hirdetés
borito.jpg

A könyv története

Ebben a csodaszépen illusztrált könyvben megtalálhattok mindent: a papirusztekercsektől az e-bookig.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2015. március 04.


hirdetés

Az elektronikus könyvek korában, amikor a könyv az eddig ismert formájában történetének sorsdöntő pontjához érkezett, tekintsünk vissza az előző ötezer évre.

A kötet 100 példán keresztül mutatja be a könyv történetét a sírfeliratoktól a papiruszig, a tekercsektől a kódexekig, a drága és különleges kéziratos könyvektől a kézisajtó feltalálásáig, a gépi tömegnyomástól a digitális könyvig, az e-könyvolvasóig és ami azután következik. A kötet korszakokon és kultúrákon átívelő összefüggéseket tár az olvasó elé.

A konyv tortenete_JKT-HUN

Megtalálhatók benne bizonyos alapvető munkák: barlang falára és állatcsontokra írt szövegek, agyagtáblák és bambuszkönyvek, az Iliász és a Beowulf, illusztrált középkori kéziratok, Gutenberg 42 soros Bibliája és a Nürnbergi krónika.

hirdetés

De találunk itt az Andokból származó csomóírásos kiput az inkák korát megelőző időkből, papirusztekercseket, szerepel a koreai Tripitaka és a kopt Biblia, hogy csak néhányat említsünk.

konyvtortenete1

A kötet figyelembe veszi a táncról vagy a titkosírásról szóló szövegeket, a képregényeket, a mini- és nanokönyveket, a palimpszeszteket, a gyógyszertani munkákat és a jóskönyveket, Nyugatról és Keletről, vagyis bármit, ami a könyvtörténet és az egyetemes kultúra szempontjából fontos. A remekművek felsorolását kiegészítő rövid esszék elhelyezik a könyveket történeti környezetükben.

A válogatás különleges azért is, mert a fontos, bár gyakran nem eléggé méltányolt könyveket a tudós és a laikus olvasó érdeklődésének széles területeiről gyűjtötte össze. A koncepció eredetisége, a témák és az egyes könyvek fontossága, a remek képanyag, a hozzájuk tartozó ismertetők és képaláírások együttesen teszik nagyszerűvé ezt a művet.

Egy a világ és egy emberiség van.

Beszélgetés Monok Istvánnal, az MTA Könyvtár és Információs Központ főigazgatójával

Monok István 2

Kinek ajánlja a világ tudáskincsének legjavát bemutató kötetet, azoknak, akik szeretnek olvasni, vagy azoknak, akik eltávolodtak az olvasástól?

Mindkét csoportnak. Azoknak talán veszélyesebb, akiknek nincs kialakult olvasási gyakorlatuk, de minden elolvasott könyv önmagában nyereség! Ha a könyvben szereplő bármelyik történet, legyen az a barlangrajzok, a kódexek vagy az elektronikus könyv felkelti az érdeklődést, az már önmagában siker.

A kevéssé tájékozottak hívnám fel a figyelmet arra, hogy ez a gyönyörű könyv bár a világ 100 legfontosabb példáján keresztül mutatja be a könyv történetét, de ha a példákat statisztikailag megnézzük, akkor ez a könyv eléggé anglofon. A könyv történetében az Angol Királyság a 18. századig nem játszott központi szerepet, persze akkor, ha a német, az itáliai, vagy a francia könyvtörténettel hasonlítjuk. A szerzők ezt a megközelítést azzal ellensúlyozzák, hogy az összekötő szövegben nagyon korrektek. De, aki, nem gyakorlott olvasó, az ezt az összképet fogadja el hitelesnek. Sajnos én is gyakorta tapasztalom, hogy amikor a hallgatóimat a reneszánszról és humanizmusról kérdezem, ők is angol példákat mondanak. Alapvetően azért, mert az interneten angol nyelvű kísérő szöveggel jelennek meg az olasz könyvcímek is és ez nagyon felerősíti az angol kultúra ázsióját.

A tájékozottabb olvasóknak viszont kincsesbánya, mert szembesülhetnek a tudásuk hiányosságaival. Miután a könyvet végigolvastam én magam is elképedtem attól, hogy mennyi mindenről nem tudtam eddig. A könyvelőállításról hasonló példákat fel tudtam sorolni, de azt különlegességnek tartottam. Az persze más kérdés, hogy a szerzők meg azt nem írták meg, amit én tudok. Ez egy nagyon jó játék, mert megelégedést adhat, vagy szembesíthet azzal, mi minden hiányzik az ismereteinkből. Az európai ember általában, de a magyar különösen be van zárkózva a saját világába és ez a könyv ráirányítja a figyelmet a hiányosságainkra és előhozza az újabb ismereteket.

Mit tart a könyv legfőbb értékének?

A pozitív, globális szemléletét. Azt, hogy plasztikusan és mindenki számára érthetően mutatja meg, hogy egy a világ és egy emberiség van. Valamennyi világvallás fő könyvei szerepelnek benne, a technikai újításoknál figyelembe veszi, hogy Jáva szigetén milyen érdekességek vannak és barlangrajzokkal illusztrálva plasztikusan igazolja, hogy a kezdetekkor ez nem egy európai történet volt, hiszen van egy afrikai előtörténete is. Komoly felelősséget vettek a vállukra a szerzők azzal, hogy eldöntötték mi lesz az a száz példa, amelyet beválogatnak ebbe a kötetbe, hiszen több százat is felsorolhattak volna. Ugyanakkor jól tették, hogy megemlítik benne többek között a braille írást, vagy a leszakadó néprétegeknek szóló könyveket, mert ez által azokkal a jelenségekkel is szembesülhetnek az olvasók, amelyeket a saját környezetükben is megtapasztalhatnak. Jó szívvel ajánlom a tanároknak tankönyvként is.

A könyv bevezetőjében azt írta: a magyar könyvpiacon ilyen még nem látott napvilágot. Ez cáfolhatatlan?

Igen, ezt nyugodt lelkiismerettel írtam, mert így van.

A könyv címe megtévesztő is lehet, hiszen nem csak könyvekről van benne szó, hanem olyan kulturális kincsekről, amely az emberiség kultúrtörténetéhez és a könyv történetéhez is szorosan kapcsolódnak.

Ezt nagy erényének tartom.

Ön szerint mivel lehet a Könyvkihívás 2015 játékban résztvevő fiatalokat arra ösztönözni, hogy nézzenek bele ebbe a könyvbe is?

Azzal, hogy egy világ és ebben a könyvben bizonyosságot találnak arra, hogy a világ, az emberiség kultúrtörténete milyen sokszínűen, milyen másságokból építkezett fel, amelyeket mindenkor érdemes felismerni, értékelni és megbecsülni.

László Ágnes

Az a hatalmas mennyiségű tudásanyag, történelem, irodalom, tudomány, szórakoztatás és műveltség, ami ebben a száz remekműben megtestesül, csak kis része annak, amit a szerzők a művelődéstörténet, a nyomtatás és a könyvtörténet világáról tudnak. Egyes művek azért kerültek a kötetbe, mert klasszikus példái a könvkészítés valamely korszakának, másoknak a tartalma és hatása jelentős. Valamilyen módon mindegyik könv fontos szerepet töltött be az eszmék és a tudás közvetítésének sok évezredes történetében.

Ennek az értékes, lenyűgöző és informatív gyűjteménynek helye van minden, a történelem, a könyvtörténet és a kultúrhistória iránt érdeklődő olvasó könyvespolcán.

konyvtortenete2

A világ tudáskincsének legjavát őrző tárgyakról készült, több mint 300 színes, ritkán látott fénykép teszik teljessé a történetet.

"
A magyar könyvpiacon ilyen, a teljes világ írás- és könyvtörténetére kitekintő könyv még nem látott napvilágot.

(Monok István)

A könyvet a Kossuth Kiadó webáruházában megvásárolhatjátok 6.990 Ft-ért.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
pecsi.jpg

Pécsi Ildikó: szexszimbólum volt, az egyik legnagyobb színésznőnkké lett

Emlékvideóban idézik fel a rajongók fantasztikus pályafutását.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. december 05.


hirdetés

Mint arról mi is hírt adtunk, december 5-én meghalt Pécsi Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő.

Az interneten is sorra jelennek meg a megemlékező videók. Íme az egyik legjobb:

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
bumel.jpg

Elektronikus zenei megoldások élő hangszerekkel – bemutatkozik a Bumel zenekar

Első klipjük a szakítás utáni önironikus hangulatot idézi meg drum and bass lüktetéssel, nagybőgővel, pozannal, orgonával és egyedi stílusú gitározással.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. december 02.


hirdetés

Új formációval mutatkozik be az egykori Nils zenekar dalszerző-frontembere, Pogány János. A teljesen formabontó hangzásvilágú Bumel első klipjét kicsivel lejjebb lehet megnézni, de előtte jöjjön néhány szó az előzményekről.

„A Nils után még játszottam az Indigó Utcában kb. két évig, saját zenekart már nem akartam. Aztán amikor annak is vége lett, nem szerettem volna színpadon állni többet, főleg nem basszusgitárral a kezemben.

Bő egy éve még teljesen biztos voltam benne, hogy nem zenélek többet zenekarban. Zenével foglalkozom, zeneszerzéssel, felvételek készítésével, hangszereléssel, a kreatív része megvan napi szinten, az engem ki tud tölteni.

A Bumel ott gyökerezik, hogy pár éve elvégeztem egy elektronikus zenei sulit és csináltam egy elektro formációt, a Shimát, amit imádtam, de Bálint, akivel élőben előadtuk a dalokat, közben kiköltözött Németországba. Egy teljes lemeznyi anyag készen van, de csak 2 dal jelent meg közülük.

Amikor hallottam, hogy Kathy Zsolt újra menedzsmenttel foglalkozik, elküldtem neki az anyagot. Neki baromira tetszett, úgyhogy leültünk személyesen beszélni róla, amikor is nagyjából előhozta, hogy ez tök jó, de poposabbra kellene venni. Átgondoltam utána és azt válaszoltam neki, hogy ezt nem rontom el, viszont volt egy másik zenei ötletem, amivel beleférhet, hogy poposabb legyen, miközben (számomra) érdekes is marad.”

hirdetés

Ebből nőtte ki magát a Bumel, aminek első klipje itt látható, alatta pedig a frontember részletesen is mesél arról, hogyan állt össze a formáció és milyen terveik vannak.

A stílusról és a felállásról

„Elkezdtem dalokat írni, kifejlesztettem egy teljesen egyedi módszert, amivel bármikor kvázi gyártani tudom a számokat, egy hónap alatt megírtam 10 dalt és feldemózva elküldtem az anyagot Zsoltinak, akinek tökre tetszett. A hangszerelésen nagyon sokat agyaltam közben, elektronikus zenei megoldásokat akartam mindenképp áttenni élő hangszerekre. Már régóta mocorgott bennem, hogy bőgőzni szeretnék, de mindig visszatartott a körülményesség, ami ezzel jár.

A Shimában pl. építettem egy vonós basszusgitárt, és azt használtam színpadon elektronikus basszusok helyett, úgyhogy tapasztalatból tudtam, hogy vonós bőgővel lehet “szinti-basszusozni”. Ott még side chain kompresszáltuk a lábdobhoz, de úgy gondoltam, hogy ha megtanulok rendesen vonózni, akkor kézzel ki tudom játszani azt a jellegzetes off-beatre buffogós sidechain hangzást.

Ez hosszú és melós folyamat volt, de dióhéjban: vettem egy nagybőgőt, elkezdtem tanárhoz járni, majd zeneiskolába, közben egy barátommal elindítottunk egy manouche jazz zenekart Bajusz néven, ezzel párhuzamosan próbáltunk a Bumellel és idén már az iskolai szimfonikus zenekarban is bőgőzöm, sőt most az a megtiszteltetés ért, hogy elhívtak egy görög népzenét játszó formációba is.

A dob kérdéses volt, se elektromos dobot, sem pedig élő dobszettet nem szerettem volna, egy barátom ötlete volt ez a cajon-szett. Néztem róla egy csomó videót és nagyon megfelelőnek tűnt a feladatra, elektronikus hangminta-szerű hangja van, de egyszersmind teljesen organikus is. Úgyhogy megterveztem mindent fejben meg papíron, megrendeltem a hozzávalókat és megépítettem a cuccot. Nagyon szeretjük a hangját.

Akkordozós gitározást tuti nem akartam, de csomó popzenében mostanában van ez a pilinszkázós, kipengetős RHCP-s gitározás, ami nem viszi el a zenét hagyományos irányba, úgyhogy egy rakás jó gitártémát ki lehetett találni ebben a stílusban, így szólamhangszerként használva tök jól megmarad a hangsúly a zene lüktetésén.

A szinti leadeket először úgy gondoltam, hogy hegedűn meg lehet szólaltatni jól, de kipróbáltam mintákkal és nagyon nem adta, így keresgéltem tovább és mind hangszínben, mind pedig hangtartományban a pozan volt, amire át lehetett tenni ezeket elég szépen. Úgyhogy pozan lett.

Billentyűt is szerettem volna helyettesíteni, mint hagyományos, unalmas megoldást, de sajna nem sok más autentikus hangszer van, amivel helyettesíteni lehet, maximum a tangóharmonika, de az funkcionálisan nem lett volna jó. Elsőre rhodes hangzást képzeltem el, az nagyon nyálas volt, az orgona mutatott jót, kikevertem egy saját orgona hangot és az szól most is a dalokban. Egyébként talán 4 komponensből áll a hangzás, és az érdekessége, hogy ezek közül 2 vagy 3 nagybőgő hangminta.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Screenshot_2020-12-04-The-Secret-Dare-to-Dream-Trailer.png

Decemberi streaming-ajánló: Daniel Craig hátborzongató krimiben, Meryl Streep meglepetésfilmben látható

Odatették magukat a szolgáltatók, mi legjobban David Fincher új filmjét várjuk.
Szajki-Vörös Adél, fotó: Netflix - szmo.hu
2020. december 04.


hirdetés

Karácsonyi ének - HBO GO, már elérhető

Nick Murphy filmjének címe azért ismerős, mert Charles Dickens klasszikus tanmeséjét sokan és sok formában feldolgozták már. Murphy miniszériája Guy Pierce-szel a főszerepben a thriller-dráma-fantasy elemekre koncentrálva bontja ki egy "rossz" ember, Scrooge történetét, akit meglátogat egy szellem, és morális kérdésfeltevésekre készteti: kénytelen szembenézni sötét múltjával általa, és megbánni bűneit.

Olaf karácsonyi kalandja - HBO GO - már elérhető

Listánkba azért került ez a rövid animáció, hogy felhívjuk a szülők figyelmét arra, idén karácsonykor sem hagyja cserben a Jégvarázs csodás és vicces univerzumának gyermek és felnőtt rajongót a streamingszolgáltató. Most Olaf, a szuper humorú hóember áll a sztori középpontjában.

James Bond-filmek - már elérhető

hirdetés

Az ünnepi időszakban igazi kikapcsolódást kínál a 007-es ügynök és kalandjai, a makulátlan öltönyös ügynök ugyanis, akár Pierre Brosnan, akár Daniel Craig vagy Sean Connery játssza, mindig lenyűgöz elegáns, ötletes megoldásaival, fordulatos sztorijaival és macsó humorával. 26 film!

Szabad szavak - HBO GO, premier: december 10.

Én már csak az alkotógárda miatt is izgalommal várom ezt a filmet, a színészek ugyanis egytől egyig kiemelkedő nevek: Meryl Streep, Gemma Chan, Lucas Hedges, Candice Bergen, Dianne Wiest... és még ott van a rendező, Steven Soderbergh is, aki szinte teljes titoktartás mellett készítette a mozit. A sztori szerint az ünnepelt írónő régi barátnőivel egy utazásra indul, s közben elvileg alkotnia is kéne. Velük tart az unokaöccse is, akit a Régi városból megismert fantasztikus tehetség, Lucas Hedges játszik.

Könnyek völgye - HBO GO - már elérhető

A tízrészes háborús drámasorozat valós eseményeket dolgoz fel: 1973. október 6-án az Egyiptom és Szíria vezette arab koalíció meglepetésszerű támadást indít Izrael ellen, a cél többek között Izrael elpusztítása. A három fiatal katona szemszögéből elmesélt történet fojtogatóan izgalmas és torokszorítóan szomorú.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
song.jpg

Új klip: A Song Factory Budapest most a Bagossy Brothers Company egyik legismertebb dalát dolgozta át

A fiatalokból álló kórus Budapest csodaszép helyszínein készítette el a klipet.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. december 05.


hirdetés

A Song Factory Budapest szívügyének tekinti a kortárs magyar zeneművészet kiemelkedő alkotásainak feldolgozását.

Különleges és egyedi hangzású kórusátiratokat felsorakoztató repertoárjuk legújabb darabja a Bagossy Brothers Company dala, amely az év hangfelvétele Fonogram-díját kapta 2020-ban.

VIDEÓ: Bagossy Brothers Company - Olyan Ő

A Song Factory Budapest egy fiatalokból álló kórus, amely magyar és nemzetközi könnyűzenei feldolgozásokat ad elő. Az igényes acapella és többszólamú, hangszerkíséretes dalok megéneklésével teremtenek hidat a kóruséneklés és a közönség között. Az együttes tagjai amellett, hogy színes szakmai háttérből érkeznek, sok éves közös zenei múlttal és széles körű fellépési rutinnal büszkélkedhetnek.

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!