét pályák, a lányok a konyhán és a pultban is ugyanúgy dolgoznak. Olga kifejtette, hogy ez azért van, mert szerinte az a legjobb, ha mindenki ért mindenhez. Ezzel tökéletesen egyetértünk.20150115-IMG_8357k20150115-IMG_8488k20150115-IMG_8515kl

Étel!

hirdetés

Nagyon durva melegkonyha azért nincs, mégis csak egy kávézóról beszélünk. Olyan gyöngyszemekkel találkozhatunk az étlapon, mint a házi kacsamájpástétom Comté sajttal és házi bagettel, delikátkrém tál ugyancsak bagettel, fügés saláta, és persze a szendvicsek, amiknek a puszta olvasása is megindítja fékezhetetlen nyáltermelést.

Baguette Comté diókrémmel, almával, lilahagymával, Comté sajttal és salimix-szel? Croissant-szendók? Vagy egy jó kissé olaszosabb beütésű focaccia? ( amiről alig tudtuk eldönteni, hogy nézni, vagy enni jobb) Mi sem tökéletesebb egy jó latte mellé. Vagy sült tea mellé. Várjatok, ezt emészteni kell, tudom.20150115-IMG_8531kl20150115-IMG_8543kl20150115-IMG_8481k

Sült tea! Forró csoki! Pillecukor!

Nem, nem vagytok semmiről lemaradva. A sült tea épp csak betört az országba, és máris roppant népszerű. Gyakorlatilag karamellizált gyümölcsről van szó a saját levében. Ehhez már csak forró vizet kell adni és voilá! Sült tea! Cukorbetegek is fogyaszthatják, ehhez az italhoz nem kell se cukrot, se citromot hozzáadni. Egészséges, friss és még a gyümölcsöt is kieheted a végén.

Megér egy misét a habos kakaó is, amely hatalmas bögrében érkezik, és a habrengetegben apró, színes pillecukrok tespednek. A kopott asztalon, makaronokkal egyszerűen olyan fantasztikusan néz ki, hogy azt hiszed, álmodsz. Biztos találkoztatok már csodásabbnál-csodásabb kávézói képekkel, miközben unottan görgettétek a végtelenségig le a Facebook-hírfolyamotokat. Na, ezeknek a képeknek a megelevenedését éltem át ott, és akkor.20150115-IMG_8561k

Szerencsés irodisták dolgoznak ott a környéken. Van egy eszményi kávézójuk, ahol parádés szendvicseket párosíthatnak olyan italkölteményekhez, amiket először mindenki lefotóz, majd nem győz vele betelni. Sült teák, elvarázsolt atmoszféra, pillecukor, tetovált pultoslányok... Váó! Ismét gasztrosokkot kaptam. A kávézók eldugott tengerszeme megér akár egy hosszabb tripet is, még a mordori Borároshoz is.20150115-IMG_8517kl20150115-IMG_8495k

20150115-IMG_8498k20150115-IMG_8354k

Ha belépnél e csodavilágba, nyomj egy lájkot!


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
margitkert-2019-google-streetview-mysecretbudapest-3.jpg

Ledózerolták Budapest egyik legendás éttermét, a Margitkertet

Itt már a XVIII. században ház állt, amelyben később vendéglő nyílt – ez a második ikonikus hely, ami eltűnt a Margit utcáról.
My Secret Budapest - szmo.hu
2020. augusztus 09.


hirdetés

Elkeserítő látvány fogadja azokat, akik a Margit utcán sétálnak. Sokak nosztalgikus kedvence, a Margitkert Étterem helyén most palánkkal körülvett üres telek ásítozik, rajta munkagéppel.

Én egy Facebook-bejegyzésből tudtam meg, hogy ledúrták az egykori vendéglőt. Pár évvel azután, hogy megszűnt a kedvelt slow hely, Margitutcakilenc, és társasházat húztak fel a helyére, újabb ikonikus hely tűnt el a patinás budai utcáról.

Sajnos sorra bontanak le jobb sorsra érdemes, helytörténeti szempontból érdekes épületeket a fővárosban, így járt a Vajdahunyad utcai titokzatos, romantikus ház is, amelynek kotta volt a homlokzatán…

Idén májusban a Margitkert Facebook-oldalán csak annyi jelent meg, hogy végleg bezárt, augusztus elején pedig már az épületnek is csak a hűlt helyét találtuk.

hirdetés

A legendás hely története a XVIII. századra nyúlik vissza. Ebben az időben a budai oldalon a Land-strasse – Országút nevű városrész telkein jórészt szőlőművelés folyt, nem volt lakott terület. Ekkoriban alakult ki egyébként a későbbi Gül Baba utca is.

Az egyik forrás azt írja, hogy Országút egyik szőlőskertjében Teufel József 1780-ban 100 négyszögölnyi telket hasított ki, és házat épített rá. 1834-ben Palmann Györgyhöz került a ház és a szőlős. 1850-ben árverés útján jutott hozzá Herold Antal fertálybíró és felesége, Rohman Borbála, és a Herold család női ágán jutott a Pejerli (Peyerl, Peyerli) család birtokába, és az épületben vendéglő létesült. Más forrás szerint viszont az 1780-as évek óta működött itt először borkimérés, majd vendéglő.

Már a XIX. század folyamán népszerűvé vált a forrásokban Peyerli és Pejerli néven is emlegetett hely. „Feszty Árpád, Újvári, Németh, Szathmáry, Kataliczky és Krúdy Gyula. Köztudomású volt ugyanis, hogy Pejerli bácsinál hazulról hozott sonkára, kolbászra vagy csirkedarabra jóféle rizlinget vagy kadarkát fogyaszthatnak” - olvasható az Utazzitthon oldalon.

A Margit Étterem a Google Street View 2019-es felvételén:

Ez maradt a Margit utca 15. szám alatt az egykori Margitkert Étteremből:

Most sokan gyászolják a közösségi oldalakon a Margitkertet. Sajnáljuk, hogy így ért véget a története.

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
bkng.jpg

Bezárja a Burger King a Nyugatinál lévő egységét

Az üzemeltető cég szerint a koronavírus után a kétéves metrófelújítás miatti várható csökkenés az ok.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. augusztus 07.


hirdetés

A Burger King megszünteti a Nyugati téri aluljáróban lévő egységét. A koronavírus-járvány kezdetén bezárt már, de akkor a Fusion Befektetési Zrt. Group még nem erősítette meg a Napi.hu-nak, hogy a bezárás végleges lenne.

Dara Zsolt vezérigazgató-helyettes most viszont már ezt válaszolta a lapnak:

"A Nyugati téri metróállomás felújítása a jövő hónapban megkezdődik. A metró előreláthatólag több mint két évre leáll. Mivel az étterem a Nyugati aluljáróban helyezkedik el, így az üzlet nyitva tartása nem racionális üzleti szempontból ezen időszak alatt.

Figyelembe véve a következő években lejáró bérleti szerződésünket, megállapodtunk a bérbeadóval, hogy a bérleti szerződésünket valamivel idő előtt megszüntetjük."

A cég helyzete Magyarországon ezzel együtt stabilnak mondható, az előző években fokozatosan nőtt a bevétel és a nettó profit is.

hirdetés

A mostani bezárással párhuzamosan a Burger King vidéken terjeszkedik. Idén három autós éttermet is indítanak: a múlt héten megnyílt a veszprémi, a jövő hónapban a kaposvári, és októberre tervezik a miskolci étterem nyitását - írja a lap.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
illatos-ut.jpg

Még mindig teli van méreggel a talaj az Illatos úton, 10 milliárdba is kerülhet a kármentesítés

A Budapesti Vegyiművek Illatos úti telepén csaknem 12 ezer hordónyi veszélyes vegyi anyagot tároltak szabálytalanul, amelynek egy része a talajba szivárgott. A hordókat elvitték, az épületeket lebontották, de a terület kármentesítése azóta sem történt meg.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. augusztus 11.


hirdetés

A kormánytól vár segítséget Ferencváros polgármestere a Budapesti Vegyiművek Illatos úti telepének kármentesítéséhez. Baranyi Krisztina szerint ez akár 10 milliárd forintba is kerülhet - hangzott el az RTL Híradójában. 2015-ben derült ki, hogy az Illatos úti telepen csaknem 12 ezer hordónyi veszélyes vegyi anyagot tároltak szabálytalanul, amelynek egy része a talajba szivárgott. A hordókat elvitték, az épületeket lebontották, de a terület kármentesítése azóta sem történt meg.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
mti-erzsebetvaros.jpg

Elindul a forgalomcsillapítási mintaprojekt Budapesten: Belső-Erzsébetváros nagy része Tempo 30-as övezetté alakul

A három hónapos tesztidőszak alatt több helyen parkolási korlátozásokkal, a forgalom irányának megváltoztatásával, valamint a közterek gyalogosoknak, illetve kerékpárosoknak történő visszaadásával találkozhatnak a közlekedők.
MTI, fotó: >MTVA/Bizományosi: Róka László - szmo.hu
2020. augusztus 09.


hirdetés

Forgalomcsillapítási mintaprojekt részeként ideiglenes forgalmi rendet vezet be a Fővárosi Önkormányzat Belső-Erzsébetvárosban a Budapesti Közlekedési Központ (BKK), valamint a VI. és a VII. kerületi önkormányzat közreműködésével augusztusban - közölte a BKK.

Azt írták: a három hónapos tesztidőszak alatt több helyen parkolási korlátozásokkal, a forgalom irányának megváltoztatásával, valamint a közterek gyalogosoknak, illetve kerékpárosoknak történő visszaadásával találkozhatnak a közlekedők.

A tizenöt budapesti helyszínen induló forgalomcsillapítási mintaprojekt célja a nyugodtabb, tisztább és élhetőbb városrészek kialakítása. Belső-Erzsébetvárosban az Andrássy út - Nagykörút - Rákóczi út - Károly körút közötti területen csökkentik a gépjárművel való átjárhatóságot.

Hozzátették: a tervezésnél fontos szerepet játszott, hogy a forgalomtól elzárt területek, utcák kivételével minden utca és ingatlan elérhető legyen járművel, és egyszerű legyen elhagyni a területet, de több helyen tilos lesz parkolni. Az intézkedésektől azt várják, hogy csökken a zaj-, illetve a levegőszennyezés mértéke, illetve a biciklivel közlekedők számára egyszerűbbé és biztonságosabbá válik a terület átjárhatósága.

hirdetés

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!