hirdetés
D_KOS20191013054.jpg

A kisebb városokban és a falvakban betonszilárd a Fidesz helyzete

Szíjjártó Péter szerint ez volt a tizedik választás Magyarországon 2006 ősze óta, amikor a Fidesz nyert.
MTI/Koszticsák Szilárd - szmo.hu
2019. október 14.


hirdetés

A külügyminiszter szerint a Fidesz kapta a legtöbb szavazatot országszerte,

"ami nagy dolog, hiszen ez így most már a tizedik választás Magyarországon 2006 ősze óta, ahol mi nyerünk".

Szíjjártó Péter valószínűleg a megyei listákra utalhatott. És ezt a táblázatot nézve valóban ismét narancssárgába borult az ország, Budapestet kivéve. Ennek eredményeképp az összes megyei közgyűlésben többségbe került a Fidesz.

Orbán Viktor ugyanezt az adatot emelte ki, amikor esti értékelő beszédében úgy fogalmazott: a biztos szavazatokat nézve, a listás szavazatokat tekintve a "lassan már szokásossá váló 50 százalék fölötti eredményt" most is hozni tudták.

Öt évvel ezelőtt a megyei közgyűlési helyek 58,44%-a volt a Fideszé, most a 64,05%-át szerezték meg.

hirdetés

Megyei listára azonban Budapesten és a megyei jogú városokban nem voksolhattak a szavazók, vagyis ez az eredmény elsősorban a kisebb városokban és a falvakban kialakult helyzetet tükrözi.

Ezeken a településeken valóban erős maradt a Fidesz, ahogy a 23 legnagyobb vidéki település közül is 13-ban a kormánypárt adhatja a polgármestert.

A megyei jogú városok közül Fideszes vezetésű maradt például Debrecen, Győr, Szolnok, Nyíregyháza, Nagykanizsa, Kecskemét, Székesfehérvár, Veszprém, Zalaegerszeg, Szekszárd és Sopron. Az ellenzéknek tíz megyei jogú városban sikerült győznie, olyan helyeken, mint például Pécs, Szeged, Miskolc, Szombathely, Tatabánya, Hódmezővásárhely, Békéscsaba, Salgótarján és Eger.

Árnyalja a képet, hogy a fideszes vezetésű Szolnokon, Nagykanizsán és Szekszárdon valószínűleg ellenzéki többségű lesz a közgyűlés.

Az ötezer lakos feletti települések valamivel több mint a felében ugyancsak a Fidesz nyert, vagyis 147 helyen a Fidesz-KDNP adhatja majd a polgármestert.

A budapesti kerületekben és a főváros körüli településeken ugyanakkor teljes az ellenzéki fordulat.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés

Ember nem örült még annyira esőnek, mint ez az ausztrál farmer

Több hónapnyi szárazság után végre megérkezett a csapadék Új-Dél-Walesbe.
Fotó: Reddit/jesschaps2 - szmo.hu
2020. január 17.


hirdetés

Szabályosan libabőrös lesz az ember, ha végignézi azt az alig 40 másodperces videót, amiben egy új-dél-walesi farmer önmagából kivetkőzve őrül a szakadó esőnek. A gazda farmján jól látszik, hogy az eső előtt szinte mindenhol teljesen kisült a fű, a terület jó része teljesen barna, nem csoda, ha a férfi ujjongva kiabál az ég felé:

"Hadd hulljon, legyünk csak vizesek!"

Ezután a tehenei felé mutat, és boldogan kiabál:

"A teheneim... Itt az eső, ami után majd tudnak enni."

A rövid videót a Redditre töltötte fel a farmer fia:

hirdetés
My Dad celebrating rain on his farm in NSW, AUS from r/MadeMeSmile

Az első esők csütörtökön értéke el az országot, és összesen több mint 30 tüzet oltottak el Új-Dél-Walesben. Ezen a környéken a hétvégén is várható csapadék, de jut az esőből a következő napokban Sydney és Brisbane környékére is.

Ugyan elsőre jól hangzik, hogy a hónapok óta lángoló kontinensnyi ország végre egy kis égi segítséget is kap, többen aggónak amiatt, hogy áradások és fölcsuszamlások alakulhatnak ki.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Panama_Canal_Gatun_Locks-1000x667.jpg

Kifogyhat a víz a Panama-csatornából

Sokkal kevesebb a víz a csatornát ellátó víztározóban.
Kép:Wikipedia - szmo.hu
2020. január 17.


hirdetés

Kicsivel több mint száz éve tölt be kiemelten fontos szerepet a hajózásban az Atlanti-és Csendes-óceánt összekötő Panama-csatorna, most azonban veszélybe került a működése. Ennek oka, hogy egyre kevesebb víz van a csatornában, ellehetetlenítve a hajózást.

"Az elmúlt öt évben jelentős csökkenést tapasztaltunk a vízgyűjtő területekről érkező vízmennyiség terén"

- mondta el Hugo Contreras vízbiztonsági igazgató a Wirednek.

A vízhiány oka a Gatún-tóban keresendő, amely mesterséges víztározóként látja el a csatornát több tízmillió liter vízzel. A tó vízszintje azonban egyre csökken, ezáltal a csatorna sincs megfelelően ellátva.

Ez tavaly odáig vezetett, hogy korlátozni kellett a csatornán áthaladó forgalmat, sok hajónak le kellett pakolnia szállítmányát a csatorna elején, és más módon megoldania a szállítást.

hirdetés

A 2019-es jelentés szerint a tavalyi volt az elmúlt 70 év ötödik legszárazabb éve, húsz százalékkal kevesebb eső esett a tó vízgyűjtő területén. Az év legcsapadékosabb hónapjai, az október és a november szintén nem hozták a várt esőmennyiséget: 34, illetve 27 százalékkal kevesebb eső esett. Ezzel együtt a víz 10 százaléka távozott a víztározóból az átlaghőmérséklet emelkedése miatt.

Jelenleg a száraz évszak kezdődött meg, a vízmennyiség pedig tíz százalékkal kevesebb a tározóban, így esélyes, hogy a száraz évszak elhúzódásával ismét korlátozásokat kell bevezetni.

A vízhiányt nem lehet egyértelműen a klímaváltozásra fogni,

a csatornán ugyanis végrehajtottak egy bővítést még 2016-ban, amely miatt nagyobb vízmennyiségre van szükség a működéséhez. Ezáltal megnőtt a csatorna kapacitása, sokkal nagyobb hajók is használni tudják, de sokkal több vizet is fogyaszt.

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
gyongyospata.jpg

„Szégyelljék magukat” jeligére gyűjt pénzt a gyöngyöspatai romáknak a Polgár Alapítvány

Polgár András kemény hangú posztban ment neki a miniszterelnöknek.
Fotó: MTI, H. Szabó Sándor - szmo.hu
2020. január 18.


hirdetés

"A jóhiszemű (de inkább ostobaságig naiv) álmodozó azt hihetné, hogy a miniszterelnök és csahosai visszahőkölnek, netán némiképp még mentegetőznek is ordenáré hazugságaik és/vagy tudatos uszításaik lelepleződése nyomán" - kezdi Facebook-posztját Polgár András, a romaintegrációt segítő Polgár Alapítvány alapítója.

Mint írja: a kormány törvénysértő módon akadályozza meg egy jogerős bírósági ítélet végrehajtását.

Posztjában felajánl ötmillió forintot "egy, a gyöngyöspatai kártérítések előfinanszírozására létrehozandó pénzalap elindításához". További támogatásokra is számít, Szégyelljék magukat jeligére.

András Polgár

A jóhiszemű (de inkább ostobaságig naiv) álmodozó azt hihetné, hogy a miniszterelnök és csahosai visszahőkölnek, netán némiképp még mentegetőznek is ordenáré hazugságaik és/vagy tudatos uszításaik...

hirdetés

Mint arról beszámoltunk, a Roma Parlament Egyesület nevében Horváth Aladár elnök bejelentette: büntetőfeljelentést tesz Orbán Viktor miniszterelnök ellen a gyöngyöspatai cigány tanulók nem vagyoni kártérítésével kapcsolatban január 9-én tett jogsértő nyilatkozata miatt. Ez azóta meg is történt.


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
m1-1000x474.png

Teljesen lezárják vasárnap az M1-es autópályát 12 kilométeren

Különleges akció keretein belül próbálnak meg kihajtani a területről egy szarvast.
MTI - szmo.hu
2020. január 17.


hirdetés

Teljesen lezárják az M1-es autópályát vasárnap reggel a 43-as és az 55-ös kilométerszelvények között vadkihajtás miatt - közölte a rendőrség pénteken a honlapján.

A közlemény szerint a pályát előreláthatólag 8 órától 10 óráig zárják le a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szakemberei Nagyegyháza és Óbarok térségében.

Az autópálya forgalmát mindkét irányból az 1-es számú főútra terelik - tették hozzá. Pécsi Norbert, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője az MTI érdeklődésére elmondta, egy célzott akcióról van szó.

Már több visszajelzést kaptak, hogy a pálya említett szakasza mellett szarvast láttak. Mivel az M1-es ezen szakaszán a vadvédő háló távolabb van az úttesttől, így egy mintegy 50 ezer négyzetméteres, erdős területet zárnak körbe, ahol - a szakemberek vélekedése szerint - megbújhatott egy szarvas.

Az illetékes vadásztársaság, a rendőrség és a közút szakemberei vasárnap az említett időpontban megpróbálják a pályán kívülre hajtani a vadat

hirdetés

- tette hozzá.

hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!