hirdetés
kisertethaz_ck.jpg

A kőbányai kísértetház végnapjai

A kőbányai kísértetház nyári villa volt, ami 1890 körül épülhetett. Később apácazárda, gyermekotthon és börtönőr-képző is volt.
Hajner Gyula cikke - szmo.hu
2015. május 26.


hirdetés

Ezt a hatalmas létesítményt szemelte ki Szent Józsefről nevezett Mária Terézia Anya, eredeti nevén Anna Mária Tauscher (1855-1938), aki 1891. augusztus 2-án alapította meg a Karmelita rendet Berlinben. Életét arra tette fel, hogy segítsen az elesetteknek, és hogy beutazva a világot, minél több helyen idős-és gyermekotthonokat, árvaházakat alapítson.

1907 nyarán Mária Terézia anya Franciaországba készült, de útját elhalasztotta a budapesti karmelita kolostor építőjének, Soós Istvánnak meghívására, akinek nagyon megtetszett a Karmelita rend munkája, és úgy gondolta, hogy hazánkban is nagy szükség lenne hasonló otthonokra.

kisertethaz1

Szent Józsefről nevezett Mária-Terézia anya (1855-1938)

hirdetés

kisertethaz_kulso (14)

kisertethaz_kulso (2)

kisertethaz_kulso (6)

kisertethaz_kulso (8)

kisertethaz_kulso (10)

A Karmelita rend alapítója 1907. augusztus 1-én érkezett Budapestre kísérőivel, de senki nem vár rájuk, mert Soós Istvánnak el kellett utaznia, ezért az iskolanővérek fogadták be őket. Mária-Terézia anyát megdöbbentette a fővárosban tapasztalt nagy nyomorúság, de nem volt vesztegetni való idejük, nekiláttak a munkához, megalapították Magyarországon is a Karmelita rendet, és újsághirdetés révén több épületet is megnéztek, amely leginkább megfelelő lenne zárdának. Így jutottak el a Maglódi út 125-höz.

1908. január 19-et írtak. Mária-Terézia anya egy nővérrel fölszállt a villamosra, hogy megtekintse a hirdetésben talált Maglódi úti villát. Vagy egy órányi utazás után kezdtek nyugtalankodni, hogy talán nem jó felé utaznak. Az éppen velük szemben ülő úr volt a tulajdonos. Miután mondták, hogy melyik házat keresik, ő megnyugtatta őket: "Oda utazom én is, úgyhogy nyugodtak lehetnek a hölgyek."

Szép nagy kertes villa volt, a kert mögött kis park és egy nagy konyhakert. A ház túlságosan luxusigényűnek tűnt egy zárda számára, ezért azt mondta, hogy még gondolkodik. Miután azonban a X. kerülethez tartozó külvárosnak a legjobb ismerője másodszor is ide vezette, nagyon megdöbbent az Alapítóanya, és azt kérdezte magától: "talán mégiscsak ezt a birtokot választotta nekünk, jobban mondva az ő lakásául a jó Isten?"

kisertethaz (17)

kisertethaz (18)

kisertethaz_kulso (9)

kisertethaz_kulso (16)

kisertethaz_kulso (18)

Júliusban vált szabaddá a villa. Sajnos a nagy szegénység, amellyel állandóan küszködtek, nem tette lehetővé, hogy gyermekotthont és kápolnát építsenek, amire pedig nagy szükség lett volna. Tizenhat évig a villaépület jó magas, levegős szobái voltak a gyermekek nappali és hálószobái.

Elérkezett az 1919. esztendő, a forradalom vihara söpört végig Magyarországon, s főleg Budapesten. A nővérek sziklaszilárdan helytálltak hitükért és gyermekeikért, és Istenben bízva kitartottak. Mint megtudták, nevük fölkerült a halálraítéltek listájára, de néhány nappal az ítélet végrehajtása előtt véget ért a forradalom. Az elkövetkezendő években a Karmelita rend nem vallott kudarcot: gyűltek az adományok, sorba nyíltak az óvodák, iskolák és az árvaházak. A Maglódi úti zárda mellett felépült egy kápolna is.

kisertethaz (20)

kisertethaz (21)

kisertethaz (22)

A boldog békeidőknek azonban hamar vége szakadt: kitört a második világháború. A nővérek minden tőlük telhetőt megtettek a sebesültekért, és az árván maradt, éhező gyerekekért. 1944-ben több száz, a deportálások elől menekülő zsidó családot bújtattak el a Maglódi úti villaépületben, hely hiányában pedig az itt lakó gyerekeket vidékre szállították.

A háború befejezése után, 1948-ban, a szovjet megszállás idején, az egyházi intézményeket elkezdték államosítani. A gyermekeket szétosztották más otthonokba, a nővéreket elküldték, a zárdaépületet pedig az akkori vallásellenes politikai vezetés kisajátította. A Maglódi út 125. alatt lévő Szent József otthonban 1949. november 16-án jelent meg kilenc személy az akkori Igazságügy minisztérium megbízatásából. November 17-en már kiküldték az új személyzetet, mondván, az apácák munkája kifogástalan, de nézeteik 200 évesek.

kisertethaz (24)

kisertethaz (25)

kisertethaz (34)

kisertethaz (36)

1950. január 29-én mínusz 20 fokos hidegben, nyitott teherautón költöztették ki őket. Pestszenterzsébeten 80 fiúgyermeket már elvettek a nővérektől, ők azonban nem féltek, mert tudták, az Úristen velük van. A Karmelita rend napjainkban is működik, kolostori életüket ma Gyenesdiáson folytatják.

Az egykori egyházi épületet 1951-ben az Igazságügyi Minisztérium kapta meg abból a célból, hogy ott a személyzet teljes képzési és továbbképzési igényeit kielégítő oktatási intézményt létesítsen. Itt alakult meg aztán 1951 végén a Büntetés-végrehajtási Központi Kiképző Iskola. Az 50-es évek végén került az épület homlokzatára egy kőből faragott Kádár címer is.

Egy volt börtönőr így emlékszik vissza a tanuló az akkori időkre:

"Igen, Budapesten a Maglódi út 125. szám alatt, egy volt apácazárdában képeztek ki minket. 3 hónap alatt ismerkedtünk meg a börtönőri tudománnyal. Egy gyakorlati napon egy akasztást is végig kellett néznünk. Az elítélt az utolsó szó jogán csak annyit mondott: Ti is jöttök utánam!”

kisertethaz (38)

kisertethaz (40)

kisertethaz (41)

A Magyar Helsinki Bizottság 2006-os jelentéséből kiderül, hogy a Büntetés-végrehajtási Intézet "külső munkahelyeként" említi meg a Maglódi út 125-öt, ami egyes források szerint 2008-ban végleg bezárt. A borzasztóan romos állapotú épület az állagmegóvások hiányában menthetetlenné vált. Ugyan még pár évig őrizték, de 2010-től megindult a szabad rablás: az épületet szétverték, egy időben laktak bent hajléktalanok, de fiatalok éjszakai bátorságpróbájának is sokszor helyt adott az "Újhegyi kísértetház" néven ismert épület.

Amikor személyesen is meglátogattam az objektumot, láttam, hogy a közeli börtön lakóival építtetik újra a kerítéseket. Ebből következtettem arra, hogy az épület az újhegyi fegyház kezelése alatt áll, ezért levélben kértem információkat az illetékesektől.

kisertethaz (39)kisertethaz (51)

kisertethaz_kulso (1)

2015 áprilisában megjelentek a területen a munkagépek, és nekiláttak a több mint száz éves épület bontásának. Hogy mi lesz a helyén, azt nem tudni, de egy biztos: Budapest egy nem mindennapi történettel rendelkező épületét semmisítették meg, aminek falai az elmúlt évszázadban több ezer gyermek számára nyújtottak menedéket...

VIDEÓ: a kőbányai kísértetház

Még több elhagyott helyet ITT TALÁLTOK.

Források:

- www.karmelita-noverek.hu

- foltkutatok.blogspot.hu

- uj.katolikus.hu

- www.gyenesdias.hu

Köszönet:

www.foltkutatok.blogspot.hu (Hajni és Ibolya)

Oszd meg barátaiddal is, ha érdekes volt a cikk!


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés

1000 fát akarnak kivágni Újbudán – fáklyás felvonulást szerveznek a Hamzsabégi sétányért

A Polgárok a Pályán az Élhető Környezetért egyesület szerint a fákat „egy félreérthetően kommunikált, túlméretezett kormányberuházás miatt” vágnák ki.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. szeptember 16.


hirdetés

A XI.kerületben a Hamzsabégi sétányon több mint ezer fát terveznek kivágni egy félreérthetően kommunikált, túlméretezett kormányberuházás miatt - írja közleményében a Polgárok a Pályán az Élhető Környezetért egyesület.

A közleményben azt is leírják, a Déli körvasút jelenlegi koncepciója veszélyezteti a Hamzsabégi úti másfél km-es erdőszerű zöld sétányt és a környéken élő tizenötezer lakó életterét (zaj, rezgés és por).

"A NIF és a BFK reklámanyagaiban a személyszállításra hivatkozva, zöld gondolatként állítják be a Kelenföld és Ferencváros közötti vágánybővítést, míg a növekvő teherforgalmat meg sem említik. A tömeges fairtást elbagatellizálják, annak ellenére, hogy ez a zöld sziget közérdek, mivel egy főutakkal körülvett sűrűn lakott élettér tüdejeként szolgál. Figyelembe véve a fuldokló Budapestet különös mértékkel sújtó klímavészhelyzetet, következetlen és otromba lenne ilyen pusztítás árán véghez vinni a projektet. Elveszne a megígért zöld haszon, sőt, inkább csatát veszítenénk a klímaharcban" - fogalmaznak.

Az egyesület szerint, ha a teherforgalom nagy részét elterelnék, elkerülhető lenne a visszafordíthatatlan környezetrombolás - a környéken már most is az egészségügyi határérték felett van a zajszennyezés mértéke, nagyrészt a tehervonatok miatt.

Azt is leírják, nem ellenezik az elővárosi vasút fejlesztését és a nádorkerti új megálló kialakítását három vágánypárral. Ám elfogadhatatlannak tartják a teherforgalom növelését, amelynek következtében a zaj a tervezett gigantikus beton zajszigetelő fal ellenére sem fog számottevően csökkenni. és a személyforgalom sem lesz érzékelhetően gyorsabb.

hirdetés

"Szeretnénk elérni, hogy a teherforgalom csökkentésével, korszerű vasútbiztonsági berendezések alkalmazásával és modern vasúti szerelvényekkel a sűrűn lakott Hamzsabégi sétány mellett a vonalon maradjon a két vágánypár, korszerű zajfogóval, de nem 10-16 m-es, oda nem illő vasbeton résfallal, ami sötétbe borítaná a letarolandó parkot. Csak a növényzet sérelme nélkül kialakított zajvédelmet fogadunk el.

Ha a Budapestet elkerülő, kifejezetten a teherforgalom, áruforgalom bonyolítására tervezett V0 vonalat megépítenék, a városi vasútfejlesztés valóban a városi és elővárosi közösségi közlekedést szolgálhatná, és ez csak az egyik lehetséges alternatíva.

Mi, akik itt élünk, tiltakozunk az értelmetlen pusztítás, a hat évig tartó óriás építkezés, és a teherforgalom növelése ellen, amelyek miatt a környék élhetetlenné válna, nem beszélve az ingatlanokban bekövetkező károkról és értékcsökkenésről"

- fogalmaznak az egyesület közleményében.

A Polgárok a Pályán az Élhető Környezetért egyesület ezért fáklyás felvonulást szervez szervez a szeptember 19-én 18:30-kor a Hamzsabégi sétányért.

Veszélyben a Hamzsabégi sétány!

Veszélybe került a Hamzsabégi úti zöld sétány több, mint 1000 fája. Az elővárosi vasúti forgalom tervezett növelése címszavával (Déli körvasút) 20-30-40 éves...


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
visionhotel_cim.jpg

Luxusszálloda nyílt az egykori kisgazda pártszékház helyén

A Vision Hotel Budapest 82 szobával és 9 dunai panorámás lakosztállyal várja a vendégeket a Belgrád rakparton, külön étterme és rendezvényterme is van.
L.D.; fotók: Huszár Boglárka - szmo.hu
2020. szeptember 16.


hirdetés

A Belgrád rakpart 24. szám alatti ház a főváros történelmének ikonikus része. Az 1900-as évek elején épült eklektikus, alapvetően historizáló homlokzattal. A '20-as évek elejéig lakóépület volt, majd a Német Kincstár követségi épülete lett belőle, a II. világháború után pedig több különféle szervezet is használta.

A legtöbben a Független Kisgazdapárt székházaként emlékezhetnek rá. Miután 2002-ben botrányos körülmények között eladták – amivel párhuzamosan a pártban belháború zajlott –, egy évtizedig per alatt állt a tisztázatlan tulajdonviszonyok miatt.

Ezalatt semmiféle állapotmegőrzésre nem került sor az épületben, amely így teljesen lepusztult, ráadásul, mivel nem is őrizték, a mozgatható részeit szinte teljesen széthordták – tudtuk meg a sajtóbejáráson.

Mire 2013-ra rendeződtek a tulajdonosi jogok, fokozottan balesetveszélyes állapotba került. Így kezdődött meg a rákövetkező évben a felújítás, amit a kivitelező elmondása szerint több, előre nem látható probléma is nehezített.

Az egyik, hogy a belváros közepén kellett bontási, építési munkálatokat elvégezni, és mivel a közelben iskola, könyvtár és társasházak vannak, ezek működését a kivitelezés nem zavarhatta. 2015-ben a bontási munkákat mindössze néhány hónap alatt el kellett végezni, hogy a tanévkezdésre ezek a nagyobb zajjal járó folyamatok ne zavarják az oktatást. Ez végül sikerült is.

hirdetés

A bontás során a Belgrád rakparti épületnél eltávolították a tetőt, felső födémet és falakat, valamint a komplett lépcsőházakat egészen -1. szintig, a pince megtartandó részként újult meg (ez lett a szálloda konyhája).

A külső homlokzatot és a megmaradt részeket felújították. Végül három épületet hoztak egy tető alá: a Belgrád rakpartit egybeépítették a mögötte található Molnár utca 7-9-el. Elbontották az itt található négysávos tanuszodát, valamint kialakítottak egy mélygarázst is.

A régészeti feltárás során kiderült, hogy értékes lelőhely a helyszín: külön kiállítást csináltak az itt talált vegyes korszakú leletekből. Többségében a török korszakból találtak maradványokat, rengeteg csont és bőrmaradványt, erről arra következtettek a régészek, hogy egykor egy cserzőműhely állt itt.

A 9300 m2 alapterületű ház két szint mélygarázsból, földszintből, négy emeletből, valamint tetőteraszból áll. 9 dunai panorámás lakosztály és 82 vendégszoba közül választhatnak a vendégek, utóbbiak 4, előbbiek pedig 5 csillagosak. A wellness részlegen szauna, masszázs szoba és pihenő részleg található. A bútorok többsége prémium, olasz gyártmány.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
új-duna-hid.jpg

Látványos videón mutatják be a tervezett új Duna-hidat

Két hétig még bárki elmondhatja véleményét a Galvani híd terveiről.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. szeptember 15.


hirdetés

Elkészült az újonnan tervezett budapesti Duna-híd látványvideója. A rövidfilmet Vitézy Dávid osztotta meg YouTube-csatornáján.

A Budapest Fejlesztési Központ (BFK) vezetője Facebook-oldalán azt írja, „az új déli Duna-hídhoz kapcsolódó úthálózat első, a Fehérvári úttól a Gubacsi út-Illatos úti csomópontig tartó szakaszának bírálati engedélyezési tervei a közelmúltban elkészültek”.

Hozzáteszi:

„Az Új Duna-híd megépítése nem csak azért fontos, mert jobb kapcsolatot teremt Budapest déli városrészei, elsősorban Újbuda, Csepel és Ferencváros között, hanem azért is, mert jelentősen hozzájárulhat a belváros, elsősorban a Nagykörúton belüli területek forgalomcsillapításához, átadását követően 37 ezer, további kiegészítő forgalomcsillapító intézkedések megtétele esetén akár 55 ezer gépjárművel csökkentve naponta a belvárosi hidak terhelését.”

Az új hídon és körúton mintegy 4 km hosszban új villamosvonal is épül, amely Budán a Fehérvári úti villamospályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es hévet, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap majd, biztosítva a hálózati kapcsolatokat és a helyi igények kiszolgálását is - írja Vitézy.

hirdetés

Szeptember 29-ig az ujdunahid.hu oldalon bárki elmondhatja véleményét a tervezett új beruházásról.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
mti-furjes.jpg

Fürjes Balázs: „gólpasszt adtunk a fővárosi önkormányzatnak, csak be kell lőni a ziccert”

Szerinte Karácsony Gergely – ígéretével ellentétben – nem híve a párbeszédnek, és esetleges hibáit sem hajlandó beismerni.
Fotó: MTI/Illyés Tibor - szmo.hu
2020. szeptember 14.


hirdetés

Tisztelettel javaslatot tettem - mondta el Fürjes Balázs arra vonatkozóan, hogy üzent Karácsony Gergelynek, adja vissza az autósoknak az elvett sávokat a Nagykörúton és az Üllői úton. (Ez részben egyébként meg is történik.) Szerinte azonban

„olyan, mintha a sávlezárásból presztízskérdést csinálna a főpolgármester. Senkire nem hallgat, senkivel nem áll szóba. Pedig a vezetői nagysághoz az is hozzátartozik, hogy a döntéshozó belátja, ha tévedett és kijavítja a hibát”

- ezt a Magyar Nemzet nagyinterjújában mondta el a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!