borito
A könyv története
Ebben a csodaszépen illusztrált könyvben megtalálhattok mindent: a papirusztekercsektől az e-bookig.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2015. március 04.Az elektronikus könyvek korában, amikor a könyv az eddig ismert formájában történetének sorsdöntő pontjához érkezett, tekintsünk vissza az előző ötezer évre.

A kötet 100 példán keresztül mutatja be a könyv történetét a sírfeliratoktól a papiruszig, a tekercsektől a kódexekig, a drága és különleges kéziratos könyvektől a kézisajtó feltalálásáig, a gépi tömegnyomástól a digitális könyvig, az e-könyvolvasóig és ami azután következik. A kötet korszakokon és kultúrákon átívelő összefüggéseket tár az olvasó elé.

A konyv tortenete_JKT-HUN

Megtalálhatók benne bizonyos alapvető munkák: barlang falára és állatcsontokra írt szövegek, agyagtáblák és bambuszkönyvek, az Iliász és a Beowulf, illusztrált középkori kéziratok, Gutenberg 42 soros Bibliája és a Nürnbergi krónika.

De találunk itt az Andokból származó csomóírásos kiput az inkák korát megelőző időkből, papirusztekercseket, szerepel a koreai Tripitaka és a kopt Biblia, hogy csak néhányat említsünk.

konyvtortenete1

A kötet figyelembe veszi a táncról vagy a titkosírásról szóló szövegeket, a képregényeket, a mini- és nanokönyveket, a palimpszeszteket, a gyógyszertani munkákat és a jóskönyveket, Nyugatról és Keletről, vagyis bármit, ami a könyvtörténet és az egyetemes kultúra szempontjából fontos. A remekművek felsorolását kiegészítő rövid esszék elhelyezik a könyveket történeti környezetükben.

A válogatás különleges azért is, mert a fontos, bár gyakran nem eléggé méltányolt könyveket a tudós és a laikus olvasó érdeklődésének széles területeiről gyűjtötte össze. A koncepció eredetisége, a témák és az egyes könyvek fontossága, a remek képanyag, a hozzájuk tartozó ismertetők és képaláírások együttesen teszik nagyszerűvé ezt a művet.

Egy a világ és egy emberiség van.

Beszélgetés Monok Istvánnal, az MTA Könyvtár és Információs Központ főigazgatójával

Monok István 2

Kinek ajánlja a világ tudáskincsének legjavát bemutató kötetet, azoknak, akik szeretnek olvasni, vagy azoknak, akik eltávolodtak az olvasástól?

Mindkét csoportnak. Azoknak talán veszélyesebb, akiknek nincs kialakult olvasási gyakorlatuk, de minden elolvasott könyv önmagában nyereség! Ha a könyvben szereplő bármelyik történet, legyen az a barlangrajzok, a kódexek vagy az elektronikus könyv felkelti az érdeklődést, az már önmagában siker.

A kevéssé tájékozottak hívnám fel a figyelmet arra, hogy ez a gyönyörű könyv bár a világ 100 legfontosabb példáján keresztül mutatja be a könyv történetét, de ha a példákat statisztikailag megnézzük, akkor ez a könyv eléggé anglofon. A könyv történetében az Angol Királyság a 18. századig nem játszott központi szerepet, persze akkor, ha a német, az itáliai, vagy a francia könyvtörténettel hasonlítjuk. A szerzők ezt a megközelítést azzal ellensúlyozzák, hogy az összekötő szövegben nagyon korrektek. De, aki, nem gyakorlott olvasó, az ezt az összképet fogadja el hitelesnek. Sajnos én is gyakorta tapasztalom, hogy amikor a hallgatóimat a reneszánszról és humanizmusról kérdezem, ők is angol példákat mondanak. Alapvetően azért, mert az interneten angol nyelvű kísérő szöveggel jelennek meg az olasz könyvcímek is és ez nagyon felerősíti az angol kultúra ázsióját.

A tájékozottabb olvasóknak viszont kincsesbánya, mert szembesülhetnek a tudásuk hiányosságaival. Miután a könyvet végigolvastam én magam is elképedtem attól, hogy mennyi mindenről nem tudtam eddig. A könyvelőállításról hasonló példákat fel tudtam sorolni, de azt különlegességnek tartottam. Az persze más kérdés, hogy a szerzők meg azt nem írták meg, amit én tudok. Ez egy nagyon jó játék, mert megelégedést adhat, vagy szembesíthet azzal, mi minden hiányzik az ismereteinkből. Az európai ember általában, de a magyar különösen be van zárkózva a saját világába és ez a könyv ráirányítja a figyelmet a hiányosságainkra és előhozza az újabb ismereteket.

Mit tart a könyv legfőbb értékének?

A pozitív, globális szemléletét. Azt, hogy plasztikusan és mindenki számára érthetően mutatja meg, hogy egy a világ és egy emberiség van. Valamennyi világvallás fő könyvei szerepelnek benne, a technikai újításoknál figyelembe veszi, hogy Jáva szigetén milyen érdekességek vannak és barlangrajzokkal illusztrálva plasztikusan igazolja, hogy a kezdetekkor ez nem egy európai történet volt, hiszen van egy afrikai előtörténete is. Komoly felelősséget vettek a vállukra a szerzők azzal, hogy eldöntötték mi lesz az a száz példa, amelyet beválogatnak ebbe a kötetbe, hiszen több százat is felsorolhattak volna. Ugyanakkor jól tették, hogy megemlítik benne többek között a braille írást, vagy a leszakadó néprétegeknek szóló könyveket, mert ez által azokkal a jelenségekkel is szembesülhetnek az olvasók, amelyeket a saját környezetükben is megtapasztalhatnak. Jó szívvel ajánlom a tanároknak tankönyvként is.

A könyv bevezetőjében azt írta: a magyar könyvpiacon ilyen még nem látott napvilágot. Ez cáfolhatatlan?

Igen, ezt nyugodt lelkiismerettel írtam, mert így van.

A könyv címe megtévesztő is lehet, hiszen nem csak könyvekről van benne szó, hanem olyan kulturális kincsekről, amely az emberiség kultúrtörténetéhez és a könyv történetéhez is szorosan kapcsolódnak.

Ezt nagy erényének tartom.

Ön szerint mivel lehet a Könyvkihívás 2015 játékban résztvevő fiatalokat arra ösztönözni, hogy nézzenek bele ebbe a könyvbe is?

Azzal, hogy egy világ és ebben a könyvben bizonyosságot találnak arra, hogy a világ, az emberiség kultúrtörténete milyen sokszínűen, milyen másságokból építkezett fel, amelyeket mindenkor érdemes felismerni, értékelni és megbecsülni.

László Ágnes

Az a hatalmas mennyiségű tudásanyag, történelem, irodalom, tudomány, szórakoztatás és műveltség, ami ebben a száz remekműben megtestesül, csak kis része annak, amit a szerzők a művelődéstörténet, a nyomtatás és a könyvtörténet világáról tudnak. Egyes művek azért kerültek a kötetbe, mert klasszikus példái a könvkészítés valamely korszakának, másoknak a tartalma és hatása jelentős. Valamilyen módon mindegyik könv fontos szerepet töltött be az eszmék és a tudás közvetítésének sok évezredes történetében.

Ennek az értékes, lenyűgöző és informatív gyűjteménynek helye van minden, a történelem, a könyvtörténet és a kultúrhistória iránt érdeklődő olvasó könyvespolcán.

konyvtortenete2

A világ tudáskincsének legjavát őrző tárgyakról készült, több mint 300 színes, ritkán látott fénykép teszik teljessé a történetet.

"
A magyar könyvpiacon ilyen, a teljes világ írás- és könyvtörténetére kitekintő könyv még nem látott napvilágot.

(Monok István)

A könyvet a Kossuth Kiadó webáruházában megvásárolhatjátok 6.990 Ft-ért.


KÖVESS MINKET:

Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x