hirdetés
magyar_posta.jpg

A külföldről érkező karácsonyi ajándékokat már most érdemes megrendelni – figyelmeztet a Magyar Posta

A szállítási idő két hónap is lehet, ezért érdemes előre gondolkodni.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. október 16.


hirdetés

Akár két hónap is lehet egy külföldről rendelt csomag kiszállítási ideje, ezért érdemes már most megrendelni a karácsonyi ajándékokat - erre figyelmeztet a Magyar Posta.

Tavaly 3,2 millió online vásárlást bonyolítottak le a magyarok, a többségét az év utolsó harmadában - derül ki az RTL Híradó videójából.

A Magyar Posta számításai szerint az ünnepek közeledtével napi 250 ezer küldeményt kell majd szétválogatniuk.

A szállítási idő azonban könnyedén rövidíthető, a belföldi rendelések esetében is.

hirdetés

Arra érdemes figyelni, hogy míg valamely küldemény csomagként, addig egy-egy kisebb példály levélként fut a posta rendszerében, ugyanis bizonyos súlyhatár alatt így is feladhatók, olcsóbban, de ezzel mégsem érdemes spórolni.

Ha valaki itthon rendel egy terméket, 5 napon belül kaphatja kézhez. Csomagként már 3 nap alatt is megérkezhet.

Többet kell várni a külföldi rendeléseknél. Az EU-n belül nagyjából 2 hetet, azon kívülről pedig 1 hónappal érdemes számolni.

Ha valaki csomagként rendelt, akkor 4-5 hét alatt megkaphatja a kívánt terméket, ha ingyenes szállítással, levélként, akkor viszont 5-9 hétig is várhat rá.

A címzett adaira különösen figyelni kell, mert a vámvizsgálatnál kellemetlenséget okozhat, ha nincsenek pontosan kitöltve az adatok. Célszerű megadni egy elektronikus elérhetőséget is.

A Magyar Posta arra figyelmeztet, hogy aki külföldről akar karácsonyi ajándékot rendelni, az minél hamarabb tegye megy.


KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
lakatos-zsuzsa-karacsony-cimkep-1.jpg

Élete legszebb, legszomorúbb karácsonyáról mesél a miniatűr világot készítő édesanya

Zsuzsanna karácsonyi életképeket is készít, de idén úgy döntött, kicsit szomorkásabb témát mutat be az ünnepi fények között.
Dobó Maitz Petra cikke - szmo.hu
2019. augusztus 04.


hirdetés

Pár hete készítettünk interjút Lovas (Schwarze) Zsuzsannával, akit a férje úgy becéz otthon: "az én feleségem a Karácsony".

Zsuzsanna természetesen karácsonyi életképeket is készít, de idén úgy döntött, kicsit szomorkásabb témát mutat be az ünnepi fények között. Múltjának egyik fájóbb szakaszát eleveníti fel, amely mégis annyira közel áll a szívéhez.

hirdetés

"Tudom, hogy sokan most valami karácsonyi igazán giccses minivilágot vártok tőlem, de ha megengeditek, helyette inkább mesélek nektek.

Elmesélem, milyen volt a legmeghatóbb karácsonyom. Néhány évvel ezelőtt nagyon nehéz helyzetbe kerültem, egyedül maradtam a gyerekeimmel és egy olyan helyen laktam, ahova pizzát nem szállítottak házhoz, hanem le kellett menni érte az utca elejére. A környéket csak gettónak hívták. Ha bementünk a városba és megtudták az utca nevét, az emberek szánakozón néztek rám... És mégis, a mai napig visszavágyom oda, abba a kis közösségbe, ahol az emberek szíve telve volt, de a pénztárcájuk mégis üresen kongott.

December 24-én szinte mint egy méhkas, felbolydult az egész utca. A bejárati ajtók előtt férfiak próbálták belefaragni a fenyőfákat a tartóba, a függőfolyosón, egymást bőszen biztatva. A konyhaablakokból sejtelmes gőz áradt és az egész folyosót betöltötte a káposzta, bejgli és halászlé illat.

Eközben én keresgéltem...tudtam, hogy eldugtam minden hónapban 500 Ft-ot a CD lemezek közé, hogy csodás karácsonyi lakomát csapjuk a gyerekekkel és még gyorsan tudjunk venni az utolsó pillanatba leértékelt fenyőfából egy kisebbet. Miközben a pénz után vadásztam eszembe jutott A hét krajcár című novella..

Mikor ráleltem az eldugott pénzre, egészen jó kedvem kerekedett, elfelejtettem minden bánatomat, az átsírt éjszakákat és eldöntöttem, hogy csodás ünnepet varázsolok abba a pici lakásba.

Estefelé, amikor már mindenhol díszben állt a karácsonyfa, és mindenki már ajándékot bontott, a szomszédok elkezdtek egymáshoz átjárni kis apró tányérokkal a kezükben.

Mindenki, aki szerette a másikat, gondolt a szomszédjára és vitt valami süteményt, ételt, a jókívánságai mellé.

Olyan csodálatos volt látni, ahogyan az asztalunk megtelik, és felemelő volt, ahogyan a szívünk is megtelt szeretettel és ez az apró gesztus boldogabbá tette azt a nehéz karácsonyt!

Azóta sok minden megváltozott. Én egy nagyvárosba költöztem, ahol alig ismerem a szomszédaimat és nincs, akinek vigyek egy tálca süteményt. Sőt, ők sem jönnek a jókívánságaikkal. Most is csillognak a díszek a fákon, sőt, eldugott pénzt sem kell keresnem. Gazdagság van körülöttem, de félek már sosem fogom azt a biztonságot érezni, mint ott a gettóban, ahol tudtam, hogy ha nem lesz a gyerekeimnek mit adnom, a szomszéd néni az utolsó szelet kenyerét is ketté fogja vágni, hogy ne feküdjenek le éhesen a gyerekeim. Aki teheti gondoljon a rászorultakra is, higgyétek el, az ilyen apróságokkal okozhatjuk egymásnak a legnagyobb örömet. Boldog karácsonyt kívánok mindenkinek!"


KÖVESS MINKET:
hirdetés
gyerekek-karacsony-ovisok-1000x634.jpg

Vajon ki hozza a fát és az ajándékokat? – ovisokat kérdeztünk a karácsonyról

Azt is megosztották velünk, mit kaptak ajándékba, mi a kedvenc ételük, és mit szoktak csinálni az ünnep idején.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. augusztus 24.


hirdetés

A karácsony a gyerekek számára a legvarázslatosabb ünnep, hiszen ilyenkor csodák történnek, együtt van a család, a kedvenc ételeiket és sütijeiket ehetik. Na, meg persze valóra válnak a kívánságok és a fa alól előkerülnek a vágyott ajándékok is.

Idén ovisokkal elevenítettük fel a karácsony ünnepét. Megkérdeztük tőlük, hogy ki hozza a fát, az ajándékokat, elmesélték, hogyan szoktak ünnepelni és mire vágynak az idén.

hirdetés

Köszönjük a Habos Kakaó Óvodának, hogy mindezt lehetővé tették!


KÖVESS MINKET:

hirdetés
karácsonyi-vásár.jpg

Minden eddiginél korábban nyílt meg a budapesti karácsonyi vásár

Bár még 46 nap van karácsonyig, és az adventi időszak is csak 22 nap múlva kezdődik, már mától várja a látogatókat a 20 éves Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásár a Vörösmarty téren. A rendezvény január 1-jéig lesz nyitva.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 08.


hirdetés

A 24.hu olvasója kiszúrta, hogy megérkezett a fenyőfa a Vörösmarty térre, a standok is állnak, már ma megnyílt a karácsonyi vásár.

A Budapestinfo információi alapján várható, hogy a szokásos kürtős kalács-sültkolbász-forralt bor gasztronómiai hármason kívül idén is remek koncertekkel, a népi mesterségek bemutatójával és kézműves foglalkozásokkal várják a családdal érkezőket. És a szokásokhoz híven december 6-án meglátogatja az eseményt Joulupukki, az igazi lappföldi Mikulás is. A tér nemrégiben befejeződött felújításának köszönhetően egyébként idén nagyobb hely lesz a vásározóknak.

A vásár Facebook-oldalát érdemes követni, mert friss információkat ígérnek az esemény ideje alatt. A rendezvény az alábbi nyitva tartás szerint látogatható:

hirdetés

vasárnaptól csütörtökig 10-20 óráig,

pénteken és szombaton 10-21 óráig,

szenteste 10-14 óráig,

karácsony két napján 12-18 óráig.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
glitters-1868276_960_720.jpg

Letiltotta karácsonyi üdvözlőlapjairól a csillámport egy brit áruházlánc a mikroműanyag-szennyezés miatt

Az ünnepi csomagolópapírokra és naptárakra is vonatkozik a döntés.
Kép: Pixabay - szmo.hu
2019. szeptember 01.


hirdetés

Nálunk inkább ruházati üzletláncként ismert az M&S, ám Nagy-Britanniában a bútoroktól a borokig minden kapható az üzleteikben. A sok termék között a karácsonyi képeslapok is megtalálhatóak, ám mostantól csakis csillámok nélküli változatokat vásárolhatunk belőlük. A cég azután döntött így, hogy kiderült, hogy az apró csillámok is hozzájárulnak a mikroműanyag-szennyezés terjedéséhez.

A The Guardian azt írja: a kezdeményezés nem kizárólag a képeslapokat érinti, hanem karácsonyi csomagolópapírokat és naptárak díszítéseit is.

A cég azt mondja: a lépés az egyszer használatos műanyagokkal kapcsolatos növekvő aggodalmuknak köszönhető, mert azokban olyan apró részecskék lehetnek, amelyek akár szemmel nem látható módon is szennyezhetik a környezetet.

hirdetés

A legtöbb csillám műanyagból készül.

A mikroműanyagokat mostanra mindenhol megtalálták, a talajban, a levegőben, a vizekben és az állatokban is.

A PET típusú műanyagból, amelyből a legtöbb csillám készül, olyan kemikáliák szabadulhatnak fel, amelyek megzavarják az emberi és állati hormonháztartást is.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló Facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!