hirdetés
20150115-IMG_8564kl
A legdurvább Provence-i csodavilág a Borárosnál vár
A Patrisa Provence olyan budapesti kávézó, hogy csak bámultunk. Aztán baromi sokat ettünk.
Szöveg: Csákvári Péter, Fotó: Mervai Márk - szmo.hu
2015. január 22.


hirdetés

Provence-ról mindenkinek egyből a levendulamezők ugranak be. Nálunk van itt egy csokor, de ennyi. Mi Provence ízeit és hangulatát akarjuk továbbadni - meséli Olga, a Patrisa Provence üzletvezetője, miközben mi arra gondolunk, hogy bakker, nekünk is a levendula ugrott be.

Hé, ez nem a levendulákról szól!

Miután lokalizáltuk a helyet és összepárosítottam azt a Facebook-oldalukon látott képekkel, nehezen emésztettem meg azt, hogy a kilencedik kerület ezen részén mi keresni valója van egy ilyen cuki kis kávézónak? Olyan, mintha a szegedi Csillagba bevágnának egy budai kiskamaszt, mert továbbadta a spanglit. A helyszínen már nem tűnt olyan zordnak a dolog, a környék irodaházait bemérve pedig egyből világossá vált, hogy jó helyen van ez.

Belépve minden kis szütyőben, festményben, polcban, bútorban, de még a padlóban is Dél-Franciaország köszön vissza. Ez a nyugati falusi kopottság, a vintage olyan hangulatot ad, hogy nem körbenézel, hanem leülsz és körbenézel. Két pultos lány, plusz Olga dolgozik éppen az üzletben. Nincsenek konkrét pályák, a lányok a konyhán és a pultban is ugyanúgy dolgoznak. Olga kifejtette, hogy ez azért van, mert szerinte az a legjobb, ha mindenki ért mindenhez. Ezzel tökéletesen egyetértünk.

20150115-IMG_8357k20150115-IMG_8488k20150115-IMG_8515kl

Étel!

Nagyon durva melegkonyha azért nincs, mégis csak egy kávézóról beszélünk. Olyan gyöngyszemekkel találkozhatunk az étlapon, mint a házi kacsamájpástétom Comté sajttal és házi bagettel, delikátkrém tál ugyancsak bagettel, fügés saláta, és persze a szendvicsek, amiknek a puszta olvasása is megindítja fékezhetetlen nyáltermelést.

Baguette Comté diókrémmel, almával, lilahagymával, Comté sajttal és salimix-szel? Croissant-szendók? Vagy egy jó kissé olaszosabb beütésű focaccia? ( amiről alig tudtuk eldönteni, hogy nézni, vagy enni jobb) Mi sem tökéletesebb egy jó latte mellé. Vagy sült tea mellé. Várjatok, ezt emészteni kell, tudom.

20150115-IMG_8531kl20150115-IMG_8543kl20150115-IMG_8481k

Sült tea! Forró csoki! Pillecukor!

Nem, nem vagytok semmiről lemaradva. A sült tea épp csak betört az országba, és máris roppant népszerű. Gyakorlatilag karamellizált gyümölcsről van szó a saját levében. Ehhez már csak forró vizet kell adni és voilá! Sült tea! Cukorbetegek is fogyaszthatják, ehhez az italhoz nem kell se cukrot, se citromot hozzáadni. Egészséges, friss és még a gyümölcsöt is kieheted a végén.

Megér egy misét a habos kakaó is, amely hatalmas bögrében érkezik, és a habrengetegben apró, színes pillecukrok tespednek. A kopott asztalon, makaronokkal egyszerűen olyan fantasztikusan néz ki, hogy azt hiszed, álmodsz. Biztos találkoztatok már csodásabbnál-csodásabb kávézói képekkel, miközben unottan görgettétek a végtelenségig le a Facebook-hírfolyamotokat. Na, ezeknek a képeknek a megelevenedését éltem át ott, és akkor.

20150115-IMG_8561k

Szerencsés irodisták dolgoznak ott a környéken. Van egy eszményi kávézójuk, ahol parádés szendvicseket párosíthatnak olyan italkölteményekhez, amiket először mindenki lefotóz, majd nem győz vele betelni. Sült teák, elvarázsolt atmoszféra, pillecukor, tetovált pultoslányok... Váó! Ismét gasztrosokkot kaptam. A kávézók eldugott tengerszeme megér akár egy hosszabb tripet is, még a mordori Borároshoz is.

20150115-IMG_8517kl20150115-IMG_8495k
20150115-IMG_8498k20150115-IMG_8354k

Ha belépnél e csodavilágba, nyomj egy lájkot!


KÖVESS MINKET:

hirdetés
Eldőlt: elbontják a Nyugati téri felüljárót
A döntést viszont még a Fővárosi Közgyűlésnek és a kormánynak is jóvá kell hagynia.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 17.A Főváros Közfejlesztések Tanácsa 2019. május 14-i ülésén döntött arról, hogy hamarosan elbontják a Nyugati téri felüljárót - írja a pestbuda.hu. A felüljáró bontása már évek óta tervben volt, de úgy tűnik, hamarosan tényleg eltűnik. Tarlós István főpolgármester a szerda reggeli Kossuth Rádiónak adott interjújában azt mondta,

a bontásra azért van szükség, mert a felüljáró városképi szempontból rendkívül csúnya.

A Nyugati téri, kétszer egysávos, 420 méter hosszú felüljárót 1981. november 10-én adtak át, építése az észak-déli metró beruházásához kapcsolódik, ugyanis akkor úgy gondolták, hogy az autós felszíni közlekedésnek kell előnyt adni. A felüljáró bontása viszont az elmúlt években többször is felmerült a portál szerint, de eddig a szakemberek azt mondták, csak akkor lehet elbontani a felüljárót, ha épül helyette egy közúti aluljáró. Ez pedig a portál szerint azért lett volna költséges, mert a "Nagykörút tele van nagy átmérőjű alapközművekkel, így azok alá kellett volna vinni az alagutat".

A főpolgármester viszont azt mondta, hogy a tervezést végző FŐMTERV szerint mégis megoldható a szintbeli keresztezés. A közfejlesztési tanács pedig ezt a javaslatot elfogadta. Ugyan utaltak rá, hogy a megoldás nem lesz egyszerű, hiszen azt is biztosítani kell, hogy az ott közlekedő a 4-es és a 6-os villamosok a jelenlegi gyakorisággal közlekedhessenek.

Tarlós István ugyanakkor azt is elmondta, hogy a felüljáró lebontását még a Fővárosi Közgyűlésnek és a kormánynak is jóvá kell hagynia, de a portál szerint azt is megemlítette, hogy eddig mindkét testület minden esetben jóváhagyta a közfejlesztési tanácsi döntéseket, így most is erre számít.


KÖVESS MINKET:hirdetés
Agyonszerkesztett fotóval hirdeti Budapestet egy thaiföldi utazási iroda
Hát, így még biztos soha nem láthattuk a magyar fővárost... De talán nem is baj. :D
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 15.Érdekes hirdetésre bukkant egy thaiföldi utazási iroda oldalán a Bangkok Charlie Facebook-oldal. A plakáton ugyanis eredetileg egy európai körutazását hirdetnek, viszont az egész tulajdonképpen egy Photoshop-katasztrófának tűnik.

Ha ránézünk a fotóra, akkor először a magyar főváros, Budapest ugrik be, igen ám, de közben egy képen igazából minden szerepel, amit egy turista a Magyarország-Csehország-Ausztria körúton láthat.

A másik poén, hogy az utazás igazából 7 nap és 4 éjszaka, tehát körülbelül mondjuk pont ennyi fog megmaradni egy turista fejében a körútról. A Facebook-oldal, ami rátalált a különleges ajánlatra tulajdonképpen csak "szelfikörútnak" nevezi ezeket az ajánlatokat.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Látványos videó: így néz ki madártávlatból a megújuló Városliget
A magasból is megnézhetjük, hol tartanak a Liget Budapest Projekt fejlesztései.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 11.A Városligetbe látogatók idén is több elkészült projektelemet vehetnek majd birtokba.

Még ebben az évben átadják Magyarország egyik legkomplexebb játszóterét. Befejeződik az egyik legszebb épület, az Olof Palme Ház rekonstrukciója is, az épületet Millennium Háza néven ősszel nyílik meg a századfordulós Budapestet megidéző interaktív tárlattal. A Millennium Háza előtt egy kialakítanak egy új, gyönyörű rózsakertet is.

Hamarosan elkészül az Európa legnagyobb és legmodernebb múzeumi háttérintézménye, az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) is.

A végéhez közelít a Szépművészeti Múzeum szoborgyűjteményének a jövőben otthont adó Komáromi Csillagerőd. A Magyar Zene Háza kivitelezési munkálatai a tervek szerint haladnak, a kivitelezés magasépítési szakaszba lépett, az új ismeretterjesztő központ várhatóan 2021 végén nyitja meg kapuit. Idén elkezdődik az egykori Petőfi Csarnok területén felépülő Új Nemzeti Galéria, valamint a Magyar Innováció Házaként megnyíló Közlekedési Múzeum épületének kivitelezése.

A jövő évben újabb sportpályákat és egy két kilométeres futókört is átadnak.

Az ifjúsági sportpályákat rengeteg iskolás és hobbi futó használja, de oda járnak edzeni a Rippel fivérek és a Rippel Brothers Akadémia artista növendékei is.

A nemzetközi hírű magyar artisták, többszörös Guinness-rekorderek Rippel Ferenc és Rippel Viktor gyakran tart növendékeinek órát a modern pályákon.

2020-ban az autóval érkező már használhatják a Dózsa György úti 800 férőhelyes mélygarázst.

A Néprajzi Múzeum ikonikus épületének kivitelezése már javában zajlik az 56-osok terén, a világ legjobb középületének választott múzeum 2021-re készülhet el.

Jövőre a Városligeti Gyermek és Ifjúsági Színház építése is elindul, 2022-ig pedig megvalósul a Városliget 100 hektáros parkjának teljes kert- és tájépítészeti megújítása.

A megújuló Városliget parkrészei igazán népszerűek. A Kutyás élményparkban negyedmillióan jártak az elmúlt évben. Gyakori vendégek itt a sztárok is, köztük Kulcsár Edina, aki kiskutyájával Fifikével elsőként tesztelte a parkot.

Látogatott a látássérültek pihenését szolgáló Vakok Kertje, amit Agárdi Szilvi énekesnő is kipróbált sorstársaival.

A Liget Budapest Projekt keretében tavaly befejeződött a Szépművészeti Múzeum történetének legátfogóbb rekonstrukciója és modernizációja is, így újra régi pompájában látható a több mint 70 évig lezárt Román Csarnok.

Ha érdekel a látványos videó is, lapozz

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Elszálltak a belvárosi lakásárak, emiatt szorulnak ki rengetegen a külső kerületekbe a fővárosban
Nem meglepő, hogy az V. kerületben a legbrutálisabbak az árak, ahol egy négyzetméterért átlagosan 801 ezer forint is elkérnek.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 19.Jókora különbség van a budapesti lakásárak, négyzetméterárak között, derül ki az MNB lakáspiaci jelentéséből, amit a Portfolio szemlézett. Nem nagy meglepetés, hogy

a belvárosban, az V. kerületben a legbrutálisabbak az árak, ahol egy négyzetméterért átlagosan 801 ezer forint is elkérnek.

A legolcsóbb átlagos négyzetméterár főváros-szerte 289 ezer forint volt tavaly.

Sajnos a fővárosi bérek emelkedése nem követte le a lakásáremelkedést. Bár évekkel korábban, 2013-ban még több kerületben az átlagos négyzetméterár a havi nettó átlagkereset alatt volt, 2018-ban ez már egyetlen kerületben sem teljesült.

A történelmi belvárosban, így az I. és V. kerületben az átlagos négyzetméterárak elérték a 770 ezer forintot, ami

53 százalékkal magasabb az egész főváros átlagánál.

A legolcsóbb Budapest déli része, a XVII.-XXIII. kerület, ahol 390 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár tavaly, ez megegyezik a vidéki megyeszékhelyeken tapasztalttal.

A budapesti lakáspiaci folyamatokat vizsgálva kiderül, hogy Budapest minden részén jelentősen emelkedtek a lakásárak. Először a drágább, belső kerületekben kezdődött el és gyorsult be ez a folyamat, de a megemelkedett árszint miatt kiszoruló kereslet a külső kerületekben is felhajtotta a lakásárakat.

Címkép: Mervai Márk


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x