hirdetés
A klímakatasztrófa elkerülhető, de a mai gyerekeknek apró szénlábnyommal kell élniük
Egy ma születő amerikai gyermeknek 97%-kal kisebb lenne a kibocsátási kvótája, mint a nagyszüleinek, a mai európai gyerekeké pedig 94%-kal csökkenne.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 15.


hirdetés

Az energiákból, a közlekedésből, az élelmiszerből származó globális kibocsátás gyors és mélyreható csökkentésére van szükség ahhoz, hogy féken lehessen tartani a hőmérséklet-növekedést, és egy elemzés kimutatta, hogy az új nemzedék életre szóló szénköltségvetésének csaknem 90%-kal kevesebbnek kell lennie, mint azoknak, akik 1950-ben születtek - írja a Guardian.

Ez az adat sokkoló módon világítja meg, hogy milyen terhet örökölnek a gyerekek. Nem véletlen, hogy az egyik olyan téma, ami klímaváltozás megállítására figyelmeztető világméretű iskolai sztrájkmozgalom középpontjában áll. A Fridays For Future mozgalom felhívására április 13-án ismét több mint 70 országban szerveztek megmozdulásokat a diákok.

„Azok, akik hatalmi pozícióban vannak, a politikusoktól az üzleti világ vezetőiig, akik sokkal nagyobb szénköltségvetést élvezhettek egész életükben, kötelességük cselekedni, hogy egy élhető bolygót biztosítanak a mostani és a következő nemzedékeknek – jelentette ki Jake Woodier, a brit klíma diákhálózat (UK Student Climate Network) szóvivője – megfelelő lépések nélkül a hatalmon lévők feláldozzák a mi holnapunkat a saját jelenükért.”

A klímaváltozással foglalkozó a Carbon Brief elemzői összekötik a széndioxid-kibocsátás adatait és a népesség változásait a klímamodellekkel. Így lehet kiszámolni, hogy mennyi kibocsátást engedhet meg egy átlagos földi polgár élete során, hogy a hőmérséklet ne emelkedjen jobban, mint 1,5-2 fokkal a nagy iparosodás korszaka előtti szintnél. Ez a világ célkitűzése a klímakatasztrófa elkerülésére.

A korábbi és a jelenleg élő nemzedékek szinte az összes szén-dioxidot kibocsátották, amely elegendő e 1,5-2 C fokos emelkedéshez, és ez azt jelenti, hogy a következő nemzedékeknek nagyon szigorúan csökkenteni kell életük során a repülésből, húsevésből és más tevékenységükből származó kibocsátásokat.

A mai gyerekeknek és azoknak a fiataloknak, akik a klímasztrájkokban részt vesznek (az 1997 és 2012 között születettek), alig egyhatoda lesz a szénköltségvetésük a baby boom-nemzedékhez (1946-1964) tartozó nagyszüleikhez képest.

Leo Hickman, a Carbon Brief főszerkesztője szerint miközben minden pénteken nagyobb tömegek vesznek részt a diáktüntetéseken, az ő elemzésük rávilágít a klímaváltozás nemzedékek közti igazságtalanságára, mert sokkal keményebb takarékosságra kényszerülnek elődeikkel szemben, ha biztonságos szinten akarják tartani a globális felmelegedést.

Az elemzés ötlete Ben Caldecott-tól, az oxfordi egyetem fenntartható pénzügyi programjának vezetőjétől származott. Mint mondta, ez az első alkalom, hogy a kibocsátási adatokat arra használják fel, hogy megvitathassák az egyes nemzedékek felelősségét a klímaváltozásban és ezáltal „néhány igen kellemetlen számadatra” derült fény.

„Nem az a cél, hogy haragot gerjesszünk a nemzedékek között, hanem az, hogy objektív elemzésekkel segítsük a generációk közti párbeszédet az egyes országokon belül és határokon át. Így tudjuk megfékezni a klímaváltozást” – mondta Caldecott professzor.

Jelenleg igen nagy a szakadék az átlag éves kibocsátásban egy amerikai (16,9 tonna) és egy indiai (1,9 tonna) állampolgár között. A fenti elemzés szerint azonban arányaiban megmarad ez a szakadék akkor is, ha a most születő gyermekek csak a nagyszülők életre szóló szénköltségvetésének 90%-ával gazdálkodhatnak.

A Carbon Brief készített egy második elemzést is, ebben egy olyan jövőbeli szénköltségvetés tervét vázolta, amely szerint a bolygó minden lakójának egyforma lenne a szénlábnyoma.

Ez azt jelentené, hogy egy ma születő Egyesült Államokbeli gyermeknek 97%-kal kisebb lenne a kibocsátási kvótája, mint a nagyszüleinek, a mai európai gyerekeké pedig 94%-kal csökkenne.

„Az, hogy a ma születettek szénköltségvetése csak a töredéke lenne annak, ami az előző generációknak jutott, jól példázza, hogy olyan megközelítésre van szükség, amely a társadalmi és gazdasági igazságot a klímaválság megfékezését szolgáló tervek középpontjába állítja” – mondta Woodier.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
Három gyereke is meghalt Srí Lankán Dánia leggazdagabb emberének
Egyikük négy nappal a bombázások előtt még posztolt is három testvéréről az Instagramra.
Kép: Instagram - szmo.hu
2019. április 22.Dánia leggazdagabb emberének, az Asos fast fashion ruhamárka vezérének három gyereke is a Srí Lanka-i robbantások áldozatai között vannak, írja a The Guardian.

A lap azt írja: Anders Holch Povlsen négy gyereke is az országban nyaralt a húsvéti szünetek alatt, egyikük négy nappal a bombázások előtt még posztolt is három testvéréről az Instagramra. Később Povlsen sajtósa is megerősítette a három gyerek halálának hírét.

A férfi a 252. helyen áll 2019-ben a Forbes leggazdagabb embereinek a listáján, és övé Skócia teljes területének egy százaléka.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

3 x små ferie basser ?

ALMA STORM HOLCH POVLSEN (@almashpovlsen) által megosztott bejegyzés,


KÖVESS MINKET:hirdetés
Felrobbant még egy bomba Srí Lankán, a rendőrök találtak még 87 robbanószerkezetet
Egy Srí Lanka-i szélsőséges csoport, a Nemzeti Tauhít Dzsamaat követhette el a merényleteket a helyi rendőrség szerint, 27 embert vettek eddig őrizetbe.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 22.Felrobbant egy újabb, autóba rejtett bomba a Srí Lanka-i Szent Antal katolikus templomnál hatástalanítás közben - írja a BBC. A templom környékén hatalmas pánik tört ki a Guardian szerint.

A rendőrök letartóztattak egy férfit a templom előtt, amikor elvitték, a feldühödött tömeg körbevette őket. Miközben elvezették, a dühös tömeg körbevette őket.

Az AFP szerint a rendőrség azt közölte, hogy

újabb 87 bombát találtak a colombói buszállomáson.

Az eddigi feltételezések szerint egy Srí Lanka-i szélsőséges csoport, a Nemzeti Tauhít Dzsamaat követte el a merényleteket. Eddig összesen 24 gyanúsítottat tartóztattak le Srí Lankán, akik összefüggésbe hozhatóak a vasárnap történt robbantásokkal, mindannyian helyiek.

A hétfő reggeli adatok szerint 290 ember vesztette életét Srí Lankán, ahol egy összehangolt merényletsorozatban nyolc helyen történt robbantás. A eseményekkel összefüggésben huszonnégy gyanúsítottat vettek őrizetbe, mindannyian helyiek.

A helyi rendőrség szerint a sebesültek száma már hozzávetőleg ötszáz.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Ennyit keresnek a világ legjobban fizetett politikusai, Orbán Viktor nincs az első 20-ban
Az első tízből Dél-Afrika és Guatemala elnöke kilóg, akik mindketten bőven 200 ezer dollár felett keresnek egy évben, miközben országaik egy főre eső nemzeti összterméke nagyjából a negyede a többiekének.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 22.Az USA Today nyilvánosan elérhető adatokból összeállította a világ húsz legjobban kereső politikusának listáját. A lap kiemeli: az eredmények kalkulálásához olyan abszolút monarchiákat nem vettek számításba, mint Katar, Brunei, Szaúd-Arábia. Sőt, mivel például Bahrein, Kuvait vagy az Egyesült Arab Emírségek esetében gyakran nem hozzák nyilvánosságra az állami vezetők javadalmazását, ezért ezek alkotmányos monarchiák is kimaradtak.

A lap számításai szerint 20. helyezett Édouard Philippe, - a francia miniszterelnök éves fizetése 220,5 ezer dollár (ez közel 63 millió forintnak felel meg), Franciaország GDP-je pedig 40,1 ezer dollár per fő. Arányaiban hasonló a 12. helyezett Justin Trudeau fizetése és országa gazdasági ereje között: a kanadai kormányfő 267 ezer dollárt vihet haza egy évben, Kanada GDP-je pedig 44,1 ezer.

Ám nem mindenhol figyelhető meg ilyen szépen a két adat együttállása: az első tízből Dél-Afrika és Guatemala elnöke kilóg, akik

mindketten 200 ezer dollár felett keresnek egy évben, miközben országaik egy főre eső nemzeti összterméke nagyjából a negyede a fentieknek.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Húsvéti gólyaöröm: megérkezett sérült párjához Szofi, fehér gólya
Nem sok esély volt arra, hogy a beteg állathoz tojó érkezzen, mégis megtörtént.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 22.Márton András dömösi madármentő osztotta meg a hírt a 24.hu portállal: húsvétvasárnap megérkezett a madármentő szakember dömösi kertjében élő Macushoz Szofi, a tojó. Az itthon maradt állat 2016 áprilisában lőtt sebbel került Márton Andráshoz. Később kiderült, hogy maradandó a sérülése, és azóta sem tud repülni.

"A kertünkben maradt, itt talált otthonra, és azóta már-már igazi családtagnak számít. Szabadon mozoghat, bármikor elrepülhetne, de erre az említett ok miatt aligha kerül sor" – mondta a madármentő.

Bár minimális az esélye, hogy egy sérült gólya párt találjon, Márton András mégis úgy döntött, hogy készít Macusnak egy fészekállványt, hátha bekövetkezik a csoda. Végül úgy történt, ahogy remélte: Macus fészket épített, és megérkezett hozzá egy tojó is, Szofi.

Márton András bízott abban, hogy a tojó idén is visszatér, és így is lett: április 21-én, húsvétvasárnap kora délután landolt a dömösi kert fészkében Szofi.

Márton Vlad András

MEGJÖTT SZOFI!!! <3 2019/04/21 14:50


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x