20150115-IMG_8564kl
A legdurvább Provence-i csodavilág a Borárosnál vár
A Patrisa Provence olyan budapesti kávézó, hogy csak bámultunk. Aztán baromi sokat ettünk.
Szöveg: Csákvári Péter, Fotó: Mervai Márk - szmo.hu
2015. január 22.Provence-ról mindenkinek egyből a levendulamezők ugranak be. Nálunk van itt egy csokor, de ennyi. Mi Provence ízeit és hangulatát akarjuk továbbadni - meséli Olga, a Patrisa Provence üzletvezetője, miközben mi arra gondolunk, hogy bakker, nekünk is a levendula ugrott be.

Hé, ez nem a levendulákról szól!

Miután lokalizáltuk a helyet és összepárosítottam azt a Facebook-oldalukon látott képekkel, nehezen emésztettem meg azt, hogy a kilencedik kerület ezen részén mi keresni valója van egy ilyen cuki kis kávézónak? Olyan, mintha a szegedi Csillagba bevágnának egy budai kiskamaszt, mert továbbadta a spanglit. A helyszínen már nem tűnt olyan zordnak a dolog, a környék irodaházait bemérve pedig egyből világossá vált, hogy jó helyen van ez.

Belépve minden kis szütyőben, festményben, polcban, bútorban, de még a padlóban is Dél-Franciaország köszön vissza. Ez a nyugati falusi kopottság, a vintage olyan hangulatot ad, hogy nem körbenézel, hanem leülsz és körbenézel. Két pultos lány, plusz Olga dolgozik éppen az üzletben. Nincsenek konkrét pályák, a lányok a konyhán és a pultban is ugyanúgy dolgoznak. Olga kifejtette, hogy ez azért van, mert szerinte az a legjobb, ha mindenki ért mindenhez. Ezzel tökéletesen egyetértünk.

20150115-IMG_8357k20150115-IMG_8488k20150115-IMG_8515kl

Étel!

Nagyon durva melegkonyha azért nincs, mégis csak egy kávézóról beszélünk. Olyan gyöngyszemekkel találkozhatunk az étlapon, mint a házi kacsamájpástétom Comté sajttal és házi bagettel, delikátkrém tál ugyancsak bagettel, fügés saláta, és persze a szendvicsek, amiknek a puszta olvasása is megindítja fékezhetetlen nyáltermelést.

Baguette Comté diókrémmel, almával, lilahagymával, Comté sajttal és salimix-szel? Croissant-szendók? Vagy egy jó kissé olaszosabb beütésű focaccia? ( amiről alig tudtuk eldönteni, hogy nézni, vagy enni jobb) Mi sem tökéletesebb egy jó latte mellé. Vagy sült tea mellé. Várjatok, ezt emészteni kell, tudom.

20150115-IMG_8531kl20150115-IMG_8543kl20150115-IMG_8481k

Sült tea! Forró csoki! Pillecukor!

Nem, nem vagytok semmiről lemaradva. A sült tea épp csak betört az országba, és máris roppant népszerű. Gyakorlatilag karamellizált gyümölcsről van szó a saját levében. Ehhez már csak forró vizet kell adni és voilá! Sült tea! Cukorbetegek is fogyaszthatják, ehhez az italhoz nem kell se cukrot, se citromot hozzáadni. Egészséges, friss és még a gyümölcsöt is kieheted a végén.

Megér egy misét a habos kakaó is, amely hatalmas bögrében érkezik, és a habrengetegben apró, színes pillecukrok tespednek. A kopott asztalon, makaronokkal egyszerűen olyan fantasztikusan néz ki, hogy azt hiszed, álmodsz. Biztos találkoztatok már csodásabbnál-csodásabb kávézói képekkel, miközben unottan görgettétek a végtelenségig le a Facebook-hírfolyamotokat. Na, ezeknek a képeknek a megelevenedését éltem át ott, és akkor.

20150115-IMG_8561k

Szerencsés irodisták dolgoznak ott a környéken. Van egy eszményi kávézójuk, ahol parádés szendvicseket párosíthatnak olyan italkölteményekhez, amiket először mindenki lefotóz, majd nem győz vele betelni. Sült teák, elvarázsolt atmoszféra, pillecukor, tetovált pultoslányok... Váó! Ismét gasztrosokkot kaptam. A kávézók eldugott tengerszeme megér akár egy hosszabb tripet is, még a mordori Borároshoz is.

20150115-IMG_8517kl20150115-IMG_8495k
20150115-IMG_8498k20150115-IMG_8354k

Ha belépnél e csodavilágba, nyomj egy lájkot!


KÖVESS MINKET:

Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x