hirdetés
hirdetés
hirdetés
 
 
hirdetés
MG_2343
A közönség kedvencei 2014-ben
Egy fiatal újságíró-blogger úgy döntött, kulturális díjat alapít. Idén már hatodik alkalommal adta át az elismeréseket.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2014. december 26.


hirdetés

Idén is a Bethlen Téri Színházban adták át az Arany Medál-díjakat. Az interneten lehetett szavazni a közönségdíjra, amely már hat éve létezik. Mészáros Márton újságíró alapította, azzal a céllal, hogy az irodalom, a színművészet terén a közönségnek is alkalma nyíljon elismerni a komolyabb teljesítményeket. Az est házigazdája Juhász Anna irodalmár volt. Az elismerést Bálint András színész-rendező, Dragomán György író, Zomborácz Virág filmrendező, valamint László Zsolt, Tompos Kátya és Szabó Erika színművész vehette át.

D__TT20141209027

Az alapítót, Mészáros Márton újságírót kérdeztük

- Mikor és miért alapította a díjat?

Az idei év volt a hatodik a díj történetében. Már gyermekként is erős vonzalom kötött a könyvek világához, érdekeltek a jó filmek és a színház is. Sok-sok újságot is olvastam, így tudtam, hogy több közönségdíj is létezik, azonban mindegyiknek volt valami "hátulütője". Az egyiknek a szavazásáról alig volt információ az interneten, így kevesekhez jutott el, a másik díjnál pedig emelt díjas SMS-t kellett küldeni, de létezik olyan közönségelismerés, amelyen a szavazócédulákat az újságból kell kivágni. Akkor gondoltam egy merészet, és létrehoztam egy független közönségdíjat, amelyen írókra és színészekre, rendezőkre is lehet szavazni, méghozzá az interneten. Persze komoly cél volt, hogy sok olyan művésznek is lehetőséget nyújtsak ezáltal az elismerésre, akiknek esetleg kevesebb jut a rivaldafényből.

- Milyen szervezéssel jár, hogy működik a folyamat?

"A kétfordulós szavazás kiírása nem igényel komoly feladatot, viszont összehozni egy olyan díjkiosztó rendezvényt, ahova az összes hazai kategória győztese el tud jönni, az már nehezebb. Szerencsére idén is megoldottuk, a Bethlen Téri Színházban mind a hat díjazott jelen tudott lenni a gálán. Jól esett, hogy az életműdíjas Bálint András például A Karamazov testvérek próbáját hagyta ott az általa vezetett Radnóti Színházban, hogy el tudjon jönni, átvenni a díjat.

1bbb

bbba

Bálint András életműdíjat kapott

- Mennyire reprezentatív egy ilyen szavazás eredménye?

Viszonylag széles skálán mozog a szavazók összetétele. Megállapításom szerint zömük női voksoló, és ahogy a szavazatokból, megosztásokból és üzenetekből látszik, a szavazók többsége tizennyolc és ötven-hatvan év közötti személy. Persze, nagyon jó volt látni azt is, hogy fiatal baráti társaságok sokasága (néha még családok is) minden követ megmozdítottak egy-egy előadás, vagy művész előrejutása érdekében.

- Nem túl nagy a szórás az internetes szavazásnál? Hány szavazattal lehet nyerni?

Konkrét számot nem is tudnék nagy hirtelen mondani, de a díjazottak közül senki sem tíz-húsz szavazattal lett elismert.

MG_2268

Az alapító

- Tervez újabb kategóriákat is bevonni, vagy elég ennyi?

Ahogy láttam a díjátadáson, a különböző lapok fotóriportereinek és a hírügynökségi fotósnak némi nehézséget is okozott, hogy a díjak átadása és a pezsgős koccintás után újra összeterelje újabb csoportképre a díjazottakat, vagy mindnyájukat egyenként lefényképezzen a trófeával. Komolyra fordítva a szót, a meglévő kategóriák elegendőnek bizonyulnak.

_DAT7959

Kiss Diána Magdolna színésznő adja át a díjat Szabó Erika színésznőnek

drago

Dragomán György

szaboer

Szabó Erika

tomposk

Tompos Kátya


KÖVESS MINKET:
Koppintással vádolják A Dal egyik továbbjutóját - akár a versenyből is kizárhatják
Plágiumbotrány miatt egyelőre még nem tudni, hogy ki az a nyolc ember, akinek esélye van bejutni az Eurovíziós Dalfesztiválra.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 17.


hirdetés

Hamarosan végre kiderül, mi lesz Magyarország kedvenc dala 2019-ben, és ki képviseli hazánkat az idei Eurovíziós Dalfesztiválon. A Dal döntős mezőnye azonban még nem biztos, hogy teljes, ugyanis az egyik csapat vagy előadó plágiumbotrányba keveredett - azaz lehet, hogy koppintották a műsorban előadott zenét.

Ha beigazolódik a gyanú, akkor az – egyelőre meg nem nevezett – érintettet kizárják, helyére pedig az elődöntőkből a döntő mezőnyébe be nem jutott, de a zsűri és a nézők által összesítve a legtöbb pontot kapott versenyző lép.

Egyelőre az alábbi indulók várják, hogy képviselhessék Magyarországot a 64. Eurovíziós Dalfesztiválon, amit május 18-án, Izraelben rendeznek meg:

Petruska, Acoustic Planet, Vavra Bence, The Middletonz, Pápai Joci, Szekér Gergő, Nagy Bogi és a Fatal Error.


KÖVESS MINKET:
Plágium miatt kizárták a versenyből a A Dal 2019 egyik indulóját
A szakértők szerint Petruska a Help Me Out of Here című szerzeményével követett el plágiumot.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 18.


hirdetés

Nem ez az első eset a köztévé eurovíziós selejtezőjében, hogy felmerült a plagizálás gyanúja, ám mindeddig egyszer sem sikerült rábizonyítani azt a versenyzőkre. Idén azonban az egyik döntős esetében a kizárás mellett döntöttek - írja az MTI.

A műsorkészítők szomorúan olvasták a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektorhelyettesének szakmai állásfoglalását Petruska dalával kapcsolatban. Mind kiderült, a produkció túl sok részletben egyezik a Vampire Weekend White Sky c. dalával, ezért plágiumnak minősül.

A dal tempója, hangneme, hangszerelése, harmóniastruktúrája, basszusmenete és dallamkezelése is nagyon hasonlít a amerikai indie rock zenekar említett számára.

A szakmai állásfoglalás egyértelműen fogalmaz, így a műsor készítőinek, A Dal 2019 szabályzata értelmében azonnal ki kell zárniuk Petruskát a további versenyből. Az élő műsorban elhangzottak értelmében a döntő nyolcadik versenyzője az elődöntőkben a zsűritől és a közönségtől legtöbb pontot kapott versenyző, Oláh Gergő lesz.

A helyzet egyik pikantériája, hogy az énekes 2016-ban is hasonló gyanúba keveredett, akkor Trouble in my mind című számát hasonlították az itthon Bigyó felügyelő, eredeti címen Inspector Gadget néven futó, 1999-es rajzfilmsorozat főcímzenéjéhez.

Petruska idén nevezett dala:

A Wampire Weekend trackje:


KÖVESS MINKET:
Messenger-üzenetként jelennek meg Petőfi és Radnóti versei Budapest különböző pontjain
Ilyenek lennének nagyjaink, ha a mai korban alkotnának.
Címkép: MyAd Marketing - szmo.hu
2019. február 17.


hirdetés

Február második felében a főváros számos pontján citylight plakátokon jelennek meg a magyar költészet nagyjainak versei, kicsit másképp - írja a színház.org. Budapest 30 különböző helyén ugyanis többek között Radnóti, Petőfi, Weöres és Karinthy műveivel találkozhatunk majd méghozzá párbeszédes Messenger üzenet formájában emojikkal kiegészítve.

Az ötletet a MyAd Marketing csapata találta, akiknek fő célja, hogy a költészet valóban maradandó legyen minden generáció számára. Szeretnék, ha már az iskolások is értékként tekintsenek irodalmunkra, szívesen olvassanak verseket, élményként éljék meg a kötelező irodalmak olvasását is.

Hiszen a világunk egyre inkább változik, a gyerekek érdeklődési körével együtt. A közösségi média pedig remek felületet biztosít arra, hogy az irodalom minél több korosztályhoz eljusson. A MyAd Marketing csapata azt képzelte el, hogy milyen lenne, ha nagyjaink a mai korban élnének és a Messenger alkalmazáson belül üzennének.


KÖVESS MINKET:

Petruska a plágiumbotrányról: "Le vagyok sokkolva"
Az előadó közleményben fejtette ki véleményét.
Címkép: Láng Péter - szmo.hu
2019. február 18.


hirdetés

Korábban már mi is beszámoltunk róla, hogy plágium miatt kizárták a versenyből a A Dal 2019 egyik indulóját, Petruskát. A műsorkészítőknek a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektorhelyettese küldte el szakmai állásfoglalását Petruska dalával kapcsolatban. Mind kiderült, a produkció túl sok részletben egyezik a Vampire Weekend White Sky c. dalával, ezért plágiumnak minősül.

Az ügyben most megszólalt az előadó is, aki egy közleményt adott ki a Facebook-oldalán. Ezt teljes terjedelmében, változatlanul közöljük.

"Szombat este egy kedves barátom meglepetés születésnapi bulijának emelkedett pillanatába csapott villámként az MTVA híre. Döbbent telefonváltások következtek a többi versenyzővel, a tv műsor záró perceiben egy döntőnyi muzsikusra sikerült ráijeszteni. Miért most került ez elő? Nem vizsgálnak át alaposan mindent már a beválogatások alkalmával jó füllel és szoftverrel? - tettük fel egymás között a kérdéseket.

Aztán jött a hétfő reggel. A műsorpróbán már zenélésre készen, bedrótozva álltunk a színpadon, amikor a stáb félrehívott, hogy szeretnének velem beszélni. Megosztották velem az előző nap befutott szakértői véleményt, ami szinte sokkolt. Mivel a dalom a popzenében használt 3 legalapvetőbb dúr hármashangzatra épül, és a blues zenékre is jellemző shuffle ritmusban van, ha valaki minden áron találni akar valamit, könnyen fog. Ez azonban nem jelent automatikusan plágiumot. A szakértői véleményt elolvastam, a műsorkészítők döntését tisztelettel tudomásul vettem. Mindezzel együtt vitatkozom az ítélettel. Nem kívánom visszaküzdeni magam A Dal 2019 mezőnyébe, azonban nem hagy nyugodni, hogy dalszerzőként egy ilyen méltatlan helyzetbe kerültem.

Ha forrásokat keresünk, a Help Me Out of Here-t Zimbabwe és Malawi tradicionális tánczenéinek hangulata inspirálta, és nem árulok el nagy titkot, hogy távolról sem én vagyok az egyetlen, aki innen merít. Az, hogy hasonló forrásból esetlegesen hasonló érzetű nyugati popdal születik, nem precedens nélküli, és olykor tudat alatt is létrejöhet egy szerencsétlen együttállás, bár le kell szögeznem, a szakértői véleménnyel a hangulati hasonlóság elismerése mellett továbbra sem értek egyet.

Jelenleg le vagyok sokkolva, szomorú vagyok, és korántsem a műsorban való szereplésem elvesztése miatt. Átgondoltan igyekszem építeni a szakmai életem, folyamatosan arra törekszem, hogy a dalaim mondjanak valamit, össze tudjunk általuk kapcsolódni, és nem mellesleg folyamatosan olyan zenei kifejezőeszközökkel kísérletezem, amivel talán színfolt lehetek az ország popkulturális palettáján. Nincs könnyű dolgom magammal, amikor hosszan ülök egy-egy dallam, vagy szöveg fölött, de mindig azt igazolja vissza élet – gondoljunk csak a Dalos zsűri szép szavaira is -, hogy megéri ez a befektetés. Egy kicsit az ebbe vetett erőm tört meg, remélem, csak időlegesen.

Nos, ha nem Dal, akkor új lemez, új koncertek várnak, ebből igyekszem töltekezni (és most átnéztem minden számomat, hogy ne érje szó a ház elejét).

Köszönöm, ha mellettem álltok ebben

Andris


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x