hirdetés
animals-2607704_1920.jpg

A kutyák remekül tudnak olvasni az arckifejezéseinkből – állítja egy friss kutatás

Most már hivatalos tény, hogy az 'ember legjobb barátja' figyeli minden rezdülésünket. Gondoljuk át kétszer azt a grimaszt!
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 18.


hirdetés

A kutatások egyértelműen kimutatják, hogy a kutyák nagy figyelmet fordítanak az emberi arckifejezések "tanulmányozására" és olvasnak az arcunkról.

Marc Bekoff és Jessica Pierce márciusban megjelent könyvében annak a fontosságát hangsúlyozza, hogy azok az emberek, akik egy négylábúval közös élet mellett teszik le a voksukat, lényegében megtanulják "a kutyák nyelvét", jó esetben "folyékonyan beszélnek kutyául".

A kutya viselkedés alapjainak megismerése mellett szerintük rendkívül fontos dolog, hogy megértsük azt is, hogy a kutyák különböző érzékszervei hogyan működnek és, hogy miként használják a szemüket arra, hogy olvasni tudjanak az arcunkról, illetve, hogy miért is rendelkeznek ilyen nagyfokú érzékenységgel a különböző vizuális szociális jelzésekre.

hirdetés

Nem meglepő, hogy a kutatások szerint a kutyák különös figyelmet szentelnek az emberi arckifejezéseknek - talán azért, mert nekünk nincsenek farkunk vagy fülünk, amiknek a mozgatásával kommunikálhatnánk velük.

Egy tanulmányban, ami a kutyák és az emberi arckifejezések témájával foglalkozik, a tudósok azt állapították meg, hogy a kutyák képesek megkülönböztetni a boldog és dühös emberi arcokat - utóbbiaktól pedig idegenkednek.

Egy kapcsolódó tanulmányban Natalia Albuquerque és munkatársai az ebek viselkedését az emberek érzelmileg releváns vizuális jelei alapján vizsgálták.

A csapat összehasonlította a kutyák boldog és dühös emberi arckifejezésekre adott válaszait, és megállapították, hogy a dühös arckifejezés a szájuk nyalogatását váltja ki a négylábúakból.

Érdekes, hogy a dühös képek hatására jelentkezett ez a szájnyalogatás, ám amikor dühös hangot hallottak, ugyanez nem volt megfigyelhető. Itt látszódik a vizuális és a hallható ingerek közötti különbség.

A száj megnyalása a két kutya közötti kommunikáció során gyakran egyfajta megnyugtató, nyugtató gesztusként funkcionál, és jelen esetben hasonló módon szolgálhat arra, hogy a kutya így válaszoljon az emberi társban észlelt negatív érzelmekre.

A "nyugtató viselkedés" célja, hogy gátolja vagy csökkenti a szociális partner agresszív viselkedését.

A vizsgálatban a kutyák gyakrabban nyalták meg a szájukat emberi fotókra nézve, mint más kutyák képeire tekintve, ami arra utal, hogy az ebek azért fejlesztették az idők során az emberi arckifejezésekre való fokozott érzékenységüket, hogy megkönnyítsék a velünk való kommunikációt.

Egy másik tanulmányban a kutatók azt fedezték fel, hogy az oxitocin nevű hormon (amely a bizalom és a szeretet érzéseihez kapcsolódik) a felelős azért, hogy a kutyákat jobban érdekli a mosolygós emberi arc, és kevésbé egy dühös arc.

A folytatásért lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
nyugdij-postas-kifizetes-mti-mohai-balazs-1000x655.jpg

Kiderült, hány forinttal emelkedik jövőre az átlagnyugdíj, és mikor jön a novemberi pluszpénz

A friss nyugdíjasok is kapnak prémiumot, jövőre pedig minden nyugdíjas több pénzre számíthat.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 11.


hirdetés

Ahogy korábban megírtuk, november 12-én, kedden utalják a nyugdíjasoknak a beígért nyugdíjprémiumot és nyugdíjkorrekciót, ami együtt átlagosan 33 ezer forintra rúg. A posta csütörtöktől viszi házhoz az egyszeri kifizetéseket.

Nagyjából 2 millió 600 ezren jogosultak a korrekcióra, mindenki a havi ellátása 8,4%-át kapja korrekcióként. Az átlagnyugdíjasok (akik 135 ezres átlagnyugdíjat kapnak) 11.340 forintra számíthatnak.

A nyugdíjprémiumot a gazdasági idei növekedése alapján kapják a jogosultak. Minden korábbinál többet, 22 ezer forintot kaphat az, akinek 80 ezernél több a havi nyugdíja.

hirdetés

Mint kiderült,

a friss nyugdíjasoknak is jár a plusz pénz, ám ők csak a prémium összegét kapják meg.

Az RTL Híradónak nyilatkozó elemző elmondta, hogy annak ellenére jogosult az a több tízezer friss nyugdíjas az extra juttatásra, hogy lehet, hogy csak novemberben kapják meg az első megállapított nyugdíjukat vagy egyéb ellátásukat.

Azoknak a nyugdíjasoknak, akiknek bankszámlájuk van, a novemberi nyugdíjakkal együtt utalják az egyszeri kifizetéseket is. Akik készpénzben várják az ellátást, csütörtöktől kapják meg a pénzüket.

Már azt is lehet tudni, hogy

januártól átlagosan nagyjából 3,5 százalékkal magasabb lesz a nyugdíj összege, tehát a havi 135 ezer forintos idei átlagnyugdíj, jövőre 4751 forinttal emelkedik.

Decemberben viszont még annyi pénzt kapnak majd a nyugdíjasok, mint októberben.

Az RTL Híradó riportja:


KÖVESS MINKET:
hirdetés
mercury-nasa.jpg

Átvonult a Merkúr a Nap előtt hétfőn délután – legközelebb 2032-ben láthatod újra

A jelenség megfigyeléséhez minimum 10-szeres nagyítású megfelelő szűrővel ellátott távcső szükséges.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 11.


hirdetés

2019. november 11-én a kora délutáni órákban lehetett megfigyelni idei év egyik várva várt csillagászati eseményét, a Merkúr bolygó átvonulását a napkorong előtt - írja az Időkép.

Magyarországról csak a jelenség első fele volt megfigyelhető, mivel a maximum előtt nem sokkal a Nap lenyugodott. A teljes jelenséget a Kárpát-medencétől jóval nyugatabbra, Dél- és Közép-Amerikából, illetve Észak-Amerika keleti részéről lehetett végigkövetni.

Az idei teljes átvonulás 5 és fél órán át tartott.

hirdetés

Legutóbb 2016. május 9-én lehetett ezt a jelenséget megfigyelni, és legközelebb 2032. november 13-án lesz látható - írja a portál.

Itt képeket és videókat is láthatsz a Merkúr átvonulásáról:


KÖVESS MINKET:

hirdetés
holtan-talaltak-fehersisakos.png

Holtan találták a Fehér Sisakosok alapítóját Isztambulban

James Le Mesurier halálának oka ismeretlen. A többi önkéntessel Szíriában mentéssel és orvosi segítségnyújtással foglalkozó férfit a múlt héten kémkedéssel vádolta meg az orosz külügyminisztérium.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 11.


hirdetés

Holtan találták isztambuli otthona közelében James Le Mesuriert, a szíriai Fehér Sisakosok nevű szervezet alapítóját.

A férfi halálának oka egyelőre ismeretlen.

Le Mesurier a Mayday Rescue nevű szervezet vezetője is volt, ők képezték ki a Fehér Sisakosokat.

"Halála már csak azért is nagyon furcsa, mert a férfit − aki korábban a brit hadsereg tisztje volt − a múlt héten kémkedéssel vádolta meg az orosz külügyminisztérium' - írja az Index.

hirdetés

A szír kormány és Oroszország szerint a szervezet "a lázadókat segítette" a harcban, és "dzsihádista szervezetek ügynökei". A szervezet aktivistáit tavaly januárban az izraeli hadsereg menekítette ki Szíriából, mivel életveszélyben lettek volna volna a szír kormányerők bevonulása után.

Le Mesurier november 8-án posztolt utoljára Twitteren, bejegyzései a jelenlegi szíriai katonai beavatkozással, illetve egy templom ellen intézett támadással foglalkoztak.

A Fehér Sisakosok nevű szervezetet James le Mesurier alapította 2014-ben.

Az önkéntesek főleg orvosi segítségnyújtással és bombázások utáni mentéssel foglalkoznak.

A szervezet székhelye Londonban van, aktivistái pedig - mintegy háromezren - Szíria azon részein tevékenykednek, amelyek nem a damaszkuszi kormány, hanem különböző lázadó szervezetek ellenőrzése alatt állnak.

A damaszkuszi kormányzat és szövetségesei terroristáknak tekinti őket, míg az Egyesült Államok és több nyugat-európai kormány pozitívan ítéli meg tevékenységüket.

A szervezet 2016-ban alternatív Nobel-díjat kapott.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
varfolde-megismetelt-onkormanyzati-valasztas.jpg

Megint eredménytelen lett az önkormányzati választás Várföldén

Ezúttal is túl sokan szavaztak olyanok, akik korábban nem laktak a településen.
MTI - szmo.hu
2019. november 11.


hirdetés

A megismételt önkormányzati választáson sem állapítottak meg eredményt Várföldén. A hírről az MTI számolt be.

Nem állapította meg az eredményt a helyi választási bizottság vasárnap a Zala megyei Várföldén, mert az október 13-i szavazáshoz hasonlóan ezúttal is túl sokan szavaztak olyanok, akik korábban nem laktak a településen.

Szunyogh István, a bánokszentgyörgyi közös hivatalhoz tartozó Várfölde jegyzője felidézte, hogy

azért kellett megismételni a polgármester- és képviselő-választást, mert október 13-a előtt néhány hét alatt több mint ötven százalékkal növekedett a bejelentett lakcímmel rendelkezők száma.

hirdetés

Az ismétlésről a Pécsi Ítélőtábla döntött.

A jegyző hozzátette: az október 13-i voksoláshoz képest ugyan kisebb arányban, de ezúttal is sokan voltak olyanok szavazni Várföldén, akik valójában nem élnek a településen.

A névjegyzékben szereplő 239 választópolgár közül 169-en adtak le szavazatot vasárnap, többen, mint ahányan szeptemberben szerepeltek a település névjegyzékében.

Visszalépés nem volt, ezért az október 13-i voksoláshoz hasonlóan két polgármester- és tíz képviselő-jelöltre lehetett szavazni.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!