hirdetés
borito.jpg

A könyv története

Ebben a csodaszépen illusztrált könyvben megtalálhattok mindent: a papirusztekercsektől az e-bookig.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2015. március 04.


hirdetés

Az elektronikus könyvek korában, amikor a könyv az eddig ismert formájában történetének sorsdöntő pontjához érkezett, tekintsünk vissza az előző ötezer évre.

A kötet 100 példán keresztül mutatja be a könyv történetét a sírfeliratoktól a papiruszig, a tekercsektől a kódexekig, a drága és különleges kéziratos könyvektől a kézisajtó feltalálásáig, a gépi tömegnyomástól a digitális könyvig, az e-könyvolvasóig és ami azután következik. A kötet korszakokon és kultúrákon átívelő összefüggéseket tár az olvasó elé.

A konyv tortenete_JKT-HUN

Megtalálhatók benne bizonyos alapvető munkák: barlang falára és állatcsontokra írt szövegek, agyagtáblák és bambuszkönyvek, az Iliász és a Beowulf, illusztrált középkori kéziratok, Gutenberg 42 soros Bibliája és a Nürnbergi krónika.

hirdetés

De találunk itt az Andokból származó csomóírásos kiput az inkák korát megelőző időkből, papirusztekercseket, szerepel a koreai Tripitaka és a kopt Biblia, hogy csak néhányat említsünk.

konyvtortenete1

A kötet figyelembe veszi a táncról vagy a titkosírásról szóló szövegeket, a képregényeket, a mini- és nanokönyveket, a palimpszeszteket, a gyógyszertani munkákat és a jóskönyveket, Nyugatról és Keletről, vagyis bármit, ami a könyvtörténet és az egyetemes kultúra szempontjából fontos. A remekművek felsorolását kiegészítő rövid esszék elhelyezik a könyveket történeti környezetükben.

A válogatás különleges azért is, mert a fontos, bár gyakran nem eléggé méltányolt könyveket a tudós és a laikus olvasó érdeklődésének széles területeiről gyűjtötte össze. A koncepció eredetisége, a témák és az egyes könyvek fontossága, a remek képanyag, a hozzájuk tartozó ismertetők és képaláírások együttesen teszik nagyszerűvé ezt a művet.

Egy a világ és egy emberiség van.

Beszélgetés Monok Istvánnal, az MTA Könyvtár és Információs Központ főigazgatójával

Monok István 2

Kinek ajánlja a világ tudáskincsének legjavát bemutató kötetet, azoknak, akik szeretnek olvasni, vagy azoknak, akik eltávolodtak az olvasástól?

Mindkét csoportnak. Azoknak talán veszélyesebb, akiknek nincs kialakult olvasási gyakorlatuk, de minden elolvasott könyv önmagában nyereség! Ha a könyvben szereplő bármelyik történet, legyen az a barlangrajzok, a kódexek vagy az elektronikus könyv felkelti az érdeklődést, az már önmagában siker.

A kevéssé tájékozottak hívnám fel a figyelmet arra, hogy ez a gyönyörű könyv bár a világ 100 legfontosabb példáján keresztül mutatja be a könyv történetét, de ha a példákat statisztikailag megnézzük, akkor ez a könyv eléggé anglofon. A könyv történetében az Angol Királyság a 18. századig nem játszott központi szerepet, persze akkor, ha a német, az itáliai, vagy a francia könyvtörténettel hasonlítjuk. A szerzők ezt a megközelítést azzal ellensúlyozzák, hogy az összekötő szövegben nagyon korrektek. De, aki, nem gyakorlott olvasó, az ezt az összképet fogadja el hitelesnek. Sajnos én is gyakorta tapasztalom, hogy amikor a hallgatóimat a reneszánszról és humanizmusról kérdezem, ők is angol példákat mondanak. Alapvetően azért, mert az interneten angol nyelvű kísérő szöveggel jelennek meg az olasz könyvcímek is és ez nagyon felerősíti az angol kultúra ázsióját.

A tájékozottabb olvasóknak viszont kincsesbánya, mert szembesülhetnek a tudásuk hiányosságaival. Miután a könyvet végigolvastam én magam is elképedtem attól, hogy mennyi mindenről nem tudtam eddig. A könyvelőállításról hasonló példákat fel tudtam sorolni, de azt különlegességnek tartottam. Az persze más kérdés, hogy a szerzők meg azt nem írták meg, amit én tudok. Ez egy nagyon jó játék, mert megelégedést adhat, vagy szembesíthet azzal, mi minden hiányzik az ismereteinkből. Az európai ember általában, de a magyar különösen be van zárkózva a saját világába és ez a könyv ráirányítja a figyelmet a hiányosságainkra és előhozza az újabb ismereteket.

Mit tart a könyv legfőbb értékének?

A pozitív, globális szemléletét. Azt, hogy plasztikusan és mindenki számára érthetően mutatja meg, hogy egy a világ és egy emberiség van. Valamennyi világvallás fő könyvei szerepelnek benne, a technikai újításoknál figyelembe veszi, hogy Jáva szigetén milyen érdekességek vannak és barlangrajzokkal illusztrálva plasztikusan igazolja, hogy a kezdetekkor ez nem egy európai történet volt, hiszen van egy afrikai előtörténete is. Komoly felelősséget vettek a vállukra a szerzők azzal, hogy eldöntötték mi lesz az a száz példa, amelyet beválogatnak ebbe a kötetbe, hiszen több százat is felsorolhattak volna. Ugyanakkor jól tették, hogy megemlítik benne többek között a braille írást, vagy a leszakadó néprétegeknek szóló könyveket, mert ez által azokkal a jelenségekkel is szembesülhetnek az olvasók, amelyeket a saját környezetükben is megtapasztalhatnak. Jó szívvel ajánlom a tanároknak tankönyvként is.

A könyv bevezetőjében azt írta: a magyar könyvpiacon ilyen még nem látott napvilágot. Ez cáfolhatatlan?

Igen, ezt nyugodt lelkiismerettel írtam, mert így van.

A könyv címe megtévesztő is lehet, hiszen nem csak könyvekről van benne szó, hanem olyan kulturális kincsekről, amely az emberiség kultúrtörténetéhez és a könyv történetéhez is szorosan kapcsolódnak.

Ezt nagy erényének tartom.

Ön szerint mivel lehet a Könyvkihívás 2015 játékban résztvevő fiatalokat arra ösztönözni, hogy nézzenek bele ebbe a könyvbe is?

Azzal, hogy egy világ és ebben a könyvben bizonyosságot találnak arra, hogy a világ, az emberiség kultúrtörténete milyen sokszínűen, milyen másságokból építkezett fel, amelyeket mindenkor érdemes felismerni, értékelni és megbecsülni.

László Ágnes

Az a hatalmas mennyiségű tudásanyag, történelem, irodalom, tudomány, szórakoztatás és műveltség, ami ebben a száz remekműben megtestesül, csak kis része annak, amit a szerzők a művelődéstörténet, a nyomtatás és a könyvtörténet világáról tudnak. Egyes művek azért kerültek a kötetbe, mert klasszikus példái a könvkészítés valamely korszakának, másoknak a tartalma és hatása jelentős. Valamilyen módon mindegyik könv fontos szerepet töltött be az eszmék és a tudás közvetítésének sok évezredes történetében.

Ennek az értékes, lenyűgöző és informatív gyűjteménynek helye van minden, a történelem, a könyvtörténet és a kultúrhistória iránt érdeklődő olvasó könyvespolcán.

konyvtortenete2

A világ tudáskincsének legjavát őrző tárgyakról készült, több mint 300 színes, ritkán látott fénykép teszik teljessé a történetet.

"
A magyar könyvpiacon ilyen, a teljes világ írás- és könyvtörténetére kitekintő könyv még nem látott napvilágot.

(Monok István)

A könyvet a Kossuth Kiadó webáruházában megvásárolhatjátok 6.990 Ft-ért.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
nicole-kidman-northfoto.jpg

Tom Cruise miatt majdnem összeomlott, de Oscart hozott ki belőle – Nicole Kidman-portré

A Hatalmas kis hazugságok sztárjának több, mint kalandos volt a magánélete, a karrierjének csúcsát pedig a válásának köszönheti.
Szajki-Vörös Adél, fotó: Northfoto - ZUMA Press, Inc. - szmo.hu
2020. február 19.


hirdetés

Ausztrália egyik legértékesebb kulturális "importja", Nicole Kidman rengeteg hullámvölgyön van túl a magánéletében, és közben épp pályája egyik csúcsát éli. Megmutatjuk, mi mit találtunk a legizgalmasabbnak vele kapcsolatban.

A szőkeség nem mindig nézett így ki, mint ma: göndör vörös fürtű kislány volt. Honoluluban, Hawaiion született ausztrál szülőktől. Édesapja, David Kidman biokémikus és klinikai szakpszichológus volt, pár éve hunyt el.

Kidman bevallása szerint csupa nő vette körül a családban, apját leszámítva, ezért nagyon fontos neki a nőtársaság, a női összetartás, sőt, a női kollégákkal való munka.

Nem véletlenül vállalta el a tavalyi Botrány című film egyik főszerepét is, mely az egyik leghíresebb zaklatási botrányról szólt, s Charlize Theron volt az egyik producere.

Nem sokkal Nicole születése után a családja Washingtonba költözött, majd három év múlva a szülők származási helyén, Sidney-ben telepedtek le - itt nevelkedett Nicole. A színésznő első szerelme a balett volt, de aztán a drámaszakkör kötötte le jobban a figyelmét. Serdülőkorára már komolyan foglalkozott a színészettel.

hirdetés

Már rendszeresen dolgozott egy helyi színházban, amikor egy alkalommal a közönség soraiban ülő Jane Campion - ekkoriban film szakirányon tanult a később a Zongoraleckéért Oscar-díjjal jutalmazott rendezőnő - felfigyelt a színpadon álló fiatal tehetségre és személyre szóló levelet írt neki, amiben dicsérte és bátorította. Kidman végül ott is hagyta a középiskolát, hogy minden idejét a színészetnek szentelhesse.

Kidman 16 évesen már be is tört a film világába egy ausztrál karácsonyi filmmel 1983-ban, amit a BMX banditák követett ugyanabban az évben, illetve egy minisorozat, a Vietnam 1987-ben (ezért hazájában díjazták is). Egy amerikai ügynök segítségével végül elérte, hogy egy igazi "felnőtt" produkcióban kapott szerepet Sam Neill oldalán. Ez volt a Halálos nyugalom 1989-ben, a többi pedig már filmtörténelem.

A Halálos nyugalomban látta meg ugyanis Tom Cruise Kidmant, és addig hajtotta az ügynökeit, hogy szerezzék meg az ausztrál színésznőt következő filmje, a Mint a villám főszerepére, amíg Kidman nemsokára Hollywoodban találta magát (1990-ben), egy világsztárral a kamera előtt és fülig szerelmesen.

Nemsokára összeházasodtak Cruise-zal, örökbe fogadtak két gyermeket, közben pedig még egy közös filmet készítettek, a Túl az óperenciánt 1992-ben.

Kidmant közben kezdték egyre komolyabban venni szakmailag az álomgyárban, így játszhatott Dustin Hoffman oldalán a Billy Bathgate-ben, illetve Michael Keaton partnereként az Életem című drámában. Valahogy azonban csak a csini mellékszereplő skatulyájában maradt a Mindörökké Batmanbeli (1995) szerepése ellenére is.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
alarcos-enekes-valtoznak-a-szabalyok.jpg

Így változnak a szabályok vasárnaptól az Álarcos énekesben

A párbajozók számán módosítottak.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. február 20.


hirdetés

Február 9-én indult az RTL Klub új szórakoztató műsora, az Álarcos énekes.

Ez a világ egyik legsikeresebb új formátuma, a The Masked Singer magyar változata.

Egy héttel később megjelent a konkurens csatorna, a TV2 hasonló, álarcban éneklős showműsora is, a Nicsak, ki vagyok?

A két műsor a vasárnap esti műsorsávban fut, egymás ellen indította őket a két rivális csatorna.

Az Álarcos énekes a múlt hétvégén a kereskedelmileg fontos célcsoportban, a 18-49 évesek között 23,5 % közönségarányt hozott, míg a Nicsak, ki vagyok? abban az idősávban, amikor együtt futott a két műsor, 14,9 %-os közönségaránnyal került adásba.

hirdetés

Az RTL Klub műsorát 420 ezren nézték a 18-49 évesek körében, ez valamennyivel kevesebb, mint az első adás nézettsége. A Nicsak, ki vagyok?-ra pedig 315 ezren voltak kíváncsiak.

A számok a teljes lakosságot nézve: 1.070 000 illetve 855 ezer.

A SorozatWiki információi szerint vasárnaptól szabályváltozás lesz az Álarcos énekesben.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
guitar-756326_1920-1000x664.jpg

Alig ötezer forintot kap havonta a magyar zenészek kétharmada az Artisjus-jogdíjakból

A legjobban keresők havi félmilliót tehetnek zsebre - ők az egy százalékát teszik ki az Artisjust által képvisel művészeknek.
Kép: Illusztráció (Pixabay) - szmo.hu
2020. február 18.


hirdetés

Soha ilyen sok jogdíjat nem fizetett ki az Artisjus, mint 2019-ben. A közös hazai jogkezelő 9,3 milliárd forint jogdíjat osztott fel a dalok, zeneművek alkotói, illetve jogutódjaik között, a jogdíjak több mint fele jutott magyar szerzőkhöz - tudta meg az MTI Tóth Péter Benjamintól, az Artisjus üzleti transzformációs igazgatójától.

Az Artisjus 13 ezer 819 magyar szerző és jogutód számára osztott fel jogdíjat 2019-ben, miközben 1501 új szerző (zeneszerző, szövegíró) regisztrált az Artisjusnál; utóbbiak között a 30 év alattiak vannak többségben. "Tavaly hivatalosan 17 ezer 336 új zenemű (dal, komolyzenei mű) született, ezek között komolyzene, alkalmazott vagy könnyűzene egyaránt megtalálható. Az új daloknak bevétel szempontjából is komoly jelentősége van egy dalszerző életében: a jogdíjkifizetések 40 százaléka öt évnél nem régebbi szerzeményből, azaz a friss slágerekből származik. A legnagyobb bevételi forrás az élőzenei fellépésekből származik" - hangsúlyozta a szakértő.

A regisztrált új dalok közül a legtöbb (17 százalék) popzenei műfajban íródott, mögötte a rock-metál (16 százalék) szerepel.

Tovább csökkent a klasszikus/instrumentális kategóriába sorolt művek aránya, amely már csak 11 százalék; a hiphop 7 százalékra nőtt, és enyhén a filmzene is erősödött (6 százalék).

2019-ben 2964-en kaptak havi ötezer és ötvenezer forint közötti jogdíjat, míg 1 millió feletti összeget 47-en, 500 ezer és 1 millió közöttit 89-en kaptak zeneműveik után.

hirdetés

100 ezer és 500 ezer forint közötti jogdíjban 629-en, 50 ezer és 100 ezer forint közöttit 561 szerző és jogutód kapott havonta. Tóth Péter Benjamin az úgynevezett jogdíjpiramis kapcsán azt mondta, aki zenéből él és hozzávetőleg havi 50 ezer forintos jogdíjbevétellel kalkulálhat, már részben képes lehet finanszírozni a zenélést, a hangszer- vagy hangtechnika vásárlást.

A HVG számításai alapján azonban a szerzők nagyjábók 40 százaléka van abban a helyzetben, hogy 500 forint alatti jogdíjban részesült, 28 százalékuk pedig 500-5000 forint közötti "fizetést" tehetnek zsebre a jogdíjakból.

"Többféle sikeres dalszerzői modell van. Van, aki sok slágert ír, mások rendszeresen komponálnak arculati, háttér-, szignálzenéket. Az tud igazán jól keresni a jogdíjakkal, aki sok dalt sok előadónak ír" - mondta Tóth Péter Benjamin. A beszélgetésen jelen volt Németh Alajos dalszerző, zenész, a Bikini alapítója, aki az MTI kérdésére elmondta: szerzőként számára a legnagyobb bevételt a Közeli helyeken című dal jelenti, amelyet 1989-ben írt. Egyre több szerzője van az új daloknak, ez a tendencia a tengerentúlról jön, bár Magyarországon még nem terjedt el olyan mértékben.

Mint elhangzott,

2019-ben 36,8 ezer hazai üzlet és vendéglátóhely használt háttérgépzenét vendégei szórakoztatására.

Az ezek után kifizetett szerzői jogdíjak az Artisjus által felosztott teljes összeg 27 százalékát teszik ki. A szerzői egyesült által indított Zenével jobb! program keretében létrehozott honlapon zeneipari szakemberek adnak ötleteket az üzleteknek a minél hatékonyabb háttérzenéléshez.

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
hutlen.jpg

Klippremier: Az EDDA legendás dalát dolgozta fel a Superstereo

A hűtlen című dal feldolgozása elég menőre sikerült.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. február 20.


hirdetés

Az EDDA legendás dalát a „A hűtlen”-t mindenki ismeri, és aki nem, az most garantáltan örökre megjegyzi. A „Bent a neved” és az „Utolsó szelfi” című slágerek szerzőpárosa, a Superstereo feat. Dé formáció újraértelmezték a rock himnuszt, és egy modern, elektronikus feldolgozást készítettek belőle. A „Hűtlen” modern kiadása a bulizók kedvencévé válhat, hiszen Pataky Attila jól ismert sorait énekelhetik táncolós, pörgős zenére.

„Mindkettőnknek régóta nagy kedvence volt az EDDA ikonikus szerzeménye, ezért átformáltuk a stílusunkra. Szeretnénk, hogy a fiatalabb generáció is annyira megszeresse a dalt, mint mi”

– mondta Superstereo, azaz Laskai Viktor.

Pataky Attila örömmel járult hozzá, hogy új köntösben népszerűsítsék az EDDA-dalt.

Az énekes-producer duónak rengeteg jól megjegyezhető sláger fűződik a nevéhez, amelyeket rádiók és zenecsatornák egyaránt játszanak. „7 lépés” című klipjüket egymillióan, a „Bent a neved” című megahitet 20 millióan látták a Youtube-on, „Vakvilág”, „Hajnal” és „Hotelszoba” című alkotásaik is egyre népszerűbbek a közönség körében.

hirdetés

VIDEÓ: SuperStereo feat. Dé - Hűtlen

hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!