hirdetés
A kutyák remekül tudnak olvasni az arckifejezéseinkből – állítja egy friss kutatás
Most már hivatalos tény, hogy az 'ember legjobb barátja' figyeli minden rezdülésünket. Gondoljuk át kétszer azt a grimaszt!
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 18.


hirdetés

A kutatások egyértelműen kimutatják, hogy a kutyák nagy figyelmet fordítanak az emberi arckifejezések "tanulmányozására" és olvasnak az arcunkról.

Marc Bekoff és Jessica Pierce márciusban megjelent könyvében annak a fontosságát hangsúlyozza, hogy azok az emberek, akik egy négylábúval közös élet mellett teszik le a voksukat, lényegében megtanulják "a kutyák nyelvét", jó esetben "folyékonyan beszélnek kutyául".

A kutya viselkedés alapjainak megismerése mellett szerintük rendkívül fontos dolog, hogy megértsük azt is, hogy a kutyák különböző érzékszervei hogyan működnek és, hogy miként használják a szemüket arra, hogy olvasni tudjanak az arcunkról, illetve, hogy miért is rendelkeznek ilyen nagyfokú érzékenységgel a különböző vizuális szociális jelzésekre.

Nem meglepő, hogy a kutatások szerint a kutyák különös figyelmet szentelnek az emberi arckifejezéseknek - talán azért, mert nekünk nincsenek farkunk vagy fülünk, amiknek a mozgatásával kommunikálhatnánk velük.

Egy tanulmányban, ami a kutyák és az emberi arckifejezések témájával foglalkozik, a tudósok azt állapították meg, hogy a kutyák képesek megkülönböztetni a boldog és dühös emberi arcokat - utóbbiaktól pedig idegenkednek.

Egy kapcsolódó tanulmányban Natalia Albuquerque és munkatársai az ebek viselkedését az emberek érzelmileg releváns vizuális jelei alapján vizsgálták.

A csapat összehasonlította a kutyák boldog és dühös emberi arckifejezésekre adott válaszait, és megállapították, hogy a dühös arckifejezés a szájuk nyalogatását váltja ki a négylábúakból.

Érdekes, hogy a dühös képek hatására jelentkezett ez a szájnyalogatás, ám amikor dühös hangot hallottak, ugyanez nem volt megfigyelhető. Itt látszódik a vizuális és a hallható ingerek közötti különbség.

A száj megnyalása a két kutya közötti kommunikáció során gyakran egyfajta megnyugtató, nyugtató gesztusként funkcionál, és jelen esetben hasonló módon szolgálhat arra, hogy a kutya így válaszoljon az emberi társban észlelt negatív érzelmekre.

A "nyugtató viselkedés" célja, hogy gátolja vagy csökkenti a szociális partner agresszív viselkedését.

A vizsgálatban a kutyák gyakrabban nyalták meg a szájukat emberi fotókra nézve, mint más kutyák képeire tekintve, ami arra utal, hogy az ebek azért fejlesztették az idők során az emberi arckifejezésekre való fokozott érzékenységüket, hogy megkönnyítsék a velünk való kommunikációt.

Egy másik tanulmányban a kutatók azt fedezték fel, hogy az oxitocin nevű hormon (amely a bizalom és a szeretet érzéseihez kapcsolódik) a felelős azért, hogy a kutyákat jobban érdekli a mosolygós emberi arc, és kevésbé egy dühös arc.

A folytatásért lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

hirdetés
Büntetik a bikinit Európa egyik legszebb fürdőhelyén
Montenegró egyik legnépszerűbb turistaközpontja, Budva úgy döntött, hogy elég volt a fürdőruhás nőkből a városban. Sőt, a félmeztelen férfiakból is.
MTI - szmo.hu
2019. május 25.Súlyos pénzbírságra számíthatnak azok, akik a montenegrói Budva központjában fürdőruhában sétálgatnak, a városvezetés ugyanis megelégelte a hiányos öltözetű turisták viselkedését.

Nincsenek vele egyedül, hiszen néhány éve már a horvátországi Dubrovnikban is pénzbírság vár arra, aki a városközpontban fürdőruhában mutatkozik.

Budva azonban egyelőre csak szavakban tilt: a montenegrói városban idén csak figyelmeztetik a szabályszegőket, jövőre azonban a büntetést is megkezdik, de nem csak a bikinis nők esetében: a félmeztelen férfiak 500 eurós (163 ezer forint), a fürdőruhában sétálgató nők pedig 600 eurós (196 ezer forint) büntetésre számíthatnak.


KÖVESS MINKET:hirdetés
Orbán Viktor piszkos takarítóként szerepel a Der Spiegel címlapján
A lap szerint a magyar miniszterelnök iránti tisztelet már a múlté.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 25.Európa takarítói címen jelent meg a Der Spiegel legfrissebb számának címlapsztorija. Az alcím hozzá: A jobboldali populisták igazi arca, az illusztrációban pedig ott szerepel Orbán Viktor is, mint az egyik koszos takarító.

A magyar miniszterelnök mellett áll még Matteo Salvini, olasz belügyminiszter, a Liga pártszövetség vezetője, Jörg Meuthen, az Alternatíva Németországért társelnöke, Heinz-Christian Strache Ausztria alkancellárja, az Osztrák Szabadságpárt elnöke.

A takarítók többek között Strache ibizai botrányára utalnak. A cikkben Magyarország kapcsán azt írják, hogy nem csak Oroszországgal, hanem a Trump-kormányzattal is szoros kapcsolatban állnak. A lap szerint a magyarok az EU érdekek helyett inkább már az amerikai érdekeket szolgálják. Így "Magyarország kapu lett mindazoknak, akik belülről szeretnék gyengíteni az EU-t" - írták.

Hiába kap dicséretet Orbán az amerikai elnöktől, a magyar miniszterelnök iránti tisztelet már a múlté. A belpolitikában és az igazságszolgáltatás szabadságában is elárulták a magyarok az európai értékeket.

Forrás: 24.hu


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Árvíz jöhet, már több mint 540 kilométeren van készültség
Az utóbbi időkben lehullott csapadék miatt emelkedtek a folyók vízszintjei, a jövő heti esőzések miatt további árhullám várható.
MTI - szmo.hu
2019. május 25.Már több mint 540 kilométeren rendelték el az árvízvédelmi készültséget a magyarországi folyókon - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szombaton.

A hét első felében a Duna vízgyűjtő felső területein jelentős csapadék hullott. A legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban szárazabb időre lehet számítani, viszont a jövő hét elején várhatóan újra csapadékosra fordul az időjárás.

A lehullott jelentős mennyiségű csapadék hatására a Dunán több árhullám alakult ki, így a folyó Nagybajcsnál jelenleg tetőzik, a másodfokú készültségi szintet megközelítő vízállással.

A budapesti tetőzés érdemben nem lesz nagyobb, de tartósabb, elhúzódó tetőzésre kell számítani, amely várhatóan nem éri el az elsőfokú készültségi szintet, a rakpart alatt marad mintegy 60 centiméterrel. A tetőzés ott vasárnap várható.

Az árhullám Komáromnál, Esztergomnál és Bajánál megközelítheti, illetve kis mértékben meghaladhatja az elsőfokú készültségi szintet. A következő hét elején várható csapadék hatására a jövő hét közepén újabb vízszintemelkedés indul el a Dunán, melynek tetőzése valószínűleg kevéssel meghaladja a most levonuló árhullám tetőzési szintjét.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
A Fidesz-KDNP magasan nyerhet az EP-választáson a közvéleménykutatók szerint
Az induló 9 párt és pártszövetség közül 4-6 juthat mandátumhoz a becslések alapján.
MTI - szmo.hu
2019. május 25.Közvélemény-kutatók szerint várhatóan négy-hat magyarországi párt, illetve pártszövetség jut be az Európai Parlamentbe (EP) a mostani választáson a 9 induló lista közül. A legfrissebb támogatottsági adatok alapján mandátumot szerez majd a Fidesz-KDNP, a Jobbik, az MSZP-Párbeszéd, a DK, továbbá esélyes lehet még az LMP és a Momentum is - írta az MTI.

A Nézőpont Intézet, a ZRI Závecz Research, a Publicus Intézet, a Századvég és a Medián méréseit ismertető szerdai budapesti rendezvényen egyetértettek abban, hogy a legnagyobb, 50 százalék feletti támogatottságuk a kormánypártoknak van, a kérdés csak annak pontos mértéke.

Az elemzők 32 százalék feletti, de akár 40 százalékos részvétellel számolnak,

és úgy látják, a legizgalmasabb verseny a második helyért alakult ki a többek szerint gyengülő Jobbik, a stagnáló MSZP-Párbeszéd és a dinamikus kampányával erősödő DK között.

A másik nagy kérdés pedig az, hogy melyik kis párt lépi át az 5 százalékos küszöböt; az LMP, a Momentum, esetleg mindkettő.

A táblázat szerint

a Fidesz-KDNP támogatottsága a biztos szavazók táborában 52-56 százalék között áll,

a Jobbiké 10-15 között, az MSZP-Párbeszéd 10-16 között, a DK-é 7-11, az LMP-é 4-6, a Momentumé 3-6, a Magyar Kétfarkú Kutya Párté 0-3, míg a Mi Hazánk Mozgalomé 0-2 százalék között. Az "egyéb pártok" kategóriájában 0-3 százalék közötti támogatottságot mértek.

A Nézőpont Intézet adatai szerint 39 százalékos részvételi arány várható, és a Fidesz 55, a DK 11, az MSZP, Párbeszéd 10, a Jobbik 9, a Momentum 7, az LMP és a Mi Hazánk 3-3, a Kutyapárt 2 százalékra számíthat.

Nagy Dániel, a Nézőpont Intézet kutatási igazgatója 32-40 százalék közöttire becsülte a várható választási részvételt. Szerinte nem kérdés, hogy a Fidesz-KDNP "toronymagasan", 50 százalék felett fog nyerni és hogy legalább 1,3-1,4 millióan szavaznak majd a kormánypártokra. Véleménye szerint az EP-választás "hihetetlenül felülértékeli" majd a pártokat az önkormányzati választások előtt. Így például ha a DK második lesz, akkor Gyurcsány Ferenc az alkufolyamatokat majd úgy alakíthatja, hogy a DK az őszi választásokon minél több pozíciót szerezhessen, és így az eddigi egyezségek akár fel is borulhatnak. Azt mondta:

három párt számára van komoly tétje az EP-választásnak; az LMP és a Momentum számára a bejutás a megmaradásról is szólhat, míg a Jobbiknál a teljes szétesés lehet a veszély.

A Medián ügyvezető igazgatója 35-36 százalékra becsülte a várható részvételt és azt mondta, hogy a legfrissebb, a HVG-nek készült, csütörtökön megjelenő kutatásuk szerint a Jobbik lehet a második legerősebb párt. Közölte, "szakértői becslésük" szerint a Fidesz-KDNP 13, a Jobbik 3, az MSZP-Párbeszéd és a DK 2-2, míg a Momentum 1 mandátumot szerezhet. Szerinte a két esélyes kis párt közül inkább a Momentumnak van nagyobb esélye a mandátumszerzésre, és arra is felhívta a figyelmet, hogy ha a Jobbiknak mégsem lesz meg a három mandátuma, csak kettő, akkor valószínűleg egy további mandátum a kormánypártokhoz kerül.

Závecz Tibor, a ZRI Závecz Research alapító-ügyvezetője a tavalyi országgyűlési választás párttámogatási adatait vetette össze a most vasárnapi választáson várható, általuk mért adatokkal. Jelezte: előbbinél 70 százalék feletti volt a részvétel, míg most 45 százalék körülivel számoltak, ennek eredménye a természetes csökkenés a legtöbb pártnál. E szerint a kormánypártokra 27 százalékkal, a Jobbikra 59 százalékkal, az MSZP-Párbeszédre 41 százalékkal, az LMP-re 53 százalékkal, míg a Momentumra 20 százalékkal kevesebben szavaznának, és egyedül a DK-nak hozhat 27 százalékos szavazati "nyereséget" az EP-választás.

Pulai András, a Publicus Intézet ügyvezető igazgatója szerint éles küzdelem várható a második helyért a Jobbik, az MSZP-Párbeszéd és a DK között. Küzdelem várható továbbá a bejutásra esélyes két kis párt, az LMP és a Momentum között, illetve a szavazóikért. Azt mondta:

a mozgósítás, a részvétel dönti majd el a választást, az, hogy melyik párt hogyan tudja a híveit mozgósítani.

Az EP-választás jelentőségéről készített felmérésük szerint

az embereket elsősorban az érdekli, hogy a jövőben mennyi uniós támogatást kap Magyarország, ezt a megkérdezettek 29 százaléka mondta, míg a bevándorlást 19 százalékuk említette.

A válaszadók 20 százaléka ugyanarra szavaz, akire szokott - tette hozzá.

Pillók Péter, a Századvég vezető kutatója legfrissebb adataikat ismertetve elmondta, az LMP "illeg-billeg a küszöb környékén", a Jobbiknál "lefele menő" a tendencia, a Momentum "emelkedő pályán van", a Mi Hazánk pedig erősödik.

A kerekasztal-beszélgetésen az elemzők egyetértettek abban, hogy az eddigi kampány összességében nem volt igazán markáns, a pártok inkább az őszi önkormányzati választásra próbálták pozicionálni magukat.

Címlapkép: illusztráció, forrása: Wikipédia


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x