hirdetés
kutya_orr_unsplash.jpg

Meglepő pontossággal képesek kiszagolni a koronavírus-fertőzötteket a kutyák

Az ebek csak 4 százalékban állapították meg rosszul a fertőzöttséget egy egyetemi kísérlet során.
A Címkép illusztráció: Unsplash/Patrick Hendry - szmo.hu
2020. augusztus 01.


hirdetés

Nyolc kutyát képeztek ki a hannoveri egyetemen, hogy kiszimatolják a koronavírus-fertőzötteket, írja az IFLScience.

Az egyhetes tréning után az ebek 96 százalékos pontossággal képesek voltak megkülönböztetni a fertőzötteket és a negatív eredményt produkálókat.

A SARS-CoV-2 vírust emberi nyálból és egyéb váladékokból kiszagoló kutyák 1177 esetben jeleztek helyesen fertőzöttséget, 792 esetben pedig azt, hogy az illető egészséges. Csupán 63 szimatolás után döntöttek rosszul.

A kutatás egyelőre kísérleti stádiumban van, de az eredmények biztatóak. Ezek alapján könnyen elképzelhető, hogy a Covid-19 azonosítására kiképzett kutyákra nagyobb szerep hárulhat a jövőben a fertőzöttek kiszűrésében.

A betegségeket kiszimatoló kutyák kiképzése nem új ötlet. Korábban használtak már ebeket a Parkinson-kór, a malária, számos légúti fertőző betegség, sőt a rák egyes fajtáinak kimutatására is.

hirdetés

A kutyák orra közismerten nagyon érzékeny. Képesek az illatok alapján kiszűrni azokat a vegyületeket, melyek fertőzés esetén a véráramba kerülve megváltoztatják a szervezet anyagcseréjét, így jellegzetes illatanyaguknak köszönhetően felismerhetők lesznek kilégzésnél vagy például a vizeletben.

A kutyák orrában az emberi 5 millióval szemben 200-300 millió receptor dolgozik az egyes illatok elkülönítésén, ezért is tudják könnyen megkülönböztetni a betegek embereket az egészségesektől.

Egyelőre még kérdéses, hogyan lehet a koronavírust kiszimatoló kutyákat használni a hétköznapokban. Kutatók szerint elsősorban azoknak az országoknak lehet ez hatékony módszer, ahol a különféle tesztek beszerzése nehézséget okoz.hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
vihar-ck-idokep-scaled.jpg

Folyóvá vált utcák, jégeső, villámárvíz – így csapott le a vihar az országra

Volt, ahol már kora délután a 30 mm-t is elérte a csapadék mennyisége.
Címkép: Időkép - szmo.hu
2020. augusztus 04.


hirdetés

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy nagy vihar várható kedden. Kora délután délnyugaton már több járásra is kiadta a másodfokú, narancs riasztást zivatar- és felhőszakadás veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az Időkép percről-perce tudósít arról, éppen merre jár a vihar.

Kecskeméten annyi eső esett, hogy szinte folyóvá vált ez az utca:

Fotó: Meleg Sándor/Időkép

hirdetés

Villámárvíz szintén Kecskeméten:

Fotó: maccoyi/Időkép

Jégeső Baján:

Fotó: Szabó Buják Márta/Időkép

Baján is rengeteg eső esett. A Szent László utcából Szent László folyó lett a sok víz miatt:

Így borult sötétségbe Komló:

Komlóra is méretes jégeső zúdult:

Fotó: matesz10/Időkép

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
robbanas-bejrut.jpg

Hatalmas robbanás rázta meg Bejrútot

Az első információk szerint egy tűzijátékraktár robbant fel.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. augusztus 04.


hirdetés

Óriási robbanás rázta meg kedden Bejrútot - számolt be a CNN. Az első információk szerint egy tűzijátékraktár gyullad ki, majd repült a levegőbe. Később hivatalos források alapján a CNN arról írt, hogy a raktárban a hatóságok által elkobzott veszélyes robbanószerek voltak.

A környéket óriási vörös füst árasztotta el.

A robbanás olyan erejű volt, hogy beszámolók szerint még a helyszíntől 10 kilométerre található épületekben is kár esett.

A CNN-nek az egyik szemtanú, aki néhány kilométerrel távolabb volt, úgy fogalmazott: olyan volt, mint egy földrengés. A lakás horizontálisan megrázkódott, az ajtók kivágódtak, az ablaküvegek pedig kitörtek.

A Guardian arról ír, hogy legalább 50 ember halt meg és több ezren megsebesültek.

hirdetés

Egy közeli kórház dolgozója az újságíróknak azt mondta, nem tudják fogadni a sebesülteket, mert túl sokan vannak, ezért kénytelenek kint maradni az utcán.

A robbanásról több videó is készült:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
viharkar-ck-mti.jpg

Autókra dőlt fák, letört ágak az utcákon - durva fotók a keddi viharról

Volt, ahol az egész utcát ellepték a letört faágak.
Fotók: MTI/Ujvári Sándor - szmo.hu
2020. augusztus 04.


hirdetés

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy hatalmas vihar csapott le az országra kedden. Rengeteg csapadék hullott, volt ahol már kora délután szinte folyóvá változtak az utcák. Az esőt pedig sok helyen jég is kísérte.

A vihar több helyen is nagy károkat okozott: fák dőltek ki, ágak lepték el az utcákat. Mutatjuk, milyen pusztítást végzett a keddig vihar.

Gépjárművek kerülgetik a viharban kidőlt fákat és leszakadt ágakat az 54-es főúton Bócsa határában 2020. augusztus 4-én.

Gépjárművek állnak viharban kidőlt fák és leszakadt ágak mellett az 54-es főúton Bócsa határában 2020. augusztus 4-én.

hirdetés

Viharban kidőlt fa Bócsán 2020. augusztus 4-én.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
lanchid-mti-foto.jpg

Karácsonyt meglepte volna, ha jóváhagyják a Lánchíd-tendert

A Közbeszerzési Hatóság tartalmi hibák miatt visszadobta a híd felújítására kiírt közbeszerzést, erre reagált a főpolgármester.
Címkép: MTI/Mónus Márton - szmo.hu
2020. augusztus 04.


hirdetés

A Magyar Nemzet nemrég a budapesti Fidesz Facebook-bejegyzése alapján számolt be arról, hogy a Közbeszerzési Hatóság tartalmi hibák miatt visszadobta a Lánchíd felújítására kiírt közbeszerzést, a Budapesti Közlekedési Központnak (BKK) pedig módosítania kell azt.

Karácsony Gergely a Facebook-oldalán azt írta: "a BKK igazgatósága körülbelül 10 napja, a jogszabályi határidőket betartva, alapos mérnöki és jogi előkészítés után elfogadta a Lánchíd felújítására vonatkozó közbeszerzés kiírását. A kiírás azt hivatott szolgálni, hogy lehetőséget adjon a legnagyobb mértékű átlátható versenyre, minél több alkalmas kivitelező pályázására".

A főpolgármester azt is megjegyezte, hogy a közbeszerzés a hatályos szabályok szerint akkor tud megjelenni, ha azt egy kormányzati szerv, a Közbeszerzési Hatóság is jóváhagyja. A kormányzati hatóság azonban az igazi versenyt szolgáló 10 éves (120 hónapos) referenciaidőszakot soknak tartotta, előírta annak 8 évre (96 hónapra) való csökkentését.

"Miért van ennek jelentősége? Mert hát az elmúlt 8 évben egyetlen hidat sem újítottak fel Budapesten, vagyis a hatóság döntése szerint egyetlen korábbi budapesti hídfelújítás sem számíthat bele a referenciák körébe. Ez a korlátozás tehát alkalmas lehet arra, hogy szűkítse a közbeszerzésen indulók körét"

hirdetés

- fogalmazott Karácsony Gergely.

A főpolgármester azt is leírta, hogy a döntéssel nem értenek egyet, az eredeti kiírást jogilag is megalapozottnak tartják. Ugyanakkor a hatályos szabályok és a Lánchíd felújításának sürgőssége miatt beépítik a kormányzati hatóság előírását a kiírásba.

"Ezt a BKK igazgatósága haladéktalanul megteszi, a Lánchíd felújítását tehát ez nem hátráltatja"

- írja Karácsony Gergely, aki azt is hozzáteszi:

"a politikai viszonyok ismeretében az lett volna a nagyobb meglepetés, ha a kormányzati hatóság jóváhagyta volna a kiírást".

Azzal azonban nem számoltak, hogy a kormány fél év alatt is képtelen betartani az ígéretét.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!