hirdetés
hirdetés
hirdetés
 
 
hirdetés
A lányokat ne csak a szépségükért, a fiúkat ne csak az erejükért dicsérjük
A szülői dicséretnek hatalmas ereje van, ami egy gyermek számára tájékozódási pontként szolgál: jó vagyok apa, anya szemében, vagy nem vagyok jó?
M. Steinbach Annamária írása a 7köznapi pszichológia blogon, fotók: pixabay.com - szmo.hu
2019. március 09.


hirdetés

Leendő és végzett pszichológusok hozták létre a 7köznapi pszichológia blogot, mert a pszichológia mindenki életének része, és mindenkire tartozik.

Bár a gender-kutatásoknak nagy figyelmet szentelnek az utóbbi időkben, hangsúlyoznám, hogy jelen cikk nem a nemi szerepeket igyekszik fókuszba helyezni.

A szülő saját értékrendje alapján dicsér

Egy kisgyerek énképét legnagyobb részt a szülők, családtagok, fontos személyek alakítják ki, és mivel az elismerés egy óriási kincs, így a gyerek megfelelni igyekszik majd az elvárásoknak. Ha társaságban azért kapja a dicséretet, mert szép és csendes, akkor érthető módon megtapasztalja, hogy a simulékony mosolygással ő szerethető.

Ha egy apa büszkeségét a kisfia ereje és bátorsága váltja ki leginkább, akkor az a gyerek nagy valószínűséggel próbál majd olyan helyzeteket teremteni, ahol domináns viselkedésével kiérdemli az újabb és újabb vállveregetést. Többnyire nem tudatosan, de minden felnőtt (akár szülő, akár nem) hajlamos saját értékrendje szerint megajándékozni a gyerekeket a figyelmével. Felkapjuk a tekintetünket egy szépen fésült kislányra és egy kócos kisfiúra, de fordítva csak a legritkábban.

A sztereotípiák

Talán nem is gondolnánk, de a nemi sztereotípiáknak megfelelő nevelés az újszülöttek első napján kezdődik a szülők részéről. Egy ma már alapvetőnek számító kutatásban 30 szülőpárt kértek meg arra, hogy 24 órája megszületett kisbabájukat jellemezzék aszerint, milyennek látják őt. A 15 kisfiú és 15 kislány súlyuk, hosszuk ás Apgar-skála értékük (születés után állapotuk) szerint pontosan ugyanolyanok voltak, ennek ellenére a szülők a lány babákat sokkal inkább látták kedvesnek, aprónak és szépnek, mint a fiú csöppségeket.

A fenti kísérlet jól mutatja, hogy még azelőtt, hogy a lányokat és fiúkat ténylegesen meg lehetne különböztetni egymástól, a világ hajlamos máris fiúsnak és lányosnak látni őket. Véleményem szerint ezzel a jelenséggel egészen addig nincs is probléma, amíg a környezet elvárása nem idéz elő később, felnőve szorongásokat és félelmeket.

Ugyanis a felnőttek világa sokkal bonyolultabb annál, mint amit a lányok szimpla szépségével és fiúk kizárólagos erejével meg lehetne oldani.

Sokkal inkább van egy gyereknek szüksége arra, hogy saját képességeivel tisztában legyen, hogy bízzon magában, képes legyen kitartani, ha egy helyzet bonyolultabbnak ígérkezik, mint első ránézésre, tudja mozgósítani erejét, mikor arra szükség van. A jó hír azonban az, hogy szülőként, és a gyerek környezetében lévő felnőttekként nagyon sokat segíthetünk egy felcseperedő apróságnak abban, hogy képes legyen jól venni ezeket az akadályokat is.

A kislányoknak is szükségük van bátorságra

€Amikor egy kislányt csak a szépségéért dicsérünk meg, azt sugalljuk, hogy a külső erények egy lánynál elsődlegesek. Emellett a gyerek azt érezheti, hogy az erős fiúk nála mindig is erősebbek lesznek. Felnőve azonban egy nőnek fontos, hogy egy férfival szemben ne érezze magát gyengének.

Egy párkapcsolatban, de önmaga megvédése miatt is elengedhetetlen, hogy ha a szükség úgy hozza, képes legyen kiállni magáért. A bátorságért, céltudatosságért és erőért ugyanúgy fontos elismerni egy kislányt is, mivel ilyenkor adagonként töltik fel őt a felnőttek a magába vetett hittel.

Egy kutatásban azt nézték, hogy az azonos képességű, 11 hónapos babák anyukái milyen képességeket tulajdonítanak saját gyermeküknek. Az eredményből kiderült, hogy a fiús anyukák bátrabbnak és ügyesebbnek (mászásban) érezték babájukat, mint a hasonlóan jól teljesítő, lányos anyukák saját gyermeküket. Vajon a lány babás édesanyák miért nem érezték olyan fontosnak kihangsúlyozni kislányuk rátermettségét?

Mivel segítenek a szülők leginkább?

Felnőttként hajlamosak lehetünk arra, hogy míg a kislányokat sajnálgatjuk, a kisfiúktól elvárjuk, hogy egy problémából hamar talpra szökkenjen, és a lehető leggyorsabban túltegye magát a gondján. Azonban mikor egy kisfiút rendszerint a keménységre biztatunk, azt hitetjük el vele, hogy minden akadályt, konfliktust elfojtással és erővel lehet megoldani. Ilyenkor

fontos arra gondolni, hogy felnőtt férfivé érve nem kap a kezébe semmilyen eszközt arra, hogyan álljon fel olyan helyzetekben, mikor nem hat a keménység (pl. párkapcsolati konfliktus, betegség, kudarc).

A szülő feladata megtanítani azt is, hogy hogyan lehet az érzelmeket kifejezni, hogyan lehet a vágyainkat kifejezni, és azt is, hogy mennyire fontos a gondolatok eltemetése helyett azok kimondása.

Teljesen másképp állunk a lányokhoz akkor is, ha agresszióról van szó, mert elnézőbbek vagyunk, ha egy fiú verekszik, de fintorgunk, ha egy lány csap oda a másiknak. Érdekes módon felnőve azt tapasztaljuk, hogy míg a nők verbális agressziót használnak, ha feszültek, addig a férfiaknak hamarabb eljár a kezük. Szülőként érdemes a gyerekeket arra biztatni, hogy ha problémájuk van, akkor azt fejezzék ki, és ne korlátozzuk a lányokat, vagy biztassuk a fiúkat egy konfliktusban, hanem segítsük a gyereket abban, hogy megéljék a belső szorongásukat.

A kitartás jelentősége: érdekes, de valahogy kevésbé jutalmazzuk felnőttként a kitartó viselkedést.

Mikor egy kislány/kisfiú eltökélt szándékát véghez viszi, mikor nem riad meg az akadályoktól, mikor nevetve folytatja a feladatot egy nehézség után, nem érezzük, hogy ez valami óriási dolog volna, pedig ez az egyik legfontosabb képesség, amelyre egy gyerek szert tehet a szülők segítségével. A híres Marshmallow teszt során arra lettek figyelmesek, hogy azok a gyerekek, akik képesek voltak kitartóan lemondani egy kis cukorkáról annak érdekében, hogy később többet kapjanak, sikeresebben teljesítették a tanulmányaikat, és elégedettebbek, boldogabbak voltak, mint azok, akik nem bírtak várni. A kitartás tehát egy olyan dolog, amely az érzelmeket és vágyakat képes kontroll alatt tartani egy fontosabb cél érdekében. Ennek megerősítése azt gondolom, hogy a felnőttek egyik legfontosabb feladata a gyerekeknél.

A félreértések elkerülése érdekében hangsúlyoznám, hogy nem a nemi sztereotípiáknak megfelelő dicséretet ellenzem, hanem azok kizárólagosságát.

Személy szerint jó dolognak látom, hogy ha a lányok lányosan és a fiúk fiúsan nőhetnek fel, ha ez számukra is örömet okoz. A szülő és a környező felnőttek feladata azonban az, hogy ne csak saját öröme szerint reagáljon a mellette fejlődő, növekvő gyermekre, hanem vigyen bele némi tudatosságot is, hogy azzal megkönnyítse az életét a későbbi, felnőtt korában.

Ha érdekel a pszichológia közérthető nyelven, ne hagyd ki a 7köznapi pszichológia blogot!

KÖVESS MINKET:
Tudod hogyan vernek át a hirdetések?
Téged be tudnak húzni a csőbe a reklámokkal, nagynak tűnő akciókkal, vagy tisztában vagy a gazdasági versenyterülettel? Tedd próbára tudásod a Nagy Diák Versenykultúra Teszten!
Szponzorált tartalom (X) - szmo.hu
2019. március 20.


hirdetés

Biztos te is láttál már a tévében olyan arckrém reklámot, amely előtte-utána fotóval mutatta be a hatását vagy olyat, ahol két mosópor hatékonyságát tesztelik a reklámban. De tudod-e, hogy a kettő közül melyik tiltott és melyiket, milyen esetben használhatják? Könnyen bedőlsz ha a boltokban akciókkal bombáznak vagy utánaszámolsz, mielőtt a kosaradba tennéd az adott terméket?

A DUE Médiahálózat Versenyben az erő! - Nagy Diák Versenykultúra Tesztjén pont az ilyen megtévesztő hirdetésekre hívja fel a figyelmet, hogy segítsen a különféle csalások kivédésében. Ha kitöltöd, nyerhetsz is!

Ezt a tesztet bárki kitöltheti kb. 5-10 perc alatt erre az oldalra kattintva, de a nyereményért csak a 14-24 évesek szállhatnak versenybe.

Az online teszt számítógépen és okostelefonon is kitölthető egészen május 12-ig, az ezt követő két fordulón viszont már személyesen kell megjelennie a legeredményesebbeknek. A májusi középdöntőbe kerülő játékosokból tizenkét fő jut el a végső küzdelembe, ahol egy élő kvíz műsor során dől el, ki nyeri a fődíjat, egy Samsung Galaxy S9+ telefont.

A tesztet a DUE Médiahálózat készítette a Gazdasági Versenyhivatal támogatásával. További más érdekes, tanulságos és játékos teszteket a nagydiaktesztek.hu oldalon találsz.


KÖVESS MINKET:Így erősítheted a a legjobban gyerkőcöd immunrendszerét – és így készítheted fel a nagyvilágra
Miért fontos, hogy erős legyen a kicsik ellenálló képessége? És mit tudsz tenni érte anyaként, apaként? Elmondjuk!
Szponzorált tartalom (x) - szmo.hu
2019. március 21.


hirdetés

Megszületik a kisbabád, ott tartod a kezedben, és az első pillanattól, az első lélegzetvételétől kezdve a legjobbat akarod neki.

Szeretnéd megóvni a gyerekedet, fogni a kezét, vigyázni rá, apró lépésenként segíteni neki, hogyan kerülje el a veszélyeket. Annyi, de annyi mindent taníthatsz neki! És te magad is sok mindent tehetsz érte. Hogyan készítheted fel gyerkőcöt a nagyvilágra?

Talán az egyik legfontosabb, hogy a biztonságával kapcsolatos alapszabályokat megtanítsd neki, de szintén fontos, hogy immunrendszerének fejlődését Te is támogasd!

Környezetének biztonságos felfedezése - de hogyan?

A gyermeked veszélyérzetét – hogy később, amikor önállóbbá válnak, biztonságban tudhasd –, néhány egyszerű szabállyal alakíthatod ki. A kúszás-mászás időszakában, biztosíts gyermeked számára egy kis sarkot (amit szükség esetén el is keríthetsz számára), ahol szabadon játszhat, rázhatja a puha csörgőjét, nézegetheti a könyvecskéit, leporellóját és felfedezheti az őt körülvevő kis világot. Ha a lakás kicsi vagy egyben van a szoba és a konyha, hasznos lehet a járóka, ezzel elkerülheted a baleseteket, főként, ha főzöl vagy egyéb veszélyes háztartási munkát végzel.

Később, amikor már járni kezd, mindenféleképpen tegyetek gyerekbiztos biztonsági dugót a konnektorokba, rendezzétek át a kábeleket, tegyétek a kicsi számára elérhetetlen magasságba a hosszabbítókat, ne legyenek lerántható nehéz tárgyak, rögzítsétek a falhoz a polcokat és szekrényeket, és tegyetek sarokvédőt az asztalokra.

Előfordulhat, hogy egyszer-egyszer megkóstolja a gyermek a homokot. Azonban fontos, hogy tanítsátok meg neki, ne vegyen mindent a szájába. Ügyeljetek rá, hogy ha véletlenül kavicsot, apró tárgyakat tesz a szájába, azonnal kikerüljön, mert könnyen félrenyelheti, balesetveszélyes lehet. A kisgyereket soha, egyetlen percre se hagyjátok egyedül, mert pillanatok alatt meglehet a baj.

Amikor már járni kezd, akármilyen önálló akar lenni, az utcán ne engedjétek el a kezét. Álljatok meg a zebránál, és hangosan is mondjátok el neki mindig, hogy először megállunk, körül nézünk, és csak ha nem jön semmi, akkor indulunk át a túloldalra. Lámpás kereszteződéseknél érdemes ismételgetni neki: „piros-tilos, zöld-szabad.” 3-4 éves korára már tudni fogja. A kezét soha ne engedjétek el, ha zebrán mentek át, akkor se, ha kiabál, toporzékol.

Arra is hívjátok fel a figyelmét, hogy idegen állatokat ne fogjon meg. A kutyasimogatás és cicasimi jöhet, de csak is akkor, ha ott az állat gazdája és biztosít afelől, hogy az állat simogatható. Tanítsátok meg azt is a gyermeknek, hogy az állatokat mindig óvatosan közelítse meg és kerülje a hírtelen mozdulatokat. Egy kis állat simogatástól nem lesz semmi baja, csak is élményekkel gazdagodik a gyermek és nem kell azonnal kézfertőtlenítőt elővenni a táskából. Evés előtt persze mindig töröld át alaposan vagy mosd meg a kezét. Utcáról, bölcsiből, oviból, kertből befelé jövet és evés előtt is mindig alaposan kezet kell mosni.

És mi a helyzet az immunrendszerrel?

A babáknak születésükkor még fejletlen az immunrendszere. A baba életének első pár éve, ezért is fontos időszak az immunrendszer fejlődésének szempontjából. Pálinkás Zsanett védőnő, a Nutriklub tanácsadója elmondta lapunknak, hogy az immunrendszer kialakulásában számítanak a születési körülmények is, hiszen más a bélflóra kialakulásának az üteme természetes és császármetszéssel született babák esetében. A bélrendszerben lévő jótékony baktériumok nagy hatással vannak az immunrendszer működésére. Azok a babák, akik természetes úton születnek már találkoznak azokkal a baktériumokkal, melyek a bélflóra kialakítását elősegítik. Ez megteremti a megfelelő környezetet a kezdeti bélflóra számára. Ezt az anyatej összetétele és kolosztrum (előtej) kedvezően befolyásolják. Hagyjátok, hogy gyermeketek minél több élménnyel gazdagodjon, mert az új tevékenységek segítik a baba ellenállóképességének fejlődését!

A gyerekek első 3 életévében fokozatosan, folyamatosan alakul ki /fejlődik az immunrendszer. Emiatt az első 3 hónapban sterilizáld a baba eszközeit, ha lehet minden nap, mert sokkal fogékonyabb lehet a betegségekre. Ha csak anyatejet kap, akkor szükség esetén a bimbóvédőt, ha anyatej hiányában tápszert kap, akkor a cumisüveg összes részét.

A sterilizálást azonban pont az immunrendszer erősítése miatt nem érdemes évekig csinálni, ugyanis, ha otthon túlzottan figyeltek a tisztaságra, steril környezetben van kisbabád, annál nagyobb lesz az esélye arra, hogy fogékonyabb lehet a betegségekre. Ezért 3-6 hónapos korban az evés után alaposan elmosott cumisüveget, cumit, a hozzátáplálásnál a kiskanalat, tányért elég 2-3 naponta sterilizálni. 6 hónapos kor felett pedig elég hetente egyszer sterilizálni az eszközöket, amikor éppen ráérsz.

Minél többet legyetek kint a gyerkőccel a szabadban, ha nincsen túl hideg (fagypont alatti hőmérséklet) vagy nem fúj viharos szél.

Hűvösebb időben öltöztesd fel rétegesen a kicsit, hogy ha leizzad, bemelegszik játék közben, lekerülhessen róla egy réteg. Ahol a játszótér le van fedve gumiszőnyeggel, nyugodtan engedd, hogy másszon rajta. A sok szabad levegőn töltött, felfedezésekkel, kirándulásokkal, játszóterezéssel, csúszással-mászással töltött idő is hozzájárul ahhoz, hogy a gyereked ellenálló-képessége minél jobban fejlődjön, és minél jobb legyen az immunrendszere.

A táplálkozás a másik legfontosabb dolog az immunrendszer erősítésében

„Az anyukák gyakran felteszik a kérdést, hogy milyen vitaminokat adjanak a gyerekeknek, hogy az immunrendszerük erős legyen” – mondja Pálinkás Zsanett, a Nutriklub tanácsadója. „Roppant fontosnak tartom elmondani, hogy az első, amit tehetnek azért, hogy a kicsi immunrendszere erős legyen, az az, ha odafigyelnek a gyerkőc táplálkozására. Hiába kap vitamint egy olyan gyerek, aki egy éves kora után például válogat az ételek között, egyoldalúan táplálkozik. Egy-egy vitaminkészítmény nem tartalmaz minden fontos tápanyagot, amire szüksége lehet a kicsinek főként az első 3 évben, amikor intenzíven fejlődik. A D-vitamin pótlásról 1 éves kor után sem szabad megfeledkezni, mert nemcsak az immunrendszer támogatásában segít, de a csontok egészséges fejlődéséhez is elengedhetetlen. Megfelelő tápanyagok biztosításával, változatos étrenddel támogathatják a szülők gyermekeik immunrendszerének fejlődését a leghatékonyabban.

A tanácsadó azt javasolja, amikor elkezdődik a hozzátáplálás, 6 hónapos kor felett, továbbra is kapjon a gyermek elegendő folyékony tejalapú táplálékot korának megfelelően. Ez elsődlegesen az anyatej, annak hiányában tápszer és egy éves kor felett gyerekital. Főként fontos az miatt is, hogy a hozzátáplálás elején nem javasolt csak fokozatosan kiváltani az étkezéseket, nem kaphat a baba mindenféle ételt, valamint nem eszik még nagy mennyiséget. A folyékony tejalapú táplálék is nagyban hozzájárulhat azoknak a tápanyagoknak és vitaminoknak a beviteléhez, amelyek az intenzív fejlődéshez, az immunrendszer megfelelő működéséhez, az ellenálló-képesség minél erősebbé tételéhez nélkülözhetetlenek.

„Egy éves kor után is nagyon fontos odafigyelni arra, mit eszik a kicsi”

- hívja fel rá a figyelmet Pálinkás Zsanett. „Például azért is, mert ilyenkor bújnak ki az őrlőfogak, ami megnehezíti az evést: van, hogy napokra elutasítja az ételt a gyerek. Azután ott a válogatós időszak, amikor hajlamosak egyoldalúan táplálkozni, ez pedig hatással van az immunrendszerre. Ilyenkor az ételeket javasolt kicsit változatosabban elkészíteni, próbát tenni, kísérletezni, mert előfordul, hogy a kicsi egy zöldséget főzelékként elkészítve nem eszi meg, de párolva, sütőben, olaj nélkül készített zöldségropogósként már szívesen elfogyasztja.”

Ha van még anyatej, egy éves kor után is javasolt a szoptatás. Anyatej hiányában adhatsz neki gyerekitalt, tejpépet, amit a gyerkőcöd szívesen elfogyaszt. A gyerekital a változatos elkészíthetősége miatt a válogatós időszakban is nagy segítség lehet.

Sőt, Pálinkás Zsanett elárulta, hogy még bölcsis korban is kaphatja ezeket a kicsi, mert ez is plusz vitamin- és ásványianyag-forrás a gyerekek táplálkozásában.

További hasznos tanácsok és szakértő segítség az anyasághoz nutriklub.hu.


KÖVESS MINKET:
A Spar újrahasznosítható zacskókat vezet be a környezet védelméért
A zöldség- és gyümölcstároló tasakok moshatóak, és jól záródnak.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. március 20.


hirdetés

A környezettudatosság jegyében egy újdonságot vezet be a Spar Magyarországon. A vásárlóknak újrahasználható zöldség- és gyümölcstároló tasakokat is kínál, hogy ezzel is ösztönözze a vevőket a környezetbarát életmódra.

Az áruházakban a zöldség-gyümölcs részlegeken lehet beszerezni 599 forintért a csomagot, melyben 3 darab mosható és szalaggal jól zárható, tartós, többször használatos tasak található.

Mint felelős nagyvállalat, ezzel is próbálják a hulladék mennyiségét csökkenteni, támogatják a szelektív hulladékgyűjtést, és környezetkímélő hűtési és világítási technológiákat alkalmaznak - derül ki a ProfitLine írásából.

A Spar már korábban közölte, hogy csak lebomló, komposztálható zacskókat árusít.

Fontos lépés ez is, hiszen

a világban a műanyagzacskók 80 százalékát Európában használják, évente 100 milliárd darab kerül forgalomba.

Ez hazánkban naponta 1 millió zacskót jelent. A szemétbe kerülő műanyag szatyrok akár 1000 évig is szennyezhetik a környezetet.

Az áruházlánc más módon is igyekszik védeni a környezetet. A Facebookon közzétett akciójával most az aludobozok visszaváltására hívja fel a figyelmet.

Címlapkép: illusztráció, forrása: Pixabay


KÖVESS MINKET:

15 röhejes dolog, amit hullafáradt anyukák csináltak az ájulás előtt 5 perccel
"Sírva üvöltöttem, hogy "a fiunk kenguruvá változott!", majd elájultam."
Buzzfeed - szmo.hu
2019. március 21.


hirdetés

Le a kalappal minden anya előtt, aki valaha alvás nélkül végigcsinált több napot úgy csecsemőkorú vagy totyogós - vagy akármekkora - gyermekével, hogy közben azt sem tudta, fiú-e vagy lány, eszik-e vagy isszák a zuhanyzást, hajmosást, ülve evést és egyéb luxustevékenységeket - de a gyereke tökéletesen vidáman ficánkolta végig ezt a pár vészterhes napot. Vagy évet. Nekik szentelt egy vicces összeállítást a Buzzfeed.

"Felsikítottam, amikor megláttam egy magazint a címlapján egy babával, aki egy kukából kukucskált ki, mert azt hittem, valaki kidobta a gyermekemet!"

"Épp a lányom mellett aludtam, amikor leesett, hogy szopizni szeretne. Arra ébredtem, hogy a fülébe nyomkodom a mellbimbómat."

"A fiam teljesen bekúszott az éjszaka közepén a takarója alá, viszont a plüssállatát otthagyta a saját helyén. Totális alvásmegvonásom volt, s odamentem hozzá, hogy lecsekkoljam, de egy kitömött kengurut láttam csak. Ezért felébresztettem a férjem, és sírva üvöltöttem, hogy "a fiunk kenguruvá változott!", majd elájultam."

"Olyan kimerült voltam, hogy amikor végre el tudtam aludni, arra riadtam fel, hogy a fiam biztosan a párnámban van, amit szét kell tépnem, hogy megmentsem."

"Megpróbáltam megrakni a mosógépet - csak éppen a mosogatógépbe pakoltam a szennyest."

"Hiába ringattam álomba egy párnát, nem bírta abbahagyni a bőgést (mert a gyerek tovább üvöltött a kiságyban)."

"Úgy mentem le a boltba, hogy a pólómon - kívül - jeges pakolás volt a melleimen. Csak akkor vettem észre, amikor már fizettem."

"Betettem az anyatejet a mosogatóba, a szennyes edényt pedig a fagyasztóba."

"Egy csomó álmatlan éjszaka után a férjemmel elmentünk bevásárolni, s vittük az egy éves kislányunkat is. Egy kis időre szétváltunk, s amikor újra összetalálkoztunk, pánikba estem és elüvöltöttem magam: 'Hol a lányunk?!' A kezemben volt."

"Annyira frusztrált, hogy nem tudok 2 óránál többet aludni egyszerre, hogy szétvertem a robotporszívónkat. Drága boxzsák volt."

"Egy órán át bevásároltam, aztán nem találtam az autó kulcsát. Kimentem megnézni, hogy nem ejtettem-e el a kocsinál - benne volt, még mindig járt a motor."

"Annyira kimerült voltam az állandó éjjeli szoptatástól, hogy egyszer véletlenül megöleltem a férjem fejét a baba helyett, és az arcába nyomtam a cicimet."

"Pénztárca nélkül mentem a bevásárlóközpontba. Amikor rájöttem, mit csináltam, hazamentem, hogy magamhoz vegyem, majd újra nélküle mentem el otthonról."

" 'Fejen' pusziltam egy kupac mosott ruhát, miközben felvittem az emeletre."


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x